Miksi minua vihataan? (terveisin voikukka)

Vasta viimeisen muutaman vuoden aikana minulle on valjennut, että moni puutarhaihminen vihaa voikukkia.

On olemassa jopa sellaisia erityisiä voikukille tarkoitettuja nyppimisvälineitä, joilla näitä ihanuuksia voi yksi kerrallaan nyhtää nurmikostaan pois.

voikukka

Mmmmmmitä? Miksi? 

Kysyin tätä puutarhapalstallakin, mutta en saanut vastausta (kannatusta vain). Osaatteko te sanoa?

Me ei olla edes tälle kesälle meidän pihanurmikkoa vielä ajettu (vaikka punkkivaara) – se ajetaan vasta sen jälkeen, kun nämä keltaiset pikkuauringot ovat kadonneet.

voikukka heinikko

Jollekin voikukka on ilmeisesti merkki hoitamattomasta rappiotilasta. Minulle voikukka on rakas kesän merkki. Lapsuuskukka.

Niitä sai poimia mielin määrin; ne eivät koskaan loppuneet kesken. Niiden onton varren sisältä puristeltiin ulos sitä valkoista mähmää.

Kukkaseppeleet. Kimput. Keltaisten terälehtien nyhtäminen. Erilaiset leikkikeitot. Ihan vain niiden seassa kirmaileminen. Kukkia hiuksissa, korvien takana. Kyllä. Voisin vaikka istuttaa nurmikolleni voikukkaa, jos se ei itse niin hyvin huolehtisi sukunsa leviämisestä.

Mikä siinä muuten onkin, että nurmikolla pitää kasvaa vaan sitä yhtä suoraa nurmikkoruohoa-mitälieonkaan. Miksi siinä ei voi kasvaa ihan kaikenlaista vihreää? Voikukkaa, apilaa, ruohoa, kaikenlaista sekalaista kukkaa; sammaltakin. Tekee vain nurmikosta mielenkiintoisemman. Ja vihreäähän se kaikki on, kun ruohonleikkurilla päältä ajelee.

Ja sitten tämän alkukesän voikukkakauden loppuhuipennukseksi… ah tämä:

voikukka haituvat

Phuuh! Phuuh! Phuuh!

Silkkaa voikukkarakkautta.

Olen myös tänä vuonna oppinut, että jopa KAIKKIEN keltaisten kukkien inhoaminen on suht yleistä. Ymmärrän kyllä ihan hyvin, että kaikki eivät tykkää keltaisesta väristä. Mutta veikkaan, että siinä on jotain muutakin.

Keltainen on monien villinä kasvavien kukkien väri. Ja villi ei nyt tietenkään voi olla yhtä arvostettu kuin se huolella kukkapenkissä vaalittu.

Vastustan. Villi on ihanaa. Miksi joku kukka on penkissä mukamas jalo, mutta toinen kukka on villinä lainsuojaton rikkaruoho?

Minä olen voikukkaihminen.

61

You Might Also Like

 • melkein naapuri
  27.5.2016 at 13:54

  Oon niin samaa mieltä! Voikukat on ihania, ne on kesän merkki, ja täplittää kivasti vihreää nurmea. Ehkä yksi syy niiden inhoamiseen vois olla niiden sotkevuus, niistä tarttuu sitä keltaista väriä vaatteisiin, ja sitä on vaikea saada pois.

 • Tilia
  27.5.2016 at 13:57

  Virossa oli keväällä uutinen, kun voikukansiementä oli myynnissä siemenkaupoissa. Ihmeteltiin, miksi sitä tarvitaan ja perusteltiin sillä, että monet syövät voikukkaa ja haluavat viljellä sitä puhtaasti. Siemet olivat vissiin hollantilaisia.

  Mehiläisille voikukka on alkukesällä tosi tärkeä mesikasvi. Joka tykkää talvella hunajasta, säästää voikukat kesällä.

  Mulla on voikukkasima parhaillaan tekeytymässä. Helppo kesäjuoma, kun viinimarjamehut on jo ehditty kaikki juoda talven mittaan. Joka vuosi teen myös voikukkamarmeladia. Maistuu jätskin ja lettujen päällä mainiolta.

  Ihmettelen myös ihmisiä, joilla on pelkästään valkoinen sisustus ja jotka laajentavat sen pihallekin niin, että meillä saa olla vain valkeita kukkia. Meillä on tavoitteena, että joka kukkapenkissä olisi kaikki sateenkaaren värit vähintään.

  Puutarhanhoidon, paino sanalla hoito, idea on isommassa mittakaavassa se, että yritetään saada kasvamaan valittuja, hankalasti kasvatettavia kasveja niissä paikoissa, joissa ihan kasvattamatta kasvavat kasvit hyvin helposti kasvaisivat. Eli nähdään paljon vaivaa hankalien eteen ja tuhotaan kaikki ne, jotka kasvaisivat vaivatta. :)

  Jk. Melkein pysyin nyt annetussa aiheessa tuota edellistä kappaletta lukuun ottamatta.

  • krista
   27.5.2016 at 14:00

   Pikahihitys taas tolle vikalle :)

 • A
  27.5.2016 at 14:06

  Mä taas ihmettelen miksi ihmiset vihaan sammalta (nurmikon tilalla). Vanhempien pihan varjoinen osuus oli sammaloitunut vuosien mittaan ja se oli ihan täydellinen, ikivihreä, pehmeä jalan alla ja ei tarvinnut olla jatkuvasti leikkaamassa siitä osasta ruohoa (pihaa kun riitti, niin sitä leikattavaa oli ihan tarpeeksi muutenkin).

  Niin ja voikukat on myös syötäviä, ihan parhaita kasveja siis!

 • Outi
  27.5.2016 at 14:15

  Ei nyt liity tähän postaukseen enkä ole tainnut koskaan edes kommentoida vaikka seuraankin blogia (vaikka olen lapseton sinkku…), mutta pakko jakaa erittäin hämärä uni jonka näin muiden hämärien unien joukossa, 38 asteen kuumeessa: olin teillä käymässä ja sinä huomasit että salaatti ja tomaatti ovat menossa jääkaapissa vanhaksi, joten pyysit Joelia väsäämään jotain ruokaa niistä aineista mitä kaapista nyt löytyy. Niinpä Joel kaapi hunajan jämät ja pussillisen kuivattuja papaijan ja kiivin siemeniä (?) sekä pistaasipähkinöitä ja kissan raksuja (????), jotka hän sekoitti saalatin ja tomaatin joukkoon. Herkullista :D Mutta myöhemmin Joel teki myös pizzaa, ja kun lapset kävivät nukkumaan niin vielä toista pizzaa, joten kyllä se teki ihan hyvääkin ruokaa mun unessa :D

 • Tindeka
  27.5.2016 at 15:00

  Voikukka on kyllä kiva kevään kukka :). Mäkin tykkään kovasti sellaisesta nurmikosta, jossa on sulassa sovussa nurmea, voikukkaa, apilaa, ratamoa ja ties mitä. Sellainen jenkkityyppinen tuuhee pelkkää nurmikkoa oleva matto ois aika kliininen ja tylsä. Noh, ihan hyvä että en lukeudu voikukkavihaajiin – naapuripelto on täynnä voikukkaa ja sieltä tulee sopivalla tuulella aina oikein sellainen kunnon siemensade meidänkin pihalle.

  MUTTA voikukalle ei kuitenkaan kannata antaa ylivaltaa nurmikolla. Kun voikukka alkaa vallata liikaa alaa, tukehtuu muu kasvusto ja lopputulemana on aikas harva kasvusto. Oon nähny semmosen kunnon voikukkapelloksi muuttuneen nurmikon, eikä se kevään jälkeen enää ollut kovin kaunis, jos voikukat niittää niin jäljelle jäi sellaisia aika tönkköjä lehtiä eikä paljon muuta (oikeastaan ihmettelin, miksi ne tyypit ees niitti sitä, ois vaa kandeenu jättää ne voikukanlehdet kasvamaan). Eli kannattaa pitää voikukkainvaasio jonkinlaisessa hallinnassa. Ja nurmikkoa voi kyllä leikatakin keväällä, voikukat aika hyvin lakoaa ja kyl meiän nurmikossa ainakin on ollut ihan kivasti keltaisia kukkasia vaikka se onkin ajeltu 2 kertaa viikos (meillä on sellainen käsikäyttöinen nurmikonleikkuri, joka ei enää sitten myöhemmin pure koko nurmeen jos päästää liian pitkäksi).

  Niin ja meillä on muuten sellainen voikukkien nyppimisväline. Sillä on ihan hauska nyppiä voikukkia sitten kun ovat kukkansa kukkineet. En siis tosissaan ole sillä voikukkia tuhoamassa. Ja voin kertoa, että ei tuolla niitä kukkasia tuhottua saa, aina jää juurenpätkiä. Mä otan se homman enemmän sellaisena nurmikon ilmaamisena ja voikukkien jonkinlaisessa kurissa pitämisenä.

  Voikukkien sijasta mä vihaan verisesti lupiineita ja vuohenputkia. Siltä pohjalta symppaan kyllä niitä, jotka vihaa voikukkia – tunteet voi käydä aika kuumina kun omaa inhokkia on koko puutarha täynnä.

 • hanna
  27.5.2016 at 15:10

  Täysin samaa mieltä. Voikukka on ihana :-)

 • Jp ja kirppu
  27.5.2016 at 15:50

  Samaa miekin olen ihmetellyt 😊 nätti ja ihan kiva. Ei ainakaan mitään -tuhoaa talon rakenteet jos kasvaa pihalla- vaikutusta tietääkseni. Toisin kuin toi villiviini jota olen kitkenyt kuin hullu räystäiden alta, talon maalaamisen tieltä. Villiviini on ainakin täällä ollut 80 luvun alkupuolella joku muotijuttu talon reunoilla ja nyt kasvakoon vain perkolassa.

 • jennilee
  27.5.2016 at 15:54

  Mä tykkään puuhastella palstalla ja osa sen imua on ajatus siitä että ehkä vielä saa jotain satoakin itse kasvatetuista vihanneksista. Jos antaisin kasvimaalla voikukan rehottaa niin oon melko varma että retiisit ym jäis kasvamatta, sillä kun on niin pitkät ja paksut juuret. Siellä siis en tykkää voikukista. Muualla saavat olla mun puolestani ihan rauhassa. :)

 • T100
  27.5.2016 at 16:05

  Voikukka leviää kamalan nopeasti ja valtaa tilaa istutuksilta. Tukahduttaa siis kaikki muut kasvit juurillaan, siksi. Minulla on vanha puutarha, jossa on kymmeniä istutuksia vuosikymmenten ajalta. En todellakaan halua niiden kuolevan tuon keltaisen murhaajan takia. Lisäksi voikukan maito sotkee kamalasti, ei lähde vaatteista millään ja iholtakin huonosti.

 • Lilli
  27.5.2016 at 16:21

  Sotkevuus. Tytön ihana tunika juuri tahraantui, kun oli hoitopaikassa sisävaatteet päällä ulkona eikä puhtaaksi enää lähde :( Muuten tykkään kyllä, mullakin tulee voikukasta lapsuus mieleen :)

  • Lilah
   28.5.2016 at 09:17

   Yön yli liotus vanish-tahranpoistoaineella (ripaus jauhetta veteen ja koko vaate likoon niin värit säilyy tasaisina) on meillä poistanut voikukankin.

 • Miitu
  27.5.2016 at 19:25

  Mulla on vielä toistaiseksi aivan neutraalit – ehkä enemmän tuohon sun näkemykseen kallellaan olevat – tuntemukset voikukkaa kohtaan. Mutta leskenlehti. Pieni viaton kukka my ass. Kukka joo, mutta ne lehdet ja varret 😠

 • jannamaria
  27.5.2016 at 19:28

  Meillä on voikukkaa perinteisesti jätetty tarkoituksella vähän kasvamaan kania varten, nyt vaan starttaa itsellä 18 vuoteen ensimmäinen kesä kun ei ole pupua (useampi kani, joista viimeinen eli 12 vuotiaaksi) :( Muutoin meillä on esim valkoapilaa ihan kylvettykin ja sammaltakin houkuteltu kasvamaan, ihanaa kun pihalla kasvaa kaikenlaista. Puutarhanhoidossa meillä lähinnä heitetään siemeniä/taimia johonkin ja toivotaan parasta, viime kesänäkin mm. porkkanat jäi harventamatta, mutta silti päästiin oman maan antimia vähän maistelemaan :)

 • Eeva H
  27.5.2016 at 21:31

  Hyvin voi nurmikon ajaa, päivän tai kahden päästä voikukat pilkistävät taas esiin :)

 • heiskav
  27.5.2016 at 23:08

  Mä en tykkää voikukista siksi, koska ne saa pihan näyttämään niin epäsiistiltä. 70 vuotta vanha piha on jo valmiiksi täynnä omena-, kirsikka- ja marjapensaista ja raparperista. Lisäksi on vielä ne kukat, jotka on selvinnyt ilman kummempaa hoitamista.

  Lyhyeksi ajettu ruoho on mielestäni kaunis ”pohja” puille ja pensaille. :)

 • Hippicrap
  28.5.2016 at 01:22

  Voi miten ihana teksti! En tiiä oliko sulla tää mielessä kun kirjotit, mutta mä ainakin löysin kaksoismerkityksen tuosta tekstistä. Antaa kaikkien kukkien kukkia, kaikki erilaisii kaikki samanarvosii :)

 • Heidi
  28.5.2016 at 10:21

  Mummini aina murisi että ne ”imee energian muilta kasveilta, ne ovat pahiksia” ja repi voikukat irti maasta kuin ne olisi syöpää. Voikukat kasvavat yleensä veljeni syntymäpäivän aikana, ja silloinhan niitä hänelle lapsena poimin :D Tavallaan hyvä muistutus siitä, mikä merkkipäivä tekee tuloa… Meillä länsimaissa on ikävä kyllä vähän tällainen kulttuuri että arvostamme liikaa kauneutta ja siitä, että asiat näyttävä olevan tiptop, ja voikukka ei siksi välttämättä ole kaikkien mieleen (harmi). Jos omistaisin pihan, antaisin kukkia vapaasti lasten mieliksi :)

 • sssansan
  28.5.2016 at 11:42

  Mäkin rakastan voikukkia, se on aina parasta kun löytää kevään ensimmäisen voikukan ja pääsee nuuhkimaan sitä nenä keltaisena, ihania lapsuuden kesän tuoksuja :-) Muutenkin kaikki villikukat on kyllä ihania!

 • Sari
  28.5.2016 at 15:29

  Ihana otsikko & teksti! Mä en osaa päättää on voikukka nimenä kiva vai ei. Jollain tapaa nostalginen, toisaalta tulee mieleen eltaantunut voi. Voikukka niityllä on kiva, mutta itse en ehkä ilahtuisi voikukka-kimpusta, paitsi tietysti lapsen keräämänä.

 • viv
  28.5.2016 at 19:14

  Ne valtaa alaa tehokkaasti ja ne kukkien alle jäävät lehdet peitää muut alleen. :/ Voikukkapelto on nätti – mun mielestä vielä nätimpi kun se on täynnä niitä höytyväpalloja – mutta kasvimaalleni en niitä halua just sen tukahdutavuuden vuoksi.

  Nurmikosta; nurmikkoa en välttämättä omalle pihalleni laittaisi lainkaan (tai ainakaan laajana pinta-alana), mieluummin kaikenlaista muuta matalaa kasvustoa. Jotain mitä ei tarviis juuri leikata tai muuten hoitaa. Mut onneks kerrostaloasujan ei oikeesti tarvii tämmöisiä pähkäillä. x)

 • Tare
  30.5.2016 at 12:58

  Voikukka on ihan kiva tienvarressa, mutta hyöty- että kukkapuutarhassa hävittää muut kasvit. Vankkaa juurta on vaikea poistaa ja palasistakin kasvaa uudelleen. Toinen keltainen vihulainen, joka on kaunis katsella, on rönsyleinikki. Leviää juurilla ja rönsyillä, todella nopeasti tukehduttaa muut kasvit. Lisääntyy ihan pienestä palasestakin, jos yrittää repimällä hävittää.

 • 1 2