Säästetäänkö teillä sähköä?

Kaupallinen kampanja: Ekopaasto/Suomen ev. lut. kirkko

Viime viikon Ekopaasto-postauksen testituloskeskustelun innostamana klikkasin itseni kurkistamaan erästä lukua, mikä minua kovasti meidän omalta kohdalta kiinnostaa: puutalon sähkönkulutus.

Meillähän on Suomen puutalossa suora sähkö. Aijaijai. Meillä on kyllä käytössä ekosähkö, joka löytyy Suomen luonnosuojeluliiton sertifioimalta ekoenergian listalta (lista täällä). Mutta silti. Suoran sähkön käytössä on kyse ensinnäkin valtavan isosta sähkölaskusta ja toiseksi siitä, että vaikka se onkin ekosähköä, ei sitä silti varmasti ole hyvä ihan mielin määrin käyttää.

Sähkölasku onkin ollut itselläni yksi sellaisista arjen mieltäkorventavista jutuista. Eikä tosiaan vähiten sen euromäärän takia. Kesällä meidän sähkölasku on voinut olla vain muutamaa kymppiä, kun taas talven kylmimpään aikaan on puhuttu yli 300 euron laskusta per kuukausi.

Mutta tämä vuosi on ollut superkiinnostava.

Ensinnäkin meille tuli keväällä se ilmalämpöpumppu – siitä toivottiin paitsi lämmitystä, myös helpotusta sähkölaskuun. Toisaalta meidän puutalossa asustelee tällä hetkellä 6-henkinen vuokralaisperhe. Ovatko he säästeliäämpiä sähkönkäyttäjiä kuin me? 

Harmi kyllä suoraa vastausta näihin kysymyksiin ei ole (vielä) saatavilla, sillä luvuissa varmasti näkyy sekä ilmalämpöpumpun vaikutus että toisen perheen tavat. Mutta. Tätä seuraavaa kuviota ei tarvitse kuin vilkaista, niin huomaa, että… huh huh. Jotain on selvästikin sähkönkulutuksessa muuttunut – tummanvihreä palkki siis tätä talvea:

Sähkön kulutus on siis puutalossa ollut aivan huikeasti pienempi tänä talvena. Terkut vaan vuokralaisille! Ja sähkönkulutushatunnosto!

Vähitellen Suomeen palatessamme noissa käppyröissä alkaa näkyä, mitä sähkönkulutukselle tapahtuu. Että nousevatko palkit taas uudelleen meidän käytön myötä. Jos näin kävisi, olisi todellakin peiliinkatsomisen aika.

Ekopaastolupaukseni numero 3 (aiemmat lupaukset täällä) kuulukoon siis:
Nyt Suomeen palatessa oikeasti skarppausta sähkön käyttöön!

Aina sanotaan, että pienilläkin jutuilla voi saada ihan merkittävän säästön sähkölaskuun. Meidän olisi syytä kiinnittää huomiota ainakin näihin kahteen ihan arkiseen juttuun:

Valojen sammuttaminen niistä huoneista, joissa ei olla
Säästääkö tämä nyt sitten sähköä vai ei? Energiansäästölamppujen myötä ei ilmeisesti niin paljon kuin hehkulamppujen aikaan, mutta olen silti käsittänyt niin, että etenkin jos tilasta poistutaan vähänkään pidemmäksi ajaksi, valojen sammuttaminen energiansäästölampuillakin kannattaa. Mitä mieltä olette?

Laitteet kokonaan kiinni – ei valmiustilaan
Tämä on meidän kompastinkivi. Miksi miksi miksi me jätetään tietokone vain nukkumistilaan yöksikin eikä kokonaan kiinni – puhumattakaan telkkarista, jota ei välillä käytetä moneen viikkoon. Ihan typerä tapa. Ja tosi helposti muutettavissa, kun päättää vaan. Ja nyt me sitten se päätetään. Laitteet kokonaan kiinni erityisesti yöksi.

N-y-t-NYT muutos tähän.

Muita sähkönsäästöniksejä, joita itselläni tulee mieleen, on ainakin kodin sisälämpötilan lasku, vanhojen sähkölaitteiden vaihto uudempiin energiapiheihin, ja lattialämmityksen pitäminen poissa päältä. Nämä meillä on ehkä kohtuullisen hyvin hanskassa; tosin kylppärin lattialämmitys on välillä turhaan (mukavuussyistä) päällä.

Ja ennen kaikkea: ekosähkö!

Jos olet valmis tekemään edes yhden ekopaastopäätöksen tänä vuonna, niin vaihda sähkösi ekosähköön! Suomen luonnonsuojeluliiton tietopaketti asumisen teeseistä löytyy täältä – ja sitä kautta tosiaan pääsee näkemään myös SLL:n sertifioimat ekosähkön toimittajat.

Säästetäänkö teillä sähköä? Myös arkiset ja hyväksi testatut lisävinkit sähkönsäästöön erittäin tervetulleita!

PS. Tämän vuoden Ekopaastoa vietetään 1.3.-16.4.2017. Ekopaasto-kampanjan järjestää Suomen evankelis-luterilainen kirkko, ja sen yhteistyökumppaneita ovat Suomen luonnonsuojeluliitto sekä Martat. Viime postauksessa tekemäni Ekopaaston Paastopolku-testi löytyy netistä täältä.

 

PSS. Olisipa muuten hurjan kiinnostava vertailla käytettyä sähkön määrää! Jos joku innostuisi kaivamaan oman kulutuksensa vertailuksi, niin laittakaa ihmeessä kuukausittaista käyttömääräänne, kiinnostais! Meillä tosiaan määrät näkyvät noissa palkeissa, ja sähkölämmitys kyllä niitä massiivisesti nostaa…

18

You Might Also Like

  • NelliSi
    27.3.2017 at 17:30

    Käsittääkseni kylppärin lattialammöstä ei juurikaan kannata potea huonoa omaatuntoa. Sillä on nimittäin suuri vaikutus tilan kuivumisen kannalta.

    • krista
      27.3.2017 at 17:41

      Aaaa, hei tämähän mielenkiintoista! Toisaalta meillä on kyllä sellainen suihkukaappi, jossa on oma lattia eli vesi ei mene kaakeileille sen enempää kuin mitä märistä varpaista tulee… Mutta tietty ilmassa on varmaan jonkinlaista kosteutta, vaikka siitä sellainen tuuletinpropelli lähteekin… Mutta ainakin jonkin verran omantunnonvapautta siis, jei!

      Meillä tuota lattialämpöä on pidetty mukavuussyistä talvella päällä, kun aamun kirpeydessä laittaa vaatteita päälle. Ehkä sitä voisi sellaisilla kausilla pitää jatkossakin, mutta sitten muistaa ottaa pois heti, kun varsinaista tarvetta ei ole.

      • Sanna
        27.3.2017 at 22:00

        Käsittääkseni lattialämmitystä ei edes suositella otettavan pois päältä, jos sellainen on kosteissa tiloissa. Lisää mielipiteitä löytyy guuglesta 🙈

        • krista
          27.3.2017 at 22:13

          Apua, googlaamalla päätyy aina… …johonkin vauva-palstalle :D Uskaltaiskohan? :)

      • anja
        6.4.2017 at 17:47

        No esimerkiksi joskus voi tiskata käsinkin ..ei aina tarvitse käyttää tiskikonetta joka pesee tunnin ja toistakin..riippuen ohjelmasta,samoin pyykin pesu ohjelmaa voi käyttää lyhyemällä ja pienemmällä lämpötilalla..meillä on kaksi TV;tä no kahdenaikuisen huusollissa..jos molemmat katsoo samaa ohjelmaa on vain yksi tv auki ..muutoin molemmat auki jos jompaakumpaa ei mielytä samaohjelma..meillä ei mikään koskaan valmeustilassa..kun kuitenkin kaikki aukeaa nopeasti jos haluaa avata..nykyään uuni hellassa lämpeää harvemmin koska levylläkin saa haudutettua yhtä hyvää..kahdesta en luovu ,ulko tunnelmavaloista(energia lamput) ja peutilojen lattialämmityksestä..muuten samoilla linjoilla..turhat valot pois huoneista..toki tämä onnistuu kun ei enää pieniä lapsia!

    • Ande
      28.3.2017 at 07:45

      näin olen minäkin ymmärtänyt, lattian pitää olla jalalle lämmin.

      • krista
        28.3.2017 at 10:32

        Hyvä tietää, jesh!

  • puutalon asukas
    27.3.2017 at 17:48

    Me vaihdettiin heti puutaloon muuttaessa vanhat sähköpatterit öljytäytteisiin sähköpattereihin. Niiden idea on se, että patteri ei lämmitä koko ajan sitä metallilevyä vaan sisällä olevan öljyn, joka pitää ja luovuttaa lämpöä pidempään.
    Lattialämmitystä ei kannata kylppäreissä sammuttaa, mieluummin vaikka laittaa vaan vähän pienemmälle :)
    Tv:n valmiustilan suhteen meidän pitäis kyllä tsempata lyhyempien ja pidempien reissujen aikana.

    • krista
      27.3.2017 at 17:57

      Hitsi tuo öljytäytteinen sähköpatteri soittaa mulla joitain hämäriä muistikelloja, mutta HYVIN hämärästi… Ehkä niistä puhuttiin joskus jotain, mutta ei kai meillä sellaiset ole, hmm…? Luultavasti tavalliset – uudet patterit kyllä ostettiin tuonne muuttaessa lähes kaikkiin huoneisiin, koska edelliset olivat sen verran vanhoja, että näyttivät jo pelottavilta. Täytyypä selvittää tuota!

      • krista
        27.3.2017 at 17:58

        Joelkaan ei muista, kummat meillä on :D Täytyy katsoa heti kotiin mennessä!

  • puutalon asukas
    27.3.2017 at 18:03

    :D

  • Säästäväisyys
    27.3.2017 at 18:35

    Sähkösauna? Sähköuunin lämmitys & käyttö ruuanvalmistuksessa ? Pyykinpesu? Nämä omassa sähkönkäytössäni kulutuspiikkeinä.

    • krista
      27.3.2017 at 19:05

      Meillä ehdottomasti pyykinpesu! Ja tietty ruoanlaitto myös. Sähkösauna oli, mutta nyt tilalla on kodinhoitohuone :) Olisi muuten tosi kiinnostava seurata tarkemmin sähkönkäyttöä sellaisella suoralla laitteella, missä näkee koko ajan senhetkisen käytön. Meille sellaista ei harmi kyllä saatu asennettua, yritettiin kyllä. Mutta siitä just varmaan konkreettisesti näkisi nämä.

      Eli täysiä pyykki- ja astianpesukoneellisia ainakin!

  • Annu
    27.3.2017 at 18:48

    Lapsuudenkodissani on suorasähkölämmitys, olohuoneessa on iso takka ja tietysti iso palomuuri joka ulottuu kodinhoitohuoneeseen asti jossa on sitten leivinuuni, lapsena oli ihana laittaa kodarin lämpöä hehkuvan leivinuunin viereen kuivumaan märät kengät ja muuta ulkovaatetta…kerran kyllä käräytin piponi kun laitoin sen kuivumaan liian lähellä kuumaa luukkua :D se ei siis syttynyt palamaan mutta muutti värinsä ruskeaksi. Mutta siis, kuivauskaappia ei tarvittu! Vanhempieni olkkarissa on hurissut jo muutaman vuoden ilmalämpöpumppu ja onhan se hurja vekotin! :)

    Meidän 5 henkisellä perheelle on omakotitalo jossa on vesikeskuslämmitys, eli meiltä löytyy pannuhuone (hyvä kuivattaa taas lapsien märkiä kenkiä ja ulkovaatteita) ja lämmitämme puulla. Ollaan tykätty tosi paljon! On ihanaa tehdä puuhommia keväällä (hyötyliikunta!) Ja puusta tulee ihanan pehmeä lämpö…ja tosi edullinen! Puuta ostetaan joka kevät n 350e ja se kestää seuraavaan kevääseen…eli meillä sähköä kuluu vain käyttösähkö!
    Suosittelen kaikkia jotka aikoo taloa rakentaa niin miettimään tarkkaan sopivaa lämmitysmuotoa!

    On hassua kuinka jo omassa lapsuudessa opitut jutut kulkee mukana esim se että valoja ei polteta turhaan ja telkkari sammutetaan jos sitä ei katsota, Virrat katkaistaan laitteista kokonaan jos sitä ei käytetä, vettä ei lasketa turhaan jne. Toivottavasti omat lapset oppivat myös säästämään vettä ja sähköä!

    • krista
      27.3.2017 at 22:01

      Pannuhuone on muuten hauskasti mulle sellainen nostalginen juttu, lapsuuskodissa oli sellainen. Lapsena ei ollut mitenkään selkeä juttu (heh eikä välttämättä vieläkään), että mikä se pannu ja pannuhuone oikein oli, mutta jollain hassulla tavalla siinä oli tunnelmaa.

      Jos jossain vaiheessa meilläkin on oman talon rakennus käsillä, niin mahtava kyllä päästä vaikuttamaan kaikkeen. Näin vanhan (ja suojellun) talon kanssa mennään sillä, mikä on saatavilla… Mutta sentään tuo ilmalämpöpumppu saatiin laitettua, kun saatiin se ulkopömpeli piiloon – se oli kyllä jo varmasti iso askel näissä energiansäästöhommissa! Ainakin näin nuo palkit lupailevat…

      Veden säästäminen itselleni on jotenkin helpompaa kuin sähkön. Selkäytimestä tulee, että hana kiinni hampaidenpesun aikana, ei lotrausta suikussa ja niin edelleen. Mutta valot jää ronskisti palamaan… Mä oon aika varma, että nää on just noita lapsuusjuttuja, joitain vakiintuneita tapoja!

  • Puutaloasukki myös
    27.3.2017 at 20:03

    Meillä kompastuskivi on vedenlämmitys ja se vie sähköä ja paljon. Pitkät kuumat suihkut ja kuusihenkinen perhe 😞 Myös pyykinpesu, tiskikone keittimet, paahtimet no siis kaikki mikä lämmittää.. Tosta ekosähköstä sen verran että kenenkään talous ei tunnista mitä sähköä käyttää, vaikka kuinka valitsisi tuulivoimaa tai ekosähköä niin sähkö on sähköä mutta maksu(osittain) menee tietylle sähkön tuottajalle. Eli ekosähkönkäyttäjillä ei sinänsä pienene se hiilijalanjälki..

    • krista
      27.3.2017 at 22:11

      Joo etenkin pyykinpesu ja tiskikone pyörii meilläkin…

      Sähköhän on tosiaan aina sitä sähköä, mitä pistorasiasta tulee :) Mutta käsittääkseni yhtiö sitoutuu sillä määrällä ekosähköä eli kokonaisuudessa se tietysti vaikuttaa – ja mitä enemmän ihmiset vaihtavat ekosähköön, sitä enemmän yhtiöt ”joutuvat” siihen panostamaan!

      Hiilijalanjälkilaskurissa ainakin ekosähkö tekee ihan merkittävän vaikutuksen tuloksiin, eli siinä ainakin ajatellaan, että hiilijalanjälki selvästi pienenee. Täällä meidän omasta hiilijalanjäljestä (ja sähköstäkin) laskelmaa aiemmin: http://www.puutalobaby.fi/viiden-tonnin-taakka/

  • Lilah
    27.3.2017 at 22:17

    Mitä teillä ihmisillä sähkölämmityksellä tai ilman on sähkön vuosikulutus ja paljonko ihmisiä ja asuinneliöitä? Aika hurjasti on puutalossa talvikulutus laskenut. Ilmalämpöpumppu tekee varmasti osan, osa lienee surkean talven ansiota….(lähtee vertailemaan viime vuosien talvikuukausien keskilämpötiloja…)

    Ja vielä lattialämmöstä, sitä on ihan hyvä pitää päällä niin laskee ilmankosteutta suihkun jälkeen ja jos samassa tilassa kuivataan pyykkiä.

    Ja meidän kulutusfaktat siis 13000 kWh vuodessa, 160 neliötä sähkölämmöllä ja 6 henkeä. Vähemmän on laitteet päällä ”turhaan”, palelemaan ei suostuta, myös puilla lämmitetään varaavaa takkaa aika ahkeraan.

    • krista
      27.3.2017 at 22:25

      Mäkin kävin vielä katsomassa vuosikulutukset! Eli 16-19 000 kWh on meillä mennyt vuosina 2013-2015, ne vuodet kun ollaan asuttu kokonaisina vuosina puutalossa. Neliöitä noin sata kahdessa kerroksessa ja suora sähkö. Eli teillä on selvästi paremmat luvut kyllä kuin meillä, vaikka on enemmän neliöitä. Toivottavasti meilläkin kuluva vuosi näyttää parempaa! Laittakaa muutkin noita kulutuksia – kiinnostaa!

      Samassa tilassa tosiaan pyykkiäkin meillä kuivataan. Ehkä sitä sitten tosiaan kannattaa käyttää eikä kokonaan alkaa sen kanssa pihtailemaan…

    • Heispi
      28.3.2017 at 07:56

      Vau Lilah! Meillä 4 hlöä ja 81 neliötä, ilmalämpöpumppu ja takka ja sähköä menee n.17000kWh/v. Meillä käydään kylvyssä joka päivä, eli naperoiden kylpyvettä menee n.100L/pv ja mies luttaa aamuisin kyllä kohtuuttomasti. Muuten yritetään tehdä esim monta uunissa paistettavaa ruokaa samalla kertaa, sammutetaan laitteet ja valot. Aika paljon parannettavaa olisi kyllä!

      • krista
        28.3.2017 at 10:51

        Teillä siis suunnilleen sama kuin meillä!

        • Heispi
          28.3.2017 at 11:24

          Katsoin vielä tarkemmin niin yösähköä menee n.800kWh/kk ja sillä siis pääasiassa lämmitetään vain vesi ja lämmitys. Varaaja ei lämmitä päiväsähköllä, mutta lattialämmitys, patterit ja ilmalämpöpumppu on päivisinkin päällä. Eli se lämpimän vedenkulutus taitaa meillä olla aika isossa asemassa sähkölaskun pienentämisessä.

      • Lilah
        29.3.2017 at 17:12

        Ilmalämpöpumppu meilläkin on ja ei suorasähkö vaan vesikiertoiset patterit. Ja koneellinen poistoilman lämmön talteenotto. Ja energiapihi mies joka on vaihtanut kohta kaiken valaistuksen ledeihin 😂

  • Heispi
    28.3.2017 at 07:49

    Kylppärissä kyllä kannattaa pitää _aina_ lattialämmitys päällä, ei kuumalla, mutta haalealla, jotta se kuivaa kunnolla. Viimeinen asia, mitä puutaloon halutaan on vettä rakenteisiin.

    • Heispi
      28.3.2017 at 07:52

      Mulle ei näkynyt yhtään kommenttia, kun itse kommentoin, eli oli sivu ollut auki, eikä päivittynyt. Nyt onkin jo monta kommenttia lattialämmityksestä :D

      • krista
        28.3.2017 at 10:52

        Ei se mitään – koska tottahan tämä. Kosteus ei todellakaan ole tervetullut vieras! Siksi meillä on varalta ”lattiallinen” suihkukaappikin, vaikka vesieristeetkin ovat kunnossa. Mutta noissa kannattaa olla tarkkana!

  • Leena
    28.3.2017 at 08:34

    Kannattaa myös huomioida ettei Helsingissä tänä talvena oikeastaan tullut talvea ollenkaan vaan lämpötila on pyörinyt nollan tietämillä monta kuukautta. Meillä tuli täällä naapurikapunginosassa huima säästö verrattuna edellistalveen, johtuen varmaan lähinnä siitä että tammikuussa 2016 oli monta viikkoa paukkupakkaset ja tänä vuonna vain vajaa viikon.

    • krista
      28.3.2017 at 10:54

      Totta hei – tuokin varmasti vaikuttaa! Tammikuussa palkkien ero onkin kyllä tosi hurja, joten ulkolämpötilalla varmasti merkitystä tähän!

  • Heispi
    28.3.2017 at 08:58

    Tässä linkki, jolla voi laskea paljonko mikäkin kodin laite kuluttaa sähköä ja rahaa. http://applications.vattenfall.se/energycalculator/?lang=fi-FI&marketid=3

    • krista
      28.3.2017 at 10:55

      Jee, vaikuttaa kiinnostavalta! Tutustun, kiitos!

      • Lilah
        29.3.2017 at 15:07

        Täällä Turun nurkilla ainakin useammat kirjastot lainaavat noita sähkönkulutusmittareita.

  • Jenna / Pirtti-blogi
    28.3.2017 at 09:38

    Meillä laitetaan aina yöksi läppärit ym laitteet kiinni, koska mää pelkään niin kamalasti tulipaloja ja ne on käsittääkseni tosi usein asunnoissa just sähkölaiteperäisiä. Hyvä etten nypi kahvinkeitintä ym myös irti :D Vaikka onkin kaikki maholliset varoittimet myös, mutta tuleepa se sähkönsäästökin tuota kautta, hehee. Se on näppärää kun on kaikki olkkarin eniten käytettävät sähkölaitteet jatkojohdossa jossa kytkin, niin muistaa vaan napsauttaa johdon pois päältä illalla eikä tarvii muistaa montaa vempelettä erikseen :)

    • krista
      28.3.2017 at 23:33

      Mun tulipalonfriikkaus ei jostain syystä ollut ulottunut sähkölaitteisiin asti – no, nyt ulottuu, haha :D Sen verran oon ollut ymmärtävinäni, että tietokoneissa on jokin… …jännitesuoja? Mutta en nyt sit kuitenkaan tiedä, miten se oikein liittyy mihinkään. Ja sellaiset katkaisimet tosiaan on. Nytpä siis niitä sitten KÄYTTÄMÄÄNKIN, se on tässä yhtälössä aika olennaista :)

  • Tilia
    28.3.2017 at 10:18

    Meillä nelihenkinen perhe ja kaksikerroksisessa puutalossa neliöitä 150. Suora sähkölämmitys, ilmalämpöpumppu ja pönttöuuni jokapäiväisessä käytössä. Käytämme sähköä noin 10 000 kWh vuodessa. Edellisellä perheellä meni tässä talossa lähemmäs 20 000 kWh vuodessa ilman ilmalämpöpumppua. Liesi on vaihdettu myös induktioon meidän aikanamme. Sisälämpötila on meillä noin 20 astetta talvisin, ei palella.

    Vinkkejä: katkaisimella varustetut jatkojohdot medialaitteisiin yms., turhien valojen sammuttelu, energiapihit lamput ja kylmälaitteet, ruokien jäähdytys ulkona ennen jääkaappiin laittoa, ruokakellarin käyttö, pakasteiden sulatus jääkaapissa (otetaan edellisenä päivänä sulamaan), pakastimen sulatus pakkasilla, niin että ruoat saa siksi aikaa pihalle, pakastimen sijoittaminen talon viileämpään eteiseen, piilosähkönkulutuksen kyttääminen kulutusmittarilla eli moni nykylaite pitää pientä muistivirtaa pääällä koko ajan, esim. meidän pyykki- ja tiskikoneet sen takia, että kone haluaa tietää, miten kauan pesuohjelma kesti edellisellä kerralla – vaikka virta olisi napista pois, pitää ottaa johtokin seinästä, että saa virrankulutuksen nollille. Pihavalot toimimaan liiketunnistimella, jouluvaloihin ajastimet (kukaan ei katsele niitä puoli kolmelta yöllä), ulkolämpötilaan mekaanisesti reagoivat tuloilmaventtiilit (menee pakkasella pienemmälle), kriittisten kylmävuotokohtien tiivistäminen talossa, esim. lattialistojen alle pellavarivettä kolojen tukkeeksi, vanhojen ikkunoiden tiivistäminen ja paperointi talveksi, kunnon talviverhot ikkunoiden eteen pakkasöiksi, puuhellan hyödyntäminen ruoanlaitossa varsinkin pakkasilla, uunipuuron haudutus onnistuu pönttöuunissakin yön yli, ajastin auton lämmitysjohtoon, tiivistelistat ulko-oveen jne. jne.

    Jussi Laitisen kirjoittama Pieni suuri energiakirja on helppolukuinen opas aiheesta kiinnostuneille, vaikka onkin jo muutaman vuoden takaa.

    • krista
      28.3.2017 at 23:38

      Vau, päästäisköhän mekin joskus tuollaisiin kulutuslukuihin…? Hyvältä kuulostaa!

      Ja siis VAU, mitä vinkkejä! Selvästi ootte ajatelleet asiaa. Esimerkiksi enpä ole tullut ajatelleeksikaan, että vaikka pyykkikone voisi kuluttaa virtaa myös ollessaan kokonaan kiinni. Entä tuo pakasteiden sulatus jääkaapissa, miten se säästää? Pitämällä jääkaappia viileänä vai olemalla viilentämättä sisäilmaa vai mikäs tuossa on ajatuksena…?

      Kiinnostaisi kyllä tuo kirjakin, kiitos vinkistä!

      • Lilah
        29.3.2017 at 15:09

        Jääkaappi käy vähemmän kun pakasteet viilentää sitä.

  • MMinne
    28.3.2017 at 10:32

    Meillä näyttää tämä talvi sähkönkulutuksen osalta myös hyvältä, mikä johtuu kyllä lähes vain ja ainoastaan lämpimistä keleistä. Tammikuun lukema jäi tänä vuonna alle puoleen edellisestä tammikuusta, jolloin oli pitkään kovia paukkupakkasia. Kiva talvi siis siinä mielessä! Toki näin ulkoilevana tyyppinä olis se luminen ja kylmä talvi kyllä huomattavasti kivempi, vaikkakin lompakkoa tyhjää enemmän!;)

    Samaa olen kuullut kuin muutkin eli ettei kylppäristä kannata edes kesällä ottaa lattialämpöä pois. Kesän kulutuksesta päätellen ei kyllä paljon virtaa vie, kun ei joudu kylmää laattaa silloin lämmittämään.

    Veden lämmitys vie paljon energiaa ja se onkin helpoin kohta säästää. Itse kuulun niihin tyyppeihin, joiden mielestä suihkussa lutraaminen on maailman tylsintä. En siis tajua, että miten siellä voi joku viihtyä vaikka puolen tuntia. Se on: kastelu – pesu – huuhtelu ja ulos! Saunassa tykkään kyllä käydä, mutta siellä ollaan otettu tavaksi käydä vain kerran viikossa, kylminä talviviikkoina ehkä kaksi kertaa.

    Tietokone, telkku, digiboksi jne laitteet on meillä sammutettuna, kun ei niitä pidempään käytetä. Myös kännyn ja tabletin laturi pyritään ottamaan pois pistorasiasta, kun ei ladata. Lähinnä ne ovat sellaisia pinttyneitä tapoja, ei niinkään erikseen ajatella, että säästänpä tässä sähköä ja sammutan tämän ja irrotan tuon johdon.

    Me ollaan myös ilmeisesti totuttu olemaan hieman alhaisemmissa lämpötiloissa kotona. Olen aina ihan hiessä, kun käydään vierailulla esim. appivanhemmilla, joilla on sisällä about 24-25 astetta. :) Kotona ei huomaa mitään, kun siellä on joka päivä, mutta vierailuilla tosiaan tajuaa, että muilla ihmisillä on hirvee tropiikki kotonaan! Eikä meilläkään kylmä ole, päätellen siitäkin, että mies kulkee aina boksereillaan ympäri kämppää :D

    • krista
      28.3.2017 at 23:46

      Joo tuo ulkolämpö taitaa olla siis yksi tekijä tuossa tammikuun massiivisessa palkkien erossa! Varmaan yhtenä vaikuttavana tekijänä, kun muina kuukausina ero ei niin järkkyiso ole – vaikka selvä ero tietty muissakin kuukausissa näkyy.

      Mulla kans jotenkin tuo veden säästö käy helposti: just tuolleen, että tasan sen verran, kun siihen pesemiseen menee ja sit pois. Noi on varmaan ihan tottumuksia, mä kans en edes jaksaisi jäädä lotraamaan. Kun ei ole tapana :) Mutta just sama kuin sanot tuossa tavassa ottaa töpselit pois; ei sitä välttämättä edes ajattele, että ”nytpä mä tässä säästän” vaan toimii niin, koska on tapa tehdä niin. Pitäis saada vaan mahdollisimman paljon niitä hyviä tapoja ja vähän huonoja :D

      Mä olin aikoinaan kerrostaloasujana just tuollaisen ”tropiikin” ystävä :) Kesät talvet pienissä kotivaatteissa – mutta pattereita ei kyllä pystynyt säätämään eli ne olivat ihan säädettynä sellaiset. Joskus oli 26 ja mä olin vaan, että ah ihanaa. Puutalossa meni aikansa tottua viileyteen (20-21 optimi), mutta on siihen jo jonkin verran tottunut. Täällä Espanjassa valitetaan paljon asuntojen viileydestä talvisin, mutta tavallaan meitä se ei ole paljoa hetkauttanut. Ollaan kai totuttu :D

  • Laurakaisa
    28.3.2017 at 13:57

    Sisälämpötilalla on merkittävä vaikutus sähkönkulutukseen:

    http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/tiesitko-asteen-pudotus-huonelampotilassa-viisi-prosenttia-saastoa-laskussa/3201216

    Helsingin keskilämpötila on tämän vuoden tammikuussa ollut -1,9 astetta ja viime vuonna -8,8 astetta. Vanhassa talossa tuo voi yksinään jo melkein selittää isomman sähkönkulutuksen viime vuonna :)

    • krista
      28.3.2017 at 23:47

      Hei kiitos linkkivinkistä – onpa tosiaan iso säästö jo yhden asteen pudotuksessa! Entä sit kun miettii, mitä tuossa yllä sanoin – että joskus kerrostaloasunnossa oli 26. Huh huh.

  • Marte
    28.3.2017 at 20:00

    Etkös sinä juuri kirjoittanut tulipalopelosta…? Ja sitten jätät tv:n ja tietokoneet valmiustilaan? Ei tarvi kuin yhden sähköosan pimahtaa laitteista ja tulipalo valmis 😬 Parilla kaverilla näin käynyt sähkölaitteiden kanssa (toinen oli puhelimen laturi) ja siksi yritän sammutella kaikki virrat pois nukkumaan mennessä.

    • krista
      28.3.2017 at 23:49

      Haha, nytpä sitten voin lisätä yöllisten pelkojeni joukkoon tuonkin :D :D :D

  • Assie
    29.3.2017 at 12:33

    Meillä on parisataaneliöinen hirsitalo, asukkaita 4 (lapset tosin molemmat alle 3 vielä) ja asutaan täällä itäisessä Suomessa. Lämmitysmuotona maalämpö ja sähkönkulutus vuodessa 14 000-15 000 kwh. Ennen maalämpöä meillä oli varaava sähkölämmitys, eli jäätävän kokoinen lämminvesivaraaja joka lämpesi sähköllä ja silloin asukkaina vain 2 aikuista ja sähkönkulutus 28 000 kwh vuodessa! Eli lämmitysmuoto todellakin vaikuttaa!

    Sisälämpötila meillä vaihtelee vähän, mutta on siinä 19-22 välillä yleensä, aurinkoisina päivinä vähän enemmän kun aurinko lämmittää ja tuulisina päivinä vähemmän, kun osa nurkista vetää :D. Varmaan säästäväisemmällä laitteiden sammutuksella ym. saataisiin vielä laskettua kulutusta, mutta jo tää nykyinen on tosi hyvä tuohon entiseen verrattuna!