Kiikkohuumaa, vol. 2

”Oi äiti – katso, KATSO!!!!”, huudahti Seela lumoutuneena kaupungilla tänään.

tuomiokirkko

”Äiti! Äiti! Se on OIKEA ELSAN JÄÄLINNA!!!!”

Kuulostaako yhtään tutulta? Muistin virkistykseksi: meidän pakanaperheen isosiskon kirkkohuumaa aikoinaan täällä, täällä ja lopulta myös täällä.

”Voidaako me mennä sinne sisään? Voidaanko?!?!?”
”Kyllä sinne voi mennä sisään – mutta eikös mentäis nyt kuitenkin sinne Lasten kaupunkiin, mihin oltiin menossa”.
”Onko tuo ihan oikeasti Elsan jäälinna?!”
, Seela kysyi.

”No itse asiassa ei se ole – Elsan jäälinna on vaan siinä sadussa. Tuo on sellainen kirkko.”
”Kuka siellä asuu?”
”No… ei siellä ehkä oikein asu kukaan, mutta siellä voi kyllä käydä katsomassa kuka vaan.”

”Mitä siellä oikein tehdään?”, lapsi tenttasi.

Mmmmh. Näköjään kaksi vuotta on kulunut eikä minulla ole vieläkään valmiiksipureskeltua helppoa vastausta tarjolla.

”No siellä voi vaikka viettää joitain juhlia. Siellä voi mennä naimisiin tai vaikka antaa vauvalle nimen”, minä selitin.
”Minulla on monta pehmeää vauvaa”, Seela sanoi päättäväisesti. (pehmoleluja siis)
”Niin on.”

Hetken hiljaisuus.

”Ehkä siellä asuu jonkun mummi.”

Lapsen logiikka – whaaat? Mutta selvästi menee siis suvussa – samanikäisen Silvan mielestä Tuomiokirkossa asui muumi.

30

You Might Also Like

 • Heispi
  24.10.2016 at 17:20

  Hahaa haaa! xD
  Tää on musta vaan niin käsittämättömän hulvatonta! Ihanat lapset teillä <3

  • krista
   25.10.2016 at 15:09

   Hihi! Mutta hei ONHAN tuo ihan jäälinnan näköinen! :)

 • vannikkila
  24.10.2016 at 19:28

  <3

  Ihanaa kuinka sanavalmis Seelakin on :)

  • krista
   25.10.2016 at 15:14

   Joo Seelahan on hyvinkin puhelias ja siltä tulee usein aivan loistojuttua <3 Täytyypä ehkä useamminkin tehdä postauksiksi asti! :)

 • Riina
  25.10.2016 at 12:31

  Heh, olisitte voineet päästä ihan oikeaan ekumeeniseen sanajumalanpalvelukseen joka järkättiin eilen klo 12. Mikä missaus

  • krista
   25.10.2016 at 15:11

   Oijoi, nyt missattiin pahasti! :D Just vähän ennen yhtätoista siitä mentiin ohi, eli puoliltapäivin ollaan oltu ihan siinä tien toisella puolen Lasten kaupungissa, kun toisella puolen tietä on täysillä messuiltu :) Mitä muuten edes tarkoittaa sanajumalanpalvelus…?

 • Iida
  25.10.2016 at 13:29

  Miksi lapselle ei voi suoraa kertoa, että jotkut ihmiset uskovat jumalaan ja kirkossa järjestetään uskontoon liittyviä tapahtumia. Miksi asioista ei voi puhua niiden oikeilla nimillä ikätason mukaisesti vaikka ei itse uskoisikaan? Eikö se ole avoimuutta ja suvaitsevaisuutta?

  • krista
   25.10.2016 at 13:48

   Ehkä ymmärsit väärin tuon ohimenevän lausahdukseni..? Eli toki voi ja kannattaa :) Mutta nimenomaan se kaksivuotiaan ikätasoinen selitys oli taas kerran minulla siinä spontaanissa hetkessä hukassa, kun asiaa ei ollut taas kahteen vuoteen yhtään ajatellut :) Itselläni ainakaan ei ole joka hetki kielen päällä ikätasoiset vastatukset lasten joskus vaikeisiinkin kysymyksiin – joskus tulee ”öö tota” :) Pienellä viiveellä saattaa sitten tulla joskus vaikka hyväkin selitys; tässä postauksessa on siis noin kymmenen sekunnin väläys keskustelusta. Päivän aikana me kyllä puhutaan paljon muutakin :D Tässäkin tapauksessa keskustelu kyllä jatkui, vaikka tämä postaus ei sitä käsitellytkään :)

 • Possu
  25.10.2016 at 13:47

  Asiaa Iida! Täysin samaa mieltä sun kanssa!

  • krista
   25.10.2016 at 14:28

   Hei kannattaa muistaa, että tämä on blogipostaus eikä suora lähetys meidän elämästä :) Jos postauksen aihe olisi ”kuInka kertoa lapselle uskonnosta” tähän olisi valikoitunut joku muu osa keskustelua :) Ja se onkin hyvä juttuaihe sinänsä! Hyvin voisin siitä joskus kirjoittaa. Tämä oli kuitenkin tuokiokuva siitä, kun lapsi näki kirkon ja luuli sitä jäälinnaksi :) Eli hieman medialukutaitoa kannattaa harjoittaa :) Jännä huomata, että Possu sullakin saattaa tuollainen ajatus tulla mieleen, vaikka oot ollut niin pitkään mukana!

 • Jennimaaret
  25.10.2016 at 19:14

  Meidän kaksivuotias on myös haltioissaan lähikirkosta. Hän vilkuttelee sille kun mennään ohi, bongailee sen mitä omituisimmasta paikoista ja on päässyt jo muutaman kerran sisään katsomaan. Ei siis olla uskonnollisia, joten onhan tää nyt hiukan hämmentävää ja huvittavaa, mutta mikäs siinä, mukavaahan siellä on välillä pistäytyä :)

 • Murkinamasu
  29.10.2016 at 21:27

  Meidän pieni kaksivuotias pakanalapsi muistaa aina kertoa, että ”kiikossa asuu pippa” ja sitten hän lisää aina tirskuen loppuun, että ”pippa nakuna!” :D

  • krista
   30.10.2016 at 09:49

   Hihihihi!