Ruokamenoja

Yksi osa meidän Espanjan-talven (nolla)budjettilaskelmamme on ollut se, että eläminen täällä on selvästi Suomea halvempaa. Mielessäni on ollut sellaisena hyvin pelkistettynä ajatuksena se, että ruokakaupassa 5kk aikana säästyvällä summalla kuittaamme perheemme lennot tänne ja takaisin.

Tämä mielessäni kaivoin juuri eilisen kauppakassin pohjalta ruttuisen kuitin ja päätin vähän laskeskella. Kyseessä on ”peruskauppakäynti” meidän paikallisessa lähikaupassa; ehkä Suomessa jotain Alepaa/Siwaa vastaavassa kaupassa.

?????????????

Seuraavaksi ”tein samat ostokset” nettiruokakauppasovelluksessa (varoen, että en vahingossa oikeasti tilaa) ja katsoin, millainen on hintaero:

?????????????

Täällä 39,52 e maksaneet ostokset olisivat maksaneet Suomessa 68,03 euroa.

Jatkoin laskelmia kuvitellen, että mitä jos tämä suhdeluku pitäisi yleisemminkin paikkansa.

Jos perheemme ruokakauppalasku olisi Suomessa kuukaudessa 500e, samat ruoat täällä maksaisivat 290e/kk. Viidessä kuukaudessa säästäisimme 1047 e, eli suunnilleen tasan lentojemme verran.

Joel huomautti, että meidän ruokakauppalasku on kyllä reippaasti tuota suurempi. Ai onko?

foodie-ostoslista

(pillimehut siksi, että Silva on flunssassa; että edes jotain joisi riittävästi)

Päädyin omassa Facebookissani ihan hurjan mielenkiintoiseen keskusteluun – kysyin siis ystävieni ruokamenoja kuukaudessa.

600-700e/kk, sanoi joku. 800 e/kk, kertoi toinen, monella noin 1000 e/kk myös – näillä kaikilla edellämainituilla samankokoinen 4-henkinen perhe (ja samanikäiset lapset) kuin meillä. 1200-1400e/kk eräällä, jolla on enemmän lapsia. Mutta sitten taas jollain 7 hengen perheellä vain 500-600e/kk. Lapsettomalla pariskunnalla 100-150e/kk. Kuusihenkisellä perheellä vain reilu satanen viikossa.

Aloin kiinnostua: paljonko meillä itsellämme sitten oikeasti on. Verkkopankki auki ja laskemaan. Lokakuussa 736e/kk. Okei. Perus. Mutta elo- ja syyskuussa yli tonnin. Kääk. Mukana ei edes ollut ravintolamenoja. Toisaalta esimerkiksi Prisman kauppakuiteissa voi hyvinkin piileskellä jokin yksittäinen vaateostos tai paistinpannu.

Aivan hurjan suuria eroja jo tällaisella otannalla.

Pienten menojen kertojien kommenttien alla alkoi keskustelu: ”miten tuo on mahdollista?”. Yleisinä vastauksina: Lidl, -30% tuotteet ja muut tarjoukset, kausituotteet, ei nälkäisenä kauppaan ja ruokalistan suunnittelu. Ja sitten se, että jos vaan ei ole, on pakko olla valtavan tarkka kaikessa.

”Pienituloisille ruoka on kallista”, linkattiin muutaman vuoden takaiseen Kunigaskuluttajan juttuun täällä.

Oletteko laskeneet/seuranneet: paljonko teillä on ruokakauppamenot kuukaudessa?

*******

Jatkoin laskelmiani. 800e/kk ruokaostokset maksavat täällä Espanjassa 465e/kk. Viidessä kuukaudessa säästöä tulee 1675 euroa.

Huh huh. No mutta hei säästämäänhän tänne on siis tietysti tultu :)

37

You Might Also Like

  • Ullis
    24.11.2016 at 01:57

    Meillä nelihenkinen perhe, ruokapöydässä yleensä viisi (3 aik 2 lasta). Aikuiset syö lounaat töissä, lapset koulussa ja tarhassa. Ruokamenot n 650-800 e kuussa, poislukien aikuisten lounaat. Ulkona syödään perheen kanssa n kerran kahdessa viikossa, ei mukana tuossa luvussa. Kaupassakäyntiin tai ruokalistaa ei suunnitella, mutta nykyään ruoka on kasvispainotteisempaa ja herkkuja karsittu (ml aikuisten iltasohvaoluet ja siiderit). Suunnitelmallisuudella menoista saisi varmasti vähän pois, nyt mennään näin helppouden ehdoilla.

  • Jenni Tamminen
    24.11.2016 at 10:40

    Ruoan hinta on sen verran yleisesti kiinnostava aihe, että tartuimme tähän Uudessa Suomessa: https://www.uusisuomi.fi/raha/208945-espanjaan-muuttanut-suomalaisaiti-kertoo-3952-eun-kauppakuitista-samat-ostokset

    • krista
      24.11.2016 at 11:21

      Kiitos linkkauksesta – ja kiinnostavaa lukea asiantuntijoiden kommentteja! Tämä kauppakuitti oli tosiaan erittäin random, eli kauppaostoksia ei oltu alun perin tehty vertailu mielessä. Mutta jotain suuntaa se varmasti kuitenkin antaa :)

  • Vexi
    24.11.2016 at 10:59

    Kuukausipalkka Espanjassa on keskimäärin 1100 euroa pienempi kuin Suomessa. Vuoden 2014 tilastojen mukaan espanjalaiset tienasivat kuussa keskimäärin 1634 euroa, Suomessa keskipalkka ennen veroja oli 2735 euroa.

    Espanjassa palkkaerot korostuvat myös alueittain. Korkeimmat palkat löytyvät Baskimaalta, missä bruttopalkka on 1969 euroa kuussa ja Madridissa 1927 euroa kuussa. Andalusiassa maksetaan keskiarvoa alhaisempaa palkkaa ja keskimäärin työntekijä saa palkkapussiinsa kuussa 1482 euroa. Alhaisimmat tulot ovat Extremadurassa, missä keskipalkka on 1353 euroa.

    Joten ruoan hinta pikalliseen tasoon nähden on vain hieman halvempaa espanjalaiselle Espanjassa kuin suomalaiselle Suomessa. Joissakin ammattiryhmissä jopa kalliimpaa, koska tuloerot voat Espanjassa suuremmat, kuin Suomessa.

    • krista
      24.11.2016 at 11:18

      Tää on erittäin hyvä pointti, eli maita vertaillessa täytyy tietysti ottaa tulotkin huomioon – ja muut kulut, kuten asuminen, liikenne jne. Tässä vain tällainen erittäin suppea yksittäisen kauppakuitin arkihavainto :)

      Nykymaailma tietysti mahdollistaa myös sen, että palkkaa saa etätyöskentelyn ansiosta toisen maan palkkatason mukaan ja kuluttaa kuitenkin elinkustannuksiltaan edullisemmassa maassa. Klassinen rusinat pullasta siis, ja tässä tapauksessa meidän suomalaisten eduksi.

      • Menni
        25.11.2016 at 09:56

        Nyt kateellisena panettelen vielä että, onko talvi Espanjassa siis sama kuin että ostaa Suomessa halvan työvoiman maassa tuotettuja tavaroita.

        Itsekin siis mielelläni oisin siellä talven :) Kunhan pohdin.

    • Menni
      25.11.2016 at 09:53

      Hyvä pointti. Verotus Espanjassa on kevyempää kuin Suomessa oletan. Ruoka ostetaan kuitenkin nettoansioilla.

  • S
    24.11.2016 at 11:00

    Opiskeluaikana pidin enemmän kirjaa ruokakuluista vaikka töissä käyvä mieheni piti sitä turhana :D Tuolloin pärjättiin n. 300-350e kuussa, tähän kuuluvat pesuaineet ym. ja meitä on tosiaan 2 aikuista.

    Valmistumisen jälkeen en ole jaksanut tarkkailla tilannetta juurikaan, kun ei ole ollut pakko. Arvioisin kuitenkin, että ruokamenot on jotain 400+e / kk. Säästetään siinä, että molemmat syövät töissä kotona tehtyjä eväitä. Ollaan yhdessä päätetty, että ruuasta ei tingitä, mutta käytetään silti järkeä ostoksissa. Ei tingitty edes sinä aikana, kun opiskelin :)

    Pitäisi varmaan joskus kokeilla ruokalistan suunnittelua! Näkisi, että vaikuttaako se todella menoihin… Luulen silti, että olen tarpeeksi suunnitelmallinen nyt jo ettei tuo mitään järjettömiä säästöjä tuo :D

  • Tania
    24.11.2016 at 11:57

    Äiti, isä, kaksi alakoululaista ja neljävuotias. Jonkin verran luomua ja ruokakauppamenot keskimäärin 800eur kuussa. Tuo summa muodostuu järkevällä ostamisella (mahdollisimman vähän mitään turhaa). Mun mielestä aika kamala summa.

    • krista
      24.11.2016 at 12:01

      Tuolla Uuden Suomen tuoreessa jutussa Kuluttajaliiton asiantuntija kommmentoi (ihan lopussa): ”Suomessa elävälle lapsiperheelle 800 euron ruokamenot kuussa kuulostavat realistiselta ja summa edustaa keskimääräisä kulutusmenolaskelmia, Pessi toteaa.” Eli paljon on munkin mielestä (ja meillä sama taso), mutta taitaa olla aika tavallinen summa – jos se vähän lohduttaa :)

  • mauis
    24.11.2016 at 13:08

    280e oli lokakuussa kerättyjen kuittien saldo (tähän lisänä ehkä 50€ mun työmatkalla haalimia sapuskoja, esim. mun eväät). Perheessä 2 lasta, 2 aikuista. Kasvispainotteisesti syödään, lämmin ruoka joka päivä. Teen niin että yleensä riittää pariksi päiväksi. Aamu- ja välipaloissa suosin perussettejä, ei mitään sokeroituja muroja, mehuja, jugurttia tms… Kauden kasviksia koitan ostaa.
    Meidän lokakuu oli vähintäänkin kohtuullinen :) tämmösissä summissa koitan pysyäkin tässä kun tuntuu ettei mistään jää paitsi, ja putkiremppa pitäis tässä maksella!

  • Anna
    24.11.2016 at 13:24

    Meillä menee täällä Espanjassa noin. 400 e kauppaan kuussa. Ei ”pihtailla” eli ostetaan paljon tuoretta kalaa, hedelmiä, kasviksia ja juustoja eli varmasti paljon vähemmälläkin pärjäisi. Toisaalta vertaillaan myös paljon hintoja. Joissain tuotteissa meilläkin maku on hintaa tärkeämpää. Meitä on 2 aikuista ja yksi 2-vuotias lapsi. Toisaalta lounaan syön kotona viikolla vain minä, mies työpaikalla työpaikan puolesta ja lapsi päiväkodissa. Ravintolakäynnit ei kuulu tuohon summaan. Aika hassua ajatella miten paljon enemmän voisi mennä rahaa jos me asuttaiskin Suomessa..

  • Minna
    24.11.2016 at 13:39

    Ruoka on Espanjassa paljon edullisempaa, mikä on mukavaa, kun lähtee sinne vaikka sapattivuotta tai sen puolikasta viettämään. Minusta näissä jutuissa olisi kuitenkin aina hyvä muistaa, että espanjalainen keskipalkka on reilusti suomalaista pienempi, myös verojen jälkeen. Tuhat euroa kuussa on monella alalla ihan normi palkka…

    • krista
      24.11.2016 at 14:04

      Joo kyllä – ja tän ei tosiaankaan ollut tarkoituskaan olla mikään analyyttinen vertailu suomalaisesta ja espanjalaisesta elintasosta :) Eli ihan vaan randomina ja hetken mielijohteesta vertailin yhtä yksittäistä meidän kauppakuittia :)

  • Hilmukka
    24.11.2016 at 17:37

    On ollut mielenkiintoista lukea toisten perheiden ruokamenoista. Olisi vieläkin mielenkiintoisempaa lukea siitä, mitä ne perheet, jotka elävän hyvinkin maltillisella budjetilla ja suunnittelevat ruokaostokset etukäteen, syövät ihan oikeasti? Viikon, parin ruokalista olisi niin ihana saada, koska nyt äitiysloman kynnyksellä tulot pienenevät ja ruokabudjetti pienenee väkisinkin. Ideat ovat siis tervetulleita! :)

    • krista
      24.11.2016 at 17:41

      Heeeeeei pitäiskö mun rekrytoida pari lukijaa/omasta ystäväpiiristä pieniä ruokamenoja ilmottaneita pitämään kirjaa ja kertomaan meille muillekin….? Oijoijoi vähänks ois hyvä, kiinnostaisko teitä?

      • Hilmukka
        25.11.2016 at 08:33

        Joo! Todellakin kiinnostaisi! :)

      • Heispi
        25.11.2016 at 08:56

        Kiinnostaa!

  • MirvaK
    24.11.2016 at 18:13

    Meillä meneen mutu-tuntumalla 800-1000e/kk. Perheeseen kuuluu 2 aikuista ja lapset 12v, 9v. ja 4v. Joskus jos usein tulee käytyä oikein reippaasti pikaruokailemassa ja aikuiset viihteellä eli sis. myös ravintolaruokailut, niin varmasti menee enemmänkin. Tuossa ei ole mukana mun työpaikkaruokailuja, koska vähentyy palkasta, tosin arviossa voi olla jotain taloustarvikkeita. Meillä isäntä on herkuttelija eli haluaa tehdä vaikka minkälaista sapuskaa ja ei niin halvoista raaka-aineista.

  • Karin
    25.11.2016 at 02:34

    Meillä on ollut todella kauan harkinnan asteella ostoskassisovellus. Viikoksi ruoat ja sitten vain maitoa ym. viikolla kaupasta. Mutta. Kun me käydään kaupassa, se on meidän yhteinen hetki. Käydään usein samalla kahvilla koko perheen voimin. Kaupassa on ihan kiva käydä perheenä, mutta on ihan pommi mennä kauppaan jos on a) syönyt itsensä ihan ähkyyn (ostoskärryihin ei tule kerättyä ruokaa jos ei ole kauppalistaa) b) on nälkäinen (kaikenmaailman hyvyydet löytyy kärryistä).
    Ostoslista auttaisi tietenkin paljon…
    *
    Mun tuttava kiljui kateudesta Tanskassa, kun katsoi lihapakettien hintoja, euroja kun on niin helppo vertailla. Mutta sitten pitää muistaa, että jo Tanskassa sioilta leikataan saparot, ne saa paljon enemmän antibiootteja kuin suomalaiset serkkunsa ym. Tanskassa ilmasto on myös suosiollisempi maanviljelylle.
    *
    Ennen ostin esim. Lidlistä ulkomaista maitoa ja jauhoja, mutta siirryin takaisin suomalaiseen juurikin antibioottien vuoksi ja kun kuulin, että Keski-Euroopassa tuleennutetaan vilja glyfosaatin avulla juuri ennen puimista. Ja sitten on Suomen verot, joilla maksetaan hyvinvointiyhteiskunta, vaikkei ne rahat siihen edes riitä….
    *
    Välillä käytetään rekorinkiä ja ostetaan suoraan tuottajilta, mutta koska se on usein kalliimpaa ja vaatii ennakoimista ja täytyy tehdä aika pitkä matka lasten kanssa autolla kolmistaan (rinkipäivinä miehellä pitkä päivä) niin ei sitä kovin usein olla tehty.

  • Menni
    25.11.2016 at 10:09

    Nää vastaukset varmaan nyt on kallellaan edullisiin kk-kuluihin. Ne tietää menonsa, jotka on nähneet vaivaa niiden pienenä pitämiseksi. Omalta kohdalta sanoisin ei mitään hajua (2 aikuista + lapsi). Luultavasti isot on. Ei vaan oo jaksamista tai tarvetta ollut pitää kirjaa. Nyt jään äitiyslomalle, niin tästä postauksesta inspiroituneena voisin ihan laskea meidän ruokamenot. Yhteinen juoksevien kulujen tili kyllä on, mutta sieltä maksetaan ruoan lisäksi kaikki vakuutuksista lapsen päivähoitokuluihin, vastikkeisiin ja auton kuluihin, joten sen budjetti on lähemmäs 2000€/kk

    • krista
      25.11.2016 at 11:37

      Mä mietin ihan samaa! Tässä on tällainen positiivinen ”säästäväisen lukijan vääristymä :) Siis huippua ja ihailtava tietysti joka ainoan säästäväisen puolesta, ja varmasti tosiaan jo se, että seuraa niitä kuluja myös samalla pienentää niitä. Eli seuraaminen oikein suositeltavaa :)

      Tuolla Uuden Suomen jutussa kulutusasiantuntija sanoi, että 800e/kk ”edustaa keskimääräisiä kulutusmenolaskelmia” ja jostain muualta netin uumenista löysin 850-1050e/kk keskimääräiseksi. Mutta edullisempikin kuluttaminen selvästi ON mahdollista, niin kuin tässä tosi selvästi tulee osoitettua <3

  • MMinne
    25.11.2016 at 11:15

    Lueskelin samasta aiheesta erästä blogia tässä aiemmin syksyllä ja tulin siihen tulokseen, että pitääpä huvikseen kirjata ylös! Niin erilaisia summia sielläkin oli ja itseä mietitytti, että mihin kohtaa sitä itse vertailussa asettuu. Nyt olen sitten kirjaillut marraskuun ajan ylös ruokakaupan ruokamenoja eli kuiteista laskettu pois pesuaineet, talouspaperit jne. taloustarvikkeet eikä ole laskettu ulkona syömisiä. Itsellä ei ollut mitään hajua asiasta, kun en ole koskaan (joutunut) kiinnittänyt asiaan huomiota. Arvelin, että muutama satku, näin kun 2 aikuisen talous on.. Tämän hetkistä summaa en tiedä, mutta tuossa puolen kuun tienoissa oli jo ylitetty 250e. Että niin, aika paljon sitä näköjään menee! Olen erotellut sieltä herkut (onneksi niitä ollut yllättävän vähän, toisin kuin luulin) sekä lihat ja kalat, joiden summa taasen on yllättävän suuri. Varsinkin kala on aika kallista ja sitä pyrimme syömään säännöllisesti..

    Olisi kyllä kiinnostavaa tietää pihistelevien ruokalistoja, että mitä siellä syödään! Eli kannatan postausideaa!

  • HS
    27.11.2016 at 10:39

    Vinkki! Onko siellä erikseen näitä hedelmä/vihanneskauppoja, fruteria nimeltään? Muualla espanjassa asuessa ostin kaikki kasvikset ja hedelmät sieltä, hintaa viikon tarpeisiin yhdelle tuli 5-6e. Ainakin itselle tuli paljon halvemmaksi kuin ostaa kaupasta ja ne olivat paljon paremman makuisia!

    • HS
      27.11.2016 at 10:49

      Niin ja tuli kyllä silloin syötyä paremmin ja erityisesti terveellisemmin kuin ikinä Suomessa!

    • krista
      27.11.2016 at 11:00

      Joo, yksi sellainen ollaan nähty kohtuuetäisyydellä täältä meiltä, mutta ei vielä käyty sisällä! Tällaisen ”kaikki tavarat samasta kaupasta” -ihmisen on vähän totuttelemista siihen ajatukseen, että kävisikin monessa kaupassa :) Mutta tuossa meidän lähikaupassa on muutenkin aika kehnot kasvikset, varmasti testataan sitä hedelmä/vihanneskauppaa myös!

  • T
    1.12.2016 at 01:11

    Mä oon ajatellu, että meillä menis noin 300 € kuussa ruokakauppaan (sis. vaipat ja pesuaineet). No oon ajatelu joo, varmaan menee sellanen 600-700 € ihan heittämällä.

    Sikäli vähän kuumottavaa, että tipahdan just kotihoidontuelle ja sillä pitäisi maksaa sähkön, lämmön, veden ja jätemaksun lisäksi ruuat.

    Pitänee ajatella asiat uusiksi!

  • 1 2