Kärrypoluilta leveämmälle kaistalle

Tämä julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä DNA:n kanssa.

Luotettavasti toimiva nopea netti kotioloissa on tänä vuonna noussut varmasti monessa perheessä ihan uudenlaiselle tärkeysasteelle. Mehän toki ollaan työskennelty kotoa käsin ennen koronaakin, ja esimerkiksi Joelin työssä pyöritetään joskus raskaita tiedostoja ja pelien versionhallintaa. Samaan aikaan minä toisella koneella latailen kuvia tai videoita, ja päälle esimerkiksi keväällä etäkoululainen kävi koulua virtuaalisessa luokkahuoneessaan.

Että kyllä siinä tarvitaan vähän kärrypolkuja leveämmät kaistat!

Ja omakotitaloissa, paritaloissa ja rivareissa nettimahdollisuudet ovat perinteisesti olleet rajallisempia – ainakin meillä aikoinaan tänne puutaloon muutto aiheutti akuutin nettipähkäilyn.

Meidän perheen etätyöläisten ”hermokeskus”.

Olen jo aikaisemminkin jakanut tuntemuksiani siitä, millaista meidän työskentely esimerkiksi Espanjassa välillä on ollut pät—-ki—– — —vän netin kanssa. Miten ihan tavallisesta työpäivästä voi tulla superstressaava, jos ei yhtään pääse sellaiseen työntekomoodiin vaan koko ajan homma tökkää netin kanssa ähinään. Ja ahhhahaha: olen myös kertonut, millaista oli netin asennus espanjalaisittain! Mañana!

Joten nopeus, täysi luotettavuus (ilman samaan pömpeliin itsensä yllärinä kytkevää naapuria, kuten Espanjassa kävi) ja asentamisen helppous ja nopeus ovat meidän kahden etä/kotityöläisen talouden olennaisimmat netiltä halutut ominaisuudet.

Luin tuossa muutama viikko Iinan perheen (But I’m a Human not a Sandwich) kokemuksia siitä, miten heille asennettiin DNA Koti 5G -nettiyhteys. Ja heti tuli mieleen, että tuo voisi olla hyvä ratkaisu meillekin. Tämä on siis aika uusi juttu DNA:lta, tämän vuoden alussa lanseerattu.

Iinan perhe asuu siis paritalossa, ja he olivat taiteilleet riittämättömän netin kanssa muutostaan lähtien, mutta tämä DNA Koti 5G ratkaisi ongelman. Tämä on siis nimenomaan omakotitalossa, paritalossa tai rivitalossa asuvia ajatellen suunniteltu nopea ja helposti asennettava ratkaisu!

Ei siis tarvita kaivinkoneita – mulle se on ollut sellainen nou-nou, olen itsekin kieltäytynyt kaikista kaivamista vaativista vaihtoehdoista.

Tuolta Iinan blogipostauksesta näkyy mun mielestä kaikkein näppärimmin se, että mitä tämä DNA Koti 5G käytännössä tarkoittaa. Tiivistettynä siis asentajat (näyttävät vieläpä mukavilta tyypeiltä!) hoisivat koko homman muutamassa tunnissa, ja asennuksesta voi hakea kotitalousvähennystä. Talon ulkoseinään tulee ulkovastaanotin, joka on langattomasti yhteydessä tukiasemaan.

Ulkovastaanottimesta lähtee kaapeli, ja seinään tehdään pienenpieni reikä, josta kaapeli tulee sisään. Sisällä puolestaan on tuollainen valkoinen aika huomaamaton (näyttää joltain kynttilänjalalta) Wi-Fi-laite – tai heillä kaksikerroksisessa kivitalossa niitä on kaksi.

Ja netti on siitä saman tien käytettävissä! WOU nykyaika!

Vaikuttaa ihan pik-ka-sen näppärämmältä kuin se meidän Espanjan-netinasennus, haha!

(apua, mä nauran ääneen, kun luen itse tuota vanhaa postausta)

Tässä DNA Koti 5G:ssä omaan kotiin saa siis ihan oman kaistan, johon ei muun alueen netinkäyttö vaikuta. Sen ulkovastaanottimen avulla siis varataan oma kaista 5G-verkosta, ja tälle kaistalle annetaan miniminopeustakuu.

Ja siis se huippunopeus on jopa 1000M, mikä vähän naurattaa, kun vertaa lukua meidän nykyisen netin nopeuteen.

Voisi kuvitella, että ton kanssa ei enää virtuaalizumban ääni ja liike ole epäsynkassa. Siis sinänsä ihan näppärää, kun ohjaajan liike näkyy pari sekuntia ennen ennen kuin biisin musiikki tulee perässä – ehtiipähän valmistautua. Mutta kyllä se vähän sellaista sisäistä rytmitajua vastaan sotii, haha.

Mun duunipäivän näkymä.

Kun tätä uutta DNA Koti 5G:tä pilotoitiin vuosi sitten (12/2019), siihen pilottiin osallistuneilta omakotitaloasukkailta kysyttiin tietysti myös se tutkimusten peruskysymys: ”Suosittelisitko tätä muille pientaloasukkaille?” Kaikki pilottiin osallistuneet suosittelisivat.

Kysäisin vielä Iinaltakin tästä, ja myös hän todellakin suosittelisi nyt omien kokemustensa perusteella. Netti on kuulemma toiminut just niin kuin luvattiin. Ja parasta on kuulemma ollut se, että netti toimii nykyisin hyvin myös yläkerrassa – ennen siellä pätki kovasti. Hyvältä kuulostaa!

Joelin duunipäivän näkymä.

Ajattelin ensin, että onkohan tämä vain pääkaupunkiseudun juttu, mutta hei: verkon kattavuuslista onkin jo nyt aika vakuuttavan näköinen! DNA:n sivujen mukaan verkkoa on tällä hetkellä pystyssä ainakin Espoossa, Heinolassa,  Helsingissä, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Järvenpäässä, Jyväskylässä, Kauniaisissa, Keravalla, Kuopiossa, Lahdessa,  Naantalissa, Nokialla, Oulussa, Pirkkalassa, Porissa, Raahessa, Raisiossa, Raumalla, Seinäjoella, Sipoossa, Tampereella, Tuusulassa, Turussa,  Vaasassa, Vantaalla, Ylivieskassa ja Ylöjärvellä. Se kattaa kuulemma jo yli 1,6 miljoonaa ihmistä!

Täältä voi tarkistaa ihan omaa kotiosoitetta myöten, että onko oma koti jo DNA:n 5G-verkon alueella.

Hassua muuten: ihan huvikseni tarkistin tuolta hausta myös meidän kesämökkeröisen osoitteen. Eikä, sinnekin tän saisi!

Että sellainen metsäinen piilopirtti meillä, haha!

7

You Might Also Like