Ikkuna (vihdoinkin) talvikuntoon

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä: Sini

En tiedä, näkyykö se lukijoille päin (toivottavasti edes vähän), mutta mä pyrin olemaan ihan tosi-tosi tarkka niissä kaupallisissa yhteistöissä, joita tähän blogiin otan. Tuotteiden täytyy olla sellaisia, että ihan oikeasti niitä puutalossa käytetään ja fanitetaan – ja ne on valittu käyttöön ihan ilman mitään kaupallisia ketunhäntäkainaloita. Tai sellaisia, joiden kokeilu aidosti kiinnostaa. Ja sitten vieläpä niin, että olisin ihan live-elämässä, ilman mitään blogeja sun muita, niitä valmis omille ystävilleni suosittelemaan.

Niinpä kuin Sini-tuotteelta tuli yhteistyöehdotus, vastasin tyyliin:
”Joo, jos voin kirjoittaa niistä maailman parhaista ikkunanpesuvälineistä.”

Hehe, harva mainostaja varmaan kieltäytyy, jos bloggaaja spontaanisti haluaa kehua jotain tuotetta maailman parhaaksi. Ei kieltäytynyt Sinikään. Niinpä tuli tämä bloggaus.

Näiden ikkunanpesinten nimeen vannominen on itse asiassa periytynyt suoraan alenevassa polvessa omalta äidiltäni – hän osti minulle tällaiset välineet joskus… …ööh, yli kymmenen vuotta sitten? Ja sillä saattella, että ”nämä pitää olla, mitkään muut eivät kelpaa”. (samalla saatteella sain silloin myös Sinin lattianpesumopit) Luultavasti pyörittelin silmiäni ja ajattelin, että mulla on kuules tässä vähän muutakin tekemistä kuin ikkunoiden peseminen.

Jännä juttu – tuo ikkunoiden pesu on kaikista mahdollisista siivoustoimenpiteistä sellainen, jota en edes vihaa. Ja se on paljon se. Toinen vastaava on pyykinpesu. Molemmissa on jotain omituisesti… …tyydyttävää. Mitä muussa siivoamisessa (minulle) ei to-del-la-kaan ole.

Mutta silti, vaikka en edes vihaa ikkunoiden pesua; tähän kevääseen asti mun äiti on kuitenkin ollut se, joka on pessyt puutalon ikkunat. Vaikea sanoa, että miksi. Ehkä se vaan tykkää siitä. Ja haluaa auttaa. Mutta viime keväänä hommaan tuli stoppi, kun huomasin, että ei hemmetti tuossa tuo yksi 74-vuotias eläkeläinen keikkuu yhden jalan varassa ikkunoiden ulkopuolella – jos tuo tuosta tipahtaa… Niinpä asetin äitini ehdottomaan ikkunanpesukieltoon ja totesin, että tästä lähtien ikkunat puutalossa pesen minä.

Arvatkaa, kuinka monta ikkunaa sen jälkeen sinä keväänä puutalossa pestiin.. Jepjep.

Nooh, tämä blogiyhteistyö antoi sitten hyvän sysäyksen hoitaa homma tältä vuodelta loppuun asti. Syytä jo ehkä olikin:

Tavallisesti oma ikkunanpesuaikani (lue: mun äidin) on kyllä ollut keväällä, mutta kerrankos sitä. Ja sitä paitsi samalla voitaisiin vihdoinkin laittaa puutalon ikkunat ihan-ihan oikeasti talvikuntoon. Sitä ei ollakaan tehty… …ikinä.

Mutta joo, haluan vielä perustella, että miksi nämä ovat mun mielestä maailman parhaat. (olen muuten kehunut näitä jo pari vuotta sitten kommenttikentässä täällä)

Siksi, että mitään muuta ei tarvita kuin tuo pesin, kuivain, vähän talouspaperia (okei rättikin varmaan kelpaa) ja ämpäri vettä. Ei pesuaineita tai muita pesuhärpäkkeitä – edes vartta en käytä.

…ja sitten peseminen tapahtuu kolmella vedolla, ja sen jälkeen kuivaaminen kolmella vedolla. Aikaa yhden lasin pesemiseen menee alle minuutti. Musta ei i-ki-nä olisi nyhertämään jollain sanomalehdellä (jotkut kuulemma käyttävät sellaista) raitoja pois. Viuh viuh viuh – okei, pesty. Jos jäi joku täplä, niin katsotaan sitä kuule sit vaan ens keväänä uudestaan.

Tavallisesti keväällä ikkunanpesu palkitsee siinä, kun yhtä äkkiä koko kevään vihreys tulvahtaa puhtaiden ikkunoiden läpi sisään. Mutta eipä pöllömpää ollut tämäkään näky:

Ruska! Kappas!

Tuolla parin vuoden takaisessa bloggauksessa opin muuten myös pari faktaa myös vanhan talon ikkunoista. Muun muassa sen, että talveksi ikkunat olisi syytä tiivistää sellaisella vanhanajan liimapaperilla.

No, ensimmäisenä puutalosyksynä siis kuultiin liimapapereista.

Toisena syksynä kävin ostamassa sellaista Rakennusapteekista.

Kolmantena syksynä ei jaksettu.

Mutta – tadaa – neljäntenä syksynä:

Liimapaperin kuvallinen ja selkeä laitto-ohje löytyy mm. Rakennusperinteen Ystävät Ry:n sivuilta (täältä), josta mekin siis käytiin se opiskelemassa ennen laittoa.

Vähänks tässä tuntee jo itsensä tehokkaaksi!

Todellisuudessa koko liimapaperihomma ei vienyt kuin about 10 minuuttia aikaa. Kröhöm tehtiin siis se vain makkariin, jossa ikkunan jäätymisongelma on ollut. Mutta kiva nähdä, onko tuosta jotain hyötyä ensimmäisten kunnon pakkasten tullessa!

 

You Might Also Like

 • eppunen
  5.10.2014 at 16:19

  Mä pesin vielä raskaanaollessa yhtenä päivänä jopa kolmesta ikkunasta kaikista sisimmät lasit, ei puhettakaan että ulkoa tai välistä olisi viitsinyt. Enkä pessyt edes neljättä olohuoneen ikkunaa, kun se on tietokonepöydän takana… Ehkä keväällä sitten, kun on niin lämmin että voi aukoa ikkunat ulospäin, nyt oli aika tympeä kun noista kahdessa ikkunassa on ikkunalaudat ”keskellä ikkunaa”. Yksi oli ihan kiva pestävä.

  Seuraavana päivänä Papu nuoli ikkunoista yhden ihan kamalan näköiseksi.

  • Kristaliina
   6.10.2014 at 15:54

   Pääasia, että jotain tekee – on sekin jo jotain! Kaikkien peseminen kerralla olisi kuitenkin vaan ihan turhaa perfektionismia, joka ei anna elämälle mitään muuta kuin turhaa stressiä :)

   Meidän Tikrun nenän tasolla on kans hyvä raita aina :)

   • Kristaliina
    6.10.2014 at 15:55

    (lapset eivät toistaiseksi yletä ikkunoihin ja hyvä niin)

    • eppunen
     6.10.2014 at 22:42

     Meillä yltää siihen yhteen sohvalla seisten, joten sen puhtaanapito olisi tuhoon tuomittu yritys. Haluaisin vain tietää miksi sitä ikkunaa oli niin kiva nuoleskella :D

 • Tuhto (Ei varmistettu)
  5.10.2014 at 20:01

  Meillä ainakin vanhassa kyläkoulussa kaikkien ikkunoiden (joita ei avata) väliin laitetaan ”pehmustetta”,joka tukkii ilmavirtaa ja sit tuo liimapaperi. Ikkunat joita availlaan ovat ilman mitään ja niistä sit veto käy. Mut näkyyhän se sähkölaskussa meneekö ikkunoista lämmöt linnuille…

  • Kristaliina
   6.10.2014 at 15:57

   Hei mitä pehmustetta siellä on – pumpulia? Sitä oon ainakin jossain nähnyt!

 • Pyjama
  5.10.2014 at 20:37

  Olipa hauska tulla lukemaan tätä postausta, kun tänään pesin meiltä työhuoneen ikkunat. Tai oikeastaan toista ruutua en saanut pestyä kuin sisäpuolelta, kun ulompi ikkuna ei aukea. Toisessa olikin mojovat linnun p**kat.

  Mutta minä en käytä mitään härveleitä. Sumuttelen ikkunanpesuainetta ja talouspaperilla pyyhin pois. Kaiken maailman lastoja, nihkeitä liinoja ja sanomalehteä olen kokeillut, mutta tähän yksinkertaisuuteen olen tykästynyt. Tulee puhdasta eikä jää rantuja. Että mulle et saanut myytyä. :D

  • Kristaliina
   6.10.2014 at 16:00

   Mutku mutku mutku näillä ei tarvitse edes pesuainetta :)

   Mutta joo, just noin mä pesen meidän keittiön lasipöydän ja peilit – ja helppoa on sekin, tykkään. Ikkunoille oon kuitenkin vannoutunut näiden käyttäjä :)

 • MinnaM
  5.10.2014 at 20:40

  Haa, täälläkin on pesty tänään puutalon ikkunoita kun ei muka keväällä/kesällä ehtinyt eli viitsinyt. Sain isältäni lainaksi kovastikin somessa ylistetyn Kärcherin ikkunapesurin ja VOI HYVÄ LUOJA miten mahtava peli. Olen niin rakastunut että menen ehkä nukkumaankin sen kanssa. 

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   5.10.2014 at 23:27

   Mä ostin saman miettien onko se vuoden turhake, mutta pakko myöntää, että tykästyin siihen kun pestäviä ruutuja on noin sata. Aluksi pidin myös 20 minuutin akun kestoa naurettavana, mutta kummasti se riitti yli puoleen ikkunoista eikä sen enempää kukaan tervejärkinen ilman kaffepaussia pesekään.

   • Stellina (Ei varmistettu)
    6.10.2014 at 14:26

    Meillä kanssa mies osti kyseisen laitteen viime vuonna, mutta tänä vuonna vasta päästiin tosi toimiin sen kanssa. Mies on kyllä meillä se siivousylipäällikkö, mutta minäkin testasin laitetta, ja totesin varsin käteväksi vempeleeksi. Tulipa puhtaat ikkunat! (edellisestä pesusta olikin …kröhöm.. jo tosin kaksi vuotta, joten liekö tuo ihme! :D)

  • Kristaliina
   6.10.2014 at 16:02

   Mä kans oon aina näille pesureille vähän hymähdellyt sellaista turhake-köhinää, mutta tosi moni niitä kyllä tuntuu ylistävän. Mä en kuitenkaan haluaisi sellaista omaa tupatentäyttä siivouskaappia täyttämään. Hmm siinä mielessä jos sen ottais sänkyyn – kyllä tänne perhepetiin aina yks pesuri mahtuu :D

  • kao kao
   7.10.2014 at 22:35

   Mä tilasin miehen tuollaisen pesurin kanssa kylään ensi sunnuntaiksi (lainaa äidiltään). En oo vielä viitsinyt kertoa raasulle, että se todennäköisesti joutuu myös pesemään ne ikkunat.. Mä kertakaikkisesti vihaan sitä hommaa (siltä ne näyttääkin). :D

   • MinnaM
    8.10.2014 at 07:28

    Kokeile toki itsekin. Tuolla pesurilla homma on nimittäin niin iisiä että ihan naurattaa. Ja tuolla vehkeellä voi operoida myös parityönä: toinen suihkuttaa ainetta ja toinen käyttää imulastaa. ;-)

 • Asikaine
  5.10.2014 at 20:49

  Mää jään odottaan raporttia liimapaperista! Meilläkin taitaa sitä pyöriä rullatolkulla täällä jossain..ikkunaan asti ei oo eksynyt, vaikka kuinka ois puhaltanut. Kröhöm.

  • Kristaliina
   6.10.2014 at 16:04

   Neljäntenä syksynä vasta meilläkin :) …mutta se laittaminen oli kyllä oikeasti yllättävän nopeaa ja yksinkertaista. Taas huomaa, että enemmän aikaa on käyttänyt siihen ”äh en mä jaksa” -ähinään :D

   …sanoo nainen, joka ei tietenkään itse niitä laittanut. Ja jonka mies laittoi ne vain yhteen ikkunaan eikä kaikkiin :D Mutta kato tietty pitää saada ensin tuloksia yhdestä ennen kuin näkee ens vuonna sen vaivan laittaa sen muihinkin. Tai edes toiseen.

   • Asikaine
    7.10.2014 at 09:04

    Ok, no sitten meillä on tässä pari syksyä vielä aikaa jahkailla. Ja kyllä kannattaa ensin laittaa (laitatuttaa) vaan testi-ikkunaan, ettei turhaan huhki. Jos ei vaikka toimikaan!

    :)

 • Kärttyri
  5.10.2014 at 23:20

  Oho! Meilläkin pestiin pitkästä aikaa ikkunoita eilen, muutama ikkuna jäi pesemättä mutta ne jotka oikeasti häiritsevät silmää talven kylmässä ja (joskus) kirkkaassa valossa, tulivat pestyä. Samalla puunasin yhden vessan lattiasta kattoon. Muutakin pientä tuli tehtyä, mutta syyssiivous on vielä puolitiessä. Elän toivossa, että jouluna riittäisi kevyt siivous kun kaikki on siivottu läpikotaisin syksyllä.

  Tämä on ollut joku ikkunanpesuviikonloppu.

  • Kristaliina
   6.10.2014 at 16:05

   No niin on! Oisko jotain lokakuun saapumisen aiheuttamaa talveenvarautumista alitajunnassa liikkeellä…?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  5.10.2014 at 23:29

  Niin ja ”vanha kansa” taitaa olla sitä mieltä että ikkunat kuuluukin pestä kahdesti vuodessa eli sekä keväällä (siitepölyajan jälkeen) että syksyllä (kakkakärpäsajan jälkeen). Mulle on toistaiseksi riittänyt kerran kahdessa vuodessa.

 • Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)
  6.10.2014 at 10:27

  Jos ikkunassa on veitsenkään mentävät raot, kannattaa laittaa liimapaperin alle lisäksi jotain fylliä. Esim vanhasta lakanasta leikattu suikale käy, kaupallisia tuotteitakin on myynnissä, villa- ja pellavanauhoja. Tavallisella voiveitsellä on hyvä tukkia raot täyteen suikaletta ja sitten liimapaperi päälle, niin ei resut näy väleistä. Ei vie montakaan minuuttia lisäaikaa pelkkään liimapaperiin verrattuna.

  Ikkunan välien huurtumista voi estää myös perinteisin keinoin: tulitikkuaski tai jäkälää ikkunan väliin kosteutta sitomaan.

  Muoviteipeistä olen varoittanut ennenkin – käyttäkää vain paperista ikkunaliimapaperia, jota saa ainakin perinnerakentamisen kaupoista.

  • Tilia kirjautumatta (Ei varmistettu)
   6.10.2014 at 10:29

   Ja mitä tulee ikkunanpesuaikaan, monet on sitä mieltä, että syksyllä se just kannattaakin, niin on pimeään aikaan valoisampaa sisällä. Minäkin pesin ennen kahdesti vuodessa, mutta nykyään on ikkunoita niin paljon, että kertarykäisy saa riittä.

  • Kristaliina
   6.10.2014 at 16:20

   Tulitikkuaskit meillä olikin ikkunoiden välissä silloin, kun me muutettiin – oltiin että täh ja heitettiin ne pois :) Urpot :)

   Ja tuo ikkunaliimapaperivinkki on kyllä kans ollut ihan tosi-tosi hyödyllinen! Me oltiin eka aikeissa tiivistää ihan sellaisilla tavallisilla teippitiivisteillä. Onneksi saatiin tuo vinkki, että ei pilattu ikkunoita! Rakennusapteekista tosiaan kävin tuollaista ostamassa, K-Raudasta ei löytynyt…

 • Miitu (Ei varmistettu)
  6.10.2014 at 13:55

  Voi ikkunat. Tarttis tosiaan pestä myös, mutta mutta… Eniten mun mielestä haastetta teettää se, että ikkunoiden edessä on yleensä sohvaa sun muuta isompaa kalustetta, joiden siirtelemisessä on (mukamas) niin kova homma, että pesu siirtyy aina ”paremmalle ajalle”.

  • Kristaliina
   6.10.2014 at 15:46

   Tiedän! Siirtäminen ”paremmalle ajalle”on vieläpä niin näppärää, kun tietää, että sitä aikaa ei ole ihan lähiaikoina tulossa :)

 • Sannanen (Ei varmistettu)
  6.10.2014 at 23:10

  Asuin puutaloasunnossa aiemmin ja kaveri (myös puutalolainen) neuvoi laittamaan tulitikkuaskit ikkunanväliin, veitsellä pumpulia tukkeeksi ja liimapaperilla koko komeus kiinni. Muutamasta kohtaa piti jättää n. 5-10 cm rako, että ikkuna saa vähän hengittää. Näillä neuvoilla tuli hyvät, laitoin vielä tikkujen lisäksi ikkunanväliin kivoja koristeita, jotka sai sitten keväällä pumpulin ja papereiden poiston jälkeen vaihtaa :)

 • Heispi (Ei varmistettu)
  7.10.2014 at 12:02

  Sain postauksestasi inspiksen ja pesin eilen kaikki ikkunat! Illalla koiran kanssa lenkiltä tullessani huomasin miten hyvin näkyy ulkoa sisälle! Pitää alkaa laittaa kaihtimet kiinni aiemmin. :) ei likaisista laseista niin hyvin näkynyt x)