Seis silpominen – aika pelastaa pimppi

Kaupallinen yhteistyö: Suomen World Vision

Tiedättekö, miksi kutsutaan joulunalusaikaa Kenian Sookissa?

Se on nimeltään cutting season. Kyllä. Lapsilla on sopivasti lomaa koulusta, eli on hyvä aika silpoa tyttöjen pimpit.

Minä toivon tytöilleni tulevaisuuteen parasta mahdollista. Se tarkoittaa esimerkiksi heidän itsetuntonsa ja kasvamisensa tukemista, vahvan turvallisen pohjan luomista ja viestiä siitä, että olet tärkeä sellaisena kuin olet. Totta kai haluan tukea heitä löytämään omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa, ja löytämään itselleen sellaisen elämänpolun, joka heidät tekee onnellisiksi.

Myös äiti Kenian Sookissa toivoo tytölleen tulevaisuuteen parasta mahdollista. Se tarkoittaa, että tytön pimppi silvotaan. Silpomisen ajatellaan olevan edellytys hyviin naimisiin pääsemiselle, ja avioliitto köyhän tytön ainoa mahdollisuus päästä mihinkään elämässä. Lapset menevät nuorina naimisiin ja saavat lapsia (joista tytöt silvotaan). Syvän köyhyyden kierre jatkuu.

Silpomista on erityyppistä. ”Lievin” muoto on ulkosynnyttimien viiltely, ja yksi julmimmista muodoista on klitoriksen ja häpyhuulten poistaminen ja emättimen umpeen ompeleminen. Joka vuosi yli kolme miljoona tyttöä ja naista ympäri maailman silvotaan. Useimmiten työt silvotaan joko päiväkoti-ikäisinä tai teini-iässä. Kenian Sookissa silpominen tapahtuu teininä ja se on osa aikuistumisriittiä.

Mitä silpominen sitten tarkoittaa sille tytölle?

Sanoinkuvaamatonta kipua, tietysti. Silpomisen jälkeen virtsa ja kuukautisveri eivät pääse kunnolla ulos, joten tulehdukset ovat yleisiä – ja yksi pissalla käyminen voi kestää vartin. Yhdynnät ovat totta kai kivuliaita. Arpeutunut kudos ei veny synnytyksessäkään, ja se johtaa usein äidin tai vauvan kuolemaan. Erityisesti esikoisen synnytys voi kestää jopa viikon.

Ja tietysti se, että nuorena silvotut tytöt jäävät yleensä siinä vaiheessa pois koulusta ja heille etsitään aviomies. Koulutie pysähtyy siihen.

Huomenna tiistaina 6.2. on kansainvälinen silpomisen vastainen päivä.

Yli kolme miljoonaa tyttöä joka ikinen vuosi. Tuollaisia ihan yhtä tärkeitä ja mahtavia tyttölapsia kuin nämä meidän söpöläiset – niin suurella määrällä maailman tytöistä niin karmea asia edessään. Se tuntuu niin niin niin epäreilulta. Yli kolme miljoonaa yhdessä vuodessa! Se on ihan järkyttävän paljon!

Yksi ongelmahan on siinä, että ei voi vain sanoa, että hei te siellä, SEEEEEIS: silpominen kielletty, nyt tässä on käsky lopettaa se.

Silpominen on syvällä kulttuurissa eikä sillä ajatella pahaa. Se on osa aikuistumisriittiä.

Siksi silpomisen vastaisessa työssä on ihan hurjan paljon tekemistä. Se ei ole mikään yksiselitteinen juttu. Tietysti täytyy valistaa suurta määrää ihmisiä: tyttöjä, vanhempia, poikia, kyläpäälliköitä, yhteisön vanhimpia, silpojia, kyläkätilöitä, päättäjiä, uskonnollisia johtajia. Silpojia tulee kouluttaa uusiin ammatteihin; millä he muuten eläisivät, kun ennen elanto on tullut silpomisesta? Ja silpomista pakeneville tytöille on rakennettava turvataloja.

Lisäksi täytyy luoda vaihtoehtoisia aikuistumisriittejä – nämä rituaalit ovat perheille tärkeitä juhlia. Esimerkiksi lyhyessä ajassa Kenian Sookissa tällaisista vaihtoehtoisista aikuistumisriiteistä on alkanut tulla suosittuja. Yksi rohkea ja valveutunut perhe näyttää esimerkkiä olemalla silpomatta tyttöjään, ja naapurit voivat seurata esimerkkiä.

World Visionin vuosittaisen silpomisen vastaisen kampanjan nimi on Pelasta pimppi. Ja se on käynnissä NYT.

Kampanjalla kerätään varoja Kenian Sookissa tehtävään pitkäkestoiseen silpomiseen vastaiseen työhön. Sen avulla on jo pelastettu valtava määrä pimppejä. Valtava määrä tyttöjä. Ja työ jatkuu. Sitä todellakin tarvitaan.

Lisää kampanjasta voi lukea täältä.

Tytön pimpin pelastamalla pelastaa hänen terveytensä ja tulevaisuutensa.

Kampanjaan on helppo osallistua 10 euron arvoisella tekstiviestillä:
Tekstiviesti AUTAN numeroon 16499.

Netissä lahjoittamalla voi itse valita lahjoitussumman – nettilahjoituskaavake löytyy täältä.

Tähän kampanjaan osallistuminen on itselleni ”vakkari”. On hyvin helppo lähettää yksi tekstari ja antaa vähän omastaan. Kymppi pimpille? Irtoaisiko sinultakin?

Paola Suhonen on suunnitellut kampanjatuotteen, jonka viesti ei jää epäselväksi. Heijastimen saavat kaikki, jotka jättävät yhteystietonsa lahjoituksen yhteydessä. Jos teet tekstarilahjoituksen, sinuun ollaan erikseen yhteydessä ja kysytään yhteystietoja.

Kiitos!!! <3

Kerro ihmeessä tässä alla, jos osallistut kampanjaan! Se nimittäin selvästikin toimii inspiraationa muillekin <3

30

You Might Also Like

 • Venla
  5.2.2018 at 13:22

  Mukana <3.

  • krista
   5.2.2018 at 13:47

   Ihanaa, kiitos! <3

 • Kiia
  5.2.2018 at 13:24

  Mukana!

  • krista
   5.2.2018 at 13:48

   Jee, mahtavaa!!!

 • Mithun Heidi
  5.2.2018 at 14:41

  Muistan järjestötyöajoilta, kun kollega tuli kenttämatkalta ja kertoi kohdanneensa seuraavan tarinan: perhe ajatteli teiniäikäisen tyttärensä hankkituneen raskaaksi, koska kuukatiset loppuivat yht’äkkiä ja vatsa kasvoi palloksi. Isä päätyi ”häpeissään” äärimmäiseen ratkaisuun ja ampui tytön. Selvisi, että tyttö oli silvottu ja ommeltu niin pahasti, ettei kuukatisveri päässyt ulos vaan pakkautui mahaan..
  On tosi tärkeää, että järjestöt tekevät työtä asian eteen: kuten kerroitkin tarvitaan muutosta kokonaisissa kyläyhteisössä (muuten paluu vanhaan on liian helppoa) ja verkoistoissa joihin näistä kylistä solmitaan yhteyksiä/ avioliittoja. JA järjestöt pystyvät tähän haastavaan hommaan – meidän avullamme. Vahvasti mukana! <3

  • krista
   5.2.2018 at 15:04

   Uhhuh miten karu tarina, ihan vatsa kääntyi ympäri :(

   Ja nimenomaan, nämä on isoja asioita joihin tarvitaan pitkäjänteistä ja laajaa työtä. Ja kokonaisuushan jatkuu ihan (kaikkien terveysasioiden lisäksi) siihen asti, että tyttöjen koulutuksella olisi isoa merkitystä köyhyyden kanssa kamppailuun. Tai no tämä jäi omalta järjestöajalta mieleen :) Että yksittäisenä asiana JUST SE vaikuttaa niin moneen isoon asiaan. Ja silvottujen tyttöjen kohtaloksi on kuitenkin ajateltu se naimisiinmeno ja lasten teko, ja tosiaan se koulutie katkeaa siihen. Isoja asioita.

   Ja kiitos! <3

 • johanna
  5.2.2018 at 14:45

  Ehdottomas mukana! Mahtavaa että postaat tästä! :)

  • krista
   5.2.2018 at 15:07

   Mahtavaa, kiitos! <3 Ja kyllä, mun mielestä on niin niin niin tärkeä päästä kirjoittamaa tällaisista tärkeistä aiheista! <3 Niin moni haluaa auttaa, mutta tarvitsee sen "no nyt mä osallistun" -sykäyksen, ja toivottavasti tällainen kirjoitus voi sen aiheuttaa. Kun paljon porukkaa osallistuu, saadaan mahtavia juttuja aikaan! Sen näki siitä äitiyspakkauskeräyksestäkin <3 Sehän on/oli niii-iiiiin mieletön juttu! Siitä tuleekin muuten sitten lisää blogiin, kun meidän pakkaukset on siellä perillä! Toivottavasti saadaan kuvia ja kaikkea!

 • Heli
  5.2.2018 at 15:04

  Osallistuin. Itkin ja osallistuin.

  • krista
   5.2.2018 at 15:08

   <3 <3 <3 <3 <3 <3 Kiitos!

 • Jaakko
  5.2.2018 at 17:57

  Osallistuttu myös. Mun tekee pahaa lukea näistä lapsiin kohdistuvista julmuuksista, mutta silmien ummistaminen ei ainakaan auta.

  • krista
   5.2.2018 at 19:07

   Oot niiiii-iiin oikeassa: lapsiin kohdistuvissa julmuuksissa joskus pitää ihan skarpata, että ei jää liian ”syvälle ja pitkään” asioihin vellomaan. Mutta kamalia asioita tapahtuu eikä niiltä voi tosiaan silmiäänkään ummistaa. Kiitos, kun osallistuit!!!

 • Lintunen81
  5.2.2018 at 18:21

  Mukana <3

  • krista
   5.2.2018 at 19:08

   Jee, kiitos! <3

 • Justme
  5.2.2018 at 19:00

  En pidä nykyisen mallista kehitysapua järkevänä, mutta tämä kampanja osuu. Jo toisena vuonna mukana.

  • krista
   5.2.2018 at 19:14

   Mahtavaa, kiva että olet mukana! Itsekin teen juuri sitä, että ”valikoin” eri tahoilta sopivia kampanjoita, joihin osallistun. Ja tämä (niin toki tosi moni muukin) on tärkeä kampanja ja hyvää työtä!

 • Miitu
  5.2.2018 at 21:18

  Lahjoitettu.

  • krista
   5.2.2018 at 21:40

   Kiitos <3 <3 <3

 • Sussikka
  5.2.2018 at 21:59

  Kiitos, kun muistutit, että nyt oli taas pimpin pelastamisen aika! Lahjoitin, kuten viimekin vuonna. <3

  • krista
   6.2.2018 at 13:21

   Mahtavaa, kiitos! <3 Ja kyllä: muistutan niin mielelläni, tärkeä asia <3

 • iitamari
  5.2.2018 at 23:14

  Mukana ensimmäistä kertaa, muttei viimeistä. Paljon tulee infoa maailmalla tapahtuvista julmuuksista, mutta tämä kolahti – kiitos kun tuot näitä synkkiä, mutta tärkeitä asioita esille.

  • krista
   6.2.2018 at 13:27

   Kiitos, kun lähdit mukaan! <3 Ja kiitos myös kiitoksista; tää on mulle itsellenikin tärkeää. Koen myös itse suurta iloa tästä meidän mahtavasta valvelutuneesta blogiporukasta, joka on valmis tekemään hyväntekeväisyyttä ja osallistumaan yhdessä tärkeiden asioiden edistämiseen. Olette huippuja <3

 • Satu
  6.2.2018 at 10:06

  Mukana ehdottomasti tänäkin vuonna! Kiitos jakamisesta ja muistuttamisesta!!

  • krista
   6.2.2018 at 13:34

   Mahtavaa, kiitos! Näin paljon osallistujia, niin huippua!!!! <3 Jaan ja muistutan mielelläni <3

 • iituliina
  6.2.2018 at 14:25

  Kiitos muistutuksesta – osallistuin tänäkin vuonna!

  • krista
   6.2.2018 at 15:21

   Kiitos!!! <3 <3 <3

 • Erika
  6.2.2018 at 18:02

  Lahjoitin. Tämä aihe koskettaa jotenkin erityisen paljon ja niin toivon ettei joku päivä tämän asian puolesta tarvitsisi enää kampanjoida.

  • krista
   6.2.2018 at 18:19

   Totta! <3 Matka siihen, että tällaista kampanjaa ei tarvittaisi, on varmasti aivan valtavan pitkä. Mutta toisaalta: kyllähän maailma kehittyy kuitenkin jatkuvasti, koko ajan, ja paljon ennen "kaukana" olevia juttuja (vaikka tyyliin naisten äänioikeus) on nykyään jokapäiväistä. Joten siihen tähdätään! Että näiden eteen tehtäisiin niin paljon pitkäjänteistä työtä, että joskus tällainen on vain rankka merkintä historiassa, mutta ei enää tätä (sitä) päivää <3

 • HannaK
  7.2.2018 at 11:27

  Osallistuttu.

  • krista
   7.2.2018 at 11:35

   Mahtavaa, kiitos! <3

 • Sumonen
  7.2.2018 at 12:32

  Mukana. Ehdottomasti. Samantien laitoin tekstarin. Kiitos että teit tän postauksen!

  • krista
   7.2.2018 at 12:52

   Kiitos itsellesi <3 Nämä tekstarimahdollisuudet nykyään ovat kyllä niin hyviä: helppo tehdä osallistuminen heti, kun muutoinhan nämä jäävät helposti "no mä menen sitten, kun mulla on aikaa" -tyyppisesti venymään. Siksi hyvä saada just helposti "alta pois", ettei unohdu :) Kiitos kun lahjoitit! <3

 • Anni
  7.2.2018 at 16:35

  Viime vuonna lahjoitin ja kirjoitin blogipostauksen, ja nyt tein saman. Kiitos muistutuksesta!

  • krista
   7.2.2018 at 16:46

   Ooooo niin mahtavaa, että jaoit myös omassa blogissasi! Näin se viesti leviää <3 Kiiiiiiitos itsellesi! <3