Pieni niksi lapsivesifriikkaajille

Tämän jutun keskeisiä avainsanoja ovat lapsivesi ja lirahtaminen – eli jos et halua tietää, älä lue pidemmälle :)

Onkohan kenelläkään muulla näitä ”iik olikohan tuo lapsivettä” -tuntemuksia? No, mulla on.

Esimerkiksi eilen illalla sellainen tuli Satkarin pöydässä Panneer Chiliä herkutellessani. Juteltiin juuri Joelin kanssa ihmislajin ja populaatioiden historian tuntemuksessa viime vuosina tapahtuneista mullistuksista (hih voitte ehkä arvata, että keneltä puheenaihe oli lähtöisin). Ja vaikka aihe oli kiinnostava (oikeasti), jossain vaiheessa mielessäni alkoi takoa vain:
”Oliko tuo lapsivettä vai valkovuotoa? Oliko tuo lapsivettä vai valkovuotoa?”
Vessassa käyntikään ei antanut suoraa vastausta kysymykseen.

No, mainitsin sitten jokin aikaa stressattuani asiasta myös Joelille (kyllä, siinä nepalilaisen ravintolan pöydässä) sillä seurauksella, että Joel huolestui. Siis todella huolestui. Olisi ollut lähdössä päivystykseen vaikka saman tien. Yritin selittää, että kyllä tässä raskaana ollessa tulee useinkin erilaisia outoja tuntemuksia milloin mistäkin, mutta ei niitä jokaista voi friikata. Muuten en muuta pystyisi tekemäänkään. Usein ne tuntemukset (tyyliin: ”iik onko se muuten potkinut koko päivänä?!?”) tulevat ja menevät. Ja unohtuvat.

”Mutta ei sen tarvitse olla oikea tuntemus kuin sen yhden kerran niin kuin viimeksi, niin se on sitten menoa”, Joel totesi.

No, totta niin.

Perjantaitreffipukeutumisen punakoodaus ei suunniteltua.

Siinä ravintolapöydässä Joel sitten googlasi kännykällä sanat ”raskaana kirkas vuoto” ja löysi (yli kaikkien keskustelupalsta-aloitusten) Pirkanmaan sairaanhoitopiirin useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Siellä neuvottiin näin:

”Jos jotain lirahtaa etkä ole varma, valuuko sinulta lapsivettä, toimi seuraavasti:
1. Käy alapesulla ja kuivaa hyvin.
2. Laita puhdas side ja sen päälle WC-paperia taiteltuna.
3. Jää seuraamaan tunniksi, pariksi, kastuuko paperi ja jos kastuu, imeytyykö neste kokonaan paperiin. Jos neste jää paperin pintaan, se on todennäköisesti valkovuotoa. Limainen vuoto taas on ns. limatulppaa. Jos neste on veden kaltaista ja imeytyy kokonaan paperiin, se saattaa olla lapsivettä. Tällöin asia täytyy tarkastuttaa päivystyksessä. Älä vaihda sidettä lähtiessäsi. Jos päivystyksessä ei selkeästi nähdä vettä, voidaan tilanne tarkistaa tikkutestillä, joka kertoo, onko kyseessä lapsivesi.”
(lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin nettisivut)

Kun pääsin kotiin, noudatin ohjetta – ja paperi pysyi koko illan ja yön kokonaan kuivana. Väärä hälyytys siis, huh huh! Mutta ilman paperintarkistusmahdollisuutta olisin varmasti pähkäillyt asiaa koko yön. Nyt tuli levollinen mieli. Palaan kohta aamupalapöytään kysymään, että oliko ne Afrikasta peräisin olevat tosiaan ensin menneet Siperiaan asti ja sieltä sitten taas takaisin Eurooppaan.

…että täällä sitä siis vietetään pakkaslauantaita vessapaperi pöksyissä!

Tsihihi anteeksi, oli pakko sanoa tuo – sarjassamme too much information :D

 

You Might Also Like

 • Emmi Nuorgam
  18.1.2014 at 10:39

  Siis eikö Helsingissä käydä näitä neuvolassa ollenkaan läpi..? Meillä kuuluu ihan normaaleihin neuvolakäynteihin, että käydään läpi kaikenlaisia PSHP:n ohjeita ja neuvoja läpi. Mä kyllä hämmennyn aina vaan enemmän ja enemmän tän maan neuvolajärjestelmän eroista.

  • Kristaliina
   18.1.2014 at 10:42

   Joo ei – ei mun neuvolassa tapahdu mitään muuta kuin tyyliin ”mitä kuuluu, ai hyvää, no okei tavataan kahden kuukauden päästä”… Pöh! Onneksi on google!

   • Emmi Nuorgam
    18.1.2014 at 10:45

    Ai kauhee. Tavallaan alan ymmärtää niitä odottavia äitejä, jotka stressaa koko 9kk (edelleen mä väitän tän kestävän 10kk) siitä, että onko kaikki hyvin ja tää ja tää ja tää normaalia. Jos sulle ei kukaan kerro, että joo, se on ihan normaalia, niin ethän sä voi sitä tietää. Paitsi sit googlaamalla, mutta onneks sulla on Joel, joka mieluummin kertoo sulle mitä PSHP on mieltä, kuin mitä suomikaksnelosessa aiheesta puhutaan. :P

   • Raissi
    18.1.2014 at 10:52

    Joo, paino, verenpaine ja pihalle. Siinäpä se, nyt tämän toisen raskauden aikana. Kyllähän sitä tietty kaikki tietää ja muistaa kun on 13 vuotta sitten ollut viimeksi raskaana…

    • Emmi Nuorgam
     18.1.2014 at 11:10

     Mulla oli just toinen kokonaisvaltainen lääkärintarkastus, jossa puhuttiin parisuhteesta ja mielialasta, synnytyksestä, imetyksestä ja omista peloista liittyen tähän loppurutistukseen. Ei teillä ilmeisesti sellasiakaan ole?

     Oon aivan sairaan onnellinen, että nykyään saa valita, minkä kunnan terveyspalveluja käyttää! Vuoden alusta on astunut voimaan joku laki, että kuntalainen saa valita terveyskeskuksensa vaikka toisestakin kunnasta, kunhan vaan ilmoittaa siitä näille terveyskeskuksille. Arvatkaa vaan, jäädäänkö Pirkkalan asiakkaiksi, vaikka muutetaan takas Tampereelle..

     • Kristaliina
      18.1.2014 at 11:37

      Mulla on vasta ens tiistaina lääkärintarkastus, mutta jos oikein muistan, ei se kyllä mitenkään ”kokonaisvaltainen” ollut. Mutta ehkä se yllättää :) (tuskin – se lääkäri on aina ollut jotenkin sellainen tosi lyhytsanainen ja jopa tyly)

      Mun kommenteista varmaan ei tarvitse paljon rivienvälejä tulkita, että huomaa, että oon ollut tosi-tosi pettynyt meidän neuvolakokemuksiin. Eka raskaudessa se meni sen piikkiin, että joka käynnillä oli eri neuvolantäti (”oma” terveydenhoitaja oli koko ajan poissa ja jäi lopulta vuorotteluvapaalle). Sitten Silvan synnyttä saatiin vuorotteluvapaan sijaiseksi ihana terveydenhoitaja, joka oli koko Silvan eka vuoden ajan – silloin alkoi vähän usko palata koko hommaan. Toka raskaudelle yritettiin pyytää samaa, mutta hänen sijaisuutensa oli päättynyt eikä virkaa löytynyt (niisk). Ja nytpä tällä raskaudella koko käynnit on olleet ihan sataprosenttisen tyhjän kanssa. Vaikka tämä toka raskauden neuvolantäti on kyllä kiva, ei siinä mitään. Mutta vastauksia kysymyksiin (sähköisen palvelun kautta) ei saa jne jne. eli käytännössä on ollut ihan yksin koko ajan koko raskauden kanssa.

      Pettymykseen varmasti vaikuttaa se, että omat odotukset oli aika korkealla – kun oma äiti on ollut neuvolantäti ja jotenkin olen lapsesta asti ihaillen katsellut sitä työtä. Mutta paljon on varmasti muuttunut (säästöt, ei enää kätilöitä neuvolassa jne.) ja sitten on nuo kuntakohtaiset erotkin. Ja myös neuvolakohtaiset! Mun samaan aikaan raskaana ollut ystävä (Silvaa odottaessa) sai Kalliosta niii-iiiin parempaa palvelua (mm. niillä oli oma ultralaite) kuin me muutaman kilometrin päässä!

      Mutta on ihan hurjan kiva kuulla, että jossain vielä homma toimii! Todellakin kannattaa pitää omasta neuvolastaan kiinni, jos on päässyt tuollaiseen ihanaan paikkaan, jossa oikeasti neuvotaan!

     • Tintinna (Ei varmistettu)
      18.1.2014 at 13:43

      Mulla on neuvolan ”täti” vaihtunu monesti kun kaks ekaa käyntiä oli eri hoitajat ja sitten muutin uuteen asuntoon ja sen takia vaihtui. Kaikki muut hoitajat on ollu ihan ok kivoja mutta se joka mulla nyt on, on ihan yhtä tyhjän kanssa. Käyn siellä ihan vaan sen takia että ”pitää”. Jos siltä yrittää kysyä jotain niin vastaus on melkein aina ”Niin, niin….juu…juu niin se varmaan on…niin…voit vielä kättäriltä/lääkäriltä/kätilöltä/joltain muulta taholta kysyä”. Kauheen luottavainen olo tulee, varsinkin kun on esikoista odottamassa :D Onneks oon yhteydessä kättärille ja naistenklinikalle kun on raskausdiabetes, niin ainakin tietää että niiltä saa kunnon vastauksia ja että mua ja vauvaa tarkkaillaan kunnolla…

     • Kristaliina
      18.1.2014 at 14:28

      Tosi kurjaa! Mulla oli kans eka raskaudessa välillä tosi orpo olo… Mutta tosiaan onneksi on nuo Kättäri ja Naistenklinikka. Ja sitten, kun sinne Kättärille meni, niin se oli niin kuin ihan eri universumista – ne kätilöt oli niin niin niin ammattitaitoisia ja ihania kuin ikinä kuvitella saattaa! Se oli ihana helpotus, tunsi olevanssa turvassa <3

      Eli ensisynnyttäjiä (täällä Helsingissä ainakin, jos muillakin on kehnoja neuvolakokemuksia) voin kyllä omasta kokemuksesta kovasti lohduttaa, että siihen voi mun mielestä luottaa, että sitten Kättärillä oikeasti saa parhaan mahdollisen hoidon ja avun! <3

     • Inka S. (Ei varmistettu)
      18.1.2014 at 22:18

      http://www.hel.fi/hki/terke/fi/Uutiset/Helsinkil_iset+voivat+valita+1.5….

      Täältä löytyy lomake, josta voit vaihtaa terveysasemaa eli neuvolaa tai hoitajaa :)

    • AnuSohvi (Ei varmistettu)
     19.1.2014 at 23:09

     Sama meno täällä Espoossa. Vieläpä itse mitataan verenpaine, paino ja otetaan pissatesti. Viime käynti kesti hurjat 10 min!

 • Mimosa.
  18.1.2014 at 11:00

  Öö saaks nyt olla ilkee pilaaja ja sanoa, ettei tääkää oo 100% varma juttu. Nimimerkillä noudatin tätä ja sairaalastakin oltiin sitä mieltä, ettei se ollut lapsivettä ja hupsvaan synnytyksessä selvis, että eihän täällä oo enää yhtää lapsivettä. Että se olikin sitten lapsivettä. (onneks synnytys tapahtu saman vuorokauden aikana)

  • Kristaliina
   18.1.2014 at 11:05

   Oho! Tuliks sulla sitä jotenkin pois pitkän ajan kuluessa…? Mulla kun viimeksi ainakin se määrä oli sellainen, että siitä ei voinut erehtyä: ensin pari tippaa, sitten muutaman tunnin päästä pari tippaa, ja sit tyyliin saavillinen…

   • Mimosa.
    18.1.2014 at 14:40

    Tää on nyt tämmönen too-much-information vastaus (varotan!)

    Mut siis tuntien ajan (joku 3-5 h ajan muistaakseni) tuli aina ihan vähän kerrallaan. Ei tullut mitään humahusta, mistä olis tajunnut että ne vedet meni. Ja kokeilin nää talouspaperit, vessapaperit jne. Soittelin synnytyspäivystykseen ja sitkeesti väittivät, että se on vaa limatulppa mikä lähtee tai jotain muuta vuotoa vaan. Ei missään nimessä ollut kuulemma lapsivettä. Sanoivat samaa siinä vaiheessa, kun menin paikanpäälle suppareiden alettua.

    Et se vuoto vaikutti kaikkien mielestä täysin muulta, kuin lapsivedeltä, mutta olikin ilmeisesti sitä. Koska vedet ei mennyt missään vaiheessa ennen synnytystä ja tosiaa synnytykses todettii, ettei siellä oo enää vettä. Myöhemmin ne lääkärit sit mietti, et tais se vuoto ollakki lapsivettä. Onneks vaavil oli kummiski kaikki hyvin eikä tullu mitää tulehdusta tms.

    Että on toi ohje ihan hyvä, mutta pienellä varauksella kantsii siihenki suhtautua.

    (Olikohan tää nyt vaa turhaa pelottelua.Sori! Meikälle vaan jäi niin huonot muistot tosta keissistä. Kun netistä hädissäni googlettelin just näitä onko se lapsivettä vai ei.)

    • Kristaliina
     18.1.2014 at 21:28

     Eiku just hyvä, että kerrot – kiitos!

  • Emmi Nuorgam
   18.1.2014 at 11:11

   No eihän kai mikään ole 100% varma juttu, mitä synnytyksiin ja raskauksiin tulee. :)

   • Kristaliina
    18.1.2014 at 11:26

    Tätä mä oon viime aikoina miettinyt paljonkin: niin moni juttu raskauteen/synnytykseen liittyen on ihan mysteeri. Että onko ne tosiaan sellaisia juttuja, joihin ei ole olemassa selitystä vai ei ole vielä löydetty selitystä.

    Esim. just se, että miksi ne lapsivedet menee (mulle se omakohtaisin mysteeri) jne jne.

 • Minttunen
  18.1.2014 at 11:26

  Mäkään en haluu olla ilonpilaaja, mutta..tein tän testin, eikä kastunut paperi läpimäräks. Mut silti epäilin, et oisko kuitenkin lapsivettä ja eikun Kättärille testiin. Lapsivettähän se oli sitten kuitenkin. Mulla sitä vettä sit lirahteli ihan pikkuhiljaa, et oli aika vaikee arvioida mitä nestettä sieltä tuli :) Mut kuulemma useimmilla ton testin pitäis olla luotettava, varmaan sullakin! :)

  • Kristaliina
   18.1.2014 at 11:40

   Ihan hyvä, että ootte ”ilonpilaajia” – tää on tietysti tosi tärkeää! :) Täytyy siis varmasti ihan varalta seurailla, että jos niitä lirahduksia tulee useammin, ja sitten olla yhteydessä Kättäriin/Naistenklinikkaan… Nyt oli tosiaan vaan yksittäinen tippa se eilinen, mutta jos niitä alkaa tulla tässä (esim. tän päivän aikana) useampia, niin sitten varmaan kannattaa jo reagoida!

   Paperit pöksyissä siis :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    18.1.2014 at 12:36

    Mulle neuvolantäti Tampereella vinkkasi, että kannattaa laittaa talouspaperia WC-paperin sijaan… Siinä jotenkin ero on selkeämpi veden ja valkovuodon välillä?

    • Kristaliina
     18.1.2014 at 13:06

     Jea, ens vaihdosta lähteekin sitten talouspaperi käyttöön :)
     …ja edelleen: Too Much Information, tiedän :D

 • kao kao
  18.1.2014 at 13:31

  Okei apua, eikö se lapsivesi pysykään siellä kohdussa koko aikaa?

  (en ole raskaana mutta neljä mun hyvää ystävää on (siis neljä!!! vauvatkin syntyy huhtikuu-heinäkuuakselilla, niillä on ollut seksisyksy!) niin olen kiinnostuneena seuraillut tätä asiaa tässä vierestä. voit vain arvata kuinka paljon teidän vinkkejä jaan ”no siis yhdessä blogissa sanottiin näin ja sit googletan niille ko. blogijutun”). Tää on kyllä jännittävää tämä raskausjuttu. 

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   18.1.2014 at 13:41

   Kyllä sen lapsiveden kuuluisi pysyä siellä siihen asti, että synnytys alkaa :D

  • Kristaliina
   18.1.2014 at 14:20

   Kuuman seksihelteen jälkeen seurasi siis seksisyksy! :D Meilläkin on kaveripiirissä laskettuja aikoja ens kesälle vaikka ja kuinka paljon… …ja sekä mallia ”hupsis, pitääkö tänikäisenkin siis ehkäistä joka kerran” että mallia ”pitkään yritetty ja vihdoinkin”. Ehkä tähtikartta on ollut jotenkin tosi otollisessa asennossa :)

   Ja joo, kyllä sen pitäisi pysyä. Synnytysvalmennuksessakin sanottiin, että ”ei se juuri koskaan käy niin kuin elokuvissa, että yhtä äkkiä lorahtaa sankollinen”. No, joillekin sitten kuitenkin käy :) Eli normaaliraskaudessa ne vedet menee sitten vasta just synnytystä ennen, kun jo supisteleekin niitä synnytyssupistuksia. Ja jotkut meistä sitten taas lorauttelee ennenaikaisesti kylppärin lattiaan :D

   Mua pidettiin lapsivesien menon jälkeen muutama päivä sairaalassa (sitä vettä tulee siis normaalisti koko ajan lisää eli normaalioloissa lapsi ei joudu ”ihan kuiville” silloinkaan) niin, että minuun ehdittiin tiputtaa antibiootteja ja kortisoneja vauvan keuhkoja kypsyttelemään. Ja sitten käynnistettiin keinotekoisesti synnytys. Joskus ”ennen vanhaan” lapsiveden menettäneitä saatettiin kuulemma pitää sairaalassa makuulla viikkokaupalla. Mutta nykyisin keskoshoito on jo niin hyvä, että lapsella on kuulemma (ainakin silloin 34. viikolla, jolloin Silva syntyi) turvallisempi tulla ulos kuin pysyä sisällä, koska siinä vaiheessa sisällä on jo niin isot tulehdusriskit, kun kalvot on puhki…

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  18.1.2014 at 13:34

  Täällä yks lapsivesifriikkaaja sai neuvoksi mennä joksikin aikaa makoilemaan. Jos ylös noustessa lirahtaa, saattaa olla lapsivettä.

  Maarit

  • Kristaliina
   18.1.2014 at 14:22

   Jea, lisää hyviä syitä lepuuttaa makuuasennossa! :)

   (mutta todellisuus on kyllä osoittanut, että mä oon niii-iiiin huono lepopotilas – aina oon vipeltämässä jonnekin, en edes itse huomaa sitä…)

 • annakarin
  18.1.2014 at 14:43

  Mullakin on ihan karmeat kokemukset neuvolasta. Ei siis minkäänlaista tukea, vaikka mitä yritti. Ensimmäisessä raskaudessa mullakin joka kerta eri terveydenhoitaja ja aina sai selittää asiat uudestaan, sitten sanottiin juujuu ja annettiin olla. Tämän takia mun ensimmäinen raskaus oli ehkä maailman yksinäisintä aikaa (yksikään mun kaveri ei ollut samassa elämäntilanteessa, parisuhde heitteli häränpyllyä jne) ja vaikka mitä yritti, niin ketään ei vaan kiinnostanut. Jotenkin ihan perseestä, että jos ihminen ei ole sellainen ”nyt-vaadin-että-minua-hoidetaan!”, vaan enemmänkin ”mulla-on-paha-olla-mutta-en-haluaisi-olla-kenellekään-haitaksi” – niin apua ei saa. Esimerkiksi synnytysvalmennuksesta puhuin jokaisella käynnillä ensimmäisestä neuvolakäynnistä lähtien ja silti mut unohdettiin. En päässyt loppujen lopuksi mihinkään, mutta mun käskettiin lukea OYS:sin nettisivuja itsekseen, että jos se jotenkin helpottais.

  Tässä toisessa raskaudessa olen jo ottanut asenteen ”älä edes yritä”. Jos jotain kysyttävää tulee, soitan äitille. Neuvola ja tuki ei mun kokemuksen mukaan kuulu millään tasolla yhteen..

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  18.1.2014 at 15:40

  Vähän aiheen sivusta, mutta siis oliko tossa sun nepalilaisessa annoksessa tuorejuustoo? Onko se sallittujen listalla? Oon koko raskausajan haaveillu annanpurnan palag paneerista ja lisännyt sen kättäriltä pääsyn jälkeiselle to do -listalle ekojen asioiden joukkoon, mutta siis saisko sitä syödä jo nytkin? Tosin tossa annoksessa taitaa olla inkivääriäkin.

  • Tiiu. (Ei varmistettu)
   18.1.2014 at 16:00

   Mä kysyin tosta inkivääristä neuvolassa. Ilmeisesti se koskee lähinnä suuria määriä inkivääriä, esim. pillerimuotoon konsentroituna. Olen siis huoletta syönyt mausteena.

   Ja olen kyllä syönyt myös nepalilaisessa tuorejuustoa sen kummempia miettimättä. Nyt kun tätä pohtii niin en ole ihan varma saisiko sitä syödä, mutta toisaalta, sehän on kuitenkin kuumennettua. Hmmm…

  • Kristaliina
   18.1.2014 at 16:30

   Molempia siinä on – ja molemmat taitaa olla enemmän tai vähemmän kiellettyjä…

   Eka raskaudella en tainnut syödä tuota ollenkaan, mutta nyt tokalla oon ollut leväperäisempi noiden ohjeiden kanssa ja syönyt vaan… Eli ei välttämättä kannata ottaa musta esimerkkiä :)

 • Miitu (Ei varmistettu)
  18.1.2014 at 16:15

  Jotain ”hyvää” siis tässä omassa pelossa, kun sen veren kyllä varmasti erottaa… Ja kun kertaalleen synnytykseen asti on sen vuoksi joutunut, niin eivätköhän ota heti kerralla vakavasti, jos sen vuoksi ottaa yhteyttä.

  Tuolla neuvolantädillä on kyllä niin paljon merkitystä. Mulla oli ekassa raskaudessa aivan huippu neuvolantäti. Niin huippu, että kunnon itkuhan siinä pääsi, kun sairaalasta soittaessani jälkitarkastusaikaa, hän kertoi vaihtavansa toiseen tehtävään eikä siis enää jatkossa hoitaisi meitä.

 • mippanen (Ei varmistettu)
  18.1.2014 at 16:42

  Apteekista saa sellaista testipaperia, joka värjäytyy, jos neste on lapsivettä. En nyt muista sen hienoa nimeä vaan tähän hätään… Mutta joo mä kävin parikin kertaa ihan neuvolassa asti testissä, että onko vettä vqi ei, kun jatkuvasti hulahteli, mutta oli vain valkovuotoa ja sitä tuli reilusti viimeiset viikot ja oli aivan vettä. Jouduikin kulkemaan pikkuhousunsuojan kanssa jo loppuraskauden ja sitten taas siteiden kanssa synnytyksen jälkeen, kiitos sen ihanan jälkivuodon.. Sitä ei muuten ole ikävä!

  • anniinuska (Ei varmistettu)
   18.1.2014 at 20:25

   Se testiliuska on ihan perus PH-paperia apteekista, muuttuu muistaakseni vihreäksi jos on lapsivettä, lapsivesi on kai emäksistä (joo testattu on ja väri muuttui kun vedet meni…) Mutta testaaminen tuolla paperilla mielenrauhan :) Samaa paperia käyttivät sairaalassa.

  • Kristaliina
   18.1.2014 at 23:12

   Apteekkiin! Kiitos vinkistä! :)

 • Uuden elämän arvoitus
  18.1.2014 at 16:42

  Oma synnytys käynnistyi ”vesien menolla”, vaikkakin ihan täysillä viikoilla, mutta en mistään ”menemisestä” silti puhuisi. Kalvoon oli tullut reikä johonkin ylemmäs, joten vettä tuli t-o-d-e-l-l-a vähän kerralla. En tosiaan ollut alkuun varma onko se valkovuotoa vai mitä. Jotenkin selkärangassa sen silti tunsi, että tätä se nyt on, ja samaan aikaan alkaneet supistukset vahvistivat omat epäilykset. Kätilökään ei sairaalassa ollut aivan varma asiasta, mutta kyllä ne minua uskoivat ja sieltä se vauvakin kohta jo tuli maailmaan :D Joo ja aikaisempiin kommentteihin vielä lisäten (lorahdun ylösnoustessa), kaikki ”alkoi” itselläni siitä, että sängyssä maatessa käänsin kylkeä ja pikkuhousut kastuivat :)

 • Devika Rani (Ei varmistettu)
  18.1.2014 at 16:45

  Tosi kurja kuulla, että neuvolassa ei ole tullut riittävästi apua. :( Vaikka onkin toinen raskaus, niin ei se poista silti sitä kysymystulvaa ja tarvetta henkiselle tuelle. Mulle kävi todellinen onnenpotku kun sain Myyrmäen neuvolasta 2 oikeasti hyvää hoitajaa. Meidän omahoitaja on valmistunut -78 ja on nähnyt ja kuullut kaikki suositukset, muotivirtaukset yms. Aivan ihana tietopakkaus. Kun hän lähti vuorotteluvapaalle meille tuli nuori sijainen, joka oli aivan ihana ja osasi vastata jokaikiseen kysymykseen.

  Mä olen sitä mieltä että kannattaa avata suu ja sanoa mielipiteensä. Pyytäkää että saatte jonkun paremman hoitajan. Mä en usko tuollaiseen hiljaiseen kärvistelyyn vaan siihen että muutos tulee kun avaa suunsa. Meillä aloitettiin tällä viikolla tarha ja aivan hirveän ensimmäisen päivän jälkeen puhuin suuni tyhjäksi kaikesta mieltä askarruttavasta niin päiväkodin johtajalle kuin hoitajille. Toimi ja nyt osaavat huomioida asioita paremmin (kiipeily, kaiken mahdollisen tunkeminen suuhun, nukkuminen jne). Ja välit hoitajiin on tosi hyvät. :)

  • annakarin
   18.1.2014 at 16:48

   No mulla se ei ainakaan auttanut, että avasin suuni. Sitten sanottiin vain, että nämä hoitajat määräytyy asuinalueen perusteella ja sitä ei voi vaihtaa (paitsi että silti se vaihtui joka kerta). Siksi se tuntuikin niin epätoivoiselta, koska ketään ei vaan yksinkertaisesti kiinnostanut, vaikka mitä sanoi.

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    19.1.2014 at 16:46

    Mullakin ”oma hoitaja” oli aina ties missä koulutuksissa ja sijaisuuksia hoitamassa. Häntä näimme koko raskauden ja vauvan ekan vuoden aikana ehkä yhden käsen sormilla laskettuna. Minäkin guuglailin raskauteen ja vauvaan liittyen PALJON. Koska se neuvolassa oleva sijaisharjoittelija 18v ei ihan hirveästi luottamusta herättänyt. Ja ne 100 harjoittelijan sijaista, koska pitäähän harjoittelijankin saada täydennyskoulutusta. Toki pakko myöntää, apua saatiin kun sitä tarvittiin ja se 18v harjoittelija osas kyllä tarvittaessa ohjata eteenpäin tutkimuksiin ja ihan aiheesta. Ikävintä munmielestä, tässäkun ei oikeastaan ole sitä omaa neuvolantätiä, että ei synny sitä luottamussuhdetta. Vieraalle ihmiselle kun pitää ne samat asiat kertoa aina alusta alkaen uudestaan ja siihen kyllä väsyy, kun sen on tehnyt jo 20 kertaa.

 • Anne KG (Ei varmistettu)
  18.1.2014 at 19:08

  Voi mikä ihana postaus. Hihih. Pisti hymyillyttämään.
  Ja nuo on just niitä tuntemuksia että pakko googlettaa ennenku soittaa kättärille. Voimia loppuraskauteen ja kiitän ihanasta blogista. Joka päivä pitää käydä kurkkaamassa mitä teidän ihanalle perheelle kuuluu.

 • jörge (Ei varmistettu)
  18.1.2014 at 20:40

  No niin ja lisää ”vähän liian syvälle meneviä kertomuksia”. Varoitinhan kuiteskin…

  Friikkasin itse tuosta lapsivedestä tokassa raskauksessa (kävin ihan kättärillä asti tsekkaamassa, muistaakseni parisen kertaa tikkutestillä). Ja ne sanoi, että tänne vaan jos huolettaa, ettei kukaan pysty valvomaan sua paremmin kuin itse. Kävin myös liikkeiden katoamisen takia muutamaan otteeseen. Tosin kun kakkonen syntyi, niin sehän nukku sellaiset 22h vuorokaudesta, niin ei mikään ihme, etten huomannut liikkeitä…

  No joo, sain ton paperijutskan lisäksi ohjeen kättärille, että haista sitä papruu. Jos se haisee spermalle, niin sitten se on lapsivettä ja jos perus v…(henkilökunta ei käyttänyt tuota sanaa) niin sitten jotain muuta. Et siitä sitten haistelemaan. En kyll vieläkään tiedä miltä se kiintiösperma haisee, haiseeko se aina samalta, musta se riippuu kyll siitä mitä mies on esim. syönyt/juonut/tupakoinut jne.

  Ja itseasiassa mulla on kummassakin raskaudessa sitten loppujen lopuksi käynyt silleen, että vedet on tullut vasta lapsen mukana. Jäänyt siis jonnekin taskuun, eikä päässyt tulemaan. Lapsivesihän häviää pikkuhiljaa raskauden loppupuolella (osalla) ja senkin määrää pitäis tarkkailla (liian vähäisestä lapsivedestä oli jotain haittaa, minkä takia eka raskaus käynnistettiin). Eli siis ne kenellä ”hups vedet on mennyt huomaamatta”, niin niillä saattaa alun alkaenkin olla paljon vähemmän sitä vettä.

  Ja ennen kaikkea, vedet voi myös mennä suihkussa/saunassa, mistä sä sen sitten tiedät, että koska ne on menneet, jos supistelu ei alakaan sitten niin kuin pitäis.

 • piupali (Ei varmistettu)
  18.1.2014 at 22:58

  Tää googlaaminen on selkeästi osa nykyajan raskauksia ja synnytyksiä :D Itsellä synnytys käynnistyi vesien menolla, mutta sitä tuli tosiaan vähän. Mies googlasi anoppilassa yöllä että mitähän tää voi olla, ja tultiin siihen tulokseen että limatulppa varmaan ja yritettiin jatkaa unia. Kun se veden määrä kuitenkin vain lisääntyi, lähdettiin ajamaan kotiin joka oli sairaalaa lähempänä. Itse ajoin kun miehellä ei ollut ajokorttia. Siinä vaiheessa tuli jo supistuksiakin (voi päätellä ettei kovin voimakkaita kun ajoin autoa, heh), ja taas mies googlaa: supistukset neljän minuutin välein.

 • annabelle14 (Ei varmistettu)
  19.1.2014 at 01:00

  Mulla käynnistettin synnytys kalvojen puhkaisulla ja sitä lapsivettä tuli kyllä ämpärillinen siihen pedille :D ja jos nousin pystyyn niin lorina vaan kävi lattialle… olin vielä synnytystä edeltävänä viikonloppuna bileissä ja luojan kiitos ne vedet ei menny siellä :D en tajunnu että sitä tulee niiiin paljon….

 • AM123 (Ei varmistettu)
  19.1.2014 at 17:48

  Tuota ennenaikaista lapsiveden menoa on ilmeisesti tutkittu pitkään, eikä mitään yksiselitteistä syytä sille ole löydetty. Ohessa kattava artikkeli aiheesta, mielestäni aika helppolukuinen, jos enemmän kiinnostaa. Mutta aiempi ennenaikainen synnytys saattaa olla riskitekijä samalle seuraavissakin raskauksissa.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2492588/

 • aunoinen
  19.1.2014 at 18:15

  Neuvoloista vielä, että kyllä ainakin vallilassa on myös oma ultra, vanha kylläkin. Juuri tällä viikolla olin sillä katsomassa, että vauvan asento oli juuri se, miltä tuntui. Kummallista, jos palvelu on erilaista ihan vain sen mukaan, kenen luona käy…

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   20.1.2014 at 10:03

   Asiantunteva kätilö-th ei normaalineuvolassa juuri ultraa tunnu kaipaavan: 30 vuotta alalla ollut on joka kerta tiennyt täsmälleen miten vauva mahassa myllää ihan käsikopelolla. Sydänäänet löytää dopplerilla äidin rasvakerroksesta riippuen viimeistään rv 10 eikä sitä ennen meillä neuvolakäyntejä tarjotakaan. Ultra kuitenkin hankittiin (kuulemma), kun toiseksi neuvolath:ksi valittiin kokematon nuori henkilö, joka joutuu joka kerta varmistamaan tarjonnan. Samoin lääkäri tuntuu olevan yhtä pihalla. Tietenkään joka paikkaan ei voi riittää näitä ihania kokeneita tyyppejä.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  20.1.2014 at 09:56

  Lapsivesipohdiskelua täälläkin ollut ilmassa jo monta monta viikkoa. Kolmas tulossa ja rv 34 menossa. Mitä ilmeisimmin valkovuoto vain on kovin juoksevaa – kuten oli ekoissakin raskauksissa viimeisellä kolmanneksella. Mitä lapsiveden määrään tulee, niin normaali taitaa olla sellainen litra-puolitoista. Ämpäritolkulla sitä ei siis ole, mutta kun verrataan siihen, että normaali koko kuukautisvuoto on puolen desin molemmin puolin niin onhan tuo iso määrä holahtaa kerralla.
  Esikoisesta mulla meni vedet kotona sängyssä kun supistuksiakin oli ollut jo hyvän aikaa. Kakkonen tuli ulos samalla ponnistuksella vesien kera eli kalvotkin puhkesi vasta silloin. Nyt kolmannella kerralla olen kuitenkin osannut alkaa jännittää, että mitä jos vedet menee vaikka kauppareissulla! Kävelläänkö silloin vettä valuvina pokkana ulos kaupasta ja jätetään lätäkkö ja vesivana lattialle? Entä jos kärryissä on 5 hengen viikon ruuat? Eikä niin märkänä voi istua autoon! Pakkastakin on 20 astetta! Varahousujako ihmiset yleensä kantaa mukanaan vai miten?