Mä kyllä tavallaan ihan ymmärrän, että tämä ei välttämättä näytä kaikkien mielestä kovin herkulliselta:
…mutta sitä se on.
Mun henkilökohtainen nepalilisravintolatragediahan on se, että en ikinä voi ottaa siellä mitään muuta kuin Paneer Chilin. Koska se vaan on niii-iiiin parasta. Teoriassa voisin ottaa jonkun muun ruoan, jos söisin nepalilaisessa kaksi kertaa päivässä ja eka kerralla olisin syönyt jo Paneer Chilin ”pois alta”. Siis teoriassa. Käytännössä tätä ei tietenkään koskaan ole tapahtunut.
Onneksi sentään kotona Joel kokkailee paljon intialaistyyppisiä kasvispöperöitä. Yksi meidän kotikeittiön perusherkuista on Palak Paneer. Sellaisella muuten herkuttelin myös viime viikolla kaverin luona naperotreffeillä (nam! kiitos!), ja siitä intoutuneena ajattelin laittaa meidänkin oman reseptin jakoon.
Paitsi hmm: kuulemma meidän resepti on joka kerran eri – joskus tämä (periaatteessa) sama ruoka on näyttänyt lautasella tältä:
Nooh, kärtin Joelilta nyt sitten kuitenkin reseptin. Heh josta näkee, että se todellakin laittaa näihin pöperöihin, mitä nyt kaapista sattuu (mieluiten avattuna) löytymään. ”Oikeaoppisuutta” on siis turha odottaa. Suluissa ainesten taustatarinoita – niin joo, ja tällä reseptillä tuli siis tuo ensimmäisen kuvan pöperö.
Palak Paneer a la Joel:
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl oliiviöljyä (koska rypsiöljyä oli vain 1 rkl)
1/2 punasipuli (puolet on laitettu munakkaaseen 3-4 päivää aiemmin)
1/4 munakoiso (ai tällainenkin on täälllä jääkaapissa)
1 rkl sambal oelekia
1 rkl valkosipulimurskaa
2 pakastepussia hienonnettua pinaattia (sulatetaan mikrossa ensin)
300 g tomaattimurskaa (pakkauksesta on eilen laitettu vajaa puolet pastakastikkeeseen)
5 miniluumutomaattia (ovat vähän pehmenneet eivätkä varmaan enää maistu raakoina)
1 dl kookoskermaa (puolet purkista on toissapäivänä laitettu bataattikeittoon)
1/2 dl kuohukermaa (kookoskerman korvikkeeksi)
300 g leipäjuustoa (Joel on avannut paketin edellisenä iltana ja syönyt osan puolukkahillon kera kun ei ole jaksanut muutakaan)
4 rkl kaurahiutaleita (tää on vähän litkua)
1 tl garam masalaa
1 tl kuivattua inkivääriä
1 tl kuminaa (koska juustokumina on loppu, on ollut jo puoli vuotta, mutta sitä ei koskaan muista kaupassa)
Kaikki ainekset laitetaan pannulle suurin piirtein tuossa järjestyksessä, sekoittaen ja hauduttaen fiiliksen mukaan. Kastike on valmis kun riisi on kypsää, olettaen että muistit laittaa sen kiehumaan.
Huom! Mitään ei ole oikeasti punnittu tai mitattu, kaikki luvut silmämääräisiä arvioita.
Nam!
…ja maistuu muuten tirpallekin!
2
CougarWoman
29.10.2014 at 19:19Oisko tuosta lihansyöjäversio että leipäjuuston asemesta vaikka chicken wingsejä tai muuta rasvaista kanaa sen 300g? :) Tuli nälkä.
tyttösen äiti (Ei varmistettu)
29.10.2014 at 19:22Oi, palak paneer on ihan parasta! Ja ihan hyvän kuuloinen tuo Joelin resepti :)
kao kao
29.10.2014 at 19:39Oi, saako teille tulla syömään? toi on mun ehdoton favorit nepalilaisessa/intialaisessa <3
Silkkitassu
29.10.2014 at 19:59Mä en jostain syystä pidä intialaisesta. Ehkä ne on ne mausteyhdistelmät etten ole niihin tottunut. Toisaalta tykkään eniten syödä ruokani niin että ruoka-aineet eivät ole sekoitettuna liikaa toisiinsa. Eli hyvin simppeliä ja sekoittamatonta. Tänään meidän maistelulautasella oli kampasimpukoita, vihreitä pitkiä papuja ja maustettuja tomaatteja. Lisäksi pääruuaksi oli paistettua lohta, samoja vihreitä papuja ja kuorellisia lohkoperunoita. Nomnomnom….
annemi
29.10.2014 at 21:22Palak Paneer on parasta!!
Mammara
29.10.2014 at 21:49Kaurahiutaleita! Kerro lisää! Joo! En ole törmännyt ennen ja nyt alko kiinnostaa! Siis laitetaanko useinkin ruuan joukkoon kaurahiutaleita? Olenko mä jäänyt paitsi jostain nerokkaasta jutusta?
Cpop
29.10.2014 at 22:01Nyt mulla on karmee nälkä ja jääkaapissa on ”vaan” lohta ja perunoita jotka jostain syystä aiheuttaa miulle närästystä D:
Välillä parhaat pöperöt kyllä tulee just tolla ”mitäs täällä kaapissa oikein on” tyylillä!
Noora Koo (Ei varmistettu)
29.10.2014 at 22:44Palak paneer on myös mun ehdoton lemppari nepalilaisissa ja intialaisissa ravintoloissa. On jotenkin vaikeaa valita mitään muuta kun aina tulee sellainen olo, että se olisi kuitenkin parasta! :) Olen useamman kerran tehnyt kotonakin. Käytän yleensä säilykepurkissa olevaa pinaattia, sitä saa etnisistä kaupoista. Jotenkin se antaa vähän samanlaisen maun kuin ravintolan palak paneerissa. Myös meidän 2,5 tytölle maistuu hyvin (itse asiassa mikä tahansa missä on pinaattia on herkkua).
minna
30.10.2014 at 07:51Nam! Palak paneer on täälläkin kovassa huudossa. Lähi-nepalilaisen take away -annos on hintaansa nähden valtava ja niiiiin hyvää, joten en ole edes harkinnut kokkaavani tätä itse. Pitäis ehkä joskus testata!
Morgaise (Ei varmistettu)
30.10.2014 at 12:46Pikkukaupunkielämän tragedioita. Täältä ei saa edes falafeleja, mikä on aika käsittämätöntä 20 000 ihmisen alueella jossa on yli 10 kebab/pizzapaikkaa. Tahtoo edes yhden kiinalaisen/nepalilaisen/jonkun mistä saisi muutakin kasvisruokaa kuin fetasalaatin…. Luin muuten unijuttunne K&T-lehdestä, ilmestyi tänään :)
murina
30.10.2014 at 13:19Mäkin teen ruokaa aina noin ”mitäs täältä kaapista löytyy???” ja sitten kun joskus sattuu tulemaan oikein megaherkullinen yhdistelmä ja perhe kyselee, että voitko tehdä toistekin, joutuu aina vastamaan, että enhän mä enää muista mitä ja jkuinka paljon mä sinne laitoin :D
__Laura__ (Ei varmistettu)
30.10.2014 at 14:40Näyttää ihan superhyvältä! Paneer-ruoat on nepalilaisissa ihania, oon aina harmitellut sitä, miten niitä sais kotona tehtyä. Leipäjuustoa en oo tainnu koskaan tullu ajatelleeks, onks se autenttisen makuista? Tää resepti menee varmaan heti ens viikolla kokeiluun!
Kristaliina
30.10.2014 at 14:48Mä tykkään leipäjuuston rakenteesta, mut toinen hyvä ja ehkä autenttisempi on sellainen Ingmanin kotijuusto. Se on meillä tavallisemmin ollut se ”juustoaines”!
Vierailija (Ei varmistettu)
30.10.2014 at 15:44Oi tuollaista meille kans! Kysyhän Joelilta et mistä on löytänyt mausteet tuohon? Vai löytyykö ihan perus Prismasta moisia? Niin siis, miehen kokkailuja varten utelen. Se on fakta et silloin pöydässä paremmat pöperöt :)
Pöperöhöperö (Ei varmistettu)
31.10.2014 at 15:41http://safkatutka.fi/lasten-purkkiruoka-monikansallisten-yritysten-tuott…
Tuli tuo mieleen kun muistaisin et oot purkkiruokajuttuja kirjoitellu :) hyvä teksti sinällään, että kirjoittaja ei tuomitse vanhempia, vaan tiedon lisääminen tarkoituksenaan. Meillä syödään joskus purkista, mutta pääsääntöisesti itsetehtyä. ( johtuu myös siitä, että allergoita sen verran, että harva purkkiruoka sopii…)
Mietin vaan,kun kaikissa noissa karkkijutuissa yms. ootte tarkkoja ja lapsentahtisesti elelette, niin miksi vauva syö vain purkkiruokaa? Vai oonko väärin ymmärtäny :)
Kristaliina
1.11.2014 at 20:39Joo nää on näitä sarjassamme ”kaikkeen ei pysty”. Näillä mennään. Täällä (keskustelussa ehkä enemmän) ja täällä vanhempaa juttua myös.
Marsikka
31.10.2014 at 16:26Mulla on ihan sama että suosikki-intialaisessa on aina pakko ottaa se sama annos, shahi paneer. Ei vaan voi riskeerata. :D
Kristaliina
1.11.2014 at 20:40Hei jos tuosta tykkäät, niin kantsii myös kokeilla tuota mun Paneer Chiliä. …jos siis et oo jo kokeillut :) Vähän samaa tyyliä, paitsi shahi on vähän kermaisempi ja chili puolestaan tulisempi :) Mä siis kans otan shahi paneerin, jos paneer chiliä ei ole listalla.
Marsikka
2.11.2014 at 11:53Ihan kuin joskus oisin jossain nepalilaisessa ottanut ton, ja ainakin siellä se oli mun makuun vähän liian chilinen. Mutta nuo tulisuudethan riippuu yleensä paikasta. Ehkä tämän vinkin myötä uskaltaudun kuitenkin kokeilemaan toistekin. :)
Tästä postauksesta innostuneena muuten sanoin miehelleni (joka meillä yleensä ruokaa laittaa), että voisi joskus kokeilla tehdä mulle shahi paneeria. Sitä odotellessa. :P
elf (Ei varmistettu)
3.11.2014 at 11:29Oottehan joskus tehneet paneer-juustoa myös itse? Se on ihan tosi simppeliä! Aikaa tietty hiukan vaatii että tiivistyy (30 min tai tunnin). Resepti lyhyesti: Kaada kiehuvaan maitoon maustamatonta jukurttia kunnes herottuu, kerää hera siivilään (jos jukurtin maku haittaa seosta voi huuhtoa), mausta ja laita painon alle tiivistymään (juustoharsosta on apua). Tee kastike – käytä juusto!
Kristaliina
3.11.2014 at 11:39Ei olla koskaan kokeiltu – täytyypä vinkata Joelille!