Virtuaalinen lastenteatterisuositus: DJ Mölytoosa ja Mummu

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Tanssiteatteri Glims & Glomsin kanssa.

Lastenteatteriin, oi kyllä kiitos!

Olen tässä jo vuoden ajan yrittänyt kytkeä ajatukseni näin päin: ei keskittyisi siihen, mikä näinä aikoina ei onnistu. Vaan pyöräyttää toisin päin: mitä voi tehdä ja miten? Vaikka ei voi mennä zumbaan, voi jumpata virtuaalisesti. Vaikka ei voi mennä HopLopiin, voi tehdä elämyksellisiä metsäretkiä. Vaikka ei voi järjestää kaverisynttäreitä, voi järjestää kivat juhlat perheen kesken.

Ja niin edelleen.

Okei okei, ei nämä korvaajat sitä poista, että niitä alkuperäisiä kokemuksia on jo tosi kovasti ikävä. Joskus korvaajat (kuten mun nykyinen lässähtänyt kotiliikutainto) voivat myös olla väljähtäneitä korvikkeita, etenkin näin pidemmän päälle. Mutta yritän kuitenkin katsoa sen ikävän yli siihen, että näin tätä elämää eletään just nyt – ja keksiä siihen sitten sopivia kivoja juttuja ja tekemisiä koko perheelle.

Striimatut teatteri- ja keikkaelämykset – tämä tällainen virtuaalinen kulttuuripuoli meillä on jäänyt tätä ennen aika vähäiselle. Liian vähäiselle!

Mutta tähän maailmaan pääsimme nyt sukeltamaan, kun saimme kurkistukseen la 17.4. klo 11 livestriimattavan Tanssiteatteri Glims & Glomsin tämän kevään koko perheen musiikkikomedian.

Täten esittelen pöhkön, vauhdikkaan ja meluisan kaksikon: DJ Mölytoosa ja Mummu!

Espoolaisen tanssiteatteri Glims & Glomsin virtuaalinen lastenteatteriesitys on alunperin teatterin lavalle tehty esitys, joka sai ensi-iltansa joulukuussa 2019. Tänä keväänä koronarajoitusten keskellä siitä syntyi striimattu, ruudulle sopiva versio, joka oli alun perin räätälöity espoolaisiin kouluihin. Ja sehän osoittautui saman tien menestykseksi koululaisten keskuudessa! Ensimmäiset tarjolla olleet esitykset varattiin loppuun parissa viikossa, ja nyt huhtikuulle tehtiin lisää virtuaalisia striimausesityksiä.

Ja koska nuo koululaisten esitykset olivat niin suosittuja, nyt DJ Mölytoosa ja Mummu päästetään tosiaan seikkailemaan ihan kaikkien lapsiperheiden koteihin livestriiminä!

Esitys kuvataan kolmella kameralla ja editoidaan siinä livenä. Ja rooleissa ovat Simo Heiskanen DJ Mölytoosana sekä Kaisa Niemi Mummuna.

Meidän lasten arvostelut:
”Hassu, outo ja erikoinen!”

”Paras huumoriohjelma, jonka olen nähnyt!”

45 minuuttia kestänyt esitys sisälsi lasten huumorintajuun iskevää sopivaa sekoilua ja yllättäviä tilanteita. Kuulemma ”ihan tosi outoa”, mutta selvästi silleen hyvällä tavalla outoa, hah.

DJ Mölytoosa ja Mummu siis juontavat omaa radiokanavaansa hieman… omintakeisella otteellaan. Molemmilla eri ohjelmat käynnissä, uutisten lukeminen muuttuu laulannaksi, ja välillä vähän siivotaan.

Itseäni viehätti erityisesti esityksen teatterimaisuus. Siinä oltiin siis selkeästi teatterin lavalla: oli esirippu, lavasteet ja niin edelleen. Ja myös hahmojen esiintyminen ja eleet olivat nimenomaan teatterimaisia – ja sen myötä koko esityksen fiilis oli ”tässä ja nyt” -henkinen. Mukaan oli saatu se sellainen teatterin kutkuttava tunnelma, että mitä vaan voi live-esityksessä tapahtua.

Eli vaikka esitys tuli olohuoneeseen tietokoneelta, syntyi mainiosti ihan selvä ero siihen, että olisi katsonut videolta jotain näyteltyä lastenohjelmaa.

Teatterielämys siis ihan selvästi, vaikkakin vähän erilaisella tavalla.

Esitykseen pääsee myös itse vaikuttamaan! Katsojia pyydetään lähettämään ennakkoon lasten itse kirjoittamia uutisia Pölymölyn uutistoimitukselle, ja piirtämään itse mielikuvitusmatkakuvia. Näitä uutislähetyksessä voi sitten nähdä!

Ai hitsi – koska meillä oli katsottavana tallennettu koululaisnäytös, tästä puolesta emme suoraan päässeet nauttimaan. Mutta olisipa aika kutkuttavaa saada vaikka lapsen oma uutinen sinne ”uutistenlukijan” (okei aika erikoisen sellaisen) luettavaksi. Varmasti tosi hauska kokemus sille, jonka uutinen tai piirros sinne lähetykseen valikoituu!

Kannattaa ehdottomasti siis lähettää lasten omia uutiskirjoituksia ja mielikuvitusmatkapiiirroksia sinne, jos tuota lauantain virtuaaliesitystä on tulossa katsomaan! Uutisia ja mielikuvitusmatkakuvia voi lähettää 14.4. saakka osoitteeseen info@glimsgloms.fi.

Radiotoimitus (hih) valitsee niistä osan lähetykseen.

Itselleni (ikuisena optimistina?) tuli tästä koko hommasta ensimmäisenä mieleen, että aijaijai, tällaista lisää ja mielellään pandemian jälkeenkin, kiitos! Olipa nimittäin todella vaivaton lastenteatterireissu! Tällaiset ovat just niitä matalan kynnyksen teatteriesityksiä; kenties tällaisten virtuaalinäytösten myötä sellaisetkin perheet, jotka eivät ole aiemmin lastenteatterissa käyneet, innostuvat kokeilemaan.

Ja ehkä tällaiset kokemukset houkuttavat tulemaan myös live-teatteriin sitten pandemian jälkeen! Näin todella toivon – ja samalla esitän ison arvostukseni just tällaisille toimijoille, jotka pyrkivät sopeutumaan nykytilanteeseen ja jatkamaan toimintaansa, vaikka tilanne… no, on mitä on. Osallistua kannattaa ihan jo vaikka tuen vuoksi!

Teatterissa käymisessä, koko siinä miljöössä ja pimennetyssä katsomossa on tietysti se ihan oma taikansa. Alkoi jo vähän kutkuttaa, että ai että, kun pääsisi sitten taas perheen kanssa oikeaan perinteisempään lastenteatteriin.

Mutta nyt on livestriimien aika, nautitaan ja iloitaan niistä siis!

Lähtekää siis ihmeessä koko perheen tanssikomediateatteriin ensi viikon lauantaina, 17.4. klo 11 – ja matka tähän teatteriin ei ole pitkä, mars omaan olohuoneeseen siis! Tai mihin se ”teatterilava” (lue: näyttö) teillä kotona nyt parhaiten sijoittuukin.

Lisätietoja Tanssiteatteri Glims & Glomsin esityksestä DJ Mölytoosa ja Mummu täältä.

Liput (12e/perhe) voi ostaa täältä. Esitys on livestriimin lisäksi nähtävänä myös tallenteena seitsemän päivän ajan. Ikäsuositus esitykselle on neljästä ylöspäin.

Esityksen Facebook-sivu on täällä.

Puutalon väki suosittelee, ja mekin tullaan varmasti sitten uudestaankin katsomaan. Lapset ovat nimittäin jo kyselleet, että voisikos sen nähdä uudestaan.

No kyllä, viikon päästä lauantaina voi!

8

You Might Also Like

 • Mai
  12.4.2021 at 08:50

  Voi itku, miten on ollut ikävä teatteria, kahviloita, taidemuseoita ja kirjastopyhiinvaelluksia! Mutta kestettävä on, tällaista aikaa nyt elämme. Ihanaa kuitenkin, että nykyteknologia mahdollistaa kaikenlaiset etätapahtumat. Kiitos vinkistä, ihan mahtavalta kuulostaa! :)

  • krista
   12.4.2021 at 09:32

   No sanos muuta! Mä ennustan omalta kohdaltani, että näihin kaikkiin iskee koronan jälkeen ihan huuma. Aikaisemmin joku tosi kivalta kuulostava juttukin saattoi vaan ”unohtua” käymättä, esimerkiksi vieläkin harmittaa yksi Pekka Töpöhäntä -näyttely. Kun tiesi, että aina on jotain tarjolla kaikkialla… Veikkaan, että nyt noihin suhtautuu ihan eri tavalla, kun on ollut puutteessa jonkin aikaa. Ihan kirjastossa hyllyjen väleissä kävelykin, joka ennen oli niin arkista, tuntuu nyt sellaiselta unelmakokemukselta! Lapset jäisi omalle osastolleen katselemaan kirjoja ja itse lähtisi haahuilemaan ja kirjojenselkämyksiä katselemaan, ah… Onneksi voi nykyäänkin hakea varattuja kirjoja, mutta on se vaan erilaista etsiä kirjoja Helmetistä kuin kirjaston hyllyistä!

   Ja siis kyllä, niin ihanaa, että tällaisia kaikkia tehdään mahdollisiksi! Me heti tän DJ Mölytoosa ja Mummun jälkeen alettiin katsella, että hei mitäs kaikkea muutakin ois tarjolla… Me käytiin muuten drive in -leffassakin syksyllä, ja se oli MAHTAVAA. Lisää, lisää, lisää tällaista! <3