Turun sankarit

Henkilökohtainen kauhistelupajatsoni on tällä hetkellä tyhjä. Koko eilinen ilta meni uutislähteiden äärellä; en vaan pystynyt irrottautumaan (siksi en vastaillut kommentteihinkaan eilen). Vielä sängystä katsoin kännykältä tuoreimpia uutisia ja myös keskusteluspekulointeja. Kun laitoin kännykän pois, hengästytti ja tajusin ensi kertaa sinä iltana tarvitsevani kiireettömän halauksen.

Seuraavana aamuna mielessäni on päällimmäisenä kaksi asiaa:

Osanottoni Turun puukotuksessa kuolleiden läheisille ja rakkaille! Ja voimia ja parantumista kaikille haavoittuneille!

Ja toiseksi:

Valtava koko inhimillisen voiman kokoinen kiitos Turun sankareille! 

Sankareita oli tämänhetkisten tietojen mukaan paljon – kaikki eivät keskittyneet kuvaamaan kuolevia nettiin (kuvottavaa!) vaan auttoivat heitä tai yrittivät saada puukottajan kiinni jopa oman henkensä uhalla! Näin tekivät lehti- ja sometietojen mukaan ainakin tukholmalainen turisti Hassan ja turkulainen yrittäjä Hasan, joista molemmat joutuivat itsekin puukotuksen uhriksi, yhden uhrin lasta lohduttaneet Larisa ja muut siinä tilanteessa auttanet, torimyyjä Vesa ja muut torikauppiaat ja torilla olleet, jotka olivat yrittäneet pysäyttää puukottajaa ja huitoneet häntä jopa tuolilla, sekä puukottajan perään lähteneet juoksijat (joita alkuun nettiuutisissa luultiin jopa terroristeiksi, huh). Lisäksi tietysti poliisi, joka sai puukottajan pysäytettyä muutamassa minuutissa sekä uhreja sairaalassa hoitavat lääkärit ja hoitajat.

Paha sai paljon tuhoa aikaan, mutta on varmasti meille järkyttyneille terapeuttista nähdä myös hyvä.

Toivon myös voimia kaikille asian äärellä (tavalla tai toisella) oleville, mm. silminnäkijöille ja heidän läheisilleen. Jos on rankkaa ihan uutiskuvien äärelläkin, on varmasti todella rankkaa joko nähdä jotain tai olla ”juuri olin kävellyt siitä ohi” -tunnelmissa.

Meidän suomalaisten maailma ja sen turvallisuudentunne taas järisi. Yritetään kuitenkin pysyä järjissämme ja muistetaan myös hyvä maailmassa!

55

You Might Also Like

 • Maria / The Variety Show
  19.8.2017 at 10:48

  Tunnelmat on täällä Turussa aika epätodelliset. Uutisia seurataan, tietoa haetaan, mutta yritetään pitää järki päässä huhujen suhteen. Vihapuhe on ihan älytöntä ja surullista, mutta turkulaisista saa muuten olla ylpeitä (sekä viranomaisista että sivullisista). Meidänkin perheestä löytyy ”olin melkein siinä vieressä” -tarina, mikä tekee kaiken tietysti konkreettisemmaksi. Surun jälkeen päällimmäisenä on tiukka päätös siitä, että tämä ei saa muuttaa omaa suhtautumista omaan kaupunkiin tai sen ihmisiin. Extrahaleja jaetaan sekä kotona että varmasti myös muualla.

  • krista
   19.8.2017 at 21:44

   <3
   -
   Mä oon seurannut jonkin verran uutiskuvia sieltä Turusta nyt tänään. Tuntuu tosi hienolta, miten ns. tavalliset ihmiset siellä tuntuvat puhaltavan yhteen hiileen. Toki on näitä mielenosoittajia kai siellä (ja se on vähän pelottavaa), mutta tavalliset ihmiset tuntuvat ymmärtää juuri tämän "järki käteen" -ajatuksen tärkeyden. Hyvä, että sitä on myös julkisissa puheissa tänään korostettu.

 • Torey
  19.8.2017 at 11:38

  Minua ärsytti myös kun kommentteja luin facebookissa ja netissä: ”maahanmuuttajat hyökkäsi” tai ”hienoa, päästäkää vaan lisää mielenterveyspotilaita avohoitoon”. Ihmeellistä kommentointia asiaan josta vielä ei ollut tarkkaa tietoa hyökkääjästä ja tapahtumista! Leimattiin turhaan ihmisryhmiä.

  Meillä kuunneltiin illalla radiota ja seurattiin lehtiuutisia tarkkaan. Facebook osasi kertoa läheisten olevan turvassa. Kuulin asiasta mieheltäni joka itse oli Turussa töissä, ei onneksi keskustassa. Mutta kyllä sitä huokaisi silti helpotuksesta kun kotiovi kävi toisen tullessa kotiin.

  • krista
   19.8.2017 at 22:00

   Joo ja se jotenkin kuvaa tätä kaikkea, että ensin iltapäivälehti julkaisi uutisen tyyliin ”järkyttävä video, terroristit jahtaavat pesäpallomailalla ihmisiä” (tai mitä nyt olikaan), ja myöhemmin kävi ilmi, että ne juoksijat olivatkin niitä, jotka yrittivät saada puukottajan kiinni ja varoittaa muita. Aikamoinen väärintulkinta :(

 • Paprika
  19.8.2017 at 12:09

  <3 tässä tarinassa oli tosiaan monta sankaria. Olen itse henkilökohtaisesti ollut aika järkyttynyt tapahtumista. Pitää kuitenkin vain uskoa siihen hyvään.

  • krista
   19.8.2017 at 22:02

   Just samat ajatukset <3

 • Kuppikakku
  19.8.2017 at 12:20

  Sitä voisi toivoa että edes osa olisi lähettänyt kuvattua materiaalia sitten poliisillle tutkintaa auttaakseen (en tiedä)… muuten kyllä, käsittämätöntä toimintaa… :(

  • krista
   19.8.2017 at 22:07

   Se olisi ollut vähän hyväksyttävämpi syy kuvata (siinä tapauksessa ettei voi auttaa), mutta sit nää nettiin julkaistut matskut… Ihmisillä jotenkin (ehkä nuoremmilla) on hukassa joku inhimillisyys (ja ymmärrys yksityisyydestä), kun kuvataan puukotettua tai onnettomuuden uhria, itsemurhayritystä tms.

 • Minnis
  19.8.2017 at 14:34

  Pelottava tapaus. Viimeistään nyt on myönnettävä, että eräiden kansanryhmien kanssa ei yhteiselo onnistu ilman verenvuodatusta. Esimerkkejä on nähty muualta Euroopasta, tämäkin hirveä tapaus saattaa olla vasta alkusoittoa vielä tuhoisammille iskuille. En ole kahteen vuoteen enää elänyt unelmakuplassa, ja myönnän, että pelkään. Varsinkin pienten lasteni puolesta.

  • A
   19.8.2017 at 15:48

   Minnis, joo terroristien kanssa on vaikea elää ilman verenvuodatusta (en tiedä miten muuten kuvailisit ”erästä kansanryhmää”??).

   Turun tapahtumat järkyttivät (läheisiä oli todella lähellä tapahtumia, onneksi kaikki turvassa) ja uutisten ääressä on tullut päivystettyä. Facen keskusteluvirrassa (ja lehtien kommenttipalstoilla) tulee vaan paha olo. Siis se viha mikä kohdistuu erilaisiin (aivan syyttömiin ja viattomiin, vain sen takia että he ovat erinäköisiä). Se, että ei voida nähdä, että Turussa todistetusti maahanmuuttajat kantasuomalaisten rinnalla auttoivat ja pelastivat ihmishenkiä (oman hengensä uhalla). Hatunnosto multa turkulaisille, te taistelitte pahaa vastaan!

  • Salvia
   19.8.2017 at 18:43

   Siis minkä ihmisryhmien?! Ajattelitko kouluampumisten jälkeen, että ei, nyt ei enää onnistu yhteiselo nuorten suomalaisten miesten kanssa? Että pistetään vaan kaikki jonnekin saarelle? Miksi yksittäiset ihmiset riittävät koko ryhmän leimaamisessa, kun kyse on itselle vieraasta ryhmästä? Että suomalaiset tappajat eivät tarkoita, että kaikki suomalaiset olisivat pahoja, mutta muslimitappajan kohdalla tahdotaan leimata lähes 2 miljardia ihmistä? Vittu että ihmiset on harhaisia.

   • Kuppikakku
    19.8.2017 at 20:05

    Harmi ettei täällä voi tykätä kommenteista. Tykkäisin just nyt heti.

  • krista
   19.8.2017 at 22:11

   Tosiaan jos käännetään tämä kommentti niin, että ”eräiden kansanryhmien” tarkoittaa nimenomaan terroristeja, se on juuri niin. Juuri siksi meillä nykymaailmassa on paljon pakolaisia: terroristien kanssa yhteiselo ei todellakaan onnistu ja siksi todella moni ihminen on joutunut pakenemaan kodeistaan ja maista, joita terroristit hallitsevat :(

 • Salla
  19.8.2017 at 20:36

  Tietääkö joku, pelastuiko se lastenvaunujen kanssa ollut äiti? Niin toivoisin! Halaus kaikille uhreille ja läheisille!

  • LauraM
   19.8.2017 at 20:59

   Hän taisi olla se uhri, joka kuoli paikan päällä, näin olen tajunnut uutisista :( Häntä yritti kyllä pelastaa tämä ruotsalainen, ihailtavan rohkea mies!

  • krista
   19.8.2017 at 21:38

   Näin mäkin olen ymmärtänyt, mitä Lauram sanoo :( :( :( :( Ihan kamalaa, oon miettinyt tätä paljon :(

   • Salla
    20.8.2017 at 08:08

    Ei mun mielestä, mitä oon lukenut. Se ensimmäinen kuolonuhri taisi olla jehovantodistajanainen ständillä(?)

    Vauvaa pidellyt nainen sanoi haastattelussa, että vauvan äiti lähti ambulanssilla sairaalaan. Ja antoi sitten myöhemmin saapuneelle isällä vauvan torilla. Mutta joku kuoli myös sairaalassa.

  • Marika
   20.8.2017 at 15:14

   Iltalehden mukaan nainen selvisi hengissä, on vielä sairaalahoidossa.

 • Elina*m
  19.8.2017 at 21:48

  Tämä äidin kuolema on niin järkyttävää, itkettää. Hän ei voinut lähteä pakoon. Vähän lohtua toi tämän vanhemman auttamaan tulleen naisen haastettelu jossa kertoi että vauva oli ollut rauhallinen auttajiensa sylissä, kiinnostunut rouvan kaulakorusta.

  • krista
   19.8.2017 at 21:51

   Mä itkin, kun näin sen kaulakorujutun <3 Voi se pieni lapsi rakas, toivottavasti hänellä on ihana lähipiiri ympärillään huolehtimassa ja hän saa elämässään paljon rakkautta <3

   • Nanna
    19.8.2017 at 22:10

    Mutta ei voi saada rakkautta ja syliä siltä yhdeltä tärkeimmistä, se surettaa niin paljon. Eikä sitä voi millään keinoin tai sanoin kääntää hyväksi.

    Lohdullista, että on ihmisiä jotka vielä auttavat. Mutta jotenkin toivoisi, että ihmisille, niin uhrien omaisille kuin muillekin, annetaan oikeus ja rauha surra ja tuntea kaikki ne tunteet joita väistämättä tulee, eikä taputeltaisi niitä kiireesti hyvä-puheen alle piiloon.

    • krista
     19.8.2017 at 22:17

     Tää on ihan sataprosenttisen totta, ja surettaa ihan valtavasti. Valvoin viime yönä sitä ajatellen, sitä lasta ja lapsen isää siis. Tietysti kaikkia läheisiä, mutta näin perheellisenä tuo takoi mielessä, kuristi kurkkua ja itketti.

     Ja samoin on totta, että surijoilla on ihan täysi oikeus joka ikiseen tunteeseensa, en usko että kukaan niitä haluaa ”ottaa pois”. Ehkä pikemminkin niin, että itselle on terapeuttista kohdistaa huomio pois vihasta; mieluummin suruun, järkytykseen – ja myös hyvään: yhteisöllisyyteen ja sankarien arvostamiseen. Muokkaus vielä: oikeus on myös vihaan! Koska jos ajatellaan tunnetta tekijää kohtaan, niin totta hemmetissä: itsekin todellakin tunnen vihaa tekijää (ja muiden vastaavien tekojen tekijöitä) kohtaan! Se sitten on asia erikseen, jos joillain se viha kääntyy ihmisryhmiä (maahanmuuttajat) vastaan, se puolestaan ei ole oikein. Paitsi jos se ihmisryhmä on erityisesti tuo ”rikolliset terroristit”.

     • Elina*m
      19.8.2017 at 22:55

      Ei mikään korvaa menetettyä äitiä, päällimmäisenä on suuri suru äidin, lapsen ja isän ja kaikkien läheisten puolesta. Ja kyllä viha myöskin. Niin kertakaikkiaan väärin että sitä on vaikea sietää. Itseäni lohdutti tuossa se että vauva ilmeisesti oli niin pikkuinen että ei toivottavasti nähnyt ja ymmärtänyt siinä kamalassa hetkessä tapahtumaa.

 • Nukkis
  20.8.2017 at 06:49

  Hiljainen hetki kunnioittaa uhreja ja loukkaantuneita tänään klo 10.00.

  • krista
   20.8.2017 at 14:37

   <3

 • UN
  20.8.2017 at 11:13

  Kiitos kun kirjoitit tästä. Vaikea aihe ja moni blogi vaikenee. Samoja kysymyksiä moni kuitenkin miettii.

  • krista
   20.8.2017 at 14:40

   Tällaiset aiheet tuntuvat varmasti moneen blogiin vaikeilta, vaikka tosiaan varmasti samanlaisten ajatusten kanssa itse kukainenkin pyörii. Itselläkin tietysti tuntuu, että ”ei ole mitään uutta sanottavaa”, pää on vain tyhjä kaikesta. Mutta sitten toisaalta koin, että olisi ihan kummallista kirjoittaa vaan jotain ”käytiin eläinmuseossa” -juttua (vaikka käytiinkin), kun jotain näin järkyttävänkamalaa on yhteiskunnassamme juuri tapahtunut :( Vaikka ns. uutta sanottavaa ei ollutkaan, ajattelin, että osanotto omaisille ja kiitos auttajille on se, mitä silti haluan ”ääneen” sanoa.

 • Hanna
  20.8.2017 at 12:37

  Mulla oli kaksi kaveria barcelonassa iskujen aikaan, ja serkkuni turussa, onneksi omassa kodissaan. Hermot oli herkällä, ja pelotti hiukan lähteä kaupungille, jos vaikka oma kotikaupunkikin päätyy otsikoihin…

  • krista
   20.8.2017 at 14:44

   Uhhuh. Me käveltiin eilen kans kaupungilla ja pakko myöntää, että vaikka järki sanoisi mitä, oli silti vähän jännittynyt olo. Etenkin rautatieaseman kohdalla sitä jotenkin tarkkaili ympäristöään :( Vaikka tosiaan järki sanoisi mitä. Silti ei jätetty lähtemättä, kun oltiin luvattu lapsille käynti eläinmuseossa.

 • Neiti Nimetön
  20.8.2017 at 14:34

  Kiitos, kun kirjoitit aiheesta. Minäkin lähetän paljon ajatuksia uhrien omaisille, loukkaantuneille ja auttajille.

  • krista
   20.8.2017 at 14:46

   <3

 • Salla
  20.8.2017 at 14:56

  http://m.iltalehti.fi/kotimaa/201708202200338309_u0.shtml?ref=juurinyt_mobile äiti selvisi! Ihanaa vauvalle!

  • krista
   20.8.2017 at 18:03

   OOOOoooooooooooooooh mikä uutinen!!!! <3 <3 <3 <3 <3

 • A
  20.8.2017 at 17:34

  Vauvan äiti on hengissä (lähde: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005333486.html).
  Se ei tietysti poista sitä, että kuolleet uhrit ovat ainakin jonkun lapsia, mahdollisesti siskoja, äitejä, tätejä jne.
  Niisk.

  • krista
   20.8.2017 at 18:06

   Voi miten ihana uutinen, kiitos kun laitoitte linkit <3 <3 <3 <3 Ja kyllä, se ei todellakaan poista sitä, että menehtyneiden elämä on yhtä tärkeä (ja muillakin on mahdollisesti lapsia, lisäksi ovat läheisilleen rakkaita), mutta jotenkin tää vaunuja työntäneen äidin kohtalo vaan kosketti <3

 • N
  21.8.2017 at 00:16

  Ihanaa että se äiti selvisi. Luin netistä että nuo terroristit tulkitsevat islamia niin että kaikki muut uskontokunnan edustajat ja uskonnottomat pitää hävittää. Näin ainakin ymmärsin sen. Todella pelottavaa. Tarkoituksena oli vissiin tappaa naisia koska siinä on suuri shokki uutisarvo. Miehiä loukkaantui kun yrittivät auttaa. Kristillisyys pohjoismaissa on vaikuttanut paljon. Vaikka moni on luopunut kristillisyydestä niin silti ehkä se on aikoinaan myös luonut pohjaa tasa-arvolle ja ajatukselle ” kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan”. Hirvittää kun terroristit tuntuvat tekevän iskuja yhä enemmän tai ainakin niistä kuulee enemmän. Ihan sekava sepustus. Toivottavasti uhrit selviytyvät vammoistaan.

 • Puumis
  21.8.2017 at 09:50

  Vihanlietsonnasta ja kokonaisten kansanryhmien/uskontokuntien leimaamisesta sen verran, että mun ensimmäinen reaktio noihin Turun tapahtumiin – tietysti alkujärkytyksen jälkeen – oli laittaa viestiä yhdelle tutulle ”ei-kantasuomalaisen näköiselle” maahanmuuttajalle, että pysy kotona, älä lähde nyt ulos. Pelkäsin, että kostotoimenpiteitä tapahtuu, vaikka ko. ihmisellä ei olekaan mitään kytköksiä ISISiin, ja tyyppi ei itseasiassa edes ole harjoittava muslimi. Kyseinen ihminen uskoi varoituksiani ja pysyi kotona. Kaverinsa ei, sillä halusi lähteä kirkkoon (!). Oli kuulemma saanut turpaansa matkalla, valokuvien perusteella suht koht pahastikin jopa.