Joululaulujen aika

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Kauneimmat Joululaulut kanssa.

”En mä ole lapseni, lintu tästä maasta;
olen pieni veljesi, tulin taivahasta…” –

…ja tässä vaiheessa taas eräs äiti-ihminen (ja varmaan moni muukin) itkee. Tästä on tullut jo ihan meidän jouluperinne, haha. Lapset tietävät jo velmuillen silmäkulmastaan seurata, että no niin, koskas se äidin tyrskähdys tulee. Ja sittenhän se vasta tuleekin: paineen alla kyynelten pidättäminen on vieläkin hankalampaa!

Ei vaan pysty, ei vaan kykene! Usein kestän nipin napin ja  tuon yllä olevan kohdan, mutta viimeistään sanoissa”siemenen pienoisen” salpautuu tämän joululaulunlaulajan hengitys. Kun ennakoin jo niitä viimeisiä sanoja: ”pieni sai sun veljesi enkeleitten maasta”.

Niisk apua apua.

En siis yhtään ihmettele, että Sakari Topeliuksen sanoittama Varpunen jouluaamuna voitti viime vuonna Kauneimman joululaulun tittelin. Ääniä tässä joululauluäänestyksessä annettiin vuosi sitten lähes 12 000 ja kärkikolmikko kuului näin:

 1. Varpunen jouluaamuna (säv. Otto Kotilainen, san. Sakari Topelius)
 2. Taivas sylissäni (säv. Carola Häggkvist, san. Pia Perkiö)
 3. Sydämeeni joulun teen (säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi)

Oletko samaa mieltä? Täältä pääsee äänestämään Kauneinta Joululaulua tänä vuonna. Kaikkien äänensä antaneiden kesken arvotaan muuten myös Scandic-hotellipaketti.

Mä äänestin viime vuonna perinteistä Heinillä härkien kaukalon -laulua, se jotenkin tuo mulle lapsuuden mieleen. Tänä vuonna puolestaan selvästi kaipailen Espanjaan, ja sillä teemalla ääneni lähti Sylvian joululaululle. Aurinkorannikon suomalaisten keskuudessa se on ”muuttolintujen teemajoululaulu” ja sitä laulettiin aikoinaan esimerkiksi lasten päivähoidon joulujuhlassa.

Plus että tykkään Sylvian joululaulun ”mitä tämä tarkoittaa” -ulottuvuudesta. Tätä pohdin jo vuonna 2018 täällä, ja joka joulu tämä sanojen moniulotteisuus taas pompsahtaa ajatuksiin.

Kauneimmat Joululaulut kajahtavat tänä vuonna jo 50. kertaa. Hieno pitkä perinne jo, arvostukseni! Enkä ole ainoa tätä perinnettä arvostava: kirkon teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista (55%) kertoo osallistuvansa laulutilaisuuksiin.

Tänä vuonna tätä ihanaa tunnelmaa pääsee kokemaan paitsi laulutilaisuuksissa ympäri Suomen, myös telkkarissa ihan ”joulun prime timessa”. Temppeliaukion kirkosta taltioitu Kauneimpien Joululaulujen konsertti nimittäin lähetetään telkkarista Ylen TV1-kanavalta joulupäivänä 25.12. klo 19.00, sekä uudestaan vielä tapaninpäivänä 26.12. klo 15.20. Lisäksi se on nähtävillä tietysti Yle Areenassa.

Joten fiilistelemään pääsee kotisohvaltakin!

Meillä puolestaan on jouluperinteenä (jo kolmas vuosi! kai se lasketaan jo perinteeksi?) vetäistä kotona tämä Kauneimpien Joululaulujen laulukaraoke. Toimii mainiosti esimerkiksi aineettoman joulukalenterin luukkuna!

Meillä on tänä vuonna tietysti mukana joululaulukuorossa myös ensimmäistä kertaa tällainen pikkutonttu – ja hän ei voi ymmärtää, miksi häntä ihastellaan vielä tavallistakin enemmän tämä tonttulakki päässä.

Meidän vauvatontun tämänhetkinen lempijoululaulua ei harmi kyllä (hih) noista Kauneimpien Joululaulujen lauluvihkoista löydä. Vauvan lempilaulu nimittäin on… Porsaita äidin oomme kaikki. Ympärillä villisti tanssivat siskotontut sekä erityisesti se kohta ”sinä ja minä” saa aikaan ihan mahtavat vauvanaurunrätkätykset.

Näillä Kauneimmilla Joululauluilla on tietysti myös se supertärkeä tausta: niiden kautta Suomen Lähetysseura kerää varoja maailman lapsille. Kuluneet koronavuodet ovat totta kai näkyneet keräysten tuloksissa, kun live-laulamaan ei välttämättä ole lähdetty niin aktiivisesti. Mutta toivottavasti nyt 50. juhlavuotena tavoitetaan taas mahtava keräystulos – täten siis haastan teidät mukaan osallistumaan edes pienellä roposella, lahjoittaa voi vaikka vain yhden euron!

Esimerkiksi jos jokainen suomalainen lahjoittaisi juuri tuon yhden euron, se tarkoittaisi koulumaksuja 100 000 lapselle maailmalla! Tai 500 000 istutettua puuta ilmastonmuutoksen torjumiseksi, jotta lapsilla olisi vielä tulevaisuudessakin tämä maapallo, jolla elää, oppia ja kasvaa turvallisesti aikuiseksi.

Löytyisikö virtuaalisesta kukkarostasi euro tai enemmänkin?

Kerätyt varat menevät siis maailman lasten hyväksi – esimerkiksi 9-vuotias kolumbialainen Sofia kertoo elämästään näin. Lopussa ihanat terveiset Suomeen, liikuttumisvaroitus:

Kauneimpien Joululaulujen keräykseen voit siis osallistua esimerkiksi lahjoittamalla haluamasi summan MobilePaylla numeroon 61408. Lahjoittaa voi myös tekstiviestillä tai tilisiirrolla. Tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

Ja vielä hei yksi muistutus joulun alla: muistakaa tänä(kin) vuonna myös aineettomien joululahjojen mahdollisuus! Itse ainakin olen just tällaisia ”mulla on kaikkea” -ihmisiä, eli jos minulta kysyy, että mitä haluan joululahjaksi, pyydän mieluiten aineetonta lahjaa. Ja itsellenihän tämä aineettomien joululahjojen ostaminen on jo ihan vakiintunut tapa – olen tehnyt sitä jo ajalla ennen lapsia. Puuntaimia, moskiittoverkkoja, vuohia, äitiyspakkauksia ja niin edelleen.

Kauneimpien Joululaulujen / Suomen Lähetysseuran aineettomat joululahjat löytyvät täältä.

Näissä kuvissa puolestaan näkyy tuo Kauneimpien Joululaulujen 50. juhlavuoden kunniaksi suunniteltu, kotimainen ja ihana Usko, toivo, rakkaus -heijastin. Myös sen ostamalla tukee tätä tärkeää työtä!

Korumainen heijastin on saatavana valkoisena tai värillisenä, ja sen hinta on 10 euroa. Heijastimen voi tilata täältä.

Mutta hei joulunalusajan olennaisiin kysymyksiin: mikä on sun mielestä se Kaunein Joululaulu?

Kerro ihmeessä joululaulufiiliksesi alla – tykkäätkö, vai tursuaako jo korvista – ja osallistu myös äänestykseen (ja hotellipaketin arvontaan) täällä.

12

You Might Also Like

 • Anna
  15.12.2022 at 16:54

  Minä ihastuin Vesalan Kirje Joulupukille-lauluun. Olen yleensä todella skeptinen uusien joululaulujen kanssa (toisaalta uskonnollisten elementtien takia myös vanhojen xD ), mutta tuo on kyllä helmi joululaulujen joukossa. Ja tietysti Tonttu. Siinä kaksi omaa suosikkiani. Sitten minua joka vuosi hämmästyttävä seikka, että olen rakastunut niin uskonnolliseen kappaleeseen kuin Kari Tapion Joulun tarina. Se on todella kaunis.

  • krista
   16.12.2022 at 11:03

   Mä en ole edes kuullut sitä! Mulla on tää sama, että oon skeptinen uusien suhteen :D Tontusta tykkään kans, mutta sitten taas tuo Joulun tarina ei kuulosta tutulta. Täytyypä kuunnella!

 • Laura K
  15.12.2022 at 19:03

  Voi miten kivaa, että olette tässä kampanjassa jälleen mukana! Loistava jouluperinne todellakin. Video kirvoitti kyyneleet ja sai ajattelemaan omaa onnekkuuttaan elämän lottoarpajaisissa. Lahjoitin ❤️

  • krista
   19.12.2022 at 09:18

   Joo, erittäin mielellämme kyllä ollaan! <3 Ihana, että lahjoitit, kiitos! <3

 • Milla
  16.12.2022 at 22:07

  Kauneimmissa joululauluissa käyty tänä(kin) vuonna! Oma suosikkini taitaa lopulta olla Maa on niin kaunis. Toisaalta yhdistän laulun myös hautajaisiin hyvin vahvasti joten kertonee suomalaisesta mielenlaadusta että samaa laulua pidetään joululauluna… Tonttu on kyllä toinen ikisuosikki ja sentään vähän vähemmän synkkä.

  • krista
   19.12.2022 at 09:20

   Se on kyllä kaunis kappale – ja hih totta, kertoo suomalaisesta mielenlaadusta, että sama laulu käy jouluun ja hautajaisiin :D Ei kuulkaas näillä leveysasteilla mitään tipetipetiptappia! :)

 • Selina
  18.12.2022 at 20:22

  Moikka!
  Kiitos kivasta blogista!
  Tämä on vähän henkilökohtainen kysymys, mutta olisi kiva kuulla teidän ajatuksia mihin päädyitte mahdollisen vauvan nro 4 suhteen. Mitkä asiat päätöksessä painoivat, vai onko päätöstä vielä edes tehty. Aiemmat kirjoituksesi ovat olleet tosi merkityksellisiä ja hyvin kirjoitettuja. Täällä neljättä odotetaan, joten aihe kiinnostaa (jos haluat jakaa).
  Ihanaa joulua!

  • krista
   19.12.2022 at 09:23

   Oi, onnittelut kovasti tulevasta neljännestä! <3 Meillä asia on jäänyt ns. hautumaan tai pois ajatuksista, osittain siksi, että meillä on tällainen elämäntilanne, että meidän läheisen sairastaminen vie nyt kaikki liikenevät mehut ja ei ole ollut aikaa ja kapasiteettia ajatella tätä enempää... Mutta ehkäpä se ajatus muhii jossain alitajunnassa ja putkahtaa sitten ulos jompaan kumpaan suuntaan kääntyneenä :)
   -
   Ihanaa joulua sinne - ja onnea vielä! <3 Koska teillä on vauva numero neljä tulossa maailmaan? <3