Luomufondit testissä – testiryhmäläisten mielipiteitä

Yhteistyössä: Maggi

Muutama viikko sitten opin, että mikä on fondi. Ja nyt noita Maggin luomufondeja ovat testanneet myös blogin testiryhmäläiset – tässäpä heidän rehellisiä mielipiteitään!

Kymmenestä testiryhmäläisestä kahdeksan testasi fondeja ensimmäistä kertaa. Näitä Maggin luomufondeja käytettiin testijakson aikana mm. risottoon, kasvislasagneen, pizzaan ja tortillojen täytteeseen, peruna-parsakaali-palsternakkamuusiin, seitankebabiin, lisukeriisiin, myskikurpitsa-bataattisosekeittoon, härkäpapurouhe-makaronilaatikkoon, jauhelihakeittoon, jauhelihakastikkeeseen.

Mmmm! En kestä, miten hyvältä erityisesti nuo seitankebab ja härkäpapurouhe-makaronilaatikko kuulostaa! Tahtoo reseptejä! :)

TOP 3 -käyttökohteet olivat:

 1. Laatikot ja kiusaukset (uunissa)
 2. Keitot
 3. Kastikkeet

fondit

Nestemäistä fondia ja perinteisempää liemikuutiota vertaitiin näin . fondi vs. liemikuutio siis:

– Sulaa nopeammin ruokaan
– Paljon helpompi sekoittaa ruokaan
– Määrää on helppo säädellä
– Toisaalta määrää pitää säädellä enemmän kuin liemikuutioissa
– Todella riittoisaa
– Kätevä säilyttää jääkaapissa
– Ei tule pientä roskaa
– Maistuvampaa kuin liemikuutiot

Lisäkäyttövinkit ja reseptit olisivat olleet tervetulleita fondien käyttöön – nyt joku vastaajista totesi, että niitä tuli käytettyä kuin perinteisiä liemikuutioita.

sipulin pilkkominen

Testaajien mielestä näissä fondeissa tärkeintä on tuo sama kärkikolmikko, mikä meidänkin mielestä: hyvä maku, luomu ja helppokäyttöisyys. Heh eikä ihme – samaa lapsiperhemeininkiä kun tässä edustetaan. Hyvää arkiruokaa nopeasti ja silleen.

Tärkeimpien asioiden lista siis tärkeysjärjestyksessä:

1. Hyvä maku
2. Luomu
3. Helppokäyttöisyys
4. Sopiva hinta
5. Mahdollisimman vähän lisäaineita
6. Monikäyttöisyys
7. Laktoosittomuus ja gluteenittomuus

 

Tän blogin lukijat ovat tiedostavaa porukkaa – tässäkin tuli taas ilmi, että usealle vastaajista oli tärkeää joko fondin luonnonmukaisuus tai se, että siinä on mahdollisimman vähän lisäaineita. Myös hinnalla oli merkitystä. Laktoosittomuus ja gluteenittomuus oli tärkeää osalle vastaajista.

Aiemminkin tän blogin testiryhmähommissa on käynyt ilmi, että (kuulemma – tämä tulosten käsittelijöiltä kuultua taustatietämyksiä)  tällä porukalla on mielipiteitä. Eli kehitysehdotuksia annetaan, jos niitä tulee mieleen! Mun täytyy tässä taas kerran mainita, että hitsi että oon jotenkin ylpeä siitä :)

Näiden luomufondien osalta annettiin paljon hyvää palautetta, mutta myös kehitysehdotuksia. Tässä plussat ja miinukset:

Plussaa:

– Luomu
– Todella hyvä maku, erityisesti kasvista kehuttiin
– Pullon tyylikäs design
– Voi annostella juuri halutun määrän
– Sulaa nopeasti ja ruokaa on helppo sekoittaa
– Kätevä käyttää ja säilyttää jääkaapissa eikä tule pikkuroskaa

Vapaita kommentteja mm.

“Iso plussa on se, ettei tuu pientä roskaa. Fondi on myös jotenkin maistuvampaa.”

“Helpompi käyttää.”

“Ehdottomasti plussaa luomusta!

Miinusta tai parannettavaa 

– Lorahtelee pullosta ulos hieman reippaanlaisesti: pullon suu voisi olla hieman pienempi
– Lapsiperheen makuun hieman liian suolaista: suolaton fondi olisi hyvä lapsiperheille
– Pullon korkissa voisi olla ruokalusikallisen kokoinen mitta
– Lihafondin maku oli aika raskas, vähempikin ”lihaisuus” riittäisi
– Lasipullo olisi parempi kuin muovipullo
– Pullon kyljen teksti oli hieman epäselvää
– Reseptejä voisi olla enemmän

Vapaita kommentteja mm. näin:

”Maut ovat raikkaita, kasvisfondi on monikäyttöisin ja parhaan makuisin. Lihafondi on kovinkin raskaan makuinen, vähempikin lihantuntu riittäisi.”

“Maku oli kohdallaan! Aika suolaisen makuista (lihafondi) ainakin näin suolaan tottumattomalle.”

”Suolan määrää voisi tarkastaa, ehkä vähempikin riittäisi. Lapsiperheessä täytyy kovin varovasti annostella suolaisia fondeja.”

“Pullon annosteluaukko olisi saanut olla pienempi, helposti meinasi lorahtaa liikaa. Lasipullosta olisin myös pitänyt enemmän. Lisäksi pullon kyljen teksti oli jotenkin epäselvää, huono kontrasti. Plussaa luomusta!”

“Korkissa voisi olla mukana ruokalusikallisen kokoinen mitta, jolloin erillistä ei tarvitsisi.”

 

,valmis annos

Eli lihafondin suolaisuus sai useamman maininnan, ja jos oikein tulkitsin, niin kasvisfondin mausta tykättiin eniten. Ja pakko sanoa: sitä meilläkin on käytetty ylivoimaisesti eniten! Toiseksi eniten kanafondia ja vähiten tuota lihaa.

Mutta siis kaiken kaikkiaan näistä Maggin luomufondeista tykättiin. Yhdeksän testaajaa kymmenestä sanoi, että suosittelisi tätä tutuilleen. Ja se kymmeneskin vastasi ”ei osaa sanoa” eli kukaan ei vastannut, että ei suosittelisi. Kahdeksan aikoi ostaa tuotetta itse jatkossa – kaksi ei osannut vielä sanoa.

KIITOS kaikille testiryhmälisille panoksestanne ja vastauksistanne! Miten te muut, oletteko testanneet? Onko näitä jo näkynyt kaupoissa?

PS. Kuvituksessa valmistuu Joelin tekemä kasvisrisotto, joka syötiin kotona ennen matkallelähtöä.

 

5

You Might Also Like

 • Heispi
  8.12.2015 at 15:24

  Ei ole vielä osunut silmään kaupassa. Meilläkin syödään ehkä supervähäsuolaista (pikkuveli syö samaa ruokaa kuin muutkin 1v 1kk) ruokaa, joten jännä kokeilla miten suolaisuus ja maistuvuus kohtaa. Ts kun suolan määrä ok maistuuko vielä miltään.

 • Karoliinan
  8.12.2015 at 18:17

  Mä olin se seitankebab testaaja! Resepti löytyy ku googlaa seitankebab. Monessa paikkaa täysin sama perusohje. Itse muokkailin ohjetta maustamalla enemmän. Hyvää tuli! Onkin hyvä parannusehdotus tuo suolaton fondi. Aika suolaista tavaraa nimittäin ovat. (Mun uus pahe on käydä jääkaapilla nuolaiseen pisaran fondia :D)

 • jonnaa
  9.12.2015 at 11:12

  Ei ole vielä kaupan hyllystä löytynyt. Onneks jäljellä vielä noita testi fondeja. Varmaan tulee piakkoin kauppoihin. Ja toivottavasti myös tänne ruuanverkko kauppaan jota tekin käytätte ☺