Vauvahautojasta ajatushautojaksi?

Puutalobabyn taajuudella ennenkin vierailleet arvaavat varmasti, mitä ensimmäiseksi sanoin, kun Ajatushautomo Demos Helsingistä otettiin yhteyttä ja pyydettiin mukaan ideoimaan uudenlaista ekologista yhteisöllisyyttä.

”Joo okei!”

Mutta arvaatteko, mitä sanoin seuraavaksi?

”Täh?”

Ekologista ideointia? Minä? Oikeasti? Ehkä ennen, mutta tämä vauvautuminen on kyllä aiheuttanut tässä kotitaloudessa henkilökohtaisen ekokatastrofin, joka on ainakin tämän puutalon kokoisen sulaneen mannerjäälaatan kokoinen.

No, itsepähän kutsuivat, joten totta kai sitä oli mukaan lähdettävä.

Ensimmäisen päivän saldo oli jopa yllättävän innostava – pääsin ihan into piukeana pähkäilemään esimerkiksi ajatusta, että jatkossa ruoka liikkuisikin (keskitetysti) asiakkaan luo, ei asiakas ruoan luo. Liikkumiskustannukset kun kuulemma ovat ruoan hiilijalanjäljessä huomattavasti mittavammat kuin esimerkiksi se, onko itse ruoka tuotettu lähellä vai kaukana… Tai että miten se on pakattu. Yllättävää.

Ja oh sitä inhasta kaupassakäymisestä säästettyä aikaa!

Hmm, onko kukaan muuten kokeillut tuota Alepa Kauppakassia?

 

You Might Also Like

 • Devika Rani (Ei varmistettu)
  13.2.2013 at 15:09

  Mun Keravalla asuva mummo käyttää myös kauppakassi-palvelua. En tosin tiedä mistä kaupasta on kyse. Mummo on kehunut palvelua erinomaiseksi. Hänelle tuodaan ruoat kerran viikossa kotiovelle ja ne on aina laadukkaita. Jos ei löydy kaipaamaansa tuotetta, niin saa jonkin vastaavan tuotteen.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.2.2013 at 15:15

  Oltiin koko perhe enemmän tai vähemmän noroviruksessa ja onneksi olin juuri hieman aiemmin lukenut Yhteishyvästä tuosta Alepan kauppakassista. Kumpikaan meistä aikuisista ei ois kauppaan toennut, eikä ois ehkä ollut fiksua lähteäkään virusta levittämään joten tein tilauksen sieltä ja homma toimi loistavasti. Urheilujuomaa oisin halunnut kun ei apteekkiin päästy osmosalia hankkimaan mutta se oli ainut jota valikoimasta ei löytynyt. Heillä sattui samaan aikaan olemaan toimituskulut tarjouksessa joten niistäkin selvittiin edullisesti mutta jos laskee arvon ajalle ja matkakustannuksille niin en pidä palvelua kalliina täyshintaisenakaan. Toimi meillä ainakin tässä tarkoituksessa ja varmasti käytämme toistekin. Suosittelen kaikkia kokeilemaan. Ei meillä ainakaan mitään niin ihmeellistä kotiin yleensä osteta etteikö tuo ihan arkipäivän tarpeet kattaisi. Ja esim .lapsiperheissä joissa ei ole omaa autoa jo pelkkä kauppakassien raahaaminen julkisilla tai jalan saattaa olla sen verran hermojaraastavaa että kotitoimituksen luksuksesta voisi ehkä mieluusti hieman maksaakin.

 • A-Sofia
  13.2.2013 at 15:32

  Mä bongasin Kaksplussasta tai jostain vastaavasta lehdestä http://www.middag.fi:n, josta saa joko valmisruokaa tai ainekset useampaan ateriaan. Suosivat luomua nettisaittinsa mukaan.

 • Terhi (Ei varmistettu)
  13.2.2013 at 16:07

  (Iih, eka kommenttini tänne ikinä!)

  En tiedä miten mun mielestä se, että ruoka kuskataan kulkupelillä erikseen kunkin asiakkaan kotiovelle kuulostaa erittäin paljon epäekologisemmalta kuin se että se kerralla kuskataan lähikauppaan, josta kukin asiakas sen jalkaisin hakee…

 • Terhi taas (Ei varmistettu)
  13.2.2013 at 16:10

  Niin juu ja vielä lisäksi noita kaupunginosa-palvelu-foorumeitahan onkin jo. Ainakin meillä. :) https://www.sharetribe.com/fi

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.2.2013 at 21:26

  Mietin vaan että kutsuuko ne Demoksen tyypit sellaisia perustyyppejä hautomoihinsa mukaan ollenkan. Semmoisia jotka eivät ekoile vaan autoilevat kehällä. Olisi hedelmällistä saada heitä mukaan, koska valmiiksi ”ekohenkiset” ovat todennäköisesti valmimpia näkemään vaivaa asioiden eteen ja siten suuret massat jää kehitystyöstä ulkopuolelle eivätkä ideat välttämättä jalostu suuren yleisön käyttöön…

 • Jassoo (Ei varmistettu)
  13.2.2013 at 22:05

  No, keksikääpä KAUPPA-AUTO, kuten vuosikymmeniä maaseudulla on tehty. Oon kuullut. Vaude..;)

 • Kristaliina
  13.2.2013 at 22:36

  Paljon hyviä ideoita ja vinkkejä – kiitos! Ja kuule Jassoo, et tiedätkö edes välttämättä osunut kovin kauas totuudesta: perinteinen kauppa-auto voisi ihan hyvin olla myös tulevaisuutta :D Ei näissä tosiaan aina pyörää tarvitse uudestaan keksiä, vaan ratkaisut voivat olla hyvinkin pieniä ja tuttuja… Tai vaikka tuo vaihtoringin ajatus niin kuin Vierailija (9.36) ideoi… Sehän on ihan perinteistä vaihdantataloutta, joka jotenkin tässä meidän ”yksilöyhteiskunnassa” vaan on kadonnut!

  Mulle itselleni todellakin kelpaisi tuollaiset ”talent poolin” palvelut! Ja kun ajatellaan tätä aluetta, jossa asun… Täällä lähikaupunginosissa tuollainen voisi just toimia tosi hyvin!

  Vierailija (21:26): käsittääkseni kutsuu – ja veikkaanpa, että mäkin olin just aika lailla ”perustyyppiominaisuuksieni” takia tuonne kutsuttu :) Ideana oli just miettiä, millaiset ratkaisut voisivat olla tulevaisuudessa ”uutta normaalia” eli just sellaista, että ne ois luontevia massoille… Hih mä kans tuolla ollessani koko ajan yritin pitää mielessäni, että mitä kiireinen perheenäiti (minä) haluaa – että ei noista uusista innovaatioista saisi tulla mitään lisävaivaa, ennemminkin pitäisi löytää kiireistä arkea helpottavia (ja samalla ekologisia) keksintöjä…

  No mutta tuo oli kyllä kiinnostava (ja huh, aika läkähdyttäväkin) kaksipäiväinen. Meidän ”projektissa” tosiaan innovoitiin sellaista virtuaalista arkea helpottavaa ruokayhteisöä – tuli kyllä ihan sellainen, jossa hyvin ainakin itse voisi asioida :)

  Terhi: oot oikeassa, totta kai kävellen lähikauppaan meno on se kaikkein ekologisin! Mut sit on just ne ”suuret massat”, jotka ajavat autolla sinne Prismaan. Ja niin tehdään kerran viikossa mekin, koska siellä on halvempaa ja siellä saa yhdellä kerralla melkein koko viikon ostokset, kun me ei tykätä käydä jatkuvasti siellä kaupassa… Ai niin ja tuohon jakeluun meillä olikin just sellaisia ”yhteisöllisyysideoita”, eli että miten sitä järkeistettäisiin…

  Hei ja kiitos tuosta Sharetribe-vinkistä, täytyypä tsekata, oisko siellä jo tälle alueelle jotain yhteisöä perustettuna…

  Me muuten testiluontoisesti just tänään tilattiin sieltä Alepa Kauppakassista. Huomenna aamulla pitäisi tulla ostokset kotiin! :) Mä olen kuullut, että ne ihan oikeasti kyllä valitsisi sinne laadukkaat tuotteet. Meillä on ostoskassissa mm. tomaatteja, katsotaan miten käy :)

 • Neljän Ruoka (Ei varmistettu)
  14.2.2013 at 11:20

  Pienisisko: Hei, me lähdetään mielellään kehittämään tuota kotisiivous/ruokakassi -ajatustasi! Yhteystietomme löytyvät kotisivultamme.

  -Johannes

 • tuore isä/tutkija (Ei varmistettu)
  14.2.2013 at 13:06

  Mahtava kuulla teidän ideoinnista tätäkin kautta. Syksyllä otin suhun yhteyttä ja silloin vielä vähän jännitti, mitähän bloggaajien ja suuryrityksen yhteistyöstä syntyy. Mut ilmeisesti ainakin hyviä ideoita.. Harmittaa, etten päässy mukaan workshoppiin, joten nyt kotona selvittelen, mitä kaikkea teittekään.. Toisaalta mulla on ollut kotona äärimmäisen tärkeää ja onnellista tosin väsyttävää aikaa.. Oon nimittäin isyyslomalla :).. Ja jumittunu lukee sun ja paria muutakin vauvablogia..Ei ollu turha tutkimus omalta osaltanikaan :)
  Johannes

 • Kristaliina
  14.2.2013 at 21:42

  isätutkija-Johannes: Oi ihanaa, onneksi olkoon! Mä vähän arvelinkin, kun sua ei siellä näkynyt, että taidat olla jo isähommissa :) Ehkä nämä workshop-hommat ehtii selvitellä myöhemminkin, keskity nyt ihmeessä isyyslomalla sen pienen nyytin hoivaamiseen :) Pysytään kuulolla!

  Neljän ruoka-Johannes ja pienisisko: Ihan mahtavaa! Mun pitikin tuolla aikaisemmin kommentoida, että tuo pienisiskon idea on mun mielestä aivan loistava – onpa hienoa, jos tuota lähdettäisiin kehittelemään eteenpäin… Ja jos saa vielä lisätä, niin sama palvelu voisi vielä viedä roskiksenkin :D Eli kuljettaisi paluukyydissä jotenkin keskitetysti lasi/metalli/pahvijätteet kierrätyspisteisiin – ainakin meillä kun ne ovat niin kaukana, että niihin pitää erikseen autolla lähteä roudailemaan. Ei kovin ekologista sekään…

  Ja hei pisteet Neljän ruoan väelle, että olette täällä kuulolla ja reagoitte, kun näette toimivan idean! Jos/kun jatkatte idean jatkokehittelyä, pitäkää myös puutalobabylandia kuulolla – kirjoittelen mielelläni aiheesta lisää, jos se etenee toiminnaksi asti :)

 • Neljän Ruoka (Ei varmistettu)
  21.2.2013 at 11:19

  Kristaliina: täytyy tutkia tuota kierrätys mahdollisuutta! Ideana erinomainen, pitäisi vain saada talouspuoli toimimaan.
  -Johannes

 • ekoemo (Ei varmistettu)
  24.2.2013 at 11:37

  Kiinnostavaa pohdintaa! Täällä odotetaan esikoista ja inhotaan jo valmiiksi kauppareissuja. Viimeisin keksintö on meillä ostaa viikon ruoat kerralla niin ei tarvitse kärvistellä usein kaupassa. Vaikka meillä on auto ei toistaiseksi ainakaan olla päädytty lauantaisin Prismaan, vaan kävellen lähi-S-marketiin (josta mies kantaa kolme kassia kamaa kotiin..). Valmiit ruokakassit houkuttavat, mutta mainitsemillanne palveluilla ei ole kauhean kattavasti tarjontaa maidotonta kasvisruokaa suosivalle. Alepan palvelu vaikuttaa ihan ookoolta ja facebookissa mainostetiin kauppahalli24.fi:ä, jossa on panostettu luomuun ja tuoreuteen. Tuotteet täytyy toki valita itse, mutta se on erikoisruokavalioporukalle ehkä helpompaa. Jos messiin saisi erilaisia bloggaajia ja resesptejä, mukana pari vegaania ja etnistä ruokaa kokkailevia, muuttuisivat reseptien mukaan kootut kauppakassit heti kiinnostavimmiksi meikäläisen näkökulmasta. Toimituskulut tietty vähän mietityttää mutta voi olla että kohta on sen verran väsynyt että maksaa mitä maksaa kunhan toimittavat kotiin :) Yst. tv. uusi bloggaaja: ekoemo.wordpress.com

 • 1 2