Kuumia uutisia kaikille Napoli-sarjan faneille!

Elokuunhelteenkuumia huhu-uutisia: pikkulinnut ovat visertäneet korvanappiini, että suosittua Napoli-sarjaa on tekeillä myös viides osa!

Eikä siinä vielä kaikki! Olen saanut käsiini siitä jo pienen salaperäisen ennakkotekstinäytteen enkä malta olla jakamatta sitä teidän kanssanne. Uuuu, Napoli-sarjan viides osa!

”Sitten tapahtui jotain kauheaa. Minun koko minäni oli lapsuudesta asti peilautunut Lilaan, eikä hän sanonut minulle mitään. Tämä hiljaisuus vahvisti sitä, mikä jäi sanomatta, minun olemista minänä, jonka olemassaolo vertautui ainoastaan siihen, miten Lila oli olemassa. Se hiljaisuus välitti sen ilkeyden, mikä Lilasta nousi esiin näinä hetkinä, ja minun mitäänsanomattomuuteni sen rinnalla ja miten Lila piti lankoja käsissään ja manipuloi meitä kaikkia. Vai manipuloiko hän minua ajattelemaan näin? Ehkä tällä kymmenen sekunnin hiljaisuudella Lila halusi viestiä näin, ja vaikka hän sen jälkeen puhuikin, sillä ei ollut enää mitään merkitystä. Ja sitten tapahtui kaksi kauheaa asiaa. Lila vastasi, kun minä kysyin, että mitä kuuluu. Se romutti koko senhetkisen olemassaoloni ja syöksi minut epätoivon kuiluun. Tätäkö hän olikin koko ajan halunnut? Kuinka taitavasti hän pitikään hyppysissään meitä kaikkia aivan niin kuin silloin, kun hän heitti Tina-nukkeni kellariin ja väitti, että Don Achille oli sen ottanut. Hänen kysymyksensä sai minut entistä hermostuneemmaksi. Kysymyksellään Lila pyrki viestimään, että olin huono äiti ja minun ei olisi koskaan pitänyt lähteä korttelista. Hän oli elänyt elämänsä siellä, minulla oli ollut ulospääsy, mutta silti en ollut olemassa muuten kuin hänen heijastumanaan. Epäröin, mutta tiesin hänen käyttävän epäröintiä polttoaineenaan, vaikka hän ei tehnyt mitään. Näin hänen lävitseen, vaikka muu kortteli ihaili häntä. Sen jälkeen hän ei puhunut minulle viikkoon.”

Napoli-sarjan kirjoittaja Elena Ferrante on haamukirjoittaja – tai siis tässä tapauksessa tarkoitan sitä, että Ferrante-nimistä henkilöä ei ole olemassa, vaan joku toinen tuntemattomana pysyvä henkilö kirjoittaa keksityllä nimellä – mutta huhut kertovat jotain vielä erityisempää.

Tämän Napoli-sarjan viidennen osan suhteen on nimittäin arvailtu, että haamukirjoittaja käyttää haamukirjoittajaa. Todellisuudessa viidennen osan kirjoittaa siis haamukirjoittaja-Ferranten uusi haamukirjoittaja. On jopa spekuloitu, että tämä haamun haamu on eräs kahden lapsen äiti Suomesta.

Napoli-sarjan neljännen (Kadonneen lapsen tarina) osan kirjanliepeessä on muuten lainaus New Yorkerin arvostelusta:

”Luotaus naisen psyyken syvimpiin syövereihin tekee tästä kirjasta ainutlaatuisen saavutuksen feministisessä kirjallisuudessa, tai oikeastaan, aivan kaikessa kirjallisuudessa.”

Mä puolestani olen aivan varma, että Elena Ferrante on mies.

10

You Might Also Like