Kummallinen kuu

”Katso, äiti! Miten aurinko näyttää tuolta?”, huomasi lapsi eilen aamulla.

”Oi vau, onpa se hieno”, minäkin ihastelin.
”…mutta se ei ole aurinko vaan kuu. Se on ihan mahtava täysikuu, joka voi joskus näyttää tuolllaiselta ihan punaiselta”, minä jatkoin.

”Miksi se on noin punainen?”, lapsi kysyi.
”Siihen varmaan jotenkin heijastuu auringon säteet, siksi se on tuollainen punainen”, minä selitin.

Kuvan kuu aurinko pahvitaideteos ei liity tarinaan.

Jepjep. Myöhemmin päivällä luin uutiset.

Oli se aurinko.

Viime talvena Espanjassa ihmettelimme muutaman päivän kestänyttä hiekkasadetta, joka peitti kaiken vaaleanruskeaan tomuun. Muistaakseni se oli juuri Saharan hiekkaa; olisikohan ollut tuulten takia kantautunutta. Ilmiö tuntui tosi hassulta; miten hiekka voi kulkea niin pitkän matkan ja sataa täällä maahan…?

Saatikka sitten tämä, että se voi (yhdessä kai Portugalin metsäpalojen savun kanssa) Suomessa asti värjätä auringon.

Maailma on yllättävän pieni ja sen ilmiöt joskus ihan hämmästyttävät.

Enkä edes nyt tässä aloita muuttolinnuista. MITEN ne voi lentää niin pitkät matkat? Ja ne on samat pikku piipertäjät visertämässä tässä mun kotipihalla ja jossain siellä Espanjassa vai. Tai jopa Afrikassa – miten ne voi lentää sen meren ylikin? Ei voi käsittää. Mindblown.

22

You Might Also Like

 • Karoliinan
  18.10.2017 at 11:07

  Nää hetket on hauskoja kun lapsi on viisaampi kuin äiti.. :D meillä on melkonen planeettatuntija (3v) kotona. Puhuttiin sit planeetoista jotain ja 3v kysyi ”onko merkuriuksessa kylmä?” Fiksusti heitin epäilykseni että ”varmasti on. Se on niin kaukana auringosta”. 3v:n ilme oli ikimuistoinen.. :D se totesi ”äiti, merkurius on lähimpänä aurinkoa.” :D..

  • krista
   18.10.2017 at 15:35

   Kyllä, tiedonjanoisen lapsen kanssa eläminen vie kyllä oman yleistiedon ihan uudenlaisien haasteiden eteen – kuten nämä kysymykset ”onko vauvakrokotiililla hampaita” ym. Hitsi kirjoitin tästä mielestäni postauksenkin jokin aika sitten (se missä mainitsin tuon kysymyksen jo ennen) ; olisin linkannut, mutta en enää löytänyt, höh :)

 • Nina
  18.10.2017 at 21:51

  Punainen aurinko oli kyllä vaikuttava.

  Mutta asiasta ihan toiseen. Tarvitsisin varmaankin Seelan apua :) Meillä on taaperon kanssa tapana laulaa autossa. Taapero aina pyytää tyyliin ”äiti, laula joku laulu koirista”, ja sitten laulan jonkun koiralaulun. Tänään sitten pyydettiin laulu krokotiilistä, enkä keksinyt yhtään :o. Onko siis krokotiililauluja? (Se seelan oma sävellys katsottiin kyllä jo sittemmin. Tulee googlellakin aika ylhäällä, kun etsii krokotiililauluja :D)

  • krista
   19.10.2017 at 07:52

   Seelan krokotiilisävellys siis selvästi osui krokotiililaulujen tyhjiöön – oi mikä hitti siitä joskus krokotiilifanien keskuudessa joskus tuleekaan! :)

   Seelalta terkkuja (ensin lauloi luonnollisesti oman laulunsa), että krokotiili Herbertti :) Ja myös se hampaidenharjauslaulun krokotiilisäkeistö (aiemmin täällä: http://www.puutalobaby.fi/krokotiili-faktoja/). Muita ei ehkä meilläkään ole tiedossa, onkohan niitä…?

   • Jenni
    19.10.2017 at 15:29

    En malta olla sekaantumatta tähän keskusteluun viisastelemaan.. anteeksi jo etukäteen! Uppoaisiko krokoasiantuntijoihin Krokotiili Genan syntymäpäivälaulu (se ”minä soitan harmonikkaa, ihmiset on kummissaan..”) ?Tässä ei taideta kuitenkaan mainita krokotiilia erikseen laulun sanoissa, vaan wikipedian mukaan laulu on sävelletty animaatioon, jossa krokotiili Gena sen laulaa (https://fi.wikipedia.org/wiki/Krokotiili_Gena).

    • krista
     19.10.2017 at 15:44

     Haha tiedätkö: mä tuota aiempaa kommenttia kirjoittaessa ihan jäin miettimään, että onko siinä harmonikkalaulussa krokotiilia vai ei – että miten ihmeessä mulle tulee jotenkin ”krokotiilinen” mielikuva siitä. No, googlasin sitten sanatkin – ja ei krokotiilia. Hymähtelin itselleni, että mitenköhän mulla on M. A. Nummisesta krokotiili tullut mieleen. Mutta siinä ilmeisesti sitten joku alitajuntani yhteys – krokotiili Genaan! Ja koko krokotiili Gena ei mulle ole mukamas tuttu ollenkaan, mutta joku aivokytkös mulla täytyy olla laulun ja sen välillä (ehkä joskus nähnyt ja sen jälkeen unohtanut), kun tosiaan mullekin tuli se synttärilaulu krokotiililauluna mieleen! Oi ihmeelliset aivot! :D

  • Ellliisa
   20.10.2017 at 12:36

   Krokotiili-lauluista tulee mieleen Muksis. Siinähän lauletaan, ”luo Gena-krokotiilin, me teimme seurapiirin,..”

  • sssansan
   22.10.2017 at 16:42

   Onhan sitten Krokotiili-rock, se nyt ei kyllä lastenlaulu ole :-D https://www.youtube.com/watch?v=BNOjsk7w648 Entäs Aarne Alligaattori, onko alligaattori pienen krokotiilifanin mielestä ihan liian eri asia?? :-D

   • sssansan
    22.10.2017 at 16:45

    Ainiin ja tietty Schnappi das Kleine Krokodil, mutta se voi ehkä olla tylsä jos ei osaa saksaa…? :-D Video on kuitenkin ihan hauska ainakin: https://www.youtube.com/watch?v=Oe3FG4EOgyU