Ilmaisia lastenmenoja Helsingissä: Lasten kaupunki

Ennakkovaroitus: viljelen todennäköisesti seuraavassa tekstissä kaikki suomen kielen ylisanat.

Kävimme nimittäin lauantaina lasten kanssa ihan mielettömän mahtavassa (kato, nyt se jo alkaa) paikassa nimeltään Lasten kaupunki.

helsingin kaupunginmuseo

Saimme paikkaan isot suosittelut leikkipuistotutultamme, mutta silti en vaan osannut edes kuvitella, miten kiva se paikka voi olla.

Lasten kaupunki on siis Helsingin kaupunginmuseoon kuuluva ”leikittävä museo” (mun oma määritelmä) ihan Senaatintorin kupeessa. Se oli siellä kuulemma olemassa jo aikaisemminkin, mutta sulkeutui moneksi vuodeksi remontin vuoksi. Mutta juuri nyt (pari viikkoa sitten) se on avattu uudestaan.

Ja väitän, että se on Helsingin keskustan paras lapsiperheoleilupaikka juuri nyt. Ylivoimaisesti.

Okei perustelen.

lasten kaupunki sisäänpääsy

Sen sijainti on loistava – olen usein keskustassa (lapset mukana) asioidessani kaivannut paikkaa, johon voi mennä hetkeksi leikkimään niin, että lapsetkin taas jaksavat. Kauppakeskusten leikkipaikat täällä ovat suht ankeita; vessaan niihin toki pääsee, mutta eipä juuri muuta. Mutta Lasten kaupunkiin voi vaan mennä; koko päiväksi tai ihan vaan käväisemään. Ja aukioloajatkin ovat suht laajat (arkena 11-19, viikonloppuna 11-17).

Ja mikä huikeinta: sinne pääsy on aina ilmaista. Vau. Hädin tuskin voi edes käsittää. Ihan hyvin tuossa voisi olla pieni pääsymaksu, mutta se että ei ole, aiheuttaa sen, että sinne voi tosiaan ihan vaan pistäytyä käymään. Käydä samalla siisteissä vessoissa, syödä (joko omat eväät tai kahvilassa), leikkiä vähän ja jatkaa matkaa. Kahvila näytti kivalta ja avaralta, sellaiselta kaupunkilaisten hengailupaikalta. Vaunuille oli oma katoksellinen parkkipaikka ulkona, ja sisäänkin monet olivat vaununsa tuoneet.

vaunuparkki

Niin niin niin mahtava paikka. Kaikki siistiä, puhdasta ja hyvin järjestettyä. Tietysti se oli juuri nyt avattu; toivottavasti kaikki on yhtä viihtyisää vielä vuoden ja viiden vuoden kuluttuakin.

Ja sitten tietysti ne kaikki leikkimismahdollisuudet – niin kuin alkuun sanoinkin, Lasten kaupunki on siis museo, jossa ihan kaikki on tarkoitettu leikittäväksi.

Leikkiä oli kahdessa kerroksessa: alakerrassa sai leikkiä mm. kauppaa…

kauppaleikki

…suutaria…

suutari leikki

…heppa-ajelua…

lasten kaupunki

…laivaa…

lasten museo laivassa

…ja pukeutua roolivaatteisiin ja leikkiä teatterilavalla itse tai käsinukeilla:

roolivaatteet

Viihdyimme pari tuntia jo pelkästään alakerrassa ennen kuin tajusimme, että kakkoskerroksessa on vielä lisää.

Oli nukkekotileikkejä, koululeikkejä, junarataa ja mahtavan nostalginen 70-luvun mummola:

lasten kaupunki mummola

Jälkikäteen kuulimme, että sisäpihalta olisi löytynyt vielä hiekkalaatikkokin.

Aivan huikeaa.

Alakerran ”kierron” viimeisessä huoneessa näytti olevan varattu paikka eväiden syömiselle, ja kuulemma (en itse kiinnittänyt siihen huomiota, mutta leikkipuistokaveri kertoi) mikrokin siellä on ruoan lämmittämistä varten.

Tää on jotenkin se kaikkein huikein juttu: kaikki puitteet ikään kuin kutsuivat lapsiperheitä ihan ilmaiseksi leikkimään, syömään eväitä ja viettämään aikaa viihtyisässä ympäristössä. ”Lapsiperheiden olohuone” on vähän klisee, mutta tämä oli sellainen. Helsingin ydinkeskustassa helposti saavutettava ”matalan kynnyksen” oleskelupaikka, jossa lapset saavat olla lapsia ja leikkiä.

lasten museo amppari

Kyllä. Väitän, että tämä on lapsiperheparasta Helsingin ydinkeskustassa juuri nyt.

Että siis todellakin suosittelen. Menkää sinne, kaikki! Täytyy itsekin laittaa hehkutushyvää palautetta tuonne – niiiii-iiiin mahtavaa, että tällaista on olemassa! Lasten kaupungissa kannattaa helsinkiläisten pistäytyä kaupungilla ollessaan sekä lapsiperheellisten Helsingin-kävijöiden ottaa päiväohjelmaansa mukaan!

Oletteko jo käyneet Lasten kaupungissa – tai ylipäänsä kuulleet siitä?

lasten museo roolivaatteet

PS. Tästä innoittuneena aloitan täten uuden kesäjuttusarjan: ilmaisia (tai pikkurahan) lastenmenoja Helsingissä. Jatkoa siis seuraa!

 

46

You Might Also Like

 • Laineilla
  23.5.2016 at 17:23

  Osuipas tämä nyt kyllä meille täydellisesti! Lähdetään ensi kertaa perheenä matkalle (muutakin kuin siis Kuopioon vanhempieni luokse…) ja matkakohteeksi valikoitui Helsinki ilmaisen majoituksen vuoksi. Meillä ei todellakaan mikään kummoinen budjetti ole ja ajateltiinkin, että mennään lasten ehdoilla ja suosimme paikkoja, missä saa napostella omia eväitä (heti tuli mielikuva, että ihmisillä olisi eväät; ne kalan eväät siis). Tämä voisi olla yksi hyvä kohde vierailla! Hesan reissumme ajoittuu kesäkuun loppuun eli muita vinkkejä odotellessa :)

  • piupali
   23.5.2016 at 19:36

   Jos teillä on pieniä lapsia niin tietty Lintsin ilmaislaitteet! :)

  • Silja
   23.5.2016 at 19:56

   Kaloilla on evät – ja ei, eviä ei napostella :D

   • Laineilla
    23.5.2016 at 20:23

    On pieniä, mutta molemmat sen verran pieniä, että ei yksin laitteeseen voi laittaa. Kiitos kuitenkin vinkistä, näytti siellä olevan muutama kiinnostava juttu niin laitetaan harkintaan :)

    Haha, katos niinhän onkin :D Tosin eviä jotkut napostelee siinä kalan ohessa, jos vaikka on muikkuja paistanut ;)

    • Elmeri
     23.5.2016 at 21:23

     Osaan niistä Lintsin ilmaisista laitteista pääsee vanhemman kanssa 😊 Siellä myös liukumäkiä jne.

    • krista
     23.5.2016 at 22:07

     Lintsi joo, suosittelen! Niistä (siitä ilmaislaitepuolesta) ajattelinkin tehdä tän ”juttusarjan” seuraavan jutun, siellä näytti olevan tänä vuonna uusiakin! 2-vuotiaasta asti meillä on käyty niissä ilmaislaitteissa (vanhemman kanssa) ja Seela toki ollut vauvanakin sylissä niissä kaikkein rauhallisimmissa.

 • Karkki
  23.5.2016 at 17:25

  Me käytiin tuolla hengailemassa just ennen remonttia ja tykättiin kanssa paljon. Melkein sitä museo-osuutta painottaisin enemmän, siis aikuisten kannalta, koska sitäkin tosiaan löytyy ja sillä verukkeella saisi esim. mieheni tonne – pelkkä oleilu ei ole sen juttu. ;)

  http://ilmansinuaolenlyijya.blogikoti.fi/2014/01/lasten-kaupunki/

  • krista
   23.5.2016 at 22:09

   No hei tutulta näyttääkin tää postaus; en yhdistänyt enää tähän samaan! Oon mä tosiaan kuullut ”lasten kaupungista”, mutta jotenkin en ole vaan tajunnut, että se ON noin hyvä. Oletin tyyliin, että museo, jossa on joku yksittäinen leikkipaikka. Mutta tuollahan oli tosiaan leikkiä KAIKKI. Vau! Myös ”aikuisten puolella” siellä oli kai kaikenlaista, ainakin joku aikakone näytti olevan (sekin kai ilmainen), mihin ihmisiä meni ja näytti kiinnostavalta!

 • MarjaH
  23.5.2016 at 17:58

  Kuulostaa hyvältä, mentäisköhän me huomenna. Voisi olla tosi kivaa :)

  • krista
   23.5.2016 at 22:17

   Suosittelen! Hei ja vauva vielä odottelee maailmaantuloaan? Mä oon jo odotellut kuulumisia :)

   • MarjaH
    23.5.2016 at 22:58

    Juu, vielä on kyydissä. Laitan yv kun syntyy :) (menispä vedet, olisi tarpeeksi selkeä merkki lähteä)

    • krista
     23.5.2016 at 23:00

     Tsemppiä odotukseen! <3 Ja mä muistan ton toiveen, mulla oli ihan sama! Ja niin ne sit menikin ja kun oikeat supistukset alkoi, niin sen kyllä TIESI, että nyt mennään :)

     • MarjaH
      24.5.2016 at 12:42

      Mutta joo, huomenna mennään tuonne, jos ei olla synnyttämässä (tuskin, tää nimittäin ei varmaan synny ikinä) (en ole yhtään epätoivoinen, kaipaan vaan mun keskittymiskykyä) (joka varmasti palaa, kun vauva syntyy :D)

 • Piipo
  23.5.2016 at 20:12

  Me käytiin tuolla enne remonttia usesti ja nyt remontin jälkeen ei olla vaan ehditty (asutaan liian lähellä ilmeisesti!). Näyttää kuvien perusteella että on aika lailla samoja juttuja kuin ennen remonttia. Tää on just sitä vastinetta verorahoille. Samaan kuuluu puistoruokailut jotka taas alkaa kohta!

  • krista
   23.5.2016 at 22:22

   Joo, kuulin muiltakin ”ennen ja jälkeen -käyneiltä”, että ei siellä välttämättä niiiii-iiin paljon uutta edes ole siihen entiseen verrattuna; ilmeisesti seiniä maalattu ja jotain yleisfreshausta. Mutta kiva se oli kuulemma jo silloinkin :)

   Ja KYLLÄ, ihan mahtavaa vastinetta onkin; niin tämä että ne puistoruokailut ja koko tuo kaupungin leikkipuistomeininki!

 • MiiaK
  23.5.2016 at 21:36

  Käytiin tytön kanssa viime perjantaina ja oli ihan huikean hieno! Meillä 2,5-vuotiaan suosikkeja oli ihan ehdottomasti roolivaatteet ja hevoskärryt. Ampparipuku meinasi lähteä meidän mukaan ja olin jo kysymässä hintaa, kun pienelle iski akuutti vessahätä ja ampparipuku riisuttiinkin ihan mukisematta :D Yläkertaan ei ehditty tutustua eli sinne siis seuraavan kerran.

  Olin niin fiiliksissä Lasten kaupungista, että oli heti pistettävä FB:iin linkki ja suositus paikasta :)

  • krista
   23.5.2016 at 22:24

   No niin, sataprosenttisesti samat suosikit kuin meidän 2-vuotiaalla ampparipampparilla! Ja Seelan kolmas suosikki oli nuo leivät; se siis lähinnä halusi olla tuossa heppakärryssä ampparipuku päällä ja sit sanoa ”mulle tuli kova nälkä” ja leikkiä tuon leivän syömistä <3
   -
   Meillä kans jäi vielä PALJON tutustuttavaa ja ihan mahtavaa, että jäi vielä uuttakin leikittävää! Voi käydä useamman kerran ja aina on jotain uutta. Ihan mahtava paikka kerrassaan!

   • coxia94
    24.5.2016 at 02:37

    Samantien tän sun kommentin luettua pamahti päähän soimaan Titi Nallen Ampparipamppari-laulu, vaikka siitä on tosi kauan kun oon sen viimeks kuullu, koska pikkusisko jonka takia oon sitä joutunu aikanaan kuuntelemaan täyttää jo 15 tänä kesänä 😂

    • krista
     24.5.2016 at 09:31

     Kyllä, just siitä laulusta toi ampparipamppari tulee – aika hyvin jäänyt sullekin mieleen :D :D :D

 • Eepi
  23.5.2016 at 21:42

  Voi ihana miten epätodellisen ihanalta näyttää kun teitä on aina kaksi joka paikassa! Siis aikuista! Itse kun tottunut yksin viemään aina lapsia joka paikkaan, tai siis arkisin tietenkin kun mies on töissä. Onko sinun miehelläsi (jos saa kysyä) kolmivuoro- tai muu sen kaltainen työ, joka mahdollistaa mukanaolon arkipäivänäkin? Nim. Kateellinen :)

  • krista
   23.5.2016 at 22:02

   Se ON ihanaa! Tää oli lauantai, ja meillä on (teoriassa; käytännössä se tietysti vaihtelee) perhepäiviä viikonloppu ja keskiviikot. Joel tekee projektitöitä yliopistolle kahtena päivänä viikossa ja on freelancer (kuten minäkin), eli tekee noiden kahden kokonaisen päivän lisäksi töitä vähän ”kaiken lomassa”, kuten päikkkäriaikoihin ja niin edelleen. Ennen oli kokopäivätyössä, mutta tähän meidän elämänvaiheeseen koettiin, että tää on optimaalisin ratkaisu! Mä siis myös teen kaksi päivää töitä eli jaetaan niin ansainta- kuin lastenhoitohommatkin :) Siitä muuten ihan äsken kirjoittelinkin, täällä: http://www.puutalobaby.fi/epatyypillinen-tyosuhde/ :)

 • Sari
  24.5.2016 at 13:03

  Joko se on auki?! Ihanaa, tota on odotettukin :) Kiitos vinkistä ja tuonnehan on päästävä heti :)

  • krista
   24.5.2016 at 22:29

   Kyllä! Muistaakseni siellä luki, että 13.5. oli avattu eli aika vasta – sinne siis! :)

 • Jezza
  24.5.2016 at 20:38

  Vähän samaa tyyliä oli myös Teatterimuseo Kaapelitehtaalla. Suosittelen! :) Lisää kivoja vierailupaikka postauksia odotellessa.

  • krista
   24.5.2016 at 22:26

   Joo siitä oon kuullut hyvää ystäväperheeltä, jolla on museokortti! Jos nyt oikein muistan :) Ja muistaakseni just tonne muuten tuli kerran bloginkin kautta käymiskutsu, mutta ei ole tullut käytyä. Pitääpä selvitellä!

 • Tilia
  24.5.2016 at 22:03

  Semmoinen blogi on olemassa kuin Lapsiperheiden retkiopas. Lisäksi suosittelen Talvipuutarhaa retkikohteeksi. Ja Suomenlinnaa tietenkin. Vallisaareen ei taida ihan ilmaiseksi päästä. Eri kaupunginosien leikkipuistoja ja uimahalleja voisi sarjassa esitellä myös, kesemmällä uimarantojakin.

  • krista
   24.5.2016 at 22:28

   Hahaa, nyt kun nuo kaksi vielä mainitsit, niin mun juttusarjan kaikki alustavat ajatukset on jo lueteltu :D :D :D Mutta noista on hyvä lähteä liikkeelle, ja leikkipuisto/uimahallijutut vois kans olla! Me viime kesänä muuten harrastettiinkin ”leikkipuistohoppingia”, käytiin varmaan lähemmäs kymmenessä eri puistossa; aina huvin vuoksi lähdettiin kokeilemaan uusia :)

   Täytyypä tutustua tuohon blogiinkin!

 • Tilia
  25.5.2016 at 08:45

  Kartanonpuistojahan on Helsingissä myös hienoja, niihinkin voisi tehdä piknikkierrosta.

  • krista
   25.5.2016 at 08:55

   Totta! Ja niistäkin on tuttuja vain muutama – hei tästähän tuli itsellekin kesään mahtavasti tekemisjuttuja :) Meillä on muutenkin vähän säästölinja, eli ihan kiva itsellekin tehdä kaikkia tällaisia maksuttomia kesätekemisiä :)

 • MarjaH
  25.5.2016 at 13:37

  Tää Lasten kaupunki on tosi kiva! Vielä kun keksisi, että miten täältä pääsee pois ilman kohtausta :D

  • krista
   25.5.2016 at 16:18

   Joudutte ehkä jäämään sinne pitkäksi aikaa :)

 • Kailin
  25.5.2016 at 15:23

  Minkä kokoisia nuo leikkipisteet oli? Oliko ahdasta? Mietin, että vieläkö tuonne voisi viedä hyvin leikkisän, mutta isokokoisen, kohta 7-vuotiaan pojan? Vai tulisiko hän leikinhuumassaan jyränneeksi helposti pienemmät leikkijät. :)

  • krista
   25.5.2016 at 16:25

   Me oltiin lauantaina päiväsaikaan – eli varmaan viikon kiireisimpään aikaan, mutta toki ennen kesäturistisesonkia – ja alakerrassa oli jonkin verran ahdasta välillä. Eli huoneet tosiaan ovat vähän pienehköjä, tai siis sellaisia ”tavalliseen huoneen” kokoisia monta, ei suuria saleja. Mutta toisaalta tiloja oli kahdessa kerroksessa ja ihan tyhjiäkin huoneita sieltä löytyi aina jostain. Ahtainta taisi olla kauppaleikillä. Kaikenikäisiä leikkijöitä siellä oli, koululaisiakin. Ja pystyi liikkumaan ilman että tuntuis, että aina on jonkun edessä :) Suosittelen kokeilemaan!