Miksi minua vihataan? (terveisin voikukka)

Vasta viimeisen muutaman vuoden aikana minulle on valjennut, että moni puutarhaihminen vihaa voikukkia.

On olemassa jopa sellaisia erityisiä voikukille tarkoitettuja nyppimisvälineitä, joilla näitä ihanuuksia voi yksi kerrallaan nyhtää nurmikostaan pois.

voikukka

Mmmmmmitä? Miksi? 

Kysyin tätä puutarhapalstallakin, mutta en saanut vastausta (kannatusta vain). Osaatteko te sanoa?

Me ei olla edes tälle kesälle meidän pihanurmikkoa vielä ajettu (vaikka punkkivaara) – se ajetaan vasta sen jälkeen, kun nämä keltaiset pikkuauringot ovat kadonneet.

voikukka heinikko

Jollekin voikukka on ilmeisesti merkki hoitamattomasta rappiotilasta. Minulle voikukka on rakas kesän merkki. Lapsuuskukka.

Niitä sai poimia mielin määrin; ne eivät koskaan loppuneet kesken. Niiden onton varren sisältä puristeltiin ulos sitä valkoista mähmää.

Kukkaseppeleet. Kimput. Keltaisten terälehtien nyhtäminen. Erilaiset leikkikeitot. Ihan vain niiden seassa kirmaileminen. Kukkia hiuksissa, korvien takana. Kyllä. Voisin vaikka istuttaa nurmikolleni voikukkaa, jos se ei itse niin hyvin huolehtisi sukunsa leviämisestä.

Mikä siinä muuten onkin, että nurmikolla pitää kasvaa vaan sitä yhtä suoraa nurmikkoruohoa-mitälieonkaan. Miksi siinä ei voi kasvaa ihan kaikenlaista vihreää? Voikukkaa, apilaa, ruohoa, kaikenlaista sekalaista kukkaa; sammaltakin. Tekee vain nurmikosta mielenkiintoisemman. Ja vihreäähän se kaikki on, kun ruohonleikkurilla päältä ajelee.

Ja sitten tämän alkukesän voikukkakauden loppuhuipennukseksi… ah tämä:

voikukka haituvat

Phuuh! Phuuh! Phuuh!

Silkkaa voikukkarakkautta.

Olen myös tänä vuonna oppinut, että jopa KAIKKIEN keltaisten kukkien inhoaminen on suht yleistä. Ymmärrän kyllä ihan hyvin, että kaikki eivät tykkää keltaisesta väristä. Mutta veikkaan, että siinä on jotain muutakin.

Keltainen on monien villinä kasvavien kukkien väri. Ja villi ei nyt tietenkään voi olla yhtä arvostettu kuin se huolella kukkapenkissä vaalittu.

Vastustan. Villi on ihanaa. Miksi joku kukka on penkissä mukamas jalo, mutta toinen kukka on villinä lainsuojaton rikkaruoho?

Minä olen voikukkaihminen.

61

You Might Also Like

 • Puumis
  30.5.2016 at 16:33

  Voi voikukka – ei meilläkään sinua vihata. Kanat tykkää kovastikin, ja osan nurtsistahan ne (kanat) pilaa muutenkin! :)

 • Outi vaan
  7.6.2016 at 10:50

  Voikukka ilahduttaa tien varrella ja muualla, mutta omalla pihalla en halua vain vahvoja dominoivia kasveja (voikukka, lupiini yms). Salaattiainekseksi kiinnostaisi viljellä rajatusti puhtaalla alueella kyllä. Voikukkien käsin nyppiminen pihalta on aika meditatiivista – kyykin hiljaa paikallani ja katselen missä näkyisi lehtiä.

 • 1 2