Siivooja kävi täällä

Yhteistyössä: Freska

Mä oon tässä vähän pihtaillut.

Ajattelin nimittäin, että kerään nyt sitten ihan kunnolla kokemuksia ennen kuin kirjoitan, että miltä se oikein tuntuu. Siis se, kun saapuu kotiin päivän leikkipuistohiekkalaatikkomeiningeistä ja joku toinen on siivonnut kodin sillä aikaa.

Ja aika poskettoman hienoltahan se tuntuu – astua sisään omaan eteiseen, ja:

eteinen ennen jälkeen

Toukokuun alussa siis kerroin, että olemme nyt vihdoinkin päättäneet kokeilla ”ulkopuolista ammattiapua”. Kodinsiivouspalvelua siis. Käytin silloin itsekin blogiin saamaani alekoodin: Freskalta siis ensimmäinen käynti puoleen hintaan, kun tilaa säännöllisen siivouksen (toinen vaihtoehto olisi ollut ottaa kertasiivouksesta 20 euron alennus).

Koska koti oli silloin akuutissa räjähdystilassa – esimerkiksi en edes tiedä, koska sängynaluset sun muut oli viimeksi huolellisesti imuroitu, ei ainakaan vuoteen – freskalaisten neuvosta otimme ensimmäiselle viikolle ensin iiiison tuntimäärän: ajatus oli ottaa ensikäynnille neljä tuntia ja parin päivän päästä vielä kolme. Yhteensä seitsemän. Mutta vaikka Freskan Jane todellakin teki reippaasti töitä (ja oli jopa yliajalla), heti ensimmäisen käynnin jälkeen tajusimme, että joo ei riitä.

Kävi jopa mielessä, että tuleeko tästä mitään – onko tämä rojuläjä edes siivottavissa ilman, että joku tekee sitä vakituisena kokopäivätyönään…? Janen siivoamat paikat olivat kyllä bling bling -puhtaita, mutta mitenkäs nämä 230426302 paikkaa, joita ei supersankarisiivoojakaan (sellainen kalsariasuinen) ehdi elinikänsä puitteissa taltuttaa…? Soitin Freskalle. Sieltä lohdutettiin, että kamalinkin kaaos on kesytettävissä. Ja että varmasti sitten, kun saadaan ensin ”ensimmäinen kierros” puhtipuhdasta kotia näkyviin, jatkossa viikkokäynneillä on paljon nopeampi tehdä ylläpitosiivous. Että älkää vaipuko epätoivoon.

Niinpä sovittiin, että Jane tulee vielä kolmannelle käynnille: saman viikon lauantaina viideksi tunniksi. Ja kun ammattilainen puunasi puutaloa yhteensä 12 tuntia (HUH HUH) viikon aikana, niin johan näkyi se tuloskin hemmetti vie.

Me oltiin muuten koko perheen voimin Linnanmäellä sillä aikaa.

keittiö ennen jälkeen

Ei tästä valkoista sisustuslehtikotia tietysti tullut sen 12 tunnin jälkeenkään, mutta ainakin kaiken riemunkirjavan (ja meidän mieleisen) kaman takana on puhdasta. Jotenkin… …sieluakeventävä tunne, kun tietää, että nyt pölyt ovat poissa pienimmistäkin kulmista ja lattialistoista. Kaikenlaisella sälällä röykkiöiksi täyttyneet hyllytkin pyyhitty. Kaakelien välit putsattu. Tiskipöydät ja hanat hohtavat.

?????????????

Isoin yllätys sekä mulle että Joelille oli (heti ekan käynnin jälkeen) se, että meidän suihkukaappi ei ollutkaan maitolasia niin kuin me oltiin luultu. Vaan ihan läpinäkyvää lasia. OHO.

suihkukaappi

Ja ihan niin kuin olisi raikkaampi hengittääkin.

Kahdentoista tunnin siivoamisen (tarkennus: jokun toisen tekemän siivoamisen) jälkeen oli tyytyväinen olo – kyllä, kyllä. Kenelläpä ei olisi. Mutta se oli kaksitoista tuntia – miten ihmeessä jatkossa, kun kahden tunnin pitäisi riittää…? Myönnän että itse olin ministi skeptinen. Joel megasti skeptinen.

Mutta kun sitten kahden taukoviikon jälkeen ensimmäisen kahden tunnin peruskäynnin jälkeen tulin leikkipuistosta kotiin, ja Jane oli siis sillä aikaa siivonnut, ja…. VOI VAU. Todellakin. Ne tiesivät. Kyllä täällä ihan oikeasti oli siistiä.

olohuone 1 ennen jälkeen

Ei siis tietenkään mitenkään sisustuslehtikatalogivalkoisetliljatmaljakossa-siistiä, mutta meidän kodin näköistä, ja päälle vielä raikasta ja puhdasta.

olohuone 2 ennen jälkeen

Totta kai enemmän olisi enemmän – tai siis jos ottaisi isompaa tuntimäärää tai käyntejä joka viikko. Mutta koska on sellainen asia kuin raha, niin tämä noin 4 tuntia/kk on se määrä tunteja, mitä meidän on mahdollista tähän arkielämänhelpotuspalveluun ”sijoittaa”.

Ja tällä hetkellä tämä tuntuu nyt toimivan tosi hyvin näin. Koska ”lattiasta kattoon” -siivousta ei kahdessa tunnissa ole mahdollista tämänkokoiseen taloon tehdä, ennen jokaista käyntiä kerron aina Janelle (tai jos en ole kotona, jätän lapun), mihin haluaisimme sillä kerralla keskityttävän. Ja jokaisella kerralla on ollut positiivinen yllätys, miten paljon Jane on sitten parissa tunnissa ehtinyt tehdä. Puhtaat lattiat ja keittiö; kimaltelevat veski ja kylppäri, lelut ja kamat koreissa ja pinoissa – se tekee ihan älyttömän paljon.

Jännä ilmiö on ollut myös se, että kun ”peruspuhtaus” on otettu haltuun, on itseenkin iskenyt joku hassu motivaatio selättää pinoja ja rojunkertymätasoja. Kun ei enää ole sellainen epätoivoinen ”ei täällä edes huomaa, vaikka kuinka siivoaisi” -olotila.

taso

Tänään mietin, että pyytäisinkö Janen pesemään tällä käynnillä ikkunat. Sitten ajattelin, että hitsi vie mä teen sen itse, sehän on ihan kivaa.

Oho. Win-win-win.

Joo. Tämä ihan oikeasti on palvelu, jolla on arkeen merkitystä. Ja joka vapauttaa aikaa ja energiaakin. Tää on tosiaan vähän outo juttu; vaikka sotkutoleranssini on tunnetusti korkealla, mulla on jotenkin kevyempi mieli, kun tiedän, että nurkat ovat puhtaat. Kyllä. Jos vain rahatilanne antaa jatkossakin myötä, aiomme jatkaa Freskan ja Janen kanssa.

keittiö lähis ennen jälkeen

Jos kiinnostaa kokeilla, tässä vielä se sama alennus, mikä mekin käytettiin.

Näillä koodeilla:
PUUTALO50 (yhteen kirjoitettuna isolla) – tällä saa säännöllisen siivouksen ensimmäisen kerran puoleen hintaan
PUUTALO20 – tällä saa kertasiivouksesta 20 euron alennuksen.

Normaali tuntihinta 34/e tunti, kotitalousvähennyksen jälkeen 18,70e/tunti.

Freskan tilauksen voi tehdä näppärästi netissä täällä, ja hinta on tosiaan aina tuo selkeän sama. Ja superhelpoksi ovat halunneet palvelun muutenkin rakentaa: ovat joustavia, ei tarvita arviokäyntejä ja epämääräisiä hinta-arvioita, ja tuolta myös saa itselleen sopivan vakkarisiivoojan (halutessaan) ja niin edelleen. Freska toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla sekä Turun ja Tampereen lähikunnissa suht laajoilla alueilla.

 

 

PS. Ensimmäisillä kerroilla testasimme palvelua niin, että emme keränneet esimerkiksi leluja ja pöytien tavaroita kasaan etukäteen – ja sen jälkeen niin, että kerättiin ne itse ja siivooja sai keskittyä muihin hommiin. Molemmat tavat ovat ok siivoojalle, eli siivoojaa varten ei tarvitse siivota; kunhan käydään vaan yhdessä läpi, että mihin minkäkin tavaran halutaan laitettavan; menevätkö esimerkiksi lojuvat vaatteet pyykkikoriin vai viikataanko ne pinoihin ja niin edelleen. Siivooja sitten oppii talon tavat.

 

41

You Might Also Like

 • Maria | The Realm of Maria
  13.6.2016 at 19:45

  Mä olen jotenkin aina ajatellut, että tavarat pitäisi järjestellä pois lattioilta ja tasoilta siivoojaa varten. Tiedä sitten mistä tääkin ajatus on lähtöisin, onko sitten ollut mielessä, ettei siivooja tiedä itse minne ne pitäisi laittaa tmv :D Mutta tää oli kyllä tosi herättävää nähdä oikeasti ennen ja jälkeen kuvat, nyt todellakin tuli sellanen fiilis että miksei. Mekin voitaisi hyötyä tästä palvelusta kiireisen arjen keskellä, kun oikeasti haluaisi ihan tosi tosi siistiä edes kerran kuussa ja vilkkaan taaperon kanssa se on vähän haasteellista :)

  • krista
   13.6.2016 at 20:14

   Mäkin! Ja se on se syy, miksi (tai no yksi niistä syistä) me ei olla tätä ennen testattu, vaikka niin moni on sitä suositellut. Mutta mä ajattelin, että en mä halua alkaa ottaa paineita siitä, että ”ääk huomenna tulee siivooja ja nyt pitää siivota sitä varten”. Tuo oli mun eka kysymys Freskalle; että tarvitseeko siivota rojut pois. Kuulemma ei tarvitse :) Mutta joo se oli mullekin kynnyskysymys :D

 • Karin
  13.6.2016 at 21:46

  Mä olen tätä siivouspalvelua jo tosi pitkään pohtinut. Taloudellisesti varmaan olisi mahdollista just toi 4 tuntia kuukaudessa niin ettei siitä myöskään tule morkkis kun joku muu tulee. Ja puhdas koti antaa levollisen tunteen.
  *
  Mutta IHAN oikeasti haluaisin opetella siivoamaan säännöllisesti, vaikka perjantaisin, opettaa samalla lapsillekin viikkosiivousta ja sitten aloittaa viikonloppu tyytyväisenä ja siistissä (?) kodissa.
  *
  Aiemmin mulla oli perjantaisin ratsastus, ja siihen upposi matkoineen se kolme tuntia. Sen jälkeen saunaan, ja viikon työstressi oli täysin pois pyyhitty, ihana oli jo ajaa kotiin kun mies odotti kotona. Mutta jos ratsastamisen sijaan siivoaisikin sen kolme tuntia töiden jälkeen, niin ajaisiko saman asian? Olen joskus hankkinut rakennekynnet. Kun istuin pari tuntia tekemättä mitään ja kynsiä laitettiin, mietin että ”ei hitto, jos mä joka kuukausi itse näkisin näin paljon vaivaa kynsieni eteen, niin ne olis ihan siistit enkä maksaisi itseäni kipeäksi”. Kun niistä pulittaa kuussa sen 50-60€, niin neljä tuntia kuussa siivoukseen tuntuu ihan järkevältä sijoitukselta (mulla ei siis töiden tm. puolesta ole tarvetta meikata tai teettää kynsiä tm.).

  • krista
   13.6.2016 at 22:38

   Tai sit kuule jatkossa tilaat ton siivouksen perjantaihin päiväsaikaan, ja aloitat sen viikonlopun tyytyväisenä siistissä kodissa heti, kun astut duunin jälkeen suoraan puhtaaseen kotiin :) TAI joka toinen viikko siivoat pienen siivouksen lasten kanssa (se siisteyskasvatus) perjantaisin ja joka toinen viikko tulee ihan ekstranautinto siihen perjantaihin, että ”oi, nyt ei olekaan siivousviikko” – ja BLING BLING silti puhtaaseen kotiin :)

   Hyvä muuten tuo kynsivertaus, rahallisestikin! Nyt ehdottomasti laittaisin sen rahan tähän, mutta en kynsiin. Mutta on ollut aika, jolloin oisin laittanut sellaisen kynsiin (en laittanut; mutta olisin voinut laittaa jos olisin halunnut), mutta en todellakaan siivoamiseen. Mutta elämänvaiheet muuttuvat ja se, mistä kokee olevan eniten hyötyä/iloa/nautintoa/helpotusta :)

   • Stiina
    14.6.2016 at 21:39

    Toisen lapsen syntymän tienoilla budjetoin aiemmin ripsien pidennyksiin käyttämäni rahat 4 h kotisiivoukseen neljän viikon välein. Hyvä päätös! 😊 Kuka mun ripsiä hiekkalaatikon reunalla katselis…töiden alkaessa tulevana syksynä täytynee tosin budjetoida jotakin vieläkin arvokkaampaa eli aamun kallisarvoisia minuutteja ripsivärin laittoon. 😁

 • titti / tittin elämää -blogi
  13.6.2016 at 22:38

  Siis ei teillä ihan väärät luulot ole. Kyllä on siivouspalveluita, missä nimenomaan mihinkään ei saada oikeastaan koskea eli jos on lelu lattialla niin se pitää yrittää tyyliin kiertää.

  Mä oon hullu nipo siivouksesta. Päivä imuroimatta on ihan hirveetä :D Siis ei haittaa muualla kuin omassa kodissa. Ja kahden lapsen kanssa tää ei oikein toimi. Aina tulee roskaa/tahroja/vaatteita on väärissä paikoissa/joku kipannut lelukorin. Mut ainaki yritän (liikaa) :D Oon joskus nauranutkin, et sit ku oon rikas niin mulla on siivoaja ja taloudenhoitaja ihan 24/7 :D

  • krista
   13.6.2016 at 22:46

   No noin mäkin oon kyllä ymmärtänyt ja mietin, että ”sanonko” ihan ääneen tuolla aiemmassa kommentissa, mutta en sit sanonut, kun oli vähän mutu-tuntumaa kuitenkin. Eli joo oon mä kans ymmärtänyt, että jotkut siivouspalvelut on paljon tiukempia just tuossa ja vähän kaikessa muussakin – hinnoittelu on salatiedettä ja pinnat pitää olla paljaina ennen siivoojan tuloa jne. Tähän mä tykästyin (oon saanut tarjouksia muualtakin) just siksi, että näillä oli sellainen ”hei kuule kaikki järjestyy ja on sovittavissa” -asenne. Mä tykkään sellaisesta :)

   Ja siis pakko jatkaa, että totta kai siivoojan kanssa voi myös sopia, että jotain leluja tms. ei siirrellä eli ei ne niitä luvatta tietysti siirrä. Mä kävin Janen kanssa läpi meidän talot/paikat huone huoneelta – ja esim. työpöydästä sanoin, että niitä papereita ei kannata siivota – jostain muualta taas voi kerätä kasaan jne. Ja oli mahtava muuten huomata, että Jane oli mm. siivonnut meidän eteisen peilikaapin (!!!!!) lattiatilan, joka on ollut ihan valtava kaaos ja ikuisuusprojekti – sieltä oli otettu kaikki kengät pois ja imuroitu/luututtu nurkat ja kengät siististi riviin takaisin kaappiin. V-A-U. Meinasin lentaa peballeni! Piti mainita bloggauksessa, mutta unohtui :)

   Ja VAU, miten voi olla siivouspedantti kahden lapsen kanssa, vau. Vaatii aika tarkkaa ja lujaa mielenlaatua! Mä en kykenis, menettäisin hermoni ja mielenterveyteni :D

 • Menni
  13.6.2016 at 23:33

  Meillä käy siivooja 2,5h joka toinen viikko juuri siten, että ite ensin järkätään tavarat paikoilleen. Sopii meille, koska kaikelle on niin spesifi paikka, ettei kukaan muu sitä kuitenkaan vois arvata (paitsi leluille, joita aina jääkin vähän sinne tänne). Mut esim tulee kaikki pöydillä ajelehtivat paperit mapitettua sit ees se joka toinen viikko ja lajiteltua muukin sälä, niin se on meillä hyvä inventaario deadline. Lisäksi mä tykkäään tuosta järkkäilystä, mutta se on aika työlästä niin on ihana että joku muu tulee sitten puunaamaa pinnat, koska se ois ihan pakkopullaa.

  • krista
   14.6.2016 at 09:35

   Mä luulen, että me kans jatkossa pidetään optimina sitä, että vedettäis 10 minuutissa lelut paikoilleen, vaatteet lojumasta pois alakerrasta ja paperit keittiön pöydältä yhteen pinoon – että siivooja voi käyttää sit aikaa siihen tärkeämpään. Mutta sitten taas toisaalta se jotenkin helpottaa omaa mieltä, että jos ei sit edellisenä iltana jaksakaan/ehdi/viitsi, niin ei ole pakko. Haha me mapitetaan muuten noin kerran viidessä vuodessa… …no. ei edes silloin :D Kaikki paperit on sekaisin ja mitään ei koskaan löydy. Jepjep. Siihen ei auta edes siivooja, tarvis varmaan jonkun henkilökohtaisen avustajan :D :D :D

   Mutta joo mä luulen, että isomman hyödyn saa siivoojasta silloin, jos on kerännyt alta pois ainakin isoimmat. Siis silloin, kun siivoojan tuntimäärä on rajallinen.

 • Torey
  14.6.2016 at 09:26

  Mä pesen vessat viikottain. Pölyt pyyhin vähintään kerran kahdessa viikossa. Se on mulle fine. Mutta lattianpesun ja ne typerät jalkalistat, sekä ikkunoiden pesun ja kaikki sellaset isommat voisin hyvillä mielin ulkoistaa. :D

  • krista
   14.6.2016 at 09:45

   Meillä on just nuo jalkalistat ja pölyjen pyyhinnät ym. sellaista, että niitä ei vaan tehdä. Kenelläkään ei vaan ole tarpeeksi motivaatiota hommaan – pölyistä pyykästään sieltä täältä silloin, kun on tarve (keittiön tasoja toki pyyhitään ihan jatkuvasti) ja silmä osuu johonkin kamalaan – eli tyyliin kerran vuodessa :D Jalkalistoja ei varmaan tyyliin KOSKAAN. No, itse oon joskus pyyhkäissyt jonkun näkyvillä olevan listanpätkän, kun oon katsonut, että OHO. Siinä mielessä on niin mah-ta-vaa, että nyt ne ikään kuin ”puhdistuvat itsestäään”. Ihan luksusta.
   .
   Mut joo, ei ihmekään, että täällä siis oli vähän siivottavaa :D

   • Torey
    15.6.2016 at 08:05

    Joo mulla tulee kans just sellasia ”ooho, täytyyki pyyhkästä toi lista!” :D

 • Kailin
  14.6.2016 at 09:35

  ”Meidän suihkukaappi ei olekaan maitolasia!” :D Repesin!

  • krista
   14.6.2016 at 09:40

   Eikä tää ollut edes liiottelua! :D Mä katsoin ensin kotiin tullessani, että OHO. Ja si kun Joel meni eka kertaa yläkertaan, sen eka spontaani reaktio oli (läppänä siis): ”No nyt se on sitten pessyt suihkukaapista pinnotteet pois!” :D

   • Torey
    15.6.2016 at 08:06

    :’DD Ei apua, hyvä Joel!

 • maya
  14.6.2016 at 09:56

  Kuinkas kauan toi koodi nyt oli voimassa? Eilen just googlettelin alennuskoodia freskalle, joten tuli kuin tilauksesta… Itse olen kovennetussa kotiarestissa sohvalla/sängyssä, kun meidän syyskuinen on saanut jostain päähänsä että alkaisi olla hyvä hetki saapua maailmaan, ja miehellä alkaa olla kädet täynnä töiden, ruuanlaiton & pyykkihuollon kanssa… Ja mulla sormet syyhyäis kylppärin jynssäykseen vaikkei lupaa ok edes pyykkiä ripustaa.

  • krista
   14.6.2016 at 10:44

   Enpä muuten saanut voimassaoloaikaa, voisin kysäistä! Palaan!

   AUTS, tunnistan tunnelmat, mullahan oli ihan sama juttu Seelan kanssa! ai HITSI että se makaaminen olikin pitkästyttävää, kun sitä alkoi kulua viikkokaupalla. Eli TSEMPPPIÄ ihan valtavasti, mä todellakin tiedän, miltä se tuntuu! Onneksi saat ilmeisesti olla kotona makaamassa eikä osastolla! Nyt sitten vaan suosittelen oikeasti ottamaan sen kotiarestin tosissaan; mulla ainakin HETI kun vähän liikkui, ne supistukset alkoivat. Ja sitten, kun olin turvallisilla viikoilla ja sain vapauden liikkua, niin siitä ne sitten alkoivatkin ne taas ne supistelut ja lopulta vesien meno. Mulla siis se makaaminen auttoi tosi paljon niihin supistuksiin, toivottavasti sulla on sama! Tsemppiä!!!!

   Ja TODELLAKIN nyt hei jos tekee mieli saada koti siistiksi ennen vauvaa, niin siivooja kehiin! Suositelen ottamaan ton jatkuvan siivouksen (voihan sen sitten perua vaikka vauvantulon jälkeen tai aikaisemminkin, jos tarvetta ei olekaan) ja alkuun ison tuntimäärän, mistä saa sen ”puoleen hintaan” -edun. Nyt sun tärkein tehtävä on pötkötellä, että vauva pääsee turvallisille viikoille <3 Joku muu saa luvan jynssätä kylppärit :) Vauvan tulon jälkeen sit voikin olla, että ei vähään aikaan kiinnosta jynssäilyhommat, kun on niin paljon vauvanhuuruja ja pusipusia <3 Eli ennen ne kyllä kantsii hoitaa...
   -
   Mutta hei palaan tuosta voimassaolosta!

  • krista
   16.6.2016 at 11:22

   Toivottavasti oot vielä kuulolla – heinäkuun loppuun asti on koodi voimassa! :)

   • maya
    17.6.2016 at 18:38

    Kiitos! Kävinkin jo testaamassa, että vielä ainakin toimii, ja tilattiinkin jatkuva siivous + ikkunanpesu jo ens viikolle. 😃

    Ja toistaiseksi ainakin vielä saan makoilla kotona, maanantaina tarkistetaan tilannetta uudelleen. Vähän vaan hirvittää mihin kuntoon (tai kunnottomuuteen) tää johtaa jos vielä viikkoja vaan makaa.. Mutta ei tässä nyt oikein ole vaihtoehtoja, mies totesi että odotuksen sijaan meillä haudotaan. 😂 kiitos tsempeistä, tuli kyllä tarpeeseen

 • Metsärusakko
  18.6.2016 at 07:57

  Ihanan rehellinen postaus! Joo, kiva että teillä on loistava siivooja, mutta silti parasta on se, että bloggaaja tunnustaa luulleensa suihkukaappiaan maitolasiksi :D Ja muutenkin kertoo, että on sotkua eikä jaksa siivota. Niin parasta tavallista elämää :) Tällaset jutut tekee bloggaajasta jotenkin ”normaalin ihmisen”. Usein kun vaan esitellään sitä onnea ja ihanuutta ja superäitiyttä sun muuta. Sellasia blogeja tosin ei tuu luettua. Rehellistä elämää ja arkea, kiitos :) Sen takia ainakin itse roikun lukijoissa mukana!