Mitä tehdä banaanikärpäsille?

Spoilaan heti alkuun töräyttämällä ilmoille oman näkemykseni ja vastaamalla otsikon kysymykseen: ei yhtään mitään.

Missä banaani, siellä kärpänen.

Olen nyt tänä syksynä jotenkin yllättävän paljon törmännyt banaanikärpäsangstiin. Tuskailuun noista pienistä öttiäisistä ja senviiteenkymmeneen ideaan, että miten nuo minipörriäiset saataisiin kotoa pois.

Ja olen ollut tosi ihmeissäni. Mistä lähtien banaanikärpäset(kin) ovat olleet sellaisen megatorjuntaoperaation ja kodinräjäytyksen aiheuttajia? Onko näin aina ollut ja mulla vaan jäänyt memo saamatta?

Itse kun olen aina ajatellut, että oho kato banaanikärpäsiä, kappas mulla onkin tossa hedelmiä pöydällä tai bioroskis viemättä. En tee mitään (tai korkeintaan syön ne pöydällä olevat banaanit), ja sitten ne vaan häviää.

Keskusta-asunnoissa mulla oli aikoinaan useammassa asunnossa sokeritoukkia. Meiltä on hävitetty jauhokoisaa, koiperhosia, turkiskuoriaisia ja hitsi vie täitä.

Kaikkiin operaatio. Kuurausta, puunausta, myrkytystä, pakastusta ja saunotusta, täikampaa ja shampoota päähän. Mutta eipä ole tullut mieleenkään, että banaanikärpäsetkin jotain toimenpiteitä aiheuttaisi!

Mä jotenkin ajattelen, että me eletään maailmassa, jossa (onneksi) on öttiäisiä. Banaanikärpäset ovat täysin harmittomia pikkupörriäisiä, jotka ilmestyvät paikalle (mun kokemusten mukaan) etenkin syksyisin ja kun kotona on pöydällä hedelmiä.

Ja kun ne hedelmät on loppu (tai biojätteet viety), ne banaanikärpäsetkin häviävät.

Vähän niin kuin loppukesällä sisään pyrkivät lukit. Eihän se silleen kivaa ole, mutta kuuluvat elämään.

Just nyt tällä hetkellä meilläkin on jonkinlainen banskukärpäsinvaasio – taitaa olla se aika vuodesta – meneillään. Mutta siinäpä olkoon.

Onko muilla tällaista samanlaista hälläväliäasennetta banaanikärpäsiä kohtaan, vai oletteko julistaneet täystorjuntasodan keittiössä tänä syksynä?

PS. Ansa/torjuntavinkkejäkin toki saa laittaa. Jos joku muu niitä haluaa hyödyntää. Itsehän jatkossakaan en aio tehdä mitään koska en tykkää tehdä ongelmia asioista, jotka ei itselle tunnu ongelmilta, haha.

26

You Might Also Like

 • Emiliakatariina
  2.10.2023 at 17:20

  En ole myöskään osannut ajatella et olis ongelma. :D meillä myös banaanikärpäset, normaalit kärpäset, muurahaiset, lukot ja ties mitkä muut ihan normaaleja vierailijoita. Ja menemättä edes noihin päiväkodista tuleviin täi- ja kihomatotartuntoihin. Kuuluu elämään! :D

  • krista
   2.10.2023 at 17:22

   Joo sama! Paitsi okei hämähäkkien kanssa joskus puutaloon muuttaessa en ollut ihan niin relax: https://www.puutalobaby.fi/elamaa-suurempi-hamahakki-ota-lapsesi-ja-pakene/

   • Anna
    2.10.2023 at 18:44

    Huonehämähäkit on meillä oikein tervetulleita ystäviä, mutta kärpäset kiikutan ulos (koska kakkivat ikkunoihin ja tietokoneen näyttöihin). Ennen tykkäsin lukeista, mutta sen jälkeen kun kerran suihkuun mennessä löysin lattialta lukin, joka imi mehuja toisesta lukista, on tullut pieniä inhon tunteita niitä kohtaan. Yritän kuitenkin suhtautua niihin asiallisesti ja joko annan olla tai sitten kannan hellästi ulos, että pääsen näkemästä toistakertaa niiden kannibalismia :D Tehkööt mitä haluavat silloin kun en ole näkemässä.

    • krista
     3.10.2023 at 17:40

     Iyyyyh, kannibaalilukki!

 • Anna
  2.10.2023 at 18:40

  Ongelma ne on varmaan sen mielikuvan takia, joka banaanikärpäsistä tulee, että keittiö olisi likainen, roskikset viemättä ja mätiähedelmiä kulhossa.
  Minä ainakin huomaan banaanikärpästen tullessa heti ajattelevani, että ne pitää saada pois ennen kun tulee vieraita.
  Oma kikkani on ollut imuroida kärpäset suoraan ilmasta. Tämän kun tekee useamman kerran päivässä niin kyllä ne ainakin vähenee.
  Tänä syksynä kuitenkin iski laiskuus ja hälläväliä-asenne. Totesin, että laitetaan kompostiastiaan ilmatiivis kansi päälle ja osa hedelmistä jääkaappiin (ne jotka sen kestää) ja loput syödään pois. Ja kappas kun invaasio on ollut paljon hillitympi kuin monina vuosina kun olen oikein taistellut noita otuksia vastaan!

  Ps. Sokeritoukat on kyllä aika söpöjä niin kauan kun pysyvät kylppärissä eivätkä syö ohuisiin merinovillavaatteisiin reikiä tai möngi keittiön pöydillä.

  • krista
   3.10.2023 at 17:43

   Joo siis luultavasti tää on joku mielikuvajuttu! Mäkin myönnän, että joskus, jos jossain ravintolassa on ollut banaanikärpäsiä, on tullut jotenkin huono yleisvaikutelma. Mutta ei ne jotenkin omassa kodissa haittaa :D

   Tosi moni on muuten Instassakin sanonut tuon imuroinnin!

   Ahhaha mä en kyllä ehkä niin pitkälle menisi, että sanoisin sokeritoukkia söpöiksi :D Meillä täällä niitä ei ole ollut, mutta tosiaan kantakaupungin kerrostaloasunnoissa kyllä monessa! Kylppärissä vaan vilisi, kun valoit laittoi päälle, YÖKS :D

   • Anna
    3.10.2023 at 19:29

    Ne on jotenkin sen näköisiä, että olisivat olleet sen näköisiä ainakin tuhat vuotta. Kaunis metallihohtopinta (sitähän autoihinkin nykyään kaikki haluaa?). Sulavalinjaisia otuksia :D Ihan ok kun niitä on yksi tai kaksi (joskus tapasin jutella niille vessassa käydessä). Ja sittenntajusin, että ne syö meidän vaatteisiin reikiä!!! Että se taas siitä yhteisymmärryksestä xD

 • Tilia_cordata
  4.10.2023 at 10:05

  Baanaanikärpästen öklöys tulee siitä, että ne pesivät keittiön lavuaarin viemäriputkessa ja tulevat sieltä viemäristä likaisine pikku jalkoineen steppailemaan syötävien hedelmien ja muiden ns. puhtaiden asioiden päälle.

  • krista
   4.10.2023 at 14:36

   Eeeeeeei kai? En ole koskaan kuullut, että olisivat viemäristä kotoisin, vaan ne on munineet kotiin tulevien hedelmien pinnalle.

   • Anna
    5.10.2023 at 13:33

    Minä luulen kanssa, että tulevat hedelmien mukana ja sieltä viemäriaukolta hakevat vaan kosteutta tai sitten viemäriin on huuhdottu ruuantähteitä, jotka jumittaa siellä ja houkuttelee kärpäsiä.

 • Kiasa
  7.10.2023 at 08:25

  Mulla on ollut sama ajatus, että kyllä ne häviää kun vie biojätteet ja syö hedelmät (tai laittaa jääkaappiin). Mutta tänä syksynä ei hävinneetkään vaan lisääntyivät vain päivä päivältä. Heti kun oli joku pikku kurkunpala hetken leikkuulaudalla, se oli täynnä kärpäsiä. Lopulta kun meillä oli keittiönkaappien ovet mustanaan banaanikärpäsiä jotka eivät hävinneet vaan aina vain lisääntyvät, suostuin siihen että ne imuroidaan. Monta kertaa piti imuroida mutta lopulta niitä ei enää ilmestynyt.

 • Nro 26
  8.10.2023 at 08:44

  Mulla on sellanen näppituntuma (en tiedä pitääkö paikkaansa), että ne lisääntyy lämpimässä nopeemmin. Teidän keittiö on melko viileä, ehkä ne ei lisäänny niin nopeesti, että ehtisit inhostua niistä?

  Meidän keittiö lämpenee nopeesti jos aurinko paistaa, ja puolessa päivässä niitä on jo ihan saakelisti. Tämä siis koko kesän ongelma, ei pelkästään syksyisin. Toki me ei ihan aina myöskään heti viedä niitä biojätteitä, niin eskaloituu nopeesti parissa päivässä. Silloin tilanne on melkein pahempi kun lopulta vie biojätteet, sillä sitten banaanikärpäset leviää koko kämppään, olohuoneeseen ja kylppäriinkin etsimään syötävää.

  Ite en jaksa inhostua myöskään, en ennen kuin ne nälissään alkavat piirittää ihmisiä (siltä se tuntuu! 😄) ja leijailevat silmille, silloin ne alkaa ärsyttää.