Puutalossa ei enää palele – kokemuksia ilmalämpöpumpusta

Yhteistyössä: LämpöYkkönen

Nyt kun täällä Fugessakin sataa sataa ropisee, ajattelin palata noihin lämpötilakuulumisiin myös koto-Suomen puutalon osalta.

Kyselin nimittäin juuri puutalon vuokralaisiltamme kokemuksia tämän talven ensimmäisiltä pakkasilta – silleen varovaisesti, että no onkos siellä sisällä paleltu. Aiempina talvina kun sisälämpötila on hyvinkin voinut olla talviaamuna alakerrassa rapsakat 15 astetta. Plussaa sentään.

Mutta mukavan ja tasaisen lämmintä on kuulemma ollut, myös pakkasilla – kiitos viime kesäkuussa meille asennetun Toshiba Arctic -ilmalämpöpumpun. Laitteen ja sen asennuksen ostimme LämpöYkköseltä, ja blogiyhteistyön myötä saimme siitä alennusta.

…mutta mitä oikein tapahtui, kun ilmalämpöpumppu tuli taloon…?

Ha ha.

Joo ja oikeasti kokemuksiamme siis tässä:

ilmalampopumppu

Vuokralaiset ovat kuulemma pitäneet puutalon sähköpattereita vain tasaisen pienellä lämmöllä, ja ilmalämpöpumpun ”parina” he ovat käyttäneet lämmittämiseen kirjastohuoneen kakluunia. Aiempina talvina meillä on lämmitetty etupäässä täysillä huutaneilla pattereilla (suora sähkö) ja vain kovien pakkasten aikana on lämmitetty kakluunia.

Ja talvikuukausien sähkölaskut ovat tietysti olleet sen mukaiset.

Ensimmäisen puolen vuoden ajalta (vaikka siinä onkin kesäkuukaudet) sähkönkulutuksessa on näkyvissä jo pieniä eroja, kas näin:
(marraskuun palkki vain 21.11. asti eli ei vielä koko totuus)

sahkon-kulutus

Näitä lukuja on kyllä mielenkiintoista seurata. Kuviosta muuten selvästi näkee sen, miten talvella meillä kuluu yli tuplasti sähköä kesäkuukausiin verrattuna. Eli se lämmitys, se lämmitys…

Tänä vuonna koko alkuvuoden ajan tuohon toukokuulle asti meidän sähkönkulutuksemme on ollut isompaa kuin viime vuonna – mutta käänne tapahtui kesäkuussa, juuri ilmalämpöpumpun asentamisen kohdalla. Kesä-, heinä- ja elokuun ajan meillä oli tänä vuonna sähköpatterit kokonaan kiinni; silloin tosin ilmalämpöpumppuakaan ei vielä käytetty. Ei edes viilennykseen, vaikka sellainenkin olisi tuolla laitteella mahdollista. Puutalo kuitenkin on ”luonnostaan” kesällä mukavan viileä – paitsi jos nyt ihan helleaalto iskee.

Lämmitystä taloon alettiin tarvita tänä vuonna tuossa syyskuun lopussa, jolloin aloitimme puutalon lämmittämisen ilmalämpöpumpulla. Koko lokakuun ajan pidimme alakerran patterit kiinni ja lämmitimme taloa pelkästään ilmalämpöpumpulla sekä tarvittaessa yläkertaa patterilla kalseimpina kausina. Marraskuusta alkaen sähkönkulutus puolestaan on vuokralaisperheen kulutusta – palkki näyttäisi myös marraskuulta jäävän selvästi pienemmäksi kuin viime vuonna.

ilmalampopumppu-paalla

Ilmalämpöpumpun hankinta oli meille oikeastaan vain ajan kysymys. Heti puutalon ostoaikeista asti olemme jatkuvasti puhuneet, että ”sellainen me sitten kyllä hankitaan”. Kenties homma kuitenkin tuntui jotenkin isolta-kalliilta-vaikealta-monimutkaiselta, koska se jäi useammaksi vuodeksi venymään. Lisäksi aina jostain kantautui korviin pelotteluja vanhan talon luontaisen ilmanvaihdon mahdollisesta pilaamisesta – asian kanssa ei tietystikään halunnut tehdä mitään hätiköintivirheitä.

Eräs naapurimme toimi kuitenkin ”pioneerina” ja alkoi saada ilmalämpöpumpun käytöstä omalta kohdaltaan hyviä kokemuksia. Samoin hän oli omalta osaltaan selvittänyt asennusasian Museoviraston kanssa kuntoon – byrokratia siis alta pois. Ja sitten löytyi sopiva tekijä (tuo LämpöYkkönen), jolla oli paljon aikaisempaa kokemusta ilmalämpöpumpun asentamisesta vanhoihin, suojeltuihin puutaloihin.

Hinta-asiakin yllätti, kun sitä alkoi selvittää: hinta ei ollutkaan mitään kymppitonnia niin kuin olin kuvitellut, vaan (ilman alennusta) 2000 euron luokkaa, sisältäen asennuksen. Viime talvi asiaa vielä kypsyteltiin (lue: paleltiin) ja kevättalvella tehtiin lopullinen päätös.

Ja kesäkuussa siis asennettiin asennutettiin tämä hiljainen viirinlepattelija:

ilmalampopumppu-pysty

Pieniä mutkia meidänkin ilmalämpöpumppumatkassamme tietysti oli – tyypillistä.

Talomme julkisivu on siis suojeltu. Meille ilmalämpöpumpun saa kyllä asentaa, mutta se ei saa näkyä ollenkaan ulos. Ei ulkoyksikkö eikä sen kotelo – eikä itse asiassa edes minkäänlainen pieni pätkä poistovesiputkea. Miten hemmetissä se on mahdollista?

Olimme jo lyödä remppahanskat tiskiin, mutta onneksemme olemme tutustuneet pariskuntaan, joka aikoinaan on remontoinut tämän puutalon – he tuntevat talon runkoa myöten kuin omat taskunsa. Heistä toinen tuli meille kylään ja näytti niin kuin asiassa ei olisi mitään ongelmaa (niin kuin ei ollutkaan): ”Tuosta vaan putki eteisen vaatekaappiin ja sieltä vesiputken viertä samaa linjaa talon alle kylmään kellariin. Siellä puolestaan on kissanluukku, josta pääsee portaiden alle. Sinne ulkoyksikkö – ja se on siinä.”

Vau. Kiitos.

Putki näkyy siis sisällä tämän verran…
(tässä kuvassa liukuovipeilikaappi on tarkoituksella auki, eli normaalisti tuota pystysuoraa osuutta ei näy)

ilmalampopumppu-nakyvissa

…ja ulkona siitä ei näy yhtään mitään. Ulkoyksikkö on siis täysin piilossa meidän ulkoportaiden alla ja putki kulkee talon alta sinne.

Asentamista varten Joel joutui kaivamaan maasta puolisen metriä soraa pois, ja asentajaksi pyysimme ”notkeimman asentajan, joka teidän palkkalistoilta löytyy”. Ja oikein notkea oli kyllä, ja muutenkin kaikin puolin pätevä. Homma oli yhdellä käynnillä (noin yksi työpäivä) selvä, ja sen jälkeen Joel nikkaroi portaista irroittamansa laudat takaisin.

ilmalampopumppu-asennus

Sinne portaiden alle se sujahti piiloon.

Olemme siis tosi tyytyväisiä, että se ilmalämpöpumppu on nyt vihdoinkin asennettu ja tuntuu toimivan juuri toivotulla tavalla – vaikka emme itse sen lämpöä nyt ensimmäisenä talvena pääse kokemaankaan. Investointi on pitkäaikainen ja näkyy toivottavasti jatkossakin selkeästi sähkölaskussamme.

Sähkölaskun lisäksi meidän toinen peruste tälle investoinnille oli selkeästi se, että ilman ilmalämpöpumppua meillä oli oikeasti talviaamuisin alakerrassa kylmä. Nyt ilmalämpöpumppu lämmittää mukavasti juuri aamupalapöytää, jossa viime talvena vielä hytinäpaleltiin.

Ilmalämpöpumpun sijoituspaikan päätimme muuten yhdessä LämpöYkkösen asiantuntijan kanssa, kun hän kävi meillä ennakkoon arviokäynnillä. Puutalon pohja on todennäköisesti lämpöratkaisulle oikein suotuisa: lämpö pääsee kiertämään ympäri alakerran (ovia kannattaa pitää auki) ja nousemaan sitten lopulta ylös.

Oikein hyvä.

ilmalampopumppu-viirit

Sähkön kulutusta aion seurata tarkasti jatkossakin – kiinnostaa kovasti tietää, millaisessa ajassa ilmalämpöpumppu ”maksaa itsensä takaisin”. Veikkaan, että meidän tapauksessa ehkä noin 3-4 vuodessa.

Kokemuksia?

…ja ennen kaikkea eipä tarvitse palella sitä takaisinmaksua odotellessa.

indiedays-ja-brm-yhteislogo

 

yhteistyössä: LämpöYkkönen
(sain tuotteesta alennusta)

16

You Might Also Like

  • Heispi
    22.11.2016 at 09:40

    Mithu vaasi!

    • krista
      22.11.2016 at 09:47

      Hui kun mä säikähdin, että onko siellä joku :) Mutta ei Mithua tänään – eilen oli piilossa tän viikon Mithu (mun rannerenkaat) ja seuraava ens viikolla :) Tarkoitit ehkä tuota lattialla olevaa; se on bongaus Hietsun kirppikseltä. Joel joskus aikoinaan totesi, että ”tosi hieno, mutta mitä sä siinä säilyttäisit” (yrittäen viestittää, että sitä ei tarvita) ”MUOVIPUSSEJA”, mä vastasin spontaanisti ensimmäisen mieleen tulleen asian. Ja nyt siinä sitten säilytetään muovipusseja :D

      • nro26
        22.11.2016 at 19:00

        Harmi kun kommenteille ei voi täällä antaa sydämiä (muuten ku kommentoimalla siis), tästä saisit heti yhen :D

    • Heispi
      22.11.2016 at 09:48

      Eiku ei taidakaan olla :/ :D

      • krista
        22.11.2016 at 09:51

        Hihihihi AINA kannattaa yrittää!!! :D Oisit ollut ainakin meganopea tässä!

  • Elina
    22.11.2016 at 10:06

    Meilläkin on hyviä kokemuksia ilmalämpöpumpusta! Pari kuukautta sitten saatiin yläkertaan pumppu ja nyt yläkerran lämpö on tasainen verrattuna aiempaan epätasaiseen patterilämmitykseen. Useampi vuosi asiaa harkittiin. Todella tyytyväisiä ollaan! Sähkönkulutusta en ole vielä katsonut mutta pitääkin katsoa, aika hyvältä näytti teidän pylväät :)

    • krista
      22.11.2016 at 10:20

      Joo meilläkin nyt ainoa asia, mikä harmittaa, on se, että pumppua ei hankittu heti ekana puutaloon muuttaessa :) Ois jo saattanut maksaa itsensä takaisin tähän mennessä! Joo kantsii vilkaista sähkönkulutusta, siitä tuli kyllä hyvä mieli. Mun oman sähköyhtiön sivulla on tuollainen, josta pääsee netistä katsomaan (ja vaikka tuntikohtaista kulutusta), se oli tosi näppärä. Se myös piirtää ulkolämmön tuohon viereen niin voi katsoa, että onko esim. pakkasilla ollut minkälainen merkitys (tai selittyykö ero pakkasilla). Samoin pystyy valitsemaan eri vuosia vertailuun; testasin myös muilla vuosilla ja tilanne oli sama. Tosi mielenkiintoista sit kesäkuussa katsoa koko vuoden kulutus ja vaikka ihan laskea euroina se!

  • ElinaBee
    22.11.2016 at 10:13

    Toi video!!! Hahaha!! 😂

    • krista
      22.11.2016 at 10:17

      Joo mulla oli ihan visio ton kanssa, haha :D :D Piti venyttää tän postauksen tekoa, niin sai nuo Espanja-kohdat kuvattua :D

      • ElinaBeE
        22.11.2016 at 16:21

        Mun mielestä sun visio välittyi kyllä erinomaisen hyvin! Sun pitäis ryhtyy art direcotoriks :D

        • krista
          22.11.2016 at 16:23

          Ahhahhahaha kohti uutta uraa siis! :D

  • Päivi J
    22.11.2016 at 10:22

    Olipa kiva video! Pitäisköhän kokeilla muuttuisiko meidänkin elämä samalla tavalla?

    • krista
      22.11.2016 at 10:28

      Ilmalämpöpumpun taikaa!!! :D

      Ps. Oikeasti täällä sataa jo vettä toista päivää ja Silva on flunssassa. Et silleen :)

  • Tipsu
    22.11.2016 at 10:43

    On kakluuni varaava? Jos on niin sitäkin kannattaa toki ehdottomasti hyödyntää! Vanhoissa taloissa tulisija on vielä usein sijoitettu suht keskelle taloa, jolloin lämmittäminen tekee hyvää koko talon rungolle (tai näin minulle ainakin on väitetty). Itsekin siis elelen puutalossa ja ilmalämpöpumppua ei oo, mutta varaavalla pönttöuunilla lämpötilaa saa kyllä hyvin nostettua. Syysaikana lämmitellään kerran päivässä ja kovilla pakkasilla laitetaan tulet sekä aamulla että illalla (aamu toki riippuu aikatauluista), jolloin pönttö pysyy tasaisen lämpimänä koko päivän. Eron huomaa hyvin jos on vaikka viikonlopun pois, eikä oo pönttöä lämmittämässä, jolloin lämpötila saattaa tippua parissa päivässä kolmekin astetta. Toki kun ketään ei oo kotona, niin ei oo myöskään ihmisten ja sähkölaitteiden tuomaa lämpöä. :)
    Enkä siis tarkoita, että pelkillä puilla ongelma olisi ratkaistu, uskon että ilmalämpöpumpusta on hyötyä, mutta jos on toimiva tulipesä, niin kyllä se kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös! :) Tekee hyvää talolle ja ihmisille!

    • krista
      22.11.2016 at 11:02

      Varaava on, ja siitä tulee IHANA pehmeä lämpö <3 Me ollaan sen kanssa oltu liian laiskoja; tai just käytetty vaan kovemmilla pakkasilla, ei olla saatu sellaista toimivaa aikataulurutiinia sen lämmittämiseen. Mutta vuokralaiset kuulemma lämmittää päivittäin ja tosi hyvä yhdistelmä se on tuon pumpun kanssa! Sen sijainti kirjastohuoneessa on vähän hankala keittiökylmyyden kannalta, eikä se kakluuni yksin siis riitä koko talolle, mutta yhdistelmänä kuulemma kyllä tosi hyvin! Toivottavasti meillä itselläkin kakluuninkäyttömotivaatio tästä nousee!
      -
      Meillähän muuten ON myös toinen kakluuni, olohuoneessa. Mutta se on harmi kyllä käyttökiellossa, ison korjauksen tarpeessa. Se on jossain vaiheessa meillä varmasti edessä. Yläkerrassa on myös pieni vanhanajan puuhella, jolla voi lämmittää. Ja alakerrassa vastaavan hellan toimiva hormi, mutta hellaa siinä ei harmi kyllä enää ole. Siinä on meillä nyt lipasto tilalla, tuo joka näkyy kuvissakin. Joskus aikoinaan on siis ollut neljä toimivaa tulisijaa ja talo varmaan suh lämmin ilman sähköjäkin <3 On siinä tietysti oma hommansa siinä lämmittämisessä, mutta varmasti siitä tosiaan rutiinin saa, kun vaan alkaa hommiin.

      • Tipsu
        22.11.2016 at 13:38

        Sitten vaan rutiinia hakemaan. :) Tulisijalle ja hormille on parempi myös, että pitkän tauon jälkeen sitä lämmitellään alkuun vähän rauhallisemmin, kun esim. kesän tauon jälkeen koko uuni hormeineen on aivan kylmä. Jos siis on pitkiä käyttötaukoja sen jälkeen iskee heti kunnon roihut, niin se ei tee hyvää sille lämmityskalustollekaan.

        Isoin homma on tietty kantaa puut sisälle. :D Mutta noin muuten kun se rutiini syntyy, niin se on kahden minuutin homma ja takassa on valkea. :)

        • krista
          22.11.2016 at 13:42

          Hehe mun on nyt helppo sanoa täältä Espanjasta käsin, että ”joo ehdottomasti, ens talvena kyllä tehdään niin!”. Totuus paljastuu sit vasta ens talvena – mutta ehdottomasti ajatuksen tasolla kyllä: ens talvena täytyy kunnostautua tuossa! :)

  • Neiti Nimetön
    22.11.2016 at 11:04

    Hah, mikä ajoitus. Juuri eilen puhuimme mieheni kanssa tästä omasta puutalostamme, jossa on yläkerrassa 15 astetta ja alakerrassa 18,5.
    Patterit ovat siis ylhäällä makuuhuoneissa kiinni kokonaan. Mielestäni voitaisiin lämmittää siellä edes hitunen, mutta ammatikseen ilmalämpöpumppuja asenteleva sähkärimieheni tykkää nukkua viileässä… yritän argumentoida, että lapsetkin nukkuvat siellä ja jäätyvät, mutta sekin on vähän hankalaa, kun pienimmät potkivat peiton pois ja nukkuvat tyytyväisinä. Itsehän eilen menin mielenosoituksellisesti nukkumaan pipo päässä, mies avasi naureskellen ikkunan raolleen. :D Joo, hulluja ollaan..
    Pitkä alustus. Oikeastaan vaan piti kysyä tuosta kulutustaulukosta, että onko kulutus kuvattu kilowattitunteina vai euroina? Nimittäin jos vaan sähkölaskun hintaa on verrattu, niin täällä meillä ainakin sähkön hinta on noussut aika reippaasti vuodessa, eli teidän säästö on ”vielä suurempi.”

    • krista
      22.11.2016 at 11:17

      Tuo on kilowattitunteina – aattelin, että se on tarkempi vertaustapa just siksi, kun sähkön hinta vaihtelee.

      Hih ihanaa lämpötilataistelua teillä :D Onko teillä itsellä siis ilmalämpöpumppu alakerrassa? Joo kyllä mäkin saattaisin vetää pipon päähän 15 asteessa, mutta ihmisten lämmönsiedossa on kyllä eroja. Esimerkiksi Joelhan meillä on avojaloin ja lyhythihaisessa (tai ilman paitaa), kun mä oon merinovillasukissa ja villakerrastossa ja villapaita ja huivi siinä päällä :D Joel on elänyt lapsuutensakin puutalossa. Että positiivisena puolena ehkä teilläkin lapset tottuu elelemään viileässä. Hhh paitsi että ehkä sit ne kyllä vastaavasti aina hikoilee tavallisessa keskuslämmitetyssä asunnossa :D

    • krista
      22.11.2016 at 11:20

      …ja meillä oli siis lokakuun ajan alakertaan tullessa aamulla n. 20-21 astetta, kun käytettiin pelkkää ilmalämpöpumppua. Mun makuun se oli kiva ja sopiva – vähän viileä, mutta ei nyt mikään trooppinen lämpö tarvitse ollakaan. Mutta se entinen 15 aamulla oli mulle kyllä sellainen toleranssin ylittävä lämpö (tai kylmyys) mulle, siitä en enää pystynyt mitään riemua repimään yrittämälläkään :D

  • Neiti Nimetön
    22.11.2016 at 13:15

    Meillä ei ole ilmalämpöpumppua alhaallakaan! Suutarin lapsella jne… Mies on kyllä yrittänyt selittää, että jostakin syystä ilmalämpöpumppu ei meidän talossa toimisi optimaalisesti, sillä lämmin ilmavirta ei pääse kulkemaan vapaasti vanhan talon hiukka koukeroisen pohjapiirrustuksen vuoksi.
    Joo, just sama meillä: lapset ja mies ovat puoli-ilkosillaan, kun minä pukeudun päästä varpaisiin villaan. Mutta kun tuon merinovillan löysin, niin 18 astetta on minunkin mielestä aivan sopiva lämpötila olohuoneessa. Sitä en (vielä?) ole oppinut ymmärtämään, että joku voi nauttia jäisiin petivaatteisiin sukeltamisesta. :D

    • krista
      22.11.2016 at 13:35

      Klassinen suutarin lasten kengät kyllä :) Mutta joo kyllä, mäkin ymmärsin, että talon pohja tosiaan vaikuttaa siihen, miten hyvin ilmalämpöpumppu pääsee toimimaan. Meillä on alakerta sellainen ”keskiosan ympäri kiertävä” – siis sellainen, mistä lapset pääsee ravaamaan iltarallia ympäri :D

      Joo merinovilla on kyllä ihana kotivaatemateriaali viileillä!

  • kukka
    22.11.2016 at 14:05

    Hih, hyvä ajoitus kun täällä ollaan just mietitty ilmalämpöpumpun hankkimista. Meillä kyllä lämpiää uunit säännöllisesti mutta pumpulla olisi helppo pitää tasaista ns. peruslämpöä päällä kun aina ei ehdi lämmittää ja varsinkin kovilla pakkasilla se on ikävää.

    • krista
      22.11.2016 at 14:12

      Tällä tähänastisella kokemuksella ehdottomasti kyllä suosittelen! Etenkin kovista pakkasistahan sanotaan, että silloin ilmalämpöpumpun hyötysuhde ei ole parhaimmillaan – mutta just näin yhdistelmänä on käsittääkseni tosi hyvä! Itseäni jopa yllätti, miten suoraan tuo sähkölaskussa näkyy. Tavallaan aika ”pienellä” meidän monen talven ”me jäädytään lattiaan kiinni” -tuska ratkaistu. Ois varmaan pitänyt tehdä hankinta jo aikaisemmin :D

  • Katri
    22.11.2016 at 16:57

    Haha, tää oli ihana! :D Vitsit, että mekin ollaan kyllä nautittu tuosta tukan hulmuttelijasta. Ihana lämpö! Täytyykin tehdä myös joku ihan visuaalinen diagrammmi sähkön kulutuksesta viime talvesta ja nyt tästä talvesta.

    Meillä joutui mies myös kaivamaan vähän maata, että saatiin ulkoyksikkö sellaisen paikkaan kun haluttiin. Jossain vaiheessa tulossa kuistin laajennus ja saadaan sitä myöten myös koko ulkopömpeli kuistin alle piiloon. :) Hyvä että tekin saitte lopulta homman järjestymään!

    • krista
      22.11.2016 at 17:18

      Tuo kuistin/portaiden alle piilottaminen on kyllä loistojuttu – ja se kun on siellä niin hiljaa, niin ei sitä voi edes tietää, että siellä mitään on, jos ei mene varta vasten lautojen välistä kurkistelemaan :) Ainoa siinä on sitten sen alusastian tyhjentäminen eli kovin syvälle uumeniin ei kannata laittaa – mutta meillä toimii tuosta ainakin oikein hyvin, ei joudu ryömimään vaan saa astian reunasta ulos :)

      Onko teillä muuten täsmälleen tämä sama merkki/malli? Toi vaikutti meidän mielestä tosi hyvältä!

      • Katri
        23.11.2016 at 12:37

        Jep, meilläkin se jää kuistin muutosten jälkeen reunaan niin, että huoltotoimien pitäis onnistua suht hyvin. Ehkä vähän saattaa vaatia sitä notkeutta ja ketteryyttä asentajalta, mutta kuitenkin. :D

        Toshiba Arctic on meillä juu :)

  • Puutaloasukki myös
    22.11.2016 at 19:48

    Mietin vaan ettei ehkä vertailu ole kovin realistinen jos kerran vuokralaiset lämmittävät kakluunia päivittäin. Meillä ainakin on kakluuni ja ilmalämpöpumppu sekä vanha hirsitalo ja sillä todellakin pärjätään ilman pattereiden päällä olemista… Yläkerrassa ei patterit päällä ollenkaan koko talvessa vaan kakluunin lämpö nousee muuria pitkin ja pumpun puhallus kierrättää.. Eli kakluuni kyllä lämmittää hyvin vanhaa taloa, paremmin kuin pummpu koskaan..

    • krista
      22.11.2016 at 19:59

      Joo marraskuu on tosiaan eri ihmisten (ja se on muutenkin keskeneräinen) eli se ei ole vertailukelpoinen, mutta syys-lokakuu tuossa on ihan meidän meininkiä :) Ja näistä lokakuu oli just se, mikä vähän jo kokemusta kertoo, koska silloin eka kertaa tarvittiin lämmittämistä – silloin tarkoituksella siis pidettiin patterit pois päältä, kun haluttiin saada vertailua :) Yritin tätä jutussa kuvion alla selittääkin, mutta ehkä epäselvästi :)

      Talon lämmityspuoli on aikoinaan varmasti ajateltu niin, että kaksi kakluunia ja keittiön ja yläkerran liedet pitäisivät talon lämpimänä. Sen ajan mittapuulla varmasti pitivätkin, mutta nykyisin niistä on enää toiminnassa se yksi kakluuni. Toinen vaatisi täydellisen purkamisen ja uudelleenrakentamisen, ja se varmaan jossain vaiheessa tehdäänkin. Mutta joo siis veikkaan, että meillä lopputulos tulee olemaan sama kuin teillä kirjoitat olevan, eli kakluuni (se, joka toimii) ja ilmalämpöpumppu pitävät talon jatkossa kivasti lämpimänä :)

  • Puutaloasukki myös
    22.11.2016 at 19:54

    Tarkoitan ettei kakluunin lämpöä kannata vähätellä vaan ne on tehty ihan lämmittämistä varten ajalla jolloin ei ollut sähköä. Se on kuin iso hieno lämpöpatteri jota päivässä reilun tunnin pitää tulilla ja lopunaikaa nauttii lämmöstä 😊

  • Anneli
    22.11.2016 at 21:02

    Vähän sivuraiteille, mutta mä olen aina ihmetellyt tuota ihmisten koteina olevien suojeltujen kohteiden säilyttämisen valvontaa. Jos teillekin olisi ilmestynyt joku hillitty lyhyt putkenpätkä talon seinästä näkyviin, niin mitä sitten tapahtuisi? Ensinnäkin, huomaako asiaa kukaan jos se ei esim. näy kadulle päin? Ja kuka on se taho joka tällaisia valvoisi ja kyttäisi? Ja jos sitten joku sen huomaisikin niin mikä olisi sanktio? Onko kaupungilla (?) oikeasti puutalovalvontaosasto?

    • krista
      22.11.2016 at 21:33

      No enpä ole koskaan meilläkään nähnyt valvojaa kierroksella :D Mutta ehkä se on vähän niin kuin omantunnonkysymys sekä riski, jos joku tarjoiluihin tyytymätön kesäjuhlavieras (hehe tai jotain) näkisi ja käräyttäisi :D Varmaan Museovirasto (tai joku kaupungin rakennustoimi) voisi vaatia purkamaan – tosin en tiedä, miten kiinnostuneita ne olisivat jostain 10 cm:n siististä putkenpätkästä :D Mutta parempi olla ottamatta riskiä tietysti :) …mutta kyllä suojelluilla alueillakin näkee joskus ihan omanlaisia virityksiään – kaikki eivät ehkä ole niin pilkuntarkkoja :)

  • Lilah
    22.11.2016 at 22:04

    Paljonko teillä on puutalon vuotuinensähkönkulutus ollut ennen pumppua? Meillä asumus ei ole mitenkään vertailukelpoinen, puutalo kyllä, mutta vain 10 vuotta vanha ja 160 neliötä. Vesikiertoinen sähkölämmitys, mutta käytännössä talo (ja käyttövesi) lämpiää kovimpia pakkasia lukuunottamatta poistoilman lämmön talteenotolla ja vuokukivitakalla (alle -5C pakkasilla lämmitetään päivittäin). Yläkerrassa on lisäksi ilmalämpöpumppu, koska siellä ei ole muuta lämmitystä ja portaikko ei ole riittävän avoin lämmön tehokkaaksi siirtymiseksi. Meillä pumpun vaikutus sähkölaskuun on pieni, mutta yläaulan sohvalla pumpun alla on mukavan lämpöistä 😊

    • krista
      22.11.2016 at 22:14

      Enpäs muistakaan ulkoa (tai siis en ole koskaan painanut mieleen), mutta todennäköisesti näen tuolta sähköyhtiön palvelusta, eli mäpäs tsekkaan asian huomenna ja palaan! PALJON, mun käsittääkseni :D Muistaakseni sähkölasku on talvella jotain 300e/kk, kun kesällä se on jotain alle 70e/kk. Voin muistaa väärinkin (menevät suoraveloituksella) eli pitää vielä tarkistaa!

      Poistoilman lämmön talteenotto – miten se toimii, millainen laite se käytännössä on? Mulle ihan tuntematon :)

  • vannikkila
    23.11.2016 at 08:29

    Me ollaan myös suunniteltu ilmalämpöpumppua siitä asti kun tehtiin talosta ostotarjous (1½ vuotta siis). Mä lähinnä mietin juuri sitä, että mihin sen oikein saisi? Meillä on takka, millä lisälämmitetään talvella ja patterit ovat kaukolämmön verkossa, mutta kesäisin on saatava viilennystä, tai meistä ei kukaan nuku. Mut sit katson meidän seiniä ja pään täyttää vain ”ei, ei, ei sitä vaan saa mihinkään, ei mikään seinä riitä”. Pitäisköhän soittaa LämpöYkkösille? :D

    (Yhtä paikallista asentajaa kun en ota vaikka olisivat Suomen viimeinen hommassa, kun yhden keittiön saanut heidän jäljillään remontoida. Tosin eivätpä tuolla laadulla tule olemaan Suomen viimeinen pystyssä oleva pulju :D )

    • krista
      23.11.2016 at 10:18

      Me ainakin pyydettiin sieltä ensin arviokäynti. Kuvailin ensin juurta jaksaen talon ja tilanteen ja tarpeet, ja sit sieltä tuli ihminen käymään ja katsoi mahdollisia paikkoja. Tämän lisäksi toinen hänen ehdotuksensa olisi ollut eteinen, mutta tämä sijainti tuntui kuitenkin niin meidän kuin tän tyypin mielestäkin parhaalta. Ja sit oli tosiaan se, että miten ne poistoputket menee jne. Mutta ne osaa sen homman, pyytäkää käymään vaan!

      Meille tää asentaminen oli hyvä kokemus – ei tarvinnut siivota sen jälkeen :) Siististi teki tuo yksi mies itsekseen homman, suunnilleen koko päivä siihen muistaakseni meni, ja lopuksi näytti vielä kädestä pitäen toiminnan ja kaukosäätimen kaikki ominaisuudet. Illalla mellä oi sit toimiva ilmalämpöpumppu :)

  • sup
    23.11.2016 at 10:46

    Tuli vaan mieleen et kun meillä tuon ulkoyksikön alla on vati johon kerätään se tihkuva vesi mikä siitä tulee, ettei se jää talon seunustalle. Vadin vedet sitten heitetään jonnekkin nurtsille kauemmas talosta. Eihän se vesimäärä iso ole mikä tuosta tulee mutta meille taisi isä tms. sanoa heti että sinne alle pitää sitten laittaa ämpäri veden keräystä varten.

    • krista
      23.11.2016 at 10:57

      Joo, siellä pitää ehdottomasti olla astia! Meidän macgyver-ratkaisu on pulkka – kuulostaa huvittavalta, mutta se ei ole edes meidän keksimä vaan ihan yleinen juttu :D Sen saa siis näppärästi sieltä vedettyä pois ja takaisin, ja koko on just oikea :D Kylmillä ilmoilla meillö vettä kyllä tulee reippaastikin (tyhjentää pitää päivittäin), se on kuulemma hyvä merkki siitä, että pumpulla on hyvä hyötysuhde :) Pidemmällä aikavälillä Joel on miettinyt jotain poistoputkisysteemiä, jolla ohjaisi vedet suoraan rännin alla olevaan viemäriputkeen.

  • Tilia
    23.11.2016 at 18:11

    Kannattaa ne sähköpatterit pitää kokonaan pois päältä niin kauan kuin pumpussa riittää tehoja lämmitykseen. Meillä 6 vuotta vanhalla pumpulla riittää noin -15 C asti.

  • Rinkeli
    24.11.2016 at 19:40

    Kivat housut Joelilla! :DD Ihan näin ilmalämpöpumpusta aasinsiltana :D

    • krista
      24.11.2016 at 19:42

      Hihi, itse värjätyt! :)