Puhdasta, raikasta pyykkiä

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa.

Kuluneen kesän henkilökohtainen pyykki-innovaatio (heh): ulos nostettu henkaritanko!

Emme siis ole vieläkään keksineet, miten puutalon pienelle pihalle saisi fiksusti ripustettua perinteisen pyykkinarun – toisin kuin Espanjassa, jossa ulkopyykkinarut saavat pyykin kuivumaan noin sekunnissa. Mutta ihan tuollainen irrallinen henkaritankokin näköjään helpottaa pyykkitrafiikkia selvästi. Meillä kun isoin pyykkiprosessin (heh) pullonkaula on just se, että kuivaustila loppuu.

Mutta henkaritankoon mahtuu yllättävän paljon pyykkiä, ja siinä vaatteet myös tuntuvat kuivuvan tosi nopeasti! Ulkona tuuli pääsee niitä ihanasti leyhyttelemään.

Tämän kesällä ulos nostettavan irtotangon lisäksi Joel on kiinnittänyt pari pyykin kuivaukseen tarkoitettua kiinteää henkaritankoa myös meidän sisätiloihin. Ja tadaa! Nykyään kaikki meidän yläosat (paidat, mekot) kuivuvat henkareissa!

Vaikka edelleen kyllä olen sitä mieltä, että ne perinteiset pyykkinarut olisivat ihan pyykkiparhautta.

Tämän kesän pyykit meillä on nyt pesty Mini Risk -pyykinpesuaineilla, joita sain testiin Allergia-, iho- ja astmaliiton blogiyhteistyön myötä.

Ihan hassua: tämä tuotesarja oli meille nimenä aivan-aivan tuttu, mutta jostain syystä tätä ei oltu meillä koskaan tätä ennen kokeiltu! Hyvä esimerkki siitä, miten monesti se ostopäätös tapahtuu ihan automaatiolla. Käteen osuu vaan se tuttu paketti ilman, että edes juuri vertailee vaihtoehtoja.

Mutta tämän kesän testin perusteella tämä on just meidän perheen pyykinpesuun sopiva pesuaine. Hyvä, että tuli testattua!

Pyykinpesuaineen keskeinen ominaisuus on tietysti se, että se pesee puhtaaksi. Tämä tuntuu kuitenkin mun kokemuksen mukaan toteutuvan nykypesuaineissa tosi hyvin; tai ainakaan meille ei ole koskaan sattunut huonosti peseviä pesuaineita. Onneksi.

Niinpä puhtaaksi pesemisen sijaan meillä on pyykinpesuaineissa kaksi muuta keskeistä kriteeriä: pyykinpesuaineen pitää olla tuoksuton, ja sen pitää sopia meidän perheen iholle.

Tämä ei olekaan sitten ihan helppo juttu, ainakaan jos talvehtii hajusteiden luvatussa maassa Espanjassa. Sieltä tosiaan olemme pitkällisten kokeilujen myötä löytäneet vain yhden peruskaupoista löytyvän, meille sopivan pesuainemerkin. Onneksi Suomessa valikoima on tältä osalta paljon parempi!

Pyykinpesuaineista allergiaoireiden aiheuttajana kannattaa muuten lukea lisää Allergia-, iho- ja astmaliiton sivuilta täältä.

Mun oman ihon herkistyminen pesuaineita kohtaan on hiipinyt kuvioihin vähitellen, lähes huomaamatta.

Vähän niin kuin nikkeliallergia: joskus aikoinaan käytin kaikenlaisia rihkamakoruja ilman mitään ongelmia. Sitten aloin saada ensin punoitusta korviksista, myöhemmin myös rannekoruista. Nykyisin jo ihoa vasten osuva vetskari tai metallinapin kanta alkaa parissa tunnissa aiheuttaa tosi voimakasta kutinaa ja ihottumaa.

Samantyyppinen ilmiö minulle on käynyt myös pyykinpesuaineissa. Kutsutaankohan tätä ehkä herkistymiseksi? Joskus parikymppisenä pystyin valitsemaan ihan minkä vaan pesuaineen. Tavoitan muuten edelleen hajunystyröihini muiston niistä hajusteista, joilta mun pyykki silloin tuoksui! Heh ja vieläkin voin joskus haistaa vastaantulijalta niillä aiemmin käyttämilläni pesuaineilla pestyn pyykin tuoksun. En muista merkkiä enää, mutta tuoksun muistan!

Toisaalta hmm. Tätä kirjoittaessa juuri tajuan, että niihin parikymppisaikoihin mulla kyllä oli pahempia atooppisen ihon kausia kuin nykyään. Het-ki-nen. Olisiko silloinkin pesuaineilla voinut olla osuutta asiaan, mutta en vaan tajunnut sitä silloin…?

Tästä olen kertonutkin: Espanjassa eräänä talvena sain tosi sitkeän, ikävän ihottuman (kröhöm) tuonne alusvaatealueelle. Tämän seuraavan tietävät kaikki saman kokeneet, ja muut voivat varmasti hyvin kuvitella: kutina niillä alueilla ei ole kivaa. Kun on sellainen ”aaaaaaaargh mun on pakko päästä kynsimään” -olo. Ja sitten on ihan vaan vähän kiusallista tajuta, että tulipa taas raapineeksi haaruksiaan julkisilla paikoilla. Jepjep…

Mietin siinä sitten jo jos vaikka mitä satiaisia (no en oikeasti miettinyt!), kunnes kylppärissä katse osui sinisenä hohtelevaan pyykkiainepulloon. SINÄ! Sinä tän teit mulle!

Ja sieltä se syy sitten löytyi, pesuaineen vaihdon jälkeen kutina vähitellen hävisi.

Omalle ja oman perheen iholle sopivan pesuaineen löytää tietysti ennen kaikkea testaamalla, mutta meidän tapauksessa tuo Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiatunnus on ollut se tärkein ohjenuora. Tähän mennessä ei ole tullut eteen yhtään tuolla merkillä varustettua tuotetta, joka ei meille sopisi.

Eli meidän tapauksessa voi hyvin luottaa, että kun tuon merkin näkee, se tuote sopii meidän iholle.

Näissä Mini Riskin tuotteissa tosiaan on Allergia-, iho- ja astmaliiton merkintä. Eikä siis ollut mikään yllätys, että nämä pyykinpesuaineet eivät yhtään ärsytä meidän perheen ihoa. Tämä on just meidän iholle sopiva tuote!

Ja oon niin iloinen, että tuon luotettavan Allergiatunnus-merkinnän ansiosta Suomessa meidän perheen herkälle iholle sopivien tuotteiden löytäminen on näin helppoa.

Se toinen meidän perheelle olennainen kriteeri on sitten se tuoksuttomuus.

Meidän perheen molemmille aikuisille voimakkaat hajusteet tuntuvat epämiellyttäviltä ja itse saan niistä joskus päänsärkyjä. Pyykin osalta tällainen päänsärky voi tulla esimerkiksi silloin, jos nukun hajusteellisella aineella pestyissä lakanoissa. Olen jo vakavasti miettinyt, että pitäisikö esimerkiksi Espanjassa Airbnb-asuntoon mennessä viedä omat hajusteettomat lakanat mukana…

Mutta meidän perheessä se voimakkain hajusteisiin reagoiva perheenjäsen on kuitenkin toinen lapsista. Hänelle hajusteet tuntuvat todella voimakkailta ja epämiellyttäviltä. Jos joskus on ostanut esimerkiksi kirppikseltä hajusteellisesti pestyn vaatteen, se on parempi ensin pestä ennen kuin edes näyttää sitä lapselle.

Eli meille vain hajusteetonta pesuainetta, kiitos!

Mä olen muuten useammassa yhteydessä törmännyt ajatukseen, että hajusteettomasti pestyt vaatteet olisivat jotenkin tunkkaisen hajuisia – ja oon kyllä tästä ihan täysin eri mieltä! Varmasti se riippuu pesuaineestakin, mutta esimerkiksi tällä Mini Riskillä pestyt vaatteet ovat puhtaita ja erittäin raikkaita pesun jälkeen.

Mulle raikkaus on se puhtauden merkki, ja siihen ei ylimääräisiä hajusteita tarvita!

Meidän Allergia- iho- ja astmaliitolta saamassa testipaketissa oli siis useampia erilaisia tuotteita: kirjopyykille Mini Risk Color nestemäinen pyykinpesuaine sekä myös Color tiivistetty pesujauhe. Lisäksi oli Mini Risk White nestemäinen pyykinpesuaine valkopyykille ja Mini Risk huuhteluainetiiviste. Ja vielä keittiön puolelle yksi, eli astioille Mini Risk tiivistetty käsitiskiaine.

Näistä selvästi meidän käyttöön ensisijaisesti vakiintui tuo kirjopyykille tarkoitettu nestemäinen pyykinpesuaine. Pesujauhe on mulla kyllä auki siinä vieressä, muttauseammin tartun kuitenkin nestemäiseen vaihtoehtoon. Luultavasti siksi, että sen annostelu tuntuu helpommalta.

Herkkäihoisille olenkin kuullut suositeltavan juuri nestemäisiä pyykinpesuaineita, sillä ne liukenevat veteen usein paremmin. Eivätkä ne pölyä annosteltaessa eli eivät ärsytä sellaisia ihmisiä, joille voi tulla hengitysoireita.

Tuo nestemäinen pesuaine on myös ihanan monipuolinen: sitä voi käyttää jo alhaisissa lämpötiloissa (meillä on aika paljon 30 asteessa pestävää kirjopyykkiä, kuten nuo mun paidat tuossa tangolla), ja tämä soveltuu myös käsinpesuun. Ja kuulemma tätä voisi laittaa ihan tahrallekin; kröhöm vaikka mähän oon niitä, jotka eivät erillistä tahranpoistoa harrasta. Tuote on myös zeoliititon ja valkaisuaineeton.

Mutta samaan hengenvetoon todettava, että myös tuo pesujauhemuotoinen sopii meidän perheelle täysin, eli mun osalta varmaan vain annostelun helppous on saanut käyttämään enemmän tuota nestemäistä.

Ja sitten keittön puolelta tuo Mini Risk tiivistetty käsitiskiaine oli meille sellainen hassu mindblown: oho, tiskiaineen ei tarvitsekaan haista pistävälle sitruunalle!

Tähän asti siis meillä käsisaippuat, ihovoiteet ja pyykinpesuaineet ovat olleet tuoksuttomia, mutta keittiöaltaan äärellä on kyllä se perinteisen ärtsy sitruuna tuoksunut. No, nytpä muuttui sekin! Mini Riskin käsitiskiaine on siis käsille ihanan hellävarainen, mutta pesee silti hyvin astiat ja poistaa rasvan.

Toinen saamamme testipakkauksen pulloista tuli meidän kotikeittöön ja toinen lähti mökille. Jesh!

Erityisesti siis Mini Risk Color nestemäinen pyykinpesuaine kirjopyykille ja Mini Risk tiivistetty käsitiskiaine olivat meidän tarpeisiin ja käyttötapoihin istuvat uudet lempparit näistä.

Kannattaa kuitenkin kokeilla myös noita muita tuotteita, jos vaikka käytätte huuhteluaineita tai jos pesette valkopyykkiä, kuten täysvalkoisia paitoja (meillä valkoisissakin on lähes aina kuvioita eli varsinaisen valkopyykin määrä on meillä tosi-tosi pieni). Hyviltä vaikuttavat nekin, vaikka tosiaan käyttötarkoituksensa puolesta nuo eivät just meidän perheessä ole niin keskeisiä pesuaineita.

Erityisesti nämä sopivat tietysti herkkäihoisille ja hajusteita välttäville – mutta vaikka ei herkkäihoinen olisikaan, niin puhtaaksi ja raikkaaksi nämä aineet pesevät ihan jokaisen ihmisen pyykin! Ja samalla tietysti vähentää päivittäistä arkituoksukuormaa.

Oletteko te muut käyttäneet näitä Mini Riskin tuotteita? Onkos entuudestaan tuttu merkki teille?

 

PS. Syksyn Allergia, iho & astma -lehteen tulee tosi hyvä juttu pyykinpesusta, ja netistä sen löytää jo nyt, täältä. Jos siis kiinnostaa vaikka, että mistä pyykinpesuaineet koostuvat, mitä merkitystä veden kovuudella on tai kannattaako uudet vaatteet käyttöönottopestä, tuosta jutusta löytyy kemikaaliasiantuntijan vastauksia pyykinpesuun liittyviin yleisimpiin kysymyksiin.

11

You Might Also Like

  • murina
    20.8.2020 at 19:39

    Mulle pyykinpesussa olennaisimmat kriteerit on hajusteettomuus ja kotimaisuus, näistä en nettisivua pikaisesti vilkaisemalla saanut selville missä on valmistettu?

    Ja ite oon kanssa tykästynyt enemmän nestemäisiin pesuaineisiin ja toi henkarihomma näyttää tosi näppärältä, jos meillä ei ois pyykkinaruja pihalla niin hommaisin itellekin.

    • krista
      20.8.2020 at 20:44

      Nämä ei valitettavasti taida olla Suomessa valmistettuja, itsekään en itse asiassa tuota tietoa nyt saanut silmiini, mutta mäpäs kysäisen! Mutta veikkaan, että olisi joku avainlippu tai muu merkintä selvästi purkissa, jos olisi kotimaista! Mun ”vanhoista tutuista” LV:llä ja Erisanilla on ainakin sekä Allergiatunnus että Avainlippu.

      Oi, tuo pyykkinaruhomma ois kyllä vaan niin parasta! Espanjassa muuten yhdistettiin nämä välillä, meillä oli vaatteita henkarissa pyykkinarulla, sitten mahtui vieläkin enemmän :)

  • Jenni
    20.8.2020 at 20:28

    Meillä myös valitaan aina hajusteeton pesuaine. Paras tuoksu vaatteeseen tulee, kun sen säilöö kokopuisessa vaatekaapissa, kapiokirstussa säilytettäviin lakanoihin on taivaallista pujahtaa. Monesti tulee käytettyä nestemäistä annostelun helppouden takia mutta nyt tuli kokeiltua vaihteeksi tuota Miniriskin jauhetta, kun ilmeisesti pesuaineitakin olisi hyvä välillä vaihdella. Jauhemaisen annostelua helpottaisi astia, jonka kannen saa pois. Nyt välillä saa kaatonokasta kaataa ylimääräisiä jauheita takaisin pakettiin, kun lipsahti liikaa. Nestemäisissä pesuaineissa suosin Lumme-merkkiä ihan siitä syystä, että se on pakattu ohuempaan muovipussiin. Se myös mahtuu pienempään tilaan menevänä vessan alakaappiin piiloon pyykkäysten välillä.

    Huuhteluaineena käytän etikkaa, se on vähentänyt tunkkaisuutta, jota on joskus etenkin tummissa vaatteissa. Seuraava pyykkikone tulee olemaan kuivaava, jotta kuivausaika lyhenee tai jopa poistuu kokonaan. Etenkin kerrostalossa tuntuu, etteivät vaatteet kuivaa kesäisin ikinä. Tuota henkaritankohommaa voisi kokeilla, osa vaatteista kuivataan muutenkin henkarissa mutta niitä ripustellaan sitten ympäri asuntoa kaapinoviin. Edellisen pyykinpesukoneen hajoamisen huomasi muuten ensin siitä, että sain jalkoihini ihottumaa.

    Tiskiaineissa suositaan myös hajustamattomia, tai oikeastaan maustamattomia. Kerran vahingossa tuli ostettua sitruunakonetiskitabletteja ja sen kyllä maistoi tiskeistä.

    • krista
      20.8.2020 at 20:50

      Oi, mä en tuollaista kapiokirstulakanoiden tuoksua ole tainnut kokeakaan, mutta jotenkin voin kuvitella <3 Hih kunhan tuoksuu siltä puulta eikä vaikka koipalloilta :D Et siis varmasti sitä tarkoittanut, mutta mulla tuli mieleen espanjalaiset puuvaatekaapit, jossa niitä tuholaistorjuntahajusteita on sen verran, että varmasti ei puu tuoksu :D
      -
      Ja hei olipa hyvä pointti, varmaan tuo mullekin teki hankalamman tuon jauhemaisen käytöstä! Voisikohan sen itse leikata vaikka auki, varmaan voi... Mutta näppärämpää olisi kyllä vielä niin, että ihan avaussysteeminä aukeaisi niin. Mutta nestemäinen oli kyllä hyvä ja helppo annostella!
      -
      Me ei tosiaan nykyään käytetä huuhteluainetta ollenkaan, ennen käytin vain pyyhkeisiin ja lakanoihin, mutta kuivaavan pesukoneen jälkeen sekin on jäänyt. Meillä on tosiaan tuollainen kuivaava pesukone, mutta kuivaan sillä vaan lakanat ja pyyhkeet, muut saa kuivua itsestään. Ihan täyskuivaksi sillä ei kyllä tule, mutta sen jälkeen kuivuvat tietysti paljon nopeammin kuin jos kuivuisi alusta asti.
      -
      Mäpäs en muuten edes tiedä, millaiset konetiskitabletit meillä on! Hassua! Varmaan ainakin aika hajuttomat, koska en ole tullut asiaan kiinnittäneeksi huomiota.

  • Sara
    20.8.2020 at 22:20

    Mä asun Portugalissa, ja meidän asuntoon ei mahdu pyykinpesukonetta (eikä täällä ole pyykkitupia yleisesti), joten käyn itsepalvelupesulassa. Muuten tää ei mua haittaa, pesulat ovat edullisia ja kuivumaan tuon oman talon kattoterassille. MUTTA!!!! Missään meidän lähipesulassa (kävelymatka) ei ole mahdollisuutta itse annostella pesuaineita. Pesuaine, huuhteluaine (turha ja pilaa elastaanikuidut) ja hajuste (yök) tulevat automaattisesti annosteltuina. Ei ole mahdollisuutta nappulasta valita ”vain pesuaine” tai ”puolikas annos pesuainetta” tai mitään. Oon tästä säännöllisesti raivoissani :D Mutta kun tästä nää hiton portugalilaiset tykkää… En kestä!

    Normaalisti (Suomessa/muualla maailmalla asuessa jos on oma kone ja mahdollisuus valita) käytän vain hajustamatonta pesuainetta, huuhteluainetta en ollenkaan – saati erillistä hajustetta.

    • krista
      21.8.2020 at 11:04

      Apua kuulostaa niin Espanjalta! :D Ja just tuo, että LISÄKSI vielä erillistä hajustetta! Haha meillä on yhdessä vakkariasunnossa laitettu huonehajusteita liikeentunnistimella niin, että kun kävelee huoneeseen, kuulee hiljaisen pihinän… ja sit pitää lähteä etsimään, että mistä se pihinä kuuluu ja miten se sammutetaan, nooooouh! :D

      • Sara
        21.8.2020 at 14:26

        Mun anopin kotona (täällä Portugalissa siis) on myös noita liiketunnistinhajusteita mitkä suihkuttaa 😂😂 vihaan niitä!

        • krista
          22.8.2020 at 15:54

          Haha joo siis ihan karseita :D

  • Tilia
    21.8.2020 at 08:24

    Ei kai missään nestemäisissä pesuaineissa ole zeoliittia? Huonosti näkyy noista kuvista, mutta onko Miniriskillä pohjoismaista ympäristömerkkiä eli joutsenmerkkiä? Meille ostetaan aina vain joutsenmerkittyjä pesuaineita.
    Jauhemaisen pesuaineen voi kaataa heti alkajaisiksi kannelliseen muovirasiaan, mistä sitä on helpompi käyttää eikä pesuaine kostu kylppärissä, niin kuin pahvipakkauksessa. Annosteluohjeet (ja pesuaineen merkin) voi teipata tarvittaessa purkin kylkeen kiinni.

    • krista
      21.8.2020 at 11:09

      Tuollainen käsitys mullakin on, mutta en ole pesuaineisiin niin perehtynyt, että uskaltaisin kaikkien nestemäisten puolesta luvata :D Mutta tuossa nestemäisessä ei ainakaan ole!

      Näillä ei ole Joutsenmerkkiä, mutta tuollainen kestävän kehityksen EU-merkintä A.I.S.E. löytyy. Voisin tästäkin kysäistä tarkemmin, että mitä tarkoittaa! Merkinnän nettisivuosoite vie tällaiseen: https://www.cleanright.eu/en/sustainable-use.html

      • Tilia
        21.8.2020 at 12:55

        Tämä on minulle ihan outo merkki eikä tuo sivusto vaikuta ainakaan äkkiseltään kuin joltain kummalliselta tiedotussivustolta, joka on käännetty konekääntäjällä. Ainakaan suomenkielisessä versiossa ei kerrota mitään, mitä kriteerejä pitää täyttää merkin saadakseen. Kukahan tätä myöntää ja valvoo ja millä kriteereillä ja miten eroaa Joutsenmerkistä? Euroopan ympäristömerkki (se EU-kukka) tämä ei ainakaan ole. Tämä linkki aiheutti nyt kyllä enemmän hämmennystä kuin luottamusta.

  • A
    21.8.2020 at 13:10

    Meillä pesuaineen valinnassa on kaksi kriteeriä: zeoliitittomuus ja hajusteettomuus. Plus tietty että puhdasta tulee. Koska käytetään jauhemaista pesuainetta (on musta henk.koht. huono idea ostaa veteen liuotettua pesuainetta muovipakkauksessa, kun tarjolla on myös jauhe pahvipakkauksessa), ei meidän valinta ole missään nimessä Minirisk (koska zeoliitti!). Omaa kallista pesukonetta en halua pilata (valitettavan vesipihi kone, niin on todella tarkkaa puhdistuksen ja pesuaineen annostelun kanssa). Niin ja samaten kuin Tilia tuossa yllä vinkkaa, niin meilläkin jauhemainen aine kaadetaan tiiviiseen muoviastiaan käyttöä varten (ei tosin ole kosteassa kylppärissä, mutta kunnolla suljettava astia on parempi kuin avattu palhvilaatikko).

    Meillä on käytetty Rainbow Color Sensitiveä. Plussia että täyttää noi vaatimukset (on myös joutsenmerkki ja allergialiiton suositus!), pesee hyvin puhtaaksi ja bonuksena hinta on edullinen (valmistusmaa muuten Tanska, kuten Miniriskilläkin). Valitettavasti Rainbow:lla ei ole valkopyykille sensitive-versiota. Valkopyykille meillä on käytössä sitten Erisan tai LV (kumpikin zeoliititon ja hajusteeton, Erisan kotimainen avainlipputuote ja LV Tanskasta joutsenmerkillä varustettuna).

    Niin ja vinkkiän kirppisvaatteisen hajustejäämien poistoon, että pahimpiinkin (lapsen serkun perhe käyttää ihan järkyn tymäköitä hajusteita pyykissään, yh, migreenikamaa) on tepsinyt tämä: liuotus etikkavedessä, pesu (kannattaa tehdä erikseen, koska hajusteet tarttuu muuhun pyykkiin), plus kuivatus mielellään ulkoilmassa (ja vaikka pari päivää tuuletusta perään). Tämän jälkeen hajut on lieventyneet (ei välttämättä kadonneet 100%) ja vaatteet on päässeet käyttöön. Välillä toki miettii, että jaksaako nähdä vaivaa…ja myös miettii sitä, että miten jotkut pystyy pitämään noin tuoksuvia (=haisevia!) vaatteita päällään…

    • krista
      22.8.2020 at 10:44

      Joo tuo nestemäinen on Mini Riskillä zeoliititon, mutta sit tosiaan jauheessa on zeoliittia. Heh mun on pakko myöntää, että mä en ole juuri (ollenkaan) zeolittia vältellyt – vaikka tiedän, että pitäisi – eikä ole ollut mitään ongelmia, vaikka värjäänkin samalla koneella, siihen kai vois zeoliittikertymät vaikuttaa… Mutta nyt ilolla katsoin, että tää nestemäinen oli zeoliititon, niin tulipa sekin ratkaistua! :D Erisan ja LV on molemmat mulle tuttuja kans (ja meidän iholle sopivia, Raibowia puolestaan en ole tullut kokeilleeksi koskaan, en olisi edes hoksannut, että silläkin on Allergiatunnus!

      Joo heh jotkut vaatteet on niin tymäkän tuoksuvia kyllä, kirppisellä joskus ihan haistaa jonkun kirppispöydän, yleensä se haju kyllä karkoittaa niin, ettei sitä pöytää mene edes kaivelemaan. Mä veikkaan, että ilmiö on sama kuin hajuvedessä jollekin, että kun itse käyttää, siihen tuoksuun niin turtuu, että ei sitä itse enää niin haistakaan – jos siis käyttää niitä tuoksullisia aineita. Mulla kävi muuten kirppiksellä sellainenkin ilmiö, että kun toin omasta myyntipöydästä myymättömät kotiin (niitä oli paljon), niin NE MUN VAATTEET haisivat ihan jollekin hajustelle. Niin kummallista! Todennäköisesti kirppiksellä oli ollut jotkut hajusteet, ja se tuoksu oli tarttunut mun vaatteisiin… Ärsyttävää :)

  • Mar-Jatta
    22.8.2020 at 23:38

    Mua kiinnostaisi tietää, mitä tarkalleen tarkoittaa, jos joku tilaisuus on tuoksuton tai jossain ovessa on lappu ”tulethan tuoksuttomana”. Hajuvesiä en käytä, enkä huuhteluainetta tai hajustettuja pyykkiaineita, mutta jos minulla on vaikka lääkäriaika ”tulethan tuoksuttomana” -ohjeistuksella, voinko pestä edellisenä päivänä hiukset perus-markettishampoolla, joka on hajustettu? Vai pitäisikö ostaa hajustamattomat näitä tilanteita varten (hajuttomien valikoima on niin pieni, etten ole löytänyt vakikäyttöön sopivaa). Kenellekään en haluaisi aiheuttaa tukalaa oloa, mutta on vaikea arvioida, milloin on oikeasti riittävän tuoksuton.

    • Eve/Pinkkiä piiperrystä
      23.8.2020 at 13:51

      Yleensä tuoksuttomalla tarkoitetaan, että ei hajuvesiä tai muita lisättyjä tuoksuja. Ainakaan vielä ei ole esimerkiksi sairaanhoitajana tullut millään työpaikalla, keuhko-osastollakaan, vastaan muuta kieltoa. Eli hiukset on voinut pestä ihan millä shampoolla haluaa ja jalat voidella tuoksuvalla voiteella. Etenkin edellispäivästä nämä tuoksut kyllä haihtuvat sen verran hyvin, että hyvin harvaa tuoksuherkkää ärsyttävät. Käsisaippuoiden ja etenkin voiteiden kohdalla katsoisin, että tuoksullista en käytä juuri ennen tuoksutonta tapahtumaa.

      • Mar-Jatta
        23.8.2020 at 23:33

        Kiitos tästä tiedosta! Kun itse on hajustekriittinen, muttei fyysisesti herkkä, on vaikea arvioida, mikä tuoksuu muille asti ja mikä ei. Vaikka eipä kyllä korona-aikana kyllä kenenkään pitäisi tulla shampoonhaistamisetäisyydelle 😆.

      • krista
        24.8.2020 at 17:42

        Mahtavaa, Eve, kun vastasit, kiitos! Mä itse en ole tuohon perehtynyt, mutta tuo ”rajanveto” kuulostaa kyllä ihan järkeenkäypältä. Mä voisin myös vinkkaista tuonne Allergia-, Iho- ja astmaliiton edustajalle, että täällä tällaista mietitään, jos sieltä myös ehdittäisiin tulla vastaamaan :)

  • Nro26
    23.8.2020 at 13:02

    Mä olen viime aikoina alkanut miettiä sitä mitä luontoon syydän, ja siksi pyrin käyttämään semmosia pesuaineitakin, jonka ainesosista valtaosa on luonnollisia (ts. eivät ole synteettisiä). En tiedä onko sillä oikeasti merkitystä muun kuin mikromuovin välttämisen kohdalla, enkä ole jaksanut tutkia asiaa, tässä tapauksessa olen siis antanut mielikuvan viedä :D Pyykinpesussa käytän siis kotimaisen Ole hyvän piparminttupesuainetta, jossa tuoksu tulee piparminttuöljystä, ja huuhteluaineena Rajamäen väkiviinaetikkaa. En itekään ole vahvojen tuoksujen fani (niinku ehkä muustat taannoisen pioni-tapauksen.. :D), mutta tykkään kun pyykissä on ns. puhtaan pyykin haju ja tuo piparminttu on kiva ja semmoinen mieto. Etikanhaju taas haihtuu pyykeistä kuivuessa, jos sitä on niihin ylipäänsä jäänyt. Kirkastaa muuten värejä! Ole hyvältä löytyy kyllä myös hajuton versio, mutta en osaa sanoa miten atooppinen iho siihen reagoisi, tai reagoisiko.

    • krista
      24.8.2020 at 17:48

      Pionit, nuo haisevat pirulaiset :D <3 <3 <3 Tuo ei ollutkaan mulle tuttu merkki, mutta googlasin ja näköjään sitä myös hajusteettomana löytyy tosiaan. Ihoystävällinen sanoo myös olevansa, mutta tosiaan varsinaista allergiamerkintää ei näyttäisi olevan.