Sirkustemppuja

Sirkus on ehkä maailman paras aivojentyhjennysliikuntalaji: siinä ei voi ajatella mitään muuta kuin ”älä tipahda, älä tipahda, älä tipahda”.

Lentävällä trapetsilla teollisuushallin katon rajassa: minä (tummissa vaatteissa) olen juuri päästänyt jaloilla irti liikkuvasta trapetsista ja liidän halki ilmojen, tarkoituksena napata punapaitaisen opettajan käsistä kiinni.

Ennen kuin joku luulee, että vautsi tuo osaa: en osaa. Lentävällä trapetsilla olen päätynyt joka kerran perse edellä turvaköysien varaan ja patjalle. Eli jokseenkin näin:

”Edistyminen sirkustreenaamisessa on hidasta. Siksi tärkeintä onkin se, että osaa nauttia epäonnistumisesta”, opettaja totesi eilisissä treeneissä. ”Niin, koska muuta ei todennäköisesti ole luvassa”, minä jatkoin mielessäni.

Lempparilajissani nuorallakävelyssä edistyminen on ollut hidasta (lue: takaperoista) myös painopisteen muuttumisen takia. Juuri kun yhden talven olin opetellut tekniikkaa, alkoikin painopiste muuttua vauhdilla raskausmahan takia. ”Hmm tekevätköhän muut raskaana olevat naiset tällaista”, mietin myös viime keväänä xxxxxl-kokoisen mahani kanssa espanjalaisessa ilma-akrobatiaverkossa killuessani.

Ja eilen totesin taas, että uuups: kahdeksan kiloa reittä, peppua ja tissiä aiheuttavat jälleen kerran muutoksia siihen, miten tasapaino toimii.

Eli alusta taas.

Mutta oi, miten kivaa! Ja katso, ihme on tapahtunut: eilisissä treeneissä en useampaan minuuttiin ajatellut vauva-asioita.

Koska – niin. Siinä ei voi ajatella mitään muuta kuin ”älä tipahda, älä tipahda, älä tipahda”.

Älä tipahda. Vaan hyppää.

 

ps. Tavallistakin suttuisemmat kuvat lentävän trapetsin treeneistä ajalta ennen babyelämää.

1

You Might Also Like

 • nansk
  4.9.2012 at 22:01

  Vähän sairaan siistiä! Meitsinkin on pakko päästä kokeilemaan! Mitä kaikkea tuollaisessa tehdään? Paitsi trapetsia ja narullakävelyä, vai oliko se siinä – ja jos oli, niin haluan silti!

 • pipanuk
  4.9.2012 at 23:16

  Todella hurjapäistä, varsinkin noi trapetsihommat, huh :D Ois kyllä siistiä päästä joskus itekin kokeilemaan! Hei halusin muistaa sua tällaisella blogeissa kiertävällä jutulla, kun kirjoitat niin ihanasti: http://palomiehenmorsian.blogspot.fi/2012/09/minakin-rrrrrrakastan-teidan-blogeja.html :)

 • Kristaliina
  5.9.2012 at 09:12

  Oi, kaunis kiitos tunnustuksesta, Pipanuk! <3

  …ja rohkeasti kokeilemaan vaan, nansk ja pipanuk! Mä itse katselin monena vuotena noita aikuissirkustunteja – mieli olisi kovasti tehnyt, mutta jotenkin jännitin sitä: että oon ihan surkea, oon liian vanha aloittamaan, että kaikki muut on parempia jne. Sitten mun yks ystävä totesi, että ”hei – jos aloitat nyt, niin voit viisikymppisenä sanoa, että oonhan mä harrastanut tuota jo parikymmentä vuotta!” Se on sitten ollut mun motto tässä. Tämä on siis kolmas vuosi, mutta yksi syksy meni raskaana ja viime kevään pidin sattuneista syistä taukoa :)

  Tuolla meidän tunnilla on eka yhteinen osuus, jossa opetellaan jotain tiettyä lajia: esim. permantoa, pariakrobatiaa, ilma-akrobatiaa, tasapainoilua, jonglööraamista tms. Vaihdellen ja ryhmäläisten toiveiden mukaan. Perusteista lähdetään: kuperkeikkaa, kärrynpyörää, käsilläseisontoja ym. Ja sitten lopussa (yht. 1,5 tunnin treeni) on vapaata harjoittelua, jolloin voi tehdä/kokeilla omia lempparilajeja. Ryhmä on ihan minipieni, joten ohjaaja pystyy henk. koht. neuvomaan kaikkia :)

  Meitä oli tän syksyn ekalla aikuisten tunnilla vaan kolme. KOLME! Että mukaan mahtuu kyllä vielä :)

  Tuota lentävää trapetsia (kuvissa) pääsee Helsingissä harmi kyllä harvemmin harrastamaan: noita laitteita ei ole (tietääkseni) kiinteinä missään vaan ne pitää erikseen rakentaa. Itse olen päässyt kahdelle lentävän tunnille.

  Niin joo ja itse siis käyn Hurjaruuthin aikuisten tunnilla. Se on pieni sali ja sopivan ”kotikutoinen” tunnelma, Kaapelitehtaalla. Sitten Circus Helsingillä on paljon erilaisia tunteja esim. ilma-akrobatiaa. Ja sitten on ainakin (tai ainakin oli joku vuosi sitten) Lauttasaaressa joku koulu, Voltti-niminen muistaakseni.

  Hauskin laji ikinä, suosittelen!

 • Liisa
  5.9.2012 at 17:55

  Oi, oot minun idoli! Olen salaisesti vähän hurahtanut sirkukseen. Käyn katsomassa ”uutta sirkusta” aina kun sellaista on käden ulottuvilla ja haaveilen sitten seuraavan viikon sirkuksen mukaan karkaamisesta. :) Mutta syyt siihen miksi en oikeasti tuota tee on kyllä just samat kuin sulla oli: olen liian vanha, en osaa, mulla ei ole tarvittavaa lihasvoimaa, olen kömpelö ja kankea…

 • Liisa
  5.9.2012 at 17:58

  (Näen jo itseni areenaäitinä: pakotan Ilon sirkukseen heti kun se oppii kävelemään ja elän unelmaani sen  kautta.)

 • Kristaliina
  5.9.2012 at 18:21

  Oooo just niin kuin mäkin! Mä kävin aina katsomassa kaikki näytökset ja haaveilin itsekin siitä pitkään… Mut oikeasti kannattaa vaan aloittaa – se on ihan älyttömän hauskaa, vaikka ei osaisikaan mitään! Ja kyllä siinä vähän oppiikin: eka talven aikana mä opin esim. nuoraa jo sen verran, että pystyn kävelemään etu- ja takaperin, käymään kyykyssä ja silloin tällöin myös kääntymään. Haaveina on oppia kävelemään nuoralla korkkareilla. Sopivat korkkaritkin on jo valittu: kultaiset, totta kai.

  Hih mä oon esittänyt sinne Hurjaruuthiin jo vauvasirkustoiveen! :) Tänä syksynä siellä on uutena aloittanut perheryhmä, mutta vauvailua ei vielä ole… Circo-festareilla pari viikkoa sitten ois ollut vauvasirkustyöpajoja, mutta me myöhästyttiin – ne oli niin suosittuja, että täyttyivät heti…

  Mut sirkusope-Juho lupasi opettaa mulle privaattina vauvasirkusta, sillä on vauva itselläkin. Mä voin vaikka jakaa ne opit sitten täälläkin :)

  …että sirkusareenan reunalla tavataan! JA kuules – temppuillaan vaan rohkeasti itsekin :) 

 • Sofia_ (Ei varmistettu)
  7.9.2012 at 16:25

  Kuinka nopeasti aloitit sirkustunnit synnytyksen jälkeen? Olen itse treenannut sirkusta jo muutamia vuosia ja pohdin nyt 1,5 kk synnytyksen jälkeen voisinko aloittaa taas treenit, jonne palavasti tekisi mieli :-) Alusta pitää meikäläisenkin aloittaa, vaikka voltit ja muut sujuivat jo ihan kivasti. Joissain ohjeissa oli, että ei kannattaisi aloittaa liikunnalla, jossa on pomppimista, äkillisiä liikkeitä jne. Sitten oli vielä se vatsalihashässäkkä, keskivartalo on yhtä pitävä kuin marjakiisseli.

  Toi Hurjaruuth vaikuttaa tosi kivalta. Aikuisten sirkustunteja on tosiaan mainitsemiesi paikkojen lisäksi myös Linnanmäen sirkuskoulussa. Espoossa on tramppaseura Bounce, jos haluaa keskittyä pomppimiseen :-)

  Huhu kertoo, että nyt alkais kunnon vauvasirkuskursseja, kaverit kävi nimittäin sen vauvasirkusohjaajien koulutuksen. Sinne siis!

 • Kristaliina
  7.9.2012 at 20:21

  Vautsi, mikä huhu! Jee! Huomasinkin sieltä festarin ohjelmasta, että tuollainen ohjaajakoulutus on käynnissä. Jos saat lisätietoa, niin ilmoittelethan mullekin! Me oltais nii-ii-iin tulossa mukaan! (jos vain ajankohta olisi kalenteriin sopiva)

  …hei niin ja jos ne on sun kavereita, niin vinkkaa ihmeessä, että täältä on kyllä halukkaita tulossa – houkutellaan mukaan ainakin tuo Liisa tuolta sirkushaaveilemasta :) Ja jos ryhmä syntyy, niin voin kysellä muitakin mukaan tulijoita näin blogin kautta!

  Itse aloitin synnytyksen jälkeiset treenit vasta nyt viime viikolla, eli kesätauon takia aikaa ehti kulua melkeinpä tasan 5 kk… Eli aika paljon. Toisaalta mulle tehtiin leikkelyä (se episiotomia) eli tuossa sun vaiheessa en vielä kunnolla pystynyt kävelemäänkään ilman kipulääkkeitä, uhh. Enkä nyt vieläkään uskaltanut kovin kovasti venyttää esim. spagaateja (ihan niin kuin nyt muutenkaan edes lähelle pääsisin :) ), ettei vaan mikään missään ratkeaisi… Eka treenin jälkeen muuten vatsalihakset olivat mullakin kipeinä 4 päivää… :)

 • Sofia_ (Ei varmistettu)
  7.9.2012 at 21:53

  Tsekkaapa Facebookista Sirkus Magenta (ne mainitsemani kaverit). Opettavat sosiaalista sirkusta ja nyt ilmeisesti myös starttaamassa vauvasirkusta. Mä voin laittaa sinne viestiä, että täällä ois porukkaa tulossa, tosin itse -ei kun siis meiän vauva, öh…- pääsemme vasta, kun vauvalle on ikää karttunut vähän enemmän.

  Mahtavaa, että Hurjaruuthissa pääsee tekemään lentotrapetsia oikein kunnolla, siis harjoittelemaan ilmalentoja. Saatanpa tulla myöhemmin kokeilemaan, kun tuo olisi sopivalla etäisyydellä :-)

 • Kristaliina
  7.9.2012 at 22:16

  Jep, nyt on liitytty FB-ryhmään mukaan, kiitos vinkistä! :)

  Ai niin, ja nuo lentävän trapetsin treenit muuten eivät olleet siellä Hurjaruuthissa (sori, jos oon selittänyt sekavasti) vaan Circus Helsingin hallissa ja ”spesiaalikurssina” eli Flying Monkies (muistaakseni) -nimisen ryhmän vetämänä. Hurjaruuthin koulusali on harmi kyllä niin matala, että siellä ilma-akroa on vähän vaikea tehdä… Paitsi Talvisirkuksen esitysten aikaan koululaiset joskus pääsevät kokeilemaan isossa salissa ”oikeiden esiintyjien” laitteilla :) Ilma-akrossa siis Circus Helsingillä on tietääkseni paremmat puitteet…

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  7.9.2012 at 23:50

  Hei!

  Joo, täällä Sirkus Magentassa suunnitellaan parhaillaan vauvasirkustuntien aloittamista lokakuun puolivälissä Helsingissä. Sirkustelu voisi tapahtua esimerkiksi torstaiaamupäivisin klo 11-12 tai 12-13. Jos kiinnostuneita löytyy, laittakaa minulle sähköpostia: silja.kyytinen@sirkusmagenta.fi niin saatte lisää tietoa heti kun sitä on. Laittakaa spostia, vaikkei tuo aika kävisikään, tuo on vain 1 mahdollinen aika.

  t. Silja

 • Kristaliina
  8.9.2012 at 10:08

  Mahtavaa – meiliä laitettu! :)

 • Sofia_ (Ei varmistettu)
  8.9.2012 at 11:32

  Aa, ok. Circus Helsinki on kyllä tuttu paikka :-). Jotenkin olen onnistunut aikanaan missaamaan tuon kurssin. Myös uusi Taitoliikuntakeskus on kuulemma pop, itse en ole sinne vielä päässyt. Sinne voi itsekseen mennä kokeilemaan kertamaksulla, varustetaso kuulemma todella hyvä.

  http://www.taitoliikuntakeskus.fi/

  Hyvä, että löysitte toisenne, vauvasirkuskysyntä ja tarjonta kohtaavat :D

 • Jinsku (Ei varmistettu)
  28.8.2013 at 12:38

  Vieläkö harrastat sirkusta? Kuuluuko harjoitteluun minkäänlaisia esityksiä/esiintymisiä? Mitä kaikkia sirkuslajeja harjoittelette? Kuulostaa loistavalta harrastukselta!

  • Kristaliina
   28.8.2013 at 16:44

   Harrastan!

   Aikuisten ryhmäläiset eivät ole (ainakaan minun harrasteluaikana) koulun juhlissa esiintyneet – vaikka tarjolla olisi kyllä aina joulu- ja kevätjuhla, jossa pienemmät sirkustelijat kyllä taitojaan esittelevät. Aikuisilla mennyt ehkä puput pöksyyn :)

   Hurjaruuthilla aikuisten ryhmässä tehdään vähän tasapuolisesti kaikkea – viime vuonna ehkä painottuen ehkä lattia-akrobatiaan ja pariakrobatiaan, koska ilma-akrobatian välineet… kröhöm eivät ole olleet ihan vimpan päälle viime aikoina. Circus Helsingillä puolestaan pääsee ihan valitsemaan ryhmän oman ”suuntautuneisuuden” perusteella: on vaikka jonglöörausta, käsilläseisontaa, pariakrobatiaa jne. Itse ole käynyt tunnilla ”Akro ja ilma-akro”, siellä tehdään paljon sellaista kangasta pitkin kiipeämistä (jossa itse olen surkea) sekä jonkin verran muuta, vaikkapa rengastrapetsia, trapetsia ja nuoraa… Ja koko homman ikään kuin ”ydin” on se lattia-akrobatia, koska siinä opitaan perusteita moneen hommaan – aikuisilla se lähtee ihan siitä, että kuulkaas tehdäänpä nyt (eka kerran piiiiitkään aikaan monilla) kuperkeikka :)

   Ja omat lempparini ovat olleet kautta aikojen siis nuora (!!!), trapetsi ja pariakrobatia. Mun ihan ykköstoive on, että jossain vaiheessa saisin Joelin houkuteltua mukaan pariakrobatiaan: sillä kun riittäis hyvin voimaa nostella mua, ja mun vahvuus on taas tasapainojutut. Mutta se ei kuulemma uskalla; pelkää että tiputtaa mut ja mä suutun :) Vaikka en mä suuttuis. Enkä tipahtais :D