Kohta sataa. Ja paljon.

Mustat pilvet roikkuvat kukkuloiden yllä jo kolmatta päivää. Talvisateiden ennustettiin alkavan maanantaina, mutta tunti tunnilta aurinko on kuin ihmeen kaupalla lunastanut itselleen lisäaikaa.

Tänä aamuna sateen tuntu on ilmassa jo niin selvänä, että sen tietää: pian nuo pilvien hanat aukeavat. Ja silloin sitä vettä todellakin tulee.

Pilvi peittää kukkulasta jo yli puolet.

Luonnolle ja vesivarannoille se tietää hyvää. On ollut kuulemma aivan liian kuivaa.

Ihmisille se tarkoittaa tulvaa.

Toki Suomessakin joskus tulvii ja joku kadunnotkelma täyttyy vedestä. Viemärijärjestelmien ero on kuitenkin merkittävä. Suomessa on tottunut, että joka puolella on sellaisia vesikaivoja. Tiedättehän, niitä ritilällisiä. No. Täällä ei ole. Viemärijärjestelmiä on toki parannettu täällä merkittävästi ja esimerkiksi Pacosin ”pääkadun” alla kulkee jättimäinen viemäri. Mutta parannuksetkaan eivät ulotu kaikkialle. Monissa paikoissa – esimerkiksi meidän kadulla – kaikki vedet valuvat alamäkeen yhteen viemäriin. Jopa talojen katolta vesirännit on johdettu siihen katuun. Ja jos sitä vettä todella tulee, ei se viemäri riitä mihinkään. Tulee tulva.

Viime talvena tulva aiheutti punaisen varoituksen (pysyttävä kodeissa) ja mm. rikkoi kokonaisen Pacosiin johtavan kadun moneksi viikoksi. Tänä vuonna on tulvinut tässä meillä.

Enää en ihmettele yhtään, miksi kynnyksettömien kaupunkitalojen ovilla näkyy erilaisia viritelmiä. Jos vettä on yhtään kadulla eikä kynnystä ole, niin sisäänhän se tulee. Mutta siihen on kai täällä totuttu. Näin ihmiset asuvat, ei näistä olla moksiskaan.

Näin sitä vaan sattuu, kun sataa.

Me suomalaiset friikkaamme enemmän. Tulevat yöt hieman kuumottavat. Herämmekö aamuyöllä siihen, että sänky on märkä? Miten päästään yöllä kylmässä vedessä ulos ja mihin menemme, mihin soitamme?

Olemme yrittäneet varautua.

Omalta pihalta löydetty ja ruuvattu auki luukkuja, jotka johtavat viemäriin. Myös kadulta on paikallistettu yksi viemäriin johtava umpinainen luukku, jonka saa ruuvaamalla auki. Öiksi portin alaosa yritetään tukkia tiivisteellä – viimeksi vesi ryöppysi siitä. Ilmastointiteipillä tukitaan ovien alustat.

Mihin asti se riittää? Vaikea arvioida. Riippuu, tuleeko se vesi taivaalta monen tunnin ajan tasaisesti vai kerralla yhtenä ryöppynä.

Ja sitten: mun neronleimaus. Oikea MacGyverin ja Niksi-Pirkan rakkausavioliitto.

Miten yöllä voi tietää, alkaako vettä tulemaan sisään? Voi kun olisi joku kosteushälyt… Heeeei! Meillähän ON!

No taas tämä turvakilppari, jea!

Saas nähdä, kastuuko kohta varpaat. Sisällä.

26

You Might Also Like

 • PiPa
  28.2.2018 at 13:06

  Uupsss… teillä jännitetään tulvaa ja täällä pakkasen aiheuttamia vaurioita. Jäätävä tuuli puhaltaa pääkaupunkiseudulla, siihen malliin, ettei ulos kyllä lähde kuin pakosta❄️

  • krista
   28.2.2018 at 13:17

   Joo oon just kuullut pakkaskuulumisia sieltä, uhhuh! Just tuossa noita pilviä aamulla katsellessa ajattelin, että tavallaan aika kiva (oonko mä hullu?), kun luonnon olosuhteilla on edelleen vaikutusta ihmisten elämään. Että ei eletä sellaisessa kliinisessä tyhjiössä, jossa sitä joskus kuvittelee elävänsä. Vaan luonto näyttää, että se määrää: tuleeko nurkista sitten kylmää tai vettä tai pyyhkäiseekö helleaalto. Että ihminen ei päätä kaikesta, vaikka kuvittelee joskus tekevänsä niin :)

 • Tessaloora
  28.2.2018 at 14:02

  Ihan pakko nyt kommentoida, kun Suomessa työkseni mitoitan sadevesiviemäreitä (juuri niitä, joissa on ritiläkaivolliset kannet). Suomessakaan tulvavesien ei ole edes tarkoitus mahtua viemäreihin, vaan ihan perustavanlaatuisena ohjeena on, että tulvavedet kulkevat maanpäällisiä reittejä, myös ihan kaupunkien keskustoissa. Kaupungeissa esim. viheralueet sekä ihan kadut toimivat tulvareitteinä. Autotiet ovatkin jalkakäytäviä alempana ja reunakivillä varustettuja, jotta tulviva vesi pääsee virtaamaan autoteitä pitkin ja myös pysyy siellä kadulla, eikä nouse sieltä pois. Toki Suomessa tulvareitit suunnitellaan hyvin tarkasti ja katuja suunniteltaessa pidetään aina huolta, ettei sellaista alinta kohtaa, johon vedet jäisivät seisomaan pääsisi muodostumaan. Ja täällä huolehditaan myös muuten siitä, että satavaa vettä viivytetään erilaisissa järjestelmissä (esim. viherpainanteissa) ja imeytetään maahan niin, ettei sitä maan pinnalla syntyvää ja viemäreihin päätyvää virtausta pääsisi edes syntymään.

  Tällainen tietopläjäys. ;) Toivottavasti pysytte kuivina!

  • krista
   28.2.2018 at 14:13

   Vau, jee asiantuntijan tietopläjäys! Tämä on niin huippua, kun täältä löytyy niin monen alan asiantuntijaa, kiitos! Enpä ole koskaan tullut ajatelleeksi :)

   Täällä tosiaan on silmään pistänyt just se, että sellaisia ”ritiläkaivoviemäreitä” näkee huomattavasti vähemmän kuin Suomessa. Mutta sitten toisaalta just kaduilla ei useinkaan ole ”imeytymiskohtia” vaan asfaltti menee kiviaitaan asti vähän sellaisina umpioina. Viime vuoden isojen tulvien ongelma oli käsittääkseni se, että ylempänä oli satanut hurjasti, jolloin ne kaikki vedet vyöryivät tänne rantaosaan ja täällä ei enää kanavat riittäneet vaan tulvivat yli ja seinät kaatuivat. Ja just tuollainen ”alin kohta” on esimerkiksi tässä meidän talon kohdalla, ihan niin kuin kuvasit.

   Mielenkiintoinen duuni sulla! Ei näitä tule edes ajatelleeksi – kiitos tietopläjäyksestä!

 • kp
  28.2.2018 at 14:27

  Tuo Tessalooran kommentti oli tosi mielenkiintoinen. En tuollaista tiennytkään.

  Täällä Lontoossa taas jännitetään lumen ja pakkasen kanssa. Aamulla piti jännätä et aukeeko päiväkoti ja pääsekö henkilökunta paikalla ja just tuli viestiä, että sulkevat tuntia aikaisemmin, että on turvallinen kotimatka työntekijöille ja lapsille. Mä myös mietin et mitenköhän rullaan meidän Babyzen YoYot kotiin tuolla lumessa.

  • krista
   28.2.2018 at 15:45

   Oi just näin Facebookissa Englannissa asuvan tutun lumikuvan! Näytti ihan suomalaiselta tunnelmalta! :)

 • Karoliinan
  28.2.2018 at 14:53

  Jännittävää! Pahaa enteilevät pilvet siel. :D

  • krista
   28.2.2018 at 15:47

   No todellakin! Nyt on satanut pari tuntia ja Joel lähti just taksilla hakemaan lapsia hoidosta, uhhuh. Vielä ei ole tulvinut sisälle, mutta tosiaan vasta sateiden ihan alkumetreillä ollaan… Kääk.

 • Lilah
  28.2.2018 at 16:44

  Mikä se teidän muuttopäivä olikaan? Ikävämpi kantaa kamoja kaatosateessa :-(

  • krista
   28.2.2018 at 16:54

   Perjantaina – ja silloin on se lähipäivien hurjin sade, ennusteiden mukaan just vieläpä tasan siihen kellonaikaan, kun me ollaan roudaamassa :D Mutta auton saa onneksi oven eteen niin täällä päässä kuin sielläkin (ja ollaan saatu auto ja kuski apuun), joten veikkaan, että ei ole niin paha nakki. Sanoo optimisti :D :D :D

 • Aino
  28.2.2018 at 21:49

  Täällä Hollannissa taas on annettu valtakunnallinen säävaroitus, keltainen koodi, koska täällä on niin kylmä. Meillä on nyt -5 astetta :D pakko mainita kuitenkin että tuo keltainen koodi on kyllä noista varoituksista alhaisin, sen jälkeen tulee vielä oranssi ja punainen koodi. Mutta silti. Täälläkin on joitakin kouluja ja työpaikkoja suljettu. Ja yksi kollega ilmoitti tänään että hän ottaa perjantaiksi vapaapäivän kun on luvattu niin kylmää ilmaa ja lumisadetta.

  Että kukin maa tyylillään!

  T. ex työkamusi Aino

  ps. aloitin juuri itsekin blogin, jossa pohdin ulkosuomalaisuutta & kulttuurieroja:) http://www.lily.fi/blogit/home-away-home

  • krista
   1.3.2018 at 09:53

   Oooo mahtavaa, tulen ehdottomasti lueskelemaan sun blogia! :)

   Hihitys tuolle -5 asteen pakkaselle ja säävaroitukselle. Mutta sama se ois tietysti täälläkin, ja sitten kun esimerkiksi taloja ei ole tehty niin kylmille, puhumattakaan että autoilijoilla olisi pitäviä renkaita tai edes taitoja ajaa lumella. Pohjois-Espanjassa kans moottoritiet katkaistiin alkutalvesta, kun tuli pari senttiä lunta. Kukin maa tyylillään tosiaan, ja aika hurjan arktisiin olosuhteisiin me suomalaiset tosiaan ollaan tottuttu :D

 • Puumis
  1.3.2018 at 09:19

  Ömmmm – kauankohan nuo ”talvisateet” kestävät? (Pliis sano että maksimissaan viikon ;) )

  Ihan älyttömän hyvä idea tuo kosteushälytin – respect!!!

  • krista
   1.3.2018 at 09:56

   Kääk, sulla on just loma tulossa? Tällä hetkellä 10 päivän säätiedotus näyttää sadetta, mutta se tuntuu kyllä aika pitkältä jo, luulisi että hellittää… Viime vuonna tähän aikaan oli jo helteet! Silloin satoi joulukuussa viikon ja muuten vaan yksittäisesti. Tänä vuonna ei ole yhtämittaisia sateita vielä oikein ollutkaan, muutamia kuuroja vaan. Että tää on kai nyt sit just se sadekausi, aika myöhäisenä vaan… Toivottavasti ehtii säät parantua ennen kuin tuut!

 • Kippuralla
  1.3.2018 at 22:02

  Mites hiekkasäkit toimis

  • krista
   2.3.2018 at 00:05

   Joo jotain sellaista mekin mietittiin, mutta talosta löytyi ainoastaan jokin sellainen ”hiekka”pussi, joka oli luultavasti jotain uima-allasainetta :D Ajateltiin, että no ei sit ehkä kuitenkaan oteta jonkun kemikalin läpi suodatettua vettä sisään :D Tehtiin sitten barrikadi mm. eteismatosta, kuplamuovista ja sellaisesta vedenpitävästä pöytäliinasta. Yön se vielä piti, mutta seuraavana päivänä ei… Nyt ollaan paettu jo seuraavaan asuntoon, jätettiin tavaramme sinne korkealle nostettuna, saas nähdä, miten käy – päästäänkö hakemaan tavaroita huomenna (johon muuttoauto siis on sovittu) vai uiko siellä koko talo… No, ainakin me ollaan kuivia ens yö!

 • Heidi
  1.3.2018 at 22:02

  Heii! Mistä tuommoisen turvakilpparin voi ostaa?

  • krista
   2.3.2018 at 00:10

   No hitsi kun osaisin suosittella – mutta en harmi kyllä tiedä… Me saatiin tällainen Silvan ollessa pieni synttäri(?)lahjaksi ystävältä. No, sitä ei tajuttu ottaa mukaan, mutta viestiteltiin tälle ystävälle, jonka ystävä puolestaan on joskus (ei kai enää?) näitä maahantuonut, ja sieltä maahantuojan varastosta löytyi vielä yksi, jonka se ystävä sit lähetti tänne meille. Nillä oli verkkokauppa joskus, mutta käsittääkseni sitä ei enää ole. Googlasin itsekin tätä ja löytyi Lastenturva, jossa sitä ei enää ollut (oli vain lisärannekkeita), ja sit kai Amazon. Mutta The Safety Turtle on tuon nimi,. Tosi hyvä laite kyllä!

 • Juana
  2.3.2018 at 13:57

  Tämä on niin kummallista, kun ollaan oltu Malagassa nyt viikko ja meidän pahimmat sateet (ja tuuli!) oli jo eilen ja te saatte pahimmat vasta tänään. Vaikka ihan vieressä ollaan!

  Meillä ei onneksi tulvimispelkoa ole täällä ollut, vaikka ei kait se täälläkään mikään mahdottomuus ole. Eilen oltiin vuoristoisessa pikkukylässä ja siellä kyllä paistoi ihanasti. Nämä vuoret vaikuttaa niin paljon paikallissäähän, pilvet kun jää kiinni niihin.

  Tsemppiä sinne!

  • krista
   4.3.2018 at 11:23

   Kiitos tsempeistä ja anteeksi myöhäisestä vastauksesta! Muutossa oli niin härdelliä päällä, koneet pakattu ym., tietty :)

   Joo perjantaiaamupäivä taisi olla pahin täällä, vaikka edelleen kyllä välillä satelee – viime yönäkin taisi tulla paljon. Nyt täällä tiiviissä kerrostalossa sitä ei kyllä juuri edes huomaa :D Mutta joo kuurot on kyllä tosi paikallisia ja jotenkin tulee ja menee. Ja esimerkiksi tuuli on tainnut olla taas rannassa kova, kun puolen kilometrin päässä Los Bolichesissa niitä ei juurikaan tuntunut siinä meidän talon kohdalla. Mutta joo, jännä miten ihan näkee pilvet roikkumassa noissa vuorissa. Jännä, miten ne ohjailee tätä ilmastoa!