Tuplilla Fugessa

Heti alkuun vastaus jo kuukausien ajan kaikkien huulilla (haha) olleeseen kysymykseen: hyvin mahtuu.

Tänne Fugeen lähtiessämme emme yhtään osanneet arvioida, miten elo tuplavaunujen kanssa täällä kapeilla jalkakäytävillä sujuu. Itse asiassa etukäteen mietin, että tuleekohan tuplavaunuista täällä ihan vaan parvekevaunut – edelliskerralla kun oltiin jo katseltu jalkakäytäviä sillä silmällä. Ja usein täällä keskellä muutenkin kapeaa jalkakäytävää töröttää tolppa tai puu.

Nyt täällä on jo elelty jo 3,5 kuukauden ajan, joten uskaltaa jo sanoa vähän omaa kokemustakin: tämänkokoisilla tuplilla liikkuminen ei ole täällä ongelma (paitsi jyrkässä ylämäessä, hehe). Meillä siis nuo Emmaljungan tupla-Vikingit, ja myös Bugaboon tuplia täällä näkee tosi paljon – suunnilleen samanlevyisiä nämä taitavat olla.

Yllättävää kyllä nuo keskellä jalkakäytävä töröttävät tolpatkin useimmiten jättävät kulkutilaa juuri sen standardioven (80cm) mitan, josta nämä vaunut mahtuvat. Samoin hissien ovet; esimerkiksi kotitalon hissiin mahdumme juuri ja juuri, kun vaunut työntää sisään täsmälleen oikeassa kulmassa. Varmaan milliäkään ei jää yli.

Omilla päivittäisillä kävelyreiteillämme on vain yksi kohta, josta tuplilla pitää koukata kadun kautta. Se on sen verran kapea kohta (risteyksessä), että siitä ei meinaa mahtua yksöisvaunuillakaan. Lisäksi päivittäisten reittiemme ulkopuolelta olemme huomanneet yhden valtatien ylittävän rampin (Pacosiin tullessa), joka on tosi paha – siitä jos menee, niin pitää mennä autotietä. Itse kuljemme kuitenkin siitä alikulkutunnelin kautta, ja siitä mahtuu ongelmitta. Lisäksi olemme bonganneet yhden kadunpätkän, josta tuplilla ei pääsisi ollenkaan – tästäkään emme itse kulje, mutta katselimme alun perin asuntoa sieltä päin. Onneksi on googlemapsin streetview, sen avulla hoksattiin, että okei tuosta ei kuljeta. Mäkikin on sen verran jyrkkä, että sijainti olisi ollut kehno jo senkin takia.

Mutta meidän päivittäinen elomme ja kulkumme on siis täällä sujunut tuplilla ongelmitta.

Tästäkin mahtuu.

Tuplista puheen ollen.

Kolme vuotta sitten en olisi kyllä mitenkään voinut uskoa, että tuplavaunujen käyttöaika on meillä näin pitkä. Mutta päiväunistahan tämä käyttötarve enimmäkseen johtuu – tänäänkin tytöt nukahtivat päikkäreille junassa jossain Benalmadenan kohdilla. Nukkuivat koko matkan kotiin ja nyt jatkavat unia vaunuissa parvekkeella. Tuplien mukanapito pidentää aamupäivää ihan valtavasti, kun ei tarvitse ehtiä kotiin päiväunille, vaan uni voi tulla (ja tuleekin) missä vaan. Etenkin kun täällä julkisilla liikkuessa välimatkat ovat pitkät ja yhden bussivuoron väliinjääminen voi tarkoittaa tunnin (tai ylikin) odotusta.

Toinen syy, miksi oikeasti haluan pitää usein vaunuja mukana on se, että niiden avulla on meillä helppo ”rauhoittaa tilanne”. Etenkin väsymyksen jo hiipiessä (pitkät bussinodottelut tai mitä vaan vastaavaa) lapset saattavat alkaa temppuilla tai säntäillä tai kieltäytyä kävelemästä (etenkin tää nuorempi). Tai mitä nyt vaan keksivätkin sillä kertaa. Mutta suihk vaan vaunuun lapset, niin siihen ne sitten rauhoittuvat sekunnissa istuskelemaan.

Tämä ei tietenkään ole universaali oppi; tiedän lapsia, jotka jo alle 2-vuotiaana ovat kieltäytyneet vaunuista. Meillä on onneksi toisin päin, eli vaikka homma meinaisi lähteä muuten ylikierroksille, molemmille lapsille nuo vaunut ovat se paikka, mihin sitten hetkessä rauhoitutaan ja hiljennytään.

Joten kolme vuotta tuplavaunuilua – aika pitkä aika. Saas nähdä, kumpi tulee ensin: loppuvatko Silvalta päiväunet vai käyvätkö vaunut liian ahtaiksi. Vielä ei näy merkkejä kummastakaan.

18

You Might Also Like

 • Tiina A
  15.2.2017 at 19:06

  Joo, kyllä ensi talvi pitää viettää siellä Fugessa!

  • krista
   15.2.2017 at 19:23

   Suosittelen :) On ollut ihana talvi <3

 • A
  15.2.2017 at 20:12

  Yllättävän näpsäkästi mahtii tuplat, ei uskoisi. Ja aika hyvä treeni työntää ylämäkeen :)

  Hih ja taas mun huomio kiinnittyy siihen miten erilaisia eri perheet/lapset on. Meidän about Silvan ikäinen nakero käytti rattaita viimeksi 1,5v. sitten (ja vuosi sitten myytiin pois), joten hassulta tuntuu että about samanikäisellä ovat aktiivikäytössä. Vaan ymmärrän kyllä hyvin miksi teillä on käytössä, meillä on vain yksi lapsi joka ei ole ikinä rattaissa nukkunut, niin se on kovasti eri asia kuin teillä (ja tosiaan päiväunilogistiikka ilman rattaita on todella rajoittavaa, onneksi nykyään ei niitä nukuta, jos lapselta kysytään, aikuiset joskus tahtoo). Ja, kyllä näin talvisaikaan on päiviä kun miettii, että oispa rattaat kivat just nyt (esim. kun lapsi on oksentanut päiväkodilla ja menet hakemaan sitä ja sillä koskee mahaan niin, että ei voi kävellä…siinäpä sit kannat lasta bussipysäkille 500m ja vielä maanittelet kulkemaan bussipysäkiltä 200m kotiin, silloin pitkät metrit vaikka normiarjessa nakero nuo reippaasti kävelee). Pyöräilykaudella on onneksi helpompaa, kun poikkeustilanteissa lapsi pääsee pyöränistuimeen (normisti ajaa muutaman km matkat itse).

  • krista
   15.2.2017 at 20:49

   Joo iltapäivän kuumudessa varsinkin kun ylämäkeen työntää, niin treenaa… …ainakin hermoja :D Meillä on siis pieni loiva ylämäki meille, onneksi ei ihan noita hurjia mäkiä, joita täällä on paljon.

   Meilläkin muuten silloin, kun ei ole nukkumisaika tulossa liikkeelläolon aikaan, on vain yksöisrattaat mukana. Ja siinä seisomalauta, mutta sit se on ainaista taistelua ja vuorottelua, kun molemmat haluaa seisoa siinä laudalla – että en tiedä, onko se kovin paljon helpompi :) Ja jos toinen saa kävellä, niin sitten haluaa toinenkin, ja tuollaisilla kapeilla jalkakäytävillä kun säntäilevät, niin… Siinä muuten myös yksi syy, miksi täällä käytetään rattaita paljon. Silvasta aika hyvin voi luottaa, että se ei keksi lähteä säntäämään, mutta Seela saattaa vielä saadakin jotain hassua päähänsä. Kapeimmat osuudet turvallisinta mennä vaunuilla täällä. Aaaa ja vieläkin tuli yksi syy mieleen: täällä me kävellään PALJON. Jos kävelee keskustaan (usein kävellään palatessa) se on 45 minuutin kävely ”aikuistenvauhtia”, ja mäki vielä siinä loppuhuipennuksena. Usein ois aikuisenkin kiva istahtaa välillä vaunuissa :D Mutta siis joo (tää oli aiheesta eksyminen), en mäkään ois ajatellut, että meillä on vaunujen käyttöikä näin pitkä – mutta hyvä näin, ei siinä mitään :)

   • A
    15.2.2017 at 21:37

    Joo meillä on vielä tosiaan tuo että voi luottaa tuon melkein 5v. järkeen, siis kun asutaan ihan keskustan lähellä ja ollaan liikenteessäoloa (kävellen, sitten potkupyörällä ja vikana fillarilla) haastavissa olosuhteissa (kotikadulla kun on pari autokaistaa, ratikkakaistat sekä jalkakäytävästä viivalla erotettu paljon käytetty pyörätie) on harjoiteltu 1v. iästä asti, niin voi aikalailla luottaa osaa jo olla about fiksusti liikenteessä että kuuntelee ohjeita (ja syytäkin on, eihän tässä ole kuin pari vuotta ja tyypin pitäisi osata jossain vaiheessa kulkea kouluun). Joskus nakeron ollessa lapsi pohdin että missä vaiheessahan sen uskaltaa antaa edes kävellä kadulla ja ostin semmoisen valjasrepunkin, vaan niin vain kuitenkin tuossahan se on pikkuhiljaa oppinut (2v. iässä kuljettiin jo kävellen lähikauppaan 500m suuntaansa). Mut joo, tää meidän tapaus on aika rauhallinen tyyppi joka villiintyessäänkin muistaa ainakin komennon ”STOP!” ja mä en todellakaan haluaisi hanskata kerralla useampaa kuin yhden lapsen (etenkään jos ne lähtee eri suuntiin, huh).

    Tällä arkiliikunnan harjoittelulla meillä nakero kyllä matkoilla kulkee sen mitä aikuisetkin (jos on terveenä), vaan tahti pitää silloin valita seurueen pienimmän mukaan. Normipäivänä lapsi taitaa kävellä about samanverran kuin minä, eli noin 7000 (aikuisen) askelta (plus kaikki päiväkodilla tapahtuva liikkuminen). Toki jos on kiire, kuten esim. viime kesänä Berliinissä kun päivä kääntyi iltaan ja oli vielä kilsoja kuljettavana hotellille, niin lapsi saa reppuselkä/sylikyydin, mutta yhä vähemmän ja vähemmän (mutta silti, joskus ois todellakin kiva jos rattaat olisi).

 • Miima
  15.2.2017 at 21:09

  Meidän 3v ei ole about kahteen vuoteen suostunut olemaan vaunuissa, muutamaa yksittäistä kertaa lukuunottamatta. Vaunuissa kököttäminen loppui lähes samana päivänä kun oppi kävelemään. Kävelee (juoksee) joka paikkaan ja älyttömän pitkiäkin matkoja :D ei oikeastaan vauvanakaan nukkunut vaunuissa, vaikka niissä silloin muuten viihtyikin.

  • krista
   15.2.2017 at 21:29

   Joo tätä kuulee paljon! Ja näkee :) Meillä nuo viihtyvät, mutta toisaalta sitten tietysti kävelevätkin pitkiä matkoja. Nyt on ollut vähän Seelalla sitä, että ei malta kävellä kädestä pitäen (mikä täällä ois paikoittain välttämätöntä liikenteen takia) vaan haluaa juosta omiaan ja se ei ole näillä ahtailla kaduilla turvallista. Mutta on sitten täällä tietysti paljon sellaisia paikkojakin (puistot, rantakatu), jossa on pitkät baanat juoksentelulle :D

   • A
    15.2.2017 at 21:40

    Tuosta juoksemisesta tuli mieleen, mun paras keino saada mateleva ”mä en jaksa enää kävellä”-lapsi eteenpäin on sanoa, että ”ei ole pakko kävellä, voit juosta” ja sinne se sit riemuissaan menee (siis sama tyyppi joka ei jaksa kävellä askeltakaan).

    • krista
     15.2.2017 at 21:41

     Haha! :D

 • Reetta
  16.2.2017 at 22:06

  Meillä on esikoinen 2,5-vuotias ja nukkuu edelleen päiväunet rattaissa ja lähes missä vain. Toinen lapsi syntyy tässä kevään aikana ja olen hirveästi miettinyt, että millaiseen ratkaisuun päädytään..
  Ostin jo vauvaa varten Tulan ja sitten meillä on kotikäytössö Brion yhdistelmät sekä kaupunkirattaina Britaxin B-Agile matkarattaat. Kummatkin on tosi näppärät. Mutta mietin, että olisiko kuitenkin helpompi liikkua yksillä tuplarattailla…
  En nyt tiedä, että osaatko säkään sanoa tähän mitään.. Ehkä kaipaan kannustusta, että ostakaa vaan tuplat, ei ole turhat :D

  • krista
   16.2.2017 at 22:15

   Lapsethan on niii-iiin erilaisia, että yksiä oikeita vastauksia ei ole. Meillä ois ollut hyvin vaikea kuvitella eloa ilman tuplia – juuri päiväunien takia. Meillä oli alkuun yksöis-Bugikset, tuplat ja Vikingien yksöisrunko (johon nää istuimet on yhteensopivat), ja myöhemmin Bugikset jäivät käyttämättöminä kotiin seisomaan. Varsinaisia matkarattaita meillä ei ole ikinä ollut (ei ole ollut sellaista tarvetta), yksöis-Vikingeillä ja tupla-Vikingeillä (ja aikoinaan Bugiksilla) on menty :)

   Mä oon valmis sanomaan, että ostakaa vaan tuplat, ei ole turhat – koska meille ne oli niin ehdottoman hyvät ja osittain myös kiitän niitä siitä, että meidän päikkärihommat sujuu niin hyvin. MUTTA tietysti lapsista ei koskaan tiedä :)

   • K_
    18.2.2017 at 18:15

    Meillä on syksyllä tulossa toinen lapsi ja tuplat on pohdinnan alla. Esikoinen ei vaan vaunuissa viihtynyt pätkääkään, niin ei hankita ennen kuin nähdään millainen tyyppi sieltä tulee. Meillä on Britaxin B-motionit ainoina rattaina, niihin varmaan hankitaan vaunukoppa ja katellaan miten sen kanssa menee ja sit vaan kannetaan jompaa kumpaa lasta tai isompi kävelee.

    Mä luulen että tuplien tarpeeseen vaikuttaa aika paljon sekin, kuinka paljon liikkuu autolla versus kävellen tai julkisilla. Meille on tulossa auto ennen seuraavan syntymää, mutta mä liikkuisin silti päivisin ilman autoa. Eniten jännittää tavaroiden kuskaus, kyllähän sitä yhden vauvan aina liinassa kantaa mutta mihin kahden lapsen kamppeet laitetaan :D

 • Mai
  6.3.2017 at 14:13

  Onks nää nyt ihan parhaat tuplat, näinkö se meni? Luin jo sun aiemman, vanhan postauksen teidän vaunuista, tarvitsisin vain vielä se viimeisen potkun peppuun rohkaistakseni itseni vaunukauppaan!

  Meillä tulossa sama ikäero ja ilmeisesti samanmoinen käyttöikä, koska ei autoa ja normiarki pyörii kävellen, niin lapset kyllä saavat luvan viihtyä kyydissä pitkään!

  Loppuun vielä leimisti kiitos blogista: tää on huippu, mutta oon laiska enkä jaksa koskaan naputella kiitoksia tai kommenttejakaan.

  :)

  • krista
   6.3.2017 at 15:14

   No siis me ollaan ihan täysillä tykätty ja jos nyt ostettais, niin nämä ostettais! Meillä kriteerinä se, että lapset saa olla vierekkäin (nykyään keskenään höpöttelevät tai pitävät kädestä, ehkä siksikin niin hyvin viihtyvät) ja se, että lapsi saa olla joko kasvot työntäjään päin tai myös toisin päin. Ja tietty se, että on ketterät ja keveät työntää (ja asettaa julkisiin kulkuneuvoihin ym). Aaa JA sitten se hyvä puoli, että tähän on olemassa yhteensopiva yksöisrunko eli kun lähtee yhden kanssa niin voi mennä sillä – eikä tarvitse muita vaunuja, meillä on siis käytössä tuplarunko, yksöisrunko (seisomalaudalla) ja kaksi penkkiä – ja niistä sitten aina päivän menon mukaan voi ottaa sopivat. Eli suosittelen kyllä! Toinen tätä vastaava vaunumalli on Bugaboon tuplat, ne täyttää näistä kaikki muut samat kriteerit paitsi tuon yhteensopivan yksöisrungon. Nyt ollaan kuitenkin tätä Emmaljungaa käytetty ja näihin ihastuttu!

   Tuplien pitkä käyttöaika ja niissä nukutut päiväunet on kyllä meidänkin perhe-elämärytmin kulmakivi!

   Ja kiitos! Ei ollut leimi vaan tekee hyvän mielen kuulla kivaa palautetta :)