Oodi Fresitalle

Hih kerrottakoon heti näin alkuun, että Fresita ei sponsoroi tätä blogia. Saisi kyllä sponsoroida – sen verran usein täällä on tuota mansikkajuomaa hehkutettu. Ei ole silti yhteydenottopyyntöjä Fresita-markkinoinnista kuulunut. Höh. Ehkä ne eivät jostain syystä halua profiloitua tissuttelevaan kotiäitiin…?

Fresitani 2009

 

Otsikko lupaa oodin. Kuulukoon se vaikka näin:
”Uuu Fresita Fresita Fresita. Korkki sanoo poks. Krista sanoo hörps. Uuu Fresita Fresita Fresita.”

Totaalihurahdin tuohon mansikkaiseen herkkuun jo viitisen vuotta sitten. Ja aika monen pullollisen syvällä (hik) kokemuksella voin antaa Fresitan nauttimisohjeiksi seuraavat kolme kohtaa:

1. Fresita on hellepäivän juoma

Parhaimmillaan mansikkajuoma on korkattuna aurinkoisena kesäpäivänä viltillä – joko kirja kädessä tai hyvässä seurassa. Auringon laskemisen jälkeen nautittu Fresita on hukkaanheitettyä herkkua. Laita se mieluummin jääkaappiin ja odota kärsivällisesti seuraavaa hellepäivää.

2. Fresita ei ole humalahakujuomaa

Okei no voihan sillä varmaan kesäbilepäivän aloittaa (muista kuitenkin kohta yksi), mutta parhaimmillaan Fresita on silloin, kun sitä hörpsäisee juuri sen verran, että se ei kihahda vielä päähän. Mansikkajuoma on tavallista kuohuviiniä (?) laimeampaa, 8-prosenttista, eli siinä mielessä Fresitaa on helppo ottaa kuoharilasillinen myös silloin, kun ei halua itseään hiprakkaan.

3. Fresita nautitaan jääkylmänä

Oikeasti. Älä ikinä mene poksauttamaan huoneenlämpöistä pulloa. Ikinä. Oikeasti-oikeasti. Kyse ei ole vain makuasioista, vaan lämmin Fresita kuohuuuuuuuuuuu… Puoli pulloa leviää pitkin pientareita ennen kuin alle ehtii janoisinkaan loppasuu. Ja vaikka tietäisikin, että osa piknik-juomista kuuluu aina äiti-maalle , se on kuitenkin hukkaanheitettyä herkkua.

Fresitani 2010.

Ai miltä se sitten maistuu?

No jos vertaat sitä normaaleihin kuohuviineihin, niin… …älä vertaa. Muut punaväriset kuohuviinit ovat ihan-ihan erilaisia. Vai onko kukaan koskaan maistellut mitään vastaavaa?

Se on tosi mansikkaista – ei mistään aromista vaan ihan oikeasta mansikasta (kai?), ja siinä näkyy jopa niitä mansikoiden ”siemeniä” mukana. Kuohuvaa se toki on. Niin ja sanoinko jo, että mansikkaista.

Fresitani 2013.

Ai niin ja Alkon tilausvalikoimasta saa myös tällaisia minipikkupulloja. Itse olen sanonut vink vink Arabian kauppakeskuksen Alkoon vuosi sitten ja entisten kotikulmien Bulevardin Alkoon sitä ennen, ja sen jälkeen minipulloja on löytynyt kiltisti kylmähyllystä kesäisin.

Minipullot maksavat vähän alle 3 euroa ja sopivat täydellisesti Fresita-ohjeeseen nro. 2.

…että terveisiä vaan täältä puutarhakeinusta. Tuo viimeisen kuvan punainen juoma on nyt mulla tässä lasissa.

Oh!

1

You Might Also Like

 • Evis
  3.8.2013 at 18:44

  Pitää ihan oikeasti jo maistaa tuota fresitaa näin loman loppumetreillä, että onko se oikeasti noin hyvää! ;) Tosin se olisi kohdallani ikävä kyllä melko varmasti hukkaan heitettyä rahaa, sillä inhoan viinejä. Harmi kyllä, se kuuluu niihin asioihin joista haluaisin pitää.

  • Kristaliina
   3.8.2013 at 18:56

   Tsihihi tuntuupa oudolta yllyttää toisia ihmisiä juomaan alkoholia, mutta… maista, maista! Ja kerro mitä tykkäsit. Lupaan, että se ei maistu yhtään viiniltä – tää on just sellainen ”tyttöjuoma” (anteeksi stereotypia), jolle ”oikeat” viinintuntijat vaan hymähtelevät :)

   Mutta muista: auringonpaisteella ja sellaisella onnellisella kesäfiiliksellä – se kuuluu olennaisena asiaan! :)

   • Evis
    3.8.2013 at 19:07

    Toivotaan, että alkuvkolle osuu hyvät kelit niin voisi kokeilla vielä loman loppumetreillä ;) Pitää ostaa ensikerralla kaupungista jääkaappiin juoma odottelemaan!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  3.8.2013 at 19:23

  Kysymys tosi-fresita-fanille:
  Siis eikö susta sen maku ole muuttunut vuosien 2010-2013 välillä? (huom. äitiytyminen tapahtunut välissä)
  Siis myös musta se oli ennen tosi hyvää, mutta tänä vuonna olisin voinut vannoa, että makua on muutettu.
  Ja eikö siinä alunperin ollut mansikansiemeniä… nyt ei enää mun pullossa ollut.
  -jenni-

  • Kristaliina
   3.8.2013 at 22:49

   No nyt kun kysyt… Itse asiassa mulla on joskus ollut sellainen olo, että se ei maistukaan niin hyvältä ja että niitä siemeniä ois jotenkin vähemmän (tai ei ollenkaan) – mutta sitten se on taas mennyt ohi :D Nykyään mulle se Fresita on ehdollistunut sellaiseen kesäaurinkofiilikseen, että luultavasti mansikkamehukin ajaisi saman asian :)

   Voiskohan niitä siemeniä olla jossain pulloissa vaan vähemmän…? Hih nyt en voi tsekkaa, kun oman minipulloni jo päivällä hörpsäisin, mutta mun mielestä siinä kyllä ois ollut niitä ”hötöjä” :)

 • M-M
  3.8.2013 at 19:34

  Pitää varmaan itekki maistaa joku kerta, olet sie sitä niin monta kertaa hehkuttanut täällä :D

  • Kristaliina
   3.8.2013 at 23:22

   Toivottavasti tykkäät! :)

 • Mrs. J (Ei varmistettu)
  3.8.2013 at 20:21

  Kokeilehan J.C. Le Roux La Fleurette-nimistä kuoharia Alkon valikoimista. Aivan taivaallisen makeaa ihanuutta!

  • Kristaliina
   3.8.2013 at 23:25

   Kiitos vinkistä, täytyypä kokeilla! Mä en vaan tiedä, oisko se tällaisen vannoutuneen Fresita-fanin kamala takinkääntö, mitä jos mä tykkäisin siitä toisesta. Huih sentään :)

  • Anna-Reetta
   4.8.2013 at 02:01

   Kyseistä kuoharia oli mun ylioppilasjuhlissa alkumaljana :D makeaksi viiniksi kyllä erinomaista! 

 • Nipa1 (Ei varmistettu)
  3.8.2013 at 20:48

  Olen itse juonut hiukkasen kuoharia raskausaikana ja imettäessä hieman enemmänkin, siiderin tms tai jopa kaksi vuorokaudessa,silloin tällöin. Haluaisin tietää, mitä muiden ihmisten asenteita äitien alkoholinkäyttöön olet(te) kohdanneet. Alkoholin käyttö imettäessä on hankala juttu: holtiton käytös on luullakseni vaarallisempaa kuin alkoholi veressä… Tai ihan vaan se, ettei kaikki osaa lopettaa kahden jälkeen.
  Kuten huomaatte, olen aika samoilla linjoilla Kristaliinan kanssa, ja kaipaan siis tietooni pikkulasten äitien kohtaamia ulkopuolisten asenteita.

  • Kristaliina
   3.8.2013 at 22:59

   Itse olen kuvitellut näkeväni muutaman ”pitkän” katseen lähinnä nepalilaisessa ravintolassa ottaessani ruoan kanssa siiderin. Mutta muihin vastaaviin en ole oikein törmännyt – toisaalta en ole lapsen kanssa missään alkoholiterasseilla oleillutkaan :)

   Ovatko muut törmänneet millaisiin asenteisiin?

    

   Vakavampaa keskustelua alkoholista käytiin muuten täällä:

   http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/lasinen-lapsuus

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  3.8.2013 at 20:51

  Fresita on hyvää jos tykkää makeasta. Omaan suuhun liian makeaa, en saa lasillistakaan alas, paitsi sillon jos saan joukkoon kaadettua runsaasti vissyä silloin sen saa juotua, muttei se silloinkaan ole hyvää. Itse kuulun enemmän niihin ”oikesiin” viiniasiantuntiohin. ;D

  • Kristaliina
   3.8.2013 at 23:24

   Oijoijoi ei saa kaataa vissyä sekaan :) Hih joo oon mäkin oppinut näin ”iän myötä” ns. oikeista viineistäkin tykkäämään. Niitä ei vaan tule juurikaan juotua, kun yksin ei oikein tunnu viinipullon avaaminen mielekkäältä ja kun tuo Joel ei ollenkaan juo.

   …että jos pitää yksi huono puoli tuosta aviomiehestä sanoa, niin se on se, että se ei juo viiniä mun kanssa :)

 • Anna-Reetta
  3.8.2013 at 21:00

  Mun täytyy sanoa että ihmettelen suuresti tätä Fresita-fanitusta :D Olen kyseistä juomaa kahdesti juonut, eikä se ollut mielestäni oikein hyvää.(kyllä sitä juo, mutta noh.) Maku on oikeastaan melko esanssinen, eikä ollenkaan mansikkainen, sekä kaukana oikean kuoharin mausta.

  • Kristaliina
   3.8.2013 at 22:51

   MITÄ!? Joku ei tykkää Fresitasta!? :D

   Hih joo eli makuasioitahan nämä. Ja se on totta, että Fresita on erittäin kaukana kuoharin mausta, ja mun mielestä myös niistä muista ”maustetuista” kuohareista :)

   • Anna-Reetta
    4.8.2013 at 01:59

    Joooh :D siis varmaan tykkäisin fresitasta jos ensimmäiset viinikokemukset olisivat syntyneet fresitan parissa, mutta kun jo 17-vuotiaana maistelin puolikuivia valkkareita niin peli oli siinä vaiheessa jo aika menetetty.

    Suosikki kuohariksi on noussut eräs ihan fresitan vastakohta: kuiva (vai olikohan se puolikuiva), hieman päärynäinen, paahteinen, kevyt ja hapokas kuohari jonka nimen (sekä pullon ulkonäön) olen autuaasti unohtanut.. 

 • Liisa
  3.8.2013 at 21:46

  Minäkään en pidä Fresitasta, ja minunkin suussani se maistui enemmän esanssille kuin oikealle mansikalle, vaikka kyllä siinä pullossa jotain roskia oli (vuonna 2010).

  Oma lempialkoholini :D on tämä: http://www.alko.fi/tuotteet/453777/ Se on kuohuvaa punkkua, mutta punkuksi tosi marjaisa ja hieman makea. Toinen suuri suosikkini on kirsikkaolut. Ah!

  Mepä muuten lähdemme ihan kohta mieheni kanssa kahdestaan ulos. :) Piknik-koriin on pakattu viiniä, juustoja ja kynttilöitä, viltti on valmiiksi takapihalla ja nyt odotellaan että Ilo on sikeässä unessa ja ilta hämärtyy. Että ilman ns. turvaverkkoja elävät pikkulasten vanhemmatko eivät muka pääse kahdestaan ulos, kukkua! :)

  • Kristaliina
   3.8.2013 at 22:06

   Ooh! Ihan täydellisen kuuloinen piknik – ja ulkona on vielä ihan täydellinen kesäiltakin, oh! Meidän täytyy kyllä kans tehdä samanlainen iltapiknik pian, että vielä tänä kesänä ehditään. Ihanaa loppukesän iltaa ja yötä teille!

 • Adiina
  3.8.2013 at 22:01

  Oi nam! Meidän häissä (huomenna tasan vuosi sitten) oli Fresitaa tarjolla. Muutama laatikollinen jäi häistä ylimääräistä, joten tänä kesänä meillä on poksauteltu yksi jos toinenkin pullo. 

 • FFFifi
  4.8.2013 at 10:51

  Siis Alkosta olisi voinut saada pikkupullon!? Mä kiersin silloin kolmessa keskustan Alkossa, eikä niissä ollut, joten ajatettelin, että niitä saa vaan laivoilta :/

  Sitä jääkaapissa odottavaa isoa pulloakin ostin aika kauan. Ensin ruotsinlaivalla katselin, ja myyjä sanoi että osta ihmeessä, Suomessa maksaa yli kympin. (Eihän maksa?!) Jätin kuitenkin hyllyyn. Sitten mentiin Tallinnaan ja pyysin seurueen viinakauppaan suuntaajaa tuomaan mulle pullon, ei tuonut. Ostin sen lopulta tax freestä ja siellä jääkaapissa se nyt odottelee. Parempi olla hyvää tuon mainostuksen ja tämän vaivannäön jälkeen :D

  • Kristaliina
   4.8.2013 at 23:55

   Oi ei tässähän tulee kohta jo ihan paineet – nyt jos sä et tykkääkään, niin voit syyttää mua tuosta kaikesta vaivannäöstä ja (melkein) kympin rahanmenosta. Joo, 9e 99 senttiä sen hinta taisi ainakin joskus olla.

   Juu, niitä pikkupulloja voi pyytää tilaamaan sinne Alkoon – jos ei ole käynyt niin onnellisesti, että joku toinen loppasuu on niitä sinne jo toivonut :)

 • kao kao
  4.8.2013 at 13:46

  Oi se on kyllä ihanaa, mut vitsit se kuohuu. Kaveri kuohutti kerran puoli pulloa ulos niin se oli meidän kengissä :D sanoin et tästälähin mä avaan pullot alan ammattilaisena, ihan vain

 • kao kao
  4.8.2013 at 13:47

  Oi se on kyllä ihanaa, mut vitsit se kuohuu. Kaveri kuohutti kerran puoli pulloa ulos niin se oli meidän kengissä :D sanoin et tästälähin mä avaan pullot alan ammattilaisena, ihan vain pelastaakseni kenkäni hyökkäyksiltä.. :D (ja piti sit mennä terdelle, kun kuohari loppui.. harmillista)

  • Kristaliina
   4.8.2013 at 23:57

   Juu, sen pitää olla ihan-ihan kylmää tai muuten se kuohuu – eikä tietysti hölskytelläkään saa :) Joelilla on jo aika hyvä avaamistekniikka, on se niitä tässä viiden vuoden aikana mulle aika monta avannut (itsehän en siis kyllä saa sitä auki, pelkään sitä poksahtamista) :)

 • Ede@
  4.8.2013 at 20:29

  Aijai saiskohan sitä täältäkin:)
  Täytyy katsella oisko sen verta onnea löytää kyseinen juoma;).
  En oo ennemmin juonut kyseistä mutta nyt sait
  sen kuulostaa niin hyvältä,
  et testiä kehiin hih.

  Ede@

   

  • Kristaliina
   4.8.2013 at 23:58

   Juu, suosittelen – ja tosiaan ennen kuin tulee syksy, tää on siis ihan kesäjuoma :)

 • Melina G
  4.8.2013 at 22:57

  Ei kannata sopia Kristaliinan kanssa vaihtariksi pulloa Fresitaa, koska se on todennäköisesti hörpsitty ennen niitä vaihtaritreffejä. Että hyvää vissiin on. :-) :-) 

  • Kristaliina
   4.8.2013 at 23:49

   Tsihihihi SORI! :D

 • Sarppa (Ei varmistettu)
  5.8.2013 at 15:45

  Näin ne makumieltymykset eroaa toisistaan! Minä onneton latasin ilman koemaisteluja vuosi sitten kärryt täyteen Fresitaa, alkumaljoiksi häihin. Se kun oli niin kehuttua, ja mansikkaiset maut on meikäläisenkin herkkua. Olin kuitenkin tosi pettynyt makuun, en tiedä osuiko meille joku fiasko pullo mahdollisesti.. vierailta en kehdannut kysyä mielipiteitä kun itse olin oksentaa. En ole sittemmin uskaltanut ko juomaa kokeilla.

 • Tee (Ei varmistettu)
  13.8.2013 at 10:57

  Anteeksi, nyt tulee tosi mauton kommentti jos on vähän herkkä mielikuville. Tähän liittyy kuitenkin ihania muistoja.

  Synnyttäessäni esikoistani minulta ns. puhkaistiin kalvot että lapsivedet loiskahtaisivat. Olin siinä vaiheessa todella kepeässä ilokaasupilvessä ja epiduraalitilaan sykähteli lämpöistä kipulääkettä. Kikattelin lapsivesien hulahtaessa, että ”ihan saman väristä kuin Fresita!” No olihan se! Kätilö vaan pudisteli päätään ja lisäsi kaasuseoksen hapen prosenttiosuutta. :D

  • Kristaliina
   13.8.2013 at 11:08

   Hihihihihihihi!
   (tää on just muntyyppistä huumoria :D)

 • FFFifi
  19.8.2013 at 12:06

  Nyt on maistettu!!! Ostin rohkeasti kaksi pulloa lisää ennen kuin join edes sen ekan ja tarjosin rapujuhlien alkumaljana. Vähän jotkut nyrpisteli, mutta täytyy sanoa että yllättävän hyvää se oli! Valituksena sanottakoon, että kävi niin kuin kevyttuotteiden kanssa: tässähän on paaaljon vähemmän alkoholia kuin skumpassa yleensä, voin siis juoda tätä paaaljon nopeammin :P