Ja mä kun olen aina kuvitellut, että villasukan paikaaminen on joku ihan oma taiteenlajinsa!
Mutta sehän onkin superhelppoa! Haluan jakaa tämän syksyn ahaa-elämykseni: tässä siis todellinen ”for dummies” -ohje, jolla jokainen ihan varmasti osaa tehdä sen parissa minuutissa!
Alunperin opettelin itse tämän tekniikan tältä Strömsö-videolta. Sen jälkeen olen kuitenkin paikannut jo niin monta sukkaa, että olen todennäköisesti ehtinyt ”soveltaa” ohjetta sinne sun tänne. Mutta tällä todistettavasti reikä umpeutuu – vieläpä helposti ja siististi!
Kas näin se tehdään:
1. Tarvitset nämä välineet: risan villasukan, suunnilleen sopivan paksuista lankaa (samanpaksuista kuin villasukassa käytetty lanka), tylpän neulan, ja… öööö, pehmolelun?
Okei, viimeinen kohta vaatii ehkä selitystä. Mutta siis helpottaa hommaa selvästi, jos tuolla sukan sisässä on joku tuollainen ”pullistin”, joka pitää sukan ja sen reiän ryhdissä, kun sitä kohta paikkailet. Tähän tapaan siis:
2. Aloita toisesta alareunasta ja poimi alhaalta ylöspäin neulalle viimeisimmät ehjänä pysyneet silmukat. Ilmeisesti reikää voisi myös purkaa tasaisemmaksi suorakulmioksi, mutta itse en ole… nähnyt sitä vaivaa, haha.
Sen jälkeen tee sama jokaiselle reiän silmukkariville kerrallaan: alhaalta ylöspäin suuntautuvalla pistolla kerää neulalle jokaisen silmukkarivin viimeisin ehjänä pysynyt silmukka. Saat tästä ikään kuin kalterit.
Älä kiristä liikaa vaan jätä samankokoiseksi kuin sukkakin on.
3. Kun ”kalterit” on valmiit eli kaikki silmukat varmasti poimittu, käännä suunta poikittain. Pujottele niin kuin jotain pärekorityötä tekisit: joka toinen kalteri aina päältä ja ja joka toinen kalteri alta.
Sivuilta pistä aina seuraavasta ehjästä silmukasta läpi, niin saat pitävän reunankin.
Pujottele näin, kunnes reikä on täynnä. Tämä on siis tällainen ristikkomainen paikka!
Sitten vaan alku- ja loppulangat nurjalle puolelle ja niiden päättely.
Tadaa!
Näin helppoa, todellakin!
Nyt on taas villasukan reikä paikattu. Aikaa tosiaan menee se pari minuuttia, ja tuloskin on mun silmään suht siisti.
Haastan sut kokeilemaan – ja kerro ihmeessä, miten meni!
27
Karina
29.11.2021 at 18:21Hahaa, olen just tällä lailla parsinut sukkia mummuni ohjeilla. Mummulla oli tarkoitukseen sopiva sellainen lasinen ovaalin muotoinen juttu, se oli siis täyslasia, ei ontto, joku 8cm halkaisijaltaan. En ole sellaista nähnyt missään muualla koskaan, pitääkin tädiltäni kysyä ottiko hän sen talteen kuolinpesästä. Ei siis tarvittu pehmolelua :D Saattoi se olla joku paperipaino oikeasti, mutta sukan parsimiseen mummu sitä käytti (ja parsi myös sellasia normaaleja sukkiaan, sellasia pitkiä jotka pysyi sukkanauhoilla ylhäällä – vähän kun stay upit mutta ne kiinnitettiin korsettiin eikä siis olleet stay upit :)) Muistan että sillä oli kaikki sukat parsittu – ehkä sen takia se paperipaino jäi niin mieleen, kun se oli usein käytössä :)
krista
30.11.2021 at 11:23Hei mä oon ymmärtänyt, että tähän tarkoitukseen olisi olemassa ihan sellaisia parsintyyny-nimisiä… asioita. Voiskohan se olla sellainen? Googen kuvahakukaan ei oikein löytänyt, että millainen esine on parsintyyny, yksi sienen muotoinen vaan löytyi.
7veen ja 3veen äiti
30.11.2021 at 11:48Ne sienen muotoiset on just niitä parsin”tyynyjä”, eli parsinsieniä. En ole muihin törmännyt aiemmin, nyt googlella löytyi myös parsinmuna.
krista
30.11.2021 at 12:02Hei joo parsinsieni-sanalla löytyikin sitten valtava määrä kuvia! Ja se muna myös osui nyt silmään :)
Karina
1.12.2021 at 22:29Oo parsinsieni! Oon nähnyt noita punahattusia kaupoissa mutta enpä ole tajunnut että ne on tähän tarkoitukseen :D :D Oon vaan ihmetellyt että mitä ne siinä ompelutarvikkeiden hyllyssä tekee. Hah, kaikkea sitä oppii kun vanhaks elää.
Se mun mummun työkalu oli enemmänkin tuollainen parsinmuna, mutta tosiaan lasinen.
Nadja
29.11.2021 at 20:21Samalla itsekin parsin kaikki rikkinäisiä villasukkkia niin kauan kuin muistia riittää, eli ainakin 20 ellei enemmän :D Helppo ja kestävä todellakin!
krista
30.11.2021 at 11:26Tämä on kyllä tosi helppo tapa parsia! Mä jotenkin olin luullut, että se ois vaikeampaa!
Sukkamummu
30.11.2021 at 17:23Sukan sisälle voi tueksi laittaa minkä tahansa sopivan esineen, kunhan neula ei pääse tarttumaan siihen. Erikokoiset puiset pääsiäismunat käyvät hommaan hyvin.
Pallomaisesti kaartuva pinta sallii paremman neulan kuljettelun, siksi paras parsintasieni on sellainen, että sen mikään kohta ei ole tasainen. Nykyajan parsitasienissä on sienen hatun ulkopinta jätetty tasaiseksi, jotta sieni pysyy sen avulla pystyssäkin. Minusta täysin pyöristetty on työssä paras. Sellaisia ovat vanhat kotitekoiset parsintasienet. Miehet niitä iltpuhteilla tuvissa puusta veistelivät. Varsi on kätevä, kun sen ympärille saa sukan puristettua kätevästi niin, että parsittava kohta on sopivasti sienen hatun päällä. Minulla on sellainen ikivanha parsintasieni, missä jalka on irrotettava, ja se on sisältä ontto. Se on parsinneulojen säilö.
krista
1.12.2021 at 09:20Oi, siihen siis se sienen varsikin on tarkoitettu! Mä ihmettelinkin, että miksi siinä on sellainen törötin… Ja hei näppärä ajatus, että siellä olisi parsinneuloja sisällä! Vanhanajan viisautta <3 Kiitos tästä tietoiskusta, tää oli kiinnostavaa!
Nro 26
30.11.2021 at 18:15Kaikki nämä vuodet multa on puuttunut pehmolelu!!! Ei ole edes tullut mieleen, vaikka ilman sitä toi paikkaus on himpun raivostuttavaa. Kaipa se parsintyynykin kävis, mutta pehmoleluja on joka kaupassa, ja sitäpaitsi villi veikkaus että ne on myös hauskemman näköisiä kuin joku hemmetin parsinsieni :D Pehmolelu ostoslistalle siis :)
krista
1.12.2021 at 09:25Hihi parsintapehmolelun ostoon! <3 Joku tuollainen pieni pyöreä muoto siinä on hyvä! Mä käytän lapsilta näitä pötkylän muotoisia kiilusilmiä: https://i5.walmartimages.com/asr/0da4c2ad-992c-4a5d-ac22-cf5b223c9204_1.3403406a1f3864ba2a31926320067aa4.jpeg?odnHeight=612&odnWidth=612&odnBg=FFFFFF (sori en löytänyt fiksumpaa kuvalähdettä, tuli karsean pitkä linkki)