Kirpputoriahd… fiiliksiä

Apua, apua, apua! Maailma hukkuu tavaraan! Ja minä sen mukana!

Toisin sanoen terveisiä vaan taas kirppishommista; Insta-seuraajat tietävätkin, että oon nyt kevään ja kesän aikana yrittänyt olla aktiivinen tässä. Tällä kertaa nyt kahden viikon ja kolmen pöydän jälkeen kävin hakemassa pois ne vaatteet, jotka eivät olleet menneet kaupaksi, ja…

…aaaaaaaargh!
(kaikuu kauhunhuutoni kauppakeskuksen käytävillä)

Lähdetään liikkeelle positiivisesta. Sitäkin on. Kun oikein kaivaa, ha.

Mulla oli kokeilussa ensimmäistä kertaa sellainen täyden palvelun paketti – vältyin siis tällä kertaa hinnoittelun ja pöydän siivoamisen vaivasta. Mielessä on vieläkin se alkukesän kauhu, kun hiki hatussa (kirjaimellisesti) siivosin ja hinnoittelin ja siivosin ja hinnoittelin lastentarvikekirppiksellä. Ja nettosin 50 euroa ja kannoin kotiin neljä säkillistä kamaa. Nooouh!

Mutta tällaisessa täyden palvelun paketissa sain siis myynneistä puolet (noin 90e) ja vältyin monelta vaivalta sekä pöytämaksuilta.

Vaatetta (tällä kertaa enimmäkseen aikuisten vaatteita ja kenkiä) meni reilu kaksi Ikea-kassillista. En ole vielä inventoinut, että mitä meni ja mitä jäi.

Buukkasin itselleni vielä kuukauden päähän toisen täyden palvelun paketin, ja sitä ennen mielelläni kokeilisin myös jotain muuta kirppistä pääkaupunkiseudulla, jossa on myös tällainen palvelupaketti. Saa vinkata!

Ja sitten luovutan ja vien loput UFF:ille tai Fidalle. Hope ry:lle onkin jo paketti viemistä odottamassa; sinne vien kaikki meillä olevat viime aikoina pieneksi jääneet Reiman vaatteet ja muuta lasten syysvaatetta ja -kenkää. Ja Emmy.fi:hin oon ihan hyvällä menestyksellä laitanut Reimaa vuosi sitten, siitä täällä.

Lasten vaatteet ja kodin tavara menee kai jotenkuten, mutta omalta kohdaltani isoin murheenkryyni on tällä hetkellä mun vanha vaate, siis sellainen (kröhöm) pieneksijäänyt. Eli oikeastaan iso osa vaattteista ajalta ennen lapsia, sellaista XS-kokoa, joka ei enää koskaan tule menemään mun päälle. Jollekin teinille ne varmaan mahtuisivat, mutta ei se nyt varsinaisesti mitään tämän syksyn muotia ole, ha. Ja yksi peräkärryllinen koon 35-36 korkkareita, kääk!

On tää kyllä turhauttavaa. Ihan hyvä vaate ei kelpaa kenellekään, ei edes puoli-ilmaiseksi! Tai ilmaiseksi!

Se ajatus: että maailmassa on niin paljon tavaraa (ja se on niin halpaa), että hyväkuntoinen käytetty ei kelpaa edes ilmaiseksi. Vaikka kaiken tavaran valmistus lopetettaisiin tällä kellonlyömällä, luultavasti emme länsimaisina ihmisinä kokisi tavarapuutetta vuosikymmeniin!

Kaikki tämä on aiheuttanut aivan valtavan tavaraähkyn. Nykyisin pelkkä tavaran ostamisen ajatus saa huonovointiseksi.

Kesällä käveltiin Joelin kanssa kaupungilla, kun meille välähti: koko tämä ympäristö on tehty sellaiseksi, että ihmisiä houkuteltaisiin ostamaan jotain. Ja meitä se ei houkuta yh-tään. Hienoiksi viritetyt näyteikkunat, kaikki ostohoukutukset ja ale-kyltit. Mutta ei. Ei vaan kosketa meitä yhtään, ihan niin kuin kyseessä olisi joku ihan eri maailma, johon itsellä ei olisi enää mitään kosketuspintaa.

Se on varmasti hyvä merkki.

Ehkä. Tai no, äh. En tiedä.

Hengitä syvään hengitä syvää, hae positiivista. Paljon olen kuitenkin jo viimeisen puolen vuoden aikana saanut kiertoon eteenpäin.

Että joo, vielä mä yritän. Omatunto ei anna periksi ”dumpata” (vielä) näitä jonkun toisen tahon ongelmaksi vaan haluaisin varmistaa, että tavara menee fiksuun jatkokäyttöön. Kaiholla muistelen lapsuudesta sitä, kun vanhat vaatteet leikeltiin matonkuteisiin; niitä mattoja on nyt meidänkin lattiassa!

Hmm. Jos vuokraisi kangaspuuvuoron, niin ostaisikohan kukaan räsymattoja näistä vaatteista…? Paukuttelisin mattoja kaiket illat. Niin oma ämminikin teki; ja ei mennyt hyvää vaatetta roskiin!

16

You Might Also Like

 • SMaaria
  27.8.2019 at 14:48

  Eikö ne matot sopisi pehmustamaan puutalon lattiaa? :)

  • krista
   27.8.2019 at 14:52

   No muuten kyllä ihan ehdottomasti, mutta kun meillä on niitä meidän ämmin kutomia (siis mun isoäiti) mattoja kaapit täynnä :D

 • A
  27.8.2019 at 15:07

  Mä vien omat poistuvat vaatteet suosiolla UFFin/Fidan laatikkoon (jos ehjää/käyttökelpoista, lumput sit erikseen pois, poislukien Noshin vaatteet, jotka menee hyvin merkin omalla facekirpputorilla. Nykyään ostokset on sen verran harkittuja ja vaatekaappi karsittu, että pahemmin ei poistoon mene enää pahemmin mitään käyttökelpoista (eli kun vaatteita poistuu, niin ovat jo rikki ja loppuunkäytetty, mikä on siis superjees tilanne, mutta kun huomaa sanan ”enää” niin onhan sitä takana aika jolloin shoppailu halpisrytkyjä kurjan päivän piristykseksi oli tavallista, mutta siitä on aikaa jo kauan).

  Silti, kierrätystuskaa riittää lapsen vaatteiden tiimoilta (nimimerkillä olkkarin nurkassa kolme kauppakassillista vaatetta, kassillinen kenkiä ja yksi leluja). Leluja ja kirjoja me kierrätettiin lapsen (nykyisin jo entiseen) päiväkotiin (naamiaisasut, kirjat, palapelit jne kulutustavara otettiin ilolla vastaan), naapuri osti kasan kumppareita, serkuille laitettiin jotain, vaan vielä piisaa. Kierrätyskasa tuntuu olevan loputtomasti olkkarissa, kun siitä jotain myy ja hurraa itselleen, että juhuu, kohta tyhjenee, niin eiköhän lapsi saa kasvuspurtin ja taas uutta kierrätettävää pukkaa (ja milloin ikinä saan aikaiseksi kaupata muumimukitkin, argh, ei vaan energia riitä).

  Mutta joo, tsemppiä!

  • krista
   28.8.2019 at 07:36

   Ois mahtava olla tuossa tilanteessa, että poistoon menisi vain sellaista, joka olisi sitten loppuun kulutettua! Mulla vielä ”painolastina” ne 20-30-vuotiaana käytetyt vaatteet, osa tuota rytkyä mutta osa tosi hyvääkin; olin silloin ”aikuinen” eli sellaista aikuismaista duunipukeutumista, bleisereitä sun muita :D Paljon asiallisempaa kuin nykyään :D Ne ei enää mahdu päälle ja vaikka mahtuisikin, oma tyyli on sen verran muuttunut, että en niitä enää käyttäisi. Ja ei niitä haluaisi mihinkään lumppuunkaan laittaa, kun osin ihan arvokastakin vaatetta, Esprit sun muuta…

   Meilläkin vois leluja taas inventoida; kivasti saatiin keväällä ”saa ottaa” -pöydällä kiertoon kaikenlaista Mäkkärin muovilelua :D Mutta se on loputon massa, kuinka paljon sitä tavaraa on! Hopelle on tosiaan iso laatikko tuossa lähtevää tavaraa, hitsi kun pitäisi ehtiä se viedä ennen kuin kausi loppuu, siellä on välikautta ja toppaa! Ja yksi koulureppukin :D Se meidän toinen vaihtoehto eli heppareppu venyi niin kauan ja odotti palautusta (100 päivää palautusaikaa eli niin pitkä, että just jää venymään), kunnes mä totesin, että hei mä en palautakaan vaan vien sen sinne Hopelle kans! Se koulureppujen keräysaika taisi kyllä jo loppua ajat sitten, mutta JOS sieltä joku vielä repun tarvitsisi, niin ajattelin että olisi superkiva yllätys kun on niin kiva reppu siellä!

 • Torey
  27.8.2019 at 16:04

  Sanotaan, että lasten vaatteet, 0-2v tuntu menevän vallan hyvin kaupaksi. Mutta siitä eteenpäin aina vaan huonommin. Parhaimmat esikoisen toki säästän (mekot ja farkut) kuopukselle, mutta trikoita ei kyllä saa myytyä ellei ole joku hahmo, joka on suurta huutoa vielä.

  Aikuisten vaatteita koitin myydä pari vuotta sitten ja joo morjes miten huonosti ni meni. Ja siis mulla oli niin nuorten ku vanhempien ihmisten vaatteita (isoäitini tyhjensi kaappejaan ja käski minua myymään). Iso osa meni suoraa kirppikseltä sitten keräyslaatikoihin.

  Eniten mua surettaa, että vaate (haalarit jne.) jotka uutena maksaa sen 70-150€ eivät ole netissä menneet 15€:lla. Anteeksi, mutta kyllä mä hyvästä Reimasta ny haluaisin vähän enemmän ku EURON! Nyt aion tosiaan vielä kokeilla tavan kirppistä… mutta ketuttaa jo valmiiksi. 😂

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/08/26/minun-aamuni/

  • Anna
   27.8.2019 at 21:36

   Kai ihmiset haluaisivat ostaa Reimansa sellaisina että kaikki vedenpitävyysominaisuudet tallella ja puhtaita, mutta ei mielellään pesty ettei ne ominaisuudet kärsi jne. Minusta tuntuu että nykyään ei enää osata ajatella että käytetty on käytetty ja se ei ole enää välttämättä ihan uuden veroinen, mutta voi silti olla ihan toimiva.
   Toisaalta kirpparin idea on minusta saada tavara kiertoon eikä niinkään tienata omiaan pois. Joku 15-20e on minusta kuitenkin hurjan hyvä hinta ehjkästä ja siististä käytetystä merkkihaalarista. Mutta kun jotkut pyytävät sen 50e ja minusta se menee jo liian pitkälle kirppisvaatteissa.

   • krista
    28.8.2019 at 07:44

    Joo hinnat ehdottomasti kohdilleen! Joku 15-20 on munkin mielestä hyvä hinta haalarille, sisävaatteesta maksan kirppisellä 1-2 euroa tavallisesti ja jos on joku oikein hieno, niin ehkä 4 e :) Itse yritän myydä 1-2 eurolla ja lopulta tyyliin 50 sentillä, en tiedä onko jo liian halvat hinnat…

    • Torey
     28.8.2019 at 08:07

     Mä pistän kanssa ne perus trikoot monesti eurolla parilla. Mut tuntuu ettei ne H&M:n tai Lindexin trikoot silläkään mee kaupaksi. Kai se on niin, että ihmiset hakee ne kaupasta ku sielläkin ne maksaa ”vaan” kympin.

     Ja siis mähän oon ite tosi huono kirppisshoppailija, mutta ihmettelen että ne jotka kiertää ja ne myyntipaikat myllää (siis jestas mihin kuntoon menee paikka päivässä jo), niin ei kelpuuta hyviä vaatteita halvalla.

     Läheinen, joka on kirppiksellä töissä, sano että merkkivaatteet menee. Että jos myyt niitä mitkä oikeasti maksaa helvetisti, ni niistä saa jopa aika hyvin rahaa (aikuisten vaatteistakin). Harmi ku en omista 200€ farkkuja ja 500€ laukkuja, ja jos omistaisin, en myisi. 😂😂😂

  • krista
   28.8.2019 at 07:43

   Meidän kulmilla kiertää Reimat kierrätysryhmässä tosi hyvin! Sellaisella 15-20 eurolla menevät. Mua se ei silleen kuitenkaan henkilökohtaisesti kosketa, kun meidän Reimat on saatuja ja mä en siksi niitä myy vaan annan. Mutta JOS myisi täällä, niin menisi hyvin. Mutta sitten esimerkiksi vanhempaa toisenmerkkistä haalaria en saanut eteenpäin mil-lään edes 10 eurolla, en tiedä oisko nyt tuossa äskeisessä kuormassa mennyt vai roikkuuko siellä edelleen. Mut hei jos Reimaa tai muuta merkkiä on enemmän, niin suosittelen testaamaan sitä Emmyä, meidän Reimat meni sieltä hyvin! Tietty ne isohkon osan siitä ottaa välistä, mutta meneepähän kaupaksi ainakin!

   Nuo aikuisten naisten vaatteet on kyllä tosi hankalia saada eteenpäin! Ja just tuo perustrikoo, vaikka ois ihan hyväkuntoista. Ne taitaa olla vaan liian halpoja uutena kaupassa… :(

   • Torey
    28.8.2019 at 08:09

    Just ylemmäs vastasinkin tohon, että kun kympillä saa kaupasta, ni turha hakea eurolla kirpparilta.

    Kaupat matalaksi ja kirppikset kingeiksi. Ni ei oo vaihtoehtona ku kierrätys. 😅 Mun äiti on kirppishaukka, mä oon ihan surkea löytämään mitään!

 • Ulla
  27.8.2019 at 16:39

  Onko Helsingin seudulla Facessa Roskalava-ryhmää. Tampereella sinne voi ihmisille ilmoitella, jos on valmis antamaan ilmaiseksi tavaraa. Kyllä siellä aina aikuistenkin vaatteet tuntuvat kelpaavan ja uskoisin, että menevät oikeasti käyttöön.

  • krista
   28.8.2019 at 07:46

   Helsingistä en ole sellaista aktiivisesti toimivaa löytänyt, vaikka olen muutamiakin kertoa etsinyt! Tampereella kuulemma on tosi hyvä sellainen, ystävä on kovasti kehunut! Oispa täälläkin! Ja jos on, niin VINKATKAA, niin liityn!

   Paikalliset kierrätysryhmät on, mutta ne on jotenkin hyytyneet, tuntuu että vaan merkkitavara menee…

  • Salallaa
   28.8.2019 at 23:02

   Roskalava ryhmän kautta mäkin oon laittanut kierton ties vaikka mitä ja se on ihan LOISTAVA systeemi. En oon jaksanut itse kirppistellä, mutta siskolle myytäväksi olen joitain vaatteita antanut.

 • Mervita
  27.8.2019 at 16:47

  Mulla on tullut aivan samanlainen osta-osta ahdistus erilaisista messuista. Yhtään ei tee mieli mennä kiertelemään ja tutustumaan uutuuksiin kun koko messujen tarkoitus on ostaa ja ostaa joko paikanpäällä tai myöhemmin liikkeestä.

  • krista
   28.8.2019 at 08:56

   Mulla ihan sama fiilis! Että ensin maksaisi pääsymaksun johonkin, jossa pääsisi sitten ostamaan tavaraa – juu ei kiinnosta :) Jossain lapsimessuilla ois varmaan paljon kivaa lapsillekin, mutta sit oon ajatellut, että mennään mieluummin vaikka leikkipuistoon :)

 • Fii
  27.8.2019 at 17:00

  Musta sulla on kauhean kiva tyyli, vinkkaa jos päädyt laittamaan noita vanhoja vaatteita jollekin nettikirppikselle niin katson ehdottomasti läpi! :)

  • krista
   28.8.2019 at 08:59

   Kiitos! <3 Haastehan tässä on se, että "muntyyliset" vaatteet pidän tietty itse :D Eli mun myyntiin menevissä vaatteissa on just sitä mustaa/tummaa/harmaata/ruskeaa, mitä ennen pidin duunipukeutumisessa, mutta nykyisin pukeudun enemmän "omantyylisesti". Eli valitettavasti mitään suuria väri-ilotteluita siellä ei ole, vaan enemmänkin sellaista duunivaatetta sekä sit ihan perusvaatetta, joka on mulle niin pientä, että ei enää mahdu päälle :) Tyyliin farkkuja, ulkoiluhousuja tms, joiden vyötärö ja mun vyötärö ei enää keskustele keskenään :D

 • Tuisku
  27.8.2019 at 17:04

  Täällä Espanjassa on niin kätsää kun jättää kassillisen (melkeinpä mitä tahansa, vaatetta tai tavaraa) roskiksen viereen kauppareissullaan niin jo paluumatkan koittaessa saa huomata että kassi on mennyt! Se on niin mukavaa ja helppoa kierrättämistä!

  • krista
   28.8.2019 at 09:00

   No niin on! Espanjasta lähtiessä on just tehty niin, ja 10 minuutin päästä ruokakaupasta palatessa on jo kassit hävinneet!

 • Na
  27.8.2019 at 17:27

  Jäähallin kirppikselle päiväksi myymään. Vie toki sen yhden päivän, mutta siellä tavara liikkuu

  • krista
   28.8.2019 at 09:02

   Mulla on ollut viime vuosina sellainen fiilis, että ne perheen yhteiset vapaapäivät on niin kullanarvoisia, että kirppis ei ole päässyt siihen kiilaamaan. Mutta toki jonkun sateisen päivän vaikka syksyllä siihen voisi ajatella käyttävänsä! Kerran oon myynyt Hietsussa kesällä, ajalla ennen lapsia, ja se oli kyllä kiva kesäpäivä, myin paljon ja lähes 250e tuli rahaakin!

 • Jonna
  27.8.2019 at 18:17

  Kesällä käyn maksuttomilla puistokirppiksillä ja sitä suosittelen erittäin lämpimästi! Siellä oon myynyt omia vanhoja vaatteita ja kenkiä, lapsen vaatteita ja kenkiä, kirjoja, leluja, astioita, koruja, cd-levyjä. Kaikkea paitsi huonekaluja (luultavasti yrittäisin myydä niitäkin jos mulla ois auto). Kaiken pitää tietty olla hyväkuntoista ja hinnat alhaalla, mut joka kerta on kassit huomattavasti kevyemmät palatessa kuin mennessä ja kukkarossa useampi kymppi rahaa (muttei kuitenkaan niin paljon että kannattais maksaa pöytäpaikka). Kirppiksellä on myös kivaa viettää päivä ja on tosi hauskaa nähdä kuka ostaa mitäkin. Viimeksi yksi nainen osti multa kivan (mulle pieneksi jääneen…) seeprakuvioisen t-paidan koska hän oli lähdössä safarille ja paita sopi hyvin asuksi sille reissulle 😊 Kerran pikkutyttö ihastui yhteen käsikoruun ja kun hän osti sen, kerroin että koru on ostettu Sisiliasta ja valmistettu Etnan laavasta. Ja vau (!!!), tuo pikkutyttö kertoi olevansa nimeltään Etna 😍

  • krista
   28.8.2019 at 09:04

   No vau! Etna löysi oman korunsa <3 Jos tuohon suhtautuisi tosiaan tuolleen kivana kesätekemisenä, niin sitten se varmaan voisi toimia!

 • Onneli Winter/onnelin elämää
  27.8.2019 at 19:07

  Miten olisi ”kaverivaihtoilta”, kutsut teille ja jokainen tuo jotain mukanaan ja lupaa viedä myös pois…ai niin, eihän se silloin vähene se kasa. No kaveri-ilta ja vaatteita saa viedä kun tuo kahvia jne. järkeviä teidän käyttämiä ruoka-aineita.
  Jäähallin kirppis on mulla ollut kattilahallin lisäksi paikka jossa on tullut myytyä paljon aikuisten vaatteita.

  • krista
   28.8.2019 at 09:05

   Tän riski (ja muiden kirppisten, myös Facebookissa) tietty onkin just se, että tulee sitten ostettua itsekin :D

   Jäähallia voisi kyllä joskus tosiaan kokeilla, sitä on moni suositellut!

 • Veema
  27.8.2019 at 19:36

  Mua ainakin kiinnostaisi yksi tai kaksi kivaa räsymattoa 🤗🤗 ja itse asiassa kerran olin jo tilailemassakin tutun vinkkaamalta tekijältä, mutta hän ei silloin ehtinyt, eikä ikinä palannut asiaan. Eli kerro jos aloitat tällaisen sivutoiminnan 🤗

  Mä itse lahjoitan kaiken vaatteen, jonka voisin myös myydä, joko siskon lapsille, Hopelle, SPR’n Konttiin tai Fidalle. En jotenkin koe sitä oman tavaran dumppaamisena, kun on tosissaan hyväkuntoista ja sinänsä myytävää. Mutta ei ihan noin montaa Ikean kassia oo ollut 🤗 rikkinäiset ja huonokuntoiset vaatteet hyödynnän siivoustarvikkeina ja kengän lankkauksessa. Mutta tavaran määrä on kyllä ihan jumalaton ja me vielä ostellaan oikeasti vähän suhteessa moniin. Mulla on ihan sama fiilis, kun sulla: ei jotenkin lainkaan houkuta tämä nykyajan ostovimma. Mielummin menen pyöräretkelle, kun ostoskeskukseen…

  • krista
   28.8.2019 at 09:20

   Siinä ois hyvä harrastus ja sivubisnes samassa paketissa! :D Mä oon siis elämässäni tehnyt yhden maton, kävin koululaisikäisenä sellaisen matonkutomisen kesäkurssin. Tuli aika röpyläiset reunat :D Lasten kangaspuut meiltä tuolta muuten löytyisikin, ehkä pitäisi aloittaa sellaisilla pöytätableteilla… :)

   Joo silloin ei ole tavaran dumppaamista, jos on just sellaista tavaraa, jolle tietää löytyvän käyttäjän tai jatkokäytön! Eli just silleen maltillisena määränä miettien, että miten se oikeasti menee käyttöön eikä jää sit vaan seuraavan tahon ongelmaksi ja pahimmillaan päädy jopa roskiin. Voi kunpa kankaan kierrätys nyt vihdoinkin vähitellen tehostuisi, se ratkaisisi monta kierrätysongelmaa!

   • N
    28.8.2019 at 10:48

    Tiesitkö että aika monessa ketjuvaateliikkeessä on tekstiilikierrätyspiste? ( Ainakin H&M, Lindex & KappAhl.) Eli saa viedä mitä vaan tekstiiliä (osaan jopa kenkiä ja laukkuja) ja kaikki joko jälleenmyydään ( tuotto hyväntekeväisyyteen) tai kierrätetään. Osa käytetään uusien vaatteiden valmistukseen ja käyttökelvoton menee esim. autoteollisuuteen. Kaatopaikallehan ei saisi enää tekstiilijätettä viedä. Itse vien kaikki trikoo”lumput” ja muut jotka eivät kirppareillakaan menisi kaupaksi näihin pisteisiin. Räsymatotkin ovat kyllä aivan ihana idea, ostaisin! Pääasia että tekstiilit päätyvät kierrätykseen kuten muutkin kierrätettävät tuotteet 🙂

    • krista
     30.8.2019 at 17:16

     Joo, tän tiesinkin! (hih, itse asiassa oon kirjoittanut vastikään tekstiilinkierrätysaiheisen jutun toisaalle, siinä just näitä vaihtoehtoja selvittelin) Se, mikä mua vielä ”syvemmin” kiinnostaisi, on sitten se, että mitä esimerkiksi HM sitten ihan OIKEASTI sille tekstiililumpulle tekee; eli että voiko siihen oikeasti-oikeasti luottaa…? Fida tuolla alla vastasikin (jesh!!! vähänkö sai multa pisteitä!!!) ja myös muilta toimijoilta kiinnostaisi se jatkokäyttö, usein esimerkiksi nettisivuilla (esim. HM) siitä kerrotaan jotenkin niin ympäripyöreästi, että en ole uskaltanut siihen luottaa… Mutta kyllä: todellakin tuo on pääasia: että päätyisivät sitten mahdollisimman hyvin kierrätykseen!

 • Sumonen
  28.8.2019 at 05:51

  Täällä on käsi pystyssä. Ostaisin niii-iiin mielelläni räsymattoja jos joku vain tekisi. Sinisävyistä toki tietenkin. Tuovat jotenkin niin paljon kodikkuutta, varmaan juuri sen takia et sellaiset on aina lapsenakin ollut kotona. Et kangaspuita paukuttelemaan vaan, ehdottomasti!

  • krista
   28.8.2019 at 09:23

   Mäkin tykkään räsymatoista, niistä tulee mummola mieleen <3 Ja tällaiseen vanhaan puutaloon ne tietty istuvat ihan just eikä melkein! Omat kaapit on vaan täynnä jo niitä mummolasta tulleita :D
   -
   Tuossahan olisi mahtava sivubisnes :D Ja vielä vaikka silleen, että ostaja saisi tuoda omat kierrätysvaatteensa ja niistä tulisi se matto - ratkeaisi kierrätysongelma samalla!

 • EK
  28.8.2019 at 10:28

  Hyvää kierrätyspohdintaa! Teen kiertotaloudesta gradua ja haluaisin tuoda esillä, kuinka tässä asiassa kannattaisi ottaa kokonaisuus ja kokonaiselinkaari huomioon. Sanoit, että aiot viedä ylimääräiset vaatteet lopulta Fidalle tai Uffille. Jottei asia olisi kuitenkaan liian yksinkertaista, UFF ja Fida eivät myöskään ole täysin ongelmattomia vaatteiden loppukierrätyspaikkoja. Pitäisi perehtyä siihen, mitä niille vaatteille käy, joita ei myydä Suomessa. Oheisessa jutussa puhutaan asiasta: http://outilespyy.com/kierratysta-vai-dumppausta/. Eli kyseiset järjestöt myös mahdollisesti kuljettavat vaatteet Afrikkaan, jossa ne myydään. Tämä on taas haitaksi paikalliselle käsityöosaamiselle. Ja muutenkin voi pohtia, kuinka järkevää on kuljettaa tavaraa mantereiden yli. Yleisesti tuntuu olevan, että ihmiset (en nyt siis kohdista tätä suoraan sinuun) yrittävät pelastaa omantuntonsa aikaisemmista shoppailuista väenväkisin keksimällä mahdollisimman hyödyllistä käyttöä ostamalleen vaatteelleen.

  Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kukaan ei halua ostaa edes pilkkahinnalla vanhoja vaatteitasi, vaikka hyväkuntoisia olisivatkin. Pohtisinkin siis tässä vaiheessa, että meneekö ne Uffilla tai Fidalla järkevään käyttöön, jos niitä ei ole saanut tähänkään mennessä myytyä, vai kannattaisiko ne laittaa vaan suoraan roskikseen. Mitä sille rikkinäiselle vaatteelle tapahtuu lopulta siellä Afrikassa? Pitäisin materiaalin siis mieluummin Suomessa, jossa on kehitteillä paljon eri tekstiilikierrätysratkaisuja, joita löytyy helposti esim VTT:n sivuilta. HSY:n kierrätysoppaan mukaan vaatteita voi heittää sekajätteeseen ja ne käytetään energiana (https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/jateopas/Sivut/default.aspx) Mielestäni on nimittäin hieman epäreilua, että länsimaat siirtävän omantunnonongelmansa kehitysmaiden huoleksi, koska meitä nyt sattuu ahdistamaan nurkkiin kerääntyneet aikanaan himoshoppaillut vaatteet. Mitä siitä tulee, jos kaikki eurooppalaiset kärräävät vanhat vaatteensa Afrikkaan? Minusta tämä melkein verravissa siihen, että länsimaat kuskasivat roskansa Kiinaan. Se kyllä kirpaisee heittää hyvät ja ehjät vaatteet pois, mutta olkoot se opetus tulevaa elämää varten. Mielestäni on vastuullista pitää omat ongelmamme omassa maassa, eikä siirretä niitä muille ja kaiken lisäksi vähemmän kehittyneille maille.

  Toivoisin, että voisit mietiä näitä seikkoja, ennen kuin teet lopullisia kierrätysratkaisuja :)

  PS. räsymattoidea kuulostaa mahtavalta!

  • krista
   28.8.2019 at 10:51

   Iso kiitos tästä kommentista – ja tämähän siis nyt tietysti vahvistaa juuri sitä, miksi EN ole vienyt (käytin just sanaa dumpannut) vaatetta aikaisemmin UFFille/Fidalle, sillä tosiaan tuonkin ”kuluttajalle helpon” ratkaisun jäljet ovat pidemmät ja kuormittavammat kuin helposti ajattelee. Viime kesänä just uhosin, että pidän tän Pelicanin varaston (meillähän on siis sellainen, remppatarkoituksessa otettu) niin pitkään kuin tekstiilikierrätys kehittyy niin pitkälle, että siihen voi luottaa. Vaatteiden päätyminen kaatopaikallehan on jo kiellettyä; tosin jossain tosiaan (HSY:llä?) ne ilmeisesti sieltä voi tosiaan mennä poltettavaksi, mutta en nyt ihan ”usko” senkää toimintatavan ”oikeellisuuteen”. Huokaus. Tämä mun nykylinja on työläs, mutta varmaan just ”oikein”, mitä tähän hätään keksin: yrittää sitkeästi myydä tavaraa niin pitkään, että sille löytyy ostaja, vaikka se työtä tuottaakin. Tavarassa ei sinänsä ole vikaa, kunhan vaan löytää ostajansa. Vaivannäkö on tavallaan just sitä vastuun kantoa, ja sitä mun mielestä just tarvitaan.

   • EK
    28.8.2019 at 11:30

    Näät kyllä tosiaan vaivaa asian eteen, mikä on ihailtavaa! Toivotaan, että teknologia kehittyy pian :) Itse luotan HSY:n sanaan ja heitän rikkinäiset farkut, vanhat paidanrievut yms. sekajätteeseen. Pienet vaatteet tarjoajan ilmaiseksi kavereilleni, jos ne sattuvat kelpaamaan heille. Jos ne ei kelpaa niin laitan ne odottamaan jälkipolvia tai heitän vaan pois. Joistain vaatteista, joissa on kiva kuosi, olen ommellut kavereille kauniita pussukoita lahjaksi :)

    Tsemppiä loppurutistukseen!

    • A
     28.8.2019 at 12:11

     Nähdäkseni elastaania sisältävää lumppua ei voi edes kierrättää raaka-aineeksi (toisin kuin esim. 100% puuvilla olevaa), siksi hajonneelle elastaania sisältävälle vaatteelle energiajäte on varmaan(kin) oikea osoite (??). Meillä rikkinäisestä vaatteista (esim. miehen puhkikuluneet t-paidat, rikkinäiset sukat) tulee kertakäyttörättejä (esim. fillarin tai viemärin putsaukseen tms likaisiin hommiin) ja kenkien lankkaukseen (sukat) ja päätyvät sitten viimeisen palvelunsa jälkeen sekajätteeseen (joka Hkissä siis päätyy poltettavaksi).

     Mielenkiintoista on muuten ollut havaita, että kangas saattaa käytössä ihan aidosti kulua puhki (miehen t-paitojen ja omien farkkujen sisäreisien lisäksi :D). Meillä on käytetty kestotiskirättejä jotka tein lapsen (nyt 7,5v.) vauva-aikana bambufroteesta ja kesto”talouspaperia”/wipesiä (vauva-ajan harsojen paloja jotka saumuroin). Nyt nuo harsosta tehdyt pienet rätit on loppuunkäytetty (kaksi taitaa olla vielä käytössä, mutta harsokangas pysyy kasassa lähinnä ajatuksen voimalla :)) ja tiskirätitkin on hiutuneet (tosin kyllä me niitä käytetään kun toimivat hyvin).

  • Kirsi/Fidan viestintä
   30.8.2019 at 16:56

   Heippa, haluaisin Fidan puolelta korjata näkemyksen, että Fida kuljettaisi vaatteita Afrikkaan. Me emme roudaa vaatteita kehittyvien maiden ongelmaksi. Fida ei siis kuljeta lahjoitettuja vaatteita Euroopan ulkopuolelle. Kerromme lajitteluprosessistamme täällä: https://www.fida.fi/tietoa-fidasta/vastuullisuus/
   Suurin osa ketjumme valikoimaan päätymättömästä vaatteesta myydään eurooppalaisille, materiaalit uudelleen lajitteleville toimijoille, ja eurooppalaisiin tekstiilinkäsittelylaitoksiin. Myynti- ja kierrätyskelvottomat lahjoitustavarat hyödynnetään energiatuotannossa. Mahdollisimman suuri osa hyödynnettävissä olevasta lahjoitustavarasta pääsee uusiokäyttöön.
   Olemme myös mukana kotimaisessa Telaketju-hankkeessa, joka on monen eri toimijan yhteinen kiertotaloutta suunnitteleva verkosto. Tavoitteena on löytää yhä uusia keinoja tekstiilien kierrättämiseen ja erityisesti poistotekstiilin hyödyntämiseen. Telaketju tarjoaa paljon tietoa aiheesta: https://telaketju.turkuamk.fi/
   Peukku kaikille teille, kun jaksatte kierrättää, tutkia vaihtoehtoja ja nähdä vaivaa! :)

   • krista
    30.8.2019 at 17:03

    Vau, suuri kiitos vastauksestasi ja mahtavaa, että Fidan puolesta löysit paikalle kommentoimaan ja korjaamaan väärän käsityksen – hyvä esimerkki siitä, miten väärät luulot saattavat jäädä elämään, joten kymmenen pistettä siitä, että teillä on muun hyvän toiminnan lisäksi myös selvästi hyvä viestintäpuoli :)

    Mä olenkin itse asiassa ollut kiinnostunut Fidan toiminnasta ja siitä, että mitä valikoimaan päätymättömälle tavaralle käy. Tämä selvensi hienosti! Nyt teille voi siis tuoda paljon paremmalla omatunnolla, jos en muuten kaupaksi kirppiskamaa saa. Paljon kiitoksia siis hyvästä työstänne teille Fidassa, ja hienoa että teillä on näin vastuullinen ote toimintaan!

 • Nro 26
  28.8.2019 at 12:58

  Pirkanmaalla on Nextiili, joka ottaa vastaan puhtaat tekstiilit (vaikka olisi reikiä tai pesussa lähtemättömiä tahroja) ja kierrättää ne esimerkiksi juuri matoiksi ja kestokasseiksi. Ne lahjoittaa materiaaleja myös kouluille ja päiväkodeille jne. Onkohan pääkaupunkiseudullakin on joku vastaava?

  • Nro 26
   28.8.2019 at 13:04

   Tästä voisi päätellä että ihan kierrätyskeskukseen viemällä kangasmateriaalit käytetään pk-seudullakin muuten hyödyksi (kädentaitomateriaalit, uusiotuotteet), jollei mene kaupaksi. https://www.kierratyskeskus.fi/tavaran_lahjoittaminen/mita_lahjoitustavaroille_tapahtuu

  • krista
   30.8.2019 at 17:22

   No vau, löytyisipä Helsingistäkin tällainen! Tuohon kierrätyskeskukseen pitääkin tutustua vielä lisää. Mä en ole jotenkin hoksannut (hölmöä!), että sinnehän voi kai viedä tosiaan vaatettakin, vai voiko…?

 • Life with Satu
  28.8.2019 at 14:59

  Itse vien kerrätyskeskukseen, siellä ovat päässeet käsittääkseni edes kivasti eteenpäin. Käydään siellä itsekin hakemassa erilaisia juttuja, vimeksi lapselle uusia kirjoja.

 • Anu Elisa
  28.8.2019 at 18:55

  Me viemme vaatteet Pelastuarmeijan keräyslaatikoihin Pelastusarmeija jakaa vaatteet kotimaan vähävaraisille perheille.

 • MMinne
  29.8.2019 at 12:09

  Edelleen moni ajattelee, että jätteet päätyvät kaatopaikoille. Ei kaatopaikkoja enää ole, siis ainakaan sellaisina kuin ne itsellä vanhoissa mielikuvissa on, eli valtavat vuoret sekajätettä, jota joku puskutraktori työntää lokkien kirkuessa taivaalla ja rottien vilistessä roskapussien seassa. Nykyään sekajäte poltetaan, mikä on tietysti hyvä, kun siitä saadaan energiaa ja säästyy näin esim. kivihiilen käyttöä, mutta täysin ongelmatontahan ei tämäkään ole. Tässä esimerkiksi juttua tältä vuodelta sekäjätteen käsittelystä:
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/22/sekajatteen-energiapoltto

  Itse olen kans näiden tekstiilijätteiden, tai voiko niitä nyt jätteiksi kutsua, mutta kirppiksellä myymättömäksi kerta toisensa jälkeen jääneiden vaatteiden kanssa kipuillut. Toistaiseksi en ole vielä tehnyt mitään. Onneksi niitä on vain pari kassillista itsellä. En haluaisi laittaa niitä UFF:nkaan laatikkoon, kun olen sitä mieltä, että siellä on niin paljon kaikkea roskaa jo muutenkin. Meilläkin, pienessä kaupungissa, on ne laatikot tämän tästä kaikki aivan täynnä enkä usko hetkeäkään, että kaikilla olisi ihan käyttökelpoista vaatetta niissä. Tulipa joku päivä nähtyä, kun joku vanhempi rouva tunki sinne vanhaa tennismailaa. Huoh. Ymmärrän, että ihan täysi lumppu, siis rikkinäinen, tahrainen tai vain auttamatta täysin myymäksi kelpaamaton tuote (siis vaikka käytetyt alusvaatteet tai jostain vaarin vintiltä löydetyt 80-luvun tunkkaiselta tuoksuvat vaatteet) on parasta laittaa suorilla sekajätteeseen, mut sit joku 15v vanha bilepaita, onko sekin nykyään ihan polttoon menevää jätettä. Ilmeisesti. Ei se ainakaan kelpaa kellekään..