Sokerirasituskuulumisia

Sokerirasituksessa käyminen on niin äärettömän mukavaa, että ajattelin ottaa uusintakierroksen.

Naistenklinikalta (pari viikkoa sitten) passitettiin minut siis uudestaan sokerirasitukseen – aaah – koska vauva on koko ajan ollut viikkojaan isompi. Niinpä sitten uudestaan yökkimään ja lukemaan.

Tällä kertaa menin labraan Tullinpuomille kahdestakin syystä. Ensinnäkin siellä oli Helsingin ensimmäinen vapaa aika, ja toiseksi sitä minulle Instassa suositeltiin: siellä sokerirasituslaiset saavat olla vähän niin kuin omassa tilassaan eikä tarvitse kököttää ruuhkassa kahta tuntia muiden joukossa. Ja näin olikin, jesh!

Tila oli siis sellainen päätyosa: ei varsinaisesti oma huoneensa, mutta kuitenkin vähän niin kuin oma rauha ja väljyys. Tavallisessa käyttämässäni labrassa Oulunkylässä sokerirasitukseen on varattu pienenpieni verholla varustettu oma tila – käytännössä se on kuitenkin niin pieni, että esimerkiksi itse jouduin ensimmäisessä sokerirasituksessa istumaan ihan siellä ruuhkaisen ihmisiä-tulee-ja-menee -odotushuoneen puolella. Olipa iso ero mukavuudessa!

Toinen iso plussa oli se, että Tullinpuomin labrassa lähes kaikilla oli maskit – toisin kuin Oulunkylässä. Ovella oli maskisuosituslaput ja sitä selvästi myös lähes kaikki noudattivat.

Miinustakin vähän, säätilasta riippuen: sokerirasituslaisten odotustilassa on valtavat isot hienot kokoseinän ikkunat. ”Onpa viihtyisää”, ajattelin klo 8.10, kun aurinko ei vielä paistanut. ”Uuuuh mikä pätsi”, ajattelin puoli tuntia myöhemmin, kun alkukesän aurinko alkoi siihen oikein kunnolla porottaa.

Tällä kertaa suurin osa pahaa oloa taisi tulla siitä kuumuudesta ja auringosta, yhdistettynä tietysti siihen ”tavalliseen” sokerirasitusöklötykseen.

Mutta hei selvisin! Kyllä maistui raitis ilma ihanalta sen jälkeen. Ja lounas.

Viimeiset viisi minuuttia olivat piiiiitkiä.

Iltapäivällä lounaan ja pienen levon jälkeen oli sitten vielä neuvolalääkäri – ja siellä tuttuun tapaan kaikki oli kunnossa.

Verenpaine hyvä (123/80), vauva siellä mukavasti pää alaspäin (pelkäsin, että olisi kääntynyt takaisin) ja liikkui tapojensa mukaan siellä hyvinkin aktiivisesti. Lapsivettä normaalisti, minullakin paino lisääntynyt sopivasti – vauvan kasvu edelleen siellä yläkäyrällä, kuten aiemminkin.

Mutta ei oikeastaan mitään erityistä, kaikki hyvin.

”Synnytyspaikkojen” osalta homma jäi valitettavasti vielä kysymysmerkiksi; sinne ei yltänyt kunnolla käsikopelolla kunnolla, haha. Mutta nyt, kun viikkoja on jo näin mukavasti kasassa (tänään 35+0) niin alan jo ajatella, että ei kai niillä senteillä enää tässä vaiheessa niin ole väliä. Hän varmaan sitten tulee, kun on oikea aika tulla. Ensi viikolla on kontrolliaika Naistenklinikalla, varmaan se sitten selviää siellä.

Mutta hei – tänään on tosiaan jo 35+0 eli enää tasan kaksi viikkoa siihen, että vauva on täysiaikainen! Vau, jee ja fanfaarit.

Esikoinen oli tässä vaiheessa jo syntynyt, ja keskimmäisen kanssa olin jo täyslevossa. Joten pidän tätä tilannetta todella hyvänä, jesh jesh jesh!

Raskaus jatkuu siis 36. raskausviikollakin samaan malliin: rennosti ottamista ja riittävästi pötköttelyä, jotta kipeät supistukset pysyvät kurissa vielä tulevatkin viikot. Ja sehän tässä on jo ihan tuttua!

Paitsi että…

…raskausdiabetesdiagnoosihan sieltä nyt sitten tupsahti. Se selvisi juuri äsken tätä kirjoittaessani.

Kaksi ensimmäistä arvoa (paasto ja tunnin jälkeinen verikoe) olivat ihan kohdallaan, mutta se kahden tunnin jälkeinen arvo oli tasan siinä rajalla. Ja sehän siis tarkoittaa raskausdiabetestä.

Huomenna saan siihen liittyvät ohjeet ja tarvikkeet.

Uuden edessä siis vielä tässä vaiheessa raskautta, jaiks!

53

You Might Also Like

 • Marika
  2.6.2022 at 14:33

  Tsemppiä! Itsellä pysyi radi aikanaan ihan kuosissa, kun söi tasaisesti (empiirisen kokeen perusteella ei ollut väliä mitä söi, kunhan söi :D ) Ja riittävästi nestettä. Huippua, että oot jo ihan maalisuoralla :)

  • krista
   2.6.2022 at 14:57

   Tuo kuulostaa hyvältä :D Mulla on ollut tänään oikein ”ruokaa ruokaa anna mulle ruokaa” -päivä, koko ajan muka nälkä. Varmaan nyt jotenkin alitajuistesti tankkaa ennen kuin huomenna alkaa mittaukset :D Mutta joo tasainen syöminen kuulostaa hyvältä, ja ihan kiinnostava nähdä, miten verensokerit päivän mittaan kulkee.

   • Marika
    3.6.2022 at 10:42

    Juu ja mulla oli samoin kuin monella tässä, että yksi arvo oli 0,1 yli viiterajan. Eikä rajat olleet lähelläkään ylitystä kotimittauksissa. Ja kaiken huippu oli, että vaikka olin radi-seurannassa, niin olin loppuraskaudesta ylimääräisessä tarkastuksessa, koska lapsen koko ei vastannut viikkoja. Poju syntyi lopulta 39+6 ja painoi 2,7kg 🙈

 • Ida
  2.6.2022 at 15:50

  Siis mullahan oli nuoremmasta yksi arvo kanssa raja-arvo sillon 7 vuotta sitten. Mittailin kotona 3 päivän putkia oiskos ollut kerran kuussa. Kertaakaan ei kotona arvot olleet koholla.

  Tsemppiä loppuraskauteen! 😊

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2022/05/17/monen-kodin-vakea/

  • krista
   3.6.2022 at 08:58

   Tällaista mäkin toivon, että kotimittauksessa sitten selviäisi, että arvot pysyvät kotioloissa kohdillaan. Noooh, pian sen näkee – pitäkää peukkuja!

   Ja kiitos <3

 • Riina
  2.6.2022 at 16:16

  Mulla on hämärä muistikuva että ois ollut itselläkin siinä rajalla aikoinaan, mutta sain vaan kehotuksen syödä tasaisesti ja välttää sokeriherkkuja tms., ei mitään hankalaa eikä mittailuja. Skidi oli syntyessään 3700 g (muutama päivä yliajalla). Mutta tästä on toki jo 13 vuotta, ehkä ovat tarkempia nykyään.

  • krista
   3.6.2022 at 09:02

   Ainakin 20 vuodessa muuttunut kovasti, mun äidin mukaan. Silloin ei kuulemma mitään kotimittauslaitteita annettu ja muutenkin systeemit olivat kuulemma erilaiset, ei näin tarkat. Mutta niinhän se menee, että seuranta tarkentuu (ehkä myös laitteet kehittyy) ja tietysti hyvä vaan, että tutkitaan.

   Mutta hyvältä ja lohdulliselta kuulostaa, että pelkästään tasaisella syömisellä ja herkkujen välttämisellä on hyvin selvinnyt. Toivottavasti myös mulla käy näin!

 • A
  2.6.2022 at 16:18

  Tsempit! Sokerien mittaus oli omalla kohdalla äärimmäisen mielenkiintoista. Valitettavasti virallinen radi-ruokavalio ei mulle sopinut (sisältää aika paljon hiilaria, nimittäin ja mulle sen mukaiset annokset nosti sokerit hetkessä pilviin, rasvan lisäys hiilarien yhteyteen auttaa tosin). Insinööriluonteena sitten testailin ja vedin mm. loppuraskauden aamupalaa 1% viili, 1 rkl lesettä ja yksi kuivattu luumu, loraus rypsiöljyä (kaksi luumua oli liikaa, samoi öljyn poisjättäminen). Mutta tosiaan samoin kuin Marikalla, tärkein oppi sokerien seurannassa oli, että sokerit nousi jos ruokavälit kasvoi liikaa (ts. yöunien mittainen väli syömisessä oli jo siinä rajalla, eli myöhäinen pieni iltapala plus heti herättyä aamupala nassuun ja sokerit pysyi kuosissa). Mutta luulen, että näissä on yksilöllistä vaihtelua ja toivottavasti saat tarpeeksi liuskoja testailuihin (jos nyt loppuraskauden aikana ehtii niitä saada, en tiedä kuinka kauan kestää nykyään, omalla kohdalla meni pari viikkoa ainakin).

  Olin radi-tutkimuksessa raskauden aikana ja se mikä oli mielenkiintoista on, että 24h synnytyksestä labra-arvot on ihan eri luokkaa kun ennen synnytystä, aika jännästi keho alkaa suunnata poikkeustilanteen jälkeen kohti ”normaalia”. Jos neuvolassa/polilla eivät muista sanoa, niin kannattaa myöhemmin (oisko se ollut 1v. päästä, no jotain sinnepäin) pyytää lähete uuteen sokerirasitukseen (tiedän, ei oo kivaa, mutta radi nostaa kovasti riskiä 2. tyypin diabetekseen myöhemmässä elämässä; mulle ei ainakaan tuota käypä hoito suosituksen mukaista ohjeistusta kerrottu, mutta oon sitten itse pitänyt huolen sokerirasituksista, kun mulla on tosi paha sukuriski muutenkin; ainakin vielä on olleet sokeriarvot priimaa, pl. se yksi raja-arvoon osunut paastoarvo raskauden aikaisessa testissä). Niin ja vauva joutuu vissiin muutamaan verikokeeseen ekana päivänä kun tsekataan että hällä pysyy sokeriarvot hyvänä, siihen kannattaa ehkä henkisesti varautua.

  • krista
   3.6.2022 at 09:07

   Kiitos! Ja joo siis mua kans tavallan jopa kiinnostaa päästä näitä mittailemaan :D Että mikä vaikuttaa mihinkin – ja haluaisin tietää myös mun ”normaalitilan” eli jos vaan ohjeet suo, niin haluaisin eka päivät mitata tavallisella syömisellä ja katsoa, että miltä se näyttää. Että miten tässä on viime ajat elelty :D Mä käsitin, että saisin testausvälineet jo tänään (VAU), eli jos näin on, niin aikamoisella vauhdilla – ehkä siksi, kun raskaus on jo näin loppuvaiheessa. Infotilaisuus-teams tosin on vasta parin viikon päästä.

   Joo ehdottomasti mäkin haluan sitten myös tuon jatkoseurannan (vaikka se itse sokerirasitus ei kivaa olekaan), niin sitten tietää. Niin kuin on puhuttu ennenkin, mä kans oon kiinnostunut kropan tilan tutkimisesta :) Ja sitäkin pidän hyvänä, että myös vauvan sokereita seurataan. Sitä mä ehkä ajattelin yhtenä tärkeimmistä syistä tehdä se sokerirasitus vielä näin myöhään raskaudessa (vaikka ruokavaliota ei välttämättä ehdi kauan noudattaa) eli kun tuo nyt sitten on papereissa, niin varmaan rutiinina vauvankin arvoja sitten seurataan – ja se on tietysti tosi hyvä.

 • Aino
  2.6.2022 at 16:53

  Mistä sitä epäiltiin,vauvan isosta koosta vain? Onko sinulla noussut radikaalin paljon paino? Mulla vauva vastaa viikkoa isompaa mutta oma paino ei ole paljoa noussut koko aikana. Nyt 34 rv menossa. Ei oo ollu sokerirasitus testiä, ikää 34 🙂
  Mitä se todettu radi sitten meinaa? Ruokavalio muutosta?

  • krista
   3.6.2022 at 09:15

   Joo, ihan pelkästään vauvan koko! Se on ollut kautta linjan noin viikkoa edellä (myös jo alussa nt-ultrassa laskettua aikaa siirrettiin jo kerran eteenpäin) ja sf-mitta on yläkäyrillä – niin on tosin ollut mulla aina eli iso maha on :D Mun oma painonnousu on ollut kai hyvin maltillinen ja sopiva, ainakin sitä on neuvolassa kehuttu joka kerta, että nousee juuri sopivasti. Nyt on tullut tähän asti jotain vähän vajaa 10 kg ja lähtötilannehan mulla on sellainen, että on sanottu, että saakin nousta :)

   Sulla ei ole ollut sokerirasitustestiä ollenkaan? Kannattaa kysäistä neuvolasta, täällä tehdään ainakin kaikille odottaville äideille rv 24-28 paitsi joissain poikkeustapauksissa. Esimerkiksi mulle ei tehty toisessa raskaudessa, kun vasta oltiin tehty ekassa ja ei ollut mitään riskitekijöitä.

   Saan tänään tarkemmat ohjeet, mutta käsittääkseni radi tarkoittaa just ennen kaikkea ruokavalion tarkkailua ja kotimittaamista. Joissain tapauksissa myös insuliinihoitoa. Sain neuvolasta tällaisen infosivuston tutustuttavaksi, eli tämä on varmaan hyvä lähde: https://www.hel.fi/sote/perheentuki-fi/raskaus-ja-synnytys/huolet-ja-pulmat-raskausaikana/raskausdiabetes/

 • Sakasu
  2.6.2022 at 17:09

  Tsemppiä! Täällä samanlainen hämärä muistikuva rajalla olemisesta (2014) ja sain myös neuvoksi syödä tasaisesti. Vauva oli täysiaikainen ja alle 3kg, vaikka koko ajan puhuivat isosta vauvasta yli 3,5kg.

  • krista
   3.6.2022 at 09:18

   Ihana kuulla näitä! Ilmeisesti muutamia vuosia sitten (vai riippuuko paikasta) tosiaan on vaan ohjeistettu tasaiseen syömiseen eikä sen kummmin mittailtu, moni on nyt kertonut (myös Instassa) näin! Saattaa toki myös vaihdella ihan kunta/neuvolakohtaisesti, en tiedä…

 • Munkki
  2.6.2022 at 17:44

  Hah ja mun eka tyttö 4,460 kg ja syntyi 42+3. Ei testailtu edes mitään sokereita ja siis Helsingissä tämä ja olin kyl muuten Naikkarin sisätautilääkärin seurannassa pinnallisten laskimotukosten vuoksi. Olin 32v. Sanoin vaan, että ei ihme jos vauva oli iso, kun munkit maistuivat meikälle ja vauva veti sen 17 päivää yli lasketun ajan 😬😬

  Toisen kohdal testattiin sokerit ”koska esikoinen oli niin iso”, no ei sit ihme kyl ollut mitään ongelmaa sokerien kaa. Mutta hänkin yli 4 kg tyttö ja 41+5 vkolla syntyi. Olin 37v.

  • krista
   3.6.2022 at 09:26

   On kyllä tosi paljon muuttunut systeemit – kun nyt ollaan sit näin tarkkoja! Mullakin tosiaan tämä vatsassa oleva vauva on vain ihan vähän isompi painoarvioltaan kuin esikoinen oli samoilla viikoilla; ja silloin, kun esikoinen syntyi (vuosi 2012) etuajassa, niin sitä pidettiin vaan positiivisena, että oli ehtinut kasvaa :D Mutta joo, hyvä kun tutkitaan!

   Ja tosiaan vauvojen normaalipainossahan on tosi iso se normaalipainon skaala: jossain oli, että täysiaikaisilla tyttövauvoilla 2,8-4,6 kg eli tosi eri kokoiset vauvat <3 Eli ton mukaan tekin ottte olleet siististi siellä skaalan sisällä, vaikkakin siellä yläpäässä <3

 • Freydis
  2.6.2022 at 19:22

  Hep! Täällä yksi sokerirasituksessa viime viikolla (rv 29) narahtanut. 2h arvo inasen yli rajan joten raDi napsahti. Nyt yrittänyt opetella syömään säännöllisemmin sekä mittailemaan paastoarvoja, 2-3krt viikossa sitten paasto+ 1h ruokailuista mittaus.
  Tähän mennessä arvoissa ei muuta kuin että iltapala saa olla aika tuhti ja melko myöhään syöty jottei aamulla sokerit ole liiankin matalat. Muuten ei ole tarvinnut ruokavalioon puuttua kuin että muistaa syödä SÄÄNNÖLLISESTI (tuppaa hektisessä pikkulapsiarjessa oma ruokailuväli venymään liiaksi..).

  Tsemppiä viimeisille viikoille! <3

  Freydis ja tikru 28+6

  • krista
   3.6.2022 at 09:33

   Hei vaan, toinen vastikään narahtanut! *vilkuttaa* :) Ja ihan tuosta samasta arvosta 2h kohdalla niin kuin mäkin!

   On tämä kyllä kiinnostavaa tosiaan tavallaan, että pääsee noita nyt sitten itse kotioloissa seurailemaan. Mua myös kiinnostaa tuo aamusokeri, kun meillähän on tämä espanjalainen ruokarytmi eli syödään illalla illallinen eikä iltapalaa ollenkaan. PAITSI nythän mä tajuan, että ennen mittausta tein tässä poikkeuksen eli söin illallisen ”normaaliaikaan” ja myös iltapalan (ajattelin jotenkin, että pitäisi olla normaalimmassa rytmissä) – hmmm toivottavasti en mokannut mittaamisen kannalta, kun sehän ei ole se mun normaalirytmi. Täytyypä kysyä neuvolasta tätä…

   Ja kiitos! Tsemppiä myös sinne raskauteen! <3

 • Tontti
  2.6.2022 at 20:21

  Kun itselle tuli radi-diagnoosi siitä peruskokeesta reilu kuukausi sitten, niin vähän lohduttaa tämä että ainakaan ei joutunut kokeeseen toistamiseen, koska sai sen tuomion heti. Eli kiitos kokemuksen jakamisesta Krista😀 Olen kokenut radi-homman aika rasittavana, koska ruokailua täytyy miettiä niin paljon. Itsellä homma on toistaiseksi pysynyt kasassa syömällä vain ”hyviä” hiilareita ja riittävän tiheään (nyt viikkoja 34). Ei ole mikään ongelma syödä iso osa ajasta näin, mutta se rasittaa, ettei vaikka töihin voi napata mitä tahansa välipalaa mukaan ja pitää ottaa omia eväitä mukaan, jos on jossain menossa vähänkin pidempään. Ei voi enää turvautua nälän iskiessä suomalaisen normaaliin Alepa-välipalaan eli banaaniin ja kahteen karjalanpiirakkaan😄 Mutta sun kotona pötköttelyssä on se hyvä puoli, että tällaista päänvaivaa tulee varmaan vähemmän. Tämän oman tuskan taustalla on tietty se kiitollinen tilanne, että pystyn yhä humputtelemaan harrastuksissa, retkillä ym. menoissa🙏🏻

  • krista
   3.6.2022 at 09:50

   Haha totta! Jos mäkin olisin saanut sen diagnoosin jo eka kerralla, niin olisin välttynyt toiselta testaamiselta :D

   Joo siis noin se varmaan menee, jos on liikkuvaisempi arkirytmi, niin varmaan just tosi haastava miettiä järkevät välipalat ja niiden ajoitus. Tässä meillä tosiaan eri, kun on jääkaappi kotona ja vielä tuo kotikokki, joka tekee mulle ne välipalatkin – ai että, syntisen helpolla pääsen :D Vaikka sitten toisaalta mielelläni liikkuisin enemmän, onhan tämä aika staattista tämä elämä, kun en lähimetsässäkään ole käynyt enää pitkään aikaan. Pakolliset menot vaan (nekin autolla; jo matka autolle supistelee) ja muuten pötköttelyä. Noooh, tämä on toki ohimenevä vaihe vaan ja mä vaan kiitän koko ajan maailmankaikkeutta siitä, että en ole täyslevossa vaan kuitenkin voin tässä kotona/pihalla liikkua!

 • Sumonen
  2.6.2022 at 20:50

  Sillä on kyllä niin suuri merkitys, että minkälainen se sokerirasitustestin ympäristö on. Kuopusta odottaessa se sokerirasitustestin odotusaula oli kahvion vieressä. Nuuskuttelin siinä sitten nälissäni tuoreen pullan tuoksua sen pari tuntia.

  Toivottavasti selviät ruokavalion viilauksella, niin kuin ilmeisen moni on selvinnyt kommenttien perusteella.

  Mein keskimmäinen on syntynyt juuri 35+0 ja hän oli täysin valmis tähän maailmaan. Ensimmäiset viikot häntä piti herätellä syömään kolmen tunnin välein ja kauppaan piti kipaista ostamaan pienempiä vaatteita, mitä oltiin varattu. Mutta siinä kaikki. Hyvillä viikoilla siis siellä teillä mennään jo. Niin ihanaa kyllä seurata tätä tein odotusta. Kaikkea hyvää sinne!

  • krista
   3.6.2022 at 09:54

   Oijoijoi, aikamoinen sijoittelu sokerirasituslaisille – sortuukohan joku? :D Ainakin varmaan rasituksen jälkeen kahviolla on hyvät pullamyynnit, onkohan taktinen sijoittelu…? :D

   Ja joo siis todellakin toivon, että selviän viilaamisella TAI jopa ruokavalio on valmiiksi kohdallaan. Kun se sokeridrinkki on tietysti aikamoinen, ei sitä normaaliarjessa sellaisia vetele. Terveisin ikuinen optimisti, vai oonkohan mä liiankin optimistinen, haha :D

   Ja oi, ihana kuulla! <3 Kypsyteltiinkö teille keuhkoja kortisonilla? Se mua vähän välillä huolettaa, kun molempia aikaisempia vauvoja on kypsytelty, mutta tätä ei. Että missä vaiheessa ne keuhkot alkavat olla jo niin vahvat, että kortisonia ei enää tarvitakaan. Ja kiitos! <3

   • Sumonen
    3.6.2022 at 13:08

    En tiedä mitä ovat miettineet noitten sijoitusten suhteen, mutta jostain syystä valitsin aivan toisen paikan, kun itekin jouduin käymään kahteen kertaan sokerirasituksessa.

    Ei ehditty kypsytellä keuhkoja kortisonilla. Ennätettiin olla synnytyssairaalassa puoli tuntia ennen syntymää ja siitäkin vain 20minsaa synnytyssalissa. Hänellä oli hieman hoppu maailmaan. Joten en tiedä miten ois toimittu jos ois oltu yhtään aikaisemmin sairaalassa.
    Tämän +esikoisen ennenaikaisuuden pohjalta olin täysin varma et kolmaskin tulee ennen aikojaan ja tod.näk. vielä nopeemmin eli mielikuvissa eteisen lattialle. Mut niinpä vain hän syntyikin tasan laskettuna päivänä kauniisti sairaalan synnytysaltaaseen (jota voin lämpimästi suositella aivan kaikille synnytystavaksi jos vaan sellaiseen tarjoutuu mahdollisuus).

 • Henna
  3.6.2022 at 07:42

  Minulla tismalleen sama! Kahden tunnin arvo oli ainoa, joka poikkesi viitearvoista ja nyt odottelen neuvolan ohjeita. Itse olin testissä eilen. Ensimmäinen raskaus menossa ja pakko myöntää, että kyyneleiksi se ilta tulosten saadessa kääntyi.

  Joten niin ilkeältä kuin se tuntuukin, niin tätä sinun postausta lukiessa tuli helpotus. En ole ainoa! Tsemppiä!

  • A
   3.6.2022 at 08:27

   Kannattaa ajatella positiivisesti, kun asia on tiedossa voi sille tehdä jotain (pyrkiä pitämään sokerit tasaisina, että vauvalla ja äidillä on hyvä olla). Uskoisin, että tyypillisesti ruokavalio riittää ja ei välttämättä isoja muutoksia tarvitse tehdä. Tsempit! Oma vauvani syntyi aikanaan viikko lasketus ajan jälkeen 3,6kg painoisena, eikä ollut ongelmia sokereiden kanssa hänellä, syömisten kanssa itsellä meni pari viikkoa testaillessa että mikä nostaa sokereita ja kun sen oppi, loppuraskaus meni aika tasaisesti.

  • krista
   3.6.2022 at 10:02

   Joo et ole todellakaan ainoa! <3 Ja hei just niin kuin A sanoo: mulle kans on syntynyt näistä (ja tosi-tosi lukuisista insta-viesteistä) vaikutelma, että tosi monella se on vaan pientä viilausta ja mittausta. Joillain on vaatinut toki enemmän säätöä, muttasuurella osalla mennyt suht helposti. Joku myös sanoi, että hänelle kerrottiin neuvolassa, että jos on kyse just tästä jälkimmäisestä arvosta (niin kuin mulla ja sulla), niin usein se on kotona helppo saada kohdalleen. Joten ollaan optimisteja! Ja kun saa ruokavalion kohdalleen, niin vauvalla on hyvä olla siellä <3 Eli kyllä näistä selvitään, ja ei olla ainoita!