Superhelppo intialainen tofu-jalfrezi

Kaupallinen yhteistyö: Patak’s

Oon kuullut useammankin kerran – sekä täällä blogikommenteissa että livenä – että intialaista ruokaa olisi iiiiihana tehdä useammin, mutta sen valmistamiseen kuluu vaan niin paljon aikaa. Tai että se on jotenkin vaikeaa, maustamiset ja kaikki.


No, tuota tuota. Meillähän siis syödään intialaista tai intialaistyyppista ruokaa ihan koko ajan. Monta kertaa viikossa, lähes päivittäin. Ja meillä se on ihan sellaista 20 minuutissa pyöräytettävää arkiruokaa.
(lue: Joelin pyöräyttämää, minä itsehän en pyöräytä muuta kuin haarukkaa valmiilla lautasella)

Meidät tietäen arvaat jo varmaan meidän intialaisen arkiruoan salaisuudenkin: eihän Joel nyt sitä alusta asti itse tee, herranjestas! Vaan monesti se jatkaa ruoat valmiista ateriakastikkeista tai vähintäänkin käyttää maustamiseen valmiita curry-tahnoja.

Ja tämä on se meidän keittiön pitkäaikainen ykköslempparituote – ja siksi oon niin tyytyväinen, että sain juuri tämän bongattua blogiyhteistyöhön. Näitä me siis oikeastikin käytetään ihan koko ajan (sekä Suomessa että täällä Espanjassa). Patak’sin kastikkeet, nam!!

Sain herkkulähetyksen – en ollut tiennytkään, että makuvaihtoehtoja on näin monta!

Oon syönyt intialaista ruokaa sekä eri puolilla Intiaa (olen ollut siellä viisi kertaa, pisimmillään puoli vuotta) että varmasti sadoissa intialaisissa ravintoloissa ympäri maailman – heh mulla on ollut muuten sellaisena omana pienenä ”matkustusharrastuksena” sellainen, että kaikilla matkoilla/kaikissa kaupungeissa pitää käydä intialaisessa tai nepalilaisessa ravintolassa. Tätä oon tehnyt jo ehkä jotain 15 vuotta aina, kun matkustan. Oon siis syönyt intialaista ruokaa mm. Thaimaassa, Vietnamissa, Karibialla ja muistaakseni Tansaniassakin.

Tällä harjaantunella (heh) makutuntumalla väitän, että nämä Patak´sit erottaa muista intialaistyyppisistä valmiskastikkeista se, että näissä on ihan oikeasti makumaailmat kohdillaan.

Tietysti potkua voi sitten vielä itse lisätä lisämausteilla, mutta kaiken kaikkiaan näitä syödessä tuntee syövänsä mun mielestä intialaista ruokaa eikä mitään kompromissin makuista purkkipöperöä.

En ollut koskaan ajatellut (tiennyt) tätä, mutta näihin autenttisiin makuihin on syynsä: Patak´s on lähtöisin intialaisen perheen omasta kotikeittiöstä! Tämä tarina on jotenkin niin sympaattinen, että se on pakko jakaa. <3

L.G. Pathak syntyi Intiassa (1925) köyhään maanviljelijäperheeseen, joka lähti Keniaan etsimään parempaa elintasoa. Siellä he perustivat ensimmäisen kauppansa, jossa myytiin intialaisia makeisia. Vuonna 1956 perhe muutti Englantiin taskussaan vain viisi puntaa. Töitä oli vaikea löytää. Perheen äiti Shanta alkoi pohtia, voisiko perhe harjoittaa liiketoimintaa myös Englannissa. Hän alkoi valmistaa perheen omassa keittiössä intialaisia makeisia ja snackseja. Sana alkoi levitä ja perheen oven ulkopuolelle syntyi jonoa. Perheen 10-vuotias poika Kirit alkoi toimittaa tuotteita Lontooseen. Parin vuoden päästä perhe avasi pienen liikkeen, joka myi intialaisia elintarvikkeita.

Kuvat: Patak’sin nettisivut

Kerran perhe tilasi erehdyksessä liikaa kasviksia ja L.G päätti säilöä ylimääräiset. Hän yhdisti mausteet, öljyn ja kasvikset: syntyi ensimmäiset Patak’sin maustetahnat! Perheen poika Kirit oli myöhemmin yrityksen johdossa, ja hänen vaimonsa Meena sai ajatuksen: ateriakastikkeiden avulla intialaista currya voisi tehdä helposti ja nopeasti – ja kyllä, siitä ideasta syntyivät sitten nuo Patak’sin ateriakastikkeet.

Mä muuten tykkään erityisesti siitä, että perheiden äideillä on ollut iso vaikutus tuotesarjan syntyyn. Intialaiset vahvat naiset <3 <3 <3

Meidän superhelppo ja superherkullinen intialainen arkiruoka syntyy (15-20 minuutissa) vaikkapa näin:

JOELIN TOFU-JALFREZI

1 prk Patak’s Jalfrezi-ateriakastiketta
300 g savustettua tofua
1 tosi iso tomaatti (tai kaksi normaalia)
1/2 iso makea sipuli
öljyä

lisukkeiksi:
cashew-pähkinöitä,
maustamatonta jogurttia
Patak’s mango-chutneyta

Tee näin: Ruskista tofu pannulla öljyssä. Heitä sekaan silputtu sipuli ja pilkottu tomaatti. Paista sekoittaen, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Sekoita sekaan ateriakastike. Anna hautua sen aikaa, kun kestää viedä ruoka pöytään ja kerätä vaimo ja lapset pöydän ääreen.

Tofun sijaan voi halutessaan käyttää tietysti broileria.

Tarjoile riisin (ole muistanut keittää se) ja muiden lisukkeiden kera.

Nam!

Hei ja pitkästä aikaa (?) arvottavaa! 

Sain arvottavaksi 3 kpl Patak’sin tuotepakettia (arvo n. 20e/paketti). Arvontaan voi osallistua kommentoimalla tähän alle – kerro siis vaikkapa, että millaisen aterian valmistaisit näillä Patak’seilla. Arvonta on auki viikon eli jätä kommenttisi ke 14.3. klo 12 mennessä :)

Kilpailun säännöt löytyvät täältä.

Mua myös kiinnostaa, että ovatko nämä teille muille entuudestaan tuttuja? Mä nimittäin itse olen käyttänyt näitä piiiiitkään, ja en edes muista, että miten ja milloin nämä kaupan hyllyltä eka kerran olen bongannut. Muistaakseni ensin käytin maustetahnoja (garam masalaa ja curry-tahnoja) ja myöhemmin löysin ateriakastikkeetkin. Nykyään meidän kaapissa on aina molempia. Näitä saa siis ihan tavallisista (hyvinvarustetuista) päivittäistavarakaupoista. Myös täältä Fugesta, jesh!

Kaupallinen blogiyhteistyö: Patak’s

11

You Might Also Like

  • Titta
    8.3.2018 at 09:21

    Kerran oon muuten kokeillut tuota Pataksia ja yllättynyt miten maittavaa pikaruokaa tuli! Kerennyt tässä jo unohtaakin sen mutta heti kun tätä lueskelin ja kuvia katsoin niin tiedänpä mitä tänään syödään. Pakkasessa on itsetehtyjä pitaleipiä niin niihin voisi täytteeksi tehdä soijasuikaleista ja näistä jonkun tulisen mössön.

  • Kkkkrista
    8.3.2018 at 09:30

    Nää menee ehdottomasti testiin! Olen juuri niitä ihmisiä, jotka kuvittelee että intialaisen ruuan tekeminen kotona on vaikeaa ja hidasta!

  • Kokkailija
    8.3.2018 at 10:09

    En ole kyseisen sarjan kastikkeita aiemmin käyttänyt, mutta tekisi mieli kokeilla! Varmaankin valmistaisin näistä juurikin jotakin reseptin kaltaista sapuskaa!

  • Vilda
    8.3.2018 at 10:39

    Mie harrastan just täntyyppistä semi-intialaista kokkailua. :) Laittaisin pannuun mitä tahansa kaapista löytyy (tyypillisesti tofua ja herneitä), mikä tahansa purkki päälle ja kaveriksi riisiä, quinoaa, ohraa tai paistettua perunaa ja kukkakaalia.

  • annek
    8.3.2018 at 12:27

    Tekisin varmaan curria, kormaa, tandoorikanaa, oikeastaan noita kaikkia kastikkeita ja tahnoja tekisi mieli kokeilla.:)

  • hiulihei
    8.3.2018 at 17:16

    Ooh mikä arvonta!

    No tietysti tekisin soijasuikalenuudeliwokkia! Tai tofua riisin kanssa.

  • Mims
    8.3.2018 at 19:06

    Joelin tofu-jalfrezi lähtisi testiin!
    (Ja lähtee ilman voittoakin, kiitti vinkistä;)
    Täällä sekasyöjiä joita kasvisruokien lisääminen ruokavalioon kiinnostaa.
    Näitä lisää🤗👍🏻👍🏻

  • Riika_a
    8.3.2018 at 19:12

    Kiitti vinkistä, nämä pääsevät kokeiluun! Näillä on varmaan tosiaan helppo tehdä vaikka mitä, mun tapauksessa pannulle päätyisi kastikkeen lisäksi todennäköisimmin erilaisia kasviksia (mitä nyt ikinä sattuisikaan olemaan) ja tofua. Ja riisi tietysti kylkeen. Naan-leipiäkin oon muuten joskus itse leiponut, ehkä joku kerta korvaisin riisin sillä.

  • Jenni M.
    8.3.2018 at 21:13

    Jotain kanaruokaa varmaan tekisin. Kormaa ja chutneyta on kokeiltukin joskus.

  • Saija
    9.3.2018 at 08:33

    Tämä merkki ei ole tuttu, joskus olen kokeillut kauppojen omien merkkien intialaisia kastikkeita. Meillä hyödynnetään ateriakastikkeita yleensä silloin, kun tehdään ruoka-annoksia valmiiksi pakasteeseen: keitetään riisi/ohra/pasta, paistetaan kana/liha/muu proteiini, paisteaan paljon kasviksia, lisätään ateriakastike. Annostellaan rasioihin, annetaan jäähtyä, pakastetaan… Ja meillä on monta ruokaa valmiina töihin tai kiireisiin arki-iltoihin (kunhan muistaa ottaa jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana).

  • Veera
    9.3.2018 at 11:37

    Tikka Masalaa lähtisin varmaan kokeilemaan ja voisin laittaa siihen lasten suosikkia Mifua. Nämä valmis kastikkeet on aika vieraita, koska ne testaamani on olleet aina kamalia. Kiva kuulla että myös hyvän makuisia on olemassa. Meidän perhe kaipailee myös tällaisia nopeita arkiruokia ja vaihtelua omiin perus pöperöihin.

  • Katja
    9.3.2018 at 14:39

    Hmm… Varmaan kokeilisin tuota Joelin reseptiä. Se kuulostaa tosi hyvältä ja erilaiselta kuin mitä itse olen ikinä tehnyt! :)

  • avaruuskenguru
    9.3.2018 at 18:29

    Voi että, olispa huippua päästä testaamaan tuota teidän reseptiä. :) Nuita valmiskastikkeita olis kiva testailla soijarouheeseenkin sekoiteltuna.

  • Anna
    9.3.2018 at 18:46

    Yllätyin että näitä valmiskastikkeita ja tahnoja on niin suuri valikoima, pitääkin testailla uusia makuja! Aiemmin olemme kokeilleet vain Tikka Masala -kastiketta kasvisversiona leipäjuustokuutioiden kanssa. Tämä vakkariannoksemme viimeistellään turkkilaisella jogurtilla ja kasalla korianterisilppua.
    Alkuun testaisin noita miedompia valmiskastikkeita, jospa maistuisivat lapsellekin!

  • JennaO
    9.3.2018 at 19:03

    Johonkin ihanaan nuudeliwokkiin ois ainakin pakko kokeilla! Kuulostaa tosi herkulliselta.

  • Kirsi
    10.3.2018 at 01:58

    Intialaiata pikarukaa:
    Tandoori logi ja naanleivät

    Pilko lohipalat 2cm levyisiksi suikaleiksi. Pyörittelet lohipalat tandooritahnassa.
    Valmista kurkku-rai eli
    raasta kurkku (purista ylimäärinwn vesi pois raasteesta), lisää luonnonjoguun. Mausta pippurilla, suolalla, sokerilla ja sitruunalla.
    Paista naan-leivät uunissa ( muista voidella vedellä) ja paista tandoori lohi pannulla (pari minuuttia). Koristele korianterilla. Kasaa annos lautaselle (naan alle, lohipalat ja päälle raita. Bon appetit!

  • -jenni-
    10.3.2018 at 12:03

    Kokkaan älyttömän harvoin nykyään, mutta tämän ottaisin mielelläni haasteeksi :) jotakin kana-riisipöperöä se varmasti olisi :)

    • -jenni-
      16.3.2018 at 12:23

      Ja niin hän osti kastikkeen, teki ruuan ja kaikki söivät hyvällä halulla lautasensa loppuun asti! Olipa hyvää :) Kiitos ruuasta ja vinkistä ♡

      • krista
        16.3.2018 at 17:24

        Jeeeee, kiva kun tykkäsit! Mekin syötiin tänään lounaalla :)

  • HannaK
    10.3.2018 at 23:41

    Tikka masalaa voisi kokeilla lohella, yleensä tehdään kikherneillä.

  • M
    11.3.2018 at 08:55

    Olen myös kasvissyöjä, tekisin vaikka korma-kastikkeen lampaankäävästä, sitä tuli kerättyä kesällä reippasti. Sopii tosi hyvin tällaisiin ruokiin! Sekaan ainakin hulluna sipulia ja herneitä.

  • Hanna
    11.3.2018 at 10:41

    Apua, pitäis kommentoida että en haksahda mainoksiin, mutta kyllähän mä haksahdan ja puoliso nauraa koko ajan sille kuinka helppoa riistaa olen. Kapitalistinen maailma, olkaa hyvä: mun on todellakin tehnyt mieli intialaista ruokaa IHAN VAIN siksi että näitä on mainostettu parissa blogissa, joita luen. Oh my.

    Mutta uskon että on oikeesti hyvää kaikesta huolimatta! Taidan tarkistaa lähi-Prisman valikoiman… En muista edes nimeltä yhtään intialaista ruokaa, mutta jotain kasviksista, ehkä voisin antaa mahdollisuuden tofullekin vaikka normisti se ei maistu. :)

    • krista
      11.3.2018 at 11:15

      Hihi, mahtava kommentti! Niin oon kuule mä itsekin saman maailman uhri; ehkä muistat syksyn flunssasuihkeen – sitä joka ikisen tänne Fugeen tulevan täytyy meille nyt roudata, kun en enää halua elää ilman :D Mutta jos löytää jonkun hyvän jutun tätä kautta, niin mikäpäs siinä! :) Toi ON hyvää :D Ja se flunssasuihke kans :D

    1 2 3 4