Matkamuistoja 1: raskaana reippureissulla Vietnamissa

Voisin ehkä sanoa, että ”lukijoiden toiveesta”pyysihän wry taannoin, että kertoisin jotain reissuistamme. Mutta totuushan on tietysti se, että itsestänikin on iiiiihana päästä kaivelemaan vanhoja reissukuvia ja fiiliksiä. Täten siis käynnistyköön sarjamme ”kotiäiti muistelee menneitä”: matkamuistoja maailmalta!

*******

Tavallisesti matkakuumeiden nousu on tapahtunut minulla aina akuutisti loka-marraskuun vaihteessa ja on ollut suoraan verrannollinen taivaalta tippuvan räntäp*skan (anteeksi) määrään. Vietnamin-matkan suhteen tapahtui kuitenkin erikoinen poikkeus: olimme itse asiassa katselemassa edellisen kesän reissuvaihtoehtoja, kun ihan huvikseni klikkasin hakuun Vietnamin ja ajankohdaksi seuraavan joulun. Tavallisesti kun joulun aika on matkustajalle kalleinta. Tonni, tonnikakssataa, tonnisata…. VIISISATAAYHDEKSÄNKYMPPIÄ! Täh? Yhden tietyn päiväyhdistelmän kohdalla hinta oli lähes puolet ympäröivien päivien hinnoista. Lähtö jouluaaton aattona, paluu pe 13. päivä – ovatko aasialaiset taikauskoisia…?

No, me emme olleet: klik klik, ja lennot oli varattu.

vinkki 1: Lennot ovat halvimpia sesonkien ulkopuolella – jos haluat matkustaa yleisinä loma-aikoina (joulu, pääsiäinen), varaudu kalliimpiin hintoihin tai varaa lennot todella paljon etukäteen. Tai pysy reissun päällä pidempään: esim. joulukuun puolivälissä lähtiessä ja tammikuun lopussa palatessa on yleensä suht halpaa. Tsekkaa portaalien (esim. eBookers, SuperSaver) lisäksi myös ”portaalien portaalit”, jotka listaavat edullisimmat lennot useammasta perusportaalista.

vinkki 2: Jos matkustat ”perusturistikohteeseen”, tsekkaa myös matkatoimistojen äkkilähdöt. Vaikkapa Thaimaahan voi päästä halvemmalla ottamalla ”jokerimatkan” tai pelkät lennot matkatoimistolta. Majoituksen voi vaan pokkana jättää käyttämättä ja lähteä rinkan kanssa parempaa rauhaa etsimään! Itse matkasimme esim. Kreikkaan saarihyppelemään ”jokerilla” ja jätimme järkkybilehotellihuoneemme Kosilla kokonaan korkkaamatta. Jatkoimme vaam välittömästi matkaamme lautoilla pienemmille ihanille pikkusaarille.

Lennot ostaessamme alkukesästä vauva ei ollut läsnä edes ohimenevänä välähdyksenä kummankaan ajatuksissa. Mutta niinhän siinä sitten kävi, että lähdön lähestyessä olin noin viidennellä kuukaudella mahakkaana.

vinkki 3: Raskaana mielestäni voi matkustaa, jos kaikki on mennyt raskaudessa normaalisti. Välttäisin kuitenkin pahoinvointi/väsymyskautta alussa sekä tietysti viimeisiä hetkiä. Itselläni viikot 18-22 olivat oikein hyvinvoivaa aikaa – tämä tietysti vaihtelee.

Suurin jännitys matkaan lähtiessä olikin tällä kertaa rakenneultra: se saatiin siirrettyä reissua edeltävään päivään, jolloin minun olisi itse asiassa pitänyt olla Keski-Suomessa ryypp kehityspäivillä. En ollut uskaltanut kertoa raskaudesta töissäkään kuin esimiehelleni ja parille taitavalle mahabongarille; paineita paineita aaargh. Ja kun rakenneultra näytti, että kaikki on hyvin ja tyttö tulossa, heittelimme tavarat kiireellä rinkkoihin ja viestitin työkavereille laskettelukeskuksen iltarientoihin: nyt se on julkista, saa kertoa! Esimies oli kuulemma julkistanut uutisen maljaa nostaen ja pöydällä seisten.

Heti raskauden tajuttuamme ajatuksenamme oli, että reissuun silti lähdetään, jos kaikki vaan on hyvin. Kaikeksi onneksi matkan ajankohta oli sattumalta osunut juuri siihen hyvinvoivaan vaiheeseen alkupahoinvoinnin ja loppumöhöilyn väliin. Selvää oli kuitenkin myös se, että tällä kertaa reissailu täytyy ottaa vähän rauhallisemmin: ei rikkoutuneita yöbusseja eikä malarioita tai tiputuksia tähän lomaan – pliis?

vinkki 4: Jos matkustat raskaana, kannattaa pyytää lääkäriltä todistus lentoja varten. Useimmat länsimaiset lentoyhtiöt eivät tällaisia kysele, mutta esim. Aasiassa lentoyhtiöt ovat tarkkana raskaana olevien naisten koneeseenpäästämisessä. Minutkin pysäytettiin usein portilla ”Ma’am, are you pregnant” -kysymyksellä. Todistuksen näyttäminen ja jonkinlaisen vastuuvapautuspaperin allekirjoittaminen auttoi. Usein he halusivat tietää raskaudesta myös siksi, että mahdollisen hätätilanteen sattuessa osaisivat opastaa raskaana olevan ensimmäisenä turvaan -hyvä niin.

Tapojemme vastaisesti päätimme ja varasimme ensimmäisen tekemisen jopa etukäteen: jouluaattona risteiltäisiin Halong Bayllä ihanalla (kalliilla) puuveneellä – rentoutuminen kaiken arkistressailuiden ja raskaudenpiilotusyritysten jälkeen tuli tarpeeseen.

vinkki 5: Matkustaminen ilman etukäteissuunnitelmia = parasta! Luo ihanan vapauden illuusion – voin tehdä mitä vain, lähteä minne vain… Muista vapaushuumassasikin kuitenkin juhlapyhät (myös paikalliset!) tai saatat joutua viettämään jouluyösi paikallisessa torakoita ja skorpioneja kuhisevassa lantakuopassa, kuten eräätkin Krista & Joel muutama vuosi sitten…

Tällaisilla kantamuksilla lähdettiin reissuun:

Joelin (punainen) rinkka näyttää isolta oman 42-litraisen Haltin Deerhunterin rinnalla, mutta todellisuudessa sekin on (muistaakseni) vain 50-litrainen.

Edustamme ehdotonta ”minimitavaroilla matkalle” -koulukuntaa: lähdemme tavallisesti pitkällekin matkalle pelkällä käsimatkatavaralla (jopa alle 8 kg), ilman mitään ruumaan menevää – useilla vaihdoilla ja eri lentoyhtiöillä reissatessa kun matkatavaroilla on suht ikävä taipumus kadota. Jos rinkka tulee Bangkokiin silloin, kun matkaaja haluaisi olla jo tuhannen kilometrin (ja yöbussin ja laivamatkan) päässä riippumatossa rentoutumassa, saattaa matkan startti mennä ikäväksi suurkaupungissa kykkimiseksi.

vinkki 6: Pelkällä käsimatkatavaralla reissuun! Lähes kaiken tarvittavan saa ostettua ihanmistävaan, ja päädyt kuitenkin käyttämään samoja vaatteita koko reissun ajan :) Sano EI mm. farkuille, korkkareille ja kosmetiikkatuotteille – pärjäät hyvin perusvoiteella, ripsivärillä ja parilla keveällä lempparivaatteella, joita voit huuhdella hiestä päivän jälkeen. Sen sijaan täytä rinkkasi lääketarvikkeilla ja muilla näppäryyksillä (mm. pyykkipojat ja pyykkinarua, silkkimakuupussi, korvatulpat ja silmälappu, pesuaine ym.). Pystytkö varmasti mm. juoksemaan lähdössä olevaan junaan kantamuksillasi, entä luovimaan tiesi läpi hysteerisen väkijoukon? Pakkaa vain sen verran, että pystyt rinkka selässä toimimaan ja liikkumaan normaalisti.

vinkki 7: Panosta hyvän rinkan valintaan! ”Tötterömallit” ovat kirottuja: löytääksesi tarvittavan tavaran joudut purkamaan koko pakkauksesi. Paras rinkka on kevyt, hyvä kantaa ja aukeaa vetskarilla ”etupaneelista” niin, että näet yhdellä silmäyksellä lähes kaiken pakkaamasi – sellaisia on vaan hemmetin vaikea kaupoista löytää… Liian hienon näköinen rinkka houkuttaa varkaita!

Oijoijoi, voisin kirjoittaa näistä reissuunlähtövinkeistä vaikka kokonaisen uuden blogin verran! Mutta lopetan kuitenkin tämän postauksen tähän – jatketaan vaikka keskustelua kommenttikentässä.

*******

Hmm, päästäisköhän pian jo sinne reissuun…? Ei näköjään vielä tässä postauksessa – lisää reissutunnelmakuvia siis seuraa huomenna! :)

Halong Bay auringonnousun aikoihin.

 

ps. Vinkit omia mielipiteitäni, eivät ”lopullisia totuuksia” :)

You Might Also Like

 • HelloAochi
  13.10.2012 at 13:04

  Minäkin olin maha pystyssä Liettuassa, Latviassa ja tietysti jouluksi menin Ateenaan. Minun masuni ei missään vaiheessa näkynyt, joten pärjäsin papereitta, vaikka matkustin takaisin Suomeen päivää ennen äitiyslomani alkua!

 • HelloAochi
  13.10.2012 at 13:06

  Kaikesta muusta olen kyllä samaa mieltä, varsinkin käsimatkatavaramatkaamisesta!

 • Medusa
  13.10.2012 at 13:11

  Hei mahtavaa, ajankohtainen juttu mulle (miinus raskaus, ainakin toivottavasti, herranjumala!). Rinkka makaa parhaillaan lattialla täyteen ammuttuna, jos seuraan sun ohjeita niin poistan sieltä kohta puolet sisällöstä ;) Toisaalta mua ärsyttää ajatus, että joutuisin reissun päältä ostamaan tavaroita jotka jo valmiiksi omistan, materiaa on liikaa muutenkin.

  Mitäs tykkäsitte Vietnamista ja missä päin kävitte? Olen kuullut maasta kahtalaista tarinaa, toiset tykkäävät kovasti ja joidenkin mielestä taas vietnamilaiset ovat inhottavia mulkvistikusettajia. Kohtahan tuo selviää…

 • Papyli
  13.10.2012 at 13:12

  Itse en ole ikinä reppumatkaillut, enkä tiedä onko se minun juttu.. Mutta mielenkiintoista lukea teidän reissuista :) varsinkin tämä vietnamin reissu kiinnostaa kun olit silloin raskaana.

 • Kristaliina
  13.10.2012 at 13:41

  Mun pakkaustekniikaksi on vakiintunut tällainen:

  Tavaroista teen listan vähän ennen lähtöä (jotta ehtii käydä ostamassa tarvittavan: mm, savetit, käsidesin, lääkkeet, paristot ym.) ja kerään ne esim. pöydälle näyttämään suuntaa siitä, paljonko ne vievät tilaa. Otan kaikesta pakkaukset ym. pois ja laitan ne ”aiheittain”(lääkkeet, macGyver-välineet, peseytymisvälineet ym.) pieniin läpinäkyviin pusseihin – mieluiten ”kahvallisiin” hedelmäpusseihin, jotta ne voi perille tultua ripustaa (muurahaiset!) esim. majan seinän naulohin.
  (rinkkaan laittaessa tietty nappaan nesteet omaan minigrip-pussiinsa läpivalaisua varten)

  Vaatteiden osalta toimin tavallisesti vasta edellisenä iltana, muuten päädyn turhaan juupas-eipäs -pähkäilyyn. (toki varmistan jo ennakkoon, että potentiaaliset ovat puhtaina)
  Heittelen ensin boheemisti sängyn päälle vaatekaapeista ihan kaiken, minkä haluaisin ottaa mukaan. Sitten lajittelen vaatteet pinoihin: lyhythihaiset, topit, pitkät mekot, lyhyet mekot, lämpimät jne., ja sen jälkeen vaihdan kylmän käytännöllisyysvaihteen päälle: okei max. kaksi lyhyttä mekkoa – mitkä kaksi haluan?

  Sillä tavalla saan perusvaatetuksen valittua. Jätän kuitenkin niisk-pinon sellaisista vaatteista, mitkä jäävät harmittamaan. Ja kun rinkka on muuten pakattu ja punnittu, yritän ujuttaa pari ”oh, tää ois niin kiva” -vaatetta/huivia vielä mukaan.

  Mutta pakko sanoa, että ei varmaan koskaan ole harmittanut, että jotain on jäänyt pakkaamatta. Mutta melkein joka kerta olen ähissyt, että ”miks hemmetissä mä pakkasin kahdet rintsikat mukaan? KAHDET? Onko mulla mukamas neljä tissiä häh…?” :D

   

 • Kristaliina
  13.10.2012 at 13:42

  …ja joo, Vietnam-kokemuksista kirjoittelen lisää sen seuraavan postauksen yhteydessä! :)

 • Liisa
  13.10.2012 at 14:48

  Hieno postausaihe, kiitos!

  Reppureissaaminen on mulle ihan vieras matkailun ala, me ollaan ”erikoistuttu” enemmän niihin suurkaupunkeihin hinattavine matkalaukkuinemme. Ilokin kävi navan takana asuessaan New Yorkissa ja Singaporessa. (Singaporesta paluu oli päivä sen jälkeen kun olisi pitänyt olla lääkärintodistus lentämistä varten. Totesin, että se on turhan kallis paperi sen yhden päivän takia, joten en puhunut lentoyhtiölle raskaudesta mitään. Suoraan eteenpäin töröttävän mahani turvin kävelin check-iniä kohti kohtisuoraan ja varoin näyttäytymästä virkailijalle sivuttain joten vältyin kysymyksiltä.)

  Nyt suunnitteilla on Ilon ensimmäinen Aasian-matka marraskuulle. Ajateltiin mennä pienelle Shinkansen-ajelulle. :)

 • Liisa
  13.10.2012 at 14:56

  Niin, paitsi pakkaamisen suhteen noudatan suht. samaa kaavaa. Eli otan yleisimmät lääkintäjutut jo kotoa (särkylääkkeet ja rakkolaastarit) koska ei se apteekin metsästäminen ole kovin kivaa suurkaupungissakaan. Kosmetiikkaa otan tietty enemmän, mutta niin sen kuin vaatteidenkin suhteen yritän noudattaa mahdollisimman minimalistista linjaa. Otan yleensä myös hiukan pyykinpesuainetta. Ja lyhyille reissuille pelkät käsimatkatavarat, jos mahdollista.

  Mulla on muuten reissuja ajatellen tapana kerätä aikakauslehtien väleistä talteen ne shampoo- ja kosteusvoidenäytteet. Ovat pieniä ja kevyitä kuljettaa mukana, eikä se jollain viikon-parin reissulla ole niin väliä mitä rasvaa naamaansa voitelee. Yhdellä näytteellä peseytyy tai rasvaa itsensä yleensä kaksi tai kolme kertaa.

 • wry
  13.10.2012 at 19:57

  Oo, olen kyllä mieluusti turvallinen tekosyy, jos koet tarvetta oikeuttaa matkajuttuja! :D Pistän korvan taakse vinkit rinkan toivottavista ominaisuuksista, sillä tähän asti olen reissannut lainarinkalla, ehkä törmään jossakin juuri sopivaan tapaukseen. Samoin lainaan ilmaisua MacGyver-välineet, onhan kyseessä sentään äitini lempiohjelma menneiltä vuosilta. ;)

 • HelloAochi
  13.10.2012 at 21:08

  Multa voisi tulla ’matka vauvan kanssa’ postaus joku päivä, Kain on matkustellut jo siellä sun täällä.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  13.10.2012 at 23:42

  Jee, lempiaiheeni! Olisi ehkä myös toivottavaa olla raskaana vuoden vaihteessa, ja siihen saumaan on myös Aasian matkailua suunnitteilla, joten luen mielelläni näitä juttuja. Katotaan miten käy!

 • Tommi K
  14.10.2012 at 01:06

  Vitsit, että mua nauratti. Aloitettiin sitten samaan aikaan menneitä muisteleva juttusarja, onneksi sentään eri aiheista :) Olen kyllä useamminkin miettinyt, että kirjoittaisin matkavinkkejä, kun takana on niin monta niin kivaa matkaa ja hirveästi kuvia, esim. muutaman vuoden takaiselta maailmanympärimatkalta…

 • Alec (Ei varmistettu)
  14.10.2012 at 03:15

  Kiitos lennokkaasti kirjoitetusta tekstistä, tosi hyviä vinkkejä. :) Ja ihanaa syksyä teidän perheelle!

 • Kristaliina
  14.10.2012 at 12:19

  wry, deal – täten olet virallinen vakitekosyyni tässä aiheessa :)

  Vierailija & Medde: Me ei olla vielä matkusteltu Silvan kanssa – saa nähdä, toimivatko nämä kirjoitukset matkakuumeen itsenostattajina… :) Mutta toistaiseksi ei ole ollut vielä sellaista ”paloa” reissuun, kun kotielämäkin tuo niin paljon uutta ja ihanaa. Ennen vähän niin kuin elin noita reissuja varten, nyt on jännä huomata, että lapsi antaa sisältöä siihen ”…että on jotain, mitä odottaa” -aukkoon. Tästä voisinkin blogata kokonaisen bloggauksen verran piakkoin :)

  Ystäväperhe on juuri nyt lomamatkalla 1,5-vuotiaan tyttönsä kanssa, ja ainakin Facebookin perusteella mukelo nauttii täysin siemauksin turistielämästä täysihoitohotellissa. Veikkaisinpa, että jokin sellainen menee meilläkin kokeiluun sitten, kun Silva on siinä iässä, että osaa sellaisesta nauttia – vuoden päästä varmaan. Tuleepahan uusia kokemuksia tuosta ”turismipuolesta” sitten meillekin, kun lähtee matkaan lapsen ehdoilla – kivaa varmasti sekin! :)

  …vaikka olen kyllä ehdottomasti sillä linjalla, että lastenkin kanssa voi käydä reppureissulla! Monesti on reissuillani nähnyt… Äh hitsi joo – tästä mun tosiaan täytyy blogata myöhemmin lisää :)

  Hyvä vinkki tuo alle 2-vuotiaan lentoliput, kiitos Vierailija (18.37)!

  HelloAochi, joo kirjoittele ihmeessä teidän Kreikan-matkasta. Laita vaiks linkki sitten tänne! Ai niin ja huih: jos mä olisin matkustanut vielä äippäloman alkuun asti, olisi Silva syntynyt reissussa :D

  TommiK: Hehee, huomasin kans! No, mehän voidaan sitten jossain vaiheessa sujuvasti vaihtaa teemoja päittäin: sä siirryt matkamuistoihin ja mä alan kirjoittaa taas tästä meidän (edelleen keskeneräisestä) rempasta :)

  Vierailija (23.42): Oi, kuulostaa hyviltä suunnitelmilta – just samoilta kuin meillä vuosi sitten :) Onnentoivotukset molempiin ”projekteihin”, masun kanssa on oikein mukava matkustaa!

  Alec: Kiitos kiitoksista, ja ihanaa syksyä sinnekin! Jatkojuttua tulossa siis vielä… :)

  Iik, soseista kirjoittelen myöhemmin, Silva sai hepulin > juoksee :)

   

 • Anisha (Ei varmistettu)
  14.10.2012 at 13:49

  Ensimmäiseksi kaunis kiitos ihanasta blogista! Oon vieraillut täällä päivittäin jo useamman kuukauden ajan ja odotan innolla uusia juttujasi! (Meidän tyttö on reilun 5kk ja mukava ollut lukea teidän vaiheista kun meillä yleensä samanmoisia juttuja tullut sitten pari viikkoa myöhemmin :)

  Tämä postaus ei yhtään helpottanut vellovaa matkakuumetta. :)

  Me oltiin myös vuosi sitten 2kk reppureissussa Thaimaassa ja Nepalissa, saimme tietää raskaudesta noin kuukausi lentolippujenosoton jälkeen (vaikka tuskin tuo tieto ois asiaa muuttanut). Raskausviikot oli matkan aikana jotain 12-18, eka ultra jäi näin ollen väliin ja nähtiin tyttö ekan kerran vasta viikolla raskausviikolla 20. Kaikki meni matkassa tosi hyvin, ainut probleema oli järkyttävä närästys minkä tulinen ruoka aiheutti (plus en uskaltanut syödä paneeria.. ja se oli vaikeeta! ).

  Nyt haluttais taas kovasti Nepaliin, vauvan isä kun on sieltä kotoisin mutta valitettavasti rahatilanne ei vaan anna periks, yks mun elämän vaikeimpia aioita myöntää (vaikka joka päivä oonki miettinyt et jos nyt kuitenki vaikak luotolla ostais, eka finskin syysalesta ja nyttemmin hullujen päivien delhi- tarjoukselta, mut onneks tarvii kestää enää tää päivä ostamatta ja sit on tarjoukset ohi eikä tarvii miettii). 

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  15.10.2012 at 11:24

  Kiitos Krista sun lämminhenkisestä ja maanläheisestä blogista! Vaikutatte ihanilta ihmisiltä koko perhe. Kirjoitat ihanan rehellisesti ja pilke silmäkulmassa, jatka samaan tyyliin!
  T. Annami