Vauvahautojasta ajatushautojaksi?

Puutalobabyn taajuudella ennenkin vierailleet arvaavat varmasti, mitä ensimmäiseksi sanoin, kun Ajatushautomo Demos Helsingistä otettiin yhteyttä ja pyydettiin mukaan ideoimaan uudenlaista ekologista yhteisöllisyyttä.

”Joo okei!”

Mutta arvaatteko, mitä sanoin seuraavaksi?

”Täh?”

Ekologista ideointia? Minä? Oikeasti? Ehkä ennen, mutta tämä vauvautuminen on kyllä aiheuttanut tässä kotitaloudessa henkilökohtaisen ekokatastrofin, joka on ainakin tämän puutalon kokoisen sulaneen mannerjäälaatan kokoinen.

No, itsepähän kutsuivat, joten totta kai sitä oli mukaan lähdettävä.

Ensimmäisen päivän saldo oli jopa yllättävän innostava – pääsin ihan into piukeana pähkäilemään esimerkiksi ajatusta, että jatkossa ruoka liikkuisikin (keskitetysti) asiakkaan luo, ei asiakas ruoan luo. Liikkumiskustannukset kun kuulemma ovat ruoan hiilijalanjäljessä huomattavasti mittavammat kuin esimerkiksi se, onko itse ruoka tuotettu lähellä vai kaukana… Tai että miten se on pakattu. Yllättävää.

Ja oh sitä inhasta kaupassakäymisestä säästettyä aikaa!

Hmm, onko kukaan muuten kokeillut tuota Alepa Kauppakassia?

You Might Also Like

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.2.2013 at 20:18

  Alepan kauppakassia ei olla kokeiltu, mutta Neljän Ruokaa http://www.neljanruoka.fi ollaan ja on tosi hyvä! Siinä tulee siis kerran viikossa ruokakassi kotiin, jossa on ainekset ja ohjeet neljään eri ruokaan, jotka vaihtuu sitten viikottain. Säästyy se ruoan keksimisen vaikeus plus kaupassakäynnin inhuus :)

  Kuulostaa hyvältä muutenkin nuo hautomon ajatukset!

 • Ninnumaaria (Ei varmistettu)
  12.2.2013 at 20:21

  Moi! Oli vaan pakko tulla kertomaan, että luulen nähneeni tänään Kampissa Joelin. Ihan kuin joku kuuluisuus, ooh. Niin että anteeksi vaan, se olin minä joka tuijotin, melkein moikkasin ja sitten katselin kattoon vihellellen. Haha :)
  Vaikka en olekaan kommentoinut tänne juuri koskaan, edelleen seurailen hauskoja ja elämänmakuisia juttujasi joka päivä, pelastaen sen, usein. Kiitos siis :)

 • Kristaliina
  12.2.2013 at 20:26

  Hei kiitos Vierailija tuosta Neljän Ruoka -vinkistä, tuo olikin mulle entuudestaan tuntematon homma, ja hih me ehkä päädyttiin ideoimaan pienryhmässä vähän jotain samantyylistä, hmm… :)

  Ninnumaaria, oikein bongattu, Joel kuulemma käveli siitä läpi töiden jälkeen :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.2.2013 at 20:34

  Me ollaan käytetty kauppakassia (Prisma), ihan vaan ajan säästämiseksi. Siinä ei kyllä hiilijalanjälki pienene sillä on käytetty vaan keräilyä eli haettu kassi ajomatkalla mukaan. Todella hyviä palveluita ja jos olisi tarvetta niin käyttäisin myös Alepan kauppakassia.

 • Tilia
  12.2.2013 at 21:10

  Mä niin haluaisin sen luomuruokakassin (kuka sitä nyt siellä suuressa maailmassa toimittaakaan ja millä nimellä) kotiovelle, jossa on samaan tapaan viikon ruoat valmiiksi mietittynä kuin Neljän Ruoassa, mutta tänne maalaiskaupunkiin niitä ei vielä saa. Todellakin se olisi ihana apu tässä lapsiperhekaaoksessa. Sekä se, että joku hoitaisi ostokset kuin se, että joku miettisi valmiiksi ne ruoat.

 • Kristaliina
  12.2.2013 at 21:47

  Jee, mahtava huomata, että meidän pienryhmän visioinnit on menneet just sellaiseen suuntaan, mitä teillekin tosta tulee mieleen! Jos vaikka ihan vähän vielä paljastan meidän ryhmän alustavaa ideointia… :) Just näin, että vois tilata haluamansa peruselintarvikkeet ja halutessaan vaikka jonkun ruokabloggaajan ”viikon ostoslistan” – tai vaikka voisi sen Joelin piirakkabloggauksen nähdessään painaa ”klik klik” ja siihen tarvittavat ruoka-aineet napsahtaisivat omalle ostoslistalle. Reseptit netissä, samoin ”vertaistuki”, jos tulee jotain kysyttävää tai joku keksii vaikka ihan omat ekstratuunaukset muillekin jaettaviksi. Ja sitten tilaukset tapahtuisivat jotenkin kimppana, jotta säästyisi kuljetuskustannuksia – ja pienenisi se kauppakäyntiin kuluva liikenne…

  Jee!

  Hih no joo tosi paljon kaikenlaista siellä jo tuossa yhdedssä päivässä ehti päässä pyöritellä, eli nuo vaan ihan mun omia päällimmäisiä ajatuksia piiiiitkän päivän jälkeen. (jonka jälkioireina tällä hetkellä mojova päänsärky noiden äitipääaivojen aktivoinnista :D )

  Huomenna nuo ajatushauduttelut vielä jatkuvat, joten vien nämä terveiset mukanani :) Jotkut ideoinnit etenevät sitten ihan toteutukseen asti, hih jee – tässä vois oikeasti olla ihan toimivat ainekset!

  Nyt tuntuu aika kivalta, että pyysivät mut mukaan!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.2.2013 at 21:52

  Foodien ostoslista ja reseptit toimivat juuri kuvailemallasi tavalla (Prisma kannelmäen kauppakassi): https://fi.foodie.fm

 • Kristaliina
  12.2.2013 at 22:05

  Joo, tuo onkin mulle nimen tasolla entuudestaan tuttu! En vaan ollut käynyt ennen kurkkimassa muuta kuin jotain sellaista kännykkäsovellusta joskus aikaisemmin. Ja siihen ei (kai?) silloin vielä oltu yhdistetty tuota kotiinkuljetusmahdollisuutta… Mutta hitsi, näyttääpä hyvältä! Ihan mahtavaa, että näitä on jo kokeilussa – oiskohan tosiaan niin, että nämä olisivat tulevaisuudessa laajentumassa ja nousemassa ihan ”oikeaksi” varteenotettavaksi vaihtoehdoksi sen perinteisen kauppareissun rinnalle…

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.2.2013 at 22:09

  Pakko kommentoida, että Anton&Antonin monen päivän ruokakassi on myös ihan huippu. Ja eettinen. Mutta sitä ei siis tuoda kotiin, vaan pitää itse hakea paikanpäältä. Säästää se silti ehkä jollain tasolla kun tulee käytyä vain joka 3.päivä kaupassa.

 • Kristaliina
  12.2.2013 at 22:24

  Kiitos vinkistä, tsekataan meidän pienryhmässä myös tuo! Tuosta niiden käyttämästä tavaralainaamo-ideasta meillä olikin tänään puhetta, aika hyvä idea sekin :) Se ”perus”-kuinoma.fi:han on tällainen – hauska juttu mun mielestä, en ole kyllä testannut sitäkään :)

 • Kristaliina
  12.2.2013 at 22:28

  Vau tuolla kuinoma.fi:ssä on näköjään lainattavana myös lastentarvikkeita – mm. matkasyöttötuolia alle eurolla vuorokaudessa! Oi oispa löytynyt meille se puinen leikkikehä tuolta lainaan (en harmi kyllä ainakaan näin ensiselaamalta bongannut), kun sellaistahan tuossa just sunnuntaina Facebookin puolella haikailin…

 • Ella F.
  12.2.2013 at 22:30

  Mä vielä täälläkin hehkutan Keittiökaveria. Sieltä siis myös ruokakassi+reseptit kotiovelle. 

  Ihan käsittämättömän mukava viikko, kun ei tarvinnut käydä kuin pari maitoa hakemassa kaupasta. Ihme juttu, en kyllä ikinä ole ruoka- ja talousostoksista perustanut, mutta silti yllätti miten mukava ajatus oli se, ettei tarvinnut miettiä mitäs tänään syötäisiin ja mistäs ne raaka-aineet siihen hankittaisiin.

 • Kristaliina
  12.2.2013 at 22:36

  Toikin on mulle ihan uusi! Hei ihan mahtavaa, hyvä kun alettiin näitä listata – tässähän oppii ihan valtavasti uutta :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  12.2.2013 at 23:06

  Vielä kun sais sen ruuan valmiiksi valmistettuna, tyyliin uuniin lämpenemään/kypsymään ja pöperöt pöytään.

 • Tommi K
  13.2.2013 at 04:40

  Hauskaa! Harmi, etten päässyt mukaan tämän matkan vuoksi, mutta kerro terkkuja :)

 • Kristaliina
  13.2.2013 at 07:44

  Vierailija: Toi valmis (koti)ruoka olisi niii-iiiin tervetullutta tännekin! Miksi ihmeessä valmisruoka on aina jotain eineksiä…? (ja kasvissyöjän vaihtoehdot vähissä) Mitä jos se olisikin vaikka senpäiväntuoretta oikeaa kotiruokaa – tai vaikka ”kotikokatut” puolivalmisteet, tyyliin ”tässä piirakan pohja, tässä täytemössöt, iske ne yhteen ja laita uuniin”. Ja sitten kohtuullinen hinta, ei mikään ravintola-annoshinta… Ja miten sen hinnan saisi hilattua tosiaan sopivan kokoiseksi; mistä se hinta koostuu ja voiko siihen jotenkin vaikuttaa jne jne jne…

  Noi on kyllä kiinnostavia juttuja! Ja tuo ruokaidea tosiaan vaan yks idea siellä kymmenten-kymmenten joukossa, mutta sellainen johon mun teki mieli (sattuneista syistä, tsihihi) henkilökohtaisesti tarttua, kun me oltais nii-ii-iin tällaisten palveluiden käyttäjiä.

  Mutta meille tosiaan tuo hinta on myös olennainen tekijä. Jos kuljetus maksaa kympin, tulee sellainen ”hyvä idea, mutta…” -efekti. Jää käyttämättä. Mutta voisiko esim. olla joitain tilausyhteisöjä, jotka jakaisivat hintakustannukset jne…

  TommiK: Terveiset menevät perille! Lähden juuri sinne päin – mäkin kävin siis imetysteknisistä syistä kotona nukkumassa yön… Tule sitten ensi kerralla mukaan, täähän oli tietysti vasta ihan alkua :)

 • pienisisko
  13.2.2013 at 08:08

  Tämä saattaa mennä jo vähän aiheen vierestä, mutta minulla on pyörinyt päässä sellainen idea että miksei mikään siivousfirma tarjoa myös ”ruokapalvelua”. Eli siis tällaiset pienet muutaman naisen kotisiivouksia tekevät firmat, jotka tulee kotiin kerran viikossa ja siivoaa. 

  Niin eikös siihen voisi helposti yhdistää samalle reissulle ruuanlaiton asiakasperheelle. Yhteistyötä voisi tehdä jonkun kauppakassifirman kanssa, jonka kautta asiakas voisi tilata haluamansa elintarvikkeet joista kodinhengetär-täti loihtisi ruuan tai pari valmiiksi jääkaappiin. 

  Kynnys päästää vieras penkomaan ruokakaappeja ei ehkä olisi kovin suuri, koska se sama täti siivoilisi sängynalusia muutenkin. Ja kinkkukiusaus valmistuisi uunissa kätevästi samalla kun hengetär siivoaa muun talon.

  Saa varastaa ilmaisen idean! Tai sitten se on vaan itse ryhdyttävä… :)

 • Tilia
  13.2.2013 at 08:39

  Valmiiseen kotiruokaan liittyen kuulin juuri, että täällä maalaiskaupungissa tuttava eläkeläismies on löytänyt itselleen toimivan ruokahuoltokonseptin. Nuorten kokkien yritys toimittaa joka päivä ruoat samassa talossa sijaitsevaan päiväkotiin, ja muutkin talon asukkaat voivat tilata ruokatermoksissa lämpimänä pysyvän aterian halutessaan. Annos, johon kuuluu myös salaatti, on kuulemma niin iso, että siitä syö vielä iltaruoankin. Ja hinta lämpimälle, kotiin kuljetetulle aterialle: 6 euroa annos.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.2.2013 at 09:36

  Talent-pool? Kaupunginosan taidot koottuna yhteen ja siellä voi shopata joko rahalla tai vaihtomenetelmällä: hiustenleikkuuta, lahkeiden lyhennyksiä, kaupassakäyntiä, remontointia, ruuan laittoa (esim juhliin kakut), lastenhoitoa, siivousta, tavaroiden lainausta (matkalaukut, vauvatarvikkeet, lelut, remonttitarvikkeet jne), ihan mitä vain! Voisikohan tuosta kehitellä jotain? Pienimuotoista kylläkin, mutta jostakin voisi aloittaa…voisi toimia tiiviissä kaupunginosassa

 • paulahelena
  13.2.2013 at 11:04

  mä en varmaan vois ikinä käyttää näitä ”ruoka-ainekset kotiin” -palveluita, kun kaupassa haluun aina syynätä jokaisen tomaatin ym. tarkkaan läpi että saan just itteäni miellyttävät yksilöt! just olin ihan järkyttynyt ku kaupan täti ei saanu viivakoodia luettua mun sipulipussista ja sit se kävi vaihtamassa sen toiseen ja yritti tarjota mulle sitä vaihdokkia, ei kelvannut meikäläiselle vaan kävin hakemassa omani takasin! :D

 • 1 2