Universumin paras keksintö: pyykkinaru

Muistatte ehkä lapin lisän?

Se on just se ”näääääääin ison hauen”.

Tai mun tapauksessa esimerkiksi tämä: Se, missä normaali ihminen sanoo, että onpa kiva, kun pyykit kuivuvat nopeasti pyykkinarulla. Ja mä sanon, että ei hitsi en kestä, tää pyykkinaru on universumin paras keksintö!!!

Näin unohtui universumin keksinnöistä pari pientä – mitä niitä nyt on, tuhkarokkorokote, hiukkaskiihdytin, ja internet ja alkuräjähdys. Tuli ja kirves. Koska siis huomatkaa pyykkinaru, ihmiset, pyykkinaru!

Ei hitto.

Koko elämäni mä olen pelannut pyykkitelineiden ja puutalon hienon pyykinkuivaussysteemin kanssa. Täällä Espanjassa nostellut pyykkitelineitä edestakaisin.

Ja kaikki nämä vuodet se ultimate-keksintö on ollut ihan mun nenäni edessä: PYYKKINARU! PYYKKINARU!!!

Ja katso! Oi maailma! Hullun pyykkimuijan pyykkäykset kuivuu pyykkinarulla about nanosekunnissa! (normaali ihminen sanoisi: parissa tunnissa)

Pyykkiteline auringossa on tosi hyvä. Mutta narulla kuivuvat pyykit auringossa ja sopivassa tuulenvireessä…
…ooooooooooh!
(tähän voi kuvitella sellaisen orgastisen – sori – huokauksen)

Joo. Meillä on siis pyykkipäivä. Kuten joka päivä. Paitsi sateella, jolloin pyykki ei kuivu viikossakaan.

Mutta tänään olen hekumoinut pyykkinarusta. Ensimmäinen asia, jonka viritän puutaloon Suomen palatessa on pyykkinaru. Ai niin huhtikuussa. Satesessa ja rännässä. Ei haittaa. Kunhan on pyykkinaru pihalla!

Pyykkinaru!!!

Phuuh. Hengitä syvään. Mutta aijaijai. On se hyvä. Maailmankaikkeuden paras. Ihan hyvä. Virittäkää pyykkinarunne (okei joskus keväällä) ja valaistukaa, ihmiset! Sanoinko jo, että pyykkinaru?

25

You Might Also Like

 • Karina
  5.2.2019 at 16:46

  :D
  Aina kun virittelin pyykkejä narulle meidän vanhan taloyhtiön pihalla niin mulle tuli mieleen kun jostain luin (Hesarissa joku reportaasi?) että jossain päin USAa (kaikkialla?) ei saa kuivata pyykkejä narulla omalla pihalla hyvin toimeentulevilla alueilla kun ne on rumia ja saattaa alentaa alueen arvoa.
  Naru on kyllä ihan paras. Mä oon tyytynyt tätänykyä rivarin pienellä pihalla pyykkitelineeseen. Ai että ulkona kuivuneet pyykit tuoksuukin ihanalta! Kesää odotellessa…. (tuolla ulkona tuiskuttaa taas ihan urakalla….)

  • krista
   5.2.2019 at 17:22

   Haha joo tavallaan hyvä esimerkki aiheesta ”ihminen pilaa maiseman”, vähän niin kuin avauduin arkkitehtuurista vähän aikaa sitten (siis tämä: http://www.puutalobaby.fi/yksityiskohtia-kadulta/). Mä muistan joskus matkoilla kaupungin pienillä kaduilla katselleeni katujen yli viritettyjä pyykkinaruja – ehkä Barcelonassa? En ole varma. Mun mielestä siinä on jotain aika viehättävää. Tulee mieleen niin kuin lukisi jotain aiempiin vuosikymmeniin sijoittuvaa kirjaa, jotain siinä tunnelmassa on <3
   -
   Hihi ja siis PARHAIMMILLAAN tuoksuu ihanalta. Meillähän on siis vieressä kalaravintolan savupiippu :D :D :D Jos pyykit unohtuu ulos päivällisajaksi, saa kaikkeen pyykkiinsä mahtavan savukalan aromin :D :D :D Arvaa vaan, miltä tuntuu mun tarkalla nenällä ja kalafobialla :D Pitää siis muistaa senkin takia nostaa pyykit aina auringon laskiessa sisälle :)

   • Karina
    5.2.2019 at 18:54

    Yäääääkkkkk, joo savukalan aromia en kyl itekään haluis puhtaisiin vaatteisiini :D :D

    Yritin muuten lokakuussa vielä kuivata takapihalla pyykkiä suorassa auringossa mut ei kuule kuivunut yhden päivän aikana ja jouduin ottamaan yöksi sisälle. Aikas lyhyt on Suomessa kyllä tuo ulkokuivatuskausi. Mahtavaa että siellä pystyy ympäri vuoden kuivattamaan.

 • Jullu
  5.2.2019 at 17:21

  Mulla vau-efektin sai aikaan se, kun miehen lapsuudenkodissa Etelä-Intiassa pyykki kuivu pihalla narussa varmaan alle tunnissa. Aurinko on kyllä kätevä kuivuri!

  • krista
   5.2.2019 at 17:24

   Vau! Todellakin, ihan paras luonnonkuivuri! <3 <3 <3 Tätä muuten me kiiteltiin myös silloin noron aikaan: pystyi aika surutta pesemään lakanat ja pyyhkeet, kun kaksi aamun ensimmäistä koneellista oli aina iltaan mennessä jo kuivia ja sai puhtaat lakanat sänkyyn. Kyllä ihan pelastus, ja varmaan osittain sen ansiosta ei tarttunut koko perheeseen!

 • Anna
  5.2.2019 at 17:49

  Kuiva pakkassää on muuten kanssa ihan hyvä pyykinkuivaussää. Ihan 100% kuivaksi eivät minulla tule ulkona (tai sitten en vaan jaksa odottaa tarpeeksi kauan), mutta jos laitan telineeseen niin nostan telineen pakkasesta hetkeksi sisälle loppukuivumaan. Ja hyvän tuoksu saa paitsi pyykkeihin niin myös koko huoneeseen jossa loppukuivatuksen suorittaa. Lumisadekaan ei niin haittaa jos on kevyttä pakkaslunta eikä sitä tule taivaan täydeltä (kuten on koko tämän vuoden tullut) kun sen voi vaan puhallella ja huiskia pois.
  Naru on valitettavasti pakkaspyykille vähän huono jos pyykit jäätyy ja ne joutuu koppuraisina nostelemaan sisälle xD

  Huomasin muuten äsken hangessa käydessäni (saunasta siis) unohtaneeni miehen villasukat ja paidan ulos raikastumaan melkein viikoksi *hups*. Onneksi olivat katoksen alla niin eivät olleet hautautuneet hankeen.
  Minulla on kyllä kaiken ulkopyykin kanssa vähän tuo ongelma että saattavat olla joskus viikon pihalla kun yksinkertaisesti unohdan ne sinne. Siinä vaiheessa jo vähän haittaa jos on suora aurinko kun vaatteita lähtee värit :P Muutama T-paita on puoliksi haalistunut tämän seurauksena.
  Minä en todellakaan ole mikään pyykki-ihme. Mutta olen haaveillut että saisin pyykkikoneen johonkin arjen kannalta keskeiselle paikalle. Silloin pyykit voisi hoitaa vähän kuin siinä sivussa. Nyt pitää erikseen aina raahata itsensä, pyykit sekä taapero kerrosta alemmas pimeään loukkoon. Ja sinne ne pyykit jäävät aina naruille ja kasaantuvat vuoriksi kun niitä ei näe jatkuvasti. Minä voisin ottaa vaikka pyykkikoneen keittiöön Amerikkalaiseen tyyliin. Silloin pyykkääminen voisi jopa olla mukavaa. Kun sitä ei tarvitsisi tehdä yksin maan alla tai raahata pyykkejä ja lapsia kerroksesta toiseen.

  • krista
   6.2.2019 at 12:02

   No vau, tällaista en ollut tullut ajatelleeksikaan! Lapsuudestakaan en muista, että kuivattiinko talvisin pyykkiä ulkosallakin, ainakin luulisi että Kuusamossa ois ollut sitä kuivaa pakkassäätä tarjolla… :D

   Pakkassäähän ois ihan mahtava just tuolle villan raikastamiselle! Ja ”lumipesut”, niitähän villalle jotkut tekee kans, mä en ole koskaan tehnyt. Hmmm voiskohan tuolla rannan hiekalla käydä kokeilemassa samaa hiekkapesulla :D

   Pyykkikone keittiössä on muuten ihan huippu! Meillä on tällä hetkellä keittiössä täällä, ja parissa muussakin asunnossa on ollut, ja samoin Suomessa mulla oli Punavuoren-asunnossa keittiössä pyykkikone, kun veskiin ei mahtunut. Mun mielestä se on just hyvä paikka pyykkikoneelle! Kunhan sit likapyykkikorin saa jotenkin silleen, että sitä kuljettamista ei tulisi, hmm. Toisaalta Suomessa puutalossa on kyllä ihan älyttömän näppärää se, kun ne likapyykit on valmiiksi lajiteltuina siinä vieressä, keittiöön olisi ehkä hankalampi järjesteää sellaista tilaa. Täällä ärsyttää ihan valtavasti, että pyykkikori täytyy aina kipata lattialle lajittelua varten, ja siihen lattialle ne sit jää päiväksi, kun pesee useampia koneita… Eikä yksi pyykkikori meille edes riitä mihinkään, kaksi tarvitaan, toisessa on pyyhkeet ja lakanat.

   • Anna
    6.2.2019 at 13:42

    Isältäni minä kuulin tuosta pakkasella kuivattamisesta kun marmatti että meillä tulee kosteutta liikaa alakertaan jos kuivataan pyykkejä siinä eikä väännetä ilmastointia täysille. Muisteli miten hänen äitinsä oli niitä muotoonsa jäätyneitä vaatteita raahannut sisälle :D Silloin ripustettava pyykki oli varmasti märempääkin kuin nykyään kun on hyvät lingot ja kuivurit.

    Minä en ihan suoranaista lumipesua ole kokeillut kuin pari kertaa. kyllä sekin raikastaa, mutta oma nenä tai silmä ei ole huomannut eroa pakkasessa roikkumisella ja lumessa köllöttelyllä.

    Meillä on jätteiden lajhittelua varten ostettu tällainen hylly kahdella keskikokoisella ja kahdella isolla laatikolla https://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/S59228553/ . Ei se mikään maailman kaunistus ole, mutta meille ihan tarpeeksi hieno ja ainakin käytännöllinen. Jotain saman tapaista voisi ehkä harkita myös pyykeille. Nuo laatikot tuossa kyseisessä hyllyssä vaan saattavat olla pyykeille vähän liian pieniä, mutta jos päivittäin pesee niin ehkä suurimpiin voisi mahtua…
    Meillä tosin tuo lajittelu ei ole ongelma kun olen vähän laiska pyykkääjä ja meillä lajitellaan pyykit kolmeen kasaan joista ensimmäiseen kaikki minkä saa pestä tavallisessa 40-60 asteen pesussa ja matan lämmön rumpukuivauksella (käytännössä suurin osa arkivaatteista jos merinovillaa ei lasketa), toiseen herkät jutut, kuten villa, silkki yms sekä vaatteet joita ei uskalla rumpukuivata edes matalassa lämmössä ja viimeiseen pyyhkeet, lakanat yms. jonka heitän tarvittaessa 90 pesuun. Nuo kolme koria menisivät ihan hyvin vaikka makkarin nurkassa. Värin mukaan en jaksa lajitella vaan käytän värinkerääjiä.

   • Tuuli
    10.2.2019 at 15:18

    Saanko olla utelias miksi tarvitte oman pyykkikorin lakanoille ja pyyhkeille? Mä nimittäin laitan lakanat suoraan koneeseen just sen takia, kun niiden säilöminen pyykkikorissa vie niin paljon tilaa. Ja samaan koneeseen pyyhkeitä jos vaan sopii.

    • krista
     10.2.2019 at 15:47

     Hmm meillä ei mahdu koko perheen lakanat kerralla koneeseen (saatikka pyyhkeet niiden lisänä), varmaan siksi. Usein myös muut pyykit kiilaa prioriteettilistassa lakanoiden pesun ohi, eli en voi pyörittää kolmea peräkkäistä koneellista lakanoita/pyyhkeitä. Eivätkä ne kaikki mahdu kuivumaankaan kerralla, joten niiden pesua pitää ”jakaa”. Varmaan siksi :)

 • A
  5.2.2019 at 18:15

  Suomen kesässäkin kuivuu pyykit ihan hetkessä. Mä rakastan kuivattaa pyykkejä narulla, ah, kesäpyykin tuoksu on ihana (tähän miljoona sydäntä). Ja me siis asutaan kantakaupungissa ja kerrostalossa, tulee ihana fiilis kun pyykkimuijana laittaa lakanapyykkiä kuivumaan takapihan naruille (vaatepyykki menee lähinnä kuivausrummun kautta, kun sillä tavalla saa paljon pölyjä niistä pois, mutta kesällä lakanat ja pyyhkeet menee narukuivatukseen)

  • krista
   6.2.2019 at 12:05

   Musta tuntuu, että meillä ei koskaan kerrostaloasumisaikana ollut yhteisiä naruja pihalla! Punavuoren-kodissa oli kuivaushuone (puhaltimella), mutta ei se kuitenkaan yhtään sama ole… Siis YHTÄÄN sama, toki siinä kuivaa, mutta fiilis puuttuu. Sais olla yleisempääkin ulkona kuivaaminen kaupungissa vielä nykyäänkin <3

  • Puumis
   6.2.2019 at 13:11

   Kuivattiin, ainakin lakanat ;)

   • krista
    6.2.2019 at 13:14

    Mulla lyö ihan tyhjää, ei mitään muistikuvaa! Meidän takapihalla oli sellainen pyörivä teline ja muistan, että kesällä sinne äiti vei pyykkejä, mutta muuten on ihan musta aukko muistissa, katkennut aivoyhteys varmaan just siitä :D

 • Torey
  5.2.2019 at 22:09

  Mä roudaan kesäsin kanssa pyykinkuivaustelineitä terassille. Kun en oo keksiny miten saisin narun kätevästi… Mutta jo pelkästään pyykinkuivaus ulkona keinolla millä hyvänsä on IHANAA. Viime kesänä pyykit kuivu hetkessä! :D

  https://naissanelioissa.wordpress.com

  • krista
   6.2.2019 at 12:18

   Mä alan ehdottomasti tehdä vähintäänkin sen! Koska meilläkin tosiaan oikeasti sille narulle on hankala keksiä paikkaa… Mutta YRITÄN kyllä keksiä jonkun paikan narullekin, hitto vie täyty jotain yrittää keksiä :D

 • Essi
  6.2.2019 at 09:33

  Täysin aiheen vierestä. Mutta jos krokotiilit on teillä yhä ajankohtaisia, niin uudessa mini rodinin mallistossa on paljon valinnanvaraa. Kerrankin myös hurrjat hammpaat vaikka on mekkojakin.

  Jännästi tälläinen kallis lasten pintamuotijuttu muuten tekee sen, että tekee mieli pelkkää vinkkaustakin perustella kamalasti. Että jos vaikka jonakin lahjana. Tai eskarirepuksi säilöön. Tai jotain. Hiukan jopa nolottaa. Että en mä hei oikeesti yleensä katso näitä. Tai ainakaan osta kenellekään (paitsi jäätelöpallomekon yhtenä kesänä kun esikoinen ihan rrrrakastui siihen 😅)

  • krista
   6.2.2019 at 11:17

   No siis joo TODELLAKIN on ajankohtaisia edelleen <3 Ja siis mähän oon nuo just ihan vasta ihastellut (IHAN MAHTAVIA!!!!), sain privaviestinä vinkin noista vähän aikaa sitten. En kestä, miten ihana tuo yks mekko erityisesti, Seela rakastaisi sitä <3 <3 <3 Mutta mulla on kamala motiivikonflikti, kun en tavallisesti maksa lasten sisävaatteista noin paljon. Mutta toi on vaan niin ERITYISmahtava, että melkein tekisi mieli... En ole uskaltanut Seelalle edes näyttää :D Ja noita kun ei saa käytettynäkään varmaan mistään moneen vuoteen, ja jos joskus saa, niin hinta varmaan pilvissä edelleen, höh! Mut ihana <3 <3 <3

   • Anna
    6.2.2019 at 13:47

    Poikkeustapauksena ainakin meille on joskus hankittu joku vähän kalliimpikin yksittäinen sisävaate jos on aivan ihana. Ei se yksi poikkeus muuta sitä että yleensä… ;) Mutta nuo on kyllä ihan järjettömän hintaisia jotkut. Ei voi olla niin laadukas että pelkästään sillä selittyisi hinta ja pelkästä merkistä maksaminen on minusta aina vähän… No… Se tuntuu tyhmältä.

    • Karina
     6.2.2019 at 15:54

     Käsittääkseni noi mini rodinit on oikeasti tosi laadukkaita mutta suurin syy hintaan on eettisyys. Ne on pieniä ja niillä on oikeasti mahdollisuus myös tarkistaa että koko ketju toimii heidän korkeiden eettisten periaatteiden mukaan. Ja siis arvo säilyy (jollei vaatetta käytetä puhki loppuun, joka on itsessään hyvä asia ja kertoo hyvästä ostoksesta ;)) niin voi sitten myydä eteenpäin jos haluaa. Meille on kans ostettu muutaman kerran kallimpi sisävaate ja oisin voinut myydä eteenpäin mutta haluttiinkin pitää muistona :D Menee ehkä sitten 20-30 vuoden päästä seuraavalle pitäjälle, kuka tietää ;)

     • Anna
      6.2.2019 at 17:35

      Kiva oppia uutta tuostakin merkistä :) Olen pitänyt sitä aikalailla puhtaasti vähän hienostelumerkkinä.
      Ja toisaalta on totta että me ollaan totuttu ihan liian halpoihin vaatteisiin ja se vääristää hintakäsitystä.

 • Lilah
  6.2.2019 at 11:38

  Siis teillä ei oo Puutalossa ollut pyykkinaruja pihalla? Oon ihan ”what, voiko niinkin omakotiasua?” Pyykkiteline (sellainen Sini-tuotteen pyörivä naruteline) laitettiin pihalle varmaan samalla viikolla kun aikanaan muutettiin taloon ja pyykit kuivataankin pihalla toukokuusta syyskuulle. Tosin kuopuksen koivuallergia aiheuttaa tähän pieniä rajoitteita nykyään.

  Mä taas inhoan telineen roudaamista pihalle kun tuuli sen aina kaataa kuitenkin. Loppusyksystä itse asiassa ostin sellaiset elfan seinätelineet laitettavaksi katetulle terassille talon seinään, jotta ulkokuivatuskausi pitenisi vielä entisestään eikä sateisempana kesänä pyykit vuoroin kastuisi ja kuivuisi ennenkuin kukaan ehtii napata niitä sisälle. Elfat on siitä näppärät, että samoihin kannakkeisiin voidaan laittaa sitten tilalle vaikka hyllyt, jos kaivataan terassiruokailuun pitkää tarjoilupöytää. Ensi kesää odotellessa…

  • krista
   6.2.2019 at 12:10

   Hihi, voi :) Meillä on minipieni piha, siinä ei itse asiassa ole oikein paikkaa telineelle. Tai siis: ei ole :D Mutta nyt pakko järjestää jostain kohdasta, jotenkin :D

   Ooo teillä on varmaan siis ne samat Elfat ulkona kuin meillä sisällä. Ne on niin hyvät! En hoksannutkaan, että nehän toimisi myös ulkona! Paitsi harmi kyllä meillä ei toimi :( Meillä on tiukimman mukaan museoviraston suojelema julkisivu, ei saa ruuviakaan pistää mihinkään ulospäin näkyvästi. Eli hyvästi seinätelineidea meillä, niisk. Sellaista rullattavaakaan ei voi laittaa, jossa toinen pää ois seinässä ja toinen jossain puussa/tukikepissä. Mutta ihan huippuidea tuo seinäteline ulkona – jos vaan sais laittaa, niin todellakin laittaisin! Ne seinätelineet on tosi hyvät!

  • Anna
   6.2.2019 at 13:52

   Minä olen ajatellut että alakerran parvekkeen alla olevan kapean terassipätkän lasittaisi liukuovilla niin että siinä voisin kuivattaa pyykkejä kesät-talvet ja tarpeen ja sään mukaan sulkea ja avata liukuovia.
   Pyykinkuivauskasvihuone xD

   Mites kaksi tolppaa joiden väliin sellaiset rullautuvat narut? Olisiko sellaisille tilee minipihalla? Narut saisi tarvittasessa pois niin että on vaan ne tolpat. Tai sitten hankitte lipputangon niin saa vetää pyykit tuulessa liehumaan xD

 • pinsu
  7.2.2019 at 08:22

  Meillä on yksi koivuallergikko perheessä, ja pyykinkuivaus ulkona onkin mahdotonta touko-kesäkuun ajan. Jolloin ilmankosteus olisi pienempi, ja pyykki kuivuisi ulkona nopeiten. (matonpesukin suositellaan kai tehtäväksi ennen juhannusta) Loppukesästä toki laitan pyykit ulos kuivumaan, tai ainakin kiikutan telineen lasitetulle parvekkeelle, jolloin ei tarvitse pelätä sen kaatumista, äkillistä ukkoskuuroa tai pikkulintujen hyökkäystä. =)