Talvilomaterveiset

Mun on edelleenkin välillä vaikea muistaa nykystä termiä: talviloma. Aina sieltä jostain se sana ”hiihtoloma” tuppaa puskemaan pintaan. Missäköhän vaiheessa tuo nimitys muuten on muuttunut?

Koko loma-ajatuksen taustan suhteen käytin vähän Wikipediaa, ha. Sen mukaan hiihtoloma on otettu valtakunnallisesti käyttöön vuonna 1933, ja sen ajatus oli, että keväthangilla hiihtäessään lapset saisivat raitista ilmaa ja jaksamista loppulukukauden koulunkäyntiä varten.

Eli hyvin perinteisissä merkeissä mekin täällä Sotkamossa nyt hiihtolomaa vietämme!

(anteeksi, talvilomaa)

Hiihtoloman ohjelmassa meillä on siis hiihtämistä järvellä; lasten sukset saatiin mahtumaan autoon ja minä lainaan äitini suksia. Ja toisena keskeisenä juttuna tietysti luistelemista.

Kolmantena vielä pulkkailua ja liukurointia.

Sekä yleistä lumessa möyryämistä.

Ajoimme tänne siis maanantaina, 10 vrk omaehtoisen eristyksen jälkeen. Ensimmäisen päivän paukkuva pakkanen ja toisen päivän lumisade vaihtunevat pian aurinkoisiin nollakeleihin.

Itse muistan lapsuuden hiihtolomat juuri sellaisina. Kiireettöminä täysipainoisina lumipäivinä, jolloin aurinko jo lämmitti poskipäitä. Olen ihan valtavan iloinen, että voimme viettää taas juuri sellaisen hiihtoloman lapsienkin kanssa.

Hyvin kaukana on sellainen ajatus, että ”oltaispa jossain ulkomailla”. Juuri tässä äitini punaisen pyöreän keittiönpöydän (sama pöytä kuin minun lapsuudessani) äärellä on meille paras paikka maailmassa. Juon kahvia juuri sellaisesta mukista, joka on ollut lapsuuskotini astiakaapissa koko elämäni ajan.

Illalla lämmitetään sauna.


Vuodenvaihteessa tehdyn lumiukon nykytila.

Neulepaitani sain muuten valmiiksi tänään. Oi kyllä, vihdoinkin!

Luvassa enää arviolta viiden viikon verran päättelyä. Toisaalta se on aika hyvä laskeutumisaika siihen tyhjyyteen, että ”mitä mä nyt teen, kun tämä on valmis”.

Ihan niin kuin kaikki vähän hidastuisi, kun tänne tulee.

Ehkä vähän hidastuukin.

Ihania talvipäiviä kaikille!

21

You Might Also Like

 • Karina
  25.2.2021 at 08:46

  No toi on kyllä niin perinteisen täydellinen hiihtoloma kun olla voi. Me ei nyt lähdetty mihinkään kun ei voitu karanteeneja pitää – lapset on aikaisempina vuosina, oisko n. 4-5 vuotta olleet kahdestaan anoppilassa Etelä-Savossa ja viettäneet juuri tuollaista kiireetontä tylsää aikaa, jota nykylapset todellakin tarvitsevat. Me sitten ollaan päästy miehen kanssa tunnelmaan kun ollaan ajeltu sinne hiihtoloman lopuksi viikonloppua viettämään. Just tyttären kanssa yks päivä avattiin telkkaria ja siellä oli jotain ampumahiihtoa. Heti tuli molemmille mieleen että siellä mummilassa nyt tätä sitten katottais koko porukka suurella mielenkiinnolla :D Kotona ei todellakaan :D Se ei vaan kuulu kotijuttuihin, mutta mummilajuttuihin kyllä. Jotenkin ihana ajatus se sukupolvesta toiseen Bischoshofenin ja Oberstdorfin ääressä tylsistyminen.
  Toi lumiukko on hauska! Ihan kun joku iso lumihirviö yrittäisi kuristaa ukkoraukkaa (tai sitten halata, kumpi vaan :))

  • krista
   26.2.2021 at 10:14

   No kyllä! Kohta taas lähdetään hiihtelemään, kunhan äiti saa ensin toisen kahvikupillisen tankattua :)

   Hihi ampumahiihtoa! Täällä ei sitä katsota, mutta omasta lapsuudesta muistan kyllä, jopa se äänimaailma palautuu hyvin mieleen! Ja kaikenmaailman hiihdot ja mäkihypyt. Täällä ”mummolatvjuttuna” on uutiset, en koskaan kotona katso telkkariuutisia (okei heh kun ei ole telkkariakaan), mutta täällä ihan kelloa katselen, että no laitetaanpa puoli yhdeksän uutiset päälle :)

 • anomuumioriginaali
  26.2.2021 at 08:13

  Saako udella käytännön järjestelyistä tuon omaehtoisen eristäytymisen suhteen, tai lähinnä sitä, otitteko koululaisenkin pois koulusta niiksi 10 päiväksi? Jos, niin miten koulu suhtautui, antoiko opettaja tehtävät, ei varmaan sentään mitään etäopetusta annettu? Meillä siis myöhemmäksi ajaksi mahdollisesti jotain vastaavaa suunnitteilla ja on mietitty tuota koulupuolta. Meillä kyllä tokaluokkalainen käyttää maskia (ainoana luokallaan), mutta silti. Voi olla, että jää kyllä suunnitelma tekemättä, säädön määrä tuppaa herkästi nousemaan saavutetun hyödyn ylittävälle tasolle :D

  • krista
   26.2.2021 at 10:11

   Joo, saa udella :) Pyydettiin siis ihan viikon loma, siihen lisäksi viikonloput, niin tuli just kymmenen. Loma haettiin samaan tapaan kuin vaikka jos lomamatka olisi, eli Wilman kautta hakemus ja opettaja hyväksyi. Ja opettajan kanssa tietysti oltiin ennakkoonkin viestitelty ja asiasta sovittu. Läksyt saatiin Wilmaan samaan tapaan kuin muille poissaolijoille tulee (aina joku kipeänä kuitenkin) eli tietysti aika suppeana, mutta itse sitten jatkettiin omalla ohjelmalla. Aika pitkälti on menty lukujärjestyksen mukaan eli samoja aineita on tehty kuin mitä lukkarissa on. Muutamia muiden opettajien tehtäviä/tunnin ohjelmaa kyselin erikseen ja tosi positiivisesti (oikeastaan ilahtuen, kun oltiin aktiivisia) suhtautuivat ja kertoivat esimerkiksi tunnin teeman tai tehtävät, niin tehtiin sitten itse sen mukaan ”oma opetus” kotona. Ja netissä on tosi hyvin opetusmateriaaleja! Joitain puuttuvia (uusia saatuja) monisteita kyseltiin koulukavereilta ja otettiin omalla printterillä sit ulos. Mutta siis tosi kivasti mun mielestä on sujunut!

   Ai teillä käyttää maskia! Missä päin Suomea asutte? Mä oon miettinyt, että koskakohan alkaisi sitä harjoittelemaan… Katselin jo tuolta, että olisiko jotain nättejä lastenmaskeja :) Löysin sitten vaan kirurgisia lastemaskeja; ois ollut niin mahtavaa, jos olisi ollut kakkostason maskeja jollain tokaluokkalaisen estetiikalla ihanalla kuvionnilla, niin se ehkä tekisi siitä sellaisen kivan ja coolin jutun. Olisipa kyllä helpompaa, jos maskin käyttäjiä olisi muitakin luokalla….

   • anomuumioriginaali
    26.2.2021 at 11:16

    Pk-seudulla asutaan, alle 15 km keskustasta. Mä voisin itse asiassa laittaa sulle vaikka yksityisviestiä, vaikuttaa siltä että haluan avautua enemmän mutta en viiti perheen asioita puida täällä :D

 • A
  26.2.2021 at 23:02

  Meillä lapsi katsoo telkusta talviurheilua (hiihtoa, tai hallikisoja), jostain syystä innostunut moisesta ja tekee Yogaian joogaohjelmia (sain ilmaisen kuukauden, vaan en oo itse ehtinyt, onneksi ipana sentään :D). Vähän on tylsä loma lapsella, kun Helsingin kelit ei niin talviset oo, eikä ulkoiluun houkuttele (on kyllä käyty pulkkamäessä ja yritettiin luistelua, vaan oli jää peittynyt lumeen ja alijäähtyneen veden tekemään jääkerrokseen, ettei siitä mitään tullut), kaikki kaverit tyyliin Lapissa laskettelemassa (tätä mä vähän ihmettelen, mutta kaipa se kukin tavallaan) plus vanhemmat (etä)työssä/rempan teossa/muuttopakkailuja tekemässä. Onneksi kouluun pääsee maanantaina ja ehkäpä kaveritkin ois vielä terveenä ja sitten muuton jälkeen pääsee lapsi sisustamaan omaa huonettaan. Näin vanhempana harmittaa kun on lapsella vähän mälsä loma, mutta tämä on nyt tätä just nyt (jos ei ois koronaa, ois laitettu lapsi mummolaan hemmoteltavaksi, mutta nykytilassa ei voi, valitettavasti).