Isosta vauvasta pieneksi taaperoksi

Ihan ykskaksyllättäen (koska vauvan kasvaminen on tietysti aina yllätys vanhemmalle, haha) meidän pikkutyyppi vaihtoi kategoriaa. Äsken hän oli sellainen iso vauva. Ei siis enää sellainen vastasyntynyt pikkukääryle vaan iso vauvanvonkale. ”Onpa tää iso!” Ja sitten ihan varoittamatta – kappas! – hän vaihtoikin skeneä ja muuttui isosta vauvasta pieneksi taaperoksi.

Samalla hän ei olekaan enää ”skenensä isoin” vaan näyttää ikään kuin uudestaan pieneltä – nyt vaan taaperomoodista katsottuna!

Kategorianvaihdokselle on ollut kaksi selkeää syytä, kahden uuden taidon kertyminen:

1. Liikkelle lähtö. Nyt sitä todellakin mennään!

Vielä Espanjassa ollessa vauveli mönkijapönki sellaisia itsensä mittaisia etäisyyksiä ja lähinnä kehän muodossa. Mutta oho sitä ihmetystä, kun hän täällä kotosalla ensimmäistä kertaa vaihtoi itse huonetta.

Tällainen liikkuminen muutti tavallaan koko kotimeiningin. Alkuun kaikki Barbien kengät ja irronneet paljetinpalaset pystyi vaan siirtämään vauvan ulottuvilta metrin toiseen suuntaan, mutta nyt kaikki tuollaiset oli ihan aidosti aika jo siivota pois lattioilta. Isojen lasten pikkulelut siirtyivät meillä jo viikonloppuna yläkertaan, ja seuraava kotiprojekti meillä onkin tehdä yläkerrasta säilytystiloiltaan järkevä isojen lasten oma tila.

Lattialta menee siis nyt ihan kaikki suuhun. Joka ikinen pikkuroska (MITEN meillä on vieläkin kuusen neulasia tällaisia määriä?), nöyhtä ja langan pala. Ja kyllä: meillä on kuultu jo ensimmäinen ”no ei voi enää mitään, se tulee sitten kakan mukana ulos” -kommentti. (se oli vaan joku nöyhtä, ei hätää) Ja kaikenlaiset johdot ja töpselit, aijaijai mikä vauvanhoukutin!

Vauveli pyrkii jo myös selkeästi pystyyn esimerkiksi sohvaa vasten – etenkin jos isosisko siellä sohvalla lukee kirjaa. Kirja, oi kirja! Miten ihana sitä olisikaan repiä ja imeskellä!


2. Istuminen. Tyyppi siinä vaan istuu ja leikkii.

Tämäkin on jo jotenkin ihan taaperoista. Hän ei ole enää mikään selällään makaavaa lötköpötkö, vaan pikkutyyppi se siinä istuu terhakkaasti ja paukuttaa leluja yhteen. Leikkii! Hei se lasketaan leikkimiseksi!

Tai sitten hän kaataa isosiskon rakentaman pahvipalikkatornin. Ja kasaa itse jo palikoita päällekkäin. Taitava!

Ja siis onhan se haikeaa. Toki ihana nähdä vauvelin kehitys ja ihana elää tätä mahtavaa vaihetta (ja tietää, että lisää ihania vaiheita edessä) – ihana ihana ihana. Mutta nyyyyyh ei enää sitä vastasyntynyttä! Joku sellainen hassu ajatus putkahti tässä tänä aamuna mieleen, että vanhemmuus on tavallaan luopumista heti näin alkumetreiltä asti. Koko ajan harjoitellaan tavallaan sitä, että (hehe) kohta ne lentää jo pesästä. Liikkumisesta alkaen se irtaantumisen polku alkaa.

Tässä vaiheessa vauveli pikkutaaperoinen vielä mönkiipönkii eteenpäin ja kohta kääntyy hymyilemään, vilkuttamaan ja tarkistamaan: onhan se äiti vielä siinä?

On, kultaseni. Äiti on aina tässä. Vaikka et joskus enää kääntyisikään katsomaan.

Apua! Mitämitämitä, ei tähän pitänyt tulla tällaista haikeaa sävyä! Tämähän on – taisin jo käyttää sitä sanaa ihan pari kertaa – ihanaa.

Seuraavana ostoslistalla on portaisiin portti, alkuun vain yläkerran päähän. Aiemmilla lapsilla pärjättiin ilman porttia alakerran päässä; katsotaan, miten tämän tyypin kanssa menee.

41

You Might Also Like

 • Venla
  18.4.2023 at 22:45

  Samastun haikeuden tunteeseen yhä, vaikka mun ex-vauvat ovat 14, 21 ja 22. Teidän pieni taapero on kovin suloinen.
  Itselleni joskus sanottiin lasten ollessa pieniä, että ”nauti kuule nyt, et tajuakaan miten nopeasti ne kasvaa.” Mutta mä tajusin sen aina, ekasta päivästä lähtien, ja nautin jokaisesta vaiheesta. Nauttikaa tästä ihanasta ajasta!

  • krista
   19.4.2023 at 19:20

   Todellakin nautitaan! <3 Tää on niin klisee, mutta tosiaankin tää vauvaisuus/taaperoisuus/koko lapsuus on vain silmänräpäys <3

 • Henna
  19.4.2023 at 17:49

  Apua! Älä sano, että tuo meidänkin juuri konttaamaan lähtenyt, kiipeilyä opetteleva ja ensimmäistä kertaa itsekseen istuva ja leikkivä syyskuinen alkaa olla taaperotasoa! Voi, miten nämä kasvaakin näin nopeasti <3 Ihana kirjoitus ja ihana pieni tutkija sielläkin!

  • krista
   19.4.2023 at 19:21

   Hihi, kyllä mäkin tätä vauvaa vielä vauvaksi sanon <3 Mutta noilla istumis- ja ryömimiselkeillä hän alkaa vaikuttaa ihan taaperolta! Kun tosiaan ei ole enää pötkylä, vaan tuollainen leikkijä, tutkija ja seikkailija. Voisin pitää vauvana kyllä vielä pitkään <3

 • Siiri
  19.4.2023 at 21:04

  Ihan sama ajatus on ollut mulla, että vanhemmuus on luopumista, ja itsellä se haikeus alkoi jo synnytyksestä kun ei enää oltukaan yhtä ja samaa. Koitan ottaa paljon kuvia ja kirjoittaa muistiin eri vaiheita, niitä kun ei enää hetken päästä muistakaan! Meidän tyttö on nyt 11,5 kk ja hyvinkin taapero, kävelee tukia pitkin ja konttaa silmänräpäyksessä johonkin näkymättömiin…

  • krista
   20.4.2023 at 15:17

   Joo jotenkin se etenkin näin alkuvaiheessa on niin näkyvää, että lähes joka päivä taidot kasvaa ja vauva ikään kuin muuttuu ja kasvaa päivä päivältä <3 Ja tosiaan etenkin tuo liikkuminen! Kun ei olekaan enää koko aikaa sylissä vaan ryömii jopa toiseen suuntaan kuin missä se äiti on <3

 • Lilah
  20.4.2023 at 07:48

  Mä oon jo tovin kuvissa katsonut häntä ja ajatellut lukiessa että mulle vauvaisuuden raja just meni n. 8kk, kun konttasivat, seisoivat tukia vasten ja istuivat tuetta. Oon tyystin unohtanut hänen nimensä,, vaikka se kai jossain tekstissäsi tai kommentissa on vilahtanut.

  • krista
   20.4.2023 at 15:20

   Joo just se istuminen ja liikkuminen tekee tosi paljon!