Kymmenen keskeisintä viikonlopulta

Tässäpä kymmenen keskeisintä viikonlopulta:

1. Mökkivuorokausi ilman lapsia jesh jesh jesh!

2. Mökkeilyn tärkein päätös: mikä kirja?

3. P20 lopussa niisk! Eipäs ollut hätärinä kaapin pohjalta löytynyt (about vuosikymmenen vanha, eihän ne tietysti säilykään) suoja niin hyvä.

4. Jos puolisosi unohtaa kotiin fetat ja oivariinit, ole ratkaisukeskeinen vaimo: tilaa niille jodel-kotiinkuljetus!

5. Venesatamaan tehty posliinipönttötoiviomatka voi tuottaa pettymyksen, jos ei yhtään kakata.

6. Stubb-bongaus: hyväntuulinen mies, kummallinen pyörä, auttaa kaatuvia mummoja.

7. Ei kannata tulla juttelemaan puolisolle silloin, kun se on lukenut 500-sivuisesta kirjasta 460 ja kahden suvun saagat just yhdistyy.

8. Fresitaa on nykyään kahta eri vahvuutta.

9. Uimakoira pääsi vesille!

10. Kolmetoista punkkia. Yäk.

18

You Might Also Like

 • santtu
  18.6.2018 at 21:41

  Apua kolmetoista punkkia!! siis itselläni, miehelläni tai koirallani ei ole ikinä ollut yhtäkään punkkia (en oo siis ikinä nähnyt punkkia muuta kuin kuvissa) ja mun ihan siis suurin pelkoni ikinä on että mulle tarttuis punkki. Jotenkin kammoan niitä ihan älyttömästi ja oon sanonut puolisollekkin että jos mulle ikinä tarttuu punkki niin mut saa kuskata suorinta tietä sairaalaan koska saan todennäköisesti jonkin hengityslaman silkasta paniikista :’D enkä siis pelkää oikeastaan mitään öttiäisiä, en edes hämähäkkejä mutta punkit on vaan jotenkin ihan kauhistus. Oon aina ihmetelly että miten joku voi asua sellaisessa paikkaa jossa on paljon punkkeja mutta kai niihinkin sitten kuitenkin tottuu?

  • krista
   18.6.2018 at 22:09

   Joo siis meiltä omalta pihalta/lähiympäristöstäkin tulee yksittäisiä punkkeja, mutta mökkipaikka on oikea punkki-inferno. Kun käytiin siivoamassa, pelkästään lyhyellä kävelymatkalla autolta mökille tarttui mun kenkiin/nilkkoihin kymmenen punkkia, yöks! Ne ei ehtineet kuitenkaan kiinnittyä, heti (ja koko ajan) pitää tietysti olla tarkkana.

   Tavallaan niihin tottuu ja tavallaan ei. Kyllä se kauhistuttaa, että koska osuu se ”huono arpa” kohdalle. Mutta sit (tän just kirjoitin tutun Facebookiin tänään) taas toisaalta niitä jo nyppii itsestä/muista irti paljain sormin kuin apina, ihme ettei suuhunsa pistä, että mmm miltäs tää maistuu :) Itse punkki ei mua ällötä, mutta ne sairaudet pelottaa. Mutta punkkitarkastuksia tehdään monta kertaa päivässä. Ja silti: kyllä se pelottaa. Mutta koska niitä on täällä meidän huudeillakin jo kaikkiallla (viimeksi eilen otin Seelalta yhden pois pohkeesta), pelon kanssa vaan pitää elää, ei voi sisälläkään koko kesää olla…

 • Hm
  18.6.2018 at 22:02

  Jodel kotiinkuljetus? Kuinka semmonen toimii 😀

  • krista
   18.6.2018 at 22:11

   Huhuilee jodelissa apua ja törmää yhtä hullutteluhenkiseen tuntemattomaan/anonyymiin tyyppiin, joka lähtee leikkiin mukaan :D Se oli viikonlopun kohokohta!

   • P
    19.6.2018 at 08:51

    #legendaarisetjodlaukset :D

    • krista
     19.6.2018 at 09:39

     Hahahaha joo! Aivan huikea juttu :D

 • A
  19.6.2018 at 09:25

  Mä oon kans punkkikammoinen ja kolmetoista punkkia on mulle ihan yyyyhhh. Sattuneesta syystä pysytellään perheen kanssa urbaaneissa ympäristöissä (no lapsi nyt lähileikkipuistoissa ja kodin takapihalla hilluu ihan vapaasti ja onneksi perheen punkkisaldo (ikinä) on nolla). Punkkeja oon kyllä nähnyt koiriin kiinnittyneinä ihan kiitettävästi, yhhh. Mä luulen että tää mun punkkikammo johtuu ihan siitä, ettei näitä mun lapsuudessa Kainuussa ollut (vaan nykyään kuulemma ja on, hyi hitto ja hirvikärpäsiä kans….siinä toinen syy miksen mene metsään). Punkkikammon pystyn unohtamaan vasta syksyn tullessa ja marjojen ja sienten kuiskutelless metsässä (mutta metsään mennäänkin sitten tyylikkäästi sukat lahkeiden päällä ja muutenkin vaatteilla suojattuna).

  • krista
   19.6.2018 at 15:00

   Joo siis sama alkuasetelma itse asiassa mulla! Ja tää säilyi pitkälle aikuisiälle, oikeastaan vasta eka kertaa tuonne mökille mennessäni ymmärsin/kuulin/näin, että on jotain sellaista kuin PUNKKI. Yöks. Se oli 10 vuotta sitten. Ällöttävä asia tottua :(

   Lasten punkit kuumottavat eniten. Seelalla oli just sunnuntai-iltana pohkeessa yksi ja maanantai-iltana nousi kuume, googlaan jo borrelioosin ja aivokuumeen oireita :( Mutta ei kai se noin nopeasti tulisi. Se oli ehkä Seelan eka punkki, Silvalla on ollut 1-2. Mulla itsellä on ollut kymmeniä-kymmeniä punkkjea (varmaan menee sadan rajakin rikki) tässä 10 vuoden aikana ja Joelilla siis oikeasti satoja. Sen jalat on jotenkin kai niin hirvimäiset, niitä punkit rakastaa. Joel oltti joskus rokotteen eka osan, mutta muut (kai?) jäivät ottamatta. Itsekin kävin punkkibussilla, mutta imetin silloin ja jäin miettimään, että otanko vai en. Lapsilla ei ”punkkirokotteita” ole. Mutta se borrelioosihan on se yleisempi ja siihen ei ole rokotettta. Eli punkkitarkastukset ja punkit pois mahdollisimman pian – ja sitten seurailla, että ei tule rinkuloita. Onneksi (KOP KOP PUUTA) ei ole vielä mitään ollut. Paitsi nyt tuo Seelan ”outo” kuume mietityttää.

   • elina m
    19.6.2018 at 22:41

    Meidän saarimökillä punkkikanta räjähti noin 5 vuotta sitten. Meillä borrelioosi on ollut kaikilla, siellä pesii joku tosi viheliäinen borrelioosia kantava punkkikanta. Sekin varmaan vaihtelee alueittain miten paljon ne kantaa borrelioosia.

    Alussa ei tajuttu mistä on kyse mutta nykyisin osataan mennä heti ekojen oireiden jälkeen lääkäriin. Olin itse eka kerran sairastuttuani Aurorassa tutkimuksissa ja siellä kuulin että lasten keho jostain syystä osaa usein itse tuhota borrelioosin. Kannattaa varmasti kumminkin käydä ottamassa Seelalta vasta-aineet. Mutta ei kannata huolestua liikaa, se on onneksi tosi helposti ja hyvin hoidettavissa antibiooteilla.

    • krista
     19.6.2018 at 23:00

     Millaisista ekaoireista te ootte menneet lääkäriin?

     (Sori lyhyt viesti, jo peiton alla mutta tää mietityttää)

     • Elina m
      20.6.2018 at 17:15

      Oireet minkä takia mä menin lääkäriin oli epänormaali voimakas fyysinen uupumus, päänsärky, lisäksi oli jotain huimausta ja rytmihäiriöitä. Mä hakeuduin hoitoon siis marraskuussa kun tartunta oli tapahtunut kesällä, syksyä kohti noita oireita alko tulla ja voimistua pikkuhiljaa. Jälkeenpäin yhdistin myös että oli ollut kuumejakso kesällä jonka aikana löytyi jalasta punkki. Mut siis heti ei tullu muuta kun kuume, muut oireet alkoi pikkuhiljaa. Sen takia mietin tuota Seelan kuumetta että kannattaisi ottaa varmasti vasta-aineet. Hyvä juttu on se, että antibiootit kun alkoi niin viikon kuluttua kaikki oireet oli poissa. Tää oli 2015. Sellainen vinkki vielä että terveyskeskuksessa asiointi vaatii todella sitkeyttä että ne suostui tutkimaan edes, seuraavalla kerralla menin suoraan yksityiselle kun en jaksanut taistella.

     • krista
      20.6.2018 at 17:21

      Iso kiitos, kun vastasit!

      Mä soitinkin sit terveysasemalle tänään ja terveydenhoitaja jutteli lääkärin kanssa: ne oli sitä mieltä, että jos punaista rinkulaa ei ole ja punkki saatu heti pois (ja lapsi hyvävointinen, vaikka kuumeinen) ja kuume alkanut noin pian verrattuna puremaan, voi vielä seurailla taudin etenemistä ja eivät olleet sitä mieltä, että viittaisi borrelioosiin. Vaan joku kiertävä pöpö. Puhelun aikana tulikin sitten lapselle oksennus. ”Hetkinen, tuli just yksi uusi oire!” Voi apua :D Tämä nyt sitten tosiaan vaikuttaisi joltain muulta, mutta toki vielä tiiviisti seurailen! Ja noiden mainitsemiesi oireiden (KIITOS!) kanssa äytyy nyt olla muutenkin kuulolla, kun näitä punkkeja on nyt tosiaan ollut meillä jo tänä kesänä aika lailla…

 • Puumis
  19.6.2018 at 09:47

  Punkit. Perus. Siinä mitataan se suhteen todellinen rakkausarvo, kun seistään iltahämärissä mökin makuuhuoneessa alasti, nostellaan kasseja ja levitellään perskannikoita, että toinen voi tarkastaa jokaisen niemen ja notkelman. (Kerran tosiaan löysin mieheltä punkin sieltä, mihin aurinko ei paista. Punkit kun tiemmä tykkäävät lämpimistä ja ohutihoisista paikoista. Yyyyhhh.)

  • krista
   19.6.2018 at 09:56

   Bingo, just kuvasit täydellisesti kohtauksen meidän tavallisesta mökki-illasta! :D Sillä erotuksella, että me seistään mökin keittiössä (siellä on paras valo) ja sit siellä pyllistellään toistemme salatut paikat :D Sinne ne tosiaan voi mennä! Joelilla oli joskus ennen mua ollut, ja sen oli poistanut kai sen kaverin tyttöystävä :D Kun eihän sitä sieltä tietysti itse saa kaivettua pois! Voi yöks ja apua :D

   Me siis kutsutaan tätä ”romanttiseksi punkkitarkastukseksi” :D

 • Ande
  19.6.2018 at 11:25

  Punkit on tosiaan sellainen asia jonka kanssa täytyy vain oppia elämään, Turun suunnalla ei auta edes pysyä kaupunkiympäristössä, ellei tosiaan rajoita kävelyä asvaltilla. Itse saan ainakin yhden punkin kaudella (myös sinne pimeisiin paikkoihin) ja viime vuonna osui huono arpa, onneksi ei se huonoin vaan ”pelkkä” borrelioosi. Onneksi oireet on todella selkeät ja nämä otetaan vakavasti eli hoitoon pääsee heti. Siinä ei sitten kannata jäädä arvailemaan, heti kun huomaa että rinkula tai minun tapauksessa punainen jälki lähtee kasvamaan niin nopeasti vaan lääkäriin, oireet tulivat ainakin minulle nopeasti ja voimakkaina.

  • krista
   19.6.2018 at 15:26

   Tuliko sulle muita oireita kuin se rinkula, nousiko siinä kuume tms? Me ollaan nyt noita rinkuloita seurattu (ei ole näkynyt), mutta nyt tosiaan vähän friikkaan, kun Seelalle nousi kuume (ilman muita oireita) vuorokausi punkinpureman jälkeen. Mutta netissä sanotaan, että flunssantyyppiset oireet alkaisi 3-21 (en muista loppupäivää tarkasti) päivän jälkeen vasta. Ehkä friikkaan turhaan…? No, rinkulaa kyttään silti.

   Onneksi oli ”se vähemmän huono” arpa sulla ja sait hoidon! Helsingissäkin on käsittääkseni aika lailla kaikilla viheralueilla punkkeja, eli jos aikoo muualla olla kuin asfaltilla, niin riski on ja punkkitarkastuksia kannattaa tehdä!

 • Anomuumioriginaali
  19.6.2018 at 11:29

  Meidän ensimmäinen kosketus punkkeihin ikinä oli borrelioosi 2-vuotiaalla. Suoraan syvään päähän siis. Kuulostaahan tää melodramaattiselta, mutta kyllä siitä ihan oikeasti jotkut traumat jäi. Jos esimerkiksi kaveri kutsuisi mökille, jossa on tuollainen tilanne kuin kuvaat että teillä on, joutuisin varmaan kieltäytymään kutsusta. Toisaalta sen jälkeen mies löysi punkin itsestään RUOTSINLAIVALLA (ja siis oli tullut siellä eikä hengaillut mukana pitempään), joten fakta on, että niiltä ei ole suojassa mis-sään.

  Ollaan just sellasia mainoksen uhreja, jotka on ottaneet rokotteet, vaikka ei oo varsinaisesti asiaa riskialueille.

  Mutta on a happier note: Fresitasta on tullut kahta vahvuutta?! Kerro lisää!

  • krista
   19.6.2018 at 15:40

   Uhhuh, pääsi silleen ihan vatsanpohjasta lähtenyt huokaisu heti eka lauseesta – ai että just kyllä tuo hirvittää, uhhuh. Todella! Oliko teillä ihan selvät oireet ja millaiset? Antibiooteilla helpotti? Perhanan punkit! Irti meidän lapsista!

   Joo kyllä mäkin silleen puolitosissaan huokailin mökiltä palatessa, että mökkeilläänkö me nyt terveyden kustannuksella. Mutta sitten täytyy vaan pitää pää kylmänä ja ajatella, että kyllä nyt ihmisiä siellä asuukin ja tosiaan se punkki voi tulla oikeastaan mistä vaan (toki todennäköisyydet on erilaisia), vaikka sieltä Ruotsinlaivalta. Vaatteiden mukanahan ne kulkeutuu jne. Jos alkaisi ajattelemaan liikaa, niin… …uhhuh, hulluksi tulisi. Yritän vaan hokea sitä ”punkkitarkastukset, punkkitarkastukset” -mantraa :)

   Joo! Siis tuosta Fresitasta! Viimeksi mökillä huomasin katsovani pullosta, että siinä oli joku ”vain X, X%” -leima (en muista numeroita) ja muistan vaan ajatelleeni, että ai tämäkö onkin noin mietoa. Ja nyt tällä kerralla katselin pulloa (kun tuntui, että menee hiprakkaan, kun viimeksi ei mennyt) että no hei tässä lukee kyllä 8 %. Vähän aikaa päässä raksutti ja googlasin: Fresitasta on tosiaan tullut miedompi versio (5,5%), ilmeisesti Joel oli tietämättään ostanut mulle edellismökkeilylle sellaisen. Jatkossa yritän kyllä bongata sitä miedompaa, niin ei tarvitse pelätä hiprakkaa > huonoa oloa. Mulle kun on tärkeämpi se ajatus ja ehkä pienenpieni rentoutuminen, miedompi juoma on just hyvä :)

   • Annis
    19.6.2018 at 16:46

    Tota miedompaa saa ihan ruokakaupoista :)

    • krista
     19.6.2018 at 17:29

     Joo näin mä huomasinkin, kun just silloin googlasin! Mutta en ole kaupasta huomannut, täytyypä katsella sillä silmällä! Tuo meidän miedompi oli ihan Alkosta, Joel oli siis sen vahingossa ottanut. Mutta hyvä vahinko oli!

 • eepu
  19.6.2018 at 16:35

  Johan on punkkeja. Pakko kysyä missäpäin mökkinne sijaitsee? (tarkkaa paikkaa ei ny tartte paljastaa)
  Itsekin olen kyllä sitä mieltä, että punkkipelko ei saa rajoittaa ulkoilmaelämää. Meidän perhe telttailee ja retkeilee. Punkkisyyniä toki harrastetaan, mutta yritetään olla hysterisoimatta liikaa. Haluan välittää lapsille kuitenkin hyvän luntosuhteen, sillä se on mielestäni tärkeää.

  https://yle.fi/uutiset/3-10257679

  • krista
   19.6.2018 at 17:34

   Se on Helsingistä vajaan tunnin länteen päin, rannikolla. Eli siihen suuntaan, missä niitä just taitaa paljon olla. Kyseinen kunta kuuluu riskialueisiin.

   Ja joo, mä luin tuon jutun kans – hyvä juttu! Mä kans yritän tosiaan hengitellä syvään ja hokea punkkitarkastusta. Ei esimerkiksi kotona rajoiteta lasten leikkejä nurtsialueella, mutta tarkiststellaan sitten punkit. Ja esimerkiksi mökillä pidän mieluiten kumisaappaita, heh kuten mun mökkilooks-kuvista ehkä näkyy :D Se kymmenen punkin tarttuminen pienellä kävelymatkalla oli mun kangaskengillä, ne ilmeisesti jotenkin ihan imuroi kaikki punkit mukaan. Joten järki päässä ja pää kylmänä, se on meidänkin toimintatapa. Ei jätetä mökille menemättä punkkien takia – ja niitä on ollut siis tällaiset määrät ainakin koko tän 10 vuotta, mitä mäkin oon siellä käynyt.

 • Torey
  19.6.2018 at 17:39

  Meillä tytöt on rokotettu. Meidän vanhempienkin tarttis kyllä ne hankkia.

  Ihmisiltä ei oo koskaan vielä bongattu, mutta kissasta yleensä joka kesä 1-2kpl mies irrottaa. Ne on niin tiukassa, että en todellakaan saa niitä itse irti.

  Ja toi jodel juttu oli niin loistava! :D

  • krista
   19.6.2018 at 20:27

   Joo kyllä se rokote kyllä antaisi mielenrauhan siihen pahempaan noista – toisaalta se on tosi harvinainen, se borrelioosi se yleisempi ja siihen ei ole rokotetta. Mutta vaikka olisikin harvinainen, niin silti se aina jollekin osuu sekin :( Eli siinä mielessä hyvä on kyllä se rokotekin!

   Siitä saatiin kyllä viikonlopun naurut, oli niin mahtavaa!

 • Dora
  19.6.2018 at 20:00

  Kohta 3. Tuotemerkki ei ollut mulle tuttu, niin jostakin syystä ajattelin kondomeja.

  • krista
   19.6.2018 at 20:25

   Hahahahaha ihan mahtavaa! Tuon voi hyvin ymmärtää kondomimerkkinä: ei säily, suoja ei niin hyvä jne :D Mahtavaa monimerkityksisyyttä!

 • Marle
  22.6.2018 at 16:56

  Luin jostain, että teippiharja on hyvä kiinnittymättömien punkkien irrottamiseen/keräilyyn, joten sellainen nyt sitten on laukussa mukana. Huoh…