Vessaestetiikkaa

Mä kävin Varsovassa vuonna… …2006.

Se oli tosi-tosi ex tempore -matka. Itse asiassa jopa niin ex tempore, että ihan lentokentälle asti meidän piti mennä Prahaan, mutta… No: taivaanrannanmaalari(ex)poikaystävä, kitara ja inspiraatio. Just silloin, kun olisi pitänyt lähteä lentokentälle. Kun lähtöselvityksesä selvisi, että joo v*u ei päästä enää Prahaan, niin valittiin sitten vaihtoehdoksi Varsova. Koska taivaanrannanmaalari(ex)poikaystävästä oli huvittavaa, että kaupungin nimi oli Sotasaha.

Tadaa, ja kas näin eksyin aiheesta ennen kuin pääsin edes alkuun. Uskotteko – mun oli tarkoitus kirjoittaa Lintsin vessoista :D

Hei – kyl mä pääsen asiaan, kyl mä pääsen asiaan… Hetki vielä!

No. Sitten muutama vuosi sitten jossain keskustelusivulauseessa eräs ravintola-alalla työskentelevä tuttu mainitsi käyneensä Varsovassa:
”Tää voi olla yllättävää, mutta päällimmäisenä mulle jäi mieleen…”, hän aloitti.
”Anna mä arvaan!”, minä hihkuin.

Ja sitten yhteen ääneen:
”VESSAT!”

Kyllä. Mä en ole ikinä nähnyt sellaisia vessoja kuin Varsovan ravintoloissa vuonna 2006.

Yksi vessa oli kuin peililabyrintti.

Intialaisen ravintolan vessassa oli Buddha-patsaat, suitsukkeet ja muhkeat sohvat.

Eikä se ollut mikään yksittäinen juttu: ihan yleisesti tuntui, että oltiin huomattu, että vessa on yksi osa ravintolan sisustusta. Ravintolan teema ikään kuin jatkui myös vessan puolella. Joiltain osin silleen ”hei onpa kiva”-tyyppisesti, mutta joskus jopa aiheuttaen massiivisen ”VAU!”-efektin.

Mä väitän, että tämä juttu on meillä Suomessa (ja ehkä muuallakin maailmassa; en ole nähnyt näitä teemavessoja muualla kuin Varsovassa) ihan täysin hyödyntämätön alue. Vaikka ravintolan sisustukseen olisi kuinka panostettu, sisustuspanostus on jotenkin totaalisesti unohdettu wc-kyltin jälkeen. Ravintoloiden ja muiden julkisten paikkojen vessat ovat enimmäkseen ihan tusinakamaa ankeine peruskaakeleineen. Joskus satunnainen kukkapuska lavuaarin reunalla mukamas tunnelmaa luomassa.

Kun vessakin voisi olla ”VAU”. Sellainen, joka jää mieleen.

Enimmäisen bongaamani suomalaisen ”teemavessan” näin Lintsillä pari vuotta sitten: tavallinen tyttöjen veski oli muuttunut prinsessavessaksi. Vau! (Pojilla oli rallivessa – okei okei mä pääsen ajatuksissani yli tästä sukupuolisterotypiasta ajatellen, että idea on niin hyvä)

Ja nyt, tänä vuonna toinenkin, tähän asti tosi-tosi ankea vessa oli päässyt muodonmuutokseen – SIRKUSVESSA!

Ihan mahtavaa. Myös toteutus on tosi hyvä. Vaikka vessan puitteet ja muoto ovat samat kuin ennen (maan alla, aika ahdas ja pimeä), vaikutelma on jotain ihan muuta.

Tykkään ihan todella.

Hyvä, Lintsi!

Mutta pakko sanoa: mitä ovelta poikien vessan puolelle näin, sen toteutuksesta en ole ehkä niin vakuuttunut… Se oli kai jonkinlainen kauhuvessa. Ei välttämättä ihan loppuun asti ajateltu. En mitenkään jaksa uskoa, etteikö monellekin herkemmälle pikkupojalle tuollainen kummitusluolassa pissiminen olisi pik-ka-sen liikaa…

Tai jos vaikka Joel olisi yksin tyttöjen kanssa Lintsillä, ja pitäisi viedä tytöt veskiin… Juu ei. Huono idea.

Oletteko käyneet poikien vessassa peremmällä – millainen se on?

Mutta isot pisteet hienosta sirkusvessasta Linnanmäelle!

 

You Might Also Like

 • Torey
  18.7.2015 at 16:46

  Kauhuvessassa voi tulla pissa jo ennen pöntölle pääsyä!

  Mun Lintsillä käynnistä on jo sen verran aikaa, että sillon tarjolla oli vaan ankeat vessat. 

   

  Mutta Kreikassa olen reissannut muutamaankin otteeseen ja siellä ainakin yhden kaupungin ravintoloiden vessat teki vaikutuksen. Siisteydellään ja kauneudellaan. Yhdessäkin ravintolassa hihkuttiin äidin kanssa, että ”näiksä mikä vessa!” :D

  • Kristaliina
   18.7.2015 at 18:59

   Just tää! Että veskistä tullessaan tekee mieli hihkua, että ”hei mee kattoon, mitä siellä oli!”. Se on vähän sellaista ekstraa, yllättävää – ja jää mieleen. Sellaista, josta tekee mieli kertoa kaverillekin. Hmm siis että veskit on ikään kuin hyödyntämätön markkinointikanava! :D

 • Devika Rani (Ei varmistettu)
  18.7.2015 at 17:05

  Kävin eilen Steam Hellsinki -nimisessä Steam punk-teema raflassa. Siitä on ikuisuus kun on baarissa tullut käytyä, mutta siellä oli kyllä ainakin naisten puolella tosi hienot teeman mukaiset vessat. :)

  • Kristaliina
   18.7.2015 at 17:41

   Uuuuu! Kävin niiden nettisivuilla ja sielläkin oli kuvia niistä veskeistä!

 • Jennnniii (Ei varmistettu)
  18.7.2015 at 17:58

  Hih, pomgasinkin teidät lintsiltä! Me oltiin meidän 1v. tytön kans kokeilemassa muutamia laitteita ja ihmettelemässä ihmishälinää. :)

  • Kristaliina
   18.7.2015 at 19:03

   Aika hälinäpäivä siellä olikin, paljon ihmisiä liikkeellä! Muutama viikko sitten oltiin keskellä viikkoa ja oli paljon rauhallisempaa, nyt piti ihan jonotella laitteisiin.

   Meidän samanikäiselle Seeluskalle kanajuna riitti ja yleinen ihmettely – se monorail taisi olla kohokohta, kun taas Lintsi-pelle aiheutti akuutin itkukohtauksen. (no, oikeasti syy oli väsymys jo siinä vaiheessa varmasti)

 • matildaselin (Ei varmistettu)
  18.7.2015 at 18:50

  Olipas ihan todella kiva postaus :) matildaselin.blogspot.fi

  • Kristaliina
   18.7.2015 at 19:33

   Kiitos! :)

 • eibeigeä
  18.7.2015 at 18:59

  Ajatus lennolta myöhästymisestä kitaran ja inspiraation takia saa minut raivon partaalle :D

   

  Vihaan myöhästelyä muutenkin ja sitten vielä syynä joku kitara ja inspiraatio!

   

  Hnnnnnnggggggg……

  • Kristaliina
   18.7.2015 at 19:01

   Ahhhahahahahaha eikä toi edes ollut läheskään mun mahdottomin ex-poikaystävä! :D :D :D

  • Iiyy (Ei varmistettu)
   18.7.2015 at 21:31

   Siis sama täällä! hermostus käyrä nousi jo vain lukiessa kertomusta, mitä saakelia!!! Myöhästyä kalliilta matkalta tommosen syyn takia! Oliks varsovan matkan jälkeen jo ex-poikkis? Sulla taitaa olla erittäin pitkä pinna :)
   Mut joo kirjoituksen pääaiheiseen, linnanmäen hörselö ja ralli vessa nähty! Niin siistejä! Tota uudempaa en oo nähny, mut kuulostaa kivalta, on kyllä mukavampi vessaan suunnistaakin kun tietää et jotain näkäaisteja hivelevää on nähtävillä, eikä vain pissan lemua ja paperin paloja lattialla, niin kuin yleensä vessaan mentäessä on odotettaviissa.

   • Kristaliina
    18.7.2015 at 22:10

    Hihihiii, itsehän en muista edes suuttuneeni :) Sit vaan mentiin Varsovaan, ”sellaista sattuu” ja niin edelleen… OMG :D

    Hei joo tuosta siisteydestä – tää sirkusveski on niii-iiiin paljon siistimpi kuin sama vessa aikaisemmin! Ihan siis asiakkaidenkin toimesta varmaan. Luultavasti tällaisessa erikoislaatuisessa veskissä sitä käyttäjätkin jotenkin peruksenaan asioivat siistimmin kuin sellaisessa, joka repsottaa ja haisee joka suuntaan jo valmiiksi… Eli hyvä juttu siinäkin mielessä!

 • Elina K
  18.7.2015 at 22:37

  Kun menen seuraavan kerran Linnanmäelle, ryntään kyllä ensimmäisenä vessaan! En vuoristorataan tai Vekkulaan, ne on jo nähty. :D

  (Harmittaa muuten ihan pirusti, että mun lempibaarissa on kauheat vessat… :( Pitäisiköhän lähettää niille linkki tähän postaukseen?)

 • Janisah (Ei varmistettu)
  18.7.2015 at 22:51

  Mä oon pitkin maailmaa törmännyt erilaisiin kivoihin teemavessoihin, mutta yksi erikoisimmista vessakokemuksista oli Nykissä missä koko vessan seinä oli kirkasta lasia baariin päin (se oli vähän kuin sellainen invavessa kooltaan eli iso) ja kun oven laitto lukkoon, niin se lasi sumeni. Siellä kun kävi pissalla, niin pelkäs kyllä koko ajan, että milloin se huurre-sumu-whatever haihtuu siitä lasista.
  Ja sit kun lukon napsautti auki, niin kirkas lasi koko seinän mitalta valahti samantein näkyviin. :o
  En oo edelleenkään tähän päivään mennessä keksinyt miten pirussa se lasi toimii vaikka tästä kokemusta on n. 8 vuotta aikaa.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   19.7.2015 at 00:58

   Se lukko oli varmaan yhteydessä sähkövirtaan ja silloin kun ovi oli lukossa, sähkävirta muutti lasin sameaksi. Se on nimeltään smart glass tai switchable glass. https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_glass
   On kyllä hauska tekniikka.:)

 • Nannannaa
  18.7.2015 at 23:22

  Nää oli kyllä niin mahtavat! Siskontytöt oli vähän liekeissä, eli lapsiseurakin todella tykkäs erilaisista vessoista. :) 

  Ja Nanna McFly, en ikinä pääse siitä yli. :’D

 • nansk
  19.7.2015 at 11:26

  Olen aina tykännyt Tampereen Plevna-leffateatterin vessoista. Joka vessakopissa on ovessa leffatähden nimi ja vessan takaseinällä iso juliste kyseisestä starasta. Siinä on jo ideaa (:

  • Lumikettu
   21.7.2015 at 23:18

   Plevnan vessoissa on kyllä kiva idea, mutta päällimmäisenä mulle on jäänyt mieleen sen epäsiisteys ja se, että siellä ei ole yleensä paperia käsien kuivaamiselle. Onkohan siellä muuta kuin sellainen hurruuttaja?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  19.7.2015 at 11:32

  Yhdessä toimistorakennuksessa Helsingissä on maitolasia vessan seinät. Kun katsoo läheltä, lasista ei näy läpi. Mutta kun katsoo kauempaa, näkyy! Kopista ei itse näe ulos, mutta käsienpesualtaalta näkee koppiin. Kivakiva suunnittelun kukkanen.

  Kotikaupungin tunnelmallisin vessa on Toivolan vanhalla pihalla Jyvsäkylässä. Kannattaa poiketa vaikka Kuusamon reissulla. Kai te siellä tänä kesänä käytte?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  20.7.2015 at 19:05

  Aivan ihanaan vessa löytyi yhdellä kesälomalla Lapinlahdelta, paikasta nimeltä Luova Puu Ateljée-Galleria-Café. Taisin ottaa sieltä kuviakin, aikana ennen kännykkäkameraa

 • PikkuKirppunen (Ei varmistettu)
  21.7.2015 at 09:08

  Oon samaa mieltä siitä, et yllättävät vessat on kyl reissuilla odottamaton piristysruiske. Ite törmäsin moiseen viime kesänä Tallinnassa Pub Scotland Yardissa, jossa vessan ovet on koristeltu kalteri”ikkunoin” (eli ei sinne koppiin oikeesti sisälle näe), ja jossa on kidutustuoli viritetty wc-istuimen ympärille… :D

  • PikkuKirppunen (Ei varmistettu)
   21.7.2015 at 09:12

   PS. Googlaamalla (hakusanoilla tallinna scotland yard) näkyy löytyy muutamia Pub Scotland Yardin vessoita otettuja kuvia… vissiin joku muuki on kiinnittäny huomiota asiaan :D