Krokotiilitytön rautahampaat

Olen vasta nipin napin päässyt yli siitä yllätyksestä, kun meidän isolta lapselta lähti ensimmäinen hammas. Ja sen jälkeen monta.

Tiedätte kyllä, mihin tämä johtaa.

Tietysti siihen, että EN KESTÄ, NYT LÄHTI JO HAMPAITA MEIDÄN VAUVALTAKIN!!!

Krokotiili tuuraa krokotiilityttöä kuvissa.

Meidän pikkupikkuvauvan nuoremman reippaan ison lapsen alahammasrivistön kaksi keskimmäistä hammasta alkoivat siis selvästi heilua jo paljon ennen 5-vuotissyntymäpäivää. Ohhohhoh. Alas keskelle, normaalin hammasrivistön taakse, pullahti esiin jo nelivuotiaana kaksi rautahammasta, jotka ehtivät jo kasvaa oikeastaan täysikokoisiksi hampaiksi ennen kuin lapsi täytti viisi.

Lapsella oli siis monen-monta kuukautta ”tuplahampaat” edessä alhaalla.

Ensimmäisen lapsen kanssa nuo ”taakse” kasvavat ekstrahampaat vähän kuumottivat; jäävätkö ne sinne jotenkin vinoon…? Mutta esikoiselta jo opittiin, että kun maitohammas sitten irtoaa, siirtyvät ne rautahampaat ihan häkellyttävällä vauhdilla oikeille paikoilleen. Siis tyyliin päivässä.

Maagista.

Pienemmän kanssa käytiin toki varalta 5-vuotiashammaslääkärin tarkastusajalla mahdollisimman pian, ja siellä myös vahvistettiin, että hyvältä näyttää ja asiasta ei kannata hermoilla.

Ensimmäinen hammas pääsi tyynyn alle tällaisessa (hammasharja)kotelossa.

Kuopuksen esimmäiset heiluvat hampaat sinnittelivät kiinni siis kuukausikaupalla. Mutta kun alahampaista toinen maitohammas sitten irtosi, toinen heiluva hammas siirtyi saman tien siihen aukon keskelle. Ihan hassua! Siinä vaiheessa ei edes huomannut, kummalta puolelta maitohammas oli irronnut.

Hyvin nopeasti sen jälkeen (parissa päivässä) irtosi toinenkin heiluva hammas. Ja rautahampaat alkoivat siirtyä siihen eteen paikoilleen saman tien. Itse asiassa niin nopeasti, ettei edes klassista ”onpa tässä hauska aukko” -kuvaa ehditty saada.

Siksi kuvaan krokotiileja, hah.

Mutta kyllä tämä hämmentää. Jo neljävuotiaana heiluvat hampaat. Viisivuotiaana rautahampaat.

* kaikki klassisset taivastelut ajan kulumisesta tähän *

Vaikka ehkä olisi krokotiilitytöstä pitänyt arvata ♥ Krokotiileillä kun kuulemma on noin sata hammasta.

20

You Might Also Like

 • Hammaskeiju
  28.6.2019 at 21:56

  Meidän just 6 vuotta täyttänyt kyseli tänään, että mitä ihmettä hänen suussaan on. Kaksi uutta poskihammasta näkyi puoliksi puhjenneen alaleukaan. Itselle tuli ihan yllärinä että poskihampaita tulee tässä vaiheessa lisää, mutta googletuksen perusteella just tässä iässä yleensä tulevatkin.

  • krista
   29.6.2019 at 11:54

   Meillä taas taitaa olla niin, että poskihampaita ei vielä ole vaihtunut rautaiseksi – jos nyt oikein muistan :D Mutta kuusi rautahammasta on tulevalla ekaluokkalaisella, neljä keskimmäistä alhaalla ja kaksi ylhäällä. Ja pienemmällä nyt kaksi alhaalla.

   • Imppu82
    29.6.2019 at 12:41

    Taakse kasvaa ensin uudet poskihampaat. Tulee siis lisää hampaita, suoraan rautahampaat. Vasta kulmahampaiden vaihtumisen jälkeen vaihtuu maitoposkarit. Meidän 10-vuotias on kulmahampaidenvaihtoiässä.

 • Mansikka
  28.6.2019 at 23:14

  Voi että, kylläpä teidän pienimmäisen uudet hampaat tulivat ja vanhat lähtivät aikaisin – ja vieläpä hauskassa järjestyksessä! <3 Tuliko Seelalle aikanaan ekat hampaat nuorempana kuin Silvalle? Olen kuullut, että tällä voisi olla vaikutusta siihen, miten nuorena maitohampaat alkavat irrota. Meillä jännätään, milloin kohta 6-vuotiaalta lähtevät ensimmäiset hampaat. Vielä ei tosin ole merkkejä, että näin olisi ihan pian käymässä. Lapselle puhkesi ensimmäinen maitohammas muistaakseni 7-kuisena, kun taas kuopus sai ensimmäinen hampaansa jo vähän alle 5-kuisena. Saa nähdä, lähtevätkö kuopukselta ekat hampaat sitten aikanaan nuorempana. Jos en ihan väärin muista, niin mulla itselläni kävi lapsena niin, että alahampaat keskellä heiluivat jonkin verran jo, kun olin 5-vuotias, mutta ne irtosivat vasta ekaluokalla, kun olin seitsemän :D

 • Miia
  29.6.2019 at 07:21

  Meillä myös.Mimillä tuli ensin.rautahampaat, viis vee tarkastuksessa huomattiin.pilkottavan. Muutaman kuukauden kuluttua tippu sit maitohampaat, ja se kyllä oli ällistyttävää miten nopeeta ne rautahampaat siirty oikeelle paikalle. Nyt suussa on jo 6 rautahammasta, ja yläetuhampaatki liikkuu jo eikä oo vielä kuuttakaan. Aika juoksee!

 • Onneli Winter/onnelin elämää
  29.6.2019 at 10:01

  Onnittelut krokotiilitytölle <3