Koululaisen ensimmäinen älypuhelin

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Swappien kanssa.

Wohoo! No nyt se päivä sitten vihdoinkin koitti! Onko se sitten ”jo” vai ”vasta” – se varmaan riippuu näkökulmasta.

Meidän kolmasluokkalainen sai siis juuri ikioman ensimmäisen älypuhelimensa.

Mehän halusimme pitkittää lapsen ensimmäisen älypuhelimen hankintaa, ja olen ollut tosi iloinen siitä, miten mutkattomasti se on meillä onnistunut. Xplorat ovat olleet meillä erinomaisen hyviä ja ne ovat aidosti pitkittäneet älypuhelimen hankkimisen ajankohtaa. Itse asiassa käytännön kannalta niillä oltaisiin pärjäilty edelleen myös tämä esikoisen kolmas luokka.

Kuitenkin lausahdus ”sit kun menet kolmannelle” oli putkahtanut puolivahingossa puheisiini jo joskus vuosia sitten. Tiesmistä nappasin ajatuksen, että juuri tämä kolmas luokka ois se sopiva kohta, johon asti kännykän hankkimisen voi venyttää – ehkäpä se tuli tämän blogin aiemmista keskusteluista ja teidän muiden kokemuksista. Kolmannen luokan aloittamisen huippukohdat: oma kännykkä ja Harry Potterin kolmas osa, haha.

Ja lupauksista täytyy tietysti pitää kiinni. Niinpä kesäloman viimeisinä päivinä aloin sitten selailla Swappien valikoimaa.

(sen Harry Potterin kolmannen osan lapsi hotkaisi hetkessä)

En itse asiassa edes harkinnut muuta kännykkää, tai katsonut puhelimia mistään muusta paikasta; olin jo vuosia sitten (tämän parin vuoden takaisen oman Swappie-postaukseni yhteydessä) päättänyt, että lapsen ensimmäinen puhelin tulee sitten olemaan Swappie.

Swappie myy siis käytettyjä iPhoneja, jotka on tarkastettu, huollettu ja puhdistettu. Ne toimivat aivan kuin uusi – ja niillä on 12 kk takuu.

On jotenkin häkellyttävää, että älypuhelinta käytetään nykyään keskimäärin vain kaksi vuotta. Oisko siinä jotain samaa kuin autohommissa; on ihmisiä, joille on tärkeintä, että käsissä on se uusin malli, vaikka aiempikin olisi vielä ihan toimiva. No, joka tapauksessa – hyvä, jos se toimiva kännykkä (tai auto heh) ei mene roskiin, vaan kiertää jonkun sellaisen käyttöön, joka sitä vielä osaa arvostaa!

Käytetyn älypuhelimen voisi tietysti ostaa vaikka nettikirpputorilta, mutta Swappie tuntuu kyllä ihan huomattavan paljon turvallisemmalta vaihtoehdolta. Puhelimissa on tosiaan tuo vuoden takuu, ja puhelimet on käyty ihan ytimiä myöten läpi (kuulemma 52 teknistä tarkastuskohtaa) ja varmistettu, että siellä on kaikki kunnossa. Korjattu tarvittaessa ja vaihdettu osia.

Ja JOS puhelimeen tulisikin takuuaikana jotain vikaa, asiakaspalvelu toimii sujuvasti ja vika joko huolletaan tai puhelin vaihdetaan toiseen vastaavaan!

Lapsen ensimmäistä älypuhelinta lähdimme katsomaan ihan tuolta Swappien edullisimmasta ja iPhone-malliltaan vanhimmasta päästä – eli sanotaan nyt niin, että ykkösellä alkavalla hintalapulla varustetuista puhelimista. Mielellään mahdollisimman lähellä sitä ykköstä.

Tämä meidän tuore kolmasluokkalainen on kyllä erittäin huolellista sorttia, todennäköisesti paljon huolellisempi kuin vanhempansa. (Itsehän hukkasin aikoinaan esimerkiksi uuden kamerani SnadiStadin pallomeren pohjaan.) Mutta silti vahinkoja voi tapahtua, enkä muutenkaan näe tarpeelliseksi ostaa pikkukoululaiselle mitään kovin hienoa ja kallista puhelinta.

Niinpä valinta tehtiin Swappien ostohetkellä edullisimpien tarjolla olleiden mallien eli iPhone7:n ja iPhone8:n välillä. Nämä ovat myös sopivan pienehköjä malleja, suunnilleen samankokoisia molemmat.

Swappien kuntoluokitus menee näin:
Kuin uusi – no, siis kuin uusi, ei käytön jälkiä.
Erittäin hyvä – voi olla vähäisiä käytön jälkiä, ei kuitenkaan esiinpistäviä.
Hyvä – on näkyviä käytön jälkiä, kuten naarmuja ja kolhuja.
Kohtalainen – huomattavia käytön jälkiä, kuten syvempiä naarmuja ja kolhuja.

Kaikkien kuntoluokkien puhelimet ovat kuitenkin perusteellisesti testattuja ja toimivat kuin uusi.

Me katsoimme näistä etenkin kahta edullisinta luokkaa, hyvää ja kohtalaista. Klikkailin värejä ja kuntoja ja muistin määriä ja katsoin, miten mikäkin klikkaus vaikuttaa puhelimen hintaan.

Ja kolmasluokkalaisen ensimmäiseksi puhelimeksi täten valittiin…

iPhone 7, kuntoluokituksessa ”hyvä” ja värinä ruusukulta.

Muistikapasiteetti otettiin pienin (lue: edullisin) 32 GB, koska tavallaan me myös toivotaan, että mitään suuria tallennustiloja ei juuri tarvita tähän ensipuhelimeen. Tätä ei ole tarkoituskaan tuupata täyteen sovelluksia.

Hintaa tuli 129 euroa, kuulosti oikein sopivalta!

Viime hetkellä klikkasin ostoskoriin lisäostona myös puhelimeen valmiiksi asennetun panssarilasin.

Jonkinlaiset suojakuoret täytyy ostaa vielä erikseen. Niitäkin olisi löytynyt myös Swappielta, mutta jotenkin mulla herpaantui ote siinä vaiheessa enkä enää jaksanut pohtia uutena juttua, että millaiset suojakuoret, haha.

Tein tuon puhelintilauksen maanantaina illalla, ja iPhone saapui kotiovellemme tasan kaksi vuorokautta myöhemmin eli keskiviikkoiltana.

Täytyy sanoa, että yllätyin! Swappien sivulla kyllä lukeekin, että 1-3 arkipäivän toimitus, mutta jotenkin se silti tuntui lähes yliluonnollisen nopealta. Edes liittymää ei oltu vielä ehditty hankkia, hupsis!

Toinen yllätys oli puhelimen kunto. Sekin siis positiivinen yllätys!

Olin ehkä ajatellut ”hyvä”-kuntoluokan puhelimesta tulevan vähän naarmuisempaa yksilöä, mutta tämähän ei kyllä juuri uudesta eroa! Aavistuksen verran pikkukolhua toki on siinä ruusukultaisessa takaosassa, mutta niitä pitää kyllä ihan katsomalla katsoa, että ne huomaa. Ja siihenhän tulee sitten suojakuoret päälle. Olisi melkein voinut ottaa ”kohtalainen”-kuntoisenkin!

Meidän kolmasluokkalaisella on siis ehdottomasti tämän perheen naarmuttomin puhelin tällä hetkellä.

Tämä oli superhyvä ensikosketus uuteen (käytettyyn) puhelimeen siis, ja kolmosluokkalainen on tietysti asianmukaisesti innoissaan.

Puhelimella on jo päästy testaamaan esimerkiksi karttaa, kameraa ja muuta peruskäyttöä. Kodin wifissä lapsi on käyttänyt nettiäkin, ensimmäinen tällä puhelimella tehty asia oli Madonnan Wikipedia-sivun lukeminen. Jännä, miten mutkattomasti lapsi laitetta käyttää: sellaisella spontaanilla näppituntumalla selailee ominaisuuksia kuin vanha tekijä.

Heh vielä kun sen ”ihan yhden pikkujutun” eli puhelinliittymänkin saa, niin tämä iPhone7 pääsee varsinaiseen uudelleenkäyttöön.

Itselläni ihan valtavasti aina lämmittää mieltä, kun joku vanha asia saa uuden elämän. On se sitten kunnostettu huonekalu, parsittu sukka tai vaikkapa näin käytetty älypuhelin. Tällä on toivottavasti vielä monia vuosia käyttöaikaa jäljellä!

Muistakaa siis ihmeessä koululaisille (ja itsellennekin) puhelinta ostaessa, että puhelimen ei tarvitse olla aina uusi! Käytetty ja edullinen puhelin on mun mielestä just hyvä valinta lapselle. Ja vaikka se on käytetty, se toimii kuin uusi ja sillä on vuoden takuu.

Tsekkaa muuten täältä Swappien vinkit lapsen ensimmäisen älypuhelimen hankintaan.

Onkos teillä muilla ollut mielessä käytetty puhelin lapsen ensipuhelimeksi? Me ollaan näin ensikosketuksen perusteella tähän Swappieen ihan supertyytyväisiä: se oli sopivan hintainen, hyväkuntoinen, helposti ostettavissa ja ennen kaikkea meidän perheen omien kierrätysarvojen mukainen.

Ja lapsen mielestä just kaikin puolin ihana!

Ja hei sain alekoodinkin tänne blogiin jaettavaksi – jos Swappien osto on edessä, niin kannattaa hyödyntää tällainen!

Alekoodi on: puutalobaby10

…ja sillä saa 10 euron alennuksen Swappien puhelimista!

 

PS. Swappiesta ja älypuhelimen kierrättämisen ekologisesta puolesta lisää aiemmassa postauksessa täällä.

 

7

You Might Also Like

 • A
  19.8.2021 at 16:39

  Meillä kolmasluokkalainen käyttää (kolmatta vuotta) kierrätettyä puhelintaan, tosin kierrätysosuus oli että puhelin on mun vanha ja lapsi sai sen käyttöönsä eskarikeväänä (liittymän sitten vähän ennen ekan luokan alkua). Lapsen saadessa (silloin 2 vuotta vanhan) puhelimen oli siihen juuri (takuu)vaihdettu uusi akku, joten varsin pränikässä kunnossa lapsi sai puhelimensa. Olen ehkä vähän yllättynyt kuinka hyvin lapsi on puhelimesta huolta pitänyt (toki 1.-2.lk sitä ei ihan hirveästi arkena kodin ulkopuolella käytetä, kun koulu ja ip-kerho oli puhelinvapaata vyöhykettä, mutta nyt 3.lk on ihan eri määrä käyttöä kun lapsi on omissa touhuissaa iltapäivät kavereiden kanssa). Meillä ei ole edes mitään panssarilasia puhelimessa (inhoan niitä, ei ole itselläkään, lapselle hankittiin mutta ei ikinä saatu asennettua, mutta läpällinen kuori suojaa hyvin, niin puhelin on ehjänä pysynyt). Nyt lapsi on alkanut puhua uuden puhelimen tarpeesta, mutta rehellisesti sanottuna ei oikeaa tarvetta ole (ja siksi hän saa käyttää iphose SE:tään vielä ainakin tovin).

  Teidän kolmasluokkalaiselle jeet hyvästä puhelinmallista, itsekin päädyin iphone 7 (kun silloin lapsen eskarivuonna itselle uuden puhelimen hankin), on oikein hyvä malli (arvostan metallikuorta, siksi en itse harkinnut uudempaa iphone 8:a itselle käyttöön). Meillä jos lapselle olisi uusi (tai käytetty) puhelin harkinnassa, niin noihin vanhempiin malleihin kohdistuisi harkinta, myös uudempi iphone SE voisi olla sopiva (mutta toivottavasti ei pitkiin aikoihin tartte asiaa ajatella). Tuo tallennustila on mun näkökulmasta sellainen, että sanoisin enempi on parempi, sovellukset, kuvat, videot jne sekä itse käyttöjärjestelmä tuppaavat syömään tilaa yhä kiihtyvään tahtiin, että omassa käytössäni 64 gigaa oli liian vähän (lapsella se on ollut ok).

  Puhelinten kierrätykselle isot peukku, en uskaltaisi ostaa käytettyä puhelinta yksityiseltä ostajalta, joten Swappie (tai vastaava muu yritys) olisi mun valinta, jos kierrätetyn puhelimen hankkisin (olen päätynyt tähän asti hankkimaan itselleni puhelimet uutena, kun mieluummin käytän yhtä puhelinta 4-5 vuotta ns. loppuun kuin että käytän käytettyä pari vuotta; jossain vaiheessa kun tekninen käyttöikä joka tapauksessa tulee vastaan). Mutta esim. jos lapsi olisi sitä sorttia että puhelin hajoaa säännöllisesti, niin silloin kyllä maar käytetty puhelin olisi valintani.

  • krista
   19.8.2021 at 19:11

   Mäkin jotenkin kuvittelen, että käyttö olisi aika ”lempeää”, mutta joo vahinkoja tosiaan voi sattua. Se kuori toisiaan tarvittaisiin meillekin! Ja jesh tuuletus sille, jos tää valinta osui hyvään! Seiskan ja kasin välillä siis arvottiin…

   Joo, mäkään en kyllä uskaltaisi ostaa jostain nettikirppikseltä. Joltain tutulta vielä varmaan uskaltaisi, mutta lähipiiristä ei ole tullut sellaisia vastaan. Joten Swappie oli just hyvä!

 • Tilia
  19.8.2021 at 17:24

  Aika monella muksulla se eka älypuhelin on varmaan vanhemman, sukulaisen tai sisaruksen vanha?

  • krista
   19.8.2021 at 19:12

   Joo, ja sehän on just hyvä! Meillä on tapana käyttää puhelin viimeiseen pihahdukseen asti, joten meiltä tai lähipiiristä ei ole käytettyjä ollut kiertämässä asti. Mutta jos on, niin sehän on just hyvää puhelimen kierrätystä!

 • Susanne
  19.8.2021 at 18:37

  Myykö Swappie siis vain käytettyjä iPhoneja? Jos niin surku. Itse vannoutuneena Android-käyttöjärjestelmän käyttäjänä en voisi kuvitella vaihtavani iPhoneen saatika tulevaisuudessa (no en kyllä tiedä mitä puhelimia on sitten kun oma lapsi sitä tarvii) omalle lapselle ostavani iPhonea. Kuitenkin ajatus käytetystä puhelimesta on houkutteleva, ja sitten kun joskus aika jättää tästä omasta niin pitää tutustua valikoimaan. Siihen toivottavasti menee yhtä kauan kuin lapsen oman puhelimen hankintaan. 😁

  • krista
   19.8.2021 at 19:20

   Joo siis niillä on valitettavasti tällä hetkellä vain iPhoneja! Mulla itsellänikin on Android… Mutta mulla ei ole sellaista vakiintunutta fanitusta kumpaankaan suuntaan (ja mulla on myös iPad) eli meille sinänsä oli sama, että kumpi käyttöjärjestelmä lapsella sitten on. Joten lapsi sai iPhonen :)

   Mutta joo silloin pari vuotta sitten aiemmassa Swappie-postauksesa tästä kans kysyttiin ja silloin Swappielta vastattiin, että tällä hetkellä näin, mutta tulevaisuudessa on kai mahdollista. Joten kannattaa seurailla sitten, kun asia on ajankohtainen! Mä itse silloin päättelin, että tuollainen kännyköiden ”ytimiin asti avaaminen ja korjaus” on sen verran spesiaalia osaamista, että useamman käyttöjärjestelmän ”nuppineulatason teknisten asiantuntijoiden” kerääminen yhteen yritykseen saattais olla aika… haastavaa :D Mutta tuo oli vaan mun omaa pähkäilyä. Mutta iPhoneja siis tosiaan vain tällä hetkellä, niiden ytimet ja eri mallien sielunmaailma tuolla tunnetaan läpikotaisin!

 • Lilah
  19.8.2021 at 23:24

  Meillä lapset on saaneet vaihtelevasti uutta ja käytettyä luuria, juurikin tuon saman hintaluokan puhelinta kuin teilläkin. Älypuhelimet kaksi ekaa lasta saivat 10-vuotiaina (nämä kestäneet nyt käytössä muutamia vuosia, toinen veden ja iskunkestävä malli), nyt koulun aloittanut sai heti älyversion varsin rajatulla sisällöllä ja käyttöajalla.
  Itselläni ensimmäinen älypuhelin oli iPhone ja tykkäsin siitä paljon. Kestävyys ei lopulta kuitenkaan vakuuttanut ja kaikkein eniten tökki huono kylmänkesto. Niinpä lapsille en iPhoneja edes harkinnut: haluan että puhelin toimii silloinkin kun lapsi on ollut pari tuntia pakkasessa rymyämässä luuri taskussaan. Tai kun laskettelurinteessä kovassa pakkasessa ja tuulessa tulee tarve soittaa vaikka apua. Samoilla puhelimilla meilläkin mennään niin kauan kuin toimivat tai tila mitenkään riittää. Käyttöjärjestelmän ja sovellusten koko vaan tuntuu kasvavan sellaista vauhtia, että omassa luurissa alkaa nyt neljän vuoden jälkeen tulla raja vastaan. Lapsilla on samaa ongelmaa ajoittain, muistikorteilla ollaan niitä toistaiseksi onnistuttu taklaamaan.

  • krista
   20.8.2021 at 10:37

   Nuo sisällön rajoittamiset täytyykin nyt tässä lähitulevaisuudessa opetella… Kääks, uusi suo edessä :) No, siitä varmaan kirjoitan erikseen jossain vaiheessa!

   Meillä oli tosiaan vähän ajatuksena, että rajallinen muisti voisi olla sellainen ”luonnollinen” rajoitus myös sovellusten ym. määrään. Hah mulla itsellä ainakin toimii niin, että kun kännykän muisti on täynnä, pitää hyvin tarkasti katsoa, mitä sinne latailee :D No, itsellä se tietysti kuvia ja videoita täynnä eli itseaiheutetusti :D

 • Karina
  20.8.2021 at 11:45

  Jos teillä on enemmänkin applen tuotteita niin kannattaa avata se iCloud ja laittaa kuvia ja viideoita sinne muistiin. Meillä on jokaisella perheenjäsenellä siellä tila. Eikä sit harmita jos/kun puhelin tuhoutuu tai varastetaan.
  Meidän lapsilla on molemmilla swappien puhelimet kun ollaan tosiaan ”apple-perhe” ja iPhonet uutena turhan kalliita lapselle ostaa. Androidejahan saa pikkurahalla, niin ehkä siksi niiden kierrätyksestä ei ole tullut niin iso bisnes.
  Meillähän on isommat lapset, jotka käyttää sovelluksia ja nettiä paaaaaljon enemmän kuin 9v, niin meillä on pitkään ollut käytössä applen oma sisäänrakennettu rajoitin (ei siis ole tarvinnut asentaa mitään erillistä ohjelmaa) sovelluksille ja ajankäytölle ja ne on toimineet tosi hyvin. Jotkut vanhemmathan ihan ylpeinäkin esittelevät että kyllä heidän lapsensa osaa häkätä tuollaisten aikarajojen läpi mutta vaikka nää osaisikin niin eivät ole kyllä edes nähneet tarvetta – ilmeisesti itsekin vähän jopa tykkäävät siitä että ”joku muu” kontrolloi puhelimeen käytetyn ajan määrää. Edes 14v ei ole vielä tullut kinuamaan aikarajan poistamista (se poistetaan aina jos on yökylässä tai meillä joku yökylässä). (Itse asiassa itsekin kyllä melkein voisin pyytää miestä lisäämään mut sinne hänen kontrolloimaansa Screen timeen… :D ….)
  Toi swappie on kyllä tosi hyvä (ja muutkin kierrätyskännyköitä tarjoavat firmat) kun itsekin tunnen paljon ihmisiä joiden on pakko aina saada se viimeisin malli vaikka oma puhelin olisi vain vuoden vanha, niin täysin präniköitä puhelimia jäisi nurkkiin pölyttymään. Ihan hullua!
  Jos muuten lapsi itse ei halua jotain ihanaa kukka- ja sateenkaarikuorta puhelimelle, niin ehdotan silikonikuorta niin puhelimen kaunis väri jää näkyviin :)

  • krista
   20.8.2021 at 14:37

   Hei jesh kiitos, mulle nuo on tuntemattomia (Joelille onneksi tutumpia), joten pitää nyt tutustua!

   Mun on hyvin vaikea uskoa, että meillä tulisi ihan heti hakkerointiongelmat eteen :D Mutta toki voi olla, että joskus myöhemmin tuleekin sellaista, mutta näin pienemmän koululaisen kanssa se menee kyllä sataprosenttisesti niin, että siitä pidetään kiinni, mitä on yhdessä sovittu. Teini-ikää odotellessa, sitten varmaan eri tilanteet :)

   Ja joo siis samaa mieltä, ihan huippua että tällaisia kännyköiden kierrätyksen helpoksi tekeviä tahoja on! Tosiaan nettipalstoilta tuskin lähtisin ostelemaan itse…

   • Karina
    21.8.2021 at 09:00

    Siellä asetuksissa on ruutuaika (tai mulla screen time) ja sieltä vanhempi (jos on määritetty perhe) saa laitettua myös esim mihin aikaan esim whatsapp ei ole käytössä niin ei kilise turhaan illalla ja aamulla voi sitten ylllättyä iloisesti kun kaverit on koulupäivän iltana klo 22 vielä kirjotelleet ryhmässä :D Siellä saa myös rajoitettua kaikenlaista muuta ja esim sellanen lapsiystävällinen sisältörajoitin. Mutta tosiaan vanhemmalla pitää myös olla apple. Joelilla kai on?

    • krista
     23.8.2021 at 08:11

     Jesh pitääpä opiskella! Tuollaiset sisältörajoittimet olisi varmaan meillä se tähän hetkeen tärkein juttu. Aikarajoittimista mulla on sellainen hassu ajatus (täytyy kirjoittaa tästä myöhemmin tosiaan erikseen), että ensin yritetään ilman niitä – koska jos on aikarajoitin, niin tulee helposti ”no mutta mulla on vielä puoli tuntia jäljellä”. Eli ajatus on, että aikarajaa ei tarvittaisikaan vaan alusta asti yhteisesti sovittaisiin käytöstä niin, että se ei olisi ”ajanvietekapine” vaan sillä tehtäisiin asioita, mitä aikoo tehdä (esim. kaverille viesti) ja sitten se olisi tuossa lipaston päällä muun ajan. Mutta joo saas nähdä, ehkä se on pöhkö ajatus :D

 • riistahurjastelijamamma
  20.8.2021 at 11:47

  Lapsi sai (luokkansa, ilmeisesti koko luokkatason viimeisenä) 1-2 luokkien välissä äidin vanhan puhelimen. Tällöin puhelimelle oli ensimmäistä kertaa aito tarve. Sitten kolmannen luokan syksyllä tuon presis saman swappien, joka teillä on nyt kolmosen kädessä. Vuosi on pötkitty eikä käyttöiän loppua näy, yksi lasi tosin on vaihdettu (vaikka olikin panssari, mutta silti), mutta sekin huomattiin, että näppärältä vanhemmalta käy huoltotyötkin, kun kyseessä ei ole ihan supertuliterä ja sikakallis luuri.

  • krista
   20.8.2021 at 14:39

   Jesh hienoa, mä myös povaan tälle meidän yksilölle (kop kop puuta) pitkää ikää!

 • Venla
  21.8.2021 at 11:09

  Swappie on ihan paras. Me mennään niillä ja sit kierrätyksellä lähipiirin kesken. Usein mä olen ollut se, joka perii jonkun vanhan luurin, koska ne ominaisuudet mitä useamman satasen puhelimessa on, on sellaisia, mitä ilman pärjää. Mulla ei ole niin ollut väliä ja kun piti sponssata aikuisten luurien lisäksi viiden lapsen puhelimet ja läppärit, niin kierrätys oli paitsi ekoteko, myös välttämättömyys.

  Swappiella toi takuu on kans huippu. Ja siis ihan itellenikin ajattelin ostaa Swappiesta taas uudenvanhan iPhonen, kun tästä 7Plussasta aika jättää.

  Kuinka kauan toi alekoodi on voimassa?

  • krista
   23.8.2021 at 08:28

   Alekoodiin ei tullut voimassaoloaikaa eli voimassa toistaiseksi :)

   Tuo on kyllä niiii-iiiin hyvä, että puhelimet kiertää! Mulla muuten kans ei ole koskaan ollut sellaista tarvetta, että pitäisi olla just uusin ja uusimmat ominaisuudet. Kamera on mulla tärkeä, koska sillä otan kuvat, mutta muuten ei ole niin väliä :)

 • Anna
  22.8.2021 at 21:10

  Kun ollaan puhuttu älypuhelimen hankkimisen ajankohdasta miehen kanssa niin kummallakin on ollut mielessä se kolmas luokka :D
  Minua muuten järkyttää miten nopeasti puhelin ”menee vanhaksi” tai pitää vaihtaa uuteen. Minä olin niin pahalla päällä kun kolme (ehkä?) vuotta vanha puhelin alkoi olla siinä kunnossa, että piti pitää kaikki yöt laturissa eikä kosketusnäyttö ei alareunasta toiminut kunnolla ja oli pakko vaan ostaa uusi.
  Minä siis suosin tuollaisia metsästäjille suunniteltuja puhelimia jotka saa upottaa sadan metrin syvyiseen veteen ja tiputtaa vaikka kaksitoista kertaa (kunhan ei näytölleen asfalttiin jos juuri on panssarilasi poistettu, kuten tein edelliselle…) ja jotka (uutena) ladataan korkeintaan kaksi kertaa viikossa.
  Puhelimien kierrätys tuolla tavalla on kyllä ihan super hieno juttu ja sille nostan peukut pystyyn. En tosin ole miettinyt mistä esikoisen puhelin hankitaan kun sen aika parin vuoden päästä ehkä tulee, mutta sen tiedän, että jos ei osteta hänelle myös tuollaista metsästäjäpuhelinta (on kyllä tosi iso ja painava minullekin niin ehkä ei paras pienelle lapselle) niin ainakin kaikki mahdolliset suojat ja panssarit siihen sitten :D Ja varmasti vilkaisen tätäkin kauppaa jos se vielä silloin on pystyssä (miksi ei olisi kun ihmiset tuskin oppivat parissa vuodessa arvostamaan laitteitaan niin paljon, että käyttäisivät ne loppuun).

  • krista
   23.8.2021 at 08:32

   Hih mistäköhän se ”kolmas luokka” -ajatus tulee…? Ei siinä, sehän on ihan hyvä ajankohta, mutta hauska kun meilläkin oli se mielessä! Oisko se psykologisesti niin, että ei vielä eka > siirretään jonnekin kauemmas > toka luokka on liian lähellä > no sit KOLMAS luokka :D En tiedä :D Mutta varmasti oikein hyvä ajankohta tämä on.

   Mun äidin ”senioripuhelimelle” on käynyt vähän tuolla tavalla ja mua harmittaa ihan älyttömän paljon! Vielä kun just on sen omaksunut parin vuoden käytön jälkeen, niin sitten pitääkin olla ostamassa uutta, kun sitä ei saa toimivaksi enää millään, sovellukset herjaa koko ajan jne. Tosi harmillista, kun etenkin just senioreille ois kiva saada käyttää just sitä samaa eikä aina opetella uutta!

   Voisi kuvitella, että vielä on olemassa sitten, kun teilläkin on hankinta edessä :) Ainakin toivoisi, että tällainen kierrätys yleistyisi vielä tästäkin!

 • AnnikaMi
  22.8.2021 at 23:26

  Mun oma ensimmäinen iPhone on vastaavasta palvelusta ostettu 8. Reilun vuoden olen käyttänyt ja olen tosi tyytyväinen. Mä olen niin tohelo puhelimen kanssa etten halua kovin kallista tuhottavaksi.

  En halua maalata mitään seinille, mutta ei varmaan kannata odottaa useamman vuoden käyttöaikaa tuolle seiskalle. Lienee sen tuettu aika jo ehtoopuolella. Tai no toki puhelinta voi käyttää tuen päättymisenkin jälkeen.

  • A
   23.8.2021 at 08:11

   Ei tuo seiska ole edes vanhimpia tuettuja omppupuhelimia, Applella tuki pelaa kuitenkin varsin pitkään. Itsellä takana 20 vuotta omppukäyttäjä ja käytän laitteet ns. loppuun ja ei ole yhdenkään laitteen kanssa käynyt niin että sitä ei olisi tuettu…

  • krista
   23.8.2021 at 08:36

   Joo tätä vähän pähkäilin seiskan ja kasin valinnan välillä vaiheillessa. Mutta toivotaan, että vielä riittää käyttöaika tuenkin puolella! Eikös se mene niin, että vaikka päivitykset loppuisivatkin, puhelin kuitenkin toimii vielä sen, minkä toimii, mutta jotkut sovellukset tms. vaan saattaa vanheta…? Veikkaan, että lapsen puhelimessä päivitysten loppuminenkaan ei ole suora katastrofi, että se menisi heti käyttökelvottomaksi… Toivotaan, että niin ei ihan heti tapahdu :)