Uusi kaupunki-ihastus: Hämeenlinna

Miksi kukaan ei ole (tätä ennen) koskaan kertonut minulle, miten viehättävä kaupunki Hämeenlinna on?

Mielikuvani Hämeenlinnasta on tähän asti lähinnä ollut, että ”no siellä on se joku linna”. Seuraava spontaani mielikuvani: Kotipizza. Luulen, että olen joskus pysähtynyt siellä matkalla jostain-ja-jostain kotiinpäin ja että silloin oltaisiin pysähdytty pitsalla sellaisessa suht ankeassa 60-70-luvun elementtikeskustassa.

Saatan kyllä sekoittaa pitsakokemuksen johonkin toiseenkin kaupunkiin.

Koska nyt Hämeenlinnan keskusta näytti suunnilleen tältä:

Minulle oli ihan uutta, että Hämeenlinnassahan on tosi paljon ihania, idyllisiä puutalokortteleita. Kaupunkinäkymä oli välillä ihan hengästyttävän kaunis – ihan peruksenaan katu saattoi näyttää vaikka tältä:

Kun puhutaan ”vanhoistakaupungeista”, minulle itselleni tulee ensimmäiseksi mieleen vaikka Porvoo tai Rauma. Mutta ei kyllä Hämeenlinna. Näin järjellä kun ajattelee, niin onhan sen tietysti vanha kaupunki; se linnakin on rakennettu 1200-luvun lopulla (kertoo Wikipedia).

Ehkä joku Rauma vaan sitten markkinoi vanhaa kaupunkiaan tehokkaammin kuin Hämeenlinna? Vai onko koko muulla maailmalla Suomella kirkkaana mielessä, että Hämeenlinnallakin on sellainen, ja vain minä olen ollut pimennossa?

Itse linnassa riitti tutkiskelemista hetkeksi. Mutta muut museot eivät kyllä meidän porukkaa kiinnostaneet (sori) ollenkaan. Säästöpankkimuseo (vai osuuspankki?) – oikeasti? Elämyksien multihuipentuma.

Mutta sehän tässä lapsien kanssa olemisessa on niin älyttömän hienoa – että ihan pieni juttu riittää elämykseksi. Kuten se, että kauniin ikkunansyvennyksen nähdessä ex tempore -keksitään, että ”hei ollaanpa eväsretkellä”. Ja siitä tulee se koko seikkailu. Ihan parasta.

Tai että ritarisali muuttuukin tanssisaliksi, jossa lauletaan ”tuiki tuiki tähtönen” ja tanssahdellaan auringonvalokeilassa:

Heti linnan ulkopuolella oli pieni leikkipuisto ja kiva paikka puistolounaalle ennen päikkäreitä:

Jos joku käyttää tätä juttua matkavinkkityyppisesti, niin mainittakoon, että omat eväät kantsii olla mukana. Eli siis siinä ihan lähistöllä ei ole kauppaa, tai me ei ainakaan huomattu. Tai vaihtoehtoisesti linnan ravintolasta saa pyydettäessä (vaikka siellä oltiinkin vähän ihmeissään) seisovapöytälounaan myös boksissa mukaan – niin me tehtiin, kun eväitä ei oltu tajuttu pakata etukäteen.

Kasvissyöjälle ei muuten ollut linnan ravintolassa ainakaan sinä päivänä mitään. Niin kuin ei parissa muussakaan ravintolassa; eikä myöskään oikein halua keksiä kasvissyöjälle mitään sopivaa ruokaa, mikä oli minulle vähän yllättävää. Vieläkin vähän nyppii, että yhdestä ravintolasta jouduttiin lähtemään kokonaan pois, kun ”tää on se meidän lista”.

Mutta joo. Jos tuo ruokapuoli rajataan pois, niin tosiaan ”viehättävä” voisi olla erittäin osuva sana Hämeenlinnaa kuvamaan. Niin kuin että vaikka:

Tai:

…jossa voi vaikka:

Tanssia. Mitäpä me muuta.

Huomasimme aika paljonkin katselevamme ympärillemme sellaisella ”voisimmeko kuvitella joskus asuvamme täällä” -silmällä. Ja kyllä, voisimme. ”Vaikka jos joku noista taloista ois joskus meidän, tuosta me vaan lähdettäisiin aina kävellen ulkoilemaan Aulangolle. Otettaisiin eväät mukaan ja katseltaisiin joutsenia…”

Meille sopiva pikkutönökin jo bongattiin, se vois olla tämä:

Tuo joku taustalla näkyvä betonimörskä tietty pitäis purkaa.

 

You Might Also Like

 • paulahelena
  30.6.2015 at 18:43

  Jes, ihanaa kun tykkäsitte!

  • Kristaliina
   30.6.2015 at 21:48

   Kiitos vinkistä! :)

 • ss (Ei varmistettu)
  30.6.2015 at 20:08

  Itsekin kävin Hämeenlinnassa junalla (tapana aina välillä tutustua johonkin Suomen kaupunkiin VR:n alehinnoilla, nytkin oli kympin eestaas) muutama viikko sitten kesälomapäivänä ja meinasin ehdottaa sitä teille, kun kyselit kivaa paikkaa. Samoilla kulmilla siellä pyörin ja ihastuin. Kuljeskelin linnassa ja sen ympäristössä ja sieltä kävelin rantoja pitkin Aulangolle ja näköalatornille. Ihan valtavan kaunis kesäinen luonto siellä.

  • Kristaliina
   30.6.2015 at 21:53

   Joo, just sama kokemus Hämeenlinnasta! Meidän piti ensin jäädä vain yhdeksi yöksi (tai no ensin meidän piti vaan pysyä Flamingossa), mutta sitten jäätiin toiseksikin, kun tuntui että on vielä paljon kivaa nähtävää ja sää oli niin hyvä.

   Kivan kuuloinen tapa tuo sun junamatkailu!

 • -jenni-
  30.6.2015 at 20:35

  Sähän olet asunut muuallakin kuin Helsingissä, mutta onko Joel ”paljasjalkainen” helsinkiläinen? :)

  • Kristaliina
   30.6.2015 at 20:40

   Joo, Joel on ihan paljasjalkainen – mun näkökulmasta just sellainen, joka ei ole paljon Kehä III:n ulkopuolella käynytkään :) (on se oikesti käynyt, mutta noin niin kuin kärjistäen)

 • Torey
  30.6.2015 at 20:39

  Tuo joku taustalla näkyvä betonimörskä tietty pitäis purkaa.

   

  :DD

  • Kristaliina
   30.6.2015 at 21:54

   Joku tyhjilläänoleva varasto varmaan :)

   • ellis_ (Ei varmistettu)
    2.7.2015 at 10:50

    kyllä tuo betonimörskä taitaa olla Aulangon hotelli :D

 • rinkeli
  30.6.2015 at 20:56

  Mä kauhun- ja naurunsekaisin silmin katselin teidän Aulankokuvia instasta :D

  Meidän pikkuperhe kun siellä kävi, niin saatiin ihan megaluokan riita aikaseksi :DD 

  Kävittekö siellä karhuluolalla ja menittekö portaita pitkin? En edes viitsi kertoa riidanaihetta, mutta niihin hiton portaisiin se liittyy, nyt jo naurattaa! Koskaan enää mene sinne hiton karhuluolalle, ainakaan portaita.. 

  • Kristaliina
   30.6.2015 at 21:06

   Nyt sun pitää kertoa!!!! :D

   Me ei käyty siellä, ei jotenkin… …tajuttu :) Mutta onneksi ei käyty, jos siellä ois ollut akuutit riidanaiheet ilmassa leijumassa :D Kerro, kerro, kerro! :)

 • nenone (Ei varmistettu)
  30.6.2015 at 21:35

  kivaa kun tykkäsitte meidän kylästä :) Mikä mahtoi olla toi ravintola, jossa noin tylyä oli palvelu? Se onkin muuten mun mielestä yks parantamisen paikka tässä kylässä, ravintolat ja etenkin rantaravintola olisi täällä mun mielestä omiaan.

  • Kristaliina
   30.6.2015 at 21:47

   Ooo mekin muuten juteltiin, että oi hitsi, kun se ranta on niin valtavan upea – siellä olisi ihana istuskella jossain ulkoilmakahvilassa… <3 Satamaravintolan terassi siellä toki oli, mutta se taisi olla vähän enemmän ”olutpohjainen”, sellainen mielikuva ainakin tuli :)

   Se ”täällä ei ole mitään kasvissyöjälle” -ravintola oli joku pubi/ravintola-tyyppinen sillä samalla kadulla, jossa esim. Cumuluksen ravintolakin oli. Nimeä en muista eikä pikagooglekaan löytänyt… Enemmän se oli kyllä tosiaan pubi ulkoisilta puitteiltaan, mutta silloin iltapäivällä joka ulkopöydässä kuitenkin syötiin ja mekin oltiin parkkerattu siihen, kun lapset olivat sopivasti nukahtaneet vaunupäikkäreille ja vaunut ois ollut hyvä jättää siihen varjoon… Mulle ois kelvannut vaikka tyyliin hampurilainen ilman pihviä, mutta… …no, ei väkisin :)

   Me syötiin aika ”perinteisesti” muuten: siellä Cumuluksen ravintolassa ja Rossossa :) Ja omalla kypylähotellilla siellä Aulangolla. Ei oikein muuta löydetty, kun vaan käveltiin ilman sen kummempaa tietämystä. Myöhemmin bongattiin myös texmex-paikka, mutta se oli kiinni just silloin – aaaa ja Base Camp -niminen nepalilainen myös (sama on Helsingissäkin), mutta se oli joko suljettu lopullisesti tai avaamassa vasta eli ikkunoissa oli muovit päällä…

   Mutta tosiaan ois voinut olla, että siellä ois ollut vaikka mitä; ei vaan osunut meidän random-otannalla kohdalle :)

   • nenone (Ei varmistettu)
    30.6.2015 at 22:06

    Jepulis, joo rannassa ei oo kun pari ravintolalaivaa, josta saa vain nesteytystä ja nekin huonosti auki. Sokoksen terassista en oo varma, että saisko sieltä ruokaa :) Ja tänne avattiin kyllä juuri uus rantarafla, mutta se on testaamatta ja kaupungista katsoen toisella puolen järveä :/

    Ja kyllähän täältä pari muutakin ravintolaa löytyy huviretki ja fresno, jossa kasvissyöjälle tarjolla olis ainakin herkullinen halloumhamppari :) (ollu kyllä kesäkuun remontissa..)

   • aika_kettu (Ei varmistettu)
    2.7.2015 at 09:14

    Kiva että viihdyitte meillä ”hämärissä”! :) Kävelykadulta poistuessa rantaa kohti on pari paikallista ravintolaa, Hällä, Piparkakkutalo, Popino jonka kesäravintolaa ”Street Food and More” suosittelen lämpimästi, tosi hyvät safkat (myös kasvis-) ja ystävällinen palvelu. Toi palveluosuus ei ikävä kyllä ole itsestäänselvyys Hämeenlinnan ravintoloissa, mutta pari asiallistakin löytyy.
    Itse oon asunut täällä 10 vuotta, ja vankilamuseo on musta mielenkiintosin mitä täältä löytyy. Jännää ajatella, että siellä on ihmisiä säilötty vielä mun lapsuudessa 90-luvulla, mistä on tietysti vaan muutama vuosi…

 • AaHoo (Ei varmistettu)
  30.6.2015 at 22:12

  Mekin ollaan tekemässä kesälomaretki Hämeenlinnaan :D. Päähänpisto, ja en todellakaan tiennyt, että siellä jotain puutaloalueita olisi odotettavissa!

  Pakko muuten sanoa, että Tirppa on niiiin söpö noissa silmälaseissaan, että niiden innoittamana ostin uudet rillit :)! (metalliset pyöreät vähän niinkuin paluu lapsuuden ekoihin laseihin kasikytluvulle) Tosin en näytä harmi vaan yhtä söpölle kuin Tirppa ;)

 • Tilaa kirjautumatta (Ei varmistettu)
  30.6.2015 at 22:23

  Yksi opiskelukaverini oli kotoisin Hämeenlinnasta, jota nimitteli silloin Suomen suurimmaksi valaistuksi hautausmaaksi. Kuulemma ihan kuollut mesta. No nyt se asuu perheineen taas siellä ihanassa vanhassa puutalossa ja ylistää kotikaupunkiaan. Niin ne ajatukset muuttuu, kun tulee muksuja ja ikää. Junalla aika näppärä matka Helsingistä myös.

 • kontaktimuovi
  1.7.2015 at 06:45

  Yks upee paikka on myös lappeenranta, linnoitus, satama ja hiekkalinna! Pitemmän matkan päässä kylläkin mut jos lomareissun kannalta ajattelee niin junalla ei kauaa posottele. :)

 • Leimuska (Ei varmistettu)
  1.7.2015 at 07:52

  Hämeenlinnassa suosittelen ruokapaikaksi torin laidalla sijaitsevaa Piparkakkutaloa. Todella viehättävä valkoinen puutalo. Lista on ainakin ollut hyvä tullut syötyä parikin kertaa kasvispastaa, vaikka yleensä lihaa tulee syötyä.

 • Linnanneito (Ei varmistettu)
  1.7.2015 at 08:48

  Ihana kaupunki! Itsekin ihastuin viime kesänä käydessäni. Muita kivoja linnoja Suomenlinnan lisäksi Olavinlinna Savonlinnassa (ihana kaupunki! Hyviä ravintoloita!) ja Turun linna ja jo mainittu Lappeenranta linnoituksineen :) Suosittelen!

 • katja_helena (Ei varmistettu)
  1.7.2015 at 11:47

  Tulkaa joskus tutustumaan myös Savonlinnaan ja Olavinlinnaan :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  1.7.2015 at 14:37

  Entisenä hämeenlinnalaisena teki spontaanisti mieli huudahtaa, että älkää herraisä muutako!!!! :) Ainakaan kesäisen puutalo-puisto-linna-ihastusfiiliksen perusteella. Kaunista on, mutta ikävä kyllä yleistä mentaliteettiä kuvastaa enemmän tuo ”tää nyt on se meijän lista” -ajattelutapa. Se perus pikkukaupungin ajatusmalli (Eppuja lainatakseni): jos et ole puolellamme olet meitä vastaan. Jos viihtyy itsekseen perheen parissa ja nauttii luonnosta, vedestä, jääkiekosta ja on valmis yksityisautoilemaan, niin on ihana paikka. Jos kaipaa kaupunkielämää, avarakatseisuutta, ravintola- ja kahvilaelämää niin kannattaa jättäytyä vierailijaksi :) Vähintäänkin kehoitan ennen muuttopäätöstä viettämään viikon marraskuisessa Tiiriössä (kaupunkirakenteen ulkopuolelle kyhätty Prisma- yms. keskittymä, joka on ikävä kyllä näivettänyt ihanan keskustan), niin saa vähän tuntumaa kaupunkiin :) Ihana paikka käydä, ei niinkään ehkä asua…mutta tämä nyt toki on vain minun mielipiteeni!! :)

 • EJ (Ei varmistettu)
  1.7.2015 at 17:51

  Kiva, että viihdyitte. Käykää seuraavalla kerralla vielä Myllymäen- ja Kaurialan alueilla. Sieltä löytyy muutama todella kaunis talo ja pihapiiri.

 • Esko (Ei varmistettu)
  1.7.2015 at 23:49

  Espoosta toistakymmentä vuotta sitten tänne muuttaneena viihdyn aina vaan paremmin. Tämä on Hesasta katsottuna ensimmäinen oikea (pikku)kaupunki eikä mikään pellolle gryndätty Aurinkolaakso. Tämä on sisä-Suomen vanhin kaupunki ja juuri eilen ihasteltiin keskustan katuja, jotka alkavat ja päättyvät järvinäkymään. Uusi kauppakeskus Goodman on ihan mukava, se tuo vähän liike-elämää takaisin Tiiriöstä. Muutenkin mielestäni täällä on pikkukaupungille mukavasti drivea.

 • Karkki
  2.7.2015 at 09:58

  Olette löytänyt parhaat palat kaupungista :) Me (osittain) paluumuutettiin Hämeenlinnaan vuosi sitten. Jokaisessa kaupungissa on hyvät ja huonot puolensa, eikä pikkukaupungilta voi odottaa niin paljon mitä isommalta. Siitä huolimatta toi ravintolatarjonta täällä on sellainen, mihin toivoisi muutosta. Tex Mex vallitsee, mutta jo aiemmin mainittu Piparkakkutalo on ihana poikkeus. Harmi ettet bonganneet sitä. Aulangolta pari kilometriä eteenpäin Metsäkylän Navetalla olisitte saaneet tunnin jos toisenkin kulumaan.

  Ja jos Hämeenlinna jäi kaivelemaan, niin tulkaa lasten kanssa loppukuusta Hippaloille.

 • mrs firehill (Ei varmistettu)
  2.7.2015 at 16:10

  Ciao bella! Hämis on ihana. Ihan täydellinen city. Systeri asuu siellä, järven rannalla, 6km keskustasta, oma rantasauna, vanajalinnaa vastapäätä.
  4h Rivari maksaa siellä jotain 160 000e. Ihan täydellinen paikka! Arvaa vaan kuinka usein siellä käydään ja aina haaveilen naapuriin muutosta :)

 • Nata - White Trash Disease
  3.7.2015 at 00:27

  Omg apua. Hämptonissa lähes koko elämäni asuneena voin kertoo että pahempaa tuppukylää et löydä mistään. Keski-ikä keskustassa arkipäivänä lähentelee 70 vuotta. Ei yhtään mainitsemisen arvoista raflaa, baaria, pubia, terdeä tai paikkaa mihin mennä. Kaikki tuntee toisensa. Nuorille ei mitään tekemistä, paitsi tietty pimpsarinki torin ympärillä (joka sekin kiellettiin jo vuosia sitten, koska autoton keskusta klo 22 jälkeen, mieti!) tai reppukaljoittelu kirkkopuistossa. Ajattele lapsiasi ja unohda tuollaiset kauheat ajatukset muutosta! :D puhumattakaan työttömyydestä, asukkaiden vanhenemisesta, surkeista harrastusmahdollisuuksista ja järjettömistä päätöksista liittyen kaupungin infraan. Vai mitäs sanot että noin 50 000 asukkaan kaupungissa on 3 jäähallia, yksi rapistunut yleisurheilukenttä ja homeinen fudishalli.

  Aulanko on kiva, linnanpuisto myös. Kesällä. Mites ne loput 9 kuukautta vuodessa..

  Kävin hämptonissa pari viikkoa takaperin ja la-iltana klo 23 ei ollut koko itäpuolella yhtään ainuttakaan baaria aukia mihin olis voinu mennä ottaa yhden bissen ennen junan lähtöä. Kävin sit hotellin baarissa, jossa oli lisäkseni 3 ihmistä. Oli kuule ihanaa päästä takas helsinkiin ja kävellä suoraan taste of helsinki -tapahtumaan.

  • Nata - White Trash Disease
   3.7.2015 at 00:29

   Kuvattiin lukiossa yhteen nuorisotapahtumaan saksassa video kotikaupungistamme ja kaikki kysyivät että missä kaikki ihmiset ovat. Videolla oli hämeenlinnan tori sunnuntaina.

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    3.7.2015 at 18:54

    Mää oon ihan samoina vuosina ollut Kikessä pussikaljoilla kun sääkin (joskaan en tiädä sua vaikka kaikki muka siällä toisensa tunteekin). En oo ees kotosin Hämeenlinnasta vaan yhestä niistä ihanista kehyskunnista siitä ympäriltä, mutta en kyllä jaa noin negatiivisia näkemyksiä ku sää. Muutin itte lukion jälkeen Hesaan opiskelemaan ja nyt oon täällä jumissa töiden takia, mutta takasin lähtisin ihan koska tahansa.

    Hämäläiset on ihanan suaraviivasta porukkaa, Hämeenlinna on kaunis paikka eikä siällä ole ikärakenne miksikään eläkekaupungiksi muuttumassa. Muuttovoittopaikkahan se on – enkä ihmettele. Miäletöntä kulttuuri- ja iltahulinaa ei Suomessa ole muualla kun Hesassa ja Turussa, joten tiätty jos ne on viihtymisen edellytyksiä niin sitten mikään pienempi kaupunki ei kyllä ole vaihtoehto. Mutta en mää tosta tilityksestä mun Hämeenlinnaani tunnistanut. Mää harrastin vaikka mitä teatterista urheiluun ja musiikkiin, ja harrastuksiin pääsi bussilla ja fillarilla ihan niin kun pääkaupunkiseudullakin. Yliopistossa huamasin, että en mää siellä landella mistään sellasesta jääny paitti, mitä hesalaiset on tehneet. Päin vastoin, mulla on ihan erilainen perspektiivi siihen, mitä tää maa on kehäteiden takana ja siitä on ollut kyllä aina pelkkää hyätyä.

    Kyllä mää suasittelisin Hämeenlinnaa lämpimästi ainakin vaihtoehdoks jossain Hesan lähiössä asumiselle. Jos tykkää sellasesta elämästä niin Hämeenlinnassa se on vaan paljon parempaa ku täällä. Pillurallin kiältämisestä oon kyllä ittekkin katkera, muttei se ny koko kaupunkia pilaa.

 • murina
  3.7.2015 at 10:04

  Hämeenlinna on aina ollut mun suosikkikesäkaupunki! Oikeastaan, jos sinne ei kertaakaan kesän aikana ehdi, niin kesä on vähän pilalla…