DIY: helppo karkkikuusi

No nyt on superhelppo ja näyttävä jouluväkertely vähän tumpelommallekin askartelijalle! Minäkin sain tästä vain kuumaliimasta kärventyneen etusormen – ja ihan älyttömän hienon (ja herkullisen) lopputuloksen!

Saimme viime jouluna aivan upean karkkikuusen joululahjaksi ystävältä. NAM!

Ja tässä meidän versio vuotta myöhemmin:

”Säästän sukasta reiätkin” -henkisesti en tietenkään heittänyt sitä viime joulun jälkeen pois, vaan jemmasin seuraavaa joulua varten. Tänä jouluna käynnistin siis homman ”teurastamalla” eli osin leikkelin ja osin revin viime vuoden karkkipaperit pois kartion muotoisesta styroks-rungosta.

Ja kappas! Täällähän on edellinen askartelija piirtänyt tällaiset spiraalin muotoiset merkinnät karkkijonoille. Nerokasta!

Sitten kaivoin esiin henkilökohtaisen askartelukauhistukseni eli pelottavan kuumaliimapistoolin. Jännittää jo se laitteen muotokin – PISTOOLI, jaiks.

”Aiotko sä nyt huolellisesti suunnitella sen ennen kuin sä alat tekemään?” Joel vinoili.
”EN.”
”Aiotsä vaan ottaa kuumaliimaa ja karkkia ja ruveta räiskimään?”
”KYLLÄ.”

Että tällä tekniikalla hommiin!

Tarvikkeet siis:

 • kartion muotoinen styroksikappale
 • kuumaliima
 • karkkia ihan sikana
 • koristelurusettinauha (jos haluaa)

Itse asiassa nuo nuo valmiit spiraalit tekivät kuin automaattisesti hommasta järjestelmällisempää kuin mihin itse kykenisin, ha. Eli laitoin samaa karkkilajia aina samaan viivaan – ihan niin kuin viime vuoden karkkikuusen askartelijakin oli tehnyt.

Osa spiraaleista lähti muuten kuusen kärjestä asti, mutta osa oli lyhyempiä siellä kuusen alaosassa. Tämä tietysti siksi, että kartio on leveämpi alhaalta.

Karkeiksi oli valittu perheen lempparikarkit. Ja niitä kuuseen upposi pal-jon.

No entäs sitten kuusen latva, hmm.

En muistanut enää, miten latva oli muodostunut siinä viime vuoden kuusessa, mutta spontaanisti aloin laittaa yhtä karkkilajia sinne huipulle. Yksi karkki, toinen, kolmas, kappas tästähän saa vähän niin kuin tähden. Lopulta siihen taisi mennä yhdeksän sinistä karkkia päällekkäin latvatähdeksi.

Aika hieno tuli! Tai ainakin ihan riittävä.

Loppuun iski vielä ahneus paikkausvaihe. Eli toiselta nimeltään ”kyllä tänne vielä mahtuu” -vaihe. Kaivelin esiin rakoja kuusesta ja poltin sormeni työntelin puuvärikynän avulla kaikkiin koloihin lisää karkkeja.

Lisää, lisää, lisää.

Meillä kuuseen upposi lopulta pahvipakkauksellinen Pätkiksiä, Fazerin sinistä, Geishaa ja suolattua Geishaa, Dumleja sekä Dumle Fudgeja sekä iso pussi Marianneja.

Lopulta kuusi oli mahtavan muhkea. Valmis! Tadaa!

…ja siis mahtavaahan tässä on myös se, että tämä on monivuotinen ilo!

Kun karkit on tänä vuonna herkuteltu, runko talteen vaan ja ensi vuonna uusiksi.

Jätti-iso kiitos viime vuoden karkkikuusen joululahjoittaneelle ystävälle – tästä meillä on iloa kaikiksi tuleviksikin vuosiksi!

29

You Might Also Like

 • Elsa
  19.12.2022 at 20:54

  Karkkikuusen voi askarrella myös kartongista tehtyyn tötteröön; näin meillä on tehty. Ja hyvin toimii niinkin! :)

  • krista
   20.12.2022 at 10:38

   Hei onpa hyvä idea, että ei tarvitse lähteä kartiota ostamaan! Kiitos vinkin jakamisesta!

 • A
  19.12.2022 at 21:43

  Kuumaliimapyssy on mun lapsukaisen ja hänen ystävänsä lempiaskarteluvälineitä :) Sillä syntyy nukkekodin kalusteet ja vaikka pahvista upea joulukalenteri kaverille. Liimapuikkoja saakin ostaa lähes tukkupakkauksissa :D Ohjeistus on, että ei saa kuumaliimata kun on yksin kotona ja työpöytä pitää raivata ennen kuin aloittaa ja kertoa vanhemmille (tuo raivauskohta ei aina toimi, mutta onneksi nuo tärkeimmät on hyvin sisäistetty, kun kaveri unohti omansa seinään ja suli koko värkki, onneksi ei pahempaa).

  Tuo kuusiaskartelu näyttääkin olevan oiva keino upottaa isot määrät karkkia näyttävään koristeeseen, ois kyllä herkkupöydän kingi. Meidän perhe on niin onneton karkinsyöjä, että meillä vanhenee suklaatkin kaappiin (keväällä tuli aika paljon Fazerin sinisiä ruokakaupasta pahoitteluna puutteista ja osan parasta ennen päivä meni jo, hups), joten tuossa määrässä ois monen vuoden karkit :D Mutta toimisi ehkä pienemmässä koossa, vai tulisikohan liian harva jos karkit isompia suhteessa ”runkoon”.

  • krista
   20.12.2022 at 10:46

   Se ON kyllä näppärä vempain! Mutta mä vaan pelkään sitä :D

   Meillä tuo karkkimäärä kyllä menee, etenkin kun on lempikarkkeja – ja varmaan osittain myös siksi, että se on siinä näkyvillä :D Toisaalta meillä ei syödä oikein konvehteja (paitsi joskus tulee joku rasia lahjaksi) tai muita jouluisia suklaita, niin joulun herkut on oikeastaan tuossa & piparit tietty.

   Toimii ihan varmasti myös pienempään runkoon! Googlasin muuten kuvia nyt omani tekemisen jälkeen ja totesin, että tosi usein nuo karkit on aseteltu vaakariveihin, meillähän on spiraali. Näytti olevan paljon sellaisia harvempia pienempiä kuusia, joissa oli ehkä tyyliin yksi laatikollinen (mun arvio) karkkia. Kun meille meni kuusi laatikkoa ja yksi pussi :D

 • Rapu
  20.12.2022 at 10:08

  Jos haluaisi tehdä pienemmän, ehkä samalla periaatteella voisi tehdä kranssin?

  • krista
   20.12.2022 at 10:39

   Meillä meinasi ensin jäädä karkkeja yli (kunnes aloin paikkailemaan, haha), ja Joel kans ehdotti, että lopuistahan voisi tehdä kranssin. Tosi hauska idea tuokin!

 • Airi
  20.12.2022 at 13:09

  Minä olen nähnyt kartiopuun häissä joka oli tehty 5.den euron seteleistä, en tutkinut miten setelit oli kiinnitetty mutta omaperäinen lahja ja aika hintavakin. Tämä puu menee kokeiluun aivan varmasti, minun suosikkeja ovat vihreäkuula suklaat ja geishat.

  • krista
   21.12.2022 at 10:25

   Oi, hauska idea! Täytyy tosiaan olla kiinni jollain sellaisella jutulla, jolla saa setelit rikkomatta irti… Muuten pitäisi antaa koko kuusi maksuksi ostoksilla :D

   Meillä kans tykätään Geishasta, mutta vihreät kuulat ei kyllä mene – tosin suklaana ei olla (uskallettu) edes maistaa :)

 • Ida
  20.12.2022 at 19:16

  Onpas hauskanen idea!

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2022/12/19/jouluviikko/

  • krista
   21.12.2022 at 10:28

   Joo kyllä, mäkin ihastuin ihan ensinäkemältä!

 • Salalla
  21.12.2022 at 20:09

  Just pujotettiin lasten kanssa vastaava määrä karkkia joulun perinteiseksi karkkinauhaksi, terävällä neulalla karkkipaperista läpi vahva lanka ja siinäpä se.