Äidillä on vaipat?

Yhteistyössä: Vuokkoset

Minulla on valokuvamuisto eräästä oman lapsuuteni hetkestä: kun löysin äidin vaatekaapista nuken vaippoja!

Olin löydöstäni aivan lumoutunut – ÄITI, MIKSI TÄLLAISIA MAHTAVIA JUTTUJA ON TÄÄLLÄ PIILOSSA? Enkä voinut ymmärtää; jos meillä kerran oli nuken vaippoja, miksi ne ovat täällä äidin vaatekaapissa? Ja miksi äiti on noin kiusaantunut? Ehkä jopa vähän… …hermostunut?


Anna ne nyt mulle leikkiin, anna ne mulle leikkiin, miksi sä et anna, miksi mä en saa niitä leikkiin?

No, lopulta sain ne leikkiin, mutta jotekin… …väkinäisesti. Vastentahtoisesti. Yritin moneen kertaan kysyä, että ”mikä tässä asiassa nyt on vialla”, mutta en koskaan saanut vastausta. Mutta vaistosin kyllä, että jotain kummallista siinä tilanteessa oli.

vauvanukke-hoitaa

Toinen valokuvamuisto, useita vuosia myöhemmin: seison ala-asteikäisenä ystävän kodin eteisessä. Ovenkarmiin nojaa vähän vanhempi tyttö, joka oli tullut vahvistamaan tämän varman tiedon, jonka oli jo aikaisemmin kertonut ystävällekin: aikuisilta naisilta valuu pyllystä verta.

En uskonut. Todellakaan. Eihän se ole mitenkään mahdollista.

”Tuleeko se niin kuin pissatessa vai niin kuin haavasta?”, minä kysyin ja näin silmissäni verta pissaavan aikuisen. Ehkä sitä voi pidättää niin kuin pissaakin; silloinhan se ei olisi niin paha juttu…
”Sitä valuu sieltä ihan koko ajan. Niillä on vaipat sen takia”, vanhempi tyttö tiesi.
”EN USKO! VALEHTELET!”, minä väitin. Mielikuvissani nyt sen äsken kuvitellun aikuisen pyllystä suihkusi verta niin kuin jostain palomiehen letkusta.

”Koska se sitten loppuu?”, minä kysyin. Josko se olisi sellainen ohimenevä juttu – niin kuin haava – josta selviäisi laastarilla…?
”Vasta joskus sitten, kun ne täyttävät viisikymmentä vuotta”, vanhempi tyttö vastasi.

????!?!!???!!!!!

Jäi traumat. Myönnän. Ja koska vanhempi tyttö oli vannottanut, että tästä ei sitten saa kertoa kenellekään, en (muistaakseni) koskaan uskaltanut kysyä asiasta keneltäkään aikuiselta.

Joskus murrosiän lähestyessä kuukautisista sitten tietysti keskusteltiin asiallisesti – niin kotona kuin koulussakin. Näistä en edes kunnolla muista; luultavasti mieli oli silloin kypsynyt ottamaan asian jo vastaan. Suihkupyllyverimielikuvat olivat kuitenkin ehtineet elää jo lapsen mielikuvituksessa siinä vaiheessa monta vuotta.

vauvanukke-vaipanvaihto

Joskus parivuotiaana myös meidän Silva löysi nuken vaipat. Vau! Annoin ne leikkiin mahdollisimman luontevasti – nuo omat lapsuusmuistot mielessäni. Siitä lähtien meidän nukeilla on ollut vaippoja.

Mutta miten kertoa lapsille kuukautisista – ja koska? Itse en halua tehdä asian ympärille mitään ”suurta salaisuutta”, mutta pakko myöntää, että ei asiasta kertominen itselleni mitenkään luontevaltakaan tunnu. Silti ajattelen niin, että jos lapsi ikään kuin kasvaa jo pienestä asti tietäen luonnollisena ja itsestäänselvänä asiana tällaisen jutun kuin kuukautiset, se ei kenties tunnu sitten vanhempanakaan niin… …oudolta. Josko vaikka välttäisi ne ”verta suihkuaa pyllystä” -traumat. Ja sen, että asiasta kuulee jostain muualta (ja ties millä tavalla värittyneenä) kuin omalta vanhemmalta.

Mutta… …ihan vähän vaikea aihe se silti jotenkin on. Vaikea selittää ikätasoisesti tuollaisille 2- ja 4-vuotiaille.

vuokkoset-siteet

Meillä tytöt nyt aivan luontevasti tietävät, että äidillä on pikkuhousunsuojia. Olen siis jostain syystä (tiedostamatta) alkanut kutsua kuukautissiteitä pikkuhousunsuojiksi – ehkä jotenkin ajattelin, että se on helpompi ymmärtää. Siteet eivät ole meillä mitenkään piilossa, vaan esimerkiksi ihan kylppärin pöydällä tai laatikossa. Niitä ostetaan avoimesti kaupasta. Tytöt tietävät, että ”pikkuhousunsuojat” ovat äidin omia, mutta sellaisen voi saada joskus leikkiin, jos edellinen nukenvaippa on jo leikeissä nuhjaantunut.

Molemmat lapset ovat myös nähneet, että sujautan sellaisen pikkuhousuihini (kröhöm meillä ei ole vessarauhaa) – ja molemmat ovat kysyneet, että mikä se on, ja miksi. Olen vastannut, että se on pikkuhousunsuoja, ja aikuiset naiset tarvitsevat välillä sellaisia, että pikkuhousut eivät menisi ihan likaisiksi. Toistaiseksi selitys on riittänyt, mutta varmasti tulee vielä myös lisäkysymysten aika.

Miten teillä muilla on toimittu asian suhteen? Oletteko pitäneet kuukautisia piilossa lapsilta, vai onko niistä kerrottu – ja miten? Miten voi selittää lapselle ymmärrettävästi kuukautisvuodon?

vuokkoset-merkit

Nämä kuvissakin näkyvät uudistuneet Vuokkosten ohutsiteet ovat kotimaisia (avainlippu!) ja niille on myönnetty myös Allergia- ja Astmaliiton tunnus. Itse tykkään näistä myös siksi, että näissä siteissä ei ole ”muovimaista”, hikoilevaa pintaa. Tykkään itse asiassa ihan sen verran paljon, että toivon näiden suomalaisten siteiden riittävän täälläkin mahdollisimman pitkään; nämä paikalliset espanjalaiset siteet kun haisevat, uhh sentään. Enkä jotenkin herkkäihoisena halua hajusteita lähelle limakalvojani; ajatus ei tunnu kivalta. Vuokkoset ovat siis tietysti ihan hajusteettomia eivätkä sisällä muitakaan yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita.

Vuokkoset lupasi myös tähän postaukseen pienen arvonnan – eli kaikkien tähän postaukseen kommentoineiden kesken arvotaan siis Vuokkosten tuotepaketti. Jutellaan siis omista kokemuksista kuukautisista kertomisesta lapsille (ja miten teille itselle on asiasta kerrottu; muistatteko?). Arvonta on käynnissä 12.12. asti, ja sen säännöt löytyvät täältä.

Vuokkosten nettisivuilla on tietoa kuukautisista tytöille ja vinkkejä teini-ikäisten vanhemmille, sekä myös tietoa yrityksestä ja sen arvoista. Vuokkoset löytää myös Facebookista sekä Instagramista.

lifie-logo-rgb

Yhteistyössä: Vuokkoset

33

You Might Also Like

 • Minni
  5.12.2016 at 16:10

  Tässä yksi mielenkiintoinen keskustelu aiheesta ja sen vierestä Kuuntele Perheen aika Yle Areenassa:

  http://areena.yle.fi/1-1298224

  • krista
   5.12.2016 at 20:26

   Kiitos, kuuntelen! Siinä taitaa olla se Raisa Cacciatore; mähän olin sitä vuosi sitten (?) kuuntelemassa ja silloin hän myös sivusi näitä asioita, vaikka luennon aihe oli muistaakseni itsetunnon tukeminen tms.

 • Neiti Nimetön
  5.12.2016 at 16:13

  Meilläkin puhutaan aika avoimesti ikään sopivalla tavalla kuukautisista, veren vuotamisesta ja myös siitä kuinka lapset tulevat maailmaan. Mutta vaikka se on kuinka luonnollista, niin s i l t i k i n hieman nolottaa, kun ostaessani siteitä tai pikkuhousunsuojia lapsi kaupassa ilmoittaa, että ”MAMMALLA ON KUUKAUTISET!!”

  • krista
   5.12.2016 at 20:27

   Meillä kans tytöt ovat kuuluttaneet tyyliin ”äidillekin vaippoja, tuolla!”. :)

 • Annika
  5.12.2016 at 16:30

  Mulla on vähän sellainen mielikuva, etten olisi koskaan saanut äidiltä tai sisaruksilta mitään preppausta tulevaan, mutta muistan kyllä lukeneeni moneen kertaan isoveljen biologian kirjasta näistä asioista :D Lisäksi postissa tuli moneenkin otteeseen (ja ensimmäiset jo aika aikaisin!) esitteitä/mainoksia siteisiin ja kuukautisiin liittyen, ne tuli myös luettua aika tarkkaan. Mulla ei vielä ole omia lapsia, mutta voin kyllä kuvitella, miten hankalia keskusteluja lasten kanssa tulisi käytyä lisääntymiseen liittyen… Siitäkin huolimatta, että rationaalisesti ajateltuna nämä asiat ovat tietysti ihan täysin normaaleja.

  • krista
   5.12.2016 at 22:43

   Mä muka työnsin ne esitteet vaan mielenosoituksellisesti johonkin kaappiin, että ”ei kiinnosta”, mutta sitten, kun sain oman rauhan, luin joka sanan uudestaan ja uudestaan. Ja sen biologian kirjan yhden kappaleen, jossa näitä asioita käsiteltiin, oisko ollut seiskalla. Kyllä silloin murrosiässä meillä näistä kotonakin puhuttiin (neuvolantäti-äiti), mutta oma äidin kanssa puhuminen oli jotenkin kiusallista; esitteistä asioita sai sit lukea ihan rauhassa :)

 • Torey
  5.12.2016 at 16:47

  Ei vessarauhaa täälläkään! Meidän 5v. kun on kysynyt asiasta, olen kertonut, että sitten isona koululaisena alkaa kuukautiset. Ne on meillä aikuisilla naisilla ja ne tulee aina silloin tällöin, kuukautiset tarvitaan jotta voi saada joskus lapsia. Ei vaikuta traumatisoituneen ja on saanut selityksen. :) Itse muistan tiettyjen asioiden saaneen myös äidin vaikeaksi ja itse haluaisin meidän tyttöjen uskaltavan kysyä asioita ja jos en heti pysty asiasta keskustelemaan niin se otetaan myöhemmin rauhassa esiin ja keskustellaan niin ettei mihinkään jäisi häpeän tai pelon tuntua.

  • krista
   5.12.2016 at 22:46

   Tääkin on tosi hyvä: ”kuukautisia tarvitaan, että voi saada lapsia” – yksinkertainen ja hyvä! Tällainen voi tosiaan ihan hyvin ”riittää” lapselle pikkulapsi-iässä: selitys saatu, ja sit jos asia taas kiinnostaa, siitä voi jutella enemmän.

   Häpeä on muuten hyvä sana tähän – just sillä väritettyä nämä kuukautisasiat ovat varmasti joskus aikoinaan olleet. Sen tosiaan itsekin haluaisi, että jäisi omilta lapsilta kokonaan pois – kuukautiset on ihan tavallinen ja luonnollinen asia.

   • Torey
    6.12.2016 at 11:52

    Meillä kuukautisiin ei häpeää tullut. Olin jopa ylpeä kertoessani kuukautisten alkamisesta äidilleni! Mutta seksuaalisuus tuntui olevan omassa lapsuudessa/nuoruudessa suurelle osalle aikuisista jotenkin hirveän hankala ja vaikea asia. Ja varmaan on yhä, mutta itse haluan lapsille antaa siitäkin juuri sen kuvan, että sekin on normaalia ja hyväksyttyä ja kuuluu elämään. Minä ja kaverini luimme asioista kirjoista ja jos jostain koitti puhua niin tuntui että kaikki meni vaikeiksi. Kiitos Sinkkuelämän on tämäkin asia muuttunut maailmassa. Seksistä voi puhua! :D

    • krista
     6.12.2016 at 23:18

     Hahaa, ihan totta – Sinkkuelämä on varmaan oikeastikin ollut yksi tekijä siinä, miksi seksistä puhuminen on vapautuneempaa nykyään! Enpä ois tullut ajatelleeksi, mutta niin se varmaan on :)

 • Norskin vaimo
  5.12.2016 at 16:48

  Meillä kanssa lapsi seuraa vessaan ja katsoo kun pistän kestositeet likoamaan. Ei osaa vielä puhua niin paljon että kysyisi aiheesta, enkä ole varsinaisesti selostanutkaan ihan kaikkea. Lähinnä sanonut että äiti pesee siteitä.

  Kun kysymykset alkavat (en siis aio piilotella) niin kerron suoraan, että se on verta, tapahtuu kerran kuussa, ihan tavallista ja sitten kun lapseni on iso niin hänellekin tulee kuukautiset.

  Omat kuukautiseni alkoivat juuri ennen yhdettätoista syntymäpäivää. Tiesin mistä oli kyse ja kaikki oli ok, mutta ihan pikkulapsesta asti olisi kommunikaatio saanut olla avoimempaa. Jouduin nimittäin tilanteeseen, jossa pikkusisko tulee hätääntyneenä kysymään minulta miksi vessanpönttö on täynnä verta äidin käytyä vessassa. Tiesin itse mistä oli kyse, mutta olin myös oppinut että tästä ei sitten puhuta. Selitin sitten jotain ympäripyöreää (ei oikeaa syytä) ja yritin vakuuttaa siskolleni, että äiti on ok. Parempi olisi ollut antaa oikeaa tietoa ja ottaa äiti mukaan keskusteluun.

  Haluan poistaa ”ikärajat” keskustelulta ja tarjota neutraalia tietoa. Milloinkaan ei ole liian aikaista oppia kuukautisita. Mitä aiemmin tieto tulee sitä normaalimpaa kaikki asiaan liittyvä on. Ei ehdi syntyä häpeää tai pelkoa.

  Jos voitan, haluan lahjoittaa siteet ensikotiin. Ulkosuomalaisena kestositeiden käyttäjänä ei minulle kannata tänne asti lähettää Vuokkosia erikseen. Mikäli joskus tarvitsen kertsiä niin käytän kyllä mieluiten Suomesta itse raahattua Vuokkosta. Ei hajusteita ja hiostaa vain vähän. Hyvä tuote.

  • Roosa
   5.12.2016 at 19:40

   Rupesi kiinnostamaan nuo kestositeet – millaisia ne on käyttää? Tuntuuko paksuilta pöksyissä ja joutuuko niitä vaihtamaan useammin kuin kertakäyttöisiä? Kuinka imukykyisiä ovat?

   Muutenkin kyllä allekirjoitan kommenttisi ”ikärajoista” – kuten monessa muussakin asiassa, aikuisen neutraali suhtautuminen ja avoimmuus usein vähentää mysteeriä tai järkytystä asian tiimoilta.

   • Norskin vaimo
    5.12.2016 at 22:16

    Mulla on iguleen kestoja ja muutama olisko myllymuksujen kanssa samaan brändiin kuuluva. Toimineet kohta 10v kovassa käytössä.

    Mun kuukautiset on mallia ”vuotaa kuin pistetty sika”. Eli päivisin käytän yösidettä ja öisin sellaisia jälkivuotoon suunniteltuja. Vähintään yhtä hyvin pitää kestot vuodot hallussa kuin esim. Vuokkosten yösiteet. Pidän myös plussana sitä, että kesto alkaa tuntumaan oikeasti märältä ennen kuin jätän punaisen vanan jälkeeni. Kertisten kanssa on vähän epävarma olo.

    Mun on siis runsaan vuodon takia käytettävä siteistä sitä mallia, jossa on jonkinlainen vedenpitävä Pul-kangas. Ei ole täysin hengittävä, mutta silti omasta mielestä mukavampi kuin paperinen/muovinen side. Mikäli kuukautiset olisivat maltillisemmat niin voisi käyttää myös täysin hengittävää kestosidettä.

    Ainoat miinukset ovat siinä että siteet ovat tietenkin paksumpia kuin kertakäyttöiset ja vaatii tiettyä järjestelmällisyyttä runsasvuotoiselle kuljetella käytettyjä siteitä mukana työpäivän aikana. Kannattaa ostaa kokeeksi vaikka aluksi yksi side kokeeksi (esim. Ruohonjuuressa myydään yksittäisiä). Eivät maksa paljoa :)

  • krista
   5.12.2016 at 22:49

   Oi ei, mikä tilanne – tuo pikkusiskosi siis, tuollainen voi tosiaankin säikäyttää! Eli tällaistenkin takia on ihan hyvä, että tosiaan asiasta ei ole kokonaan vaiettu, vaikka se ei vielä olisikaan lapsille itselleen ns. ajankohtainen. Nimenomaan, tähän ei tarvita ikärajoja.

   Ja kyllä, mahdollisen voiton voi tosiaan lahjoittaa!

 • Torey
  5.12.2016 at 16:48

  Ja itse vihaan tota kun melkein kaikissa siteissä on joku tuoksu!

  • krista
   5.12.2016 at 22:54

   Joo mäkään en tykkää siitä. Täällä tuoksuu muuten talouspaperikin – just tänään keittiössä aloin haistella, että mikä tää haju on… TALOUSPAPERI! Whaat, miksi talouspaperin pitää haista…? En tajua.

 • Koo
  5.12.2016 at 16:53

  Oonko mä ainoa jolla on vessarauha (ja aina ollut) ja jonka lapset ei ole kertaakaan nähneet kuukautissuojan vaihtoa?? :D Meillä kyllä käydään kainostelematta kaikki yhdessä saunassa ja lapset pieninä esittivät pyllytanssia yökkärin vaihdon yhteydessä mutta vessassakäymiseen pistän rajan. Lapsillekin (nyt 6 ja 9) huutelen aina että ovi kiinni – nuoremmalla saattaa kyllä kaverit vielä tunkea kakkareissulle mukaan :D
  Tyttärelle oon kuukautisista kyllä kertonut, ja ihan sen oikean syynkin sille, ja neuvonut kertomaan mulle reippaasti heti kun alkaa. Itelläni alkoi jo 11v. Pojalle en ole vielä maininnut asiasta ollenkaan, mutta eipä tuo ole kysellytkään, niin ajattelin tässä pikkuhiljaa kun tilaisuus tulee. Mitenkään meillä ei ole tarkoituksellisesti asiasta puhumista välteltykään. Ei vain ole tullut puheeksi. Molemmat kyllä tienneet mistä vauvat tulee varmaan jo 4-vuotiaina.
  Itselläni on tyypilliset 40-luvulla syntyneet vanhemmat jotka ei halaistua sanaa sanoneet mistään intiimiasioista koskaan ikinä. Itse opin kaikki asiat kirjoista (Pete Pii ja Pikkuinen ftw) ja kavereilta ja menkatkin alkoivat koulussa jolloin terveydenhoitaja oli ensimmäinen jolle asiasta kerroin ja joka opasti. Äiti sitten varmaan vaan ohimennen rupesi siteitä ostamaan mullekin (ja isä – hän ei koskaan ujostellut siteiden ostamista ruokakaupassa käydessään :D).

  • krista
   5.12.2016 at 22:57

   Meillä vessarauha on ajat sitten menetetty jo mun/Joelin välilläkin – tosin pistän kakkosasiaan vähän rajaa itsekin, mieluummin (hajujen takia) ei mitään hampaidenpesua siinä just silloin… :) Mutta tosiaalta kyllä otan ”omaa tilaakin” siinä usein. Että ”äiti menee nyt veskiin heippa” ja ovi kiinni. Tavallisesti käyn ovi auki :D

  • Lilah
   6.12.2016 at 08:53

   Sama meillä eli en juurikaan ole vessarauhastani koskaan luopunutkaan. Toki sinne välillä joku pöllähtää höpöttämään, mutta pyydän ystävällisesti odottamaan omaa vuoroa. Lisääntyminen on aika hyvin kerrottu jo 4-vuotiaana kun kaikki kysymykset tuli hyvin vaativaan sävyyn ja tarkasti. Mutta kuukautiset täytyy nyt erikseen ottaa puheeksi. Kierukan ja raskauksien takia sellaisia ei ole täällä näkynyt moooneen vuoteen kuin tyyliin yhdet ennen uutta raskautta.

 • Mari
  5.12.2016 at 17:12

  Mulla ei ole mitään havaintoa miten kuukautisista voisi lapselle puhua, toivottavasti teet koosteen hyvistä vinkeistä joita täällä toivottavasti saat. Meillä äiti ei käytä vaippoja vaan kuukuppia, joka on paljon ekologisempi kuin siteet ja varmasti reissussakin mukava :) Kandee kokeilla. Sit tietty nuket ei enää saa vaippoja, mikä olisi kurjaa.

  • LL
   5.12.2016 at 19:15

   Et ole ainoa, meilläkään ei lapset pääse vessaan mukaan kun mielestä sen verran vanhemmilla pitää olla yksityisyyttä.:) Kyllä mulla vauva oli pienenä vessassa mukana, että oli taaperosisarukselta suojassa, mutta nyt kun ovat isompia mutta alle 5v molemmat, jäävät molemmat kyllä vessan oven ulkopuolelle odottamaan.

   • krista
    5.12.2016 at 23:13

    Nää on varmaan perhekohtaisia tapoja :) Meillä mä tosiaan käyn ovi auki vessassa aina (no jos vieraita on, silloin laitan kiinni), toisaalta silti toivon, ettei ihan kamalasti tultais häiritsemään :)

  • krista
   5.12.2016 at 23:11

   Mä en ole itse koskaan sitä kuukuppia kokeillut, vaikka paljon sitä kehutaan. Jotenkin vaan… …ei ihan tunnu siltä, että kokeilisin. Arastelen sitä myös kierukan kanssa (tamponeja ei saa käyttää kierukan kanssa, siksi palasin siteisiin), mutta toisaalta tiedostan, että kierukka on varmaan mulle vaan tekosyy kuukupin kokeilemattomuudelle – koska oon lukenut, että sitä SAA varovasti käyttää, ja enpä ole kokeillut ennen kierukkaakaan :)

   • iituliina
    7.12.2016 at 14:24

    En tiedä mistä käsitys, ettei kierukan kanssa saisi käyttää tamponeja, mutta kyllä saa! :)

    • krista
     7.12.2016 at 15:26

     Mun kierukan asentanut gynekologi sanoi niin :) Mä vielä ihan erikseen kysyin, että ihanko totta (tuli mulle yllätyksenä) ja hän totesi jotenkin niin, että hän ei suosittele käyttämään. Mainitsi myös että kuukuppia periaatteessa saisi, mutta kierukan kannalta mieluiten siteitä. Myös kierukan tuoteselosteessa sanotaan, että siteitä suositellaan (ei varsinaisesti kielletä muita) ja jos tamponia käyttää, pitää olla erityisen varovainen lankojen sotkeutumisriskin takia. Periaattessa siis ei suoraa kieltoa, mutta sitä ei suositella.

 • Toope Tyttelssön
  5.12.2016 at 17:14

  Aah kauhistus. Mulla on vain veljiä. En muista missä vaiheessa kuulin kuukautisista, mutta sitten kun ne ollessani 13-vuotias alkoivat ja menin äidille vähän vaikeana kertomaan asiasta niin äiti ilahtu ja HUUSI asian ilmoille koko talon tiedoksi!!! Ihan kauheeta ja noloa, ei näin.

  • krista
   5.12.2016 at 23:22

   Aijaijaijai, joo mieluiten ilman huutoja… Vaikka sillä yrittäiskin viestiä, että ”onpa iloinen asia”, niin silti nuorelle se on niin uusi juttu, että mieluummin ei suorilta kerrota kaikelle kansalle :( Mulle muuten yksi (omanikäinen) sanoi kerran, että ”no nyt sustakin on tullut nainen” ja sekin tuntui tosi ärsyttävältä. Ehkä siksi, että menkat aloivat mulla niin myöhään – ikään kuin aikaisemmin olisin ollut jotekin porukkaan kuulumaton. Sitä kun muutenkin reagoi niin pienistä asioista tuon ikäisenä…

   • Lilah
    6.12.2016 at 08:59

    Nykyään kyllä taidetaan jo passittaa lekurille jos ei kk kuulu 15 ikävuoteen mennessä. Tiedän kolme nuorta joilla näin. Kk vaatiman hormonitoiminnan edellytyksenä on muuten n 43 kg elopainoa, mikä hyvin selittää joillain myöhäistä alkamisaikaa. Vahvasti on myös perinnöllistä. Itse olin 14 ja risat.

    • krista
     6.12.2016 at 23:20

     Joo mulla se saattoi hyvinkin liittyä painoon, lukiossa painoin 42 (ja huom. huom. mähän oon siis tosi lyhyt) ja suurimman osan aikuisikää paino välillä kävi tuossa 43:ssa ja sit taas ”parhaimmillaan” 46-47. Toka lapsen jälkeen ei ole kumma kyllä enää palautunut tuohon :D :D :D

 • Tiina
  5.12.2016 at 18:58

  Meillä ei oo kans mitään vessarauhaa ja näin ollen likka on sitä siteiden vaihtoakin tottunu näkemään. Oon kertonu lapsentasosesti mutta mahdollisimman rehellisesti mistä on kyse eikä meillä sen suurempia traumoja tunnu aiheuttaneen. Taannoin ehkäisyn takia vuotaessani pitkän kaavan mukaan meidän neiti päätti kertoa myös päiväkodissa varsin arkisesti kuinka ”me mennään uimahalliin sitte ku äiti ei vuoda enää ku seula”. Taisi olla päikyn tädit tästä enemmän hämillään kun äiti tai lapsi.. 😅

  • Torey
   5.12.2016 at 19:22

   Ihana! :D

  • krista
   5.12.2016 at 23:24

   ”Vuoda kuin seula” :D :D :D

 • Roosa
  5.12.2016 at 19:25

  Itsellänikään ei vielä lapsia ole, mutta muistan elävästi nuoruudestani oman äitini (traumatisoivan) reaktion kuukautisteni alkamiseen. Koulussa oltiin jo monta vuotta toitotettu tytöille kuukautisista ja siitä, että siteitä kannattaa pitää repussa niiden varalta. Varmasti kotonakin oltiin keskustelua käyty, äidin tamponit eivät olleet mikään mysteeri. Kun sitten huomasin vuodon alkaneen, nou hätä, side paikalleen ja kaikki hyvin. Koulun jälkeen soitin äidille ja kysyin josko hän voisi käydä ostamassa minulle niitä lisää. Äiti nyyhkytti jo puhelimessa ja illalla kun näimme kotona hän halasi minua kyynelsilmin ja taivasteli kuinka minusta oli tullut nainen – kylässä olevan perhetuttavan edessä, tietysti. Oli muistaakseni ostanut jonkun pienen lahjankin. Ei ne kuukautiset traumatisoineet, mutta äidin reaktio kylläkin! Epävarma nuori tyttö kun olisi halunnut opetella toimimaan tämän uuden asian kanssa ensin hieman yksityisemmin, vaikka tiesikin mistä on kyse. Äidin reaktion syistä taas ei 12-vuotiaalla minulla ollut hajuakaan ja se oli jopa pelottavaa. Taisin itse asiassa vältellä puhumista koko kuukautisista seuraavat pari vuotta…

  Ja maalla kasvaneena on tullut opittua lisääntymisestä vähän samoin kuin marras. Kai se parittelevien hevosten vierestä katselu, syntymän todistaminen ja istukan kaivaminen karsinan lattialta on opettanut sen verran että yhdet kuukautiset eivät ole niin kumma juttu :D

  Mutta siltikin vasta nykyisen miesystäväni kanssa olen tullut sinuiksi asiasta puhumisen, ja haarovälini (epäseksikkään) ronklaamisen yleisön edessä kanssa. Ensimmäinen poikaystäväni kun suhtautui asiaan toitottamalla ”Hyyyyyyi älllllllööööö”, aina kun näki vilauksenkin vertani, joten tämä on tuonut päähäni pinttymän että kuukautisista ei saisi puhua. Onneksi tuo nykyinen ihana mieheni on todistanut vääräksi monet muutkin tuon ensimmäisen poikaystävän aiheuttamat päähänpinttymät <3

  Itsellä myös iho melko herkkä ja siteet (taisin aikoinaan käyttää alwaysia) on aiheuttanut ihottumaa, jonka takia pillereistä kierukkaan (ei saa käyttää kuukuppia) vaihtaessani pelkäsin miten ihoni reagoi siteisiin. Olin kuitenkin viisaampi kuin aikoinaan ja ostin Vuokkosia – iho on kiittänyt, se kemikaaleista aiheutunut jatkuva alapään kutina ja kirvely kun on jotain painajaismaista.

  • krista
   6.12.2016 at 23:32

   Äh joo useammallakin täällä noita ”yli-ihastusreaktioita”; kaikille kailottamisia tai ”nyt oot nainen” -nyyhkytyksiä. Ehkä joku äiti on noilla yrittänyt viestittää, että kuukautiset on ihana asia – mutta tosiaan esiteinille tuo voi olla vaan kiusallista… Yksityisyyttä tosiaan, ja sellaista… …hienotunteisuutta soisi asiassa olevan.

   Mä tuolla aiemmin paljastinkin, kuinka itse iskin kuukautisrättiä exäni käteen ”siedätyksenä” – en asiasta ole kovin ylpeä sinänsä, mutta tavallaan mun toimenpiteiden taustalla oli myös se, että kuukautisvuodon ei pitäis olla ”hyyyyyyi ällööööö”. Tai jos on, niin yhtä ällöä pitäis olla vaikka sperman; että seksin yhteydessä aina huutais, että ”hyyyi ällöö, pois se ällö sperma mun läheltä” :D Noin niin kuin kärjistäen :D Mutta tosiaan kyllä kuukautistabujen (joissakin kun niitä elää kuitenkin) murtaminen tosiaan on ihan suotavaa!

   Joo mulla on siis sama, tuli vaihtp pillereistä kierukkaan ja sen myötä ”paluu siteisiin” tapahtui tuossa reilu pari vuotta sitten. Testasin silloin vähän kaikkea ja nää tuntui miellyttävimmiltä munkin mielestä. Mulla ei sentään kutinoita tullut, mutta en tykännyt yhtään sellaista hiostavannihkeydestä, mikä joistain ”muovimaisista” siteistä tuli.

 • Kahvittelija
  5.12.2016 at 19:51

  Ihanaa lukea näitä kommentteja ja tajuta, ettei kenelläkään muullakaan ole vessarauhaa. :D meillä kuopus kyselee välillä toiveikkaana, että ”taavitko äiti siteitä?”, ja kun tarvitsen, molemmat tytöt kyllä kilvan mulle niitä allaskaapista ojentavat. Toistaiseksi tiedonjanoiselle esikoiselle on riittänyt infoksi se, että aikuiset naiset tarvitsevat siteitä aina välillä ja että se liittyy kuukautisiin.

  Muistan kyllä omasta lapsuudestani sen, että kuukautiset olivat jotenkin tosi vaivaannuttava asia, vaikka ihan asiallisesti äiti niistä mulle kertoi. Se myös sanoi, että sille ei sen äiti ollut koskaan maininnut sanallakaan koko asiasta, joten se oli luullut kuolevansa verenhukkaan, kun sen menkat oli alkaneet.

  • krista
   6.12.2016 at 23:39

   Ihanat auttajat :)

   Joo joskus ”ennenvanhaan” (mitä aikakautta sitten tarkoittaneekin; ajattelen tyyliin isovanhempia ja iso-isovanhempia) kuukautiset olivat kai sellainen juttu, että niistä ei tosiaankaan puhuttu. Mun äiti on muuten kuvaillut kuukautissuojia, joita joskus hänen nuoruudessaan oli – ilmeisesti jonkinlaisella narulla kiinni vyötäröllä, ja joku liina siitä haarovälissä…? Ehkä? :D Googlen kuvahaku ei löytänyt, yritin hakea :D :D :D

 • La-ura
  5.12.2016 at 19:59

  Kun olin pieni, meillä oli tyttökoiria, joilla oli tietysti juoksut. Juoksut tarkoitti sitä, että niiden peräpäästä tippui verta ja no en muista oliko asialla pienelle minulle muuta merkitystä? Ne voi saada sen takia pentuja? No äitillä oli tietysti myös juoksut, that’s it. Mun nukeilla oli oikeita vaippoja enkä muista koskaan halunneeni siteitä niille vaipoiksi.

  Ja mulla on kuukuppi, koska en halua enää käyttää siteitä hiostavuuden takia, en myöskään pidä siitä miten veri valuu pitkin alapäätä… Tampoonitkin on inhoja, koskaan ei tiedä milloin se pitää vaihtaa, mutta ah kuukuppi, tyhjennys ja pesu aamulla ja illalla ja sillä selvä <3

  Että jos sen arvontaan osallistumisen voi kiertää niin minä en osallistu :/

 • Heikkis
  5.12.2016 at 20:35

  Vessarauhasta ei tietoakaan ja olen aina mahdollisimman rehellisesti yrittänyt selittää asiaa 4v. pojalleni kun asiasta on kysellyt. Nyt myös 1v. tyttö on jo kovasti kiinnostunut äidin siteistä. Myönnettäköön, että hieman kiusaantunut olo välillä tulee varsinkin jos tamponia pitäisi vaihtaa lasten nähden. Olen ehkä näitä tilanteita hieman koittanut vältellä tai ohjannut huomion muualle sillä hetkellä. :) Toki toivon ja uskon, että näistä asioista voidaan puhua täysin avoimesti kun lapset hieman kasvavat.

 • Jenni
  5.12.2016 at 20:39

  Onpa hyvä blogiaihe! Kuulun myös niihin, joilla ’ne’ alkaneet 11-v ja aikuisten salailu asian ympärillä ilmeisesti sai aikaan jonkinlaiset traumat. Olin ensimmäinen luokaltani ja kuulin, että vanhempainillassa oli kerrottu kohtalostani. Vieläkin ihmettelen miksi… Edelleen aiheesta on hankala puhua, edes ystävien kesken.
  Lapsien kanssa asiasta ei ole vielä tarvinnut jutella, mutta näitä kommentteja luettuani olen huomattavasti rohkeammalla päällä. :)

 • Jules
  5.12.2016 at 20:39

  Jo edesmennyt äitini kertoi joskus lyhyesti kuukautisista ja varoitti jo etukäteen, että kipuja saattaa tulla. Hänellä itsellään kun oli kovat kuukautiskivut ja mummillakin oli ollut. Lääkettä ohjeisti ottamaan ja siteitä osti pyytämättä. Ihan hyvin nuorena selvisin kuukautisten kanssa, vaikka kivut tosiaan itsellänikin olivat melkoiset. Omat kolmevuotiaani (tyttö ja poika) eivät tiedä kuukautisista vielä mitään, kun itselläni on kierukka eikä kuukautiset raskauden jälkeen ole kertaakaan tulleet. En oikein tiedä, koska aiheesta olisi meidän tapauksessamme hyvä keskustella. Lisääntymiskeskustelutkin ovat olleet vielä toistaiseksi vähäisiä. Asia tullee esiin vasta vähän myöhemmin. Meillä on nyt isoista kysymyksistä pinnalla kuolema ja siihen liittyvät jutut, kun mummi, äitini, kuoli tovi sitten. Ehkäpä pääsemme siihen syntymän ihmeeseenkin jossain vaiheessa.:)

 • anna-liisa
  5.12.2016 at 20:40

  Mukana arvonnassa :)

 • Annika
  5.12.2016 at 21:08

  Joku kirja on pienille lapsille kuukautisista… voi että kun ei muistu nimi mieleen 🤔 Pitää selvitellä asiaa!

 • tinttiti
  5.12.2016 at 21:33

  Itselläni kuukautiset taisivat alkaa ennen, kuin koulussa niistä oli kerrottu. Muistan että minua pelotti valtavasti ja ajattelin kuolevani, kun yhtäkkiä minusta vuotikin verta. Keräsin rohkeutta ja kerroin isosiskolleni, joka onneksi osasi lohduttaa kertoen mistä on kyse. Äitini on äitiysneuvolassa töissä ja muistan että kun saman päivän iltana kerroin hänelle, hän suhtautui asiaan todella luonnollisesti ja alkoikin selvittää että olenhan löytänyt siteet vessasta ym.

  Kummankin, äitini ja siskoni, reaktiot olivat todella ihania ja asiasta ei jäänyt minulle mitään traumoja. En usko että äitini jätti tahallaan kertomatta asiasta, vaan kuukautiseni taisivat alkaa hieman tavallista aikaisemmin (Olin luokkani ensimmäinen tyttö, jolla kuukautiset alkoivat).

 • nuppunen
  5.12.2016 at 22:09

  Meilläkin on kolmevee esikoistyttö usein vessassa kuuhaamassa samaan aikaan kun minä siellä käyn ja on nähnyt verisiä kuukautissiteitä. Aluksi kyseli ihmeissään, miksi äitillä tulee verta pyllystä, mutta uteliaisuus meni nopsaan ohi kun vaan selitin, että aikuisilla naisilla vuotaa verta aina kerran kuussa, jos masussa ei ole vauvaa. Että se on ihan normaalia, eikä äidillä ole mitään hätää. Ja siksi äiti käyttää aina joskus vaippoja. Joitain kysymyksiä tuli, mutta sen jälkeen asiasta on tullut ihan arkinen :)

  Meillä ollaan muutenkin aika mutkattomia esim. alastomuuden suhteen ja on pyritty puhumaan lapselle suoraan, mutta toki ikätasoisesti. Itse kasvoin perheessä, jossa hiippailtiin milloin missäkin kalsareissa tai puolialastikin ja saunottiin kaikki yhdessä siihen asti kun menin yläasteelle. Uskon, että tämän mutkattomuuden ansiosta olen nykyään niin sinut kroppani kanssa :)

 • 1 2 3