Kaupallinen yhteistyö: SoFine
Kaikista kasvisruokien proteiininlähteistä tofu taisi olla aikoinaan itselleni se henkisesti hankalin. Ajattelin pitkään, että tofu on sellainen mauton ja lötkömäinen, ja että oikeastaan sen ainoa etu on se, että siitä saa hyvin proteiinia. Jossain vaiheessa en edes olettanut, että sen pitäisi maistua hyvältä.
Kunnes sitten meidän kotikokki-Joel teki taikojaan.
”Tekee vaan niin, että siitä tulee hyvää”, on Joelin vastaus, kun siltä kysyy, että miten sä näissä oikein aina onnistut.
Aaa, no sepäs on sitten tietysti tosi helppoa se.
Tofun valmistus ei (kuulemma) ole mitään ydinfysiikkaa, mutta pari muistisääntöä siinä on. Itselleni tuo niksi ei ollut tuttu.
Tofu nimittäin kuivataan ennen paistamista. Silloin sen pinnasta tulee paistaessa rapeaa ja kullanväristä. Eli tofu-paketti avataan ja siitä valutetaan pois nesteet. Sitten tofu paloitellaan tai viipaloidaan ja sitten painellaan talouspapereiden (tai vaihtoehtoisesti puhtaan kuivan keittiöpyyhkeen) välissä kuivaksi. Sitten öljytylle pannulle paistumaan. Mausteet tai marinadi lisätään vasta paistamisen lopuksi tai loppuvaiheessa.
Eilen meillä syötiin aika arkista tofupastaa. Tai siis ihan älyttömän hyvää arkista tofupastaa. Tuolla Fugessa viime talvena ihastuimme pariinkin libanonilaiseen ravintolaan, ja tämä ruoka nappaa maustemaailmaansa vähän sieltä.
Resepti on itse asiassa tuohon kastikkeeseen, ja kastiketta voi syödä myös couscousin, riisin tai nuudeleiden kanssa – tai vaikka pitaleivän välissä.
Joelin libanonilaishenkinen tofupasta
ainekset kahdelle:
1 pkt (250 g) SoFine maustamatonta tofua
kasvikset:
munakoisoa (1/3 isoa tai 1/2 pientä)
3 dl tomaattimurskaa
50 g oliiveja
1/4 makeaa sipulia
1 kevätsipuli
160 g täysjyväspagettia
mausteet tofuun:
3 tl tahinia (eli seesaminsiementahnaa, löytynee jostain maustehyllyn ympäristöstä)
3 tl valkosipulimurskaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
oliivöljyä
Tee näin:
Sekoita tahini, valkosipulimurska, mausteet ja pieni liraus öljyä pehmeäksi tahnaksi.
Pilko munakoiso puolen sentin kuutioiksi ja viipaloi tofu samanpaksuisiksi siivuiksi. Kuivaa molemmat kahden talouspaperin välissä puristamalla.
Laita pasta kiehumaan ohjeen mukaan. (Meidän perheessä jotkut tykkäävät syödä pastansa ylikeitettynä.)
Lämmitä pieni määrä öljyä pannulla ja heitä munakoisosilppu siihen paistumaan. Murenna tofu sekaan ja kääntele kevyellä lämmöllä, kunnes tofu alkaa saada hiukan paistopintaa. Lisää sitten maustetahna ja sekoita hyvin: tahini on tahmeaa ja voi helposti jäädä isoksi klimpiksi, jos sitä ei möyhennä tofun sekaan huolellisesti.
Silppua makea sipuli ja lisää se sekä tomaattimurska pannulle. Sekoita kevyesti, sammuta levy ja anna hautua sen aikaa, että pasta valmistuu.
Paloittele kevätsipuli ja oliivit höysteeksi ja ripottele ne valmiiden annosten päälle.
SoFinen tofut on valmistettu luomusoijapavuista, ja koko niiden valmistusprosessi on tarkasti valvottua ja läpinäkyvää. Tämä SoFine on yksi meidän omista vakkaritofumerkeistä ja pakko sanoa, että aijaijai sitä oli ikävä Espanjassa. Useimmiten me käytetään (tai Joel käyttää) SoFinen valmiiksi maustettuja tofuja – jos maustaminen tuntuu hankalalta, niin iso suositus niille. Ja sitten taas tämän maustamattoman tofun valitsemalla saa just sen maun (mausteilla), jonka itse siihen ruokaan haluaa.
Kannattaa siis kyllä ihan ehdottomasti antaa tofulle mahdollisuus, jos maukkaan kasvisruoan kokkaaminen kotikeittiössä kiinnostaa! Hyviä reseptejä kyllä löytyy, nam!
Onko teillä muuten omia tofu-reseptilemppareita, ja millaisia? Tai muita omia vinkkejä tai niksejä tofun valmistamiseen? Jakakaa ihmeessä tähän alle myös omat tofu-vinkkinne!
Ja pientä arvontaa myös :) Kaikkien kommentoineiden (ma 4.6. klo 12 mennessä) kesken arvotaan 50 euron Keskon lahjakortti. Arvonnan säännöt löytyvät täältä.
Kaupallinen yhteistyö: SoFine
Karkki
28.5.2018 at 21:24Meillä ei käytetä tofua mutta tuon tahinimössön laitan kokeiluun koska tahini on vaan niin hyvää.
krista
28.5.2018 at 21:46Joo suosittelen! Meidän kotikeittiössä tuo on tosiaan vasta tämän kevään uutuus, tuo tahini ai että maistuu mun suuhun hyvältä <3
Jenny
28.5.2018 at 22:01Ei ole itsellä tofuvinkkejä annettavana, kun en oo vielä uskaltautunut sitä maistaan!🙈 Kovasti ollaan kasvisruokaan enempi siirrytty, joten tämä ruoka mennee testiin!
krista
28.5.2018 at 22:10No hei mahtavaa, tässä teille eka hyvä tofuruoka testiin! :)
anna s.
28.5.2018 at 22:16Olen ollut huono tofun käyttäjä, joskus olen sitä pitsaan laittanut 🙂
Maria87
28.5.2018 at 22:26Olipa hyviä vinkkejä, näiden avulla voisi itsekin uskaltaa kokeilla tehdä tofusta ruokaa. Aikoinaan opiskelijaruokalassa sai yllättävänkin hyviä tofukastikkeita, niitä tuli syötyä silloin tällöin ☺
Keel
28.5.2018 at 22:56Mä en ole koskaan tehnyt tofusta mitään, enkä ole ihan varma olenko missään sitä edes syönytkään. Monesti olen kyllä miettinyt, että kokeilla pitäis. Jospa joku päivä uskaltais kokeilla näillä sun vinkeillä. 🙂
Heidi
28.5.2018 at 23:38Kuulostaa ja näyttää ihan superherkulliselta! Tässähän tulee nälkä. :) Lähtee testaukseen, kiitos!
plimplom
29.5.2018 at 00:06Itse syön tofua tosi usein proteiinin lähteenä, ja mahalle sopii erinoimaisen hyvin myös. Aika usein tulee paistettua kuutioitua kylmäsavutofua salaattiin, tai leikattua siitä siivuja lämpimien juustovoileipien täytteeksi. Maustamatonta tofua taas käytän palak paneerissa. Pitääkin tehdä palak paneeria, en ole tehnyt vähään aikaan!
Itse muuten tykkään ehdottomasti eniten jalotofun tofusta, se koostumus miellyttää eniten. Monen muun valmistajan versioista en pidä lainkaan. Kai tämä on vähän samalainen asia kuin sienet, toisia se koostumus ellottaa ja toiset pitää.
Sanjana
29.5.2018 at 00:44Ei ole vinkkejä, mutta tämä kuivauskikka menee testiin 🙂 yliopiston ruokalan löllötofusta traumoja, hyh.
Vilda
29.5.2018 at 07:51Mie olen tofufani! Kun siihen makuun on päässyt sisälle (eli tottunut…) tofu kyllä uppoaa vaikka millaisessa muodossa. Silloin kun aloittelin tofunsyöntiä joskus vajaa 15 vuotta sitten, en todellakaan heti syttynyt. Nyt sitä menee ruuassa jos toisessakin. Meidän kolmevuotias on syönyt tofua pienestä pitäen ja hän vetäisi tuota SoFinen maustamatonta vaikka suoraan paketista 😀
Tuija
29.5.2018 at 13:00Pitäisköhän nyt tän innoittamana uskaltaa maistaa ekan kerran elämässäni tofua.. 😁
krista
29.5.2018 at 13:07No pitäis! :) Suosittelen!
Riika A
29.5.2018 at 13:49Kiitti vinkistä, mulla tofu usein tuppaa jäämään löllöksi. Oon sitä koittanut kyllä vähän valutella, mutta ehkäpä se ei vielä riitä. :)
Tilia
29.5.2018 at 15:24Jalotofun marinoitu valurautapannulle, niin ei tarvi mitään kuivaamisten kanssa kikkailla ja hyvää tulee. Lapsiperheen arjen pikaruokaa nuudelien kanssa. Ainoa harmi on, että lapset hölvää aina kuitenkin sen soijakastikkeen vaatteilleen, kun sitä pitää aina ottaa ihan liikaa lautaselle.
M
29.5.2018 at 15:56Sellainen lisävinkki vielä tuohon rapsakkaan tofuun, että kuivaamisen jälkeen paistaa tofuun kevyesti väriä kuivalla kuumalla pannulla ja tämän jälkeen vasta lisää mausteet ja öljyn. Täytyy testata tätä resptiä, vaikuttaa herkulta!
Henna Holappa
29.5.2018 at 17:53Minä en ole itse koskaan käyttänyt tofua, myönnän, että arastelen mutta olen syönyt useinkin työpaikallani ja ystävien kanssa heidän tekemiään. Nyt rohkaisen mieleni ja teen Joelin ohjeen mukaan, oliivit vaihdan mustiksi(syön mustia joka päivä). Hyvä postaus oli.
Aada
29.5.2018 at 18:13Mun tofuvinkki on että marinoitu jalotofu ja ranskikset on erinomaine vaihtoehto makkaraperunoille!
M
29.5.2018 at 19:15Marinointi inkiväärissä, valkosipulissa ja soijakastikeessa! Parasta. Mielellään vaikka yön yli.
AnniVe
30.5.2018 at 14:48Savustettu tofu on parasta ja aivitsitsentään täytyypä sille kokeilla tuota kuivaus-niksiä, tulee varmaan taivaallisen hyvää!
Tirpustiira
30.5.2018 at 17:36Mullakaan ei mitään huippureseptejä oo tofusta, syön sitä kyllä silloin tällöin kun saan kokata ihan vain itselleni mut silloinkin vaan kuutioin sen pannulle ja nakkaan salaatin sekaan, tai sit savustettua tofua leivän päälle semmosenaan… ilmeisesti tofusta ois paljon muuhunkin 😀 ja maustamatonta en oo käyttäny about koskaan, paitsi sitä pehmeetä (?) tofua oon joskus nakannut smoothien sekaan paketillisen sellaisenaan. Ravintoloissa yleensä tykkään tofuruuista, mut niissäkin se tofun laatu vaihtelee tosi paljon, rapeaa tofu saa olla päältä mutta ei sitkeää sisältä, pitää olla pehmetä sisältä. Vaativa asiakas?
Jodelie
30.5.2018 at 19:22Mä oon epäortodoksinen ja heivaan tofun kuivauksen kautta marinadiin ja kaadan niine hyvineen pannulle. Sweet chili -kastike varsinkin kärähtää ihanasti tofun pintaan. 😀 Mutta oonkin tällainen outo karsinogeenien ystävä.
Maukka
30.5.2018 at 20:57Osallistun arvontaan!
Mun suosikkitofuruoka oli Massamam curry -tofu eli paistettua tofua currykastikkeessa. Käytin sitä valmista tahnaa mitä saa pienissä purkeissa. Chiliallergia tosin estää mausteisen ruuan syömisen nykyään :(