Tekemisvinkki välipäiviin: vaatteet kiertoon!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Reiman kanssa.

Joulukuun puolivälissä julkistettiin taas perinteisesti vuoden turhake. Suomen Luonto -lehden lukijoiden nimeäminä ehdokkaina tänä vuonna komeilivat mm.
…vauvojen hajuvesi (samaa mieltä)
…itkuhälytin (eri mieltä)
…kynsilakankuivauslaite (anteeksi mitä?)
…mikroaaltouuni (eri mieltä)
…Suomen hallitus (heko heko) sekä
…glitteriä kakkaava yksisarvinen (no vau!)

Ja voiton vei – tät dät dää – pikamuoti.

Olen valinnasta ihan sataprosenttisesti samaa mieltä. On tosi hurjaa vielä nykymaailmassakin ajatella, että shoppailu on jollekin ihan harrastus, ajanviettotapa. Ja oli se mullekin joskus ennen! Niin kuin olen kertonut, joskus ennen lapsia saatoin ”palkita” itseäni vaikka raskaan työpäivän jälkeen ostamalla kengät (tai kolmet), joilla ei voinut edes kävellä. Enää en voisi edes kuvitella tekeväni noin. Muutenkin veikkaan, että asenteet ”kertakäyttöshoppailua” kohtaan ovat vahvassa muutoksessa ja muuttuvat edelleen.

Ja tällainen pikamuodin valinta vuoden turhakkeeksi on omalta osaltaan taas tosi hyvä kannanotto siihen. Valinnan perusteet Suomen Luonto -lehden artikkelissa täällä.

Vaatteita tarvitsee jokainen ja niiden ostamisessa sinänsä ei mun mielestä ole paljon väärää, kun ostos tulee tarpeeseen: vaikkapa Suomen talveen hyvä talvitakki, jota käytetään sitten vuodesta toiseen elinkaarensa loppuun asti – tai kierrätetään seuraavalle käyttäjälle. Ja parhaassa tapauksessa vaatteen elinkaaren päässäkin keksitään sille vielä uutta käyttöä.

Mutta ongelma on just se pikamuoti – se on muuten ihan huippuhyvä termi. Että ostetaan vaatetta, jota ei ole tarkoituskaan käyttää muutamia kertoja enempää. Ja sitten se päätyy roskiin. Tuolla Suomen Luonto -lehden jutussa kerrotaan, että Suomessa syntyy 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuosittain, eli noin 13 kiloa per henki.

Tästä tuli sitten mieleen tekemisvinkki näille välipäiville, jos joulutorttujen mussuttaminen ja leffamaratonit alkavat jo riittää: oisko nyt hyvä sauma ottaa jollekin päivälle parin tunnin projektiksi käydä läpi lasten (ja omatkin) pieneksijääneet vaatteet ja laittaa ne kiertoon?

Itse olen kokeillut nyt alkutalvesta ensimmäistä kertaa Emmy.fi:tä – eli sitä käytettyjen merkkivaatteiden verkkokauppaa, jossa voi myydä ja ostaa myös Reiman tuotteita. Kirjoitin siitä aiemminkin, täällä.

Lokakuussa ennen tänne Espanjaan lähtöä kippasin siis Iso Omenan Reima-myymälän Emmy-laatikkoon ison kassillisen meidän tytöiltä pieneksi jääneitä Reiman vaatteita, jotka olen saanut Reimalta viime vuosien blogiyhteistöiden myötä.

Tapanani on siis aina antaa kaikki blogin kautta saamani tuotteet eteenpäin (mieluiten hyväntekeväisyyteen) meidän käytön jälkeen, ja nyt ajattelin uutena juttuna kokeilla näiden myymistä Emmyn kautta – ja tällä kertaa sitten tuottojen laittamista rahana hyväntekeväisyyteen.

Tällainen alla oleva valikoima vaatteita jäi siis lokakuussa Reiman myymälän Emmy-myyntilaatikkoon. Ja vajaa kaksi viikkoa myöhemmin suurin osa niistä oli jo siististi verkkokaupassa myynnissä!

Pari asiaa yllätti!

Ensinnäkin mun mielestä ihan käyttökuntoiset kurahousut ja Seelan ihana ”krokotiilifleecepuku” (näkyvät yläkuvassa) eivät päätyneet kunnon takia ollenkaan myyntiin. Kuriksissa oli tummumaa, joka ei ollut lähtenyt pesussa, ja fleecepuvussa oli nukkaa niin kuin fleeceen tulee useamman vuoden käytöstä.

Ja toiseksikin – kröhöm – itsehän olisin kuvaillut monen tuotteen olevan ”kuin uusi”. Mutta Emmyn kuntoluokitukseksi oli kuitenkin merkattu tyydyttävä. Jotain tahrojakin oli löydetty, vaikka oma silmäni ei ollut sellaisia todellakaan nähnyt!

Hetken ihmetyksen jälkeen totesin, että tämän voin ottaa itselleni (ja jakaa teille) myös hyväksi opiksi siitä, että mitä tuo Emmy.fi on. Eli sinne kannattaa laittaa siis vain tosi hyväkuntoista vaatetta – nukkaantuneet (mutta silti vielä ihan 100 % käyttökelpoiset) vaatteet sitten muualle, vaikka FB-kierrätysryhmään.

Samalla se itse asiassa on myös hyvä viesti ostajalle siitä, miten ostoksen laatuun voi luottaa. Eli vaikka tuotteessa lukeekin ”tyydyttävä”, niin se… …no, on ”erilainen tyydyttävä” kuin mitä itse tuolla sanalla ajattelen. Eli että Emmyn tyydyttävä on (ainakin nyt tällä kokemuksella) ihan tosi-tosi hyvä, haha.

Neljästätoista meiltä myyntiin menneestä tuotteesta tällä hetkellä myytyjä on yhdeksän. Ihan alkuun menivät ”just kuluvan kauden” tuotteet eli mm. toppahaalarit ja Patter-kengät ja kumisaappaat. Ekat menivät ihan saman tien!

Ja näin kahden kuukauden jälkeen myymättä on vielä viisi tuotetta, joista moni tulee toki käytöltään ajankohtaiseksi vasta keväällä: esimerkiksi Seelan windfleece-puku ja ohuehko softshell-takki (molemmat ihania). Mutta parit tosi hyvät talvivaatteetkin siellä vielä on: vauvan töppöset ja taaperon (meillä tosi vähän käytetyt) talvikengät.

Sellaistakin mietin, että jatkoa ajatellen voisin kirjoittaa vaatteiden yhteyteen pienen viestin, jossa kuvaisin tuotetta tarkemmin. Esimerkiksi tuossa windfleece-haalarissa lukee kuvauksena vain fleecehaalari, vaikka se on nimenomaan windfleece. Eli siinä on myös se hyvä ominaisuus, että se pitää tuulta. Tarkemmalla kuvauksella tuotteita hakeva voisi kenties löytää sen paremmin…? Samoin noista mahtavista taaperon toppatöppösistä ajattelen, että ne eivät ole varmaan vaan osuneet ostajien hakuun. Koska ne on ihan priimakuntoiset (hehe mun mielestä) ja esimerkiksi vaunupäikkärinukkujalle tai lumessa konttaajalle noi tosi hyvät!

Lähinnä olisin siis halunnut itse päästä kehumaan noita tuotteita, hih. Että ostakaa ostakaa, nää on hyvät! Sellainen miinuspuoli myynnin ”ulkoistamisessa” tietysti on, että ulkoistaa samalla myynitpuheensakin, haha.

Nämä vielä siis tällä hetkellä myynnissä:

Täällä mun jäljelläolevien tuotteiden myyntisivu. Jos innostut hankkimaan jonkun näistä, voit myös huikata toiveesi, että mihin hyväntekeväisyyskohteeseen tuotot laitetaan! Voit myös kysyä näiden kunnosta tms. lisää!

Tämä ensimmäinen myyntikerta näytti myös sen, että erityisesti hintavampien tuotteiden myynti Emmy.fi:ssä kannattaa. Eli niistä itselle tuleva tuottoprosentti (joka on 18,20-72,70 % tai lahjakortilla 20-80%) on sellainen, että käteen jää itsellekin.

Esimerkiksi minulla Seelan sininen toppahaalari oli hinnoiteltu hinnalle 42,90e, ja sen tuottoprosentti oli tällöin 45,5 %. Eli käytännössä käteen minulle siitä tuli (tai siis hyväntekeväisyyteen tässä tapauksessa) 19,50e. Kierrätysryhmään laittaessani olisin varmaan hinnoitellut sen 20-30 euroon, eli minulle tuleva tuotto oli siinä mun mielestä kivasti kohdallaan – samalla kun säästyi koko myynnin ja av-yv-vapautan-rumban vaiva.

Sen sijaan esimerkiksi keltainen sadetakki oli hinnoiteltu hinnalle 10,90e, joten sen tuottoprosentti oli vain 27,30 %. Siitä myyntituloa tuli vain 3 euroa. Kierrätysryhmässä olisin pyytänyt tästä ehkä 6 euroa.

Toisaalta pitää sit muistaa se myynnin vaivan säästäminen!  Itsellä kun se FB-kirpparimyyntiin liittyvä säätö ja ”mittaatko niska-haara-peppu-maailmankaikkeus -mitan” -inferno usein meinaa tehdä sen, että vaatteet jäävät omille hyllyille lojumaan. Kun ei jaksa eikä ehdi lähteä siihen loputtomaan av-yv-vapautan-suohon. Tällä tavalla ne vaatteet saa kuitenkin helposti kiertoon, vaikka Emmy.fi totta kai myyntituotoista ison siivun nappaiseekin.

Mutta tosiaan tällä kokemuksella suosittelen tätä erityisesti hinnaltaan arvokkaampien ja hyväkuntoisten merkkivaatteiden eteenpäinkierrätykseen! Ja sitten kuluneemmille vaatteille käyttöön tosiaan ne perinteisemmät FB- ja live-kirppikset.

Tai tietysti jos on oikeasti aikaa/vaivaa käytettävissä siihen myyntirumbaan, sitten itse myymällä voi toki saada isommat tuotot ilman välikäsiä!

Just nyt välipäivinä Reimalla ja Emmy.fi:llä on käynnissä yhteinen kevätvaatteiden keruukamppis, joka alkaa tänään 27.12. ja kestää  31.1. asti. Tänä aikana Emmy tarjoaa ilmaisen käsittelyn (norm. 6,90e), ja lisäksi saat sähköpostilla koodin, jolla saat ilmaisen toimituksen Reiman verkkokaupasta. Pitää vain muistaa merkata myyjälomakkeeseen koodi REIMAKEVÄT.

Vuosi sitten, kun Reimojen kierrätyksestä Emmy.fi:n kautta viimeksi kirjoitin, muutama teistä oli jo silloin tuota mahdollisuutta kokeillut. Onko sen jälkeen tullut uusia kokeilijoita, ja millaiset kokemukset teillä siitä on? Samaa kuin mulla vai jotain ihan muuta?

Ja hei tosiaan: jos välipäiviin iskee toimenpidebuustiolo, niin laittakaahan ihmeessä vaatteita kiertoon!

Joko Emmyyn tai muualle – vaatteet tehokkaasti kierrättämällä voidaan sanoa pienenpieni oma vastalauseemme turhake-pikamuotia vastaan!

8

You Might Also Like

  • Anna
    27.12.2018 at 14:53

    Meillä on vaatekierrätyksessä on se ongelma että meille tulleet vaatteet ovat usein jo meille tullessa käytettyjä ja jos ovatkin uusia niin minä en ole mikään erityisen tarkka pyykkääjä vaan haluan isoja koneellisia harvoin mieluummin kuin pikku koneellinen melkein päivittäin. Eli kaikki värit menevät autuaasti sekaisin värinkerääjäliinan turvaamana ja ihan aina ei vaate päädy juuri siihen oikeaan lämpötilaan vaan kaikki 46-60C vaatteet menevät joko 40 tai 60 asteen pesuun. Riippuen vähän kumman nyt tulen laittaneeksi. Valitettavasti tämä viitsimättömyys näkyy sitten vaatteiden kunnossakin. Ja jostain syystä vaikka kuinka sappisaippua on ahkerassa käytössä niin lasten vaatteissa vaan on ikitahroja.
    Meidän vaatteet eivät siis meinaa millään kelvata kellekään. Joko tahran tai nyppyjen takia tai sitten siksi että se on jostain 90-luvulta tai vuosituhannen alusta eikä enää miellytä kenenkään silmää. Olen kokeillut jopa ilmaiseksi antaa, mutta ei vaan mene.
    Ennen joulua sain menemään aika paljon omistani perheelle jonka taloon oli tullut hometta ja ihan kaikki piti hävittää. Minulta parit ulkohousut ja paitoja ja takki ja lisäksi lapselta vanha kirja ja pehmolelu.
    Aina voin myös lohduttautua sillä että meille tosiaan vaatteet tulevat käytettyinä (pääosin) ja ne mitä ostetaan uutena (kuten talvihaalarit ja jalkineet) menevät aina seuraavalle lapselle ja käytetään aika loppuun. Varmasti moni vielä palvelisi kolmannenkin lapsen jos sellainen olisi, mutta perheen ulkopuolelle eivät vaan tunnu kelpaavan edes ilmaiseksi. Siksi en kovin usein viitsi ruveta niitä myymään.

    • krista
      27.12.2018 at 15:06

      Meillä on sisävaatteissa usein vähän samaa ongelmaa – tai no siis mähän olen neuroottinen pyykinpesijä, joten ei ihan samat taustasyyt – mutta just se, että moni sisävaate tulee meille moneen kertaan kiertäneenä ja sitten kahden lapsen kulutuksen jälkeen (osa sisävaatteista palvelee meillä päivittäiskäytössä jopa 3-4 vuotta) ne ovat siinä kunnossa, että MEILLE menisi vielä erinomaisen hyvin, mutta yleisissä kierrätysryhmissä ei meinaa mennä. Ja meidän sisävaatteet myös varmaan 95-prosenttisesti ”merkittömiä” eli ei todellakaan mitään käräilyharvinaisuuksia vaan pidettyjä ja pestyjä (ja rakastettuja) käyttövaatteita. Kierrätysryhmäkin on jotenkin tyrehtynyt eikä tuntunut kovin hyvin vetävän, kun yritin syksyllä sen käytössä kunnostautua. Tuleepa tästä mieleen, että tälllainen Emmyä vastaava myyntifoorumi tarvittaisiin merkittömillekin (ja huonommassa kunnossa olevalle) vaatteille!

      Mutta joo, meillä on kans vaatehuoneessa vielä laatikkokaupalla lasten perussisävaatetta (ihan vauvanvaatteesta alkaen), jonka haluaisin saada kiertoon… Tosiaan syksyllä yritin, mutta tyhrehtyi sitten, kun ei vaan mennyt kaupaksi. Varmaan taas keväällä Suomeen palattua teen uuden yrityksen, ehkäpä vaatepaketteina! Vetääköhän huuto.net enää yhtään…? Itse joskus sieltä ostin vauvan vaatepaketteja, mutta nykyään Facebookiin on siirtynyt ainakin omat ostotavat.

      • Anna
        27.12.2018 at 17:45

        Kaverilla on kanssa ollut Reiman lähes käyttämätön toppahaalari FB-ryhmässä myynnissä jo varmaan kohta kolmisen vuotta eikä ole mennyt.

        Jos asuisin jossain kaupungissa missä olisi vähän enemmän väkeä kuin täällä maalaiskylässä niin yrittäisin houkutella väkeä pitämään pari kertaa vuodessa yhteistä roskalavakirppistä. Eli viikonlopuksi johonkin paikkaan voisi viedä omat käyttökuntoiset ja pestyt lastenvaatteet (ehkä aikuistenkin) ja sieltä saisi käydä vapaasti hakemassa kuka tahtoo tai tarvitsee. Ja ne mitä jää jäljelle voisi yhteisvoimin pienen järjestäjäporukan toimesta kuskata kangaskeräykseen (käsittääkseni sellaisia on).
        Ehkä paikan vuokran verran pitäisi jotain kolehtia tai maksua ottaa joltain taholta tai vapaaehtoismaksuina, ellei tapahtumaa saisi järjestettyä vaikka jonkun autotallissa tms.
        En tiedä toimisiko, mutta ainakin voisi yrittää.

    • krista
      27.12.2018 at 15:08

      Aaa ja sellainenkin pitää vielä kertoa, että mähän yritin syksyllä laittaa FB-kierrätysryhmään tutun puolesta toppahaalaria ja välikausihaalaria. Jotain ihan hyvää merkkiä, ei kuitenkaan Reimaa. Hinta oli jotain ihan 10-15e ja EI MENNYT. Ihan silleen TÄH, miksi nämä ei kierrä. Siinä mielessä tuo Emmy.fi ihan huippuhyvä kokemus, että siellä sentään menee kaupaksi, kun oman alueen kierrätysryhmä tuntuu nykyään niin hiljaiselta.

      • Veema
        28.12.2018 at 19:30

        Tää meidän alueen (sama, kuin teillä) kierrätysryhmä on kyllä tosissaan vähän hidastunut. Tuntuu, että sellaiset tosi merkkijutut menee (ja esim hyväkuntoiset kurikset), mutta tavalliset sisävaatteet ei juuri ollenkaan. Itse kyllä toisaalta olen miettinyt, että kun meillä se syy olla ostamatta on ollut se, että ollaan vaan saatu niin valtavan paljon vaatteita muilta, ettei ole ollut tarvetta ostaa, että varmaan monilla sama sitten. Eli tavallaan hyvä syy sinänsä, kun vaatteet kerran jollain tapaa kiertää. Mutta toisaalta just vähän kurja sitten, kun ei välillä meinaa keksiä, mitä tekisi vaatteille omien lasten käytön jälkeen. No onneksi mekin ollaan saatu monia annettua lähipiirille ja paljon viedään myös hyväntekeväisyyteen. Itse käytän fb-ryhmää enää lähinnä täsmäostoihin: eli laitan kysymyksen, jos haluan ostaa jotain tiettyä :) se toimii hyvin!

        • krista
          28.12.2018 at 22:45

          Joo ihan sama havainto ja samat ajatukset! Etenkin vauvojen vaatteissa jotenkin on huomaavinaan, että monissa alueen perheessä on useampia lapsia ehkä, ja siksi vauvanvaatteita jo omasta taakaakin (liikaakin), ehkä… Mutta täytyy yrittää sitä vaatepakettimeininkiä seuraavaksi! Mäkin oon käyttänyt tuossa kysymysmallissa ja hyvin on toiminut niin päin!

          Tuli muuten jostain syystä tuplana (ehkä eka oli jumittanut ja olit kirjoittanut uusiksi?), joten poistan tuon jälkimmäisen!

          • Veema
            29.12.2018 at 12:39

            Kiitos, kun poistit, en oikeen tiedä itsekään, mitä tapahtui 😅

  • Lintunen
    27.12.2018 at 15:15

    Mä olen laiska enkä myy käytettyjä vaan laitan hyväkuntoiset UFF:n tms kautta kiertoon. Omia lapsia on kaksi ja mahdollisuuksien mukaan kierrätetään vanhemmalta ehjät ja muuten kelpaavat nuoremmalle. Mielelläni ostaisin käytettynä, mutta aika ja kärsivällisyys ei riitä kirppareilla kiertelyyn, ei netti eikä live. Lapset käyttää ainakin meillä vaatteet lähes puhki, varsinkin housut. Niistä sitten leikataan shortseja kesäksi tai askarrellaan jotain.

    • Anna
      27.12.2018 at 17:48

      Me ollaan saatu aika paljon ostettua yhdeltä tietyltä kaverilta jolla on nyt kouluikäinen tyttö kun meillä tytöt 4v ja 1v. Ja myös parilta muulta kaverilta joilla saman ikäisiä lapsia kun toinen saa sukulaisiltaan yltiömäärät vaatetta ja toisella tytöt kooltaan isompia kuin meidän vaikka sama ikä.
      Eli meille on jopa helpompaa saada näitä käytettyj’ vaatteita kuin lähteä kauppaan ostamaan uusia.

    • krista
      28.12.2018 at 10:35

      Mulle on nettikirppareilta ostamiseen tullut rutiini, se tuntuu vaivattomalta – toisin kuin myyminen. Mutta se johtuu varmaan siitä rutiinista eli mulla on yksi paikallinen lastenvaatteiden ryhmä, jota seuraan aktiivisesti ja siksi siitä tulee ilmoituksetkin FB-feediin. Ja sieltä tavallisesti bongaan aina seuraavan koon isoja vaatepaketteja ja saan parilla ostolla (2-3 kertaa 10-20 euroa) lasten sisävaatteet aina pitkäksi aikaa. Se tuntuu jopa helpommalta kuin kauppaan lähtö! Mutta siinä on kyse tietysti rutiinista ja myös siitä, että tuolta yhdestä ryhmästä tällaisia näppärästi löytyy. Live-kirppiksillä käyminen on jotenkin jäänyt tosi vähäiseksi viime vuosina just tuon toimivan FB-ryhmän myötä!

      Mutta myyminen onkin sit paljon hankalampi juttu… Siihen kun saisi samanlaisen rutiinin!

  • Amaalia
    27.12.2018 at 16:01

    Itse myyn netissä vain superhyväkuntoiset ja merkkivaatteet. En uskalla lähteä myymään mitään missä on pieniä vikoja, esim. tahroja, kulumaa vaikka heijastimissa, vaikka vaate olisi muuten priimakuntoinen. Teen jatkuvasti vaatteiden karsimista ja aina kun on pari kassia kertynyt liian pieniä, laitan ne myyntiin.

    Hyvät ja uudenveroiset vaatteet siis fb-kirppareilla. Nyt testasin itsekin Emmyä ja esim täysin käyttämätön vaate oli luokiteltu hyväksi… eli laput kiinni täytyisi varmaan olla että luokka olisi erinomainen :D. En ole kovin vaikuttunut toistaiseksi palvelusta. Ehkä omat merkkivaatteet kierrätän siellä.

    Niin ja sitten ne muut, eli merkittömät ja vähän kuluneet, ne vien livekirpparille pari kertaa vuodessa. Samalla menee myös omia vaatteita, kodintekstiileitä yms.

    Jos vaatteessa on reikä (eikä mahdu enää meille), se menee suoraan lumppukeräykseen. Paikattuja ei halua kukaan, vaikka olisi mitä merkkiä.

    Teen lajittelun yleensä pyykin viikkauksen yhteydessä, mulla on kodinhoitohuoneessa kierrätyslootat valmiina vaatteille.

    • krista
      28.12.2018 at 10:41

      Joo meilläkin esimerkiksi se Seelan talvihaalari oli ”tyydyttävä”, vaikka sitä oli käytetty ihan muutaman kerran! Me kun oltiin Espanjassa se talvi… Sierra Nevadassa käytettiin ja parin viikon ajan Suomessa huhtikuussa ennen kuin siirryttiin välikausivaatteisiin. Ja sit pestiin. Itse olisin kirjoittanut myyntitekstiin ”uuden veroinen” :D

      Reikäiset vaatteet on muuten hankalia! Mä itse parsin ja lapset käyttävät itsellä reikiintyneitä, mutta sitten turha kuvitella, että ne kaupaksi jonnekin saa. Millainen lumppukeräyspaikka sulla on? Mun on ollut tarkoitus selvitellä noita, että mikä ois hyvä – itse tiedän vain HM:n keräyksen, mutta mulla on jonkinlainen epäluulo sitä kohtaan. Vaikka varmasti se on hyvä! Pitää vaan ensin lukea ja vakuuttua ja sit alkaa käyttää (jos kokee hyväksi). Mulla tulee huono omatunto sellaisesta ”dumppaamisesta” eli en halua siirtää ongelmaa omalta tontilta toisaalle, jossa se kuitenkin sitten vaikka menisi roskiin tms. Eli keräyspaikkavinkit tervetulleita!

      Sun systeemi kuulostaa tosi tehokkaalta ja toimivalta! Hatunnosto tuolle, että kodinhoitohuoneessa kierrätyslaatikot valmiina!

  • Viisveen ja vauvan äiti
    27.12.2018 at 16:55

    Noille hyväkuntoisille merkittömille vaatteille voisi sopia ehkä Vähänkäytetty-sivusto? Omat kokemukset siitä vielä vähäisiä (kerran tilannut vauvalle vaatetta), Emmystä meillä ostetaan paljonkin.

    • krista
      28.12.2018 at 10:42

      Hei kiitos! Mun ystävä vinkkasi privana samasta sivusta, täytyypä tutustua!

  • A
    27.12.2018 at 18:48

    Mä ostajana en jaksaisi todellakaan vaivautua ostamaan eurolla tai parilla jotain merkitöntä kulunutta perusvaatetta facekirpulta. Kauhea vaiva. Livekirpulla ehkä jos pöytä olisi houkutteleva ja hinnat kohdillaan (mutta harvemmin on, esim. 3e hp kuluneesta ja haisupesuainein pestystä H&M mekosta joka uutena maksaa 5e ei toimi). Sen sijaan jos lapsen serkulta saadaan vaatteita, niin käyttöön päätyy lähes kaikki, merkistä riippumatta (siis sellainen mitä varten en kirpulta jaksaisi lompakkoa kaivaa esiin tai vaatepinoa penkoa). Tämän huomioiden muun oman tytön merkilliset ja merkittömät vaatteet paketteina, kerään kassillisen tai kaksi vaatteita (samaan aikaan käytössä olleita), listaan kompaktiin tyyliin mitä sisältää ja otan pari yleiskuvaa ja hinnaksi about 0,5-1e per kpl (vaatteiden laadusta riippuen) . Todella nopeasti menee kaupaksi ja nykyään itse asiassa mulla on pari ”tuttua” ostajaa (ovat ostaneet lapseni vaatteita aiemminkin), jotka nopsaan nappaavat paketin itselleen. Eli uskoisin että on tyydyttävä kauppa molemmille osapuolille :) Emmystä oon ostanut kerran vaatetta ja ollut tyytyväinen, vaatteiden kunto oli tosi hyvä. Myyntiä en ole harkinnut suuren provikan tähden, ehkä harkitsisin jos meillä olisi hyväkuntoista kalliimpaa ulkovaatetta, mutta tyttö tahkoaa Reimansa sellaiseen kuntoon vuodessa tai parissa mitä ehtii vaatteita pitää, ettei niistä Emmyssä taitaisi mitään saada (facekirpulla menevät 15-20 euron hintaa rymyvaatteita).

    • krista
      28.12.2018 at 10:46

      Tosi hyvä pointti! Ehkä mun myyntien ongelma on ollut just tuo, että oon myynyt liikaa yksitellen. Vaatepaketteja kokeilin syksyllä eka kertaa, jotkut menivät ja jotkut eivät, mutta ehkä ois pitänyt tehdä vielä isompia paketteja. Kerran yritin tuollaista ”kassillinen”-juttua, mutta tuli ainoastaan ”onko joukossa sitä-ja-sitä-merkkiä” ja ”onko tuo raidallinen poppia” -kyselyitä :D Mutta taidanpa yrittää noita isompien pakettejen tekemistä sitten keväällä taas uudestaan!

      • A
        28.12.2018 at 12:49

        Joo noita kyselijöitä piisaa välillä (ja sit niitä jotka tahtovat sovitella ja kyselevät että saisiko jotain erikseen). Mä listaan ilmoitukseeni merkit ja koot (tyyliin siis ”5 ph-paitaa 110cm, merkit H&M, Kappahl, Nosh”) ja aina vielä ”vain pakettina, en myy erikseen”. Tuolla 0,5-1e kappalehinnalla yhden kassillisen hinnaksi tulee 15-20 euroa tyypillisesti ja pienempinä yksiköinä en tosiaan jaksaisi vaivautua.

        • krista
          28.12.2018 at 22:47

          Jesh täytyypä kokeilla tällaista!

  • Tuuli
    27.12.2018 at 19:15

    Mä olen yhtä laiska kuin Lintunen, paitsi etten vie UFFin laatikkoon vaan Konttiin tai Fidalle. Jonkun verran kierrätetään ystävien kesken. En vaan saa aikaiseksi myydä. Nytkin on ollu useamman vuoden(!) muutama Marimekon raitapaita odottamassa valokuvausta ja myyntiin laittoa…

    • krista
      28.12.2018 at 10:49

      No hei nyt välipäivinä Marimekot myyntiin! :)

      Ja siis mun piti jo Lintusen kohdallakin jo sanoa, mutta unohtui. Mutta liikaa soimaatte itseänne mun mielestä laiskuudesta, jos kuitenkin LAITATTE kiertoon, vaikkakin sitten laatikkoon kerralla. Laiskempaa ois jättää kokonaan kierrättämättä tai vielä laiskempaa laittaa roskiin!

  • Penniliini
    28.12.2018 at 10:53

    Kerran olen kokeillut Emmya myyjänä ja oli kyllä pettymys. Laittoivat vain puolet vaateista ylipäätään myyntiin. Kun ihmettelin jälkikäteen asiaa, noissa kaikissa oli kuulemma jotain vikaa (vaikka olivat merkkilistan mukaisia, suht uusia ja ehjiä aikuisten sekä lasten vaatteita plus oikeaa sesonkia). Katsoin tarkasti kaikki läpi ennen postitusta. Ei ollut mitään näkyviä vikoja, olivat pestyjä. Mukana oli mm 100% cashmereneule jne merkkitavaraa, joka ei päätynyt olenkaan myyntiin. Mihinköhön muuten päätyvät lopulta? Ne jotka päätyivät myyntiin tulivat kuntoluokituksella tyydyttävä. Vaikka siis mukana mm oli 160€ täysin uusi ja käyttämätön merkkihaalari, josta sain kaikkien Emmyn antamien alejen jälkeen itselle 10€. Jos oikeasti haluan tehdä hyväntekeväisyyttä, lahjoitan jatkossa SPRn Konttiin tai annan Hopelle. Tai jos hakee vaivattomuutta, Ipanainen on paras: vaivaton, helppo ja nopa plus myymättä jäneet menevät hyväntekeväisyyteen. Ostan lapsille vai käytettyjä merkkivaatteita, koska niillä säilyy jälleenmyntiarvo, kiertävät hyvin ja kestävät kulutusta. Oikealla vaatehuollolla säilyvät hyvinä.

    • krista
      28.12.2018 at 23:00

      No voi harmi, että oli tuollaiset kokemukset! Mulla kans tosiaan samaan suuntaan siinä mielessä, että yllätyin niien kahden poisjäännistä – toki nyt jälkikäteen ymmärrän, että kuntokriteeri heillä on korkeampi kuin (kröhöm) mulla :) Sä olit sinne yhteydessä kuitenkin?

      Siinä myyjälomakkeessa oli mun mielestä kohta, että mitä myymättä jääneille tuotteille halutaan tehtävän: että meneekö heillä eteenpäin (mm. Hope ry:lle) vai palautetaanko myyjälle. Mulla jäi tämä vähän vaiheeseen, en muista mitä rastitin, mutta tietysti toivoisin, että ois mennyt hyväntekeväisyyteen ne myyntiin kelpaamattomat. Mäkin just Hopelle tai SPR:lle tai muuhun vastaavaan haluaisin antaa.

  • Liina
    28.12.2018 at 17:36

    Olen itse pari kertaa kurkannut Emmya ja Vähänkäytettyä ja ollut kovin, siis todella!, pettynyt siihen, miten vaatteita on kuvailtu. Hyviä esimerkkejä ovat Kristan antamat fleece vs. windfleece – nämähän ovat kaksi eri asiaa ja täten myös kaksi aivan erihintaista asiaa. Myös nuo toppatöppöset eivät varmastikaan löydä ostajaa nimikkeellä ”tossut”. Myöskään vedenpitävyys ei ollenkaan kokemukseni mukaan välttämättä ole mainittu, että onko tai eikö ole, mikä on hyvinkin merkittävä tekijä vaatteessa ja sillä voi esim. perustella korkeampaa hintaa. Voisin kuvitella, että menisivät paremmin kaupaksikin, josko tekstit ja nimikkeet olisivat kohdillaan…. Puhumattakaan muista ominaisuuksista: kiristysnauha vyötäröllä, vastaako kokoaan jne jne.

  • krista
    28.12.2018 at 23:04

    Joo sama kokemus – tässä oiskin hyvä kehityskohde! Senhän tietysti ymmärtää, että he eivät voi olla kaikkien merkkien asiantuntijoita ja välttämättä pysty kuvailemaan kaikkia niitä puolia, jotka esimerkiksi lasten ulkovaatteiden ostajia kiinnostaa (esim. just kiristysnauha). Niinpä ois hyvä, jos myyjä pääsisi vaikka itse kirjoittamaan tuonne myyntitekstiin jotain lisää sen jälkeen, kun tuote on tullut myyntiin! Tai sitten tietysti käsin lapulle vaatteen mukaan, veikkaan että niin voisi tehdä nytkin – tosin en ole siitä ihan varma :) Mutta mulla on tosiaan ihan sama oma arvio siitä, miksi ”tossut” ja ”fleece” ei välttämättä ole menneetä vielä kaupaksi. Mutta hyvä kehityskohde, voisin vinkata tästä (Reiman kautta) eteenpäin!

  • Triit
    29.12.2018 at 19:42

    Tämä kierrätys on kyllä välillä hankalaa. Sama kokemus, ettei pikkuvikaisia tai käytössä kulahtaneita saa oikein mihinkään. Tuntuu, ettei edes missään lahjoitusryhmässä kehtaa antaa vaatteita, jotka kelpaisivat omaan käyttöön 🙈. Lumpuksikin laittaminen tuntuu haaskaukselta.

    Fb-kirppiksillä myynti on välillä melkoista rumbaa eli ihan parin euron tuotteille ei maksa vaivaa. Kirppispöydässä taas pöytävuokra on aika iso jos tavaraa ei ole hirveästi. Miinukselle ei kuitenkaan haluaisi jäädä.

    Onneksi osittain vaatetta yms. Menee kavereille.

  • Tilia
    30.12.2018 at 18:42

    No niin, nyt on täälläkin ryhdistäydytty! Mulla on ns. parempia lasten vaatteita ollut Emmylle lähettämistä odottamassa jo kasa jonkin aikaa, mutta tästä bloggauksesta sain kipinän kuvata vaatteet ja kokeilla kuitenkin vielä paikallisessa kirppisryhmässä myyntiä. Ekan tunnin aikana olen myynyt vaatteita 35 eurolla!

    • krista
      30.12.2018 at 18:54

      No VAU, hyvä hyvä! Hitsi kyllä ne joskus ne kirppisryhmätkin vetää, jos oikein sattuu!

  • Rihanna
    31.12.2018 at 06:48

    Olen myynyt Emmyssä omia vaatteitani ja lastenvaatteita. Emmy oli mahdollisuus saada omia vanhoja jakkupukuja yms. myytyä ja yllättävän hyvin onnistui. Myös lastenvaatteista myytiin melkein kaikki sen puolen vuoden aikana. Eli homma oli hidasta, mutta helppoa itselleni.
    Joissain spesiaalituotteissa harmitti kuvauksen niukkuus,mutta ymmärrän,että tarkka kuvailu ei kuulu konseptiin. Helpointa on siis saada kaupaksi jotain suurimmalle osalle tuttua tuotetta, kuten P.op:ia tai Reimaa.

  • Ullis
    1.1.2019 at 02:59

    huoh, vaatteiden vastuullisesta kierrätyksestä on tullut työlästä, mikä on tietysti hyväkin aikuisten vaatteita ajatellen. Lasten vaatteiden osalta hiukan harmikin. Viime vuonna kokeilin niin Emmyä kuin täydenpalvelun livelastenkirpparia. Emmystä samat kokemukset kuin täälläkin. Provisioprosentit nousivat myynnissä olon aikana. Myyjän kannalta helpoimmat ja tuottoisimmat ovat olleet MLL ja Ipanainen – silloin kuin niihin vielä pääsi.

  • Sirppa
    2.1.2019 at 02:28

    Nyt en lukenut kaikkia kommentteja, eli pahoittelut jos tulee toistoa. Käytetyt vaatteet, mitkä on hankala saada vaikka merkittömyyden tms syyn takia kiertoon voi viedä neuvolaan! Ainakin pk-seudulla monissa neuvoloissa on ”saa ottaa” kierrätyspiste lastenvaatteille ja luulen, että sitä kautta ne voisivat tavoittaa hyvin. Ainakin omassa neuvolassa huomasin, että viemäni suuri läjä oli kadonnut kyllä. Joukossa ihan äitiyspakkauksen käytettyjä vaatteita, mitä eivät tunnut netissä kelpaavan kenellekään.

  • Blue Peomy
    3.1.2019 at 07:06

    Kun meiltä lähtevät tekstiilit kiertoon, vaatteet ovat suurimmaksi osaksi todella loppuun käytettyjä. Niitä olen vienyt Reccin keräyspisteisiin, joista ne kierrätetään mm. autoteollisuuden käyttöön. Täytyy hyväksyä se, että jossain vaiheessa tekstiili vain on tiensä päässä tai sille ei ole ottajia, ja siksi on mielestäni hyvä, että Recci ottaa huonokuntoisetkin tekstiilit vastaan, vain noin 3 % päätyy energiajätteeseen.