Elämäni rinkat

Rinkka. Oi rinkka. Reissaajan paras kaveri.

Olen vannoutunut rinkkafanaatikko, etsin intohimoisesti täydellistä rinkkaa. Ja jos sellaisen löydän, rakastan sitä enemmän kuin mitään materiaa olisi sopivaa rakastaa.

Minun rinkkani täytyy olla pieni ja kevyt. Haluan, että pystyn rinkka selässäkin hallitsemaan tilanteen ja itseni: juoksemaan lähdössä olevaan junaan tai luovimaan ahtaassa väkijoukossa. En voi sietää ajatusta, että minut saisi vähän tönäisemällä kumoon, kun kannan liian isoa kantamusta.

Tietysti rinkan täytyy hyvä kantaa; kapealla ja lyhyelle selälleni sopiva. Pikkurinkka siis.

Vetskarien ja klipsien toiminnan täytyy olla perfect – niin jykevää tekoa, että niihin voi luottaa. Oma äitini sortuu aina reissuissa ostamaan kaikenlaisia, päällepäin hyviltä näyttäviä feikkirinkkoja. Ja rips raps rops, niin ovat klipsit rikki parilla käyttökerralla. Ei käy.

Ja yksi tärkeimmistä jutuista: unelmien rinkan koko etupaneeli aukeaa vetoketjullla niin, että sisällön näkee yhdellä silmäyksellä. Ei ei ei päältätäytettäville rinkoille. Haluan, että hämärässä bambuhutissa (tai jopa pelkän otsalampun varassa pimeässä) löydän rinkasta tarvitsemani ilman, että minun täytyy purkaa tavara kerrallaan koko rinkka.

Tässäpä kriteerit. Ja olen niiden kanssa armottoman tarkka. Sori vaan, rinkkavalmistajat.

(Olen haaveillut salaa siitä, että pääsisin joskus jollekin rinkkamerkille töihin ja voisin suunnitella täydellisen rinkan. Itselleni siis, kröhöm, luonnollisesti.)

*******

Elämässäni on ollut aikuisiällä kolme reissurinkkaa. Yhtä olen palavasti rakastanut, toista katkerasti vihannut. Nykyinen kolmas on ihan jees.

Ja nyt uutena tietty se Ospreyn lapsenkantorinkka *), jota kohtaan odotukset ovat ihan toooooodella korkealla!
*) sain sen testikäyttöön Partioaitasta

*******

Ensirakkaus. Huokaus, ei ole sen veroista. Rinkka-asioissa siis. Ensimmäinen (muistaakseni vuonna 2002-2003 hankkimani) reissurinkka oli täydellinen – hankin sen ihkaensimmäistä reppureissuani varten, ja ihan oikeasti ikävöin sitä edelleenkin ihan jatkuvalla syötöllä.

Täydellinen rinkka pullolleen pakattuna kanssani Portugalissa kesällä 2008.

Tämä täydellisyys oli jonkinlainen Haltin pikkurinkka – vai olikohan se jopa reppujen mallistossa. Tällaisia rinkkoja kantoivat silloin sen Suuri Seikkailu -ohjelman kilpailijat rämpiessään Posion metsissä; ja loppukesästä niitä sitten saikin näppärästi alennusmyynnistä :)

Rinkasta tekivät täydellisen:

 • vetskarilla avautuva etupaneeli
 • tilava vetskarilla avautuva alaosasto (esim. kengille, likapyykille)
 • iso tasku etupaneelissa (alusvaatteet, biksut ym.)
 • kiinnitysmahdollisuuksia antavat lenksut, joita oli rinkassa joka puolella; niihin sai irtohihnoilla kiinni tukevasti vaikka minkälaista kamaa. Esimerkiksi kuvassa niihin on kiinnitetty kaksi muovipussia
 • sopiva koko
 • täydellinen kannettavuus

Sanoinko nyt riittävän monta kertaa sanan täydellinen? Mutta se oli. Ja uskokaa tai älkää, tällä (ehkä 35-40 litran) minirinkalla pärjäsin jopa puoli vuotta Intiassa – juuri noiden kiinnityslenksujen ansiosta.

Niin, ja miksi en edelleen sitten käytä tätä ihanaa rinkkaa…? Se varastettiin. Julmasti, kipeästi ja sydäntäsärkevästi varastettiin. Eikä edes reissusta, vaan hemmetti vie ihan omasta kellarikomerostani Punavuoresta. Voi, mikä katkeruus. Sen tunnearvoa eivät murtomiehet tajunneet. Sitä mikään vakuutus ei voinut korvata.

Että jos joku tietää, mistä voi edelleen saada vuoden 2004 Haltin ”Suuri Seikkailu” -rinkan, kertokaa! Jos teillä sellainen käyttämättömänä lojuu tai jos joskus vaikka kirpparilla törmäätte… Olen valmis maksamaan melkein Ihan Mitä Vaan. Ja tämä tarjous on voimassa ikuisesti.

*******

Rinkka numero kaksi. Onni onnettomuudessa, sain kellarimurron jälkeen Ifin kotivakuutuksen kautta ihan hyvät korvaukset, joilla lähdin sitten uutta rinkkaa etsimään.

Mutta sepä ei sitten ollutkaan niin helppoa. Ei ollenkaan.

Vetskarilla etupaneelista aukeavia pieni rinkkoja ei löytynyt mistään. Lopulta seuraava reissu (muistaakseni Thaimaa silloinkin) lähestyi ja olin pakkotilanteen edessä: täytyy ostaa joku. Olin sovittanut varmasti kolmeakymmentä eri rinkkaa ja sähköpostitellut maahantuojille vinkkejä kysellen (olin epätoivoinen). Lopulta tein valinnan Deuterin pienen naistenrinkan ja Ospreyn pikkurinkan välillä; malleja en muista. Valitsin Deuterin.

Virhe.

Inhokki-rinkan kanssa matkalla Tansaniaan. Huomaa reissu-look.
Nuo turistisandaalit ja oranssi puuvillapaita lähtevät mukaan myös nyt Thaimaahan.

Inhosin joka hetkeä tuon rinkan kanssa. Okei, sitä oli hyvä kantaa. Siihen ne positiiviset puolet sitten loppuivatkin.

Ensinnäkin rinkka oli niin hemmetin kapea ja korkea, että se kellahti kumoon joka ikisessä mahdollisessa tilanteessa. Olipa sitten mukava keräillä vaatteitaan p*kaisilta lattioilta, graah.

Ja sitten tuo tötterömalli… Oikeasti kun tuon rinkan aukaisi, näki kerralla tasan yhden vaatekappaleen. Ja jos ei juuri sitä sattunut etsimään, niin… Jep: pura koko rinkka. Kaivaminen oli mahdotonta kapeuden takia; tavarat piti oikeasti yksi kerrallaan ottaa ulos rinkasta. Ja minnekäs ne käsistäsi lasket jossain kämäisessä hostellihuoneessa…? Saatikka jos yritit etsiä jotain tavaraa pimeässä.

Aaaaaaaargh, hermoromahdus.

”Vihaan tätä rinkkaa, vihaan vihaan vihaan!”, puhisin jatkuvasti Joelille.

Silti rinkka kävi kanssani useamman reissun. Koska parempaakaan en mistään löytänyt.

Matkalla pois Surinilta ja kohti Kamputseaa vuonna 2010.
Inhokki-rinkka Joelin kainalossa, maassa Joelin oma rinkka.

Joelilla on muuten tuollainen Vaude-merkkinen… perusrinkka kai. Taisi olla halvin. Ei herätä suuria tunteita oikein mihinkään suuntaan. Joel ei taida suhtautua näihin rinkka-asioihin ihan yhtä intohimoisesti kuin minä :)

*******

Sitten se kolmas – ja iso ylläri!

Kun vaihdoin työpaikkaa, entinen esimieheni oli ostanut minulle läksiäislahjaksi… Haltin metsästysrinkan! Oiskohan ollut Deerhunter tai jotain.

Olisin etukäteen ollut hyvin-hyvin skeptinen siitä, että joku muu ostaa minulle rinkan. Mutta heh – todennäköisesti olin työpaikalla ihan riittävän monesti avautunut rinkkaproblematiikastani. Koska tässä lahjarinkassa on kyllä juuri ne ominaisuudet, jota rinkalta haluan! Uskomatonta, että esimies todellakin oli jostain löytänyt sellaisen – arvostan.

Superankea kuva – otettu ennen lentoa Vietnamista kotiin päin siltä varalta,
että jos rinkoille olisi jotain tapahtunut. Oikealla siis Haltin Deerhunter.

Rinkassa on vetskarilla avautuva etupaneeli ja hyvä alaosio. On kaksi taskua päällä ja kiinnityslenksuja (pystyssä oleva ”lenksurivi” näkyy tuossa taskujen vieressä. Koko jotain 40 litraa (sopiva) ja sitä on ihan ok-kyvä kantaa.

Mitäs siinä sitten valitat?

Buhuhuuuu, kun se ei ole se rinkka, joka minulta varastettiin.

No: ihan oikeasti tuo on kuitenkin se paras rinkka, johon olen moneen-moneen vuoteen törmännyt. Paras, mitä missään kaupossa olen nähnyt. Ja uskokaa vaan: aika paljon olen katsellut.

*******

Ja tietysti vielä tämä uusin rinkkatulokkaamme – Ospreyn lapsenkantorinkka!

Ensimmäisen Thaimaan-reissubloggauksen keskustelun ansiosta aloin ihan vakavasti harkita, että pitäisiköhän meidänkin hankkia tuollainen lapsenkantorinkka. Ensin vähän (okei ihan massiivisesti) Googlailtiin ja lopulta lähdettiin Itiksen Partioaittaan sovittelemaan.

Isoin kriteeri tämän rinkan valinnassa oli ihan ehdottomasti tilavuus: tarkoitus on lähteä (ja nyt kolmen hengen voimin) reissuun pelkästään tuon minun minirinkkani että tämän lapsenkantorinkan kanssa. Ja koska minä en raskaana halua kantaa kovin painavaa kantamusta, on pääkantovastuu Joelilla. Eli lapsi JA tavarat.

Alkugooglailuilla oltiin jopa vähän skeptisiä; kaikissa lapsenkantorinkoissa näytti olevan aika vähän tilaa. Mutta sitten löytyi tämä: Osprey Poco Premium. Ja peräti 34 litraa tilaa, wohoo!

Ystävillä muuten on Vauden lapsenkantorinkka, joka meillä oli pari viikkoa testikäytössä. He ovat tykänneet siitä hurjasti. Taapero siinä kovasti viihtyi ja kaikin puolin muutenkin tosi-tosi hyvältä vaikutti. Mutta silti: kyllä tuo Osprey vei selvän voiton tavaratilallaan. Deuter ei pärjännyt vertailussa pienten tilojensa vuoksi.

Tuossa Ospreyn Poco Premiumissa on siis tuolla alhaalla suht iso, vetskarilla aukeava tavaratila. Lisäksi tuossa tirpan selän kohdalla on toinen vetskaritasku; tuo koko homma itse asiassa irtoaa tuosta kokonaan irralliseksi päivärepuksi, jos on tarpeen.

Vaipanvaihtoalunen tuolla myös on (se kyllä luultavasti jätetään kotiin), ja sitten hyvä juttu Thaimaata ajatellen: aurinkosuoja. Sadesuojan olisi voinut ostaa erikseen – mutta heh eihän me nyt sellaista tarvita. Eihän…? :)

*******

Kantorinkkaa on siis toistaiseksi testailtu lähinnä kauppareissuilla ja odotukset ovat korkealla! Mutta käytännössähän se tietysti vasta selviää, että miten se käytössä toimii… Käyttökokemuksia siis varmasti tulossa myöhemmin tien päältä!

Enää reilut neljä vuorokautta lähtöön!

1

You Might Also Like

 • HelloAochi
  18.11.2013 at 12:04

  Ahhhh rinkat.

   

  Mulla on vuonna (ehkä) 1998 ostettu Haltin rinkka EDELLEEN käytössä ja se on niiiiiiin rakas.

  Käynyt muun muassa Japanissa, Kanadassa, Intiassa (kolmesti), Espanjassa, Kreikassa tietty about kerran vuodessa, reppureissaillut ympäri Eurooppaa ja ympäri Yhdysvaltoja. Käytin sitä raskaana olessani (vaikka kaikki kauhistelivat, ilmeiseti raskaana ollessa ei saisi reissata rinkka selässä) ja nyt lapsen kanssa matkustaessa se on ihan ehdoton, että jää kädet vapaaksi ettei napero karkaa :D

   

  Rakas, rakas, rinkka.

  • HelloAochi
   18.11.2013 at 12:05

   Ja Espanja mainittu muusta Euroopasta erikseen, koska ostin rinkan muistaakseni alunperin Espanjan työleiriä varten :D

   Paitsi ehkä jo ennen sitä, en ole enää varma :P

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 12:10

   Hih mä tätä kirjoittaessani ajattelin, että nyt on varmasti lukijat että TÄH – toi nyt tossa horisee valtavat sepustukset joistain hemmetin laukuista. Onneksi edes joku ymmärtää :D Se on tärkeää :)

   Hei mikä malli se on, lukeeko missään? Halti on kyllä hyvä. Tosiaan se mun ultimate love oli Halti, samoin tää nykyinen vihreä Deerhunter… Oh, oispa mulla kans se alkuperäinen vielä tallessa. Pitkään palvelleeseen rinkkaan liittyy myös niin paljon tunnearvoa, oh. Se täydellinen ehti olla mulla käytössä jotain 6-7 vuotta.

   • Kristaliina
    18.11.2013 at 12:11

    Mä kans aloin laskea noita vuosia… Kyllä mä oon ostanut sen rinkan jo vuonna 2002 tai 2003, ei muuten vuosiluvut täsmää. Täytyy korjata!

   • HelloAochi
    18.11.2013 at 12:13

    Hih, mä tarkistan sen merkin heti kun meen kotiin.

 • Liisa
  18.11.2013 at 12:43

  Eihän se sinun rinkkasi tämä ole? http://www.tori.fi/pirkanmaa/Halti__compact_40_rinkka_8250294.htm?ca=18&w=3

  Vaikka olet varmaan kyllä itsekin jo katsonut huutikset ja torit.

  Mulle rinkat on täysin vierasta tavaraa. Minun reissubestikseni nimi on Rimowa. :D Joku kiva reppu tosin olisi ostoslistalla käsimatkatavaroiden kuljetusta varten. Yksi kiva olisi tiedossakin, mutta hoitovapaalla budjetti ei nyt ihan taivu siihen.

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 12:53

   ON!!!!! APUA!!!! OSTAN!!!!! :D

   • Kristaliina
    18.11.2013 at 13:12

    Eli joo: huutista ja Toria oon silloin tällöin vilkuillut, mutta juuri nyt en ollut käynyt katsomassa. Ooooooh! Mä ostin ton! Ehtisköhän jo tuonne reissuun mukaan, oijoijoijoijoi!

    KIIIIIIIITOS LIISA!!!!! Sä et voi kuvitella, kuinka mä oon onnellinen tästä!!!!

    Hih mun piti ihan googlata tuo Rimowa. Me taas ei omisteta yhtään matkalaukkua, siellä Italiassa oli mun äidin toinen matkalaukku lainassa. Joskus mulla oli joku, mutta… no, sekin pöllittiin kellarikomerosta; ei sillä kertaa Punavuoresta vaan Kalliosta. Mutta me tosiaan aina mennään rinkoilla joka paikkaan :)

    • Liisa
     18.11.2013 at 17:18

     Oho. :D Jes, tulipa hyvä mieli.

     Ihan vaan hetken mielijohteesta päätin katsoa tuon Torin. Ja nyt tulin katsomaan kommentit häveten jo valmiiksi, kun tarjoan sulle jotain saman väristä random reppua, vähän oon nolo…

     No mutta, nyt oonkin iloinen ja teen ehkä pari riviä lottoa, koska mitkä oli todennäköisyydet tähänkin osumaan?! 

     • Kristaliina
      18.11.2013 at 17:58

      Kiva, toi oli kyllä huippulöytö! Ehdottomasti lottoamaan!

      Hitsi, nyt tuo tyyppi ei ole vaan enää vastannut mulle… Viestiteltiin ensin parit viestit, mutta sitten menin tekstarin sivulauseessa riemuitsemaan, että ”mahtavaa, tämä on just samanlainen rinkka, mitä multa muutama vuosi sitten varastettiin” ja sen jälkeen uutta viestiä ei enää tullutkaan :D Oho… Toivottavasti vaan sattumaa :D

     • Liisa
      18.11.2013 at 21:12

      Joko se vastas???

     • Kristaliina
      18.11.2013 at 23:21

      No ei, hitsi vie! Mä laitan sille vielä uuden viestin huomenna…

 • Lennu (Ei varmistettu)
  18.11.2013 at 12:59

  Ymmärrän kyllä hyvin, mistä puhut, vaikka en olekaan rinkan suurkuluttaja. Muistan miten partiossa tyydyin siihen, että otin jostain sukulaisilta saadun rinkan ja ärsytti kyllä vietävästi juuri se putkimaisuus (eikä meikäläisen rinkka ollut edes hyvä kantaa :D ), mutta sillä pärjäsi ne lyhyet reissut mitä oli. Nyttemmin kellarista kyllä löytyy ihan itselle ostettu rinkka, joka on erikseen vielä suunniteltu lentokoneiden ruumaan sopivaksi, ja siitä olen kyllä pitänyt – vaikka en kyllä olekaan mitnekään päin yhtä aktiivinen käyttäjä kuin moni muu täällä :D

  Silti pakostakin tuli mieleen, että sun pitäisi ottaa yhteyttä Savottaan tuon listan kanssa. Tunnen Savotan henkilökuntaa muutaman ja voin vain kuvitella, kuinka hän ottaisi tuon haasteena löytää juuri sinulle sopiva rinkka. Itse kun siis en rinkkoja niin hyvin tunne, niin en löytänyt suoraan sopivaa rinkkaa Savotan sivuilta, mutta tällä repulla on ainakin iskevä nimi! ;)
  http://finn-savotta.fi/tuotteet/savotta-silva/

  (Ja kannattaa ottaa yhteyttä varmaan suoraan Karstulaan tai tehtaanmyymälään http://finn-savotta.fi/yritys/yhteystiedot/ . Sieltä oon ainakin ite saanut aina parhaiten apuja)

  • Savotta <3 (Ei varmistettu)
   18.11.2013 at 16:19

   Siis täh, ihminen on etsinyt vuosia rinkkaa eikä tunne legendaarista Savottaa??!!

   Sain ekaksi rinkaksi Savotan nuorisomallin kaukaisella 1990-luvun alkupuolella. Hyvin pelittää edelleen eikä ole tullut mieleenkään uutta haikailla. Säädöt kun laittaa kohdilleen ennen reissua, niin aina on ollut ilo kantaa.

   • Kristaliina
    18.11.2013 at 18:02

    Hih, legenda siis jotenkin hypännyt mun tietämyksen yli. Rinkkamerkeistä tiedän nämä jutussa mainitut Haltit, Deuterit, Ospreyt ja Vaudet sekä päälle tulee mieleen näin äkkiseltään ainakin Fjällräven ja Haglöfs. Mutta ei tosiaan tätä ennen Savottaa :)

    Oiskohan nuo olleet niin ”retkeilyhenkisiä”, että niihin en olisi kaupoissa kiinnittänyt huomiota…? Tai sitten ei ole vaan sattunut kohdalle, jännä juttu! Nyt tiedän :)

    Vautsi, tuo on ollut sulla pitkäkestoinen! Mullakin muuten oli joskus nuorisorinkka; sen merkkiä en kyllä muistakaan… Tais olla vielä joku ihan muu kuin nämä :)

    • hannah79 (Ei varmistettu)
     19.11.2013 at 10:08

     Savotta on klassikko, mutta tarkoitettu ihan eri meininkiin kuin reppureissut eli vaelluksille, joilla tavaramäärä väkisin on isompi (ruuat, retkikeitin, paksu makuupussi jne) kuin reppureissuilla. Savotan klassikkotuotteet ovat putkirinkkoja, jolloin leveyttä on poikkeuksetta enemmän, mutta rinkan painoa saa paremmin säädeltyä hartioiden ja lantion välillä ja ilma kiertää paremmin selän ja rinkan välissä. Nämä eivät siis mitenkään kilpaile samassa sarjassa luettelemiesi kanssa, kun käyttötarkoitus on ihan eri. Vaikka toki löytyy myös vaelluksilla anatomic-rinkkojen nimeen vannovia. Savotan rinkat tosiaan ovat kutakuinkin ikuisia – ja hinnatkin sen mukaisia ettei samalle käyttäjälle saa montaa myytyä. Myös koot ovat ihan eri luokkaa, lapsille tietysti erikseen, mutta pääosin 70 litrasta ylöspäin.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  18.11.2013 at 13:26

  Mulla olis ollut sama rinkka kotona (käyttämättömänä viime vuodet). Tai ainakin luulen niin, en pysty just nyt tarkistamaan. Ostin sen mielestäni 2004. Mutta hyvä kun löysit jo, en tiedä olisinko kuitenkaan omaani myynyt :)

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 13:29

   Jos on sama, niin älä myykään – se on ihan huippurinkka! Paitsi jos tuo mun kauppa ei jostain syystä toteudukaan, niin sit voit myydä mulle :)

   • Kristaliina
    18.11.2013 at 13:41

    Tsihihi tai jos myyt, niin muista myydä sellaiselle, joka osaa sitä rinkkaa sen asiankuuluvalla arvolla intohimoisesti rakastaa <3

 • ribis (Ei varmistettu)
  18.11.2013 at 13:52

  Rinnalla on väliä! Me vaelletaan joka kesä Lapissa, ja kun on viikon ajan selässä kaikki ruoista telttaan ja kalastusvälineistä makuupussiin, niin tilavuus, käytettävyys ja erityisesti kannettavuus ratkaisevat. Meillä on molemmilla deuterin Aircontact Pro -rinkat, miehellä 70+15 litranen, mulla 50+15 litranen ja ai että ne on olleet IHANAT KANTAA JA KÄYTTÄÄ. Edestä avautuvat, paljon käteviä erillistaskuja, samoin noita kiinnitysrenksuja, ihana selässä, hyvät säädöt, toimiva sadesuojus… Hintakin toki kohdillaan, mutta vaellusreissuissa on kolme asiaa, mihin satsaan: rinkka, kengät ja makuupussi. Seuraavaksi hankintalistalla ovatkin lämpimät ja kevyet makuupussit:)

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 18:08

   Ai Deuterillakin on edestä avautuvia! Onneksi en sitten tuominnut koko merkkiä, tuon oman mallini vaan :) Ja Deuteria näkee tuolla reissun päällä ehkä kaikkein eniten, on selvästi suosittu reppureissurinkka!

   Mä kans muuten ostin sellaisen hyvän (Haltin?) makuupussin joskus varmaan samoihin aikoihin kuin tuon ”ykkösrinkan”. Harmillisen vähälle käytölle se on kyllä jäänyt, reippaasti alle 10 kertaa. Reissulämmössä kun sellaista ei tarvitse – tai mulla on selllainen ihana kevyt (pikkupussukkaan menevä) silkkimakuupussi kyllä, ah <3 Mutta sitä ei taideta makuupussiksi laskea :D

 • SaaraT (Ei varmistettu)
  18.11.2013 at 14:09

  Kyllä tämä Rista on niin hyvä tää sun blogi!! Ei ole aikomustakaan ostaa rinkkaa, lähtä reissuun tai mitään muutakaan tähän postaukseen liittyvää, mutta silti klikkailin nuita linkkejä muka aivan innostuneena :D niinkun ei tässä neljän lapsen äitinä mitään muuta tekemistä olis ollu…. :)

  Penskana oon kyllä partiossa ollu ja oltiin suhteellisen köyhiä, niin mulle ei ostettu sitten rinkkaa vaan mulla oli joku maailman noloin ja rumin jostain 70-luvulta, papan vanha, ihmeellinen sininen, muovinen ja siinä oli sellaset rautaset tuet ja kaikkea.. Kyllä sinne tavarat mahtu, mut siinäpä se :)

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 18:05

   Hih, no ainakin nyt jos sulla joskus tulee rinkanosto eteen, niin tiedät että mistä mä satun tykkäämään :) Tai hei ehkä joskus voit vaikka yllättää  jossain keskustelussa latelemalla rinkkafaktaa pöytään :)

   Mutta kiva, että näinkin hassu aihe tempaisi mukaansa!

   Joo, joissain rinkoissa tosiaan oli/on (?) sellainen painava rautainen runko ja muuta. Hui :) En kyllä sellaista ehkä itselleni valitsisi :)

   • Rinkka vs. reppu (Ei varmistettu)
    19.11.2013 at 13:18

    Jos rinkassa ei ole runkoa, se on REPPU!!! Eli tämä postaus koskee reppuja. Ja perinteinen putkirinkka, esim. Savotta, on todella hyvä kantaa, se metallirunko ei siinä ylimääräisiä paina, kun säädöt laittaa kuntoon ja iso osa painosta tulee lantiovyölle, niin kuin kuuluu, ja tavarat on pakattu oikein (painopiste). Lisäinfoa vaikka täältä http://fi.wikipedia.org/wiki/Rinkka

    Terkuin vaeltaja

    • Vierailija (Ei varmistettu)
     19.11.2013 at 13:47

     Kyllä anatomic-rinkkakin on rinkka, mutta tosiaan sen hyvät puolet tulee esiin ihan muualla kuin vaelluksilla. Monissa anatomic-rinkoissakin on kaikkien niiden pehmusteiden sisällä kevyt alumiinirunko, ei tosin yhtä näkyvissä kuin Savotassa. Savottaa en ikinä ottaisi mukaan reppureissulle (enkä anatomicia vaellukselle), sen kanssa ei tungoksessa juosta, kun rinkka on kantajaansa leveämpi ja junan ovellakin joutuu katsomaan miten päin sisään menee.

    • Kristaliina
     19.11.2013 at 14:52

     En mäkään noin tiukkaa erottelua allekirjoittaisi – kyllä näitä taidetaan noissa retkeilyvälineliikkeissäkin rinkoiksi sanoa :)

     Mutta erilainen väline erilaiseen tarkoitukseen! Itsehän taisin tuolla jossain kommentissa sanoa, että olen vaeltanut viimeksi luokkaretkellä; taisipa olla muuten kuudennella luokalla :)

 • Kristaliina
  18.11.2013 at 18:54

  Joo jaiks, eli Silvan kamat pitäis kans mahduttaa mukaan noihin minitiloihin. Eli todella pienellä mennään. Ruokia lähtee vain lentokonehätärien verran ja juomavettä sieltä saa pullosta – otetaan Silvalle oma nokkamuki, ja pillillä onnistuu hyvin juomiset lasista. Vaippoja otetaan kans aika vähän, riippuen mitä mahtuu. Vaippojen kans kyllä saattaa tulla siellä ongelma – kuulemma siellä lapset oppii kuiviksi niin aikaisin, että saatavilla on vain vastasyntyneiden vaippoja. Ja pikkusaarilla tuskin on kauppojakaan. Sitten varmaan mennään ”au naturel” hätärinä, onneksi tuo potta/pönttöharjoittelu on jo tosi pitkällä ja vaippa pysyy enimmäkseen kuivana!

  Eli aika paljon tuollaisia juttuja, joista ei tiedä vielä itsekään, kun eka kerran naperon kanssa lähteeä :D Jännää ja kivaa yhtä aikaa!

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 18:56

   Ai niin, luultavasti huomenna kirjoitan ”pakkauskuulumisia” lisää, jos tirppa vaan nukkuu tarpeeksi pitkät päikkärit :)

  • Miitu (Ei varmistettu)
   18.11.2013 at 19:28

   Onko teillä vielä pikkareita käytössä? Meidän tyttö on päiväunetkin kuiva, jos pikkarit on jalassa, mutta vaippojen kanssa tuntuu ajattelevan ”nääh, ainahan tän vaipan voi vaihtaa”. Toki Silva on paljon nuorempi, mutta teillä tuntuu nuo pottailut olevan jo tosi pitkällä.

   • Kristaliina
    18.11.2013 at 22:00

    Yhdet sortsityyppiset pöksyt pakattiin mukaan ja uimavaippa saadaan lainaan (Vaihtovaatteet-ryhmän kautta – kiitos kaunis!), mutta nyt kun sanot… Joo, me taidetaan käydä pikkariostoksilla! Kiitos vinkistä, mä veikkaan että toi toimii meilläkin!

    • Vierailija (Ei varmistettu)
     19.11.2013 at 14:33

     Mikä on uimavaippa? Tiiän vaan noi kertakäyttöiset uimavaipat jotka on kyllä mun mielestä niin turhia ja hirveitä.. mut jotkut kai niistäkin tykkää :P

     • Kristaliina
      19.11.2013 at 14:54

      Tuollainen Dolphin meillä oli Silvalle ainakin S-koossa (http://www.simsalabim.fi/fi/tuotteet) ja veikkaan, että tää meidän lainaan tuleva on suht samanlainen :)

  • murina
   18.11.2013 at 21:27

   Lämmin paikka, joten mikäs sen ihanampaa kun kipitellä ilman housuja :) Kotiin palatessa ei varmaan vaippoja edes huoli! (mutta kotiinpaluu lennolle ehkä kannattaa muutama vaippa säästää). Meillä esikoinen oppi kuivaksi, kun sai kesän kipitellä ilman housuja, kun pääsi potalle ilman apuja. Alushousuja ja vaippaa ei erottanut vielä siinä vaiheessa, eli jos jotain oli jalassa tuli pissat sinne satavarmasti :D 

   • Kristaliina
    18.11.2013 at 22:01

    Joo nimenomaan! Me mietittiin, että just esim. meidän oman hutin terassilla jne. voi vetää kyllä ihan housuitta ja me sitten vaan siivotaan intialaisittain (kaadetaan ämpärillä vettä päälle), jos tulee pisut siihen. Ja pikkupisut nyt ei varmaan biitsiäkään pilaa :)

     

    Tsih mutta hyvä vinkki säästellä vaippa paluulennolle kuitenkin :D

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   18.11.2013 at 22:47

   Oho hienoa että ootte jo noin pitkällä pottailun kanssa! Mites yöt?

   • Kristaliina
    19.11.2013 at 14:55

    Yöt menee vielä vaippaan – ”täyttöaste” on vähän yöstä riippuvaa :)

  • huhtikuu
   19.11.2013 at 05:48

   Harjoittelussani päiväkodissa Phuketissa nyt syksyllä näin monella yli 1,5 -vuotiaalla vaippoja, eli jostain ne niitäkin ovat ostaneet. Tosin nyt kun mietin, ehkä Phuketissa on saatavilla mitä vain länsimaalaiset haluavat ja pikkusaarilla tilanne on toinen.

   • Kristaliina
    19.11.2013 at 15:01

    Joo, mä veikkaan, että Phuketista saa melkein mitä vaan – en ihmettelisi, vaikka löytyisi jostain ihan Muumi-vaippojakin :) Me lähdetään kuitenkin Phuketista heti eka ”stoppiyön” jälkeisenä aamuna aikaisin eteenpäin ja just mietittiin, että sen muutaman iltatunnin aikana ei ehkä tekisi mieli lähteä kauppoja etsimään… Ja pikkusaarilla tilanne saattaa tosiaan olla toinen… Mutta sen tietää vasta sitten, kun näkee – hyvällä tsägällä sieltäkin löytyy!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  18.11.2013 at 18:29

  Saitteko muuten sen repun siis lainaksi vai?

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 18:55

   Joo :) Mut saa nähdä, haluaako ne sitä enää reissulikaisena takaisin :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    18.11.2013 at 22:49

    Mutta siis saatteko sen sitten? :O oho aika hienoa mites sä noin onnistuit järkkäämään?

 • Amma
  18.11.2013 at 21:39

  Oo, rinkkoihin kuuluu suhtautua fanaattisesti. Mulla on ollut käytössä varmaan vuodesta 2005 Fjällravenin rinkka ja ah, että se istuu mulle hyvin. Mulla on just vaelluskäytössä tärkeää, että rinkkaan saa ulkopuolellekin asiaa kiinni ja etutaskun pitääpitääpitää avautua kokonaan. Lisäksi painopiste rinkassa ei saa mennä liian kauas selästä, eli mieluummin ylös ja alas lisää tavaraa kun ..öö.. no siis sinne taakse.

  Pikkurinkkaa mä kyllä etsin edelleen, mulla ei vaan ole vielä kävellyt vastaan se, missä vaatimukset ja hinta kohtais, nimim. en nyt kuitenkaan maksa repusta kolmeasataa.

  Ihan mielettömän hyvää reissua ja muistakin sitten harmitella, ettet päässyt pikkujouluilemaan meidän kanssa 30.11. :D

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 21:58

   Mä en muuten ole ajatellutkaan kovin tuota painopisteasiaa – luultavasti siksi, että mulla kävelymatkat on kuitenkin niin lyhyitä; vaeltamassa en ole tainnut olla kuin koulun luokkaretkellä :) Mutta näin kun ajattelee, niin osuu varmaan just oikeaan tuo painopistehomma! Ehkä siksi monet rinkat muuten onkin niin korkeita tötteröitä…

   Tshihihi täytyy laittaa kalenteriin muistutus, että muistan varmasti harmitella :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    19.11.2013 at 13:55

    Kun rinkan paino menee toiselle kymmenelle kilolle, alkaa olla merkitystä missä painopiste sijaitsee, jos rinkkaa joutuu kantamaan vähän pidempään. Hyvin pakattua putkirinkkaa olen kantanut 25 km päivässä vaikka rinkan paino oli 40% omasta painostani. Putkirinkassa kevyttä tavaraa saa kasattua korkeamman metallirungon ansiosta myös pään yläpuolelle. Painopiste pitää kuitenkin säilyä melko alhaalla tai korkealla oleva massa vetää kantajansa kumoon. Lapsenkantorinkan (Deuter + lapsi 10 kg) annoin mieluummin miehen selkään kapeilla vuoristopoluilla, joilla horjahtaessa pudotusta olisi ollut paljon. Massa tuossa oli sinänsä vielä kevyt kantaa ja painopiste ei paljoa liian ylhäällä, mutta kun lapsi liikehti rinkassa, oli tuo 20% omasta massastanikin jo riittävästi saamaan askeleeni vähemmän vakaaksi.

    • Kristaliina
     19.11.2013 at 15:03

     Hyviä vinkkejä varmasti pidempään rinkka selässä reippaileville, kiitos!

     Mulla ei taida muuten olla edes koskaan painanut yli 10 kiloa :D Aika usein ollaan itse asiassa laitettu rinkat käsimatkatavaroihin, jolloin painoraja on ollut 8 kg ja kerran jopa 6 kg. Silloin piti kans kyllä aika lailla taiteilla kantamusten painon kanssa :)

 • Haku (Ei varmistettu)
  18.11.2013 at 21:46

  Taannoinen reissu yksivuotiaan kanssa opetti meidän perheelle muutaman asian kategoriassa ”olisi pitänyt”. Ensinnäkin, vaatteita oli mukana aivan liikaa, lämpimässä pienet ja isotkin vaatteet kuivuvat nopeasti. Toisekseen kertakäyttövaippojen haaliminen oli höpsöä, koska huomattavasti parempi ratkaisu olisi ollut pakata mukaan muutamat kestovaippakuoret ja isoja harsoja. Niiden kuivuminen ei nyt kestä hetkeäkään auringossa. Harsot toimivat myös aurinkosuojana, peittona ja tarvittaessa vaikka hellemekkona (jos niikseen tulee). Mainittava on myös, että kuumaan veteen sekoitettava puurojauhe oli ehdottomasti tarpeellinen rinkantäyte, kulhollinen kuumaa vettä saattaa pelastaa ravintolaillan jos toisenkin :)

  • Kristaliina
   18.11.2013 at 21:55

   Jesh, tosi paljon samoja kuin me ollaan ajateltu – mahtava kuulla!

   Vaatteita tosiaan on IHAN minimit (kuitenkin lääkkeitä ja muita tarvikkeita tulee; pidän niitä tärkeämpinä kuin vaatteita) ja harsot tulee kovaan käyttöön. Jätetään jopa omat pyykeet pois ja kuivataan itsemmekin harsoihin :D Ja puurojauhe on ainoa ruoka, jota lähtee mukaan hätäriksi!

 • Kaarnan
  18.11.2013 at 22:58

  Kiitos tästä! Aion ostaa rinkan lähiaikoina Australian reissua varten ja oli kiva lukea kokemuksistasi. Ehkäpä nyt osaan ostaa hiukan paremman rinkan itselleni, kun en niistä juurikaan ole mitään tajunnut :D Hyvää reissua teille!