Varoitusmerkki

Tyttöjen perusmeininki-iltamenoissa (keittiön pöydän ympäri juokseminen) meinasi käydä vahinko. Yhtä äkkiä aloin kuulostella, että miten tuo vanha liesi pitää surinaa. Katsoin tarkemmin – ja hupsis – yksi levyistä oli päällä. Heh onneksi se liesi on tuollainen vanha rotisko… vintage-liesi, joka surisee aina päälläollessaan.

Tai no, ei se ollut edes ihan päällä; puoleksi ysin ja nollan välillä eikä se ollut alkanut edes lämmitä. Mutta silti

Tytöt olivat siis luultavasti siitä ohi juostessaan jotenkin sen tönineet vahingossa päälle.

Asiasta keskusteltiin. Että vaikka se vahinko olikin, kuinka silti on tosi-tosi tärkeää, että lapset eivät koske lieteen – tai oikeastaan edes leiki sen lähellä.

”Siihen pitäisi tehdä varoitusmerkki!”, Silva keksi.
”Sellainen merkki, josta tietää, että siihen ei saa lapsi koskea”, tirppa perusteli.

Hyvä idea, tehdään ihmeessä!

”Mitä siinä merkissä sitten olisi?”, minä kyselin.

”Hmm”, Silva mietti ankarasti.
”No siinä voisi olla ainakin lapsen käsi. Ja sitten siinä olisi se pyöreä, joka olisi se hellan levy. Ja sitten siinä olisi punainen rasti päällä, että ei saa tehdä noin”, Silva päätti.

”Mitä muita värejä siinä olisi?”, minä kysyin.
”Sitä punaista ja sitten mustaa ja valkoista”, Silva tiesi.

merkki askartelu

”Tämä merkki on vähän niin kuin ilmapallon muotoinen”, liikennemerkkisuunnittelija totesi.

Siinä se sitten komeilee – meidän uusi liikennemerkki.
varoitusmerkki

Jos Liikennevirasto haluaa ottaa merkin tuotantoonsa, niin tänne taiteilijalle sitten tekijänoikeuspalkkiot, kiitos.

Huomatkaa nuo hienot kukan terälehdet, jotta merkistä tulisi ”vähän kivempi”.

 

PS. Yksi kysymys: liesisuoja? Kannattaako, suositteletteko?

Tytöt eivät koske lieteen tarkoituksellisesti, joten sen takia suojan hankkiminen on ollut tähän mennessä tarpeeton. Joskus Silvan ollessa taaperoikäinen sellaisen hankkimista harkittiin, mutta sitten todettiin, että se jäisi meillä yhtä turhaksi kuin muutkin laatikonkiinnittimet sun muut – noi molemmat kun jostain syystä ovat tyyliin kertasanomisista nämä oppineet. Mutta vaikka siihen ei tarkoituksellisesti koskisikaan, niin saattaahan tuota (näköjään!) vahingossa tönäistä…

Jotenkin tuntuu ylivarovaisuudelta, mutta sitten taas jos jotain sattuisi… Hmm…

Onko teillä muilla ”kaikenvaraltasuojia” käytössä?

 

11

You Might Also Like

 • Sofi1
  21.3.2016 at 18:59

  Jos teillä on uuden lieden osto edessä, suosittelen ostamaan lieden, jonka napit menevät ponnahdusnapilla sisälle. Todella hyvät ja toimivat! Ne ei ensinnäkään houkuttele yhtä paljon näpläämään, ei mene vahingossa päälle ja pieni lapsi ei edes saa niitä napsautettua käyttöasentoon. Meillä on vain kerran(todella vilkas) lapsi vääntänyt jo päällä olevan uunin liian kuumalle, muutoin nuo napit ovat estäneet lapsen törttöilyn. Muistelin, että haaveilit keittiörempasta ;)

  • krista
   21.3.2016 at 19:06

   Olisipa näppärää tuollainen!

   Joo, haaveilen… Just silleen, että menisi uusiksi liesi, työtaso ja lavuaari sekä se välitilan kaakeliosa. Uusi liesi oltais laitettu jo heti alkuun (tuossa ei edes kaikki levyt toimi), mutta se on upotettu siihen tasoon eli pitäisi laittaa se koko kokonaisuus kerralla uusiksi. No… joskus. Ajankäyttö- ja budjettikysymys. Ehkä lapset on jo sit koululaisia jo silloin, kun päästään remppa-asioissa siihen toteutukseen asti :D

 • PikkuMyy
  21.3.2016 at 19:32

  Suosittelen! Meillä hellan nappuloissa lapsilukko mutta silti myös lisäksi liesisuoja, eipähän lapsi pääse ronkkimaan kuumia kattiloita jne. Ja siskoni on hankkinut liesisuojan koiran turvallisuuden vuoksi!
  Nettikirppareilta saatte varmasti liesisuojan edullisesti, koska tiedän tosiaan että mietityttää ostaa monen kympin suoja kun eihän sitä ikuisesti tarvii, mutta nyt kun se on käytössä en enää luopuisi.

  • krista
   21.3.2016 at 21:37

   Joo me kans tänne muutettaessa ajateltiin, että Tikrun takia sellaisen vois hankkia! Mutta ei se sitten koskaan osoittanut kiinnostusta liettä kohtaan.

   Täytyy varmaan katsella kierrätysryhmiä. Mä googlasin noiden hintoja ja eka hakutulos vei Prismaan ja siellä se maksoi 40 euroa (Emma-merkkinen), tuntuu aika kalliilta… Ja niitäkin kun on varmaan monta eri mallia; että mikä sitten on näppärä ja mikä ei… Minkä mallinen teillä on?

   • PikkuMyy
    22.3.2016 at 15:23

    Meillä on just toi kyseinen Emma-merkkinen, se on hyvä kun saa käännettyä vaikka ruuanlaiton ajaksi ”ympäri” hellan takareunalle ja saa myös uunin luukun lukittua. Juu aika tyyris uutena kaupassa, me ostettiin käytettynä tori.sta ja tais maksaa 15€ mutta piti ostaa vielä lisäksi keraamisenlieden kiinnitys härpäkkeet. Muista sit huomioida että suojia ja helloja on 50cm ja 60cm leveitä kun tuo prisman suoja ainakin on 50cm lieteen…

 • M-M
  21.3.2016 at 19:55

  Meillä on liesisuoja. Työn puolesta piti hommata. Millan ollessa pieni ei ollut tarpeellinen, ei ikinään koskenut hellaan. Mutta tuo meän jääräpää poika… alkuun ajattelin, että onpa hyvä, että on tuo suoja. Sitten se jätkä keksi, että käsi mahtuu sieltä suojan ja hellan välistä. Että en osaa sanoa onko siitä mitään hyötyä 😂
  Siinä missä Milla uskoi kerrasta kiellot, niin Matias ei millään.

  • krista
   21.3.2016 at 21:46

   Haha, ja toisaalta tuollainen sit tietysti saattaa houkuttaa kokeilemaankin entistäkin enemmän, että ”saisinkohan mä SIT-TEN-KIN tuota vähän väännettyä” :)

 • Kvaakkuli
  21.3.2016 at 20:34

  Me pyydettiin jouluna lahjaksi liesisuoja. Ihan hyvä muuten, mutta ei pidä lapsen näppejä erossa liedestä ja mie napautan kyynärpääni aina siihen ja kattilat ei mahdu ja… No joo, siinä se on hyvä, ettei lapsi saa napattua sormia levylle, kattilaa liedeltä, kun toi yläosa on edessä. Ehti siis oppia jo ennen suojan asennusta nappaamaan levyt päälle, niin tiesi työntää käden suojan alta ja naps.

  • krista
   21.3.2016 at 21:50

   Onkohan tää (kuvauksesi perusteella), just tää sama malli (Emma-merkkinen), mitä mä katselin netistä…? Hmm joo ei kuulosta niin hyvältä, jos sitä sit kuitenkin pääsee vääntelemään. Toisaalta meillä suojaa tarvitsisi enemmän just ”vahinkoväännöille” ja ehkä myös siihen, että ei saa kattilaa liedeltä. Ei nuo tosin sellaistakaan oo koskaan yrittäneet, mutta joskus Seela on yrittänyt kurkotella/tuolin kanssa kiivetä ottamaan xylitol-pastilleja työtasolta; siinä tietysti huonolla tsägällä vois käydä kattilavahinkokin…

 • Stea
  21.3.2016 at 20:45

  Meillä on ponnahdusnapit ja aika nopeasti molemmat näppäräsormet oppivat niitä käyttämään. Mutta ovat onneksi pysyneet liedestä erosta kieltämällä. Nyt 6 ja 8 vuotiaiden kanssa ei enää ole ongelmaa, joten ilman suojaa on selvitty.

 • lin
  21.3.2016 at 21:18

  Joo mäkin sanoisin niistä ponnahdusnapeista, että nehän ne vasta houkutteleekin räpläämään! Tosin teille olisi kätevät kun kerran tytöt uskoo kieltoja. Meidän toista poikaa ei ole uunin valitsimet tai induktiolieden napit kiinnostaaneet, mutta toista saa olla niistä koko ajan irrottelemassa. Ja yllättävän helposti yhdessä kokkaillessa hän saa sormensa osumaan lieden säätönapeille. Jotka on siis vaan sellaiset kosketuskohdat liesitasossa. Onneks induktiollesi on muuten fiksu ja sammuttaa itsensä esim jos kiehuu yli ja on muutenkin turvallisempi kun ei kuumene ilman pannua. Liesisuojaa ei ole ollut vanhanmallisessa liedessä eikä uuni/induktiotasoyhdistelmässäkään.

 • 2lasta
  21.3.2016 at 21:43

  Meillä on liesisuoja lähinnä sen vuoksi ettei innokas lapsi vahingossa vedä hellalta kuumaa kattilaa päälleen. Kiipeää jakkaran kanssa joka paikkaan…

 • Karin
  21.3.2016 at 21:57

  Meillä on induktioliesi. Ei auta tietenkään teille, kun ei ole ajankohtaista sellaista hankkia ja toisaalta osa kattiloista ja pannuista menee väistämättä vaihtoon (vaikka on niitä lieden ja kattilan tm. väliin laitettavia metallilevyjäkin myynnissä). Mutta eipä liesi kuumene, jos siinä ei ole magneettista tavaraa päällä olevalla levyllä. Lisäksi pitää pientä ääntä päällä ollessaan. Ja ”ohjauspaneeli” on päällä, ei edessä.
  *
  Uuni on onneksi sen verran korkealla, että tuommoinen vaahtosammuttimen kokoinen ei siihen itse yllä. Toivottavasti sitten kun pituutta on enemmän, olisi järkeäkin sen verran päässä, että sanomalla uskoo.
  Mä kyllä varmaan eniten vihaan tässä lapsiarjessa noita laatikkostoppareita. Vedät laatikkoa auki, ja 5 cm kohdalla kuuluu kamala ”klonks” ja laatikko heilahtaa kiinnipäin. Aargh! Arjen ankeuttajat.

  • krista
   21.3.2016 at 22:16

   Mun äiti on tosi paljon kehunut tuota induktioliettä, vasta hankki sellaisen. Itseä lähinnä kiinnostaa just tuo, että se ei voi unohtua päälle. Meillä kun (valitettavasti) sitäkin tässä univelkaelämässä on käynyt useamman kerran :( Onneksi on aina huomattu, ja meillä on myös sellainen liesipalovaroitin kaiken varalta!

   Meillä jäi laatikkostopparit käyttämättä ja puoli-ilmaiseksikaan en oo saanut menemään kierrätysryhmässä eteenpäin :)

 • Jenn-
  21.3.2016 at 22:02

  Meillä on liedessä sellainen lapsilukko, niin sellainenkin on tosi kätevä, jos uutta liettä miettii. Niitä nappeja saa siis kyllä käänneltyä, mutta liesi ei mene silti päälle. Se on siinä uunin kytkimessä, niin saadakseen sen pois päältä sitä pitää painaa ja kääntää samalla, niin en onnistu lapsilta, mutta silti ihan helppo aikuisille.

  • krista
   22.3.2016 at 09:58

   Vau! Toi ois hyvä!

  • piupali
   22.3.2016 at 11:39

   Meillä oli edellisessä vuokra-asunnossa sama. Lisäksi samassa laitteessa oli pakollinen ajastin. Hella ei mennyt päälle ilman ajastinta, ja koska aika oli pakko joka kerta määritellä se myös sammutti itsensä jossain vaiheessa. Ei voinut unohtua päälle. Mä tosin oon melko maaninen hellantarkastaja ettei koskaan ole unohtunutkaan.:D

 • Lilah
  21.3.2016 at 22:28

  Tyttöjä ei liesi koskaan niin kiinnostanut. Ovat olleet parivuotiaasta mukana ruuanlaitossa, istuneet apupöydällä hellan vierellä hämmentämässä jne, joten jo kuuma höyry on ollut riittävä signaali siitä että kuumaa on. Samoin kun uunissa paistuvia herkkuja vahtiessa luukun lasi on kuuma, muttei aiheuta välitöntä palovammavaaraa kuitenkaan. Näiden kanssa en siis ikinä kokenut tarvetta suojalle.

  Mutta sitten tuli kolmonen….poika, ja sitähän kiinnostaa kaikki tekninen. Liesi on onneksi vaihdettu induktioon ja hipaisunappulat on siinä päällä. Kesken ruuanlaiton niihin välillä pyrkii kun on huomannut, että liesi piippaa painettaessa. Liesitaso pidetään muutoin tyhjänä niin ei palovaaraa. Uunin nappulat on enemmän tyrkyllä mutta niistäkin tuntuu olevan kiinnostunut lähinnä kun uunissa on jotain paistumassa ja valo päällä. Yksi paisti on mennyt pilalle kun ipana käänsi lämmöt täysille. Käry paljasti. Sen verran on näppärä jätkä ettei häntä suojat juuri pidättele: uunin luukun lukko antaa periksi kahvassa oikeaan suuntaan roikkumalla, pistorasian suojia voi irrottaa haarukalla saadakseen imuriin virtaa, cd-soitinta on hyvä ruokkia erinäisillä pikkuesineillä, samoin tiskikoneen vetimen koloa. Turvaportin osaisi avata (painettava nappia samalla kun nostaa salpaa ja vielä porttiakin, jotta kääntyisi auki vapaasti), jos voimat riittäisi. Osaa avata ja sulkea kierrekorkin ja vessan lukon jne. Ikää just 2v. Onneksi ei taitoineen ole täysin päätön menijä, joskin kokeilunhaluinen ja välillä uhmakas :-)

 • Salallaa
  21.3.2016 at 23:07

  Meillä hellan saa ”off” asentoon, eli levyt ei ala lämpeämään vaikka nuppeja vääntäisi, muuta ei olla kaivattu, koska kuumat kattilat eivät ole yksin hellalla ja aina kun mahdollista niin kattilat takimmaisilla levyillä. Kaappeja ja laatikoita meillä sen sijaan kyllä on taklattu kiinni, naruilla, lapsilukoilla, kenkälusikalla jne, ja yhdessä vaihessa jääkaapista ja pakastimesta oli kahvat veks. siihen aikaan helpotti kummasti kun tiskikoneesta löytyi myös lapsilukko :) Katsotaan mitä on edessä pikkusiskon kanssa, mutta isoveli oli aika tutkivaista sorttia aikoinaan….

 • juttatatti
  21.3.2016 at 23:29

  Mulle selvisi jokunen viikko sitten, että uuneista ja helloista saa pois nuo nupit :o Ainakin sellaisista perus valkoisista mitä ennen kaikilla oli! Mahtaisikohan tuosta teidänkin saada? Kuulemma ihan vain vetämällä, ja jos on rasvatahrojen takia juntturassa, niin veitsellä alta avittamalla. Sitten nappulat purkkiin ja käyttöön vain silloin kun kokkaillaan :)

  • krista
   22.3.2016 at 10:01

   Joo me yritettiin niitä ottaa pois tänne muutettaessa (ihan, että ois päässyt pesemään sieltä alta vuosikymmenten liat, yhh), mutta eijeijiejiei ei sit millään. Ilmeisesti joko tästä ikiaikaisesta mallista ei saa, tai sitten ne ovat NIIN jumissa, että niitä ei saa irti liettä rikkomatta :( Mutta toi ois kyllä kans hyvä niksi! Mä kuulin siitä joskus silloin niihin aikoihin Facebookissa, kun tuosta aiheesta kiersi joku ”mindblown”-tyyppinen viesti :)

 • Essi
  22.3.2016 at 06:30

  Meillä oli entisessä asunnossa Emman liesisuoja ja oli kyllä ihan hyvä, mutta poika olisi saanut halutessaan käännettyä levyt päälle. Eli tollaseen vahinkotarkoitukseen olisi hyvä, mutta uteliaalle lapselle ei oikein.
  Nykyiseen ei saatu suojaa kiinni, niin päädyttiin ottamaan nupit irti. Lähti ihan vetämällä ja nyt vaan työnnetään aina paikoilleen, kun liettä tai uunia tarvitsee käyttää. Suosittelen!

 • ....
  22.3.2016 at 08:17

  Pahimmat onnettomuudet ei satukaan siksi, että lapsi koskisi kuumaan levyyn, vaan siksi, että lapsi kurkottaa vaikka jotain ja saa kiehuvat ruuat päälleen. Ihan hirveetä. Mutta tuommostahan voi lapsen maailmassa sattua, vaikka ei erityisemmin olisikaan liedestä kiinnostumut. Oma lelu työpöydällä lieden vieressä…..

  • krista
   22.3.2016 at 09:54

   Uhh joo tuo on aivan kamala skenaario, uhhuh. Heh ehkä vaan hyvä, että meillä on tuo vingage-liesi, josta toinen etulevy ei toimi ja toinen on muuten vaan väärän kokoinen, niin käytetään aina vaan niitä takaliesiä… Tosin siihen eteen saatetaan laittaa liedeltä poisotettua ruokaa jäähtymään… Useimmiten meillä onkin sääntö, että siinä kohdassa ei leikitä eikä edes kuljeta siitä silloin, kun joku on laittamassa ruokaa. Mutta tosiaan ei siinä tarvita kuin yksi kohtalokas erehdys.

   Joo, kuumaan levyyn koskemista mekään (aikuiset) ei ajateltu sinä onnettomuutena (vaikka Silva sen tuolleen kuvaan ajattelikin), vaan että jos levy menee päälle ja me vaikka nukkumaan – ja että voisko vaikka koko talo palaa. Puutalo. Uhhuh.

 • Tuulia9
  23.3.2016 at 21:07

  Meillä on liesivahti, siinä on lapsilukko. http://Www.safera.fi