Sipulimania

Iski sipulimania. Tarkemmin ottaen kukkasipulimania.

Syyllinen löytyy tästä:

kukkasipuli-myyja

Olimme itse asiassa matkalla Silvalle uusia silmälaseja katsomaan, kun ”ihan vaan kävellään tuosta läpi”. Eli Rautatientorin Kansainvälisten suurmarkkinoiden läpi.

Eikä muuten ollut meille edes eka kerta näillä markkinoilla – viime kesänä me bongattiin nämä samat markkinat Vantaalta pissahousuristeyksestä.

Mutta – oh – kukkasipuleita! Valtava määrä sipuleita toinen toistaan värikkäämmissä kukkaloistopaketeissa ja sellaiseen mukavaan torikauppiashenkeen huuteleva kauppias häärimässä siellä tiskin takana: ”Welcome to Holland!” taisi olla vakiohuudahdus.

Näinpä sitä sitten näköjään ostaa etiketin perusteella paitsi viinit (joita en oikeasti edes koskaan osta) myös kukkasipulit.

Silva ja Seelakin halusivat valita; Silva otti nuo sinisest hyasintit (?!?!?) ja Seela nuo punaiset tulppaanit niiden takana:

kukkasipulit

Minä puolestaan halusin noita ukkolaukkoja (niistä haaveilin jo täällä) ja noita värikkäitä mitäikinäovatkaan.

Sitten seuraa paljastusosuus: mä meinaan vaan tuikkia nuo lasten kanssa sinne tänne kukkapenkkeihin katsomatta sen tarkemmin noita istutusohjeita. Ja katsoa, mitä tapahtuu. Koska pelkkä ajatus siitä, että alkaisin opiskelemaan noista jokaisesta kaikenmaailman maaperäohjeet… uhh. En.

Kukkaketo 2017 here we come!

Tai sitten ei.

Onko näihin muuten mitään maahantuikkimisajankohtaa. Käykö ”sitku ehtii ja muistaa”…?

 

PS. Nuo Kansainväliset suurmarkkinat on Rautatientorilla vielä sunnuntaihin (25.9.) asti. Ja sellaisen pienen koppikojun (lähellä Mikonkatua) myymät kanelirahkamunkit on tosi hyviä.

6

You Might Also Like

 • viv
  23.9.2016 at 16:59

  Noi ylärivin värikkäät taitaa olla sekalainen lajitelma erilaisia villitulppaaneja, itse oon tykännyt niistä ihan erityisesti. :) Ovat aika pieniä mutta söpöjä ja pukkaavat kukkaa keväisin useampana vuonna ellei myyrä järsi sipuleita.

  Nyt on ihan hyvä aika laittaa sipulit maahan, ehtivät juurtua ennen talvea. Lokakuun puolellakin ehtii. Sopiva istutussyvyys on noin kolme kertaa sipulin korkeus – tosin meillä ovat kukat nousseet ihan nätisti vaikka lapset sipuleita laitteli ihan ite (eivätkä tainneet istutussyvyyksiä pohtia. )

  • krista
   23.9.2016 at 17:35

   Jesh, kiitos näistä! Tyhmä kysymys: se suippo osa sipulia ylöspäin? :)

   Ja hei toinenkin tyhmä kysymys: voiko näitä tuikkia ihan kaikkien kukkien joukkoon penkkeihin sinne tänne…? Eli että ei tarvitse välttämättä raivata jotain omaa tilaa näille erikseen?

   • viv
    23.9.2016 at 17:48

    Juu terävä puoli ylöspäin. :) Voi tuikkia minne vaan, näteimmillään ovat kuitenkin (minusta) kun ovat ryhmänä. Tää on tietty makuasia, onhan semmoiset sieltä täältä kasvavat yllärikukatkin kivoja! Ihan hyvin voi laittaa johonkin valmiiseen kukkapenkkiin, tulppaanit nousevat kuitenkin aikaisin ts. eivät kilpale muiden kukkien kanssa.

    Keväällä sitten jos oikein optimoi ja haluaa hyvää kukintaa seuraavanakin vuonna, kantsii käsittääkseni jättää lehdet lakastumaan ja ränsistymään itsekseen eikä leikellä niitä pois (vaikka jonkun mielestä ehkä epäsiistiltä näyttääkin). Jos kukkapenkissä kasvaa jotain muuta rehevää, lehdet peittävät lakastuneet tulppaanit kevään / kesän edetessä.

    • krista
     23.9.2016 at 21:41

     Joo mä oon jättänyt sieltä täältä kasvavista tulppaaneista ja unikoista lehdet sinne; ne on nopeasti peittyneet muiden alle.

     …josta tuli mieleen, että UNIKKOJA! Niitä ois ihana saada lisää <3

 • Vierailija H
  23.9.2016 at 20:42

  Minäkin olen aika huoletta tuikkinut niitä vaan maahan, siihen asti kun maa ei ole jäässä. Vähän kannattaa kuitenkin katsoa, että koska mikäkin kukkii – jos kukkivat kovin eri aikaan ja tuikit samaa lajia kovin kauas toisistaan, niin voi näyttää vähän orvolta. Ja samaan aikaan kukkivista kannattaa tarkistaan niiden korkeus, ettei pidemmät peitä taakseen matalampia. Esim. noi ukkolaukat taitaa yleensä olla aika pitkiä ja villitulppaanit yleensä tavallista tulppaania matalampia. Kevään/alkukesän kukkameri on kyllä ensin ihanaa odotettavaa ja sitten ihanaa ihailtavaa!

  • krista
   23.9.2016 at 21:57

   Joo ukkolaukat on sellaisia hauskoja töröttimiä; niitä ois just kiva nähdä siellä täällä! Mutta sit taas jonnekin tiheimpään puskaan (esim. riistäytyneet kurjenmiekat) ne varmaan hukkuis…

   Hitsi, ihana päästä vähän huoletta tuikkimaan! :)

 • Sanna
  23.9.2016 at 20:57

  Kannattaa kuitenkin tutustua istutusohjeisiin ainakin ton ixian suhteen, se kun ei selviä maassa suomen talvesta. Eli niitä älä tuikkaa syksyllä maahan.

  • krista
   23.9.2016 at 21:59

   Oho, oijoi, tätä en tiennyt! Eikä itse asiassa lukenut paketissakaan (heh menin nyt sit kuitenkin lukemaan), mutta ehkä jos ne tulee Hollannissa, siellä ei olla otettu huomioon Suomen kasvuolosuhteita – ei siis ollut edes suomeksi tekstejä. Siinä sanottiin, etta maahan ennen routaa… (frost? onks se routa?) Mutta pitääpä vähän googlata, kiitos!

 • Maukka
  23.9.2016 at 21:39

  Mitä turhaan mitään istutusohjeita katsomaan, jääpähäm oraville ja myyrille enemmän sipuleita syötäväksi

  • krista
   23.9.2016 at 22:08

   No hei TOTTA, täytyyhän niitäkin jonkun ruokkia! :D

 • Sannany
  24.9.2016 at 15:26

  Jos on lämmin syksy, niin kannattaa tuikata maahan vasta aika myöhään (lokakuun lopulla, jopa marraskuussa), koska joskus on käynyt niinkin, että esim. helmihyasintit tai krookukset on ehtineet puskea lämpimällä säällä maasta jo ennen routaa ja sitten kuolleet, kun pakkanen iskee. Yhtenä vuonna anoppi iski tulppaanit maahan vasta joulupäivänä, mutta se menee jo aika riskillä :D

 • Annu
  25.9.2016 at 14:17

  Tuikkailin kans vuosi sitten ja murto-osa nousi keväällä pintaan, tai sitten nousi varsi, mutta ei kukkinut.
  Tosin ollaan pohjoisemmassa kun te ja meillä tontti on aika metsäinen.
  Aurinkoisen ja lämpimän paikan siis kai tarvitsevat kuitenkin.
  Voi luoja kuinka kaipaankin etelän keväitä, Hämeenlinnassa useamman vuoden asuin. Täällä Pohjois-Pohjanmaalla kevät on useamman viikon myöhäsemmässä :/ mutta positiivista on se, että joka vuosi kevät kuitenkin tulee!