Puutalo pakkasella (osa 2)

Voi p*rkele (anteeksi) että on kylmä.

Enkä siis tarkoita pelkästään, että tuolla ulkona. Vaan ihan täällä sisällä puutalossa sisällä siis.

Alakerrassa aamuisin on sellaiset rapsakat plus kahdeksantoista – sen ansiosta, että kaikki väliovet ovat kiinni. Patterit (suoralla sähköllä – terveiset vaan sähkölaitokselle) paahtavat täysillä ja kakluunia lämmitellään pitkin päivää.

Mutta eteinen… Siellä ei ole lämpömittaria, mutta on siellä sen verran kylmä, että lumet eivät ole sulaneet lattialta sen jälkeen, kun tulimme viisi tuntia sitten ulkoilemasta. Alakerran veskin käytöstä ei voisi haaveillakaan. Jos ei halua takapuoleensa samaa efektiä kuin se, kun laittaa lapsena pakkasella kielensä kiinni lumikolaan.

eteisen ovi lowres

Joel on (ainakin ehdotuksissaan) ratkaisukeskeinen.

Uusi ulko-ovi (karmeineen) tarvitaan.

Ikkunat pitäisi tiivistää.

Mutta mutta mutta… Minä olen vastarannankiiski: ”eiiiih voi korvata alkuperäistä satavuotiasta ovea uudella”. Minulla on antaa ajatuksilleni selvä syntipukkikin – kuulun sellaiseen iiiiihanaan Facebook-ryhmään, jossa keskustellaan ja jaetaan kokemuksia vanhojen talojen remontoinnista ja niissä asumisesta. Ja melkein kuin puolivahingossa minuunkin on tarttunut se sellainen voimakas ”säilytetään alkuperäinen” -arvo.

makuuhuoneen ikkuna lowres

”No hei jos mä vaikka kysyisin vinkkiä sieltä Facebook-ryhmästä, että miten muut ovat toimineet tällaisten ovien kanssa…?”, minä rakentavasti ehdotin.
”ET!!!!”, Joel parahti, ”et missään tapauksessa! Saat kuitenkin neuvoksi, että se pitää tiivistää jollain turpeella ja speltillä!”

Minä hymähdän, mutta jään hetkeksi miettimään.
”Niin. Oikeasti sieltä kyllä tulisi vastaukseksi, että vanhan talon kuuluukin olla kylmä.”

Olisittepa nähneet Joelin silmänpyöritykset.

Niinpä Joel sitten edelleen täällä uhkailee ikkunantiivistysteipillä.
”Eiiiih! Eiiiih! Eiiiiih! Liimapaperia!!!!”, minä puolustan taloparkaa.
”Voi j*malauta me ollaan testattu ja SE EI PYSY!”
”Pysyihän se hetken!” minä yritän.
”Pysyi kaksi minuuttia!”
”Kyllä se ainakin kuukauden pysyi!”

portaikon ikkuna lowres

Ilmalämpöpumpusta on puhuttu niin kauan kuin täällä ollaan asuttu.
”Mutta sitäkin varten talon pitäisi olla tiivis”, Joel murisee.

Vanhan talon kuuluukin olla kylmä.

Voi p*rkele (anteeksi) että on kylmä.

 

PS. Aiemmin samalla otsikolla melkein tasan kaksi vuotta sitten täällä.

29

You Might Also Like

 • Emmaus
  6.1.2016 at 18:24

  Edellinen kotimme oli puutalossa, jota aina kaiholla muistelen nykyisessä rivarinpätkässämme. Ei noita puutaloasumisen ikäviä puolia enää mielessä olekaan, mutta tätä lukiessa tuli mieleen, että kyllä me oveen surutta laitoimme tarratiivistettä ja teippasimme ikkunoita talvisin. Vessa meillä oli tosi kylmä ja vessanpöntön kannen ja renkaan vaihtaminen puiseen auttoi istumista talvella.

  • krista
   6.1.2016 at 18:36

   Joo ja ehdottomasti on pakko sanoa, että vaikka tämä ”p*rkele että on kylmä” taitaa olla puutaloasujan vakiokeskustelunaihe näin Suomen tammikuussa, niin SILTI näin sitä vaan halutaan asua :D Tuolla parin vuoden takaisessa bloggauksessa siitä kirjoitinkin – että tavallaan se on osa (jokin tosi outo osa) sitä viehätystä tai romantiikkaa tai mitä ikinä. Mä ajattelen tosiaan niin, että vuodenajat ovat enemmän ”läsnä”. Hyvässä ja pahassa :D

   Puinen rengas vois olla hyvä! Onneksi meillä on tosiaan toinen veski (jossa kylppäri) yläkerrassa, siellä on suht helppo käydä :)

 • MarjaH
  6.1.2016 at 18:26

  Koettakaa selvitä! Meillä tuvassa taitaa olla nollan tuntumassa, joulukuusen vesi oli jäätynyt ja jääkaapin vihanneslokeroa ei saanut perinteisesti auki, kun pohjalle joskus valunut vesi oli jäätynyt :D Puuhella on ollut päällä koko päivän, ei paljoa auta. Eteisessä on vielä kylmempi, siellä kun ei lämmitystä ole. Olohuoneessa, makuuhuoneessa ja kirjastossa on suht lämmin, eilen kun tultiin kotiin olkkarissa oli vain +4, hih. Remontoimattomaan yläkertaan en suostu edes menemään… (ei me siellä muutenkaan juuri käydä)

  Hyviä asioita: Mies oli säätänyt vesivaraajaa ja meillä pääsee nykyisin LÄMPIMÄÄN SUIHKUUJN! Siis en ole kolmeen vuoteen käynyt kotona talvella lämpimässä suihkussa, joten oi onnea.

  • krista
   6.1.2016 at 18:37

   Voi apua :D :D Yhtä äkkiä tuntuu, että meillä ei kylmä olekaan :D :D :D

   Joo meilläkään ei ole eteisessä lämmitystä. Eka talvena pidettiin siellä irtopatteria, mutta jotenkin… …kun kylmä siellä on kuitenkin :D Tuntui turhalta sähkönhaaskaukselta :D

   • MarjaH
    6.1.2016 at 19:38

    Hei tuvassa onkin jo 12 astetta!

    Mekin haaveillaan maalämpöpumpusta, paremasta eristyksestä, paremmasta keittiöstä, paremmasta kylppäristä (ja just tällä hetkellä haaveilen aikuisten makuuhuoneesta). Mitään ei uskalla toteuttaa ennen kuin tämä sitten joskus ehkä on meidän (nyt kuuluu miehen vaarille).

    Mä asuisin mieluiten Vuosaaressa jossain rivarissa (kotipaikkani 24 v, kunnes muutettiin tänne).

    • Jenn-
     6.1.2016 at 19:56

     Meillä täällä Vuosaaren rivarissa on +24 astetta olohuoneessa! Sorry, oli pakko :D

     • MarjaH
      6.1.2016 at 20:15

      Hih, kuulostaa hyvältä! Täälläkin olohuoneessa on näköjään jo 22 astetta, ja tuntuu liian kuumalta :D

      PS. Vuosaari on ihana paikka, kaipaan kovasti!

     • Mimmi
      7.1.2016 at 21:29

      Täälläkin lukija Vuosaaresta! Ihana paikka asua :)

 • Jenskis
  6.1.2016 at 18:48

  Mä sinnittelin nelisen vuotta Puu-Vallilassa ja tätä lukiessa ei TODELLAKAAN ole ikävä sinne :D Sähkölasku oli niin taivaissa, että pidit pattereita päällä vaan kun olin himassa eli duunista tullessa oli pahimmillaan se rapsakka 14 astetta. Tiivisteitä varmaan nähnytkään se talo, sitä tahtia laski lämpötila kun pisti patterit pois… Vessanistuin aamusella todella herätti. Jännästi kaupunki kävi aina mittaamassa sieltä 20-astetta kun valitin asiasta, vaikka omat lämpömittarit (monikossa ja kaukana ikkunoista) näytti aivan muuta. Mä toivon, että sen kämpän nykyiset asukkaat arvostaa puutalovanhusta enemmän kun minä :)

  • krista
   6.1.2016 at 21:01

   Joo onhan tää vähän… …elämäntyyli tai jotain :D :D :D Mä voisin tästä elämäntyylistä kyllä tän kylmyyden hyvin jättää väliin :D

 • sara
  6.1.2016 at 18:52

  oih, mikä se semmonen facebook-ryhmä on? Tosin enimmäkseen kai keräisin sieltä vaan inspiraatiota ja ihastelisin muiden projekteja, mutta ois siitä hyötyäkin. Nimim. satavuotias talo ja kahdet villasukat jalassa.

  • krista
   6.1.2016 at 21:01

   Mä laitan sulle sen ryhmän nimen privaviestinä! :)

 • Vannikkila
  6.1.2016 at 18:55

  Ottakaa ensiavuksi vanha englantilainen tapa – ovien ja ikkunoiden edessä on paksut verhot, jotka pitivät viiman poissa (tai ainakin pienempänä) ja niiden eteen laitettiin sitten se ns. virallinen verho. Tällä saisit ainakin vähän lisäaikaa niihin eristyspohdintoihin ja ne verhot saa pois helposti :)

  • krista
   6.1.2016 at 21:11

   Tää tuli siellä Facebookissakin – heti aloin miettiä, että oispa kiva saada tuohon eteiseen joku iiiiihana kaunis paksu verho!

   Olkkarin ja kirjaston ikkunoissa meillä muuten on pimennysverhot, niitä pidetään näillä keleillä kiinni; pitävät lämpöä aika hyvin! Yläkerrassa kans on rullaverho, mutta otin sen kuvan ottamisen ajaksi pois :D

   • Vannikkila
    7.1.2016 at 10:06

    Meillä ei onneksi vedä (*kopkop* puuta), kun sen malliset ikkunat, mutta kyllä noista rullaverhoista oikeesti on yllättävän paljon apua pitämään kylmä vaan ikkunoissa. Pojan huoneessa on usein yksi pieni taapero, joka tykkää mennä rullaverhon taakse piiloon ja heti huomaa, miten sieltä hohkaa kylmää, kun verhoa raottaa. Mun pitäis ite keittiöön saada toiseen ikkunaan joku tällainen ”viimaverho”, muuten meillä pitää takka aika hyvin lämmön :) Paitsi saunassa, voi piru, että saunassa on kylmä, siellä kun on ilmanottoaukot tietty erilailla ku muussa talossa :D

 • Torey
  6.1.2016 at 18:56

  Meillä on mökillä sellanen styroksikiekko huussissa, hakekaa sellanen teiän pöntön renkaan päälle. :D

  • krista
   6.1.2016 at 21:12

   Hihi! Joskus tuntuukin (kaikki kakluunien lämmittämiset) niin kuin asuttais kesämökillä – tuo olisi sit se luonteva seuraava steppi :D

 • Jenna / Pirtti & piskit
  6.1.2016 at 18:59

  Kohtalotoveri täällä moi, blogista löytyykin samanlaista settiä :D Ensimmäistä talvea täällä unelmien puutalossa, ja voi hyvää päivää että tässä on opettelemista ja totuttelemista! Eilen jäätyi yläkerran putketkin.

  • krista
   6.1.2016 at 21:13

   Mä en meinaa tunnistaa sua uudella nimimerkillä! Kestää hetki aikaa ennen kuin mun aivot toimii, Instassa tunnistan jo :D Joo, mä näinkin tosiaan Instassa. Ja HUH onneksi meillä ei ole muuten koskaan putket jäätyneet! KOP KOP KOP KOP puuta!!!!!

 • PikkuKirppunen
  6.1.2016 at 19:02

  Ilmalämpöpumppu.
  Hankkikaa ilmalämpöpumppu. Rapsakka hankinta- ja asennushinta (mallista riippuen parisen tonnia, plus miinus), mutta säästää sähkölämmitteisessä talossa laskua (kaverilta kuultua, meillä kaukolämpö), lämmittää hyvin ja kesällä vielä viilentääkin. Me hankittiin moinen vekotin viime kesänä, kun kyllästyttiin kesäisin paahtumaan sisällä +40 asteen lämmössä (koko päivän suora auringonpaiste kämppään ja tuulettimesta apua tasan sen aikaa ku on suorassa puhalluksessa), mutta ai että on ollut tällä viikolla ihana laittaa se hurisemaan myös lämmintä. Eikä meillä ees oo sellanen malli, joka antas lämpöä -30 asteen pakkasessa (asentaja totes, että turhaan siitä maksatte koska kaukolämpö), mutta ei se ois paria sataa enempää muistaakseni sekä maksanu (meillä makso asennuksineen ja laitteineen koko homma muistaakseni noin 1900€). On muuten ihana tulla myös kesälomalta kuuman tunkkaseen kämppään kun saa vaan laittaa pumpun viilentään.
  Eli kannattaa ainaki tsekkaa, oisko ilmalämpöpumppu teille millanen vaihtoehto.

  • krista
   6.1.2016 at 19:15

   Me ollaan joka talvi vannottu, että ENS talveksi meille sit se ilmalämpöpumppu – mutta aina se on vaan jäänyt venymään… Mutta joo ollaan tutkailtu asiaa ja saatu kokemuksia vastaaviin taloihin laitetuista ja hyvistä kokemuksista. Eli olisi todennäköisesti toimiva ratkaisu täälläkin! Ehkä ENS talveksi! :D

   • PikkuKirppunen
    6.1.2016 at 19:25

    Juu, me kans mietittiin jokusen kesän, et ens kesäksi sitte… Tänä kesänä mietittiin sitten, kun ne helteet vihdoin tuli, et miksi, oi miksi ei vaan hankittu sitä aiemmin. Ja eiköhän sen voi keskellä talveeki asentaa (luulisin), et miks oottaa lämpimiä aikoja ;)

    • krista
     6.1.2016 at 21:14

     Mä ajattelin, että kun siihen kuitenkin (?) pitää tehdä seinään jotain reikää…? Tai en mä tiedä, miten se asennetaan :D

     • PikkuKirppunen
      6.1.2016 at 23:07

      Joo, tehään siinä seinään reikä, itse asiassa kaksikin (meidän tapauksessa noin sentin/kahden kokoinen reikä sähköjohdolle ja toinen, öööö… vajaa 10 senttinen [?] reikä ite laitteen… härpäkkeille [emmietiiä, mie vaan nautin lopputuloksesta :D]), mutta meillä koko asennus oli ohi vajaassa neljässä tunnissa. Ja kun reiät porattiin seinään, ne tukittiin suunnilleen saman tien niillä johdoilla ja muilla härpättimillä. Veikkaisin, että teillä menis myös aika nopeeta se seinäporailukohta, koska teillä on puutalo (meillä siis myös puurakenteinen rivariasunto) – mut mä en oo ammattilainen, eli tää on äärimmäisen epävarma kommentti. :D Pikagooglailu myös paljasti, että pumput voidaan talvellakin asentaa. Ja toisaalta, parin tunnin pienet reiät seinässä -tilanne, vai parin kuukauden kylmyys? ;)

     • PikkuKirppunen
      6.1.2016 at 23:13

      Eikuaiku, ei -20 C pakkasella, mutta siis matalammilla pakkasilla. Tyyliin -10 ja alle. Kai. :D Tai näin mä ymmärsin. Mut kyselemällä jostain se sit selkiää. ^_^

     • krista
      7.1.2016 at 11:14

      Pikkukirppunen, kiitos tiedoista! Joo, pitääpä selvitellä! Sit pitäis tietysti jotain vertailla eri pumppujakin ja asennuttajia ja ominaisuuksia ja… ….hihihi just tajuan, miksi se on jäänyt aina venymään! :D Mutta joo, uskon että on kaiken vaivannäön arvoista!

     • PikkuKirppunen
      7.1.2016 at 22:00

      Juu no se on kyllä totta. Meillä oli vaihtoehtoina toi Onnline Futuro joka me hankittiin (ei siis lämmitä ainaka kunnolla enää -30 pakkasilla), ja sit olis ollu toinen suositeltu joku Sharp-merkkinen pumppu. Meillä jäi onneks toi vertailu yms. vaihe vallan väliin, kun ystävän mies toimii ilmalämpöpumppualalla yrittäjänä, ni oli aika selkee, et halutaan tukea häntä – eikä tarttenu miettiä enempää, että mistä sen hankkii :D
      Sen verran vielä muuten tuli mieleen, että tohon meen hintaan siis sisälty suojus sen ulkoyksikön päälle vielä laitteen ja asennuksen lisäks.

     • krista
      7.1.2016 at 22:09

      Hihihihi haluisko sun mies myydä meille ilmalämpöpumpun? :D

     • PikkuKirppunen
      7.1.2016 at 22:15

      Oho, karkas liian aikasin.
      Vielä piti siis lisätä tonne Sharp-kohtaan et se on nyt se merkki, jolla olis ytyä toimia vielä kovillaki pakkasilla.
      Ja sit toinen, mitä piti sanoa oli, että ei oo tarkotus siis mitenkä sitten mainostaa, oon vaan ite niin tyytyväinen tohon vehkeeseen, et hehkutan sitä siks kaikille, jotka kuuntelee. :D Ihan vaan varmuudeksi piti sanoa, ettei tuu mitään mainostamisoloa sulle tai muillekaan.
      Yhtä kaikki, tsemppiä viileyden kanssa – eiköhän ilmat ens viikkoon mennessä jo lauhdu :)

     • PikkuKirppunen
      7.1.2016 at 22:17

      :D voishan se varmaan, mut lie sitte teille järkevämpi ottaa lähempää, taitas tulla ihan hyvät kilometrikorvaukset, ku täält on se 450 km Helsinkiin :D

 • sipe
  6.1.2016 at 19:24

  Meillä on näilllä keleillä aamuisin keittiössä +13. Onhan se viileä, mutta 11 vuotta kun on asunut talossa, jossa keskilämpötila on +17 läpi vuoden, niin ei tunnu missään. Jos mennään kylään johonkin missä lämpötila huitelee yli 20 asteessa, niin hiki päässä ollaan koko kolmikko. Ja lapsetkin tottuu. Meillä tytön ollessa konttausiässä laitettiin villahaalaria ja töppöstä päälle, kun lattianrajassa tuulee. Nyt reilu neljävuotiaana huitelis ilman housuja, jos en pakottais pukemaan. Vanhassa puutalossa asuminen on ihan oma juttunsa, jota ei kaikki ymmärrä. Miehen kanssa ollaan viime päivät naureskeltu fb feedejä joissa porukka valittaa, kun aamuisin on 19 astetta sisällä. Sitä paitsi on hyvä syy olla saman peiton alla vähän enemmän ;)

  • krista
   6.1.2016 at 21:15

   Au au au :)

   Mutta toi on niii-iiiin totta – Joel, joka on asunut koko elämänsä vanhassa puutalossa, on täällä avojaloin ja lyhythihaisessa, ja sellaiset polvipituiset kalastajahousut jalassa… :)

 • Raita
  6.1.2016 at 19:28

  Ilmalämpöpumppua ilman olisin meillä kyllä jääpuikko, vaikkakin ei se näillä pakkasilla takan ja muun puulämmitystä korvaa. Meillä on 2kpl ilmalämpöpummpuja, ala ja yläkerrassa. Yläkerran ei ole aivan välttämätön…kylläkin tarvitsee kesällä katsoa kuinka kuumat oltavat on nukkua, joten viilennys on ihan jees. Se sijoitus kyllä kannattaa! Tsemppiä kumminkin. Me tänään ensimmäistä kertaa päästiin sulattamaan meidän lämminvesiputkea…oli mennyt jäähän tuossa aamuyöllä, joten kuumalämpöpuhallin tuli hankittua myös.

  • krista
   6.1.2016 at 21:16

   KopkopkopkopKOP puuta tuosta putkien jäätymisestä tosiaan – meillä ei ole koskaan jäätynyt… En edes tietäisi, mitä tehdä :D

   Joo, mä oon kans vakuuttunut tuosta ilmalämpöpumpusta. Ensin luulin, että se ei kävisi tällaiseen vanhaan taloon. Mutta nyt on kuultu tosi hyviä kokemuksia muilta, joilla on ihan samanlaiset systeemit kuin meillä!

 • Arya
  6.1.2016 at 19:31

  Ja meillä makuuhuoneessa tippuu lämpö + 10 asteen tienoile vuorokaudessa ilman lämmitystä… Ja silloin ulkona on 5-10 astetta plussalla. On ne suomalaiset vanhat puutalot sitten hyvin eristettyjä tän saarivaltion asuntokantaan verrattuna! :) Meillä yritetään pitää lämmityskulut aisoissa ja tuo 18 astetta on luksus joka varmaan hyvällä +12 asteen kelillä suht kivuttomasti saavutetaan. Mutta siis ymmärrän että ei ole kivaa, toivottavasti löydätte hyvän ratkaisun ja mekin ehkä päästään täältä eksiilistä joskus pois!

  • krista
   6.1.2016 at 21:19

   Auts :D Mutta tää on varmaan tosiaan tottumiskysymys – ja hauskana yksityiskohtana muuten esimerkiksi ne sellaiset nojatuolit, joissa korkea selkämys ja sellaiset… …sivujutut. Äh, mä en osaa selittää, sellaiset niin kuin korvat :D Joskus vasta kuulin, että ne on alun perin ollut brittiläisissä nojatuolissa siksi, ettei sivusta tuule niskaan :)

   • krista
    6.1.2016 at 21:21

    Tällaista siis tarkoitin: http://thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/mhVxU18VZXt9QQVgcYELm6g.jpg

    • Arya
     7.1.2016 at 01:24

     Haha, voin hyvin uskoa! Nyt menee vähän off topic mutta muutaman kerran olen joutunut pitämällä pitämään suuni kiinni etten olisi valittanut ventovieraiden tavasta pukea lapset ulos. Ennen joulua oltiin Edinburghissa jonottamassa lastennäytelmään. Oli kyllä epätavallisen lämmin, n 12 astetta, mutta olin silti kauhuissani, kun edellämme jonottanut (ulkona siis) äiti kaivoi n 1kk ikäisen vauvansa fleecepuvusta ulos ja länttäsi makoilemaan rattaiden sille kylmälle verhoilukankaalle. Tytöllä oli päällään lyhythihainen mekko ja nilkkasukat. Siinä sitten kävin sisäistä kamppailua seuraava vartin verran ainakin ennen kuin päästiin sisälle. Äidilläkin oli enemmän päällä :(

 • ninieni / goneWIthTheFairies
  6.1.2016 at 19:37

  Meillä kerrostalossa oli aamun rapsakka lämpötila makkarissa +15C ja kaikkien ikkunoiden päällä olevista pienistä tuuletusrei-istä roikkuu jäätä. Terveisiä opiskelija-asunnosta! :D Talkkari on nyt käynyt säätämässä makkarin jääkylmää patteria neljästi (eilisen säädön jälkeen se jo lämpimähkö) ja ollaan itse tilkitty tuuletusreikien hyytävää viimaa pyyhkeillä. Jos kerrostalossa on näin hyytävää, en uskalla kuvitellakaan, miltä puutalossa tuntuu näillä keleillä! Koittakaa kestää!

  • krista
   7.1.2016 at 11:21

   Uijuijui! Mut joo – oon mä itsekin palellut myös kerrostalossa: putkirempan jälkeen (kun oli laitettu joku hieno ”tasaus”, joka ei sit ihan toiminut ylimpiin kerroksiin asti) oli niin kylmää, että lämmittelin itseäni hiustenkuivaajalla välillä :D Täällä puutalossa (ja toki vanhoissa kakluunillisissa kerrostaloissakin) sentään saa ihanan lämmön välillä tuosta kakluunista <3 Voin kuvitella - 15 on jo KYLMÄ!

 • Sini lyyliltä
  6.1.2016 at 19:54

  Meillä on näin talvisin semmoinen +17-+19 näin neljä vuotta ollut. Ekana talvena tais laskea +11. Sen jälkeen taloon on uusittu katto,ulkovuoraus,ikkunat,ovet,eristeet ja ostettu ilmalämpöpumppu. Meillä on vielä yläkerta kylmää tilaa koska siellä eristys on kesken niin jonkin verran lämpöä hukkuu sinne. Meillä on kaksi pönttö uusia,leivinuuni ja puu hella. Kyllä näillä pakkasilla saa lämmittää aamuin illoin ja ilmalämpöpumppu on minimissä tossa vielä apuna. Lämpö on huipussa ollut nyt näillä -30 asteen keleillä +19. Kyllä nää vanhat talot on vaan aina oma arjen projekti 😊

  • krista
   7.1.2016 at 11:26

   Kyllä – tuo arkeen ihan uuden ulottuvuuden! Mutta kaiken ”tääl on kylmä” -kiroilun keskellä kuitenkin… …mä RAKASTAN sitä :D

 • Jonnaa
  6.1.2016 at 19:54

  Me asutaan kerrostalossa. Maan tasalla…lattiat kylmät..vessassa aamulla +16 olkkarissa sama lämpö aamulla. Soitettu tässä jo ympäriinsä missä vika kun patterit kylminä.

  • krista
   7.1.2016 at 11:27

   Huijui! Kyllä taitaa kylmä tosiaan olla vähän kaikkialla…Ja tosiaan niin kuin tuossa kirjoitin, tällaisen kakluunillisen talon nyt saa edes hetkeksi sellaiseen ihananpehmeään lämpöön, kun taas kerrostalossa se kylmä voi olla vieläkin jotenkin hyytävämpää, jos sitä ei pääse pakoon. Toivottavasti teilläkin pian lämpenee!

 • Niina
  6.1.2016 at 19:55

  Mut sitä mie vaan ihmettelen että miten tiedän liimapaperi ei pysynyt. :O Kastelitteko sen ihan läpi märäksi ennen laittoa? Meillä enemmänkin ongelma kun ei jaksa liuotella niitä pois ikkunoista. Siispä samat paperit Ollu jo varmaan kolme vuotta niissä ikkunoissa mitä ei auota. Ja myö siis leikattiin eka oikeen mittaseks ja upotettiin kylmäänvesiastiaan ja eiku ikkunaan. Ja tosi hyvin on pysyny.

  • Tilia
   7.1.2016 at 11:17

   Samaa ihmettelin. En jaksa joka vuosi hangata irti, kun ovat niin hyvin kiinni. Kastelen liimapuolen nopeasti kulhossa (vedän läpi) ja käsillä taputtelen kiinni. Domus Classican mallistosta liimapaperit. Ja alle ikkunan rahoihin revittyä räsynauhaa voiveitsellä rakoon tungettuna.

   Rakennusperinteen ystävien Tuuma-lehdissä on tosi hyviä vinkkejä vanhan talon lämpöjuttuihin, esim. niihin oviverhoihin ja oven alle laitettavaan ”makkaraan”, joka pitää kylmää loitolla. Talviverhot on ihan must vanhassa talossa. Tuumien sisällöt löytyy tästä linkistä http://www.tuuma.net/verkkopuoti.php?osasto=tuumat

   Ilmalämpöpumpulle plussat myös meiltä. Ulkona -29, sisällä + 20. Asennettiin aikanaan marraskuussa ja sähkölasku tippunut sen ansiosta vähintään kolmanneksen. Ja kakluuni kannattaa lämittää aamuin illoin ja välillä pelti kiinni. Muuten se vetää koko ajan kylmää korvausilmaa ikkunoista ja ovista sisään ja lämpö menee suoraan harakoille. Uuni lämmittää huonetta kunnolla vasta, kun pelti on kiinni.

   • Tilia
    7.1.2016 at 11:33

    Ja mitä joku tuolla sanoi pakkasella liimaamisesta, niin meillä nämä laiteaan kyllä aina jo syksyllä ennen paukkupakkasia. Loka-marraskuulla, kun tuulettamisen tarvetta ei enää ole. Samalla pesen ikkunat talvea varten valoisiksi.

    • krista
     7.1.2016 at 12:47

     Joo, lokakuulla meilläkin laitettiin sinä vuonna, kun niitä kokeiltiin :)

  • krista
   7.1.2016 at 11:29

   Mäkin ihmettelen! Ja nyt vielä enemmän, kun tuolla FB-ryhmässäkin moni tosiaan sanoo, että niillä pysyy. Ja mä LUULEN ainakin, että me tehtiin ihan oikein, tän ohjeen mukaan: http://www.tuuma.net/ikkunaohje.php ja sitä laittoa näkyy täällä: http://www.puutalobaby.fi/ikkuna-vihdoinkin-talvikuntoon/ Tuo on toissasyksyltä; tänä syksynä ei edes yritetty, kun Joel oli sitä mieltä, että ei siitä ole mitään hyötyä… Täytyy varmaan antaa liimapaperille ens syksynä vielä uusi tilaisuus!

 • HeidiL
  6.1.2016 at 20:09

  Voi ymmärrän sua niiiiin hyvin, en ikinä lähtisi vaihtamaan vanhasta talosta täyspuisia ovia ja ikkunoita (paitsi tietenkin jos ovat rikki) ja muutenkin kauhulla katselen miten monta hyvää tervettä taloa on pilattu esimerkiksi muoveilla. Kun ei tajuta että sen talon kuuluu hengittää, eikä olla mikään muovipussi.

  Tässä muuten mielettömän hyvä blogi vanhan entisen autiotalon kunnostamisesta, vanhoilla tavoilla. Siellä on juttua myös ikkunoiden tiivistämisestä!! http://www.piparminttutee.blogspot.fi/?m=1

  (Mieletön projekti muutenkin, arvostan! )

  Tsemppiä, toivotaan että vähän hellittäisi nuo pakkaset :)

  • krista
   7.1.2016 at 11:31

   Oi, kiitos blogivinkistä, näyttää tosi kiinnostavalta, kävin heti lukemassa!

   Meidän talollahan on ollut just tämä ilo ja onni, että tätä ei ole koskaan peitetty muoveilla tai remontoitu ns. väärin. Tämä on tietääkseni ollut alkuperäiskunnossa pitkään ja sen jälkeen ”puutalotuntijan” rakkaudella itselleen remontoima. Ja se on ilo ja onni ei pelkästään meille vaan tälle talolle, joka varmasti ryhdikkäänä seisoo tässä seuraavatkin sata vuotta! <3

 • Viivi (Kanelibasilika)
  6.1.2016 at 20:16

  Terveisiä lämpimästä vanhasta talosta :) toki paljon viileämpi (noin 19-20C) täällä on kuin monessa kerrostaloasunnossa, mutta eihän sitä talvella tartte t-paidassa hilluakaan! Vanhastakin talosta saa mukavan lämpimän ja vanhaa kunnioittaen, mutta se tietysti vaatii sitä remppaa, jos sellaista pysyvää ratkaisua hakee. Meillä 1800l. lopun talon sisäseiniin laitettiin just sopivan ohuesti ekovillaa ja ekovillalevyt, jotka muuten kauheen mukavasti imaisee tuon lämmön itseensä ja siitä vielä hirteen asti, että jää sinne lämmittämään. Eteinen on toki vilpoinen, mutta siellä on erillinen patteri (jota pidetään +15C), muutenkin meillä on ”varapatterit” jotka säädetty +16/17C nurkille, ettei nyt sen alle pääse peruslämpö karkaamaan, muuten lämmitetään uuneilla, jotka tuntuu oikein kivasti toimivan näillä paukkupakkasillakin.
  Mutta, koska tuskin keskellä tammikuista talvea alatte leijonaeristeitä lisäilemään niin vanhankansan niksinä taitaa olla paksut matot eteisen lattialle, paksu mattorulla/täkki rullalle kynnykselle ettei vedä ja/tai matto tai täkki roikkumaan ulko-oven eteen ”sisäoveksi” , siis niin että peittää sen ikkunankin ja reilusti yli oven karmien. Sellaista ratkaisua ainakin tässä talossa suosittiin ennen uutta ulko-ovea (entinen oli mallia ladonovi, ei vitsinä vaan ihan oikeasti ;)
  Mutta jos nyt en romaania vanhoista taloista tähän kuitenkaan kirjoittaisi … – tsemppiä! :) ja kyllä vanhan talon vähän sellainen vilpoinen tosiaan kuuluukin olla, mutta en nyt kylmä sanoisi. Tai riippuu tietysti siitä mitä kukakin pitää kylmänä..

  • krista
   7.1.2016 at 11:35

   Oi, teidän lämpötilat (ja talokin!) kuulostaa kyllä ihanteellisilta! Meillä on muuten yläkerrassa varmaan ensimmäinen isompi seinänavausremontti edessä – siellä on yksi kohta, josta pääsee tuulemaan. Talon aiemmin remontoinut on kertonut, että arvaakin sen kohdan, joka silloin remontoidessa jäi huonommin tehtyä, ja siitähän sitten tosiaan on alkanut puhaltaa… Ja toinen on tuo tosiaan eteisen ovi ja sit yläkerran ikkunat. Muuten pitää hyvin lämpöä tämäkin talo, pakko vähän kehua omaakin talovanhusta välillä <3
   -
   Ja toikin on muuten totta, "mitä kukakin pitää kylmänä". Tottumiskysymys! Joel tosiaan täällä avojaloin ja lyhythihaisessa paidassa :D

 • Päivi
  6.1.2016 at 20:44

  Joo. Kylmä on. Sisälläkin. Mutta en silti vaihtaisi tätä hengittävät talovanhusta mihinkään. Eipä ole ainakaan hometta kun rossipohja tuulettuu. Villasukkia vaan jalkaan. Meillä on ollut olohuoneen nurkassa joskus pari astetta pakkasta. Toisaalta silloin kun lapset oli lattiakiitäjäiässä, niin ei ne juuri sairastelleet. Putket kun jäätyy niin sitten mä aina suunnittelen kerrostaloa…

  • krista
   6.1.2016 at 21:25

   Samaa mä ajattelen – ja rossipohja täälläkin ja tuulettuva talo, terve talo pitäisi tietääksemme olla :) Aina tätä kylmyyttä manaa, mutta en mä silti haluaisi enää kerrostaloon takaisin :D Vaikka vanhoissa ihanissa kerrostaloissakin oon saanut asua. Mutta tässä on oma tunnelmansa <3

 • stev
  6.1.2016 at 21:11

  Tulevana puutaloasujana ehkä vähän ahdistuin näistä sisälämpölukemista kommenteissa ja postauksen kuvista..meillä tällä hetkellä täällä uudehkossa rivarissa on lattialämmitys ja lämpötila reilu 25.. Apua :D :D taitaa tulla melkoisena yllätyksenä sitten ensimmäinen talvi,että mitä se tuokaan tullessaan,hih. Onneksi lapset ei enää sitten konttaile,kuin korkeintaan omasta tahdostaan.
  Naurattaa muuten se,että sillon kun esikoinen oli ihan pieni,niin laitettiin sille sisällä kylvyn jälkeen lakki,ettei vilustu! Siis haloo,tässä lämpötilassako.. :D :D tokalle ei sit enää tullut mieleenkään laittaa ja naureskelin sillon jo sitä,että mitä ihmettä oon oikeen ajatellut..

  • krista
   7.1.2016 at 11:36

   Älä ahdistu, puutaloelämä on kuitenkin IHANAA! Tää kylmyyskin jotenkin… …se on sellaista miten sen nyt sanoisi… ”elämäänkuuluvaa”. Ja jollain hassulla tavalla se tuo puutaloasujen kesken sellaista yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun taivastellaan, että miten kylmää on ja miten pysytään lämpimänä :)

   Ja siihen tottuu! Villasukkaa ja villakerrastoa vaan! Ja villamatot on hyviä – mattojen alle saa muuten (ihan Ikeasta) myös sellaisia lämmittäviä alusmattoja. Pitäiskin meidän vihdoinkin laittaa ne sellaiset lattiaan…

 • a
  6.1.2016 at 21:32

  Mä rakastan kaukolämpöä :) Mutta ei kerrostalossakaan ole ihan huisin lämmintä, meillä patterit paahtaa täysillä ja saadaan sisälämpötila mukavasti 20 asteeseen (siis se on ihan ok, joskus aiempina vuosina ei tajuttu että patterit pitää vääntää niin auki kuin voi)…me asutaan ihanassa 40-luvun kerrostalossa ylimmässä kerroksessa päätyasunnossa (eli kylmää puskee sekä katosta (koska yläpuolella kylmä ullakko) että seinistä (koska yhtä pätkää lukuunottamatta meidän asunnon ulkoseinät on ulkoseiniä). Onneksi on just vaihdetut tiivisteet ikkunoihin :) Mutta musta tää kuuluu vanhan talon ominaisuuksiin. Palvelijoille ei vissiin oo uhrattu seiniin paljon eristeitä, meillä nimittäin entisen palvelijanhuoneen nurkassa talvilämpötilat on hyytävät (about 10 astetta vähimmillään).

  • krista
   7.1.2016 at 11:37

   Voih – luksus nimeltään kaukolämpö! Sen ymmärtää sitten, kun se puuttuu :D Ja näkee sähkölaskusta, uhhuh!

  1 2