Koronapäiväkirja: kuulumisia Espanjasta

Trigger warning: sisältää koronaa.

Ja heti alkuun tarkennus, ettei vaan otsikko johda harhaan: meillä ei ole tartuntaa, onneksi. Olemme kuitenkin alueella, jossa riski kasvaa hurjaa vauhtia.

En ole tätä aikaisemmin kirjoittanut koronasta, koska täältä Espanjasta käsin katsottuna suomalaisen lehdistön otsikot vaikuttivat pitkään aika turhauttavilta. Että peskää kätenne. Niitä ja yleistä keskustelua seuratessa tuntui… no: turhauttavalta, että miten suomalaiset kuvittelevat olevansa niin eristyksissä muusta Euroopasta, etteikö oikea epidemia koskisi pian myös sitä kolkkaa maailmalta.

Käsiä pitää toki pestä, mutta pitää tehdä (tai olla tekemättä) paljon muutakin.

Pientä matematiikkaa.

On lampi, jonka pinnalla kasvaa levää. Levä leviää jatkuvasti, joka päivä sen määrä kaksinkertaistuu. Kestää 48 päivää, että levä peittää lammen kokonaan.

Kysymys: kuinka monta päivää kestää, että se peittää lammesta puolet?

Vastasitko oikein?

Kyllä. Oikea vastaus ei siis ole 24 päivää tai muuta vastaavaa. Vaan vielä 47 päivän kohdalla ihminen voi katsella puolikasta levätöntä lampea ja ajatella, että ”ei tämä tilanne vielä niin paha ole”.

Kunnes tulee se 48. päivä. Hup-sis, eikö kukaan kertonut, että vuorokaudessa voi tapahtua noin? Itse asiassa matematiikka olisi voinut kertoa.

Lampi voisi olla myös Espanja. Viime lauantaina Espanjassa oli todennettua 400 koronavirustapausta, sunnuntaina 600, maanantaina muistaakseni 1200 ja nyt tämän jutun julkaisun hetkellä 2200. Edit: ropisee lisää – kahdessa tunnissa luku on noussut, ja nyt se on jo 2600. Edit: seuraavan kahden tunnin jälkeen 3000. Että silleen, se on aika paljon levää lammessa.

Okei, yritän lopettaa sekä matemaattisen- että pelotteluosuuden tähän. Jos lehdistöä (iltapäivälehdet ja HS) täältä Espanjasta käsin seuraa, niin ilmeisesti muutamassa päivässä Suomessakin on tapahtunut muutos keskustelussa, ja nyt tajutaan, että oikeasti elämme nyt poikkeustilan aikaa.

Toivon, että se johtaa myös toimenpiteisiin.

Täältä Espanjasta katsottuna tilanteen näkee siis ”hieman etumatkaisena” Suomeen verrattuna. Espanjassa tilanne on siis pahempi kuin Suomessa, mutta ei toki (vielä) niin paha kuin Italiassa. Malagan alueen ja Suomen luvut menevät tällä hetkellä suunnilleen samaa tahtia, eli (meille itsellemme onneksi) emme ole pahimmalla ongelma-alueella Espanjassa.

Meillä olisi paluu Suomeen nyt reilun kahden viikon päässä. Seuraamme jatkuvasti tilannetta ja voi olla, että tulemme jo aikaisemmin. Henkisesti olemme valmistautuneet siihen, että tarvittaessa vuorokaudessa saadaan asunto pakattua kokoon, jos esimerkiksi lentosulkujen uhka alkaa leijua ilmassa.

Suomessa korona ei vielä kaikkia hetkauta – sanottakoon, että ei täälläkään kaikkia. Osa ei ole moksiskaan. Me emme kuulu tähän ”moksittomaan” osaan vaan seuraamme tilannetta hyvin tarkasti. Vielä viikko sitten tämä meidän seuranta oli sellaista puolihiljaista huolissaanoloa, mutta viikonlopun jälkeen lammen levätilanne Espanjan luvut näyttävät jo siltä, että tämä tilanne kannattaa kyllä ottaa vakavasti.

Lapset lähtivät kouluun ja päiväkotiin tänään, mutta rehellisesti sanottuna toivon jo, että kuulisin päätöksen koulujen sulkemisesta. Espanjassa tilanne tämän asian suhteen on kuitenkin hankala: on vakiintunut tapa, että isovanhemmat hoitavat lapsia. Eli tässä tietysti nähdään iso riski siihen, että juuri isovanhemmat saavat mahdollisesti oireettomana tautia kantavilta lapsenlapsiltaan viruksen.

Ihan hyvä pointti sinänsä.

Katukuvassa korona näkyy jonkin verran. Muutamia maskeja on bongattu, etenkin iäkkäillä. Desinfiointiaineet ovat olleet loppu apteekeista jo kuukauden. Kauppojen hyllyjä on ollut jo tyhjinä, isossa kaupassa kuulemma saippuakin oli hetkellisesti loppu.

Me on hankittu kotivara (siitä täällä) sekä Espanjaan että Suomeen. Vältellään väkijoukkoja, esimerkiksi tiistaimarkkinoille ei enää mennä.

Ja mahdolliseen mieleen pälkähtävään ”mitä järkeä on palata Suomeen, kun kohta se on kaikkialla” -ajatukseen. Totta, niin onkin. Mutta omalla äidinkielellä toimivassa terveydenhuollossa olisi mukavampi (kop kop puuta) sairastaa. Lisäksi esimerkiksi lapsen sairaus- ja lääkityshistoria löytyisi yhdellä klikkauksella järjestelmistä Suomesta, täällä sen selittäminen espanjaksi toki onnistuu, mutta tuntuu hankalalta.

Lisäksi jos jäisimme tähän maahan jumiin, meidän vuokrasopimus päättyy jo kuukauden vaihteessa eli saatettaisiin olla sen takia asumishaasteiden edessä.

Ja koti on aina koti.

 

 

PS. Puhuin ääneen Joelille, että kirjoittaisinkohan tänään viime aikoina lukemistani kirjoista vai koronasta. Joel nauratti, että kumpikohan lukijoita kiinnostaa – sun lukemat kirjat vai ajatukset koronatilanteesta. Aloin kirjoittaa kirjoista, haha. Mutta lennosta vaihdoin aihetta. Pakko tämä jännitys oli purkaa ulos; olisi ollut vaikea jatkaa blogikoronahiljaisuutta ja ylläpitää kuvitelmaa, että täällä sitä vaan rallatellaan auringossa. Aurinko paistaa toki, mutta koronahuoli varjostaa. Täältä katsottuna tilanne on hyvinkin todellinen ja meidän arkea koskettava. Nyt on aika järjestellä elämää niin, että välttyy turhilta riskeiltä.

Voi siis olla, että kohdataan kotimaassa jo ensi viikolla! (jos ei jäädä karanteeniin tai sairastuta tai jos koneet vielä lentävät) Toki jos täällä menee paluuseen mennessä epidemiaksi, saatamme jäädä karanteeniin Suomen päässä ennen kuin uskallamme liikkua kotimaan menoissa.

31

You Might Also Like

 • TS
  12.3.2020 at 13:04

  Meillä on lennot varattu Fugeen toukokuun alussa. Vahvasti epäilen ettei loma toteudu vaikka puoliksi leikittelen ajatuksella että kyllähän tää jo siksi laantuu.

  • krista
   12.3.2020 at 13:10

   Noin pitkällä ajalla hyvinkin voi tapahtua kaikenlaista, kumpaan vaan suuntaan! Jos vaikka saisivat Malagan tilanteen haltuun niin, ettei lähtisikään samaan tapaan räjähtämään kuin Madridissa kävi. Peukut pystyssä todellakin! <3 Toistaiseksi Fugen tilanne on ihan rauhallinen, tosin tartuntoja ei ole erotettu Malagan luvuista (en ole ainakaan löytänyt luotettavaa tietoa), eli tarkkaa tietoa ei ole. Mutta yleisfiilis edelleen sellainen "hallinnassa" just tällä kolkalla :)

 • Devika Rani
  12.3.2020 at 13:45

  Mä itse asiassa eilen just mietin että pitääpä kysyä miten teillä pärjätään tämän koronan kanssa.
  Hyvä että olette pysyneet terveinä ja toivotaan että paluumuutto sujuisi ilman ylimääräistä säätöä.

  • krista
   12.3.2020 at 15:51

   Kiitos! <3 Ja näin toivotaan! <3

 • Hannu
  12.3.2020 at 13:47

  Meillä taas on lennot varattuna Fugeen parin viikon päästä. Matka jota koko perhe, mukaan lukien lapset ja isovanhemmat ovat odottaneet syksystä asti. Lapsi pakkasi laukunkin jo pari viikkoa sitten… No, nythän tilanne näyttää siltä, että ei päästä lähtemään. Ärsyttää suunnattomasti että ei tule oikein mitään päätöksiä viranomaisilta asian suhteen. Matkustamista ei mitenkään suoraan kielletä. Meillä kun on aika paljon rahaa kiinni matkassa (lennot, majoitus, auto) niin toivoisi tietysti että jollain tavalla olisi mahdollista joko siirtää matkaa tai saada edes osa rahoista takaisin. En suostu hysteeriseksi tämän taudin kanssa, mutta jos se kerran on vakavaa, niin toivoisin kyllä Suomen viranomaisilta vähän jämäkämpiä otteita tilanteen suhteen. Tämmöinen ”katsotaan nyt” -asenne raivostuttaa eniten.

  • krista
   12.3.2020 at 16:07

   Voi harmillista! Ja siis jaan niiiii-iiin tunteen siitä, että hitto kun ei riittävän jämäkästi toimita näissä asioissa! Jos oltaisiin lähdetty rajoituksiin jo 1-2 viikkoa sitten, niin tilanne olisi varmaan ihan eri kuin nyt.

 • A
  12.3.2020 at 13:58

  Mä luulen että jo ensi viikko on totaalista poikkeustilaa, ainakin Helsingissä. Ja samalla oikeasti myös toivon, että ainakin Helsinki ottaa ohjat käsiin (kun hallitus ei sitä näytä tekevän) ja laittaa Helsingin ”kiinni”.

  Ilmeisesti Helsingin kouluissa varaudutaan siihen, että koulut voivat mennä kiinni (wilma-viestien perusteella lapset tuovat tänään kaikki koulukirjat kotiin ja kouluun viedään vain kunakin päivänä siellä tarvittavat). Mun vahva veikkaus on, että maanantaina koulut ovat kiinni, mutta saapa nähdä. Itse olen siirtynyt julkisista pyörän käyttöön miehen perässä (mies on puhunut koronasta ja siihen varautumisesta jo siitä lähtien kun tilanne kiinassa lähti käsistä), onneksi sää sallii fillaroinnin (olen myös kävellyt työmatkaa). Koska työt sallii, siirrytään miehen kanssa varmaan huomisesta lähtien etätöihin, tosin veikkaan että työpaikalla käsky etätöistä tulee pian (kollegat toisessa paikassa määrättiin etätöihin jo aiemmin tällä viikolla). Vaikka lapsi on terve, eikä ole mitään tietoakaan altistuksesta, on 70+v. isovanhempien (live)tapaamiset jäädytetty for now (samaten lapsen syntymäpäiväjuhlat saa nyt odottaa, tämä on nakerolle tosi kova paikka). Kotivaraa on kasvatettu (vielä olisi ostosreissu edessä), on käsidesiä ja lääkkeitä tilattuna (siksi tilattuna ettei tarttisi apteekkiin mennä reseptilääkkeitä jonottamaan).

  • krista
   13.3.2020 at 11:41

   Eilen Suomen päättämättömyys oli kyllä pettymys, mutta samaa mäkin veikkaan, että on vain ajan kysymys, että koska sielläkin suljetaan. Ehkä päätös tulee jo tänään…?

   Hei lääkkeitä TILATTUNA, hyvä kun mainitsit! Me ollaan tilattu sekä Kauppakssista että nyt kokeillaan K:n vastaavaa toiselle erälle, mutta apteekkituotteita en ollut tullut ajatelleeksi. Mutta me tarvittais Silvalle uutta avaavaa lääkettä, mäpäs voisin sitä hoidella nyt. Kiitos kun sanoit, en olisi muuten hoksannut!

   • A
    13.3.2020 at 15:24

    Eipä kestä :) Ilmeisesti verkkokauppojen kotiinkuljetuksen ruuhkautui eilen hurjasti. Äitini oli tehnyt aamulla tilausta ja eka toimitus saatavilla oli lauantaiksi. Illalla kaipa k-ruoka oli niin ruuhkainen ettei tilausta päässyt tekemään ja s-ryhmä tarjosi kuljetusta loppuviikkoon vasta. Aika hurjaa.

 • Torey
  12.3.2020 at 14:37

  Ulkomailla ollessa tällä hetkellä just suurin stressin aihe varmasti on toi hoidon saaminen tarvittaessa. Kun sitä ei saa omalla kielellä. Ja toinen taas se jos jää sinne jumiin, teilläkin kun vuokrasopimus loppuu.

  Mun mielestä on hyvä, että täällä Suomessakin on nyt oikeasti tartuttu toimeen ja työpaikoille (ja osaan kouluista/päiväkodeista) on nyt tullut käsky pysyä kotona pienistäkin flunssan oireista. Ainoa ongelma tässä on se, että allergiakausi puskee päälle ja katupöly saa jo nyt ihmiset aivastelemaan ja nenät vuotamaan. Mistä tietää mikä on allergiaa, ja mikä oikeasti flunssaa. Ja jos lapsi sanoo, että kurkku tuntuu vähän karhealta, ni onko se sitten heti pois koulusta vai kuinka?

  Kuulin myös tapauksesta, jossa oli kielletty jättämästä nuhaista lasta hoitoon, vaikka asia oli lääkäriltä/terveydenhuollosta varmistettu, eikä syytä kotiin jäämiselle ollut. Eli nyt alkaa sitten olla ongelmia tässäkin, että varmistetaan puhelimitse/lääkärissä käymällä, ja silti ei meinata päästää hoitoon/kouluun. :D

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/03/11/toinen-rouva-parrish/

  • krista
   13.3.2020 at 12:20

   Täällä muuten sama juttu, että allergiakausi on päällä… Aika moni on valitellut tukkoisuutta, siinäpä sitä sitten vaan arpomaan, että onko allergiaa vai korona erittäin lieväoireisena… Mutta nythän on muutenkin suositeltu kotioloissa olemista, että varmasti kannattaa pelata varman päälle!

   Tuo on kyllä hankalin vaihe, kun säännöt ovat epämääräisiä, että hoitoon vai kotiin vai mitä… Onneksi täällä tuli nyt linjaus, niin iso helpotus! Toivottavasti Suomessakin mahdollisimman pian! Se oli ihan ”kivi vierähtää pois sydämeltä” -tyyppinen juttu täällä, nyt ei tarvitse enää pähkäillä vaan on selvät sävelet ja kaikille samat. Eli koulut ja hoidot kiinni.

 • Henna
  12.3.2020 at 22:09

  Meidän pikkukaupungissakin on nyt Koronaa, ei meidän perheessä mutta nyt julkaistiin tänään sairastuneita. Kyllä ollaan nyt tarkkana.

  • krista
   13.3.2020 at 12:21

   Joo kyllä, kannattaa ehdottomasti olla! Kyllä se taitaa kaikkialle levitä :(

 • Jasmin
  13.3.2020 at 13:12

  Terkkuja vaan Italiasta. Taalla ollaan karanteenissa ja ulkonaliikkumiskielto kestaa ainakin seuraavat kaksi viikkoa, todennakoisesti pidempaankin. Mielenkiinnolla olen seurannut Suomen kohtuullisen loysaa suhtautumista tilanteeseen, ottaen huomioon miten nopeasti tilanne voi rajahtaa kasiin. Sunnuntaina elettiin viela ihan normaalia elamaa Roomassa, maanantai-iltana pamahti karanteeni-ilmoitus koko maahan ja paivaa myohemmin ulkonaliikkumiskielto. Etatyot ei mulle ole mahdollisia, mutta oon onnekas siina mielessa etta liikkumisraoitusten takia olen nyt palkallisella vapaalla huhtikuun ekan viikon loppuun saakka. Jos ei mitaan muuta yvaa niin nyt on ainakin aikaa levata ja tehda kaikkea mihin ei normaalisti olisi aikaa.

  Tsemppia Espanjaan!

  • krista
   13.3.2020 at 17:04

   Ihan valtavasti terveisiä Italiaan! Ja siis kyllä, just näin, mä veikkaan, että sama voi hyvinkin olla edessä täällä – että ollaan ihan normaalisti, kunnes hupsis, kaupunki suljetaan. Me ollaan puhuttu just tästä, että moni lukee lehdistä, että ”no Italiassa kävi noin” tai ”no Kiinassa kävi noin”, mutta silti ajattelee, että tällaiset käy ”niille joillekin toisille siellä jossain”. Mutta voi mennä hetki, niin se tilanne on Malaga tai Fuengirola tai Helsinki tai Oulu. Muu maailma saisi nyt ottaa opiksi muualla tapahtuneista jutuista ja varautua ennakolta! …ja itse asiassa siksi just lähdetään nyt, kun vielä päästään (ehkä päästään) eikä odoteta sitä kahta viikkoa, jolloin on voinut tapahtua jo vaikka ja mitä. Toivottavasti vielä maanantaina koneet lentää!

   Olette kaikki ihan terveinä? Se on tietty tärkeintä! Miten kaupassakäynti käy teillä, onko jotain erityisiä toimenpiteitä? Entä miten neljän seinän sisällä olo – jos teillä on lapsia, niin hyppivätkö jo seinille? Meillä on tulossa 14 vrk kotikaranteeni Suomeen palatessa (jos/kun päästään sinne asti), kun sellaistahan nyt Suomi suositteli ulkomailta tuleville.

   Ihan valtavasti tsemppiä ja terveisiä, kirjoittele ihmeessä kuulumisianne!

   • Jasmin
    14.3.2020 at 19:12

    Näinpä! Toistaiseksi ollaan oltu terveitä – eikä toisaalta olla riskiryhmää eli jos korona iskee niin siitä varmasti selvittäisiin säikähdyksellä. Lapsia ei ole (oon näitä tyyppejä jotka seuraa teifän menoa vaikka oma elämäntilanne on ihan erilainen :D) mutta voi olla että minäkin hypin seinille parin viikon päästä. Toistaiseksi on ollut ihan rentouttavaa lukea kirjoja, kokkailla ja tehdä muita aktiviteetteja joihin ei tavallisesti ole aikaa. Vapaaehtoishommiin saa onneksi myös kulutettua aikaa ihan kotisohvalta!

    Ainoat poikkeukset ulkonaliikkumiskieltoon on kaupassa ja apteekissa käynti, mutta siihenkin on tiukat rajoitteet. Maski ja hanskat tulee olla päällä ja mukana tulee olla kirjallinen ilmoitus ulkonaliikkumisen syystä, muuten rapsahtaa useamman sadan euron sakko tai jopa vankeustuomio. Kaupoissa on myös tarkat rajoitukset siitä kuinka monta ihmistä voi olla sisällä samaan aikaan ja kaupan ulkopuolella saa hienosti kulutettua aikaa jonossa – välimatkaa vieressä seisoviin vähintään se metri.

    Toivottavasti olette selvinneet terveinä kotiin! Toivotaan että Italian tilannekin lähtee pian paranemaan!