Pa pa pa pa pa pa pa pa

Milloin viimeksi olet käynyt Papa-kokeissa?

Jos et muista tai siitä on kulunut yli kaksi vuotta, varaa itsellesi aika gynekologiseen irtosolukokeeseen välittömästi. Oikeasti. Älä lykkää asiaa hamaan tulevaisuuteen. Tee se heti.

*******

Ihanaa, saan viikonlopuksi rakkaan ystäväni kylään! Hih, kuulumisten vaihdosta tulee kyllä hieman yksipuoleista, sillä hän kuulemma käy lukemassa puutalobabylandian kuulumisia lähes päivittäin. Hänellä itsellään ei kuitenkaan lapsia ole. Eikä tule.

Häneltä löytyi siinä valtakunnallisessa 30-vuotisseulonnassa kohdunkaulan syöpä. Vaikka hän oli käynyt Papa-kokeessa kaksi vuotta aikaisemmin ja saanut silloin puhtaan (ei solumuutoksia) tuloksen.

Tavallisesti syöpä ei toki kehity niin nopeasti – Papassa seulotaan esiasteita, ja alle 30-vuotialla usein esiasteet kai ennemminkin häviävät itsestään eivätkä siis muutu syöväksi. Ystävän tapaus oli siis harvinainen.

Miten sitten syövästä selvitään?

Upealla sairaanhoidolla, totta kai. Ja tässä tapauksessa myös itkemällä ja nauramalla – useimmiten epäsovinnaisesti ”väärässä” paikassa ”väärään” aikaan.

Ystäväni otti vakiajatuksekseen: ”Mulla on oikeus itkeä, mulla on SYÖPÄ”. On oikeus itkeä kaupan kassajonossa, työpaikan opettajanhuoneessa, sairaalan käytävällä. Mitä siitä, jos joku ihmettelee tai katsoo pitkään? Nyt jos koskaan on oikeus itkeä ihan milloin huvittaa, tursuta räkää ja valua kyyneleitä, ”mulla on j*mankauta SYÖPÄ”.

Ja nauraa! Ystäväni hervoton huumorintaju muuttui (jos mahdollista) entistäkin roisimmaksi.

Eräissä bileissä ennen leikkausta ystäväni heitti koko illan rajua läppää homomiehen kanssa – ystävä vitsaili omasta syövästään, mies homoudestaan. Kun tuli kotiinlähdön aika, ystävä heitti hyvästiksi:

”Hei ens kerralla, kun nähdään, mulla ei ole enää syöpää – mutta sä oot edelleen homo!”

*******

Ystäväni ei siis koskaan saa lapsia. Eipä olisi halunnutkaan. Ja säästyypä siltä yli kolmekymppisten ”apua apua tehdäkö lapsia vai ei” -kriisiltä, kun asia on jo ikään kuin päätetty ja käsitelty.

Onni, rakkaus vai lapset -kolmikosta hän sai kaksi ensimmäistä – ihanaa! Hän saa rauhassa juoda aamukahvinsa ja lukea lehtensä. Pestä tukkansa. Katsoa miehensä kanssa scifi-leffoja aamuyöhön ja nukkua viikonloppuaamuina niin pitkään kuin huvittaa.

Hän on minulle kovasti rakas.

 

ps. Ystäväni totta kai luki tämän tekstin ja antoi luvan sen julkaisuun :)

1

You Might Also Like

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.10.2012 at 21:07

  Komppaan tähän vielä mamamamam mammografian puolesta. Ystävällä löydettiin erittäin aggressiivinen rintasyöpä massa-mammossa, onneksi meni sinne, lääkärikin sanoi, että muuten olisi voinut olla myöhäistä.
  Siispä, käykää niissä kunnan tarjoamissa tutkimuksissa. Oikeasti.

 • Lumiji
  27.10.2012 at 21:30

  Minä myös komppailen, käykää hyvät naiset mammossa ja papassa. Meillä +/-30 ihmisillä on yllättävän paljon yllättävän nopeasti kehittyviä syöpiä. 

  Liekö syynä e-pillerit vai lisäaineet, mutta paljon niitä on. Lähipiirissänkin.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  27.10.2012 at 23:18

  niin ja lapsillenne, ja miksei itellekin, oikeesti kannattaa ostaa ne HPV rokotteet. varmasti hinta kirpasee, mutta aika paljon enemmän haittaa mahdollisesta syövästä.

  vielä semmoinen palopuhe, että yleinen käsitys on se, että ei kannata rokottaa jos ei ole enää neitsyt. mutta ideanahan on se, että rokote estää tulevia infektioita, mistä sitä tietää onko jo saanut infektion aikasemmin vai ei? ja vaikka olisikin jonkun viruskannan jo saanut niin infektion voi saada uudelleen ja uudelleen, HPV kantoja on useampia, ja huonolla tuurilla se seuraava onkin juuri onkogeeninen.

 • Amma (Ei varmistettu)
  28.10.2012 at 00:34

  Tossa HPV-rokotetutkimuksessa aikanaan mukana olleena komppaan!! Mutta kauhistus, miten sitä nyt imettäessä noita tissejä koplaa niiden vaarallisten pahkuroiden varalta (kun tuntuu että ne on niitä TÄYNNÄ!!). Mut eiks aina vuoden imetys vähentäny 4pistejotain prosenttia rintasyöpää? Taidan siis imettää J:tä täysikäseksi asti niin saa paremmat suojat ittelle..

 • A. Sinivaara
  28.10.2012 at 01:29

  Paapapapaapapaapapapaapa maamamamaamamaamamamaama alkoi soida täällä päässä, mutta olikin vakavammasta jutusta puhe. Nimim. Viime kesän suomimatkan yksi ohjelmanumero oli papa.

 • HelloAochi
  28.10.2012 at 07:18

  Mulle sanottiin synnytyksen jälkitarkastuksessa, että mene papa kokeeseen alkusyksystä, kun et enää imetä. Nyt on kohta marraskuu ja imetän edelleen, eli en oikein tiedä milloin sinne pitäisi mennä. Kiitos kuitenkin muistutuksesta.

 • Mamma
  28.10.2012 at 10:05

  Kiitos muistutuksesta

  Ystäväsi vaikuttaa rohkealta ja vahvalta ja onneksi myös huumori on lääkettä :) Paras tuo ”homo vitsi” :D

 • Helloaochille (Ei varmistettu)
  28.10.2012 at 13:55

  Imetys ei kyllä estä papan ottamista, itse otatin puolisen vuotta synnytyksestä, vuosi sitten siis, ja imetän edelleen. Sen kun vaan seuloihin!

 • HelloAochi
  28.10.2012 at 14:09

  Ok! Kiitos.

 • juu (Ei varmistettu)
  29.10.2012 at 08:21

  Taas todistettiin vääräksi erään gynekologini vimmainen selitys siitä, että solumuutoksista syöpään kehittyminen vie ainakin 25 vuotta, että ihan turha ravata papassa vaikka solumuutoksia olisi ollutkin. :(

 • Mindeka
  29.10.2012 at 08:30

  Solumuutoksien jälkeen, kontrollit ovat  puolen- yhden vuoden välein ja kolme seuraavaa vuotta, joten kyllä ne aika nopeasti odottaa jotain tapahtuvan.

  Pelottavaa, jos juu:n kertoman mukainen gyne löytyy vielä jostain lääkäriasemalta. Taitaa olla vähän päivittämisen aihetta noissa tiedoissa hänellä?

 • Emma L.
  29.10.2012 at 19:54

  Mammografiaseulonnat aloitetaan 50-vuotiaana ja jatketaan tästä eteenpäin joka toinen vuosi – nuorempien naisten rinnan rakenne on vielä sen verran erilainen, ettei mammografiasta ole hyötyä. Puhumattakaan säderasituksesta – hedelmällisessä iässä olevien tulisi välttää turhaa säteilyä esimerkiksi röntgenistä tai CT-kuvauksista.

 • Kristaliina
  29.10.2012 at 22:32

  Kiitos Emma L tuosta tiedosta – että ei nyt ihan suin päin sinne mammografiaan sännätä :) Multakin on muutaman kerran gynekologi kysynyt että saako tunnustella rinnat. No kuule siitä vaan, jos on just ronkkinut sen toisen osastonkin :D Eli ehkä tuo rintojen tunnustelu siis tällä iällä riittää, vai mitä ootte mieltä?

  Mutta se papapapapapapapa sitten kaikille kahden vuoden välein! Tehdään kollektiivinen lupaus. Jookos?

  Mun ystävän syövän kehittyminen oli siis harvinaista. Tavallisesti se ei käy niin nopeasti, että 2 vuotta aikaisemmin ei ollut edes mitään solumuutoksia ja sitten olikin ehtinyt syöväksi asti. Eli harvinainen ikävä tapaus, mutta silti niinkin voi käydä.

   

 • Vim
  30.10.2012 at 12:56

  Kiitos muistutuksesta! Kalenterista tarkastin, että viime papasta on noin puolitoista vuotta. Kohta saakin siis varata uuden ajan.

  Eräs lapsuudentuttuni kuoli noin kuukausi sitten syöpään 26-vuotiaana. Kuulin tästä jälkikäteen ja tuli aika shokkina. Se alkoi rintasyöpänä. Hänen rintansa poistettiin ilmeisesti jo pari vuotta sitten ja syövän luultiin parantuneen, mutta se oli sittenkin ehtinyt levitä ainakin maksaan ja aivoihin. Tiesinhän minä, että rintasyöpää voi tulla nuorillekin naisille, mutta nyt sen vasta konkreettisesti tajusi, että ihan oikeasti voi tulla, kenelle vaan meistä. :/

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  30.10.2012 at 18:44

  Kannattaa miettiä, mitä myrkkyjä lapsiinsa tunkee rokotteina… http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=5418

 • Kristaliina
  30.10.2012 at 20:18

  Oho. No, onneksi ei tarvitse tuon rokotteen suhteen tehdä päätöstä vielä moneen moneen vuoteen… Aika jännittäviä kyllä aina nuo rokoiteasiat…

  Vim, osanottoni lapsuudentuttavasi kuolemasta. Se on aina pysäyttävää, kun joku, joka on lapsena ollut mukana samoissa leikeissä, onkin yhtä äkkiä lopullisesti poissa. Tajuaa jotenkin kaiken rajallisuuden. Itsellänikin on vähän vastaavia kokemuksia. Huh.